YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Produkcija i postprodukcija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=72)
-   -   Snimanje vokala u CUBASE-SX (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=18116)

djovan 21.03.2011 17:55

Snimanje vokala u CUBASE-SX

Radi se o sevdalinkama, dali ima nekakav turtorijal za cubase,
zanima me samo mixanje vokala, recimo ubacim matreicu i otpjevam
i to suhi glas, mic kondezatorski rode, soba izolirana (dekama;-)snimim jednu traku u mono pa je kopiran i dobijem stereo , pa na vocal u Audio-Plug-ins ---reverb A, poriktam sve pomalo, dalje odem:
Audio - Dynamics -Mulitband Compressor tu stavim vocal i to je to,
nezvuci lose ali mora biti i bolje, jer neznam u masteringu sam tele,
prije sam radio i adobeu on je imamo expadent takoli nesti i u mastringu odradi dobro.....
ako me je neko razumijo neka pomogne ....

zeljko 21.03.2011 18:07

Druze ja naprimjer snimim vokal samo mono na jednu traku bez efekata....Sledece sta radim je ubacujem filter ekvilajezer i podesvam po ukusu,zatim ide neki kompresor,hall i na kraju sve te kanale u mikseru ubacim limiter za peak tako nekako se zove,a koristim cubase 5...Poooz

Zaboravio sam da kazem mozes ubaciti i stereo deley po ukusu ako hoces

sinisa 21.03.2011 18:31

Sto snimate u mono?:confused:

zeljko 21.03.2011 18:58

zato sto ja tako volim:lol:a ti snimaj kako ti hoces i moram da ti kazem da ti je glup odgovor i odstupa od teme=))Ako hoces pomoc pokusaj a ako ne ne zapitkuj bez veze prijatlju heheh...Covjek je sasvim nesto drugo pitao i trebalo bih ako moze da mu se pomogne u vezi vokala i efekata.....Poooz

Dejan 21.03.2011 19:03

Snimanje vokala se vrsi u stereo okruzenju.A ostalo je stvar ukusa. ;)

zeljko 21.03.2011 19:09

Kako ako je na mikseti za mikrofon ulaz u mono tj jedan kabal?Ok moze se snimati i stereo sigurno ali zasto onda na youtube gdje god sam gledao snimke kako ljudi snimaju vokal govore da se vokal snima uvijek u mono...cak je jedan pokazivao snimak koji je bio u stereo snimljen kako da ga pretvoti u mono u cubase posto je prije toga vokal snimljen bio u stereu.....Sto znaci da tako treba i ja snimam tako i uvijek sam zadovoljan sto se jacine vokala tice,samo poslije treba znati ostalo kod miksanja,sto polako i to se kuzim....Poooz
Dodato:
Sta ti znaci stereo okruzenje?Objasni te onda postupak a ne zezaj te ljude okolo

Vule 21.03.2011 19:36

@ Zeljko,nemoj da si nervozan. Hvala

zeljko 21.03.2011 19:43

Hvala i tebi na tome sto me podjecas i uvijek se javis kad mi treba neka pomoc.:)Ma nisam nervozan ali ne volim kad neko izaziva...poooz

milanceshow 21.03.2011 19:44

@zeljko
To sto ti snimas u mono,ne znaci da tako treba,ali moze i tako....

zeljko 21.03.2011 19:47

Nemam nista protiv ako covjeku objasnite kako se to radi sve iz pocetka sto se vokala tice i miksnja....mene takodje zanima kad neko bolje zna...Ja sam naucio sve sam preko snimaka sa youtube i radim tako kako su tamo objasnjavali...Poooz

djovan 21.03.2011 21:46

Ja snimam mono jer sam tako čuo od ljudi, onda traku copyi i evo stereo ,
mene zanima dalje, kada se snmi, inace suhi vocal vodim u karticu tacamovu pa u Cubase u racunalo.....u svakome slucaju svaki savjet je ok,
Kako velis neko Kompresor, ja koliko vidim ima samo jedan,
dali možda ima negdje da se skine na netu kompresori za vokal?????
Inače kažu ljudi iz lodona da dobar kompresor košta ko dobra kuća......

