YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Windows VS Mac (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=18014)

namik 14.03.2011 23:12

Windows VS Mac

Ako ima ko iskustva kavog sa Macintoshom, isplatil se uzimat i koliko je software bolji ako je bolji ikako od windows aplikacija ? cuo sam da je hardware dosta kvalitetniji. Razmisljam da kupim Apple macbook air pa me eto zanima.

Beethoven 15.03.2011 01:33

Pozdrav.

Tema je trebala da glasi recimo "PC Vs. Mac" ili "Windows Vs. Mac OS" ali razumeo sam sta te interesuje.

Da ne bi duzio, ne postoji jedna stavka na PC-ju koja je bolja od Mac-a zato nemoj da pitas vec pravac kupovina. Ja se na PC vise nikad necu vratiti. Nemoj da te brinu stalna pitanja kako nema nekih programa za Mac i slicne gluposti, ima svega i sve to je milion puta bolje, lepse i civilizovanije od konkurencije. Dobar je i hardver, odlican softver, podrsku imas direkt od Applea, radis Update OS-a kad oces free, ma milina. Ljudi su alergicni na Mac jer nisu upoznati za Mac racunarima. Prelazak sa PC-ja na Mac nikad ne moze biti korak nazad, samo napred. Kad je muzika u pitanju, Logic Studio je vrh vrhova i ne znam program za PC koji mu moze prici, samo ti je on dovoljan i apsolutno nista vise.

Pozdrav.

Btw, MacBook Air je lepotan. :)

tranzit 15.03.2011 01:54

Svasta nesta ti naprica a ne dade nijedan argument, gdje li samo pokupi sve to. Radim i sa najnovijim MAC OSom i sa Windows 7 sistemom na dvije zestoke, po performansi vrlo slicne, hardverske konfiguracije u studijskim uslovima i debelim prijektima i nista od toga sto si napisao ne bih mogao da potvrdim. Spusti loptu malo na zemlju jer ima i boljih masina od Macovih a i boljih sekvencera od Logica. Ta prica o Macu je pila vode do prije pet sest godina, danas je to samo nostalgicna bajka jer sve je to i hardverski i sistemski na vrlo pribliznom nivou, bar sto se audia tice.

stroj 15.03.2011 04:06

Evo ovako my friend... Pitanje je za što ti treba Mac. Ako je pitanje sigurnosti onda je Mac daleko ispred Windoza. Sve ostalo je pitanje ukusa i keša naravno. Koristim upravo Mini Mac i stvarno je brz i siguran ali kad provedeš 15 godina na windozama prelazak na mac je malo nezgodan . Uglavnom se slažem sa kolegom Tranzitom - sve je pitanje hardvera tj koliko para toliko muzike.

namik 15.03.2011 13:23

Treba mi pouzdan, kvalitetan, lijep i brz laptop. Portabilnost je isto vazna. Na Apple masinu moze se instalirati Win7 bez problema sa Apple Boot Camp aplikacijom, tako da mi to i nije sad bas neki problem, sto mi treba na Win koristit cu na Windowsu a Mac OS nisam do sada ni koristio zato sam i postavio temu.

Beethoven 15.03.2011 14:30

@tranzit

Ti nisi dao ni jedan argument, reci po cemu je PC bolji, slozicu se. Dovoljno je da mi kazes samo jednu stvar po cemu je PC bolji od Mac-a.

Pozdrav.

Ace 15.03.2011 14:43

Ja bih vas samo zamilo da se lagano diskutuje na temu. Bez prepiranja. :)
Hvala.

nesaband 15.03.2011 15:23

ih bre Ace,sto pokvari temu,bas je lepo krenula konstruktivna rasprava dali je bolji mercedes ili audi=)).

bez zezanja,ja ocekujem stvarno da kolege koje nesto znaju o ovome i napisu.
I mene interesuje razlika izmedju ova dva sistema.

KKND1666 15.03.2011 16:58

Ukoliko dugo radis sa Windowsom bit ce ti tezak prelaz na MAC OS
A sama cinjenica da je svaki dan sve vise onih koji koriste MAC OS treba da ti kaze sve o njemu.

