YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   PA80 Hard disk problem! (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=15570)

skoricnik 08.10.2010 19:26

PA80 Hard disk problem!

Nabavio sam HDD za svoj PA80.
Naravno, 2.5" ATA.
Kapacitet je 60GB.

Prvi put ukopcan, cuje se da radi (vrti), ali ga klavijatura ne ocitava.
Razlog? Bio je NTFS.

Drugi put, formatiran i prebacen na FAT32, prikljucen, klavijatura ga vrti ali opet ne ocitava. Kabl je 100% ispravan, jer nikad ni nije prikljucivan HD na njega, a i HD vrti, radi, cuje se.
Upisao sam i novi 3.06 OS, i dalje, zamagljeno mi stoji HD Info.
Napominjem da je i HD 100% ispravan, ocitava ga kompjuter i drzi podatke bez problema.

Ima li iko resenje?

(Obrazlozenje da formatiram hard na FAT16 ili FAT12 file system je nepotrebno jer znam da na FAT16 moze maksimalno da se koristi 4GB HDD-a, a pouzdano znam da nas clan @aleksandar031 i mnogi drugi koriste HD od preko 40GB.)

nesaband 08.10.2010 20:02

da li mozda imas neka podesavanja da samoj klavijaturi da treba da podesis pa da proradi,jedino mi to pada napamet ako su hard i kabal sigurno ispravni.
pozdrav

hrci 08.10.2010 20:13

Zdravo,

Pogledaj da nema HD Jumpere, ako ima povadi sve ili Stavi na Master, FAT32 je uredu, Jeli Plata IDE ? ja imam isto IDE-ATA 80 GB i radi...

Pozdrav!
Hrci

skoricnik 08.10.2010 20:49

Postovano sa mobilnog uređaja
Dodato:
Nema jumpere, a IDE je verovatno moze da se prikljuci na njegov fabricki konektor.
Postovano sa mobilnog uređaja

Korg-Pa800 08.10.2010 21:50

skoricnik ako nema jumpere,tj.ako imaju one iglice a nema na njima one plastikice,jumpera onda ti i nece prepoznati.Moras nabaviti taj jumper i staviti ga na iglice tako da dobijes da ti je HDD master.Tek tada ce ga procitati.
Predpostavljam da znas gdje mozes naci jumpere.;)
Pozzz...:D

mdelectronic 08.10.2010 22:33

Samo trebas formatirati hdd na klavijaturi da on sam smesti neke podatke.Jednostavno samo udji na formatiranje preko kljave i 100% bice u redu,jer hdd se ne formatira na pc.

Milan$ 08.10.2010 22:46

kako da ga formatira preko klajve kad ga ona ne vidi?:D

nesaband 08.10.2010 22:54

u pravu je kolega Korg-PA 800.Nabavi dzamper pa probaj.i ja mislim da ce ti tada proraditi hard,e onda mozes da uzivas!!!!!;)

fico 08.10.2010 22:57

Ako si ga formatirao sa FAT 32 drugo ti nista nije potrebno .Nemoras da stavljas nikakve jumpere bez potrebe .To sto imas ti je obicni disk ok prenosnog kompa koji ima u korgu priklop onaj IDE kabal preko kojeg dobija i napon i preko njega idu i podatki .Ako ti ga sint ne vidi da je obojen bledo kad ides u meni za kartu i diks onda ti taj disk ne odgovara za Korg.Pokusaj naci drugi disk od nekog drugog proizvodjaca jer nisu bas svi kompatibilni sa Korgovim OS.

mdelectronic 08.10.2010 23:05

da bas tako,da li su blijede pozicije hdd?da li imas napajanje na hdd(zuta 12v,crvena 5v)?ako je sve to u redu onda mora raditi ili nevalja hdd

skoricnik 09.10.2010 12:04

1 Privitaka
@mdelectronic

Nema nikakvog dodatnog napajanja, kao sto je kolega @fico rekao, HDD dobija struju preko IDE kabla.
Evo i slike HDD-a, ne znam stvarno o cemu je problem.

