YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Uredjaj za tekstove (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=19469)

pedjajazz 21.07.2011 23:21

Uredjaj za tekstove

Poštovane i cenjene kolege, potrebna mi je preporuka, savet, tj. pomoć.
Sviram na korgu pa80, koji u skorije vreme neću menjati,.. a pošto sviram i pevam,.. tekstove novih pesama, stranih i onih iz naftalina imam uredno zapisano u svesci,.. međutim smučilo mi se da okrećem i listam tekstove,.. to mi oduzima vreme i još ako je slabo svetlo počinjem da ćoram,... kad radim standardnu svirku, uglavnom sve tekstove znam,.. ali neki put traže i stare stvari i sta sve ne,.. sa muzikom nemam problem jer sve sviram,.. a i nekad sam bio samo svirač......

Moje pitanje je sledeće:
Šta je najpraktičnije za čitanje tekstova i pretragu aktivnom klavijaturisti,.. u obzir dolazi i cena i mobilnost uredjaja, kao i brz ulazak i izlazak iz teksta.
Znam da postoje i mobilni telefoni sa tim mogućnostima ali po meni to je više za bežične pevače:lol:
Meni treba veći ekran,.. sa search opcijom,... dovoljnom memorijom,.. verovatno i touchscreen,..... normalne cene,....koji mogu da postavim ispred mene na stalak od klavijature ili na klavijaturu,.... čekam Vaš odgovor i iskustva.

EmirTotic 21.07.2011 23:46

Uzmes lap top i sve tekstove poslazes u jedan folder. Poredjas pesme po imenu i klikom na slovo listace ti pesme po redu, na novijim operativnim sistemima imas i search opciju za foldere. Ako neces lap top jer ce neko "pametan" da prica kako pustas fajlove uzmes neki od symbian ili jos bolje android telefona i istu stvar radis na njima. Ja koristim lap top, a kad nema mesta za to desi se da koristim tekstove iz klavijature ili sa android telefona.

Ace 22.07.2011 00:06

@pedjajazz
Evo mala pomoc oko pretraga tekstova ako se odlucis za klasican LapTop
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=15130

A ako ides na ova varijanta koja si pomenuo "i TouchScreen" a neces mobilan, nego nesto sa veci ekran, onda uzmi sebi Tablet (i tako postaju sad oni u trendu :) ). Mada Tableta bi platio manje vise kao laptop pa sad ti vidi sta bi vise koristio da kupis.
A lepo bi bilo da navedes i okvirnu cenu kako ne bi bilo nagadjanje, .... uzmi ovo il ono a dzeb ne dozvoljava

pedjajazz 22.07.2011 00:17

Hvala na brzim odgovorima,... ali nikako laptop,.. kao što kažete neko će pomIsliti da puštam fajlove,... cena do 150 eura,... mobilni je mali ,... da li možda navigacija za automobile može da dodje u obzir?

skoricnik 22.07.2011 00:22

Ja trenutno koristim telefon (Android) za takve stvari. Mada, POCKET PC do nekih 100e ti resava sve muke. Ima pretrazivac u file manageru, relativno brz. Ja sam ga koristio jedno vreme, dok nije crk'o (COMPAQ 3970).

bokajunior 22.07.2011 10:25

Ja sam probao sa mob.telefonom, pa sa navigacijom (instaliran Win CE) i nisam nikako zadovoljan, jer je tesko kontrolisati, posebno TouchScreen. Dok sviram levom rukom i pevam, desnom rukom (samo kaziprstom) nabadam TouchScreen i obavezno uletim u fals:(, pograsim akord:-w, pa se iznerviram, pa ...~X(... Na kraju sam kupio laptop sa 10" monitorom i sve sam probleme resio. Lepo citljiv monitor, lako dostupna tastatura, brza pretraga. Ako te zanima kako to i izgleda, pogledaj ovde : http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=19078 .

