YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Dilema oko OS-a na laptopu (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=18466)

yamahapassion 10.04.2011 16:04

Dilema oko OS-a na laptopu

Evo ljudi posle mnogo razmisljanja pre neki dan uzeh mini laptop i pored svega imam nameru da na njega instaliram ove moje omiljene soft semplere, i da si namestim neku vrstu setupa da mogu da ga vezem sa sintom i koristim kao sempler. E sada mene interesuje vase misljenje. laptop je dosao sa windows 7 starter OS, pa ne znam sta bi mi bilo bolje, da ostavim taj sistem ili da instaliram XP umesto njega? Pitam prvenstveno zato sto u zadnje vreme nisam nesto koristio soft semplere, pa ne znam kolika je kompatibilnost win sedmice sa npr kontaktom ili vsamplerom, i sta bi dobio (ili izgubio) ako ubacim XP... Ako neko ima iskustva sa ovom tematikom, molim da mi napise.

Dell 10.04.2011 16:39

Iako ce me mnogi htjet "za vrat" uhvatit, toplo ti preporucujem XP. Npr. meni na sedmici ne radi cubase, a kad sam instalirao nuendo, ne mogu uopce namjestit line in da mi funkcionira, a na linuxu fercera savrseno. Plus, milijun problema s kompaktibilnoscu itd. Znaci moja preporuka XP ;)

Damir_Coma 10.04.2011 16:42

Kolega, zavisi od toga koje verzije soft semplera koristis, neke novije ce raditi odlicno sa w7 a neke ne, ali u svakom slucaju je najbolje da prvo testiras, jer je preporucljivo da ostavis w7 jer je dosta brzi i stabilniji po mom misljenju od xp-a. Pokusaj da kad instaliras soft sempler, ides na properties-compatibility-run this program in comp. with: pa tu stavis xp sp2 ili sp3. Posle kad ga pokreces ides na Run as Administrator, i trebalo bi da radi bez problema.

Dejan 10.04.2011 18:16

Ja bih se odlucio za XP ;)

yamahapassion 10.04.2011 19:07

Tako sam i ja mislio otprilike, da ce mi XP zavrsiti bolje posao, posto sam sve soft semplere koje imam (i sa kojima prilicno znam da radim) skidao davnih dana, i koristio iskljucivo na XP-u. Par puta sam pokusao neke od tih programa pokrenuti na kucnom racunaru (takodje win 7) i imao sam dosta problema (neki nisu uopste hteli da se pokrenu iz win7). Ovu sedmicu cu ostaviti u recovery nikad se ne zna kada moze zatrebati, a gledacu u sledecih par dana da instaliram moj dragi xp koji me nikada nije izneverio :">

bucos145 10.04.2011 20:48

Moje misljenje je da instaliras xp. Ako nista drugo, bolje ce ti raditi na kompu i manje ce se grijati. pozz

x3meSRB 10.04.2011 21:34

Koji mini laptop ili netbuk si uzeo, brisi taj win7 starter, i instaliraj xp profesional, jer uglavnom se kupuju sa 2gb ram-a a sedmica ima da ti pojede preko 700mb.... dok xp je manje zahtevniji, a ako imas model sa 1gb rama bez razmishljanja xp. Ja imam acer ASPIRE ONE sa 1gb ram-a i otkako sam ubacio xp, progledao mi je netbuk....

tranzit 10.04.2011 22:39

Ajajajajaj... sta napricaste momku, dobice zelju da ukoka Bill Gatesa. Kompletni studio sa nekih 6 PCa (snimanje, produkcija, rezija...) radi kod mene na Win 7 i nista od toga sto ste napisali se ne desava. Win 7 je stabilniji od bilo kog ranijeg Win sistema a i ovih par dodatnih MACova u istom studiju se debelo stidi. Win XP je preistorija jer je prepun ogranicanja koja narocito dolaze do izrazaja sa novim generacijama programa i pluginova. Win XP je mrtav magarac koji nikome ko je samo jednom imao prilike da dozivi kako radi jedan dobro kofigurirani Win 7, vise nikada nece pasti na pamet. Najvaznije u cijeloj prici da bi to sve tako radilo, je zvucna karta i njeni driveri. Ukoliko je to kako treba, to jest ako su ti driveri napisani kako valja za Win 7, sve ostalo nece biti problem. Preporucio bih ti 64 bitni sistem, ako je laptop na 64 bitnom CPU i ako naravno moze primiti 4 GB radne memorije. Ako to sve ne ide onda brate baci laptop i kupi ozbiljniji. Muziku ne mozes raditi na igrackama a XP...to je u medjuvremenu postala smijesna prica.

