YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Saveti za kupovinu (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=75)
-   -   korg pa50sd (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=15437)

echo.sb 30.09.2010 09:39

korg pa50sd

Znam da je o ovoj kljavi bilo dosta riječi, ali mene zanima koliko je ova kljava potrebna samom početniku. Naime, nemam nikakvu glazbenu naobrazbu, ali mogu skiniti pjesmu po sluhu sa desnom rukom, ali lijeva nula bodova, a moja nedoumica je da li dati 5000kn za pa50 ili uzeti neku midi kljavu za vježbanje. Nemam pojma šta su terce, dvojke i sl. stvari koje se ovdje spominju, ne poznajem ni akorde. Da li aranžer može odmoći kod učenja ili pomoći, u smislu da se korištenjem aranžera većinom koristi desna ruka. Ako netko ima volje da malo prokomentiramo....

zlajakorisnik 30.09.2010 09:47

Jedno pitanje
Naveo si da desnom rukom mozes skinuti solo deonicu....pa na cemu vjezbas sada????
Ako mislis napredovati bilo bi ti neophodno da nadjes nekog prof.koji je poznat u tvom karju da ti pokaze neke osnovne stvari sto se tice nota akorda trilera ritmova i ostale drangulijee pozz :)
Sam aranzer ti moze pomoci u toliko koliko ces vezbati na njemu,sa tim aranzerom ljudi rade ozbiljnije svirke

echo.sb 30.09.2010 10:08

Ma imam prastari Antonelli Electric Organ 2410, pa malo drmuckam po njemu, ali to je stvarno staro. Nisam imao priliku poslušati korg pa50 uživo, ali pretpostavljam da je bilo šta novijeg datuma bolje od ovog što sada imam.

Nemanja88 30.09.2010 11:10

Svirao desnu na aranzeru ili solo kljavi, sve jedno je, ali je moje misljenje da bi ipak trebao da se pozabavis i levom rukom, koja uopste nije tako teska kao sto izgleda ;). Da ce ti aranzer mnogo pomoci - nece. Akorde jednostavno moras da naucis, tako da je najbolje da krenes lagano na casove. Ali ce ti pomoci da sviras desnu uz ritam, i da stvoris osecaj za isti. Uz to lagano ucis i koja pesma odakle ide, koji ritam, kad idu prelazi, varijacije... Ako mene pitas, dobitna kombinacija je neki polovan Pa 50 (da nisi u velikom gubitku ako ti slucajno ne odgovara ili ako neces da sviras vise, a i plus je to sto polovni uglavnom dolaze sa dosta ubacenih boja i ritmova) i da krenes kod nekoga na casove. Pa polako...

Pozdrav.

driftkiller 30.09.2010 11:49

Kao sto je koelga Nemanja naveo aranzer moze dosta da pomogne pri razvijanju sluha i memorije za pjesme, meni je naprimjer pomogao, kad sam tek poceo svirati, plus sto ti je lakse vjezbat i desnu ruku uz arranzer jer uvijek mozes usporiti ritam ili ubrzati kako bi sticao tehniku.
Za tebe je Pa 50 ili nesto kao Pa 50 kao roden ( stvoren ) ! Pozdrav

cvele 30.09.2010 13:08

ako vec kupujes sebi klavijaturu po mome misljenju se ne isplati kupovati novi Korg PA50 sd. Mislim da mu je cijena prevelika na ono sto nudi, a neki polovan PA50 bio bi bolja opcija ili ako imas love PA500 ali to je vec za one naprednije a tebi to mozda jos uvijek ne treba pa da ne bacas pare bezveze...

milanceshow 30.09.2010 13:27

Ako mislis da naucis nesto,onda nemoj kupovati aranzer.On ce te povuci da samo soliras,a leva ruka ce ti ostati mrtva!
Kupi solo klavijaturu!