zeljko 21.03.2011 22:06

Ima da se skine sa neta i compresora i efekata koji su besplatni a ima i onih koji kostaju normalno..ja sam nesto skinuo i ubacio u cubase 5 i zadovoljniji sam nego koji su vec unutra bili....Druze ne moras da kad pises tri puta jedno te isto pises u postu,jer bih mogao dbiti tako opomenu od modova....Poooz

sinisa 21.03.2011 23:30

Zeljko ja ne zapitkujem bezveze pitao sam jer me zanima. Ja radim sa pro tools
i sve vokale snimam u stereo i nigde nisam video da rade sa mono.
Pretpostavljam zbog cega neki rade tako ali to sad nije tema.
Kazes u miksetu ide jedan kabel za mic,tacno ali ti je izlaz iz mix. stereo.
Naravno ako koristis L i R,ako vec snimas mono onda ni nemas potrebe da saljes oba signala iz miksete.
Na pitanje o efektima nisam odgovorio jer si ti vec dao odgovor pa da se ne ponavlja.Sad lepo odgovori cim sam ja to tebe ili nekog izazivao,pitanjem zasto snimas u mono?

zeljko 22.03.2011 00:11

Sam si odgovorio mislim...Ja kad otvaram kanal u cubase gdje cu da snimam vokal izaberem mono a ne stereo i ipak se cuje poslije na oba zvucnika,sto znaci da je i kod mene izlaz iz miksa stereo L i R i to sve zavisi kako su prikljuci nastimani u cubase...Ne znam na nasem da objasnim ali znam sigurno o cemu pricam.

A na tvoje pitanje..Mislio sam da nisi htio da objasnis covjeku ono sto je pitao i jos i nisi,a i ne moras sto se mene tice,ali bih bio red a ne samo da pitas zasto snimamo u mono.....To mi je ispalo kao zezancija,jer je vec bilo rijeci o tome u drugoj temi i isto si to pitao koliko mogu da se sjetim....Ja mislim da se mi nismo samo razumjeli.

Ja bih ipak zamolio nekoga ko radi u studiju i ko zna to sve tacno da pojasni onako profesionalno sve iz pocetka postupak snimanja kao i sto je postavljac teme postavio pitanje u vezi vokala....Znaci u cubase od ustekavanja mikrofona u miksetu,pa otvaranja projekta u programu,pa trake tj.kanala na kojem snima vokal...mono ili stereo,ekvilajzeri,kompresori,efekti itd.kako i sta......A ne svi pricaju nesto a niko da objasni postupak kompletan i svi pisu nesto skraceno,kao da ne zele da podjele s drugima a brzo se nadju uvrejeni kad mu kazes ono sto mislis i kako u tom momentu ispada iz njihovih postova.....Ja nisam lud da ne znam da treba da bude sve u stereu na dva zvucnika da se cuje ono sto snimam...Toliko i ja znam....Pooozz

Dejan 22.03.2011 00:29

Nema potrebe da nabijas nervozu,mozda kad bi ti radio u Abbey Road-u kao tonac pa se onda ne bih javio u ovoj temi.Stereo okruzenje(produkcijski receno),znaci stereo snimanje,ako snimas vocal u stereo recording kanalu,imas mogucnost da lakse i ljepse i profesionalnije izmiksas vocal,tj,taj isti reverb koji spominjes je uradjen kao stereo plug in i imas mogucnos stereo widening-a i mnogo toga drugog i samim tim dobijas stereo image audio zapisa i masniji ton,nije samo reverb u pitanju nego i mnogo drugih plug-inova.U kratkim crtama sam objasnio,ako treba jos nesto da objasnim sireg spektra,tu sam.. ;)

sinisa 22.03.2011 00:54

"isto si to pitao koliko mogu da se sjetim"gresis nisam pitao.

