YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=40)
-   -   Prva ozbiljna svirka - pomoc !! (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=17633)

dj pant o 20.02.2011 23:40

Prva ozbiljna svirka - pomoc !!

Dakle stvar je ova:

Stojim pred svojom prvom ozibljnom svirkom (svadba).
Neznam bas stvarno toliko pjesama koliko bi trebo da znam
za jednu svadbu, zato sad ovde trazim savet za neki, dobar
repertuar koji valja za svadbu.

Evo sigurno vas interesuje jos neka informacija:
Zivim u juznoj njemackoj - jer msm da je kraj gdje se svira dosta bitan..
Pjevac ce mi da bude Zoran Jankovic - sto mi malo dize nervozu ^^
A imacu i jednu pjevacicu...
eto ako mi mozete dati savjete za pjesme, bio bi veoma zahvalan...

poz panto

nesaband 20.02.2011 23:48

moj ti je savet da zoves nekog iskusnog kolegu da ti se nadje da ti pomogne.
ne znam koji instrument sviras ali ako sviras aranzer i ovo ti je prva svirka onda ti ne bih preporucio da sviras sam.

ako je neka dobra gaza mozes da zoves mene ili nekog koga znas da ti pomogne.

napisi koji instrument sviras,kad je svadba i koliko ima gostiju za sad.

Simke 21.02.2011 00:09

@dj panto 0
aj pa nek je sa srecom prva svirka!;)
Koliko vidim da tebe TREMA drma..a za tremu imas na forumu dosta pisano kako je pobediti itd!
Sto se tice repertoara,moras imati u vidu vise faktora:
Prvo da razradis koncepciju rada i da vidis sta je najbolje za pocetak svirke.Obicno
to budu neki instrumentali,ali bez nekog preterivanja u vremenu.Moras znati makar 5-6 namenskih pesama(posto je svadba)na pr:
"danas majko zenis svoga sina"svadba,svadba"momak veseljak"svadben venac kapiju mi krasi" itd da ne nabrajam..posle toga mozes da sviras sta hoces,uostalom i sam ces videti kojim ce tokom ici taj pocetak,i moras se prilagodjavati gostima.Moras da imas makar pola sata-sat zestoke ritmove za igranje(rumba-disko)i gledaj da ih lepo slozis ritmicki.Vodi racuna o tonalitetima kako muskim,tako zenskim..ne smes im svirati "skoro"nista iz originala,vec za ton,pa i dva tona nize.A definitivno bi ti bilo da nadjes nekog iskusnog kolegu,da ti pomogne,jer ce ti uz njega biti dosta lakse,a naucices dosta.

P.S jel Zoran Jankovic peva "kocka secera"?
ako je to taj...ne vidim razlog za nervozu!Mozda bi on trebao da ima od tebe;)

pedjajazz 21.02.2011 09:48

Mladi kolega, ako ti je stalo da se dobro pokažeš i da te ponovo pozove neko od tih gostiju na neku drugu svirku, bolje povedi nekog kolegu ili na aranžeru ili bar hamonikasa,... bolji ces utisak ostaviti, gazdi kažeš da ga ti častiš sa još jednim članom i na kraju videćeš da od zadovoljstva gostiju zavisi i koliko ces para uzeti.

whaddeva 21.02.2011 11:16

Definitivno nekog sa iskustvom da je uz tebe prijatelju. Svadbarske pjesme moras znati isto tako sa pjevacem i pjevacicom se cuj koliko je jos danas i utanaci 50 pjesama koje oni hoce ( sa dobrim pjevacom je lako a Zoran Jankovic je iskusan nemas razloga za nervozu ) I sjedi pa vjezbaj kola do iznemoglosti. Nek ti je sa srecom pa nam javi kako ti je rposlo vatreno krstenje... :)

dj pant o 23.02.2011 20:05

Dakle kao prvo, Da sviram klavijaturu (aranzera).
Drugo, Zoran Jankovic jest onaj koji pjeva 'kocka secera'.
A gostiju ce da bude max. 150, dakle malo manja svadba.
Trece, gaza nije velika (100€) da bi mogo zvati nekog kolegu za pomoc.
Evo reci cu vam gazda je moj ujak, koji pravi ustvari reprizu
svadbe za svoje dvije kceri, al samo za one goste koji nisu mogli
da dodju na svadbu dole kad je bila.
Znaci moracu sam da se snadjem nekako...
Dobro, za kola se nebrinem, igram sam u folkloru tako da njih znam vagon.
Jedino me malo muce pjesme. A pogotovo one koje neznam :lol:
Ima dosta tih savdalenki il kako se vec zovu one sumadijske i to.
A najgore mi je, ja pojedine pjesme nikad nisam ni cuo, a kamoli da ih znam
odsvirat.