Nemanja88 30.09.2010 13:30

Ne bih se bas slozio sa tim, ipak je vise do coveka, nego do klavijature. Uostalom, ne moraju svi da znaju levom da sviraju bas. Dovoljno je da nauci akorde i da ume pravilno da isprati harmoniju desne ruke...

milanceshow 30.09.2010 13:32

Naravno da se ne slazes sa tim.Ti si ipak harmonikas.

echo.sb 30.09.2010 13:42

Ma ne bi htio polovnu, novo je novo, a mislim da polovnih sa sd karticom nema još toliko i nisu puno jeftinije od nove. Ove sa floppy-em ne bi ni pod razno. Što se tiče koristi polovnih u odnosu na nove, "napucavanja" ritmova i ostalog, mislim da se na net-u može naći dosta toga što zvuči pristojno. Definitivno bi htio uložiti te novce, jer želja je više nego postojana za učenjem. Ne bi htio davati novce na razno razne profesore, mislim sam malo proći literaturu i sa kolegama (i kolegicama ako ih ima)razmjenjivati muke po sviranju. Ovi namjenski ritmovi znače da sa desnom sviram solo, a kljava radi sve ostalo? Za nekih 500 kuna više mogao bi uzeti novi psr s700, pa me zanima usporedba sa pa50 i da li se uopće mogu uspoređivati. Znam da za Korg postoji više podrške, ali ne znači da je bolji. Da li ima tko video tutorial ubacivanja setova u pa50. Samo jedno znam, a to je da skoro ništa ne znam....

milanceshow 30.09.2010 13:49

Vidim da si ti u fazonu aranzera.
Imas Roland GW8 kao opciju.

echo.sb 30.09.2010 13:59

Ma razmišljao sam i o solo kljavi, ali pošto sam OMB, mislim da je aranžer prava stvar za mene, a definitivno sam se zapalio za Korga. Mala šansa postoji za navedenu yamahu, ali samo mala....

cvele 30.09.2010 14:10

Pa Roland GW8 ti je aranzer

echo.sb 30.09.2010 14:18

Ali nije KORG :D

cvrca 30.09.2010 14:34

Kupi lepo kako si i pomenuo pa50 jel za te pare sigurno neces da dobijes bolju klavijaturu a novu, nadji nekog da te malo uci jel iz knjiga i video skola ne mozes bas sve da naucis i pozabavi se harmonijama jel ako to u startu propustis posle je kasno.
poz.

cvele 30.09.2010 14:37

moja preporuka je Korg PA500 ako ti nije previse da odvojis toliko novaca s obzirom da si pocetnik a razlika u cijeni izmedju PA50 sd i PA500 je mislim oko 150 eura a PA500 je nova tehnologija, veliki touch screen...

Nemanja88 30.09.2010 14:41

@ milanceshow: Jesam harmonikas, ali sam svirao i Pa 50 jedno vreme :D.

@ echo.sb: Na forumu je dosta toga pisano o Yamahi PSR-S700, pa prelistaj malo. Sto se samog Pa 50 tice, posto si se konkretno za njega interesovao, ja sam svirao jedno vreme, pa cu ti reci sta smatram prednostima, a sta manama. Mane su mu izuzetno lose dirke (makar za moj pojam) i nedostatak samplera, za neku ozbiljniju svirku (ali su valjda zato i napravili Pa 80 ;) ). Prednost je to sto za njega imas pregrst ritmova i boja, nije toliko tezak za upotrebu, ima veliki i pregledan ekran, ugradjeni zvucnici su odlicni za vezbanje kuci, nije mnogo tezak, a ni glomazan. Sve u svemu, pravi tezgaroski aranzer (za neke nazovi slabije tezge). Ali da se upari sa npr. Triton Le ili tako necim, dobija se odlicna live kombinacija (no, necemo sad o tome). Po meni, sve mu je prosecno, ili iznad proseka za tu cenu. Sto se kupovine nove ili polovne tice, ako imas novca, logicno uzmi novu. Ja sam imao varijantu sa fd (tada se SD nije ni radio), i jeste malo smor dok ga napakujes, ali nije strasno. Naravno, sa SD to ide mnogo brze...

