YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Mixeri (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Stelovanje mixera u neakusticnim prostorijama? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=20024)

Milan$ 17.09.2011 14:37

Stelovanje mixera u neakusticnim prostorijama?

Pozz svima...Zadnje 3,4 svirke radili smo sve u nekim vrlo neakusticnim lokalima...uglavnom su tu na podu bile plocice,neki ogromni prozori,neka cuda,i ono je blago receno strasno za zvuk....Znaci ja celo vece provedem s glavom nad mixerom pokusavajuci da ga nastelujem da ako je ikako moguce to ne mulja..A u stvari to prsti,susti,bas gruva,a ustvari ga nema,tj, samo cujem potisak basa,a nista konkretno,nijedan jedini ton basa ne mogu da pohvatam...Eferkti na vokalu kao da nisu ni ukljuceni,kolko god ih dodajem sve mi se cini da ih uopste nema...pokusavam sa grafickim EQ,ama ne znam vise sta da mu radim...kako da iscistim zvuk? bas mi je ubedljivo najproblematicniji,jer stvarno ne znam kako da ga sredim?pokusav ao sam i na grafickomk EQ,da ga oduzmem-dodam,isto i na kanalu,pa na kraju i na EQ u klavijaturi,i nikako da ga sredim...ako ga dodam to se sve trese,ali nema konretnog tona,ako smanjim on se totalno izgubi...pokusam i da ga skroz smanjim na kanalu,a da pojacam "volume" basa u klajvi,ma opet nikako...znaci ono je bogu plakati...pa ajd ako imate neko uopsteno resenje kako se najbolje nastelovati u takvim prostorijama,recite,dosta bi pomoglo...hvala

svrakan 17.09.2011 15:18

He he ,vidi takav problem se najbolje resava jednim monitorom,namestis da ti na monitoru lepo sve,a kako ce da baca boli te uvo,ljudi su svakako 99 posto gluvi.Kada je sal neakusticna dzaba sve,da imas najbolju opremu neces nikad biti zadovoljan.

dekiciric 18.09.2011 08:37

Koristi obavezno Pfl funkciju na mikseti,da bi proverio nivo ulaznog signala na svakom kanalu.Na klavijaturi ne diraj bas,neka ti bude namesten onako kako si ga vec namestio,jedino mozes,ako ta opcija postoji na klavijaturi,da izvuces posebno bas,a zasto da ne i bubanj,dakle razdelis ih na posebne kanale i onda oduzimas sta je visak.Vrlo je bitan i Master volume na mikseru,kad sviras u takvim prostorijama nemoj mnogo da ga pojacavas,neka bude na nekom optimalnom nivou.

Milan$ 18.09.2011 11:17

hvala na odgovorima ljudi..Lik koji je svirao u jednom od tih lokala pre mene mi kaze da gleda da ponese sto vise kutija sto nadje :D,da bi koncentrisao zvuk nekako...obicno ima bar 4 kutija...ja imao samo dve jbg...a i izvucen mi je bas na posebnom kanalu...da nije tad bi tek morao da poludim od stelovanja... hvala i pozdrav

Beethoven 18.09.2011 22:29

Vidi ovako, budi srecan sto imas takav problem jer je to dokaz da cujes dobro tj. imas uvo za ove stvari. Svako ko zna to, ima takve probleme ili je imao. :)

Evo nekoliko resenja do kojih sam ja dosao (ne moraju da budu tacna ali meni je uspelo i ne secam se kad sam skoro imao takav problem):

1. Izbeci PowerMate i EV kombinaciju.
2. Ne pametovati sa aranzerom (staviti fabricki bass ma koliko on izgledao glup, ipak je on sempl koji je dosao iz Korga, licno od Korgovih inzinjera i muzicara (provuci ga kroz kompresor ili mala korekcija eq-a - to je dozvoljeno). Ne pametovati isto tako i sa bubnjem i svim ostalim instrumentima (dozvoljen je eventualno sempl kontre, harmonika, sax-a i ostalih nasih "izvornih" instrumenata). Sa efektima na aranzeru biti pazljiv, vrlo malo kratkog halla ili totalno bez njega, neces pogresiti. A ako se bez toga ne moze, iskoristiti pametno funkciju u Globalu i utisati efekte globalno u celoj klavijaturi kad se dodje u zaj..eban prostor. Primetio sam da je ta funkcija poznata samo retkima.
3. Ispostovati sva pravila kod postavljanja ozvucenja (broj kutija na prostor, visinu postavljanja kutija, ne stavljati kutiju iza muzicara, raditi stereo, propisan gain na mikrofonima (kod PowerMatea uvek na nizim vrednostima), smanjiti broj mikrofona, koristiti kvalitetne mikrofone i iako mozda nekima ne zvuci normalno, koristiti kvalitetne kablove za kutije, i na kraju, mozda i najpresudnije, osetiti maximalnu snagu na kojoj treba raditi i koju "prostorija moze da podnese". Sve preko toga, nema leba. :))
4. Postaviti mixer sve na "0" i krenuti sa svirkom. Svirati neko vreme i tek onda krenuti u utisavanje "prostorom pojacanih" frekvencija. Kod PowerMatea se to vrlo lako resava utisavanjem prva dva klizaca na Master EQ-u (63Hz i 125Hz). 63-a za 1-2dB a 125Hz u extremnim slicajevima i za neverovatnih 3dB!!!! Ostalo nikad nije smetalo. :) Kod ostalih mihera je dovoljno skinuti bas na kanalu (koji je kod normalnih mihera na 80HZ) za max 1dB, vec se lakse dise.
5. Koristiti efekte kao efekte a ne kao OBAVEZAN DEO ZVUKA, ako se razumemo. Efekat nije sastavni deo glasa recimo, vec EFEKAT, samo "osvezenje" tom vokalu. Sve preko toga ne zvuci ni u idealnom prostorima a kamo li gde sve tutnji i bruji. Efekat je jako lose protumacen kod nas.

