![]() |
Tyros 3 Terce
Cao,
trazim terce za yahama tyros 3. Nisam se stim nikad bavio, sada bi jednostavno da probam kako bi svirka stim bila. Moze li mi itko pomoc oko toga? kako trebam da stelujem ili ima li mozda gotove? hvala na pomoci... |
Ako hoces terce na sintu moras prvo da odlucis koje ces .Dali ces da koristis semplovane ili midi.Kod prvih jih uradis sebi od semplova ili internih boja na sintu tako da stavis na R3 da ti svira tercu ili sa midi kablom a za to imas uputstvo u download sekciji .
|
Evo ovako, prvo bi probao da napravim iz C-Dura... onda mozda Gm
Semplovane terce nemam! A kako onda to da namjestm na R3? (R3=Right3?) nebi sa midi kablom, to mi pre komplicirano... |
Citat:
|
Evo da ne otvaram novu temu,da li postoji nacina da se u Voice editoru naprave trece za Tyros 3?Znaci midi terce me ne interesuju,kao ni terce koje vec postoje da se skinu,vrlo su lose odradjene.Zelim sam da napravim ono sto meni treba pa me interesuje ako neko zna postupak da napise.
|
Postoji nacin i bez tog Midija a to je da u Voice Editoru u Layeru koji ce svirati tercu za svaki ton uvedes posebnu sample zonu kojoj ces odrediti Low i High Key samo za tu notu i onda transponovati tu zonu onako kako ti treba u skali odnosno terci koju pravis. Nemoj sad da mislis da za svaki ton moras uvoditi novi sample. Jedan sample mozes iskoristiti u vise sample zona. Znaci velicina sounda ostaje ista, samo sto si napravio vise sample zona (za svaki ton posebnu kroz nekoliko oktava to jest onoliko koliko ti treba) sa kojima onda mozes da manipulises po pitanju transpozicije (pomocu Root Note), sto ti je ustvari i potrebno. Ima dosta posla ali ces uvijek dobiti ono sto zelis. Ovo vazi i za bilo koji drugi aranzer i sampler (koji dozvoljava 128 sample zopna) a ne samo za Tyros.
|
Hvala na odgovoru,e sad samo da potrazim gde je sta u programu,ja sam hteo da uzmem npr neku boju i od nje napravim tercu od njenih postojecih semplova,ali nisam nasao gde je sta.
|
@Tranzit da li znas gde je ta opcija da se odredjuje u voice editoru sample zona i kako se transponuje,ja to nigde nisam nasao ,a ni kolege koje imaju Tyrosa.
|
Mislim da se ta funkcija vidi prilikom pojedinacnog ubacivanja vawe ili aiff
u klavijaturu ... Ja bh recimo htio stisati jedan sempl u multisemplu, ali nisam nasao nacin za to ,bar ne u sintu . Tu korekciju mogu napraviti na gore navedeni nacin ... |
@svrakan
Dobio si odgovor na PP a postavicu ga i ovdje da bi i drugi imali mozda koristi od toga. Odaberi prazan Voice, idi u Voice Editor pa na Wave Import, pa odaberi Element 1, pa onda u tom prozoru na ADD Wav. Odredi mu Center Key (to je stvarna visina tona sampla koji uvodi, recimo da je on F1) i Start Key koji ti odredjuje odakle pocinje zona koju pokriva taj sample (najnizi ton koji zelis a recimo da hoces da pocinje isto od F1). Ovako nastavljas redom pa ces slijedeci Wav uvesti pa ces mu odrediti Center Key (na primjer imas sample od note F#1) i Start Key (koji ce kod nje biti isto F#1 posto kazes da imas sve tonove jedan za drugim u dvije oktave). Na isti nacin ides do kraja. @romario Mozes podesiti level svakog sampla pri uvodjenju. U prozoru "Add Sample" imas jedan fader za podesavanje tog levela pod nazivom "Wave Volume". |
@tranzit
Mozda sam malo nespretno napisao post iznad, u biti to je ono sto i sam kazes ... Prilikom vawe import neke se promjene moguće na pojedinačnim vawe , kao i ovo što i spominjemo . Međutim , bilo bi dobro da se to može napraviti i poslije, ko edit samog tvn ,kad je vec složen multisempl... Čini mi se da to u editu same klavijature ne ide . Ovo za terce je super ideja... |
Multisemplu ne možeš naknadno mijenjati volumen i Center key. To određuješ jedino prilikom njegovog unosa. Ako baš želiš, onda samo napravi ponovni unos istih wav-ova i odredi drugi volumen.
