![]() |
Pretvaranje konektora u bananu
Pozdrav svima....kupio sam mikrofonski kabl za probe sa bendom, to se kaci na vecu miksetu i sve je ok. Problem je u tome, sto bih ja kuci koristio isti mikrofon za snimanje vokala uz matrice, ali moja mikseta ima samo banana ulaz(mikseta ,,Behringer mix800). Da li postoji neki nastavak, koji bi pretvorio kenon u bananu?...da ne bih kupovao poseban kabl.....nadam se da ste me razumeli sta hocu...;)....hwala unapred...;)
|
2 Privitaka
Imas da kupis ovakve adaptere u bolje opremljenim muzickim radnjama.
|
Ali stereo. ;)
Na slikama su mono adapteri (ali takvi su, da mi ne zameri kolega Millan), trazi samo stereo, da ostanes "balansiran" :) Pozzz |
Da, stereo trazi, prevideo sam ove na slikama...:)
|
Pozdrav kolege
Jedno pitanje na vase odgovore - ako se vec uz mikrofon dobija kabl sa mono bananom i to tako sljaka na oba kanala - zasto je potreban stereo konektor ? I sta ako je na mixeru mono ulaz - a mi imamo stereo konektor ? |
P i ja ne svacam zasto bih bio potreban stereo prikljucak kad se normalno prikljucuje mikrofon kao mono i radi super...Bas sad i mene zanima ovo sa stereom....Pooz
|
Mono banana je nebalansiran konektor, XLR konektor je balansiran. Da bi sa obje strane bio balansiran je razlog zasto vam treba stereo konektor.
""ako se vec uz mikrofon dobija kabl sa mono bananom i to tako sljaka na oba kanala - zasto je potreban stereo konektor ?"" zato sto je to kabal koji na dijelu koji ide u mikrofon ima xlr a na drugom dijelu bananu. a kada zelis da pretvoris iz vec mikrofonskog kabla koji je sa oba dijela xlr u jedan dio bananu treba ti stereo konektor iz razloga kao sto je rekao kolega @Beethoven ""I sta ako je na mixeru mono ulaz - a mi imamo stereo konektor ?"" u tom slucaju zauzimas dva mono kanala...regler za PAN, ili BALANCE (kako kod kojih miksera) jednog kanala okrenes skroz lijevo a drugog skroz desno. P.S ako sam nesto fulio ispravite me :) |
Npr. na Powermate-u mono line ulazi su balansirani, tako da mozes slobodno da stavis stereo bananu.:)
|
Kablovi sa mono bananom (inace dvozilni) su proslost, barem kad su klavijature i mikrofoni u pitanju (zajedno sa kablovima koji povezuju mixete, snagase...).
Svaki takav kabal mora u sebi imati tri zice i konektore na njemu sa po tri kontakta (to su svi mikrofonski kablovi i kablovi za klavijature i stereo banane i kenoni). Sa takvim kablovima je moguce povezivati sve i svasta, na bilo koju duzinu, bez bojazni da ce se javljati smetnje. Takve kablove nesmetano mozete ukljuciti u kenone na kojima "radi" fantom napajanje bez problema iako tom chlanu fantom nije potreban. Jedini kablovi koji nemaju po tri zice u sebi i konektore sa po tri kontakta su gitarski kablovi, neki patch kablovi (za rutiranje signala), direct out kablovi... Nema puno filozofije, sve sto koristite treba biti sa tri zice i tri kontakta (balanced). Istina je da neki stariji mixeri nemaju balansirane ulaze, neke klavijature nemaju balansirane izlaze ali to nije problem. Kada takve ulaze ili izlaze vezete balansiranim kablom (sa tri zice i tri kontakta ispravno povezanih), nema nikakvih problema, sve radi odlicno. A svako ko stavi uz mikrofon nebalansiran kabal jos pa sa bananom, njemu je vreme da procita neke stvari. :) Pozzz Dodato: P.S. eh da, i nemojte mesati balansiran kabal sa stereo kablom, nemaju nikakve veze. Ako mikrofon povezete balansiranim ili nebalansiranim kablom, on ce se cuti na oba