cvele 09.10.2010 12:18

ajd postavi sliku od strane gdje su konektori (one iglice)

skoricnik 09.10.2010 12:41

1 Privitaka
Evo ih.

fico 09.10.2010 12:45

Sigurno da ti sint ne prepoznaje disk od tog proizvodjaca ako imas kakvu sansu pokusaj da nadjes neki drugi dovoljan ti je disk od nekog prenosnog kompa od 8 GB .Veci disk sto imas vise ces imati stvari na njemu koje ti ne trebaju .Za nase potrebe bi bio dovoljan disk od 2 GB. Svi midi koji postoje za nasu muziku zauzmu oko 1.5 Gb a ostalo imas za setove i semplove i puna kapa .Ako se ne snadjes za disk javi imam ja neka dva komada neznam ni ja odakle .

skoricnik 09.10.2010 12:50

Juce sam ceo dan pokusavao da se snadjem za HDD, niko ne drzi polovne, a onaj ko ima i jedan polovan, trazi cifru koliko kosta i nov (40e).

Kolega @fico, zamolio bih te, ako imas MSN, da se dogovorimo oko toga, bilo bi mi od velike pomoci.

Hvala i pozdrav.

fico 09.10.2010 14:15

Nema tu puno dogovaranja na PP mi posalji adresu na koju zelis da ti stigne disk i dogovoreni smo .Naravno dali su formatirani ili nisu neznam ali sigurno ces se snaci za to .

cvele 09.10.2010 14:57

evo uspio sam ovo naci ako ti moze pomoci. Prema ovome konfiguracija je Master ako nema postavljenih jumpera, ako stavis jumper na B-D (pogledaj sliku) onda ti je postavljeno na Cable Select. Prema ovome nije do konfiguracije Master/Slave vec je problem ili u hdd-u ili klavijaturi...

skoricnik 09.10.2010 18:14

Nabavio sam jos 1 hard disk, ni on ne radi.
Bice da mi ne funkcionise kabl.

Videcu da nabavim novi kabl pa se javljam.

Pozdrav

mdelectronic 09.10.2010 18:17

slazem se sa tobom Cvele,a zar nije mogao da stavi hdd 3,5 20GB barem njih ima na tone u servisima racunara

skoricnik 09.10.2010 19:06

Kolega @mdelectronic,

Radi se o klavijaturi KORG PA80, a ona NE PODRZAVA 3,5" diskove vec samo 2,5"!

cvele 09.10.2010 19:17

moguce je i spojiti 3.5" hdd, ali je potrebno napraviti odgovarajuci kabal (ili plocu) ali ne znam kakvo je napajanje u klvijaturi i da li bi se moglo negdje izvuci 12V za taj 3.5" hdd. Jer 2.5" diskovi se napajaju pomocu IDE kabla i naponom od 5V dok to nije slucaj kod 3.5" diskova...

mdelectronic 09.10.2010 19:55

pa na mojoj kljavi je 3,5 napajanje 12v vuce sa ploce posle grecovog spoja
Dodato:
mislim hdd 3,5" , a napajanje koliko se secam iste zice kao na pc(crvena i zuta)isti konektor
mrzi me da otvaram kljavu ima milion sarafa da postavim slike

skoricnik 09.10.2010 20:21

Da sam zeleo da budzim nesto, uradio bih to, ali ovako radim sa onim sto mi je fabrika dala. Znaci ovde se govori od ATA 2,5" Hard Disku, a ne o 3,5".

imiralem 09.10.2010 20:46

Hdd

Pozdrav kolega,
Vidim svasta se pisalo ovdje. Informaticar sam, prikljucivao sam sebi davno na PA60 HDD, nabavio kabl i disk od laptopa i spojio. Imam i neki disk viska, ako nekome treba mozemo se dogovoriti. Citao sam svasta oko toga da se ne formatira na PC-u, tvrdim da su to samo price, nema nikakve veze. Klavijatura ce prepoznati disk, naravno ako je kabl i disk u redu. Mislim da ti tu ne valja kabl, vidi da se neka iglica na ploci nije iskrivila ili slicno. Disk naravno mozes formatirati tek kada ga klavijatura prepozna. Isto mislim da jumperi (Master, Slave, Cable select), ovdje ne igraju nikakvu ulogu, a najbolje bi bilo da je Master. Imao sam negdje i jedan mali kabl, ako se ne snadjes, zovi.