Djovan
Jedno je snimanje vokala,a drugo mix.
Pravis jednu malu gresku odmah na pocetku to je u redosledu efekata,eq itd...

1. Compresor fino podesit da ne ubiješ dinamiku, ali da ne divlja. Odprilike
manji ratio, visoki treshold i usporeni attack i release.
2. EQ lowcut ide pod obavezno,da ubije vibracije
3. efekti

Ako mikrofon nema low cut filter mozes da koristis eq prilikom snimanja da se odrezu smetajuce duboke frekvencije. U mixu je bitna precizntnost glasa, zato ga podici negdje izmedju 6-9 kHz. razumljivost glasa se nalazi izmedju 2 i 4 kHz, pa po potrebi i tu podici eq.

djovan 22.03.2011 11:06

Sinisa: dobro si počeo upravo mi takvo obkesnjenje treba,
Znaci,
1 Snimim vokal ono suh i preko tacama u comp, tj cubasse
2 Compresor fino podesit da ne ubiješ dinamiku, ali da ne divlja. Odprilike
manji ratio, visoki treshold i usporeni attack i release.
3 EQ lowcut ide pod obavezno,da ubije vibracije
4 Efekti
5 Ovo mi nije najjasnije, (U mixu je bitna precizntnost glasa, zato ga podici negdje izmedju 6-9 kHz. razumljivost glasa se nalazi izmedju 2 i 4 kHz, pa po potrebi i tu podici eq.)
6-9, 2-4, mix znam ali gdje se to nalazi u kojoj opciju u cubasse-u???

Želko: Može link do copressora da bogledam, hvala.

Dejane, Probacu da snimim stereo pa da probam, neko mi rece snimi i mixaj pedeset puta jednu stvar pa dok nisi zadovoljan neprekidaj.....

tranzit 22.03.2011 12:36

Ama kako da zeljko ne bude nervozan kad ga sve vrijeme ubjedjujete svi odreda da nije u redu sto snima vokal mono a on je jadan i zalostan jedini u pravu. Vokal se u pravilu snima u mono tehnici. Stereo snimak vokala se upotrebljava samo u slucajevima kada je pozeljno i treba u snimku da se cuje i prostor u kome je vokal sniman sto je vrlo rijetko. Koje svrhe onda ima gluha soba koja je standard oprema jednog studija ? U toj gluhoj sobi su, raznim tehnikama, maksimalno ubijene sve refleksije zvuka, sto znaci da je ubijen i prostor, kakve svrhe ima snimati to u stereo tehnici ? Za rijetke slucajeve kada je potreban stereo snimak vokala upotrebljavaju se i stereo mikrofoni koji se specijalno rade za te namjene i njihova postavka u prostoru je u tom slucaju od presudne vaznosti, tek u tom slucaju stereo snimak vokala ima i neki smisao. Snimati vokal jednim mikrofonom na stereo traku je besmisleno i bez ikakavog ucinka. Prostor svakako ne moze biti snimljen tim jednm mikrofonom jer mu nedostaje druga pa i treca dimenzija. Sve sto se snimilo je obicni mono signal na stereo traku. Kada je potreban takozvani Doubling vokala ni tada se on ne snima u stereo tehnici jer to nema veze sa Doublingom vec se ili kopira vec snimljena vokal traka pa se izvse minimalna pomjeranja (stavi se u drugi prostor, obradi se ekvilajzerom drugacije, pomjeri se po horizontalnoj osi itd...) da bi se unekoliko razlikovala od glavne vokal trake ili drugi i mnogo bolji i zdraviji nacin da pjevac iznova otpjeva vokal na drugu traku. Zbog cega snimati vokal traku stereo i sta se dobija uopste time ? Da bi ovo imalo opravdanja treba imati debelo skup prostor za snimanje koji u boljim studijima kosta taman toliko koliko i ostatak studija. Snimati stereo vokal u gluhoj sobi, dnevnoj sobi, podrumu, kupatilu, spaizu... je nebulozno i van pameti.