kanala, to nema nikakve veze. Jedino balansitranim kablom sa bananama mozete povezati dva uredjaja na stereo kanalima pa dobiti stereo vezu. Ali, to je recimo iPod, izlaz za slusalice iz klavijature, tako takvi izlazi i ulazi. Kod svirke, mikrofon je mono uredjaj (barem ovi nasi za live, postoje stereo varijante u studijima ali to je druga prica), klavijatura je stereo uredjaj ali se vezuje sa dva balansirana kabla (jedan za "L" drugi za "R") i ulaze u mixer u dva mono ulaza ili u stereo ulaz koji opet ima dva ulaza (jedan za "L" drugi za "R"). I tu postoji jedna nevolja a to je da su se muzicari dugo borili i zeleli da dobiju stereo instrument(klavijaturu), sada kada je imamo desava se da vecina muzicara nikad ne svira stereo a i nije mu jasno o cemu se tu radi. Ja radim mono teska srca samo onda kada uslovi ne dozvoljavaju stereo. I nerviram se. :) Moze se i klavijatura vezati mono (ili samo jednim kablom iz "L/mono" u bilo koji mono ulaz ili u stereo ali samo u L/mono), ili sa oba kabla u dva mono ulaza u mixer sa ravnim panoramama (sto je nepotrebno)... Bitno je da ce svi kablovi ovde i dalje biti balansirani. :) Pozzz |
@Beethoven
nije mi bash jasno, ''klavijatura je stereo uredjaj ali se vezuje sa dva balansirana kabla'' ? Ako su L i R output-i iz klavijature mono, kakve razlike ima da li su stereo ili mono banane, tj. kako se onda ostvaruje balansirana veza? Da me ne razumes pogresno, ne raspravljam se nego mi nije jasno. Mislio sam do sada da je za balansiranu vezu potrebno tri zice, pina, stereo banana ili sta vec. |
Klavijatura je stereo uredjaj a izlaz joj je podeljen na LEVI i DESNI (na dva odvojena konektora). Postoje stereo uredjaji koji nemaju dva fizicki odvojena izlaza (nemaju L i R) vec samo jednu stereo bananu(kao iPod recimo)preko koje izlaze oba kanala kroz jedan kabal.
E sad, kod klavijature su oba izlaza balansirana (oni imaju stereo banane ali vode mono signal tj. signal samo jednog kanala). Sa takva dva izlaza, sa dva balansirana kabla (sa po tri zice i sa stereo bananama), ostvarujemo balansiranu stereo vezu. :) Jel jasnije? :) |
Jasnije je sada, pod uslovom da mono izlazi na klavijaturi (L i R) imaju stvarno Stereo dzekove (zenske, naravno). Sad sam bas gledao uputstvo od Tyrosa i to se nigde ne pominje. Cak su na slici nacrtani samo mono banane.
|
Eh, da, to sam zaboravio. Nemaju sve klavijature balansirane izlaze. Cak me je jedan moj prijatelj ubedjivao da, kad sam pravio kablove za PA800, stavljam mono banane tj. da pravim nebalansirane kablove. Jos mi je i rekao da ce mi pre balansirani praviti probleme nego nebalansirani. :) Sada njih inace prodajem...
To naravno nije tacno.Mogu i nebalansirani, do 5 metara duzine nema nikakvih problema a nama za klavijature duze i ne treba. Na maximum kad pojacas razglas, mozes cuti malo shuma ali to nije strasno, to je vrlo malo. Mada, ja sam pic..ajzla, to bi me nerviralo, zaboravio bi pola pesama, sve bi na to mislio... :) A tvoj Tyros, moze i sa nebalansiranim a da mu stavis balansirane, ne bi se bunio... :) Mada, po nekoj mojoj proceni, i on ima balansirane, 99%. :) Pozzz P.S. Balansiras i ne mislis... ;) |
A mene zanima kakva je razlika izmedu mono i stereo, kad svejedno, ukljucio jedan ili dva kabla u miksetu, sve radi isto?
Pozdrav |
@Beethoven
Hvala na odgovoru. Otvoricu ga ovih dana, bash me zanima ! |
Citat:
|
Sto se mene tice ne moras. Ako ti odgovaraju, sto bi ih prodavao i kupovao stereo?