Nemoj mnogo da se nerviras oko toga da ce ljudi misliti da pustas midi. Toga ce uvek biti i ako nemas laptop. Olaksaj sebi i potrudi se da tvoja svirka bude jos bolja.

Pozdrav.

svrakan 22.07.2011 11:34

Ja isto koristim 10 lap top,i neupadljiv je,a imam puno koristi od njega,sto za tekstove,sto za muziku za pauzu.

vladimir68 22.07.2011 14:23

Laptop sigurno (pogotovo za textove jer otvara ti i word,pdf,...),preporuka možda sa nekim manjim ekranom (10´).Što se tiče komentara gostiju,zna se kada muzičar svira a kada pušta fajlove, mada (malo ću otići s teme) šta i ako neki put pustiš fajl/matricu (na ˝obostranu korist˝) bez obzira dali neke ˝zastarele˝ stvari koju si ˝malo zaboravio˝ ili nekog ˝noviteta˝ koji još nisi skinuo ,odnosno šta je pametnije :reći gostu-neznam ili ˝odsvirati˝ i otpevati želju? i ˝svi na neki način zadovoljni˝ (no da neskrene tema ima podeljenog mišljenja o ovome i pisano je ovde o tome).Znači zbog praktičnosti,za pauzu, -laptop ,jer sveske(a imamo ih svako sigurno 2,3,4,)knjige,ukoričeni tekstovi,...... pomalo (delili mišljenje ili ne) pored današnje ˝tehnike˝ polako ali sigurno odlaze u istoriju.

EmirTotic 22.07.2011 22:47

Citat:

Originalno postovano od vladimir68 (Post 188437)
...zna se kada muzičar svira a kada pušta fajlove...

Bravo, upravo je to i poenta. Ko je svestan toga bez kompleksa nosi lap top na svirku sto zbog snimanja svirke, sto zbog texta, sto zbog muzike u pauzi itd...

Ovo sto kolega Nebojsa pomenu za manji lap top je mozda najbolje resenje koje je napisano do sada. Dobra ideja skroz.

pedjajazz 22.07.2011 22:49

Hvala puno, lepo savetujete, vidim da najvise koristite lap top, za sada mi se najvise svidja predlog za tablet,.... no cekam jos neke preporuke pa da zakljucim,... ipak bih nesto elicine navigacije od 7"...

Vaxter 24.07.2011 00:15

Ako si već za touchscreen, onda najbolje neki tablet.
Ima kineskih tableta sa Androidom za pristojne cifre.
Radiće ti manje-više sve što može i laptop, ali je realno mnogo manje praktično.
Laptop je najpraktičniji.

pedjajazz 24.07.2011 02:19

Hvala kolege, definitivno cu prvo pogledati tablet i to verovatno prestigio, pa ako mi se ne svidi prakticnost uzecu na kraju lap top 10",....
Sada bih zamolio kolege ako mogu na pp da mi posalju tekstove u pdf da ih ne downloadujem sto godina sa onih nasih sajtova,... no ako niko nije voljan da mi posalje skinucu i to za desetak dana,... Hvala

josipv 13.02.2012 09:54

Znam da je tema vec dosta stara,ali da pitam kolegu Pedju sta je na kraju rijesio,dali koristi tablet ili je ipak odlucio se za laptop?

Ja sam za sada na Laptopu koji mi je trenutno "crko"~X( pa razmisljam da probam sa tabletom (ne za smirenje) :lol::lol:,vec pc tabletom.....

dariod 13.02.2012 18:36

lap top je definitivno najbolje rjesenje, sto se tice toga sto ce neko misliti pa pustas midi uvijek imas mogucnost da napravis neku varijaciju pa cak i gresku (namjerno), ako ti je vec stalo do toga sta ce neko misliti. ljudi se znaju ugodno iznenaditi kad skontaju da ono sto cuju nije fajl nego da to neko svira. sa malim laptopom imas mogucnosti brze pretrage, lakse se cita tekst, lakse mozes pronaci tekst na netu i snimiti ga u odgovarajuci folder.