cvele 09.10.2010 21:08

@skoricnik nije ti to nikakvo budzenje. Pinovi 2.5" i 3.5" su kompatibilni. Samo ti treba odgovarajuci kabal da razdvojis napajanje od signala za podatke i upravljanje diskom.
Ja sam te samo ispravio i rekao da moze da se stavi 3.5" jer si ti rekao da ne podrzava. Podrzava njega klavijatura samo je razlika u napajanju i dimenzijama.
pozdrav

skoricnik 09.10.2010 21:18

Ok, izvini kolega, ja sam pogresio, ali kao sto rekoh, ostajem pri 2.5 HDD-u ;)

Pozdrav

chiki 09.10.2010 21:30

Klavijature iz te serije umeju nekad da ne prepoznaju HDD. Neke ne prepoznaju zbog proizvodjaca, neke zbog kapaciteta diska, a na nekima je dzamper u pitanju. Najbolje je pokusati ubaciti sto manjeg kapaciteta HDD od 2.5" i pokusati sa njim. Ukoliko je problem i dalje prisutan, pokusaj da zamenis flat kabl za taj HDD. Ukoliko i posle toga ne radi, moguce da je nesto do samog kontrolera na klavijaturi. Ukoliko uspes da resis problem i klavijatura prepozna HDD, odmah ga formatiraj u klavijaturi, kako bi klavijatura smestila sve potrebne fajlove na njega i prilagodila ga nameni. Imao sam isti problem sa pa50. Prvo mi je crkao HDD koji sam ubacio od 1.5GB, a kada sam jedva uspeo da pronadjem takav, imao sam problem sa samim kontrolerom HDD. Morao sam da zamenim neku elektroniku. Nadam se da ti neces imati takav problem kod sebe. Puno srece u radu i javi sta je bilo u pitanju.

skoricnik 11.10.2010 12:59

Probao sam sa jos par hard diskova, i jos uvek nista.

@chiki

Kako si popravio kontroler na ploci? Pocinjem da sumnjam da mi nije on vrisnuo.

zlajakorisnik 12.10.2010 14:04

Evo lista Preporuceni HD od Korga za PA80:
-Fujitsu-MHA2032AT-(3,2Gb)
-Fujitsu-MHH2032AT-(3,2Gb)
-Fujitsu-MHM2060AT-(6Gb)
-Fujitsu-M2724TAM-(6Gb)
-Fujitsu-MHM2100AT-(10Gb)
-Fujitsu-Siemens-B-2154-(6Gb)
-Hitachi-DK23AA-60-(6Gb)
-Hitachi-DK23AA-90-(9Gb)
-Hitachi-DK23BA-10-(10Gb)
-Hitachi-DK23CA-10-(10Gb)
-Hitachi-DK23CA-20-(20Gb)
-Hitachi-DK23CA-20F-(20Gb)
-Ibm-DBOA2540-(3Gb)
-Ibm-TravelstarDJSA-(3,5Gb)
-Ibm-TravelstarDJSA210-(10Gb)
-Ibm-TravelstarIC25N010ATDA04-0-(10Gb)
-Ibm-Travelstar-(20Gb)
-Toshiba HDD2514-(527 Mb)
Ovo sam nasao na forumu slicnom nasem :)
-Pokusaj sa dzamperom kao sto su kolege rekle moze biti vrlo lako do setovanja,pregledaj instrumentom IDE cablel da nije koja zicica pukla
-pogledaj sta je pod Disk - Menu - Utilites - Utili 2 (page9) - Hard Disk Protekt Off/On mozda upalii
Ja imam pa60 dosao sa ugrdjenim hd ako zapne mogu da ga otvorim!!
Pozdrav i sretno...

skoricnik 12.10.2010 19:05

Nista nije od toga...Kabl je ispitan i ispravan je, ispitan je sa uredjajem (zujalica), svi pinovi provode struju.
Protect ne mogu da palim i gasim jer ne prepoznaje HDD, zamraceno je.
Ako si kupio Pa60 sa ORIGINALNIM HDD ugradjenim, molio bih te da postavis sliku.