Dejan 22.03.2011 14:31

Lijepo sam rekao da svako ima svoje misljenje i nacine rada,ja ga nisam ubjedjivao i ne pada mi na pamet da se prepucavam.Ja cu i dalje snimati kako sam snimao do sad,Zeljko ce snimati kao je snimao do sad i vi gospodine tranzit isto tako.Po vasem misljenju je da je nebuloza i van pameti,po meni nije,i vi sad hocete da kazete da je ispravno snimati mono kad to pravilo nikad nije napisano a niti ce biti?Pozdrav!

tranzit 22.03.2011 15:04

Da Dejane to je totalna nebuloza a ne radi se o tome kako ko misljenje ima jer ovdje nema mjesta misljenju nego samo faktima koje zadaje i objasnjava nauka koja se zove ton-inzinjering. Ta nauka se bavi pored ostalog teorijom i praksom u vezi sa snimanjem, miksom i masteringom. To sve lijepo stoji i napisano do detalja u bezbroj strucnih knjiga ove nauke i nema potrebe da pises neistine samo zato sto tí to nisi uspio procitati. Procitaj, nauci i probaj. Nema sta da se misli sve je vec odavno smisljeno.

Dell 22.03.2011 15:14

kolega tranzit, 11. tocka pravilnika kaze: Pazite koga ispravljate i kome govorite kako nije u pravu, tako da bih vas molio da se istog i pridrzavate ako moze, hvala ;)

tranzit 22.03.2011 15:22

Naravno da mi je poznata tacka pravilnika ali ispraviti nekoga ko grijesi da ne bi i ostali, povedeni njegovom greskom, grijesili je veoma Bogougodno djelo. Na greskama se uci, kaze jedna poslovica. Ne ispraviti ociglednu i fakticku gresku tek radi tacke pravilnika nije bas u smislu nadgradjivanja znanja a to bi trebalo da bude i osnovna svrha jednog ovakvog foruma. Malo manje administracije a malo vise znanja ne bi bilo suvisno. Totalitarnost nije nikada i nikome pomogla.

Dejan 22.03.2011 15:39

Vi nemate pravo da meni govorite koliko sam ja obrazovan,da li sam ja procitao knjige ili ne.Ne miksa se recenicama,knjigama,brojkama,miksa se usima.Pravilo je da nema pravila u snimanju i tacka.Mozda bi ste vi malo trebali da spustite tu dozu drskosti u svakom vasem postu na ovom forumu i sve ce biti u redu.

Vule 22.03.2011 15:40

Ljudi,ajmo sad svi lepo da udahnemo tri puta duboko svez vazduh i da pisemo konstruktivno ako moze? Nema potrebe da se u svakoj temi zapodeva kavga i svadja. Budimo tolerantni jedni prema drugima i pomazimo,ko ne zna da ima sta i da nauci. Hvala

sinisa 22.03.2011 15:41

1 Privitaka
djovan To sto sam ti napisao od 6-9 kHz i 2-4KHz za tebe nije toliko ni bitno ima o tome dosta da se pise i nije tako lako za shvatiti uglavno radi se sa EQ.
Znaci kad snimis vokal nebitno dali ces mono pa od njega praviti stereo ili odma u stereo da se ne prepucavamo ovde,u principu EQ za muski vokal treba da izgleda negde odprilike ovako kao na slici. Posto ti dodajes vokal na matrice nema potrebe da ti objasnjavam EQ za ceo mix(mislim na sve instrumente )jer je to vec odradjeno na matrici,e sad kako to zavisi od matrice. Uglavnom radi se o frekvencijskom opsegu to ti je za vokal ono 2-4KHz po nekom teorijskom pravilu mada nije uvek tako.:">

