![]() |
Autenticni instrumenti u orkestru,za i protiv!?
1. Bubanj akusticni ili elektronac
2. Basista ili bas sa klavijature 3. Gitarista ili kontra sa klavijature Obrazlozite jedno i drugo. Da li mislite da orkestar gubi na kvalitetu ako nema pravih instrumenata? |
1.Bubanj akusticni,sound,dinamika,izgled,vintage i mnogo,mnogo razloga...
2.Bassista,covjek koji uci,radi,gubi zivce citav zivot da bi svirao samo bass,on je zaduzen samo za bass i za groove sa bubnjarom,zvuk bass gitare,itd,itd, 3.Gitarista,hmm,mislim da nema potrebe da objasnjavam. Mislim da orkestar gubi na kvalitetu ako lose ljudi sviraju.Nije pisano pravilo da mora biti bass gitara ili slicno,ali ovo sto sam ja obrazlozio je neki standard u svijetu ali ne znaci da ne moze biti i drigacije. :) |
Ja sam svakako za prvu ponudu u sva tri slučaja. Nikada mašina ne može da zameni živog čoveka koji ceo život uči da svira! :)
|
Zar se ne govori sve samim tim što veliki koncerti ne mogu proći bez prve varijante,tj.žive postave benda?...Bio sam gitarista i basista u bendu,bubnjeve nisam nikad zvanično svirao,ali znam po nešto i od toga.Mislim da sempl,ma kako dobro bio usemplovan,nikad ne može zvučati kao originalan instrument.Aranžer koristim samo zbog toga što je deficit novca za bendove na tržištu,pa sam samim tim za prvu varijantu.Niko sretniji od mene kad bi se ponovo počelo bendovski tezgariti.Pozdrav!
|
Naravno,i ja sam,kao i vecina za "ljude",..beš to kad sam moras piti kavu,sam raspremati,sam raditi,ali je jako lijepo sam i pare uzeti;)
Kad kazem za"ljude" onda tu mislim i na mog druga Mitra i njegovog precizna iz 70i neke,ali uzivam slusati i cigane kad sviraju bas- kontru na klavijaturama,pogotovo njihove "dvojkace"tad se raspametim,tako da mi se i ta varijanta dopada.Sto se tice aranzera,da nisam pre 7-8g presao na njih bio bi sto kazu 'leba gladan,ali nisam odusevljen njima,jedino ako im se doda harmonikas,onda i pomozi Boze. Kao i Makso,nadam se da cu i ja jednog dana ponovo tezgariti sa cijelim bendom,jer tu su sale,zezancije,smejurija ukratko bend je ZIVOT! Do tada spasavaj se ko moze,kako zna i ume.Svako dobro svima! |
1.definitivno drveni bubanj samo iz razloga sto ima "muda"mnogo vise nego elektronac,iako elektronac je mnogo pogodniji za LIVE svirku sa bezbroj mogucnosti sto se tice stilova u planetarnoj muzici.
2.hm...bass gitara je ipak instumnet koji sluzi samo sviranje bass-a,mada imam iskustva,a i znam bass klavijaturiste koji sviraju mnogo bolje bass nego sami bass gitaristi.Nije merilo ako imas bassistu u bendu da taj band mora da zvuci kao"grom"ne...to moze i bass klavijaturista ako je stvarno dobar i veoma potkovan ako je naucio da svira dinamicno i ako(najbitnije)zna da vozi bass makar 90% kao pravi bassista.To je moja teorija,mozda se neko nece sloziti,ali ja to tako vidim. 3.definitivno gitarista,jer kontra ma koliko verno zvuci,ne moze da svira kao dobar gitarista.Sa samim tim gitarista ce odsvirati sto ni jedna klavijaturista ne moze,a da ne pricam o farbama,tehnici hard-rocka,solo u svim stilovima,rifovima...itd. @Vule odgovar Vama iz predhone teme.Kolega morate shvatiti da ni jedan aranzer ne moze da zvuci tako dobro,(pa makar kostala jedno malo bogatstvo)kao jedan dobar i muzicki iskusan band(orkestar),ne znam zasto ste to previse licno shvatili,ocigledno nemate prevelika iskustva sa bendovskom svirkom,Mislim da sam svoje stavove veoma konkretno objasnio,jer ne mozete Vi da odsvirate na dirkama,kao sto moze gitarsita,ne moze da elektornac bubanj(iako sam ljubitelj elekronca)da taj "sound"kick-a,hi hat-a,dobosa,tomova,crash cinele,kao sto moze dobar i kvalitetan bubanj koji kostaju i po 5-6.000eura,pa i extremno mnogo vise.Radi poredjenja,ja imam bicikl od 350eura,a moj prijatelj ima na bicikli kocioni sistem koji kosta oko 1100eura,i sve tu ima svoje"zasto-zato". I konacno,"svaka pushka je ubojita..."...Volim da cujem dobro sredjen aranzer,i da uzivam u tom soundu,ali definitnivno ne moze da se uporedi ni sa jednim bendom u svakom pogledu.Hvala. |