Vaxter 11.04.2011 00:34

Mislim da tu želju imaju svi koji se bave visokim IT-em, tranzit. :))
Mada, Bill nema nikakve realne veze sa tim što su proizvodi njegove firme loši, obzirom da liniju koda nije pisao, niti on donosi neke odluke, već bord direktora.
Ali to i nije poenta teme.
U svakom slučaju, ikao je Windows7 i dalje samo Windows, ima prednosti nad svojim prethodnicima.
Loš jeste, da se ne lažemo.
Neke stvari, koje se Microsoft naširoko hvali da je ispravio, rade još gore.
Većina noviteta jeste nepotrebna, i slično, ali ostaje činjenica da spram prethodnika može da izvuče više iz hardvera.
Prevashodno što može da radi sa više memorije i što se samo za njega pišu driveri za noviji hardver, a za starije windows sisteme se koriste kompatibilni stari uz eventualne modifikacije.
Iako kolega tranzit jeste zagriženi Windows korisnik iako tvrdi da koristi i druge sisteme i da je Windows superioran u odnosu na njih, u šta smo se mnogo puta uverili, pa ne propušta ni jednu priliku da ga hvali i spušta ostale, čak i kada za to nije prilika, u ovom slučaju je sasvim u pravu.
Za rad sa audiom Win7 jeste bolji nego XP, baš zato što može više da iskoristi hardware, ali jedina stvar koju kolega tranzit previđa je da ne ovo netbook.
To i ne treba da bude ozbiljna audio mašina, već samo mašinica koja će gurati neki soft sampler ili soft synth.
U ovom slučaju bi mnogo bolje performanse dao neki XP netbook remix nego Win7, pogotovo što netbook ima 2 giga rama, a ne 4 i više.
Uz to, u pitanju je Win7 starter, koji nema sve mogućnosti na koje kolega tranzit misli.
Kako ovo i ne treba da bude studijska mašina, ili nešto tome slično, Windows XP je SIGURNO mnogo bolje rešenje!
Sada, neki se mogu složiti sa mnom, ili ne.
To je lično mišljenje.
Po mom je Windows 7, pogotovo nakon izlaska SP1, ono što bi naš narod nazvao "govno u boji"!
Svak sistem imam svoje prednosti i mane.
Nisam ljubitelj ni prethodnika, iako ih koristim, kao i sam Windows 7 Ultimate x64, koji imam legalan, ali jednostavno što sam ga više koristio na sve sam više problema sa njim naletao.
Da na pomenem da ga ne koristim za audio, već za software develop.
Visual Studio 2010 mi bolje funkcioniše na WinXP nego na Win7.
Primoran sam da radim na Win7 zbog razvoja aplikacija koje implementiraju Aero i slične funkcije.

tranzit 11.04.2011 01:46

Sasvim sam previdio da se radi o netbooku ama je onda yamahapassion tek u golim go..... sa pokusajem da ga koristi kao sampler kako je pisao. To nema da sljaka ni sa Win XP ni sa bilo kojim drugim sistemom a da ne bude breckanja, seckanja, mucanja i kasljucanja.
I dalje stojim na tome da je Win 7 ultimativni sistem za muziku naravno ako se uradi onih 6.000.000 tweakova, ne zato sto ga nesto posebno volim ili mi je Bill ujka nego zato sto me iskustvo naucilo da boljeg za sada nema.. a probao sam sve sto se probati moze i to u zestokim studijskim uslovima gdje za pardone i prastanja nema vremena jer vrijeme je tu vrlo skupo. Win 7 je visoko u oblacima u odnosu na sve ostalo sto se vrti pa i u odnosu na MACove najnovije masine koje sve vise lice na iPodove i iPhoneove a sve manje na ozbiljne kompjutere, Jobs je totalno podilkanio od para pa mu se j... za muzikom na kompjuteru.

grandia 11.04.2011 07:36

auu .. ovde se uzimaju neke reci u usta koje drugi ni u rukama ne bi drzali ...:-O

@yamahapassion

druze, posto ti je netbook nov (gancov), nemas sta da gubis!

ne ostane ti nista drugo nego da probas! nemoj da zaboravis da pre svega napravis system-dvd. ako se ne varam, netbook stigo bez system-cd ...