A i jos nesto da razjasnim:
Reko sam da mi je prva 'ozbiljna' svirka, jer sto se tice vako sviranja
sviro sam vec par puta na nekim manjim proslavama, ali ja mislim da se
to sa ovime nemoze bas tolko poredit...

nikadvisekorg 23.02.2011 20:10

Pa i ja bi ti kao i ostali pozeleo srecu s vatrenim krstenjem :) ali bolje da povedes nekog iskusnijeg sa sobom, makar solistu koji zna da ti kaze koji ritam da pustas ako ne znas pesmu... veruj mi da vredi uvek jos jedan clan, pogotovo sto ti je to kod ujaka, ne verujem da ce da se naljuti ako dovedes pojacanje.

Dare 82 24.02.2011 00:20

Pa bolje daj tih 100 evra nekom sviracu koji ce da ti pomogne,ionako sviras kod ujaka.

Dejan 24.02.2011 00:51

Hahahahh!!Dare najjaci si!!!;)

dj pant o 24.02.2011 14:09

Dobro, sad jedno drugo pitanje, koliko pjesama bi se trebalo znati
za jednu svadbu..?
I ako moze neko da navede primere nekoliko dobrih pjesama.

hvala vam unaprijed
poz

yamahapassion 24.02.2011 14:20

gde zivis kolega,koji grad? Ako smo blizu,mogu ti priskociti u pomoc ;)

electricity007 24.02.2011 14:38

kao sto su ti svi vec rekli trebao bi da povedes nekoga sa iskustvom da te malo uvede u posao makar djaba svirao a pare dao tom drugom jkoji ce ti pokazat jer ako gledas dugorocno ,isplatit ce ti se...

pozdrav

dj pant o 24.02.2011 14:44

Iz Karlsuha sam, a svirka ce biti u Saarbrückenu.. Odakle si ti ako smijem pitat?

VUNIMRAV 24.02.2011 14:49

Kolega,najbolje da povedes nekog "iskusnijeg",ali u svakom slucaju,ako vec ne sviras,onda skini "sta cu ti ja kad sam lutalica",'kocko secera","u mom srcu zima,krv mi se peni"inace pre 15-tak god njegov veliki hit , "odavde do kraljeva"itako uvek kad budes radio sa nekim "poznatim" skines njeghovu 'licnu kartu" i nekoliko hitova ako ih ima i onda si miran,neces mu povrediti sujetu i ego na samom pocetku,a to ti je jako bitno.

yamahapassion 24.02.2011 15:56

Uh, daleko smo kolega. Mislio sam da si jos nize. Sad gledam ima preko 400km. Ja sam na samoj granici austrije sa nemackom (bregenz). Drage volje bih ti pomogao bez naknade naravno, ali ne vredi :(

pedjajazz 24.02.2011 19:12

Druze Panto,...
pošto već sviraš kod ujaka,.. i to reprizu svadbe,... a verovatno si bio na svadbi i imaš Cd sa te svadbe,.. pa lepo kući uz TV slušaj, i skidaj i beleži svaku pesmu,... nema potrebe da ti iko piše repertoar. Na tom DVD snimku sa ujakove svadbe možeš čuti i videti sve namenske svadbarske pesme plus i koje pesme najviše voli kum, ujak, janko marko i lepo njih prvo naučiš da uzmeš lovu brate. Bolje i brže rešenje ne postoji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

panovicdragan 24.02.2011 19:23

za bilo koju svirku-svadba,rodjendan,krstenje itd.-moras da znas mnogo pesama a ustvari moras da znas da se snadjes u pravom trenutku!samo napred najtezi je pocetak!vec posle nekoliko pesama bice sve ok!SRECNO!

adis custovic 24.02.2011 19:59

[:p e pa stari slusaj!
Tvoja prva svirka je u stvari toj prvi marketing,uvijek na svadbama postoje ljudi sto nesto znaju o muzici,moras prvo izvesti nesto novo da publika vidi da pratis trendove,drugo otprilike znas koliko je raje i koje su starosne dobi da bi znao koju muziku da sviras ,kao trece moras da znas neke svadbene pjesme(kad dolaze mladenci, neka pjesma o mladoj kad se sijece torta neka pjesma itd. kad raja pocne da igra onda samo veselo rumba jesvetinja i na kraju zavrsis sa nekim kolom.Kad mladenci izadu na ples onda neka balada. Ako neznas puno pjesama nemoj se uplitat unarudzbe , ako zelis da zaradis moras da osviras narudze ali ti nebi preporucio da to radis na prvoj svirci. SRETNO

zdozic 24.02.2011 21:05

Razmisli dobro,govrim ti iz licnog iskustva.Imao sam nesto slicno,dok sam radio sa bendom.Ako neznas dosta pjesama bolje ne idi sam,jer ako zeznes poslije se tesko vratiti u tu sredinu.Uvijek ti ostane ta mrlja.
Svadba je nesto drugo od obicni veselja.