roloplastt 13.02.2012 18:46

Symbian ili Android telefon kupis,i rijesio si stvar :),ako bas ne zelis koristit klasicno listanje :) .pozz

josipv 13.02.2012 21:12

Pa na tabletu je isto android!
Nerazumijem sta mislis pod klasicno listanje?

rafael 13.02.2012 21:20

Care godi li ti Ipad ? ? MIslim tablet, ne mora biti Ipad, moze i Ereader, odnosno elektronicki citac knjiga (koji je nesto jeftiniji od klasicnog tableta) znaci meni najprakticnija stvar za textove, prezican touch , i ne mozes nista zeznuti tako da ti ne treba puno vremena da sve opet namjestis, znaci ako hoces kvalitetan i postojan IPAD , a ako hoces nesto jefnijie onda neki obicni tablet , gledam evo po Ebayu mogu se naci na popustima i za 50 Dolara . POzdrav

aleksamat 14.02.2012 18:04

kolega, laptop ili na primer(malo skuplja varijanta) da nabavis klavijaturu sa songbook opcijom npr pa500/800... i tu napravis listu pesama i ubacujes tekstove sa kompjutera...tako ja radim..pozz

ЂолеПФК 14.02.2012 18:26

Ako se vec odlucis za tablet,moze se naci za 100e sasvim pristojan (ja imam takav) koji bi ti puno posluzio ako vec neces top lap ;)

nedimI 14.02.2012 19:39

Evo gledam na Ebay neku spravu za citanje tekstova .Ja mislim da bi ovako nesto bilo idealno.Cijena 75 euro ekran 17,8 cm (7 zoll) http://www.ebay.de/itm/Jay-tech-PID-...item2ebb62fee6

sinisa 14.02.2012 21:35

Ovi moji pevac i pevacica koriste Prestigio MultiPad PMP3084B i extra radi.
Stave ga na stalak za sveske i samo listaju.:D
Cena je oko 120 eu

josipv 15.02.2012 08:14

Nista,posto sam popravio laptop:) ostajem na njemu,za sada!

Hvala!

qwerty 15.02.2012 16:22

Je l mozda probao neko onu pesmaricu sto ima u prodaji na netu, meni se cini da je fin prost program a radi posao pretrage i snalazenja, ja bih to kupio pa eto da pitam da mozda neko vec ne koristi?
Ja bih najvise voleo nju kad bih mogao da nabacim na tablet i to bi bilo to sto se svih tekstova tice...

jvuk5 15.02.2012 17:14

znam da malo kasnim za temom, al ima 10" i mane . ja sam sad na dočeku imao svoj 10" i kad sam stavio u full screan u pdf u pjesmu onda se pojavio problem sa malim fontom.
dakle ako želiš cijelo pjesmu na ekranu a da je poveći font da se vidi onda 10" otpada jedino ako želiš u toku pjesme da skrolaš dva puta, onda je idealan, a mislim da je to dosta gubljenje vremena.
Pazi sad dvije kljave, na svakoj nađeš sound, nađeš na laptopu pjesmu, eventualno najava pjesme ili sl. , kako ko prakticira, mislim da je to pola vječnosti čekanja. Pogotovo ako si OMB.

energy 16.02.2012 04:54

Da li ti tableti citaju txt formate,da li postoji neka opcija za pretrazivanje tekstova i da li za te tablete postoje neki nosaci kao za recimo navigaciju u kolima?

josipv 16.02.2012 07:24

Nosaća ima koliko hoćes na netu i kakvih hoćeš,a ovo sa citanjem txt i mene zanima,jer kao sto kolega kaže ako moras svaki tekst zumirat i to još u pdf-u onda to bas i nije neko riješenje!

nurfet 16.02.2012 09:22

pozz

evo da se i ja nadovezem,imam laptop 10" na stalku ispred sebe i bio mi je problem sto moram rolati stranicu 2 puta jer se nevidi cijeli tekst posebno u pdf.ali sam to rijesio na ovaj nacin,kupio sam Wireles Touchpad i fino sam ga stavio na klavijaturu na dohvat ruke i sad je ok.poredao sam sebi pjesme po ritmovima tako kad raspalis nema sta da se gubis i trazis.