tu ces da provedes dosta vremena dok sve zavrsis al drugu mogucnost nemas.
probas prvo sa vistom, posto je vec instalirana i vidis sta se desava. posle toga instaliras xp i probas sa njim ... cak i ne moras da brises vistu, mozes oba systema na jednu kompu ...

o audiokartici nisi pisao nista? neces valjda na taj mali kompic da pustas semplove?? atom 1.6 ghz?? 2mb RAM ...

pozdrav

outbreak 11.04.2011 10:14

ja bi ti preporučio da staviš windows 7, ali ne ovu starter verziju koju imaš (zato što ona ima svoja ograničenja, jer ne možeš vrtit više od nekoliko programa od jednom i sl.) nego professional ili ultimate. sve mane koje kolege nabrajaju zapravo i nisu mane, stvar je u tome samo koliko dobro poznajete os koji koristite... u win 7 imaš nešto što se zove compatibility mode koji omogućava da bilo koji program vrtite kao da ste na win visti ili xp-u... jedino u čemu bi mogao imati problema su driveri, ali danas 80% proizvođača hardvera ima drivere i za sedmicu...
mislim da sam negdje pročitao da kolegi ne radi cubase na sedmici, što je jako čudno baš zbog toga što se može pokrenuti u compatibility modu i ako je on radio na xp-u, radit će i ovdje...

zeljko 11.04.2011 10:32

I kod mene radi i cubase,a i Vsampler bez problema...cak i styleworks i mikseta koja nije prije nekih par mjeseci mogla zbog drajvera,ali posto su izasli sad i ona radi bez problema...Koristim Windows 7 Home Premijum 64 bit....probaj druze prvo 7.Pa ako ne radi sve onda instaliraj XP,ali kosto kaze grandija prvo brenuj CD od windows 7 ako nisi dobio kad si kupio...Pozdrav

outbreak 11.04.2011 11:42

još jedna opcija bi ti bila dual boot... tako da imaš dva os-a a kad uključuješ računalo odabereš koji os će ti se dignut...

yamahapassion 11.04.2011 22:08

Ljudi hvala vam svima na brzim odgovorima i savetima, evo da napisem jos da je to najobicniji netbook neki hp bem li ga, bio je tu na nekoj akciji pa sam ga zato i uzeo, procesor je intel atom 1.6, a ram memorija 1gb. Ja sam ga prvenstveno uzeo da mogu ici na net kad pozelim (da se ne koljem stalno sa zenom, hehe), i da imam sebi tako jedan privatni laptopic na kojem mogu drzati svoje podatke... a sad kad sam ga vec uzeo pomislio sam da bi verovatno mogao i izgurati koji soft sempler, jel se dobro secam da sam na jednom svom starom kompu gurao sve semplere i vise od toga sa nekim amd 2000 procesorom i 512mb ram-a, i nije stekalo ni najmanje latencije nije ni bilo (doduse imao sam MIDI to USB kabal koji nameravam ponovo da kupim), pa sto onda i ovo cudo ne bi moglo. Stvarno nemam neke velike zahteve i znam da ova konfiguracija nije za neki ozbiljniji rad, za to mi sluzi kucni komp koji ima odlicne performanse, a ovo bi mi dobro doslo ako bi mogao poneku boju pustiti, jel ipak komp je komp, mozes i muzike dosta ubaciti (mp3 matrice), tekstove lepo srediti itd itd.... Jos jednom hvala svima, windows 7 koji sam dobio u laptopu mi je u recovery particiji, tako da nista ne gubim ako pokusam sa XP posto cu to verovatno i uraditi, da vidim sto je vise moguce da ga rasteretim, a vama ljudi hvala na svim odgovorima pa ako uspem sta da uradim stavljam demo da vidite kako to zvuci live...

x3meSRB 11.04.2011 22:37

Ljudi ne ide motor od golfa u jugo, nije dzabe stavljeno da je za 32-bitnu sedmicu potrebno najmanje 2gb i to kad nije integrisana kartica za grafiku, sto znaci da i ona smanjuje raspolozivu ram memoriju. Ja imam taj procesor i 1gb i probao sam sve sisteme, a o tome imate i na netu brdo tema. Najbolje xp za tu masinu, 1 gb rama je nista, i 2 kad bi stavio sedmica bi drndala... pogledajte malo forume koji su specijalizovani za kompjutere i softver pa ce vam se samo reci. Ja otkako sam stavio xp netbuk mi progledao.