Meni nebalansirani kablovi ne odgovaraju, koristio sam ih, video da ne valja pa sad savetujem i druge da kad kupuju, kupuju balansirane. Savetujem ja kao sto savetuju svi proizvodjaci muzicke opreme u svojim upustvima za upotrebu uredjaja. A ostave i u rezervi da mozete koristiti nebalansirane sa njihovim uredjajem, sve ce to raditi ali... Pa sad je na muzicaru da odluci sta mu je ciniti. Obe solucije dolaze u obzir. Pozzz |
Pa daj Betovene objasni da li balansirani imaju bolji ton ili u cemu je fora,i mene zanima? hvala
|
Vule,ja sam sve moje kablove balansirao(kod vulkanizera).
sada mi ton vise ne trese. @Milane,balnsiraj kablove nemoj da ih prodajes!!!!! ljudi moji,skroz ste skrenuli sa teme.covek je postavio jedno obicno pitanje i dobio kvalitetne odgovore na njega. Aleksandar 72 je naj kompetentniji da vam da odgovor koja je razlika izmedju balansiranih i nebalansiranih kablova. Ja nesto nisam primetio da su nebalansirani kablovi losi,pogotovo za klavijature. |
Razlika je u tome sto se signal kod balansiranih kablova vodi dvostruko,tj nije samo +/masa nego +/-/masa. Znaci pored + imamo dupli signal koji je fazno (simetricno) pomjeren za 180°,i tako eliminira strane indukcije i kapacitete.
-dzaba vam balansiran kabal,kad nemate balansiran izlaz -dzaba vam balansiran kabal loseg kvaliteta -na daljine do nekih 3-4m (standard) absolutno vam ne treba balansirana veza. -koristite uvek za klavijature stereo ulaze na mikseru(L/R) P.S. Kad sad pocnete da bacate svoje "nebalansirane" kablove, saljite meni,ja cu to sve da resikliram(Recycling for green planet).... u eBayu :D |
Jel to znaci da je Beethoven negde pogresio?
|
@milanceshow: Jel to znaci da je Beethoven negde pogresio?
Ne,ne,nije pogresio, mozda malo "preterao" sa simetricnom konekcijom,ali sve sto je napisao je Ok. Svakako kad je Recording ili koncert u pitanju,gde je klavijatura 20m udaljena od multikora/miksera.... Balansirana konekcija nije na odmet,ali za manje potrebe,kao sto sam rekao 3-4m...samo bi osciloskop primetio razliku. Vise obratite paznju na kvalitet kablova! Nedavno sam nesto citao, pise clan:na bini Spyder i PA2x a kablovi od 3EUR...100% u pravu. Evo nekoliko firmi gde necete nikad da pogresite: Sommer Cable,Klotz, Vovox, Monster Cable, Schulz Kabel Pozz P.S. kad procitam prvi post i ovaj moj zadnji...gde smo otisli??? ;) |
@driftkiller
"A mene zanima kakva je razlika izmedu mono i stereo, kad svejedno, ukljucio jedan ili dva kabla u miksetu, sve radi isto? Pozdrav" Nije uopste isto. Kad bi imao u klavijaturi neki ritam koji je radjen stereo (npr. da ti je na lijevi zvucnik cuje def a na desni neke zveckice) kad spojis stereo na miksetu na ozvucenju ce da izlazi isto tako (def na lijevi, zveckice na desni), kad bi isao na mono i ritam ti ne bi izlazio stereo nego bi i def i zveckice izlazile na oba zvucnika. Ovo je samo jedan primjer kod stereo spajanja. |
da li si ukljucio u stereo input u mikseru.Ako nemas onda koristi dva mono kanala
ali panoramu namesti tako da ti jedan kanal ide na L a duri na R .Tako bi trebalo da ti se cuje isto kao na zvucnicima na klavijaturi. Eto nadam se da sam ti pomogao |
**
Neso ...ova ti je dobra
,,ja sam sve moje kablove balansirao(kod vulkanizera).sada mi ton vise ne trese,, :lol::lol: Mala shala nije na odmet :) |
Trenutno vrijeme na Forumu 17:37 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org