Roland GW8 sam imao prilike da probam, i najiskrenije ne vredi tih para, a kako su mi objasnili, i nema nesto boja i ritmova za njega, vec se mora konvetovati (tako su mi rekli, zato se ogradjujem). Dirka mu nije nikakva, sav je nekako frigidan... Ne znam. Iako mrzim Roland (osim XP-30), trudio sam se da najobjektivnije sagledam ovaj aranzer, ali stvarno mislim da nije to to, pogotovu ne za tu cifru (bez uvrede)... Jedina dobra stvar je "Analog Modify" sekcija, ali moze se i bez toga.

cvrca 30.09.2010 14:56

Razlika u ceni pa50 i pa500 je preko 200e,a iskreno bez ljutnje pa500 nije 200e bolji.

Nemanja88 30.09.2010 15:08

Upravo tako. Ja bi za tih 200e pre uzeo DX11 ili X5D uz Pa 50, pa da vidis kako ubija na mesto :)...

sstipa 30.09.2010 16:05

Pozdrav svima
Kao sto vidim imas nedoumicu oko sinta !
Moj savet je da se prvo preispitas dali zelis klavijaturu za narodnjake ili zabavnjake !
Ako si za zabavnjake onda biraj aranzer tipa Yamaha , Roland..... a za narodnjake iskljucivo Korg
Zasto Korg - zato sto njega mozes najlakse i najbolje da sredis sa ritmovima i bojama za nasu muziku - narodnu a moze i zabavna
Zasto Roland i Yamaha - to su sintovi predodredjeni sa bojama i ritmovima vise zabavnoj muzici i teze se mogu usesrediti nasoj muzici
Moj licni savet uzmi korg pa50 sd i neces se pokajati ja sam ga uzeo i prezadovoljan sam pogotovo kad ga sredis kako ti odgovara !
Ovo je moj licni savet i izvinjavam se svima ako sam nekog mozda povredio svojim misljenjem
Pozdrav

cvele 01.10.2010 00:19

Citat:

Originalno postovano od cvrca (Post 150414)
Razlika u ceni pa50 i pa500 je preko 200e,a iskreno bez ljutnje pa500 nije 200e bolji.

Ovdje kod mene je korg PA50 sd 750 eura a KORG pa 500 je 900 eura.

echo.sb 01.10.2010 07:53

Ma odlučeno je...kupujem pa50sd, a kasnije ako bude volje i potrebe kupit će se nešto jače ili upariti sa nekim tritonom...zahvaljujem svima na odgovorima....

milanceshow 01.10.2010 15:13

@Nemanja88
I ja sam svirao pre neki dan harmoniku,a to ne znaci da sam harmonikas!
-----------------------------------------------------------------
@echo.sb
Samo napred!!!

Nemanja88 01.10.2010 17:16

Da, ali ja sam svirao Pa 50 malo duze, tj. imao sam tu klavijaturu i radio sa njom ;)...

Aldin92 01.10.2010 20:32

meni je pa50 prva klavijatura. prije 4 god kad sam poceo da sviram htjeo sam kupiti nesto malo bolje pa sam trazio i pao na pa50. nisam se pokajo, znao sam napocetku kao ti samo solo (desna ruka) i vremenom sam naucijo polako i akorde, tako da ja mislim da pa50 je super klavijatura za pocetnike. vidim da si vec odlucijo da kupis pa50sd al sam htjeo da istaknem moje iskustvo sa tom klavijaturom i da ti kazem da se neces pokajati ;)

milanceshow 03.10.2010 16:42

@Nemanja88
Da li si svirao bas i kontru na njoj?

mirzo 17.10.2010 23:50

@echo.sb
jedno pitanje .. jesil kupijo klavituru i ako mozes da kazes gdje si je kupijo ?
:)

asmir85 19.10.2010 08:32

I meni je pa50 prva klavijatura aranzer,prije toga sam im'o korg x5d i yamahu dx 21,i vjeruj da sam sa pa50-kom vise uznapredov'o za jednu godinu nego sa ovim solo klavijaturama za 10.Moja preporuka je svakako da uzmes pa50,neces se pokajati.

majdevac05 19.10.2010 09:33

Svakako dobar izbor. Takođe veoma važna činjenica, da PA50, u odnosu na ostale aranžere, ima postojaniju vrednost na tržištu,( odnosi se na polovne kl.).Odnosno, ova klavijatura daje dobar balans kvaliteta i cene koštanja + pri eventualnoj prodaji, izgubiće se manje novca.

