![]() |
PA2Xpro VS Ketron Aydya - da li preci
Kao i mnogi od vas uvjek se pitam po pojavi necega novoga u polju aranzera da li je vrijeme za promjenu. Zadovoljno sam na PA2 koji mi daje za sada sve sto mi treba. U principu sam zadovoljan uz svakako par stvari kao so su bolji bass, bubnjevi i neka tehnicka rijesenja kao scle mode i pola takta fill. Cim se Aydya pojavila privukla mi je paznju jer vec sam imao priliku svirati na SD1 koji zasluzuje pohvale u pogledu zvuka. U prvi mah me Aydya odusevila prvenstveno sa zvukuom. Sto sam je vise i vise svirao taj mi zvuk nije bas sjedao nego naprotiv sadasnji je moj stav da se nije bas mnogo makeo od SD1. Dobro zvuci ali dobro zvuci i PA2 pa i Tyros3 i Roland G70. Sto se ice samog zvuka ne vidim neki razlog za prelazak osim ako neko zeli promjenu ili se zasitio jenog zvuka ili pak usima mu prija jedan od ovih instrumenata. U operativnom/tehnickom smislu Aydiya je daleko ispod Korgovih mogucnosti. User Style su jako nepristupacni, MP3 ili MIDI playeri su izuzetno vrijedno oruzije kod PA2, Dzoistik za pitch i modulation control je daleko na prikladnijem mjestu i lakse upotrebljiv kod PA2x nego kod Aydya. Touch screen ima mnog vise prednosti i odnosu na Aydya screen koji cak nije ni u liniji sa dugmadima. Poslije toliko laganih i jednostavnih operativnih mogucnosti na Korgu tesko da ce se iko opredijeliti za potez promjene narocito kad se zna da Korg ima pristupacniju cijenu i sasvim upotrebljivu sempling opciju sa dovoljnim prostorom za semplove. Sto se tice potpunog zadovoljstva on ovisi od umjeca sviraca da dovede instrument na nivo zadovoljstva. Na nekim forumima se olako prica o masovnom prelasku sa jedne platforme na drugu narocito kad se pojavi neki novi instrument. Neki barataju da ciframa koje vise zvuce kao reklama i nagovranje nego istinskiodraz situacije. Ja ne mislim da je u ovom momentu vrijedno preci sa Korga koj je bez sumnje Car arranzera sto se vidi naokolo. Evo samo par ljudi koji koriste korga: ****** Pejakovic, Jole, Dusko Kulis, Tony Lasan i jos mnogo njih koji aktivno u svojim nastupima imaju PA2Xpro. Mene interesuje Aydya4 zbog mobilnosti a;i cu sacekati da mi dodje pod ruku da to ispitam. Volim module ali me brine fizicka velicina i upotrebljivost Aydya 4. Zvuk je prihvatljiv i moglo bi se navuknuti na njega. Evo to je ono sto ja mislim na osnovu dobrih iskustava u sviranju PA2x i Aydya klavijatura. Vjerovatno drugi imaju interesantna iskustva koja bi vrijedilo pomenuti u pomoci onima koji zele promjene.
|
Konkretno AUDYA 4 je kao model-aranžer jako zanimljiva sprava,ali i dalje meni veliku nedoumicu ostavlja operativnost u LIVE performingu i u samoj pripremi za rad,"načuo" sam da AUDYA ima dosta softerskih nedostataka. Tu sam skeptičan,trebalo bi probati tu makinu svakako.
|
[quote=keyboards;139926]Ja ne mislim da je u ovom momentu vrijedno preci sa Korga koj je bez sumnje Car arranzera sto se vidi naokolo. Evo samo par ljudi koji koriste korga: ****** Pejakovic, Jole, Dusko Kulis, Tony Lasan i jos mnogo njih koji aktivno u svojim nastupima imaju PA2Xpro.