grandia 11.04.2011 23:04

nema tu mnogo prostora za muckanje ...

instaliraj xp pored vistu, kupis si neku polovnu "gebrauchte" soundkarticu :D, ubaci V-sampler i samplove, prikljuci neki mali midi-key i cepas :) ...

eto vidis koliko sam ja pametan (za celo selo) ... i ja imam takav laptopcic al toliko sam lenjav da ucinim isto to sta sam ti pisao :lol: ... mrzi me da skidam update za tascam122 i da instaliram drajvere ... verovatno cu ovaj vikend da probam pa ako budem brzi od tebe javljam ti se kako je ispalo :D

pozdrav

tranzit 12.04.2011 00:04

@yamahapassion
Pokusaj onda sa nekom Win XP Lite verzijom gdje su izostavljeni suvisni microsoftovi programi i poubijani svi blentavi servisi. Ima jedna Win XP Lite verzija koja zauzima nekih 70Mb RAMa, ona bi ti dobrodosla na tom atomu. Monimalisticka je ali dobra za audio. Mozda bi mogao sa njom da vozis nekakav semplercic. Probaj, ne kosta nista.

Vaxter 12.04.2011 00:12

To je ono što sam i ja preporučio. :)

Ima nekoliko verzija, i sve su u istom fazonu.
Netbook remix, EeeXP i XPLite, koji je i tranzit pomenuo.
Probaj sva tri, pa vidi kakve koji daje performanse.
EeeXP mi je najbolje radio od svih, ali mislim da je on skraćen za sve drivere sem onih koji su potrebni za Asus EeePC Netbooke.

shad0w 12.04.2011 00:14

ovako win 7 radi ce ti probleme nece da rade neki programe + treba mu min 700 mb da radi bolje ti e XP sp2 on ne uzima mnogo od RAM i po mene je najbolje pa sad ti vidi kako oces

tranzit 12.04.2011 00:20

Ima jos jedna solucija, da zamjeni hard disk koji mu je trenutno u netbooku sa nekim manjim SSDom ali onda mora ostati na Win 7 jer XP ne podrzava Trim funkciju SSDa. Ovo bi mu dobrodoslo za sample streaming s tim da mora imati ta 2GB RAMa i debelo bi ubrzalo rad.

Vaxter 12.04.2011 00:41

Da, to bi imalo smisla uraditi, pogotovo ako bi uspeo da malo skrati win7 i lepo ga tvikuje.

outbreak 12.04.2011 12:57

Citat:

Originalno postovano od x3meSRB (Post 180123)
Ljudi ne ide motor od golfa u jugo, nije dzabe stavljeno da je za 32-bitnu sedmicu potrebno najmanje 2gb i to kad nije integrisana kartica za grafiku, sto znaci da i ona smanjuje raspolozivu ram memoriju. Ja imam taj procesor i 1gb i probao sam sve sisteme, a o tome imate i na netu brdo tema. Najbolje xp za tu masinu, 1 gb rama je nista, i 2 kad bi stavio sedmica bi drndala... pogledajte malo forume koji su specijalizovani za kompjutere i softver pa ce vam se samo reci. Ja otkako sam stavio xp netbuk mi progledao.

za win 7 32-bit je potrebno najmanje 1 GB RAM-a... http://windows.microsoft.com/en-US/w...m-requirements
prije nisam vidio (mislim da kolega nije ni napisao) koja je konfiguracija netbooka, ali kao što i samo ime kaže, ovo računale je prije svega namijenjeno za net, znači da vrti neki browser za što i nije potrebna neka jaka konfiguracija jer se sve izvršava na serveru (što je po nekima budućnost cijeloga računarstva)... ako misliš raditi i nešto izvan toga, onda ti i ja savjetujem da staviš xp...

imiralem 14.06.2011 22:45

Baš se svašta napisa ovdje na jednostavno pitanje :) Naravno svako ima pravo na svoje mišljenje. Definitivno XP jer ćeš sa Win 7 koji je vrlo dobar nećeš imati problema sa drajverima, a mislim i sa softverom koji tebi treba za muziku. Ako nisi već završio posao, predlažem ti da isprobaš stvari na sljedeći način, a tako ćemo svi saznati koje je rješenje bolje. Ostavi Win7 kako i jeste, a skini in instaliraj Virtualnu mašinu VMWare gdje ćeš nabaciti Windows XP, tako da bez dual boot-a koji je pomalo zastario imaš i Win7 i Win XP, pa možeš probati softver na obje i vidjećeš gdje i kako radi. Nakon toga je lako donijeti odluku. Inače virtualna mašina je strašna stvar, za probanje, instaliranje, ako ima virusa, jer zatvaranjem virtualne mašine, možete izabrati da se ništa ne pamti. Pišeu uopšteno, naravno može se na google naći dosta o ovome.