Međutim ja za to ne vidim svrhu jer se ionako u naknadnoj obradi može svakom elementu mijenjati svi parametri, pa tako i volumen. Zato je logično da se prilikom unosa multisempla odredi max vrijednost volumena, a naknadno se stvorenom elementu po želji smanjuje volumen. |
Kako mislis da u naknadnoj obradi mogu mjenjati volumen jednog vawe ?
Kada sam pomoću vawe import unosio pojedinacne vawe od tambure nisam primjetio da mi je jedan sempl glasniji od ostalih ... Tada sam dosao do zakljucka da to ne mogu ispraviti bez ponovljenog postupka pomocu vawe import . Dali sam u pravu ? Mislim na obradu u samome sintu . |
Ako je pojedinačni wav jači od ostalih nećeš ga moći poslije smanjiti. Dobiti ćeš jedan Element koji ima izraženije tonove u području gdje se nalazi taj wav.
Rješenje je jednostavno, taj wav uneseš ponovo sa smanjenim volumenom. Kada govorim o naknadnoj obradi isključivo mislim na obradu u kompjuteru putem Voice Editora. Možeš sempl obrađivati i u samoj klavijaturi, ali imaš manje mogućnosti i vrlo je nepregledno. Obrada u Voice Editoru na kompjuteru je pregledna, jednostavno i logična. |
Ok ,hvala .
malo se nismo razumjeli . Ja sam govorio o ispravci u samoj klavijaturi . Slazem se da je na kompu to preglednije ... Nisam siguran, ali cini mi se da se na psr 9000 mogao editirati mulltisempl naknadno ... Da bih recimo taj vawe mogao pojacati ili stisati u samome psr ... |
Da na PSR 9000 je moguce zato sto ima sampler u sebi dok Tyrosi nemaju.
Pozdrav! |
Tyros 3 nema sempler...?
|
Tyros 1 ne moze da cita semplove, svi ostali mogu.
|
Naravno kolega,da mogu (imam tyros3),ali nemaju sampler kao sto ima psr9000 ili Korg pa800 i sl.
Kod psr9000 i posle ubacivanja se moze editovati pojedinacni sample,pojacavati i sl,dok to kod Tyros serije nije moguce! Pozdrav! |
Da, to si u pravu. Nigde nisam na T2 primetio opcije za editovanje pojedinacnih Wav-ova, ali nema veze, odradim to prvo na racunaru ili na PA800 pa kasnije ubacim u T2.
|
Da, to bi Tyrosima bila recimo neka mana,i kad sam presao sa psr9000 na T2 jako mi je nedostajala.Ali kao sto rece kolega "skoricnik" postoji lijek i za to i sa vremenom se covjek navikne.
Sve u svemu nebi bilo lose da se moze ovo editovati i Voice editoru pa bi se i ove samplovane Terce obradjivale lakse. pozdrav! |
Tako je .
mala mana,ali ipak mana ... |
@tranzit to je to,hvala,u konsultaciji sa ostalim clanovima koji imaju Tyrose,odradio sam tercu onako kako sam hteo,ustvari tek sam poceo hehe,i mogu ti reci da nije komplikovano oko 5-10 min treba da se odradi.
|
Nema na cemu svrakane, kad god budem bio u stanju da pomognem... tu sam.
|
Procitao sam sve i kontam sve o cemu pricate, samo mi nije jasno recimo hocu da napravim donju tercu za G-dur. Exportam waveove iz neke UVN harmonike i recimo da ih imam 11. E sad ja tu recimo imam tonove D3 E3 G3 A3 H3, a trebam da uvedem recimo wave samplove od F#3 ili G#4, a toga nemam. Postoji li mogucnost exporta wave fajlova onih tonova koje ja hocu?
|
Ipak sam skontao, treba se igrati s root notama, evo ko ima Tyros neka proba, posto sam primijetio da nema nigdje donjih durskih terci za skinut.
http://www.yu-midi.org/forum/downloa...#axzz2pkuWExyw |
Tako je Dell. Root Note je podatak kojim odredjujes u sustini na kojoj tasti klavijature ce se cuti jedan sampl u svojoj originalnoj visini, a samim tim mozes ga pomjerati gdje ti treba, odredjivanjem one Root Note koja ti je potrebna za odredjeni ton prime. Ovo je inace pravilo kod svih sampling aranzera bez obzira na proizvodjaca. Ovim si u stanju praviti bilo koji interval (ne mora biti samo terca). Jedina mana tih sampling terci je njihova nefleksibilnost, tako da ti je potreban "vagon" Custom Voicea da bi bar dijelom pokrio ono sto je potrebno u nasoj muzici.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 23:16 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org