Vidi, ja se ne slažem s tom izjavom . Kao što znaš,ja sviram Tyros2 . U zadnje vrijeme često mi je u rukama i Tyros3 i PAx2 . Sve tri vrhunske sprave s velikim mogućnostima ... Za mene tyros3 najbolje radi .Za mene . A dragi moj prijatelju, od prve trojice nabrojanih sam još uvijek bolji klavijaturista . To su ipak pjevači...koje sam možda nekad i pratio ...;) Pejakovića je u Vk pratio momak s tyros2 .To ništa ne znači . A Ketrona bih rado probao ... |
U prodaji krajem godine
U Sydney ima jedan muzicki stor koji se zove Gospel Piano. Oni drze Aydya kao i sve ostale Ketron proizvode. Vlasnici prodavnice me uvjeravaju da bi modul mogao biti na marketu krajem Novembra. Dobar instrument bi dobro dosao i kupcima pa makar u tome da potjera konkurencuju na daljni rad. Kad jer rijec o Modulu morao bi biti lagan, malen i jako iskoristljiv (sequencer, MP3/MIDI player/recorder + sve ono sto je potrebno za moderni arranzer. Na takom malom prostoru operativnost je nezamisljiva bez touch screen. Dali ce Ketron uspjeti zadovoljiti sve te potrebe? Zelim im srecu u ubjedjivanju kupca da potrosi pare a pri tome bude zadovoljan. Usvakom slucaju iz iskustva svi znamo da je najbolje mjerilo za odluke ako sami isprobamo instrument. Vise vrijednosti samog instrumenta mogu uociti u primjercima clanova foruma obicno snjimljenih sa malim kamerama nego u napucanim demo snimcima proizvodjaca za koje vec znamo da dobro zvuce. Nadam se da ce ova tem jos vise zazivjeti pojavom mogucnosti da stupimo u kontakt sa navedenim instrumentima.
|
Mislim da Ketron ima napredniju tehnologiju, sto se kod nas jos nije razglasilo medju muzicarma. Sad sam na putu ali cim se vratim ici cu na prezentaciju Audya5 jer mi neke stvari koje mi je nabrzinu rekao njemacki prodavac, nisu bile bas sasvim jasne. Cuo sam super zvukove iz raznih drugih formata prebacene u Ketron format semplova, dakle to radi bez greske i zvuci bar jednako dobro kao i na original instrumentu. I prebacuje se vrlo lako iz npr Korg formata itd. Problem sa nasim zvukovima ce time vrlo brzo biti rjesen. Ali ono sto me zulja je ta reprodukcija live bubnja, ali valjda ne samo bubnja vec i basa i gitare, direktno sa HD-a ?? Ako sam dobro shvatio, onda u Audya stane i moze instant da se koristi ca 300 puta vise loopova nego u RAM od PA2X ?? Navodno Audya reprodukuje sve loopove direkt sa HD-a, nije bitna velicina RAM-a kad su u pitanju live-loops? To moram samo da provjerim, mozda sam krivo shvatio...Je li neko saznao vise o tome?
|
Danas mnogi sviraju na namenskim ritmovima.Samim tim bi verovatno bio problem praviti namenske ritmove bazirane na lupovima.
Voleo bih da probam tog Ketrona..... |
Secam se Nedim BasariStudios je pricao u drugu temu da nemoras svirati na lupove. Ako nemozes naci bubnjar da snimas uzivo bubanj moze i da kucas bubanj na klavijaturu tako da i oko namenske ritmove ne bi trebalo biti probleme.
|
Naravno da ne moras - ali mozes! "Normalne" ritmove mozes isprogramirati ili prebaciti iz drugih formata sa style-converterima. Ali mogucnost koriscenja zivog bubnja , pa cak i basa i gitare ( to ostali nemaju), definitivno je prednost Audye. Ali moj glavni problem dosad je bio sto lupovi zauzimaju puno vise RAM-a nego zvukovi; par duzih lupova i vozdra RAM na PA2X... e sad ovo ( u sto nisam siguran) da Audya iscitava loop direktno sa HD-a ( kao kod HD recording!) i da memorija za lupove koju mozes uzivo koristiti nije 256 MB vec ca 80GB .. e to onda mijenja cijelu pricu. Dakle cijeli RAM od Audya mogu posvetiti zvukovima a fenomenalnih live-lupova mozes imati na stotine -odmah spremne i upotrebljive sa HD bez load-anja u RAM!?!? Jos samo da mi neko ko bolje poznaje stvar potvrdi da je to tako...
|
Zanimljivo mi je ovo o modulu Audye koji bi se trebao pojaviti na tržištu. Jel neko ima više informacija o tome. Ja, naime više volim koristiti modul u kombinaciji sa master keyboardom.