Vaxter 15.06.2011 02:18

A hajde da malo ne kucamo tek da bi sakupili postove!
Dual boot zastario?
Koja je to onda moderna alternativa?
Virtuelizacija, bar softverska, svakako nije.
Sistem ne može isto da radi na realnoj i virtualnoj makini, tako da test nije validan ni najmanje.
Nemojte pisati o stvarima u koje ste samo delimično upućeni.
Polovično znanje je najopasnije.

mladenkom 15.06.2011 08:06

da se i ja nadovezem,da ne otvaram novu temu,tematika je slicna....naime skoro sam kupio novi laptop,toshiba satelite a665 sa 4gb rama i 640gb hd i windows 7 home premium,svi soft sempleri rade ok,kao i na xp,ali ne mogu da ih koristim istovremeno,npr da vucem u isto vreme boju sa fm8 i kontakta.koristim midi klavijaturu,i npr vucem boju sa fm8 i kada pokrenem vsampler i pokusam da uvedem midi klavijaturu u MIDI IN pise mi "could not open/close midi in.port in use?" na xp je to radilo kako treba,tako da sam na windows 7 ogranicen na jednu boju,zna li neko kako to da resim? takodje cini mi se da nijedan virtual midi cable ne radi na sedmici

tranzit 15.06.2011 11:35

Naravno da nece da radi, sta si ocekivao ? Kacis na jedan midi port dva instrumenta, to ne ide. Instaliraj neki VST host program i neki virtualni midi driver i sve si rijesio. U njega mozes da pakujes ne dva, nego gomilu softver instrumenata i svaki od njih ce da svira.

yamahapassion 15.06.2011 21:00

To sam ti i ja hteo napisati kao sto je rekao kolega Tranzit. Ja sam te stvari radio preko virtualnog hosta brainspawn forte, i bio mi je jako zahvalan za upotrebu. Mogao sam koji god sam hteo soft sempler da otvorim u isto vreme da vucem boje, pravim moje performance (scene) i da radim midi routing po regionima (npr. dve oktave su ti jedna boja a dve druga ili kako god ti padne na pamet) A sto se tice sistema napravio sam veliko sranje pokusavajuci instalirati win xp sa usb sticka, pa posto nisam uspeo vratio sam win 7 (ali home premium posto to jedino imam original na CDu) i sad mi radi bezveze, ponekad nece ni da se upali laptop. Molio bih kolegu Vaxtera kada bude imao vremena da uradi onaj tutorijal instaliranja XPa sa USBa i zahvaljujem se unapred.

imiralem 17.06.2011 00:00

Ne kontam

@Vaxter

Poštovani kolega, kao inforamtičar, kako se već predstavljate, programer šta li, ne morate pisati samo da biste poklopili i dokazali kako samo vi znate nešto o računarstvu i informatici. Pa to i nije više neka tajna, sve se može pronaći na netu-u na razne načine. Virtualizacija je jako dobra i preporučena, dual boot se koristi naravno, ali ne znam u konkretnom slučaju zašto bi čovjeku trebo na laptopu za ono što je rekao da ga namjerava koristiti dual boot. Na virtualnoj mašini radi sve kao i na pravoj, provjereno, isprobano. Preporučio sam to iz razloga da lakše može doći do zaključka na kojem Windowsu bolje radi taj softver - sampler, šta li je već htio.
Ne pišem samo da bih pisao, već da pomognem ako mogu!

tranzit 17.06.2011 00:35

Citat:

Originalno postovano od imiralem (Post 186177)
Virtualizacija je jako dobra i preporučena

Ali nikada za DAW. Ne vjeruj previse svemu tome sto se pise po internetu, bar sto se tice DAW tema, jer je to u 90% slucajeva smece. Kod jednog DAW sistema dimenzija "vrijeme" igra jednu od najbitnijih uloga a upotrebom virtualizacije je bas ta dimenzija hendikepirana, retardirana, zatucena, ubogaljena ... sto znaci takav nacin rada pada u vodu. Ne pije vode to burazeru. Nikakve VM, ReadyBoost i ostale imitacije i mahinacije kad je audio u pitanju. Samo sirovi sistem, sirova snaga procesora i mnogo kvalitetne memorije. Sve ostalo sto procitas su marifetluci i lazi jer od g..... se pita ne pravi.

dragobert 20.06.2011 08:53

Zdravo Momci !