Narodnjak300 22.03.2011 15:44

Vokali uvek mono ali uvek to je pravilo to je kao bozija zapovest :)
dalje ide kroz kompresor da dobijes manji donamicki raspon ali i ujednacenots i vokal ce bolje da se cuje u mixu ako treba moze i kroz de esser ako imas problema sa S sibilantama Reverb na send uvek 100 wet Altreverb vst je odlican moze i delay ali bez preterivanja u sustini najbitnije je kako snimis vokal tj. ako kvalitietno snimis manje ces koristiti pluginove. Mozes koristiti pluginove za pitch korekciju tipa autotune, Melodyne i td. vokal se najcesce nalazi u centru u mixu. Skini Izotope nektar igraj se malo sa time dobra stvarcica mozda ti pomogne, taj nektar plugin to ti je sve na gotovo tj, u njega imas i kompresor i de esser i delay i reverb...

zeljko 22.03.2011 16:34

Citat:

Originalno postovano od tranzit (Post 177666)
Naravno da mi je poznata tacka pravilnika ali ispraviti nekoga ko grijesi da ne bi i ostali, povedeni njegovom greskom, grijesili je veoma Bogougodno djelo. Na greskama se uci, kaze jedna poslovica. Ne ispraviti ociglednu i fakticku gresku tek radi tacke pravilnika nije bas u smislu nadgradjivanja znanja a to bi trebalo da bude i osnovna svrha jednog ovakvog foruma. Malo manje administracije a malo vise znanja ne bi bilo suvisno. Totalitarnost nije nikada i nikome pomogla.

:)E svaka cast druze na objasnjenjima a i na ovome sto si realan:)Slazem se sa tvojim objasnjenjima gore u prvom tvom postu i to sam i ja mislio za snimanje vokala....Napokon da me je neko razumeo..hvala ti druze...poooz

tranzit 22.03.2011 22:43

Citat:

Originalno postovano od Dejan (Post 177668)
Vi nemate pravo da meni govorite koliko sam ja obrazovan,da li sam ja procitao knjige ili ne..

Nigdje ja nisam donosio sud koliko si ti obrazovan i da li citas knjige ili ne. To si ti nesto pogresno vidio. Samo sam ti napisao da si o ovoj temi propustio procitati ono sto je trebalo.

Citat:

Ne miksa se recenicama,knjigama,brojkama,miksa se usima..

Tu frazu sam toliko puta cuo da mi se prilicno gadi kad je neko ponovi. Ona i ostaje uvijek samo fraza i nista vise od toga i njom se sluze uglavnom ljudi koji u svu ovu materiju nisu usli dovoljno duboko i detaljno. Bilo bi lijepo kad bi to tako bilo kako kazes, ustedio bih i ja a i mnogi drugi silne godine sklovanja i oslonio se samo na sluh. Kamo lijepe srece da je tako.

Citat:

Pravilo je da nema pravila u snimanju i tacka.

Jos jedna od stereotipnih dosadnih i neistinitih fraza. Pravila i zakona ima jer se radi o nauci a svaka nauka pociva ne svojim postulatima koji su iznikli iz dugogodisnjeg proucavanja i prakse.

Citat:

Mozda bi ste vi malo trebali da spustite tu dozu drskosti u svakom vasem postu na ovom forumu i sve ce biti u redu.