Dodato: Ups ! Zaboravio sam napomenuti da za sad koristim Yamahu, imam neiskorišten (novi) MK a audya (barem po onome što se može naći na You tube) izgleda zanimljiv instrument !? |
Danas sam probao Audya-u, i mogu da kazem sledece:
Ostani ti na PA2, razocaraces se u Audya-u. Sto se tice drum loopova, i ostalih audio fajlova, moguce je koristiti njene interne loopove, a nisam nasao funkciju koja mi omogucava unosenje mojih. Njeni interni ritmovi (uradjeni sa loopovima) su vrh vrhova, ali, nasi ritmovi...Nista, zvuci kao G800. Boje, kao boje, su mnooogo bolje na PA, jedini adut Audye su A (loopovani) ritmovi, klaviri i DSP procesor. Po meni: Na skali za ROM - Audya je 9.9 od 10. Na skali za RAM - Audya je 5 od 10. Na skali lakoce upotrebe - Audya je 5 od 10. Ovo je moje misljenje, mozda neko ima drugacije, ali mislim da je cinjenica da je Pa2 best-buy u svojoj klasi. Pozdrav |
Ljudi Pa2xPro je najbolji aranzer na trzistu trenutno!Bio sam u dilemi Pa2xPro-Tyros3-Ketron Audya i nisam pogresio pri izboru ;)
|
@Marco
Sigurno nisi pogrijesio u izboru!Sve je stvar ukusa i ali i ja bih isto izabrao! |
Ne znam za vas ali sam ja svoj pa2x prodao, nekako mi se sirovo cuje. Mislim da je Tyros 3 mnogo bolja masina, probao sam samo fabricke ritmove i boje i to je zvucalo veoma realno a i zvuk je mnogo prijatniji nego na korgu.
|
Sve kako ga sredis brale . . . . Ja bih samo jos na njemu dodao out3 i out4 tj.da ima 6 izlaza i to bi onda bilo full ali sam prezadovoljan i sa ovih 4 kako zvuci :))
|
@Marco7
Kolega daliborkorg je promenio dosta korgovih klavijatura a i setova pa bi reko da njegovo misljenje ima veze sa ukusom a ne sa sredjivanjem.Tyros 3 nisam cuo uzivo,ali delim njegovo misljenje u vezi Korga generalno gledajuci odnosno slusajuci. |
Koliko ljudi pa duplo toliko ušiju a svako uvo čuje na svoj način....nekome se dopada ovo,nekome ono a najvažnije je nešto sasvim treće opisano već u jednoj drugoj temi...;)
Svaka klavijatura zvuči dobro u kafani,kad donosi pare...kad stoji kući ni jedna ne zvuči nikako :D P.S. samo nemojte da se i ova tema završi sa svadjom,nema potrebe...pitanje je da li sa PA2x pro preći na KETRON Audya,hvala |
Pa dobro nisam ni ja ostao na jednom Korgu pa da nista ne znam?Znam jedino da kad odem da sviram u neku diskoteku pa krene Dj da se izivljava pa ja krenem posle njega a ton iz klavijature mi izlazi kao iz topa meni je to dovoljno merilo veruj mi . . . Eto mozemo da napravimo ovde mi clanovi sa foruma uporedni test,da se nadjemo u nekom lokalu gde je ozvucenje bomba pa da pustimo T3,Korg Pa2xPro,Ketron,Roland e80 pa da vidimo?Ja sam to vec cuo a i neke kolege ovde sa foruma kad smo se sretali na nekim svirkama!Eto ako se slazete mozemo da upalimo kola i da se nadjemo negde i da resimo sve dileme i taman bi napravili jedan mali skup,popilo po koje pivce ispricali se i napravili jedan uporedni test i sve to snimili i posle prezentovali ovde na forumu svim clanovima koje to zanima?
|
Ja lično nebi, a audyu bi kupio samo da imam viška para, nebi imao volje opet sve iz početka raditi, a materijal za ketron koliko vidim je veoma oskudan..
@Marco Ova tvoja ideja je vrlo zanimljiva, samo dali bi se realizirala?! |
I ja sam za poneo bih i aranzer i miksetu i kompletno ozvucenje,nije problem nikakav . . . A sto se tice materjala za Audiyu ni tu nema problema,u Artistu u Novom Sadu ili Beogradu posto su oni zastupnici za Ketron daju pun Cd sa semplovima koji su ketronov format i plus mislim da ti daju i softver za prebacivanje formata tako da to i nije neki problem pa ko voli nek izvoli :))
|
Apsolutno se slazem sa svim sto je Marko rekao u vezi PA2xpro,da je najbolji aranger na trzistu ali i pored toga mi se generalno ne svidja zvuk Korgovih masina,sto rece kolega nekako je "previse sirov",cini mi se da nema mekocu,finocu.....