gagy 24.02.2011 21:19

I moj ti je savjet da uzmes nekog iskusnijeg kolegu ali da i ti ucestvujes aktivno u svirci.Tako ces se ti opustiti,ako dodje do nekakve blokade tu je iskusniji kolega da izvuce,pa ne razmisljas a tvoje je da upijas i dobro snimas razvoj svirke.Tako se uci.Pa i ako sviras dzabe,nije strasno,kod svojih si a i svako iskustvo se placa :)!Ali ako se usudis sam a nisi siguran u sebe i nesto zeznes,to ostaje u ruznom sjecanju gostima pa i tvom ujaku!Sretno!

ballaboband 24.02.2011 22:22

U mom kraju... Pozarevac.... svadbe i veselja bez 1000 pesama u glavi nema sta da se trazi

mile nikolic 24.02.2011 22:45

slozio bi se sa vecinom kolega posto vec ne poznajes repertoar da obavezno povedes iskusnijeg kolegu da ti se nadje kad zagusti a i opsti utisak ce biti mnogo bolji

dj pant o 25.02.2011 23:33

Dobro hvala vam za savjete, mislim da bi trebo stvarno nekog kolegu povest sa sobom, samo problem je da ova dvojica koje dobro znam i koji bi cak i dzaba dosli nemogu jer vec sviraju negdje...
Tako da cu morat sam kroz to vatreno krstenje ^^
Pozelite mi srecu, i ako neko ima neki ultimativni savjet neka ga kratko napise ;)

poz
Dodato:
Eto htjeo sam kratko da javim kako je proslo u subotu na toj svadbi :D
Veselje je bilo super, problema nije bilo ama bas nikakvih,
Zoran Jankovic mi je dosta pomogo, a i sama stvar sto
sam nekoliko ljudi tamo poznavo je olaksala sve to.
Tako da ja mislim da kod gostiju ostavio dobar utisak iako
nisam zvao nekog iskusnijeg kolegu za pomoc. :)
Cak su dva gosta trazila moj broj da bi me zvali kad im trebadne nekad muzika ;)
A i isplatilo mi se cak, bilo je dosta baksisa ^^
Hvala vama ipak za vase savjete :)
pozdrav

Simke 01.03.2011 20:34

Sta hvala!!
Sad cemo da delimo baksis koji si zaradio polovicno uz nasu pomoc!!;)

VUNIMRAV 02.03.2011 09:45

Ajde ,ajde kolega,reci sad lepo koliko je bilo "bakana";) da znamo,bas nas golica,"dosta" je relativan pojam!;(

pedjajazz 02.03.2011 09:48

Ajde, ajde pricaj jesi li uzeo "Tauzenku"!

stojdza 02.03.2011 17:53

Druze samo opusteno, najbolje je da uzmes nekog sa iskustvom da ti se nadje pri ruci...:))Good luck just relax...^_^

dj pant o 02.03.2011 18:37

hehe 'tauzenke' bas nije bilo, ali ipak ja mislim za prvu svirku dosta :D
Od gazde sam dobio kao sto sam vec reko stoju, a baksisa je bilo
jos skoro 5 puta tolko :D
sta kazete...jel bilo uspjesno ?

oskar 02.03.2011 18:59

Svaka cast :D

pedjajazz 02.03.2011 19:41

Kako nije uspesno,.. 600 po osobi je prva liga,... plaćen si kao zvezda u razvoju!!

vramba 03.06.2011 14:18

i ja sam jcuer imo svoju prvu gazu, usro sam se al je sve super proslo :D

mkorgpa500 03.06.2011 16:25

treba ti iskusniji kolega,ai pitanje je dal ti mozes izdrzati da sviras svadbu sam...ipak treba izdrzati ceo dan da se svira....