Ovo je sve sto sam se trenutno setio i veci deo kojim sam ja resio iste probleme. Neko rece ( i pametno rece), ako ne mozes sve to, stavi monitor pored sebe, publici okreni kutije pa kako Bog da. Ja sam bio par puta prinudjen da to uradim, da se ne lazemo. :)

Mnogih stvari ne mogu da se setim jer mi mozda i ne padaju na pamet i ne verujem da neko tako nesto moze da uradi, svasta sam se nagledao i jos me pitaju: "A sto sad ne zvuci dobro?". Mislim da ne postujemo osnovna pravila i predloge proizvodjaca za opremu koju koristimo. Vise se oslanjamo na iskustva starijih kolega i nekoga koga smo culi a dopao nam se njegov zvuk. To sto se nama dopadne ne znaci da je dobro. Postoji samo jedan dobar zvuk a to su izbalansirane frekvencije, jasnoca, razumljivost, da ne smeta usima ma koliko bilo jako... Obicno to nama nije to sto bi mi hteli ali nije problem u svemu tome, problem je u nama. Ja sam za ono, ispostujem sta je proizvodjac rekao, ispostujem sta kazu znalci kako sa ozvucenjem i zvukom i upadam u kafanu pa sta bude. Navikao sam se na to i sad mi je ok a velika je verovatnoca da sam blizu savrsenstva jer nisam odstupio od pravila i preporuka znalaca, uprkos savetima kolega da radim sve kontra. :)

Samo napred i menjaj sve, sve dok ne dobijes ono sto hoces. Video sam da znas sta hoces i to je odlicno, zaboravi na predrasude i neargumentovane savete, slusaj svoje usi i resices problem.

Sve najbolje.

Beethoven.

casper 18.09.2011 23:31

Definitivno se radi o prostoru koji je akustički loše napravljen. Tu ne možeš ništa promijniti i zvuk će uvijek biti loš.
Možeš samo pokušati izvuči maximum iz instrumenata da lakše odradiš posao. Uz savjete koje ti daju kolege dodao bih još par "trikova" koje koristim. Obrati pažnju na položaj kutija, pogotovo bas kutije koju spominješ. On ne smije biti blizu zida, odmakni ga prema naprijed i poslušaj razliku. Nipošto ne smije biti u kutu prostorije jer onda ima još više šanse za tkz. dumljenje. Ako imaš pozornicu koja je šuplja i "zvoni" taj bas obavezno skini na tvrdu podlogu.
"Gornje kutije" po mogućnosti postavi tako da ih čuješ, da vidiš membrane. Naravno, ako to dozvoljava prostor i mikrofinija. I pokušaj promjeniti visinu na stalku. Smiješno zvuči, ali vjeruj mi da ponekad ima dobar učinak.
Efekat kojeg koristiš smanji na potreban minimum. Ionako kažeš da se dodavanje ne "osjeti".
I za kraj pitanje - koji mixer i kutije koristiš? Možda ćemo biti još precizniji nakon te informacije.

Milan$ 19.09.2011 03:12

Pre svega hvala na odgovorima ljudi,ovi saveti ce koristiti i dobro doci...Inace na zadnjih nekoliko svirki razglas je bio PM1000/2 i Dynacord 1503 kutije...reklo bi se ok kombinacija...ali "zvoni" ko ludo...pokusacu sledeci put da primenim vase savete i nadam se boljem ucinku...problem mi je samo sto sviram rolanda a kod njega ne mozete u globalu promeniti efekte na klavijaturi za ritam,pratnje itd,vec to morate za svaku boju posebno...pa tu sam malo "uskracen" sto se tice stelovanja....ostalo cu nastojati da primenim sto ste mi preporucili...hvala i pozdrav

zsimonovic 19.09.2011 09:41

Ako sala zvoni isplitis malo razglas,skines basove na glavnom eq ili po jedinacno po kanalima.Smanji efekte da ne odzvanja jos vise.Kutije ne okreci pod pravim uglom prema zidovima nego prema coskovima ili nekim zavesama da manje vraca zvuk.Kutije neka ti budu malo spustenije,na stalcima da narod upija zvuk,i to ce smanjiti zvonjenje.Ne moze,u takvim prostorijama 100 posto da se neutralise zvonjenje pa moras se naviknuti.Jednu kutiju stavi za kontrolu ako ti je tesko svirati.That's all folks!!!

tranzit 28.10.2011 00:37

@Milan$

Temi si dao ime "Stelovanje mixera u neakusticnim prostorijama". Milane, nema "neakusticnih" prostorija na ovoj planeti. Morali bi povisoko da odletimo da bi pronasli prvi "neakusticni" prostor. Do prvog vakuuma. Ama salu na stranu, nema toga koji ce ti dati bilo kakav valjan savjet ako je prostorija takva kakvom si je opisao, jedino da natjeras vlasnika da kupi tonu teskog somota, plisa ili sundjera a moze i drveta, pa da se to koliko toliko smeksa. Sve ostalo ne pije vodu, svi pokusaji ce ostati uzaludni. Takva prostorija uvijek zvoni i mumlja pa sta god ti upotrijebio od audio alata. U pitanju su jednostavno nekontrolisane refleksije i tu se elektronikom ne da mnogo uraditi. Tu pomaze samo gradjevina i arhitektura burazeru.

jeftabgd 28.10.2011 00:48

Smanji efekte za 30%,to sigurno smanjuje guzvu ali svaka prostorija je prica za sebe.

Beethoven 28.10