VUNIMRAV 16.02.2012 10:17

Ajde kolega Nurfete,ako nije problem da malo poblize pojasnis "sta jeto",kao npr:koji format cita,koliko brzo,sta sa velicinom pjesme-fonta,kako ide pretraga...i vec sve ono sto nama OMB treba prilikom svirke.
Ja imam LT ali bih nesto da imam u rezervi u torbi jer ne znam tektove napamet.
Dodato:
P.S.da li se moze konektovati mis?

pedjajazz 21.02.2012 13:43

Evo na kraju ja, koji sam otvorio temu da kažem šta je moj izbor.
Lap top sam odmah isključio jer je veliki, košta dosta, zauzima prostor a najviše zbog toga što gosti čim vide lap top ubedjeni su da puštaš fajlove,.. što ja smrtno mrzim i da radim a najviše me nervira kada meni koji svaki ton odsvira,... misli da se foliram... tako da lap top otpada.
Zatim sam razmišljao o tabletu u vrednosti od 100 eura, koji bi uz pomoć čička zakačio na stalak i to zamalo da prodje!
Medjutim odlučio sam se da uzmem android telefon preko vipa za 1 dinar i naravno ionako sam trebao da obnovim ugovor,...
I nisam pogrešio.
Uz samsung galaxy young dobio sam software quicksearch,.. ubacio sam tekstove koje neznam napamet u microsoft word formatu, a može i u pdf. Košta me 1 dinar,...nalazi mi se u džepu i po potrebi ga izvadim a to je do 7 puta u toku svirke,.prosečno,.. neki put mi i ne treba.. Tekst je vidljiv i lako čitljiv,.. uz pomoće touchscreena pomeriš ga lako... ne košta ništa,.. ne zauzima prostor, deluješ profesionalnije (poneko jedino pomisli da se dopisuješ),.. i možda što je najbitnije možeš i u masu sa njim kao solo pevač, i telefon ti je uvek pri ruci za tekstove koje neznaš napamet.
Moja preporuka je android telefon touchscreen, sa većim ekranom i to je to!
a ne skalamerije poput laptopa, evo sve ga manje koristim i ovaj telefon,... samo za neke naftalin pesme i nove koje posle 3 svirke već znam napamet.
a ko od 150 pesama koliko se prosečno peva po svirci,.. čita 100,.. taj nije za ovaj posao ali jeste za Lap top.

gnovako8 13.03.2012 13:40

Pozzz a ima jos jedno rijesenje, stavis laptop sa strane dole negdje kraj mixera iza, nabavis 15" lcd monitor stavis ga na stalak za note i moras imat samo duze kablove spojis ga sa laptopom i neku bezicnu tipkovnicu i super nije veliko pred tobom, a imas na dohvat ruke sve,

vladimir68 13.03.2012 14:08

:) al ti je praktično rešenje (kablovi,laptop,dodatni monitor,...),zar nebi bilo jednostavnije na stalak od klavijatura dodati još jedan nivo (možda malo podašavanje nosača,..) a na njega staviti laptop (čak i da je ekran 10` čitljivo je ;)

gnovako8 13.03.2012 14:22

da ali onda se nevidis od laptopa,i pogotovo ako imas spider stalak ili bilo koji na kojem je sipka za mikrafon gore,, imao sam tako nepase bar meni nikak,a ovako sastrane gdje mi za biljeznicu nekad bilo samo stvaim monitor i zgodnije,jedino malo kablova vise hbg.ako je sastrane nezgodno je opet,najbolje tablet neki ali bar 10" ,,,, pozzz

Trenutno vrijeme na Forumu 15:11

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org