Vule 15.03.2011 17:27

Da je MAC bolji za neke stvari,jeste,i to drasticno,ali i da je skuplji drasticno i to je istina. Prica o ovome i onome,sta je kod ovog bolje a sta losije moze da ide do u nedogled i na kraju da opet ispadne nepotrebna frka i da ne dobijemo odgovore na pitanja. Imam jedan MACBOOK PRO i jedan DELL Studio,oba su hardverski pribliznih karakteristika osim sto je MAC jedno 4 puta skuplji od DELL-a...odgovorno tvrdim da nije 4 puta ni bolji ni lepsi...toliko.od mene. Hvala

sinisa 15.03.2011 18:37

Pazi ima tu i dosta toga sta kome vise odgovara,na sta se navikne,isto kao i sa klavijaturama. Po meni Mac je nekad bio ispred Pc sad to i nije bas neka razlika,i mac je presao na intelove procesore. Posto si ti zainteresovan za macbook air koliko znam cena se krece od 100.000 do 131.000 zavisno od toga koji uzimas.
Mac je po meni malo stabilniji al to je vise do os nego komponenti. Moj predlog ti je da ako imas negde prilike da se malo upoznas sa Mac-ovim OS,pa onda odlucis.Posto je Mac presao na intel sad na dosta win masina mozes da instaliras Mac OS X snow leopard 10... cisto da se upoznas malo sa OS.

MacBook Air 13" Core 2 Duo 1.86GHz/2GB/128GB flash/GeForce 320M, Localized-131.000 din

Pod win 7
Toshiba Satellite A665-145 Intel-Core i7-740QM 2.93GHz 4096MB 500GB DVDRW 16.0'' WXGA Win7HP 64bit - 108.000 din

Da se radi o desktop masini i da hoces da se bavis obradom zvuka,recimo oziljniji kucni studio ili nesto vise preporucio bi ti MAC. U ovom slucaju sam vise za Win platformu.

tranzit 16.03.2011 10:02

Citat:

Originalno postovano od Beethoven (Post 176628)
Ti nisi dao ni jedan argument, reci po cemu je PC bolji, slozicu se. Dovoljno je da mi kazes samo jednu stvar po cemu je PC bolji od Mac-a.

Nije mi ni bila namjera da dajem argumente jer i ne tvrdim da je ijedna platforma nesto posebno bolja ili gora od druge ali ako bas budes htio mogu postaviti benchmark testove uradjene specijalno za audio performanse a da li ce to tebi nesto da znaci je vec drugi padez. Veoma bi se iznenadio rezultatima. Ljudi zive u zabludi po ovom pitanju. Krajnji rezultat je da ako das onoliko para za Windozu kao za MAC dobices bar 20% vise perforamanse i i isto toliko stabilnosti. Ko voli nek izvoli.

grandia 16.03.2011 15:18

@sinisa

druze, zaboravio si da navedes graficnu a na kraju nije ni potrebno ... cak i bez graficne p-laptop bi trebao da bude brzi nego mac-laptopce ... :D

neko je ubacio hardwer kao argument u temu ... kakav hardwer? 70 % hardwera koriste i jedan i drugi od istog proizvodjaca ...

jedan moze da emulise drugog i naravno obrnuto ...

a naj-interesantnije je (da ne kazem zalosno je) kad uporedis u nekom supermarketu za multimedia (saturn?), kad uporedis regale sa softwerom :lol:

za ibm-pc ne znas sta ces pre da kupis i da gledas a za mac jedno malo regalce :(

zla deca bi rekla "pa za moj GAMEBOY ima vise softwera nego za MAC!" :lol:

ipak moram da kazem: i ja bi si kupio jedan iMAC al samo za muziku ...

namik 19.03.2011 19:06

@grandia
Sto se tice hardwere-a pod tim sam mislio i cjelokupan dizajn kucista laptopa itd.