2.hm...bass gitara je ipak instumnet koji sluzi samo sviranje bass-a,mada imam iskustva,a i znam bass klavijaturiste koji sviraju mnogo bolje bass nego sami bass gitaristi. Mislim da sam svoje stavove veoma konkretno objasnio,jer ne mozete Vi da odsvirate na dirkama,kao sto moze gitarsita, @ Simkeres Ovo iznad su vase dve recenice iz prethodnog posta koje jasno pokazuju da ste kontardiktorni u stavovima,ja ne bi dalje komentarisao ovo,a sto rece jedan drugar inace basista "kako on svira bass gitaru ceo zivot sa dve ruke i sad ce neki na klavijaturi da zvuci bolje a svira sa jednom rukom" :) zanimljivo zapazanje zar ne? I jos jedna vasa recenica koja glasi: I konacno,"svaka pushka je ubojita..."...Volim da cujem dobro sredjen aranzer,i da uzivam u tom soundu,ali definitnivno ne moze da se uporedi ni sa jednim bendom u svakom pogledu.Hvala. Svaki solidno sredjen aranzer ce zvucati bolje od loseg orkestra,i ne sumnjajte u moje iskustvo sa orkestarskom svirkom...sve je lepo kada se podje od cinjenice da ljudi znaju prvo da sviraju svoj instrument,pa onda da imaju kulturu sviranja sa ekipom i kulturu ponasanja u orkestru,onda to ima smisla i sve se moze uobliciti u pravu sliku,ali sta ako to nije tako? Sta ako bubnjar ne ume da nastimuje bubanj (a upoznao sam ih gomilu),sta ako ne ume da se kontrolise pa lupa i gde treba i gde ne treba? Sta ako gitarista ne ume da se kontrolise,pa ne ume ton da napravi,pa misli da je sam u orkestru....basista takodje,pa na to se nadoveze harmonikas sa "nasiljenim" instrumentom,kad razvuce crevo gostima otpadaju trepavice...itd itd... Sve je to Kolega relativno i ne postoji bolje niti losije u generalnom smislu...postoji samo nesto sto zasluzuje prelaznu ocenu ili ne zasluzuje,a svakakvi se danas hvataju za instrumente... Nista lepse od dobrog orkestra ali na zalost jako ih je malo u danasnje vreme... |
Sto se tice bubnja ja sam za akusticni mada bi bilo bolje da imas i elektronca na svirci naravno zavisno od vrste muzike...
Bas gitaru u vecini slucaja moze da zameni bas sa klavijature ali sto se tice ritam gitare nju nemoze klavijatura ni 50% da zameni...Ziva ritam gitara mnogo,mnogo znaci! |
evo moje skromno misljenje kao balavac :)
1. Bubanj uvijek akusticni, da ne pricam o prakticnosti, transportu i ozvucivanju bla bla bla 2. E sad... Po meni bas kako za koji zanr... bas gitara, u rock muzici, pop muzici, folk i "turbofolk" muzici, e sad npr. za ciganiju. Ne mogu zamislit neki orkestar koji svira "becku ciganiju" bez yamahe v50 ili motifa xs6 :) ok je to i s bas gitarom, ali jbg s klavijature on dobija shmek u ovom zanru :) 3. E gitara vec dobija prednost u svakom zanru, u ciganiji se cak ni ne mora to gledati tako crno-bijelo, jer se gitara i kontra (drajf) s klavijature odlicno poklapaju i nadopunjuju, u ostalim zanrovima ne moram napominjat da se na klavijaturi ne moze manipulirat s nekim "bojama" gitare, kao sto su distorzija ili overdrive, msm moze ali ne toliko vjerno, mada cemo vidit kako ce funkcionirat ove simulacije procesora na kronosu, ali mislim da to nece bit to :) ne moze se pitchbenderom vjerno simulirati "zavlacenje", tesko da mozes pravit harmonicse, vjerne riffove ili glideove. Ne nije to to. Da jos napomenem, ja sam dao malo uzak pogled na ponudjene, jer sam uglavnom opisivao zanrove koje volim i pratim, ali jbg neko drugi ce rec za neke druge i tako se nadopunjavamo :) |
Ja bih postavio pitanje za nekoliko kolega,koji tvrde da bolje zvuči bas sa klavijature nego sa bas gitare..Naravno,to je relativno,u zavisnosti od kvaliteta svirača.Ali,jeste li ikad čuli dobrog basistu,koji upotrebljava sve tehnike,flat,slap,glisanda,pick,....?