Pozdrav

zlajakorisnik 13.10.2010 12:48

Moj PA60 nema na kucistu oznaku HD,tako da mislim da je naknadno ugradjen jer sam ja trazio sa hd.pozto joj se sida komplet zadnja strana nije ostavljen poklopac kao na pa80.
Predlozio bih ti da skines IDE kabal sa klavijature,spojis disk i i pokusaj na ploci od racunara dali ce ga prepoznati.Jer pretpostavljam da si disk testirao ide usb ladicom

mdelectronic 13.10.2010 20:04

Skoricnik ajde ako ti nije tesko postavi sliku unutrasnjost kljave gde ti je napajanje i ploce gde ide kabal od hdd

fico 13.10.2010 20:31

Posto sam imao Korg davno ne secam se bas tacno ali mi se cini da si morao disk kad ga formatiras na kompjuteru da mu stavis disk LABEL na prazno polje znaci da disk nema na sebi nista i onda ga je sint prepoznao i dao mu ime DISK_1 .Neznam dali moze to da utjece na prepoznavanje ali nije naodmet da probas jer si pokusao nekoliko diskova bezuspesno.I jos mesto na koje se montira disk ima cini mi se jednu zicu to je masa za disk ona mora da bude zaserafljena na leziste od diska dali je on u sintu ili ne znaci ne na sam disk nego na ona dva nosaca.

skoricnik 14.10.2010 09:48

Probao sam nekoliko Hardova, ukljucujuci i jednog sa spiska koji je postavio kolega @zlajakorisnik, i opet je bilo bezuspesno, jer, disk kad se formatira (preko Hiren's Boot) gubi label. A provericu za tu masu, pa se javljam sa slikom.
Dodato:
Evo me opet. Masa je bila zavrnuta za FD, i prebacio sam je na postolje HD-a i bez uspeha. Vrti ali ne ocitava.

mdelectronic 14.10.2010 10:54

postavi sliku da ti ocrtam za napajanje hdd3,5" ,posto sam ga stavio u moju kljavu

zlajakorisnik 14.10.2010 11:19

Ja pocinjem da sumljam na taj 2.5inc cabel,culi smo se porukama,i kolega Skoricnik je morao za svaku interv.da ide u servis.Nebi bilo lose kolega da kazes za taj hdd 3.5" hdd koji si koristo od koliko Gb i u kom formatu je bio formatiran hdd pre ugradjivanja u araranzer.Jer bi se tada izbegao ovaj kabal sa 2.5" na 3.5". Pa makar da ga upotrebio za probu da otklonemo sumnju sa kontrolera na ploci od samog aranzra.

mdelectronic 14.10.2010 22:17

hdd je od pc-a 30gb,a formatirao sam ga na kljavi,to znam odlicno i to mi nije prvi hdd da postavim,stavljao sam svim kolegama na pa50-80,samo sam napajanje preuredjivao.

mdelectronic 15.10.2010 00:04

5 Privitaka
evo rasklopio sam kljavu pa pogledaj ako ti sta znaci

baltik79 03.11.2010 17:12

Da se i ja ubacim sa svojim problemom.Imam isto KORG PA 80,hard mi danas radi-sutra nece i tako me zeza vec 2-3 mjeseca.Nekoristim ga cesto,ali kad ga vec imam nek radi.Skinuo sam plocicu da pogledam vizuelno dali ima neki problem (nema bar na oko) ali nisam nista htio cackati bez necijeg savjeta.Dali mogu da procackam konektore i da ga normalno vratim nazad bez formatiranja i sl. pa da provjerim jel to?

jasmin.zg 03.11.2010 17:17

probaj ga u fat 16 formatirati

Trenutno vrijeme na Forumu 04:54

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org