Opet ponavljam stvar je ukusa i nemate razloga da budete revoltirani ili na bilo koji nacin povredjeni. Ako vec morate da predjete sa PA2xpro na neku drugu masinu logicniji izbor bi bio Tyros3 nego li Ketron i mislim da nema potrebe obrazlagati! |
Ljudi citam i razmisljam... Ako je nesto sirovo i tvrdo u smislu zvuka ,to bi trebalo da je dobro ,zar ne? Kad uzmes da sviras akusticni bubanj on zvuci sve samo ne meko i ispeglano ka sto bi vi pojedini hteli da to bude...mozda u studiu ,ali brate, na svirci se trazi cvrst i sirov ton,a to daje korg ,i Audia takodje sto se ritmova tice ,loop ovani ritmovi na njoj ubijaju bukvalno...Tyros 3 ne spominjem jer nisam imao prilike da ozbiljnije baratam sa doticnom klavijaturom i ne podcenjujem je ni malo....i potpuno razumem Marka,a i ja to volim,kada roka DJ ko lud da se posle toga ja ne uprdim s klavijaturom...zbog te mekoce sam pobego od rolanda ko djavo od krsta i u pa2x nasao utociste. Audiu sam probao,onu prvu,princip je isti, i da se ne bih ponavljao ovde je to moje licno iskustvo http://www.yu-midi.org/forum/showpos...4&postcount=11
Sa Pa2x nikad ne bi preso na audiu... Vise sam za varijantu da ne jedem 'leba i da kupim pored pa2x i modul audie i onda ne bih imao oko cega da se cimam...ipak trenutno ne postoji aranzer koji sve to pruza od jednom...ali realno gledano sto se tice mogucnosti,sound-a ,ritmova,loop-ova,semplova i baratanje sa svim tim Pa2x je najkompletniji za zivi nastup. |
konacno realno misljenje o pa2x,bravo vex,delim misljenje da nijedan ziv bubanj ne zvuci meko,a poenta semplova i svega je da se prenese realan ton nekog instrumenta...pa2x je trenutno a i vec duze vreme najbolja klavijatura na trzistu ali ima i dosta mana.najvise me nerviraju kineski jeftini delovi koji su korisceni u njoj,tipa led diodice i tasteri a cena joj je bila astronomska kad je stigla u srbiju,ja je imam od prvog dana i prilicno sam se nervirao u pocetku,a i dan danas zato sto sam imao rolanda koji je imao hiljade korisnih funkcija za pravljenje ritma u njoj dok za korga ili moram u kompjuteru na 2-3 razlicita programa ili da sve radim rucno(sto uzasno nervira )
a mislim i da korg moze biti i dovoljno i mek i sirov samo se treba lepo nastelovati, a marko je u pravu na jakim ozvucenjima pa2x-u nema ravnog,tu je tata izlazi samo tako... |
Odredite mesto, vreme, rastojanje i dolazim sa E80! :) Kanali na mikseti na nulu,pa da vidimo!
---------------------------------------------------------------------- Kako nije tema o uporedjuvanju klavijatura svih proizvodjaca,molim da vasi komentari budu u vezi sa naslovom teme! |
re
Imam par drugara ovde koji "voze" samo klubske svirke ovde po Beogradu,gde se trazi taj groove,po njihovoj prici T3 je za to tata,decko koji trenutno prati Miju Borisavljevic,koristi pa2x,u razgovoru sa njim kaze da se malo pokajao sto nije uzeo t3...i ja sam se na pocetku kada sam pazario pa2 imao taj "crv sumnje" -"mozda sam trebao tyros",mada korgonja ima neke stvari koje tyros nema...cak mi je i decko u mitros m. koji inace ima t3 dok sam uzimao torbu rekao,"neke boje i stvari koje ti imas na pa2,ja mogu samo da sedim,gledam i placem''...sada,sve je stvar rezije :) tj. nas samih...klavijature u tom cenovnom rangu ne mogu a da ne budu dobre...bilo bi sramota za proizvodjace,ukljucujuci naravno i Ketron
|
Ma ketron je azdaha...pogotovo kad ga sredi ovaki majstor kao ja:lol:Bez ljutnje mislim
|
sve sto sam video o ketronu na web prezentacijama je impresivno,mada su sve klavijature na prezentacijama impresivne a posle od nas zavisi da li ce zvucati ovako ili onako,voleo bih da negde u srbiji vidim i cujem nekog ko ga ima i ko je imao strpljenja da radi sa njim i da ga sredi za nasu muziku
|
Trenutno vrijeme na Forumu 05:39 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org