Jos kad bi mi konkretno pokazao sve te drskosti u postovima bio bih ti neizmjerno zahvalan jer bi mi ukazao na greske koje bih ja nastojao odmah da ispravim. Dzaba ces traziti, neces naci. To sto zoves drskoscu je samo moja konkretnost i direktnost koja nikada nije usmjerena da bilo koga uvrijedi vec iskljucivo da ukaze na eventualnu gresku ali isto tako sam direktan kada smatram da nekoga ili neciji rad treba bez uvijanja javno pohvaliti. Ne treba biti sujetan.

nesaband 22.03.2011 23:18

Citat:

Originalno postovano od Vule (Post 177669)
Ljudi,ajmo sad svi lepo da udahnemo tri puta duboko svez vazduh i da pisemo konstruktivno ako moze? Nema potrebe da se u svakoj temi zapodeva kavga i svadja. Budimo tolerantni jedni prema drugima i pomazimo,ko ne zna da ima sta i da nauci. Hvala

Ovo su prave reci koje treba da poslusate kolege!!!

Ja snimam glas uvek mono!kasnije ga u miksu prebacim u stereo i to je to ali svu obradu prvo radim u mono okruzenju.

zeljko 22.03.2011 23:24

Druze neso sta ces!Ima ih koji miksaju i usima=))Salim se malo...Poooz

Dejan 23.03.2011 01:24

Taj se nije rodio ko je narodu ugodio.Snimajte slobodno svi kako god vi hocete.

sinisa 23.03.2011 01:33

Ljudi vi niste sami svoji;)
Poubijaste se ovde oko toga dali postaviti stereo ili mono traku za snimanje,a niko nije ostavio ni jedan dobar argument zasto jedno,a ne drugo.
Tehnika je napredovala...:D

Galvni argumenti su zato sto ja tako hocu,zato sto tako volim,to je kao bozija zapovest......itd....
Na kraju krajeva i vi koji snimate mono prebacujete vokal u stereo.

Ne vidim cemu toliko prepucavanja i nervoze oko svega toga,zar vi ne mozete
nista da resite bez svadje na lep nacin sa jakim argumentima,a ne vredjanjem.

Dejan 23.03.2011 01:37

Citat:

Originalno postovano od sinisa (Post 177748)
Galvni argumenti su zato sto ja tako hocu,zato sto tako volim,to je kao bozija zapovest......itd....

Upravo tako! ;)

Vule 23.03.2011 01:43

E super,posto ni meni neke stvari nisu jasne pa bi molio da mi neko objasni da ne bi otvarao novu temu ako moze? Sta znaci to snimanje glasa u stereo tehnici,znaci mislim na jedan glas u stereo tehnici? Sam glas je monofon po svojoj konstrukciji i ne vidim kako se on moze pojaviti u stereo tehnici,znaci ne na dva kanala,to je ok nego sam efekat sterea na glasu,kako je to moguce i da li je uopste moguce? Unapred hvala na odgovoru

tranzit 23.03.2011 02:09

Citat:

Ljudi vi niste sami svoji;)
Poubijaste se ovde oko toga dali postaviti stereo ili mono traku za snimanje,a niko nije ostavio ni jedan dobar argument zasto jedno,a ne drugo.

Ti kao da ne citas postove, 'ajd jos jednom probaj da prelistas sta se pisalo i siguran sam da ces naci sve potrebne argumente.
Citat:

Tehnika je napredovala.

Kakve to pa ima veze sa diskusijom o snimanju vokala ?
Citat:

Ko ti to kaze i zasto bi se mono vokal uopste prebacivao u stereo format, koje potrebe ima za tim i sta bi se time dobilo ? Reci cu ti, dobio bi se samo taj isti mono vokal na stereo traci sto ama bas nista ne donosi sem sto u sekvenceru imas malo sareniju sliku. Aman dozovite se pameti, od mono signala se prostim prebacivanjem u stereo format ne dobija stereo signal, to ni pomocu magije ne moze da se dobije. Stereofonija barata sa prostorom a taj prostor ne postoji u mono signalu zbog njegovih fizickih osobina. Nikakvim konvertovanjem mono u stereo se ne moze nadoknaditi taj nedostatak prostora u mono signalu pa je totalno besmisleno mono signal gurati u stereo traku (zasto se vokal snima skoro iskljucivo u mono tehnici sam objasnio dosta detaljno u jednom od proslih postova). Da bi se jedan snimljeni mono signal, kao sto je taj vokal, stavio, kasnije u miksu, u nekakav prostor sto ga cini prirodnijim (jer mi sve sto cujemo cujemo u prostoru, vakuma nema na ovoj planeti), upotrebljavaju se efekti tipa hal, erst reflection i ambient ili cak i svi zajedno u odredjenom omjeru. Tek to daje mono vokalu potreban volumen (prostornost) i tek tada on dobija konacni oblik i bude upotrebljiv u miksu. Ako imamo mnogo, mnogo para onda napravimo zestoki prostor za snimanje vokala sa pokretnim pregradama, stropom i zidovima pa onda pomjeramo to kako nam kada treba i dobijamo razlicite ambijente u kojima snimamo vokal u stereo tehnici i to sa za to specijalno napravljenim stereo mikrofonima. E tada nam ne trebaju oni efekti na vokalu u miksu. Ama je puno jeftinije kupiti dobar hal efekat nego napraviti onu magicnu sobu. Treba li jos argumenata momak ? Ako treba, da ne pisem opet ovoliko nego da ti preporucim literaturu, sve to tamo stoji puno detaljnije.

zeljko 23.03.2011 02:16

@sinisa vec je drug tranzit objasnio zasto mono a zasto stereo..A ja sam rekao da volim da snimam u mono kanalu jer je tako neko pravilo a siguran sam i da su upravu ljudi koji su tako to pravilo napisali,samo jos ne znam ni ja tacno kao ni ti zasto,ali ce mo sigurno saznati od majstora...Poooz

tranzit 23.03.2011 02:20

Vule, glas se moze snimati u stereo tehnici i to se ponekad upotrebljava a objasnio sam i kada. Naravno da je stereofonija prisutna u glasu u tom slucaju a to nije nista drugo nego pri tome snimljene refleksije glasa u prostoriji u kojoj se obavlja snimanje. Svaki signal, ne samo vokal, se moze snimiti u stereo tehnici. Treba to da razumijes kao snimanje prostora u kojem se cuje taj signal. Mi cujemo uvijek prostorno, bilo sta da slusamo jer je oko nas atmosfera, zgrade, drvece itd... sto sve reflektira signale samim tim cujemo difuzno to jest jedan glavni izvor nekog signala a onda i te refleksije koje su po nivou tise ali cujne i to iz raznih smjerova. Sve to cini jedan signal prostornim a samim tim i podobnim za stereo format. Negativni nuzprodukt je da nisu svi prostori bas posebno podobni da bi se u njima obavljalo snimanje jer su kasnije u mixu vrlo nezgodni i stetni pa se onda snimanje obavlja u takozvanim gluhim sobama ili kabinama gdje je prostor maksimalno ubijen pa se cuje zanemarljivo malo. Ovim se dobija, kako kazemo, zdrav signal oslobodjen nezgodnog prostora.

zeljko 23.03.2011 02:24

Ma vazno je to da je zeljko upravo dobio crveni karton od sudca:lol:Neka ih bar cu postati polako popularan po crvenim kartonima ako ne vec o necemu boljem heheh..I to zbog male sale miksanjem sa usima..hvala puno i to je nesto

tranzit 23.03.2011 02:28

Ama proci ce kazna a ti miksaj i snimaj za to vrijeme pa ako treba i samo usima ali pazi na onaj vokal, uvijek mono i ne beri brigu.

Ace 23.03.2011 02:32

@Tranzit
Ovo sto pricas mi nekako vuce misle ka Surround ..... kako bi onda definirao razliku medju Surround i Stereo ako oba snimaju prostorno?
Da budem iskren na 2 zvucnika i ne cujem neki prostor usnimljen...... :confused:

Trenutno vrijeme na Forumu 06:44

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org