Beethoven 19.03.2011 20:41

Sto se toga tice, preporucujem Pro lap-topove (Mac Book Pro i Mac Book Air). Plastikaneri nisu dobri (Mac Book), puca plastika, neozbiljno izgleda sve to. Doduse, dosta su jeftiniji i ciljna grupa su djaci i studenti i kucna varijanta, ne Pro useri.

Mac se pravi samo u Apple-u tako da o hardweru drugih proizvodjaca nema ni govora. Ako se misli na procesor, ram, plocu i tako to, to je najnormalnija stvar ali se sklopi i dizajnira u Appleu i to je najlepsa stvar u svemu tome. Licno stoje Appleovi dizajneri i inzinjeri iza toga, ja im verujem. :)

Mac je ok, ne brini... :)

Pozzz

P.S. A MacBook Air je lepotan, vrh dizajna.

sinisa 19.03.2011 21:29

Kakve veze ima ako se sklapa u Apple-u mogu da ga sklope i kod nas kad je u njemu 1.86GHz Intel Core 2 Duo,graficka NVIDIA GeForce 320M 256MB DDR3.
Ni procesor ni graficka se ne rade u Apple,vec ih proizvode druge firme. U ovom slucaju ti se placa ime nista vise,isti slucaj kao npr.sa tv Samsung,Vox i Philips
tri sasvim "spolja razlicita" tv-a,a unutra potpuno ista ploca samo su drugi proizvodjaci ekrana.

Ovde je i rec o Mac Book Air ali za iste pare koje ce da da za njega moze da kupi duplo jaci laptop nekog drugog proizvodjaca. Evo naveo sam kao primer
Toshiba Satellite A665-145 sa i7 intelovim procesorom.
"grandia" Graficka je GeForce® GT 330M sa 1Gb DDR3 isto jaca nego u Mac.
Kao sto sam rekao sto se tice desktop racunara uzeo bi ga bez razmisljanja ako je u pitanju rad sa audio reprodukcijom i slicno,Pro tools i Audio logic su vrh,ali dati za laptop tolike pare ne znam meni je smesno.

jevtabg 21.03.2011 23:15

Ma to je samo fenseraj , napucali cenu ko da je od zlata , a ko sto kazes za te pare mozes avion da kupis , i da sluzi 5 puta bolje .

Vule 21.03.2011 23:18

@ Jevtabg,ako nemate nikakav argument vezan za temu bolje je preskocite i uzdrzite od ovakvih komentara. Hvala

@ Sinisa,kad je u pitanju hardwer mozda tolika i cena nije toliko opravdana za nekoga,i ja bi voleo da su jeftiniji ali ne moze,a zasto da ne pomenemo softwer? Nesto sam gledao po netu,Windows 7 kosta u proseku od 120-150 eura,neka home ili profesional verzija,a OSX SNOW Leopard je u Beogradu 3500 dinara,ajde i to da uzmemo u obzir. Neko nastupa sa jeftinijom masinom al nas "klepaju" sa softwerom,a neko napravi skupu i kvalitetnu masinu a programi jeftini,sta vi mislite da je bolje?

sinisa 21.03.2011 23:56

Reci cu ti samo da pogledas cene na Apple sajtu u vezi OS.
Ima OS X svojih prednosti jedna od njih je stabilnost i da ne nabrajam dalje.
Ja licno bi isto voleo da imam jedan Mac u arsenalu ali za sad je to puno para
za ono sto nude. Sutra cu pogledati sta imam sve u servisu od delova pa da sklopim jedan...:D
Javicu ti tacno sa koliko para mozes da sklopis jedan.

Vule 22.03.2011 00:03

Da li je na APPLE sajtu gde me upucujete OSX Snow Leopard nesto drugaciji od ovog sto se kod nas nudi? Za cenu sam siguran da je tacna.

Mickey 24.04.2011 19:54

imam stari model macbook pro vec 4 godine i jos mi sluzi kao #1 sistem, ulozi pare u jedan macbook air, neces se pokajati! B-)

Trenutno vrijeme na Forumu 22:27

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org