Evo da i ja dodam nesto.

Virtualizacija nije trajno rijesenje, nego vise kao hitna pomoc,
ako drugacije ne ide. (osim ako se koristi kao hobi)
Na jednoj virualnoj masini ne radi sve, a hardware samo "teoretski" postoji,
dakle samo se emulira. Zato je Graficna karta u virtualnoj masini iz kamenog doba.
Direktno uvezati drajver u virtualnoj masini, jako je tesko, ako uopce moguce.
Kod grafike ne ide uopce.

Ali za direkno koristenje Hardware-a nisu ni misljene.
Koristim virtualne masine manje vise sve, na raznim masinama i sistemima.
Ukljucujuci XP, Win7, Linux i BSD. U njima pustam opet windows u Linuxu,
Linux, BSD, Android i druge pod windowsom, kako u win7,
tako u winXP. Dakle Linux u windows-u, Windows u Linux-u, windows u windows-u.

Elegantne stvari, te virtualne masine, lijepo to funkcionira, ali daleko ne tako kao u originalu.
(Sve te sisteme koristim i kao direktne sisteme, svaki ima svoj harddisk,
na 5 racunara, starijim i novijim imam negdje 10 Harddiska).

Neki programi na win7 ne funkcioniraju.
A neki ne funkcioniraju jer ih se nije onako instaliralo kako je to predvidjeno
za vrijeme njihovog nastanka, kada win7 nije postojao.
Neke se mora instalirati sa administrativnim pravima, jer normalno ne ide ili
ne radi kako treba.

Osim toga radni direktoriji moraju imati sva prava, za vrijeme XP, win200 i dalje natrag,
sve se iz navike radilo kao admin iako je bilo mogucnosti
da se radi kao normalni user (korisnik)

Win98, win95 i dalje natrag nisu uopce poznavali razna prava korisnika.

Sa tom pozadinom, pogotovo kada se zna za "bas me briga mentalitet"
dosadasnjih programmera, lakse se razumije zasto danas neki programi ne rade pod win7.
Skoro uvijek se radi o uskracenim pravima.

Sto se tice memorija:
Win7 moze administrirati vise memorija samo u verziji 64bit.
Ostala ogranicenja manje vise ostaju.

U pogledu brzine i kompatibilnosti:
Magix Samplitude radi na XP i Win7, samo sam kod win7 kod instalacije
morao paziti da Setup.exe dobije administrativna prava.
Brzina i sve ostalo nema razlike. Obadva Sistema su na 2 Harddiska,
neovisno jedan o drugome ali na istom kompjutoru (AMD Phenom 4 jezgre i 4 GB memorija)

Obrada video-snimki je na XP i Win7 jednaka. Za sat vremena trajanja filma,
renderovanje filmskog materijala traje skoro u sekundu isto.

Samo programi za mjerenje sistema, kao sto su Vantage, 3DMark, Aquamark,
a i moji vlastiti koje sam programirao, ukazuju na to, da je XP kod mene
pod istim uslovima, otprilike 30 posto brzi. Kako sam procesor tako i grafika.
(nvidia GTX285)

Netbook, a i normalni Notebook, pogotovo jeftiniji, manje vise nisu u stanju
rukovati sa Cubase i kolegama...Jednostavno su prespori i ograniceni.
Jedino bolji i skuplji to mogu. (notebook)
Muzicka Karta im je obicno bijedna. Cuje se nesto, ali daleko od studijske kvalitete.
Ali za to nisu ni pravljeni, nego za kompjuterske igrice i standard-situacije.

Vaxter 20.06.2011 09:25

Nisam siguran da razumen poentu ovog posta, ali ok.
Da kažemo da je bilo potrebe za njim.
Nekako ih je sve više na forumu, u poslednje vreme...

dragobert 20.06.2011 09:40

U postovima je bilo govora o tim temama. Ali ne sa dovoljno informacija.

Vaxter 20.06.2011 09:49

I dalje ne vidim niti poentu niti nešto više informacija.
I smisao same teme počinje ovako da se gubi.
Bolje LOCK, dok ne bude banana.

Trenutno vrijeme na Forumu 12:46

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org