Mislim da su neke od ovih stvari neizvodive na klavijaturi,ili ja bar nisam čuo tako kvalitetnog ˝bas-kontraša˝.Nemam namjeru da pokrećem polemiku,ovo je samo moje mišljenje.Pozdrav! |
Nisi usamljen sa tim misljenjem.
|
Ja bi isto licno volio da se vrijeme band-ova vrati, znaci cetvorka+vokali.
Tada bi uzeo svaki od cetir instrumenta po mjesec-dva u ruke i koji mi prvi bolje legne u ruke taj bi i svirao, jer podjednako volim i gitaru i bass i bubanj i kljavu/harmoniku. Za mene je isto prednost: bubanj-drvenjak bass-gitara e-gitara harmonika/klavijatura ali u svakom smislu i zanru da se koriste odredjene boje i sounds, sem bubanj bi morao biti nastiman malo univerzalno, recimo da moze i u narodnjaku i u zabavnjaku posao odradit. Poz |
makso, bas je ipak malo lakse imitirat na klavijaturi nego gitaru, imas picked bass, fingered bass, slap bass, naravno nije to to, ali ja sam rekao konkretno za ciganiju, jesi li ikad vidio "pod satrom" bas gitaru s acom cergarom, dejanom kosticem, dejanom maticem, sanjikom, gurbetom, bobanom vozom, ja sam samo rekao za taj zanr u koji se razumijem ;)
|
Nisam ni ja video Kostica,Matica,Cergara da sviraju sa basistom.Verovatno su i oni misljenja da radi bolje bas sa Dx11 od tamo nekog fendera pa zato.
|
Akusticni instrumenti zahtevaju kvalitetniju opremu za ozvucavanje i naravno znanje o ozvucavanju takvog instrumenta.
Bubanj--- Kombinacija elektricnog i akusticnog.Kontra cinela i dobos moraju da budu akusticni. Lakse se nasteluje,ne pravi toliku buku na bini,prisustvo elektronaca daje mogucnos sviranja raznih popularnih zanrova. Pitanje o bas ,ritam gitari i klavijaturi je sa mnogo podpitanja i sa mnogo odgovora! Nebih sada da komentarisem to....... Postovano sa mobilnog uređaja |
Citat:
(izraz za kokuzna vremena i stednju - ciganisanje) pa su prvo otkacili bubnjare, pa onda basiste, pa na kraju i gitariste a na kraju i klavijaturiste jer imaju matrice i MIDI a sad je kao frka ko pusta ili ne pusta nesto... Ja sam misljenja da ni jedna klavijatura ne znam kako sredjena ne moze da zamijeni ni najlosiji a kamo li osrednji band u kom imaju i bubanj i bas i rit. a pozeljno i solo git... ali ljudi nema vise para za to i to svi Vi dobro znate... |
Citat:
@makso68 Imam potrebu da odgovorim,jer ja sam taj koji svira bass u bendu. Kolega bass gitara ce da odsvira to sto ste naveli a klavijatura mozda nece,ali iz licnog iskustva znam par kolega bass klavijaturista koji su da kazem"izuzeteno tehnicki nabiflovani"uz kvalitetan sempl bass gitare mogu da zvuce bolje nego pojedini bass gitaristi,a to sam i naveo u prethodnom postu.Ja licno se trudim koliko mogu da mi bass sa klavijature zvuci kao bass gitara, i sa tehnicke strane,a i da proizvede sam sound.Ali generalno je sve to relativna stvar.Zalosno je bilo ranijih godina da su izuzetno dobri bassisti i solo-kontra gitaisti su sedeli kuci,jer nisu mogli da sviraju od bass-kontrasa,a mnooogo tih "bass&kontra klavijaturisti su bili loseg kvaliteta,ali sve zarad jednog tala vise koji ce da medjusobno da podele,i svakog je boleo k***c za kvalitet.Vremena se menjaju,ponovo su bassisti u modi,ali oni kolege poput mene ne ugrozavaju jer ima mesta za sve pod muzicarskim krovom,i bitno je biti na prvom mestu covek,pa onda muzicar.Nazalost neki tako i ne razmisljaju,vec obrnuto. uzgred pitanje za sve: da li bi"amadeus band"mnogo bolje zvucao da imaju bass gitaristu u bendu,ili ovako kako jeste?! |
Sa dobrim basistom bi sigurno zvucali kvalitetnije,ne toliko zbog samog tona koliko zbog mogucnosti raznovrsnosti svirke i bass figura,o cemu je kolega @Makso pisao,tu sumnje nema
@ Simkeres,nije bas u redu da covek vasih godina pise vulgarije na forumu,ima ovde i mladjih,pa da ne kvarimo omladinu,hvala |
kolega Vule
Otici cu malo u off-topic,nadam se da necu izazvati gnev u admin team-u!Nadam se da ce me vecina razumeti i zasto.Ne znam zasto se u svakom postu koji ja ostavim kacite za mene i moje komentare,razmisljanje i kad treba i kad ne treba(uglavnom ne treba)...kao da nemate pametnija posla,i imam osecaj kao da ste mi roditelj i tako se s*vremena na vreme ponasate.To je lepo sa Vase strane sto imate "roditeljske instikte"za ono sto je ispravno ili nije.U vecini mojih postova ste kometarisali neko moje razmisljanje,i kad vecina clanova foruma se slozi sa nekim mojim tezama,pretpostavkama,VI ste to umeli da izminirate na samo Vama svojstven nacin.Ovde intelektualizam,narcisioznost, nije potreban a posebno pametovanje,mudrovanje,itd da ne nabrajam.Zato kolega Vule VAS molim da se pozabavite malo i drugim clanovima...da Vi kao administrator resavate problematike tipa "pomoci mladim i starijim kolegama u svakom domenu"...a mene za ubuduce zaobicite u svakom pogledu,jer nikog ne vredjam,niti znam zasto sam dobio od Vas kao "admin roditelja"prekor!Do sada sam vise puta izgovorio neku mozda neprimernu rec,gde su bili mozda i svi admini u tom trenutku,i nikad nisam dobio ni usmenu,ni pismenu,ni javnu,ni diskretnu opomenu za moje ponasanje na meni vrlo dragom sajtu. Kolega Vule! To Vase ponasanje koje zna da bude u veoma negativnom kontekstu sto se mene tice,necu tolerisati,nadam se da cete ovo shvatiti ozbiljno i to sto ste admin,to Vam ne daje pravo da se ponasata tako,a znate da ne vodi nicemu. Izvinjavam se celom ADMIN TEAM-u,na celu sa Vladom Vaxterom sto sam totalno otisao u OFFTOPIC,ali ako je za sankcionisanje to onda i uradite. Kolega Vule! Samo Vas molim da na ovo sto sam izneo,da ako i hocete da mi nesto kazete,porucite,ili date neki savet,uradite to na PP,a ne da da se peckamo,provociramo,ili kako god...i sad od ove teme koji je postavio nas kolega,da mu napravimo totalni cirkus.Hvala Vam na razumevanju! Jos jednom se izvinjavam svim adminima,i clanovima foruma! |
@simke da ti pravo kazem i jesi u pravu za ovo sto pises,ali znas kao sto i ja znam da tu ne mozemo nista da promjenimo....Kosto rece jednom neko od moderatora u njihovim rukama je pendek:lol:Zamisli sad da imamo svi te pendeke kako bi sve ovdje onda izgledalo...jbt lupao bih ko koga stigne njime hahahha....Samo stvarno kad se na nekoga okome onda je malo gadno ali i prolazno ako se ne osvrces i ne bunis...Eto i ja se izvinjavam sto pisem ovako ali hocu da kazem da drug simke je jedan od meni najdrazih kolega a i iskren i nista ne misli nikome lose,kao sto i admini....Poooz
|
Žao mi je što sam izazvao pometnju,nije mi bila namjera.Ali,i dalje tvrdim da će dobar basista(u svim elementima)puno bolje odraditi bas liniju,ponavljam bas liniju,od bilo kojeg bas-kontraša,jer bas-kontraš mjenja i basistu i gitaristu,a to jeste praktičnije na podjeli novca...Drugo,nemam baš visoko mišljenje o tzv. ciganiji(mislim na način svirke).Uporedio bih je sa barokom-previše podataka,a malo poente(drugim riječima-forsiranje tehnike,u ovom slučaju harmonije,na uštrb umjetnosti)...
Kolega Simkers,polovično se slažem sa tobom,a mislim da bi ˝Amadeus band˝zvučao puno bolje sa dobrim basistom,jer u ovim,dosadašnjim aranžmanima bas linija skoro i da ne postoji,nego samo klasično basiranje(šablonsko)...To je moj stav,ne mora biti ispravan,ali je moj...Pozdrav svima! |
@ Simkeres
Ja vas potpuno razumem sta mislite ali tvrdim da niste u pravu,nesto ste lose protumacili a pri tom vas vidim i emotivno to pogadja, to nema veze sa temom ovde i necemo nastavljati. Ako budem imao potrebu da vam se obratim rado cu to uciniti preko Privatnih poruka,ali za sada nemam tu zelju. Hvala i pozdrav @ Zeljko Ja sam te cini mi se vec jednom zamolio da se uzdrzis od nepotrebnih komentara,ima te i gde treba i gde ne treba,a uglavnom gde ne treba...ako je ikome tolerisano to si bio ti,ako je iko moderatorima vadio nerve to si ti,pocev od postavljanja Demo Snimaka za koje ti je trebalo godinu dana da naucis kako se postavlja,do poslednje otvorene prvokacije na temi naseg kolege i brisanja snimaka iz tvoje teme,a za taj prekrsaj su ranije clanovi direktno kaznjavani...tebi je sve to bilo oprastano kao starom clanu,malo si emotivniji a i to moderatori razumeju pa ponekad tolerisu itd itd...i na kraju im ovakvim komentarima iskazujes zahvalnost...da ne duzim,vidimo se...uskoro Ovo nije mesto za nikakvu prepirku i prepisku,pitanje u temi je jasno i pridrzavajte se iste...hvala |
Citat:
@yamahabih ja sam misljenja da kazete koliko roma vi licno znate koji pustaju midi-matrice? @moderatori momci, jel opet postalo moderno da se dozvoljavaju rasisiticke uvrede na forumu ? svaka vam cast u tom slucaju ... pozdrav |
@ Grandia
Clan @yamahabih je vec na jednoj temi opomenut zbog vulgarnog izrazavanja,a i ovde vidim nastavlja tu praksu. Iskreno primetio sam ovo nakon vaseg posta i hvala vam na tome sto ste nam skrenuli paznju,vise sam bio usmeran na prepisku sa Kolegom @Simkeresom i clanom @Zeljko,sta cete,ziv covek pa se desi i propust, mada,mozete i vi to malo suptilnije da saopstite,ne znam na kakvu "rasisiticku modu" mislite? Svakako hvala |
@vule
postovani druze, molim te da lepo procitas sta je taj kolega pisao ... ne bi voleo da se spustim na njegov nivo pa da lupam nesto o sevdalinkama i bosanskim muzicarima razlog 1 nemam pojma o toj muzici nit o tim ljudima ocigledno ni kolega nema pojma o "ciganiji" razlog 2 i najvazniji i da imam pojma, ne bi pisao loshe i neistinute stvari zbog toga sto cenim kolege ovde na forumu koji su iz bosne. naravno to vazi i za kolege iz hrvatske, makedonije itd ... kakav one man band? o cemu prica taj kolega? pa i na najdenostavnijem ciganskom rodjendanu svira bend od najmanje 3 ljudi bez pevaca/pevacice. ja pricam o kolegama iz beca i ostalim gradovima u inostranstvu. sad bi trebao da ga pitam, dal on misli na rome iz bosne? naravno da to ne ispadne kao uvreda, cisto informativno ... sta znam ja, mozda su romi u BIH malo drugaciji od ostalih ... lepo objasnio covek sta "ciganisanje" znaci:confused:... da to ne stoji u nekoj knjizi il mozda u wikipediju? il mu je komsija reko sta to znaci? to bi bilo momentalno sve sta bi zeleo da pisem pozdrav |
Bilo bi najbolje da se mi vratimo nazad na temu ako je ikako moguce da se ne bi stvarale nepotrebne tenzije. Hvala
|
da se vratimo na temu:
ceo bend je uvek najbolja kombinacija. nista lepse nego kad vidis 6 muzicara na sceni i vise Ni jedan aranzer nikada nece zameniti ljudski mozak i razmisljati kao covek. Svaki bas gitarista koji je kvalitetan ce uvek biti bolji od svake fraze koju odsvira aranzer. Znaci,ja sam imao bendove i bendove. Svirao sam sa dosta dobrim muzicarima uvek,ali tu postoji jedan veliki problem.Kad se sastane bend onda je uvek problem da sve stima medju ljudima. koliko sam zivaca izgubio kad zakazem probu i onda neko ne dodje. ziv bubnjar,basista,klavijaturista gitarista itd najbolja varijanta,ali od kad sviram aranzer ne moram nikome da kazem ni da se smanji ni da se pojaca.Tu je prednost aranzera. ja se bas raspisao. toliko od mene. |
Bubanj obavezno akusticni, mada moj bubnjar radi dobru varijantu da na bas bubanj lepi triger i koristi nogu sa td 10 i to radi dobro bilo gde da sviramo, basista i gitarista obavezno i naravno klavijatura, za klub semu, odnosno harmonikas za veselja. Licno ne volim gitariste koji samo rendaju klin, to znaju i klavijaturisti, vec svestrane muzicare koji znaju za pojam dinamika, riff itd, takodje nekad bolje posao zavrsii klavijaturista koji svira dobro bas za sve zanrove nego los basista sa gitarom od 1000 dinara.
|
Kakvi muzicari,takav i bend!!!
|
Posto sviram aranzer, a sviram i sa akusticnim bendom kontrabas, a nekada sam svirao sa bendom bas-kontru na legendarnoj DX21, mogu da se ukljucim u temu kao jedan od onih koji su licno iskusili sve aspekte ove teme.
Ja sam za varijantu sa svim zivim instrumentima, ali samo pod jednim uslovom: da je rec o stalnoj i dobro uvezbanoj ekipi koja izmedju svirki zna da mora da se napravi i po koja proba. Dzabe i da su svi pojedinacno dobri instrumentalisti i vrsni muzicari ako ne mogu da se pokupe i samo gledaju ko ce vise da pokaze svoje umece. Dalje, kao sto rekoh, svirao sam bas-kontru u tom orkestru i tvrdim da je to, bez obzira na kvalitet svirke, samo nuzno zlo, odnosno jedan covek manje za deljenje baksisa. Leva ruka moze DONEKLE dostojno da zameni basistu (slusano usima nekog nemuzicara), ali desna ruka ne moze ni pod tackom razno da zameni dobrog gitaristu. Sto se tice bubnja, slazem se u potpunosti sa kolegom @milanceshow, plehovi i dobos moraju biti akusticni, a ostalo moze biti i kvalitetnija elektronika. Ovo je moje misljenje koje sam u dosadasnjoj praksi licno stekao i koje nije proizvod neargumentovanih pretpostavki. Dodato: Dodao bih samo jos nesto, mada cu mozda da navucem gnev onih koji ne sviraju aranzer: U mojoj PSR3000 nema harmonikasa koji stalno trazi da se pojaca, nema gitariste koji celu zvirku namesta zvuk i do kraja svirke ne uspe da ga namesti kako treba i nema bubnjara koji celu svirku trazi bolji monitoring jer nista ne cuje pozadi i celu svirku psuje salu koja je preterano akusticna i uzasna za ozvucavanje. Sve stoji u savrsenom skladu i niko me ne nervira celu svirku. I to ima svojih prednosti. |
@caka012
e pa brate sad si me naljutio i osetio sam se indirektno prozvanim,jer ja radim iskljucivo bendovski.Ima da ti dodjem u Pozarevac,i da vodis za kaznu na pice;) Naravno salim se malo....sve sto si rekao je istina,i 100% se slazem sa tobom u zadnjih par recenica da cela svirka prodje u stelovanju instrumenata!! To se meni 90tih god desavalo da radim i sa "kurtom i murtom"i od njihove virtuoznosti me svake tezge bolela glava,jer svako hoce da se malo dokaze,pa se opanji na mixeru,a pri tom se ne smanjuju.Uzgred davno bese i cuo sam jednu anegdotu: jedan moj kolega otisao da pogodi svirku,dosao kod domacina,i on njemu prica kako ko svira da su to sve ubice na svojim instrumentima.....a domacin rece spontano,ali veoma pametno"Sinko nama treba muzika,a ne ubice"(verovatno je ozbiljno i mislio)!!!ko razume shvatice.Ponavljam moj post od ranije da je bitno sve u bendu od samih medjuljudskih odnosa,do odjavne spice na fajrontu,kultura ponasanja sa gostima,muzicka kultura,stelovanje instrumenata...da ne odem u offtopic..elem...bolji je bend sa dobrim bass klavijaturstom ,nego sa losim bass gitaristom,drvo je drvo,i nikad elektronac nece da bude i da zvuci kao dobar akustican bubanj,iako eletronac ima mnogo vise svojih prednosti.Nemam nista priotiv aranzera,ako covek zivi od toga,i ako je savladao spravu u potpunosti,a pri tom je dobar muzicar,i mislim da nismo konkurentni jedni drugima,iako primecujem da sve vise aranzerista rade sa gitaristima,i sa solo klavijaturistima,a to prakticno prelazi donekle u bendovsku svirku. |
@Simkeres:
malo mi stvarno nisi jasan. protivrecan si sam sebi. Kazes na primer da je drvo drvo i da ni jedan elektronac ne moze da zemi akustican bubanj a prethodno kazes da ja bolje da bas svira klavijaturista nego bas gitarista. slazem se sa tobom da je akusticni bubanj bolji od elektronca za neku vrstu muzike ali to stvara ogromne probleme na svirkama koje mi radimo. kao prvo jako ga je tesko ozvuciti a da ne bude prejak na bini i da bubnjar ima dobru kontrolu na bini. Druga stvar:nikada ni jedan klavijaturista ne moze da odsvira isto kao neki dobar basista bas linije i u to ne moze niko da me ubedi. ima dobrih klavijaturista (kao sto si na primer ti)koji odlicno to rade,ali nikada to ne moze za nas muzicare koji to dobro cujemo da zazvuci kao kada svira dobar bas gitarista. Druga je stvar sto mi sve i svasta moramo da sviramo i sto to nasu publiku uopste ne interesuje ali za strucnu javnost je to nesporno. Ja ni na jednom koncertu nisam video da je neki klavijaturista svirao bas vec je obavezno u orkestru bas gitarista.Ne racunam ove domace svirke na nasoj televiziji gde ponekad moze da se vidi da klavijaturista svira bas ali opet samo u narodnoj muzici a nikako u zabavnoj. Nadam se da se neces naljutiti na mene,jer ovo moje misljenje je uopsteno i nema nikakve veze sa tobom i kolegama koji sviraju bas na klavijaturi. Mi smo samo obicni smrtnici koji se borimo da prezivimo u ovom ludom vremenu. |
Citat:
Neso nema zasta da se ljutim,ali meni nije jasno,sta tebi nije jasno?U predhodnim postovima sam vise puta rekao bolje dobar bass klavijaturista nego los bass gitarista.To je cinjenica.A za bubanj sam rekao sto se tice samog sounda da je bolji zivi bubanj,nego elektonac.....uzgred...ocigledno je da ce los bubnjar podjednako lose da svira i na drvenom bubnju,i na elektroncu,zar ne? |
Slazem se sa tobom simke.
Samo jedna stvar mi nije jasna,zasto bi neko radio sa losim basistom.poenta moje price se bazira na tome da je band uvek bolja varijanta nego aranzer i da naravno nikada ne treba raditi sa losim muzicarima. prica je jednostavna.Bas gitaru ne moze da zameni ni aranzer ni dobar klavijaturista a isto vazi i za bubanj,ni jedan aranzer nece zvucati kao ziv bubnjar. sve ostalo je samo prica bez kraja. |
Bravo @nesaband!!!
|
Najbitnije mi je da u ekipi imam akustican bubanj, a za ostale instrumente moze da se kombinuje nko skracenje ekipe, ali naravno nema nista bez dve gitare pogotovu ritam gitara one je nezamenljiva.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 17:23 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org