panovicdragan 19.10.2010 10:16

klavijatura je super a ti zagrej stolicu i vezbaj jer samo tako mozes nesto da postignes!

efendija80 02.02.2011 19:12

Da ne otvaram novu temu, vec dugo po ovom forumu citam ali i po drugima teme vezane uz Korg PA50, odlucio sam sebi kupiti klavijaturu, aranzer, nije da sam pri novcima, kao i vecina, i dobio sam priliku kupiti Korg PA50SD, nov dakle, prijatelj bi mi ga dao za nekih 4700 kn, ali stvar je sto bi mi dao na otplatu, a nedavno je kupljen, i sad mi se nekako to cini dobra prilika, jer gotovinu nemam, a pocetnik sam, pa bih volio cuti od vas savjet? Pjesmu mogu uhvatiti onako po sluhu desnom rukom dalje od toga nista :)
Koliko sam uspio vidjeti ova nova verzija sa SD karticom osim dakle kartice umjesto diskete ima navodno poboljsane tipke, ja doduse nisam imao prilike cuti kao zvuci PA50 ali vidim i po youtube-u da to moze fino zvucati, sad opet koliko su snimke na youtube autenticne ne znam. Nije da sam za pocetak zahtjevan, ali jeli istina da se stvarno moze fino srediti ova klavijatura da zvuci onako malo punije da nije tanko? Ovo sad u biti postavljam vise pitanja, sve ono sto sam uocio citajuci po netu bas vezano za ovu klavijaturu.
Pronasao sam po oglasima i PA80, i jos neke modele koji mi se cine ok, ali problem je sto je sve to gotovina, a ko ce skupiti gotovine, kad je puno troskova, eto ovo mi je prilika jer je otplata, pa nekako to mogu bezbolno proci..

oskar 02.02.2011 19:58

Uzimaj taj pa50sd, pouzdano ti je sto je od prijatelja, nov je, a jos ti daje na rate, gde ces vise povoljnosti. Moze se dobro srediti taj sint. Ima dosta ljudi koji rade tezge sa njim, cak rade i kao OMB. To je moje misljenje, a nadam se i jos mnogih sa ovog foruma

Mirka 02.02.2011 21:27

Ja imam Pa50 sa Hd-om staru dvije godine.Radi bezprijekorno i odradila je vec dosta svirki.Nikad me nije ostavila.Solidno sam je sredio i za svoje potrebe ne treba mi nista vise za sada.U neko dogledno vrijeme planiram uzeti TR-a za desnu ruku ali nije neophodno.I ovaj Pa 50 zvuci fino.Uzmi taj Pa50 Sd i neces se pokajati.To je provjerena masina.Pozz od Zorana iz Osijeka.

efendija80 02.02.2011 21:54

Ove informacije iz prve ruke mi super dodju, hvala vam, da znam da se s njom moze, u biti lakse je kad se dobije potvrda od nekoga tko s ovom klavijaturom radi. Rado bi ja kupio mozda nesto bolje, ali ne mogu sad ici u kredit veci, a ovo mi je onako zgodno, ima i garanciju, stara je tek par mjeseci, vidim da se nova s garancijom moze uzeti za 5500 kn, ali ovo mi je opet nesto jeftinije, a prijatelj mi je, tako prema svemu sudeci ako Bog da uskoro ce biti kod mene u sobi :)
Vidio sam neke komentare da je bubanj kao slab, ali se opet citajuci nasao sam informacije da se i to moze fino srediti uz naravno ulozen odredjeni trud, a opet nekako pocetnik sam, i sam sam misljenja da mi mozda za pocetak se ne isplati uvaljivati u vece investicije, pa kako bude..
Dodato:
Evo donio sam odluku tako da ce pasti ova PA50-ka ;)
Jedna stvar me zanima, bio sam u nekoj kao raspravi, recimo, kolika je razlika u zvuku izmedju PA50 i PA80 ali s tim da PA80 ne koristi sampleove, znaci tvornicka jedna i druga, ili recimo da su obe sredjene onako solidno, sad ne znam jeli malo glupo pitanje, al me bas zanima, pretpostavljam da je razlika, ali volio bih cuti od vas koji ste culi obe?

Trenutno vrijeme na Forumu 00:25

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org