truntro 04.06.2011 16:57

pozdrav prijatelju. što se tiče repertoara-mislim da sam nekad prije(godinu ili dvije) vidio jednu temu u kojoj je bio naveden repertoar za svadbe i druge zabave....žao mi je ali se ne sjećam naziva pa malo prokopaj po forumu..zavisi i od publike- ako je na svadbi više mlađe raje- malo žešće pjesme i novokomponovane..ako je malo starija raja-onda probranije starije...mada sam ja primjetio da su u početku svi pomalo ukočeni (mislim na goste) kad malo "okvase" onda i ne brinu više važno je samo da se ne šuti i ne sjedi...ne brini ti nego sviraj a u međuvremenu pitaj iskusnije i skidaj pjesme makar za ubuduće...poz

dakiyu 05.06.2011 23:25

Ma najvaznije od svega je da dobro procenite svadbu i onoga ko je pravi i sastav gostiju...velika vecina svadbi danas su u stvari zurke gde mozes da sviras dosta toga i samo da ispostujes malo obicaja oko torte,ulazka mladenaca...to je super za vas koji pocinjete i samo hrabro...kod ostalih "tradicionalnijih"je druga prica...
I jos jedna stvar,vrlo je bitno da li svadbu prave mladenci ili roditelji jer ako su roditelji onda neko iskusniji kao pojacanje zasigurno...

thepetko 25.06.2012 04:05

Ko god je nesto napisao, dobro je razmisljao i sve na mestu rekao. Potvrdio bih samo post kolege iz Pozarevca. Ja sam od januara ove godine poceo da radim sa covekom koji je odlican muzicar, harmonikas, aranzerista i vokal. Upravo sam dosao sa svadbe koju smo svirali od jutros u 9. To je neverovatno koje pesme ljudi narucuju. Ali isto tako ne mogu da verujem kako momci sa kojima sam izbacuju fospile u milisekundi, u 99% slucajeva :) Ja gulim ritam gitaru btw.
Meni je dato u startu 300 pesama, a danas sam cuo od tih 300 nekih 30, sve ostalo maltene prvi put cujem u zivotu.. Dok se pokupim sa melodijom, ma cudo. Zato mi i brzo prolazi vreme valjda. Non stop se iznenadjujem kolicinom ideja. Penzioner kad zauzme poziciju... Pih. Pa to su one najsporije dvojke, kad bubnjar udari bas bubanj, ode da udahne vazduh i vrati se nakon toga da udari dobos... Prosto se nerviram jer mi treba pola sata da cujem sta se desava u pesmi. Pola familije i gostiju place, a druga polovina je otisla kuci. Odoh, da spavam posle 36h okruglo. Evo vam jedna pesma da zavrsim ovaj roman u velikom stilu :)
Izvinjavam se ako sam smorio nekoga.. Pozzdrav

STANI MALO KAFANSKI SVIRAČU - SPOMENARI
You need to upgrade your Flash Player

ELKO 25.06.2012 16:00

Ajd ti ćaš to da odradiš ovako ili onako, gledaj da prvih pola sata biraš pjesme koje bolje poznaješ, naravno ako odmah ne navale sa narudžbama. Kasnije kad popiju malo, sve su pjesme dobre. ;)

Sejox 26.06.2012 01:42

Citat:

Originalno postovano od thepetko (Post 218723)
... Pih. Pa to su one najsporije dvojke, kad bubnjar udari bas bubanj, ode da udahne vazduh i vrati se nakon toga da udari dobos... Prosto se nerviram jer mi treba pola sata da cujem sta se desava u pesmi

Nesto kad razmislim,mozda su pjesme u tom ritmu jedne od najboljih i najkvalitetnijih u narodnoj muzici,ikada snimljenih.
Sve se cuje,sve je jasno i razgovjetno,a do izrazaja dolaze solisti - instrumentalisti i pjevac.Ko razumije o cemu pisem,shvatice....;)

Vex 26.06.2012 02:06

Sejox, ima istine u tome sto kazes, i to dosta-kada je muzika u pitanju -kada su tekstovi tih pesama u pitanju-dize mi se kosa na glavi od vecine, verovatno zato sto nisam ziveo u tom vremenu pa mi sa ove tacke gledista ti neki tekstovi zvuce totalno apstraktno.

Sent from Ttalk

nikadvisekorg 26.06.2012 04:38

tačno sam znao po prve dve rečenice da je ovaj thepetko gitarista =))

i ja sam do skoro kuburio s jednim takvim koji se i dalje ne može pomiriti s narodnjacima onim starim..... još kad krenu neke dvojke starije :lol:

nema loše pesme ima samo loših muzičara.... i zato nikad nemojte da imate averziju prema bilo kojoj vrsti muzike, neka je to dvojka, sedvalinka, turbo.... prema svakoj pristupite profesionalno nema tu sviđa mi se ne sviđa mi se. Niste vi princeze pa da tako razmišljate :p

Dell 26.06.2012 14:43

Sejo je u pravu i da bogdo i ja mogu doc u situaciju da sviram te pjesme, nesto ne vjerujem da bi mi dosadile, jer ih i ja volim makar sam mladji dosta.

Trenutno vrijeme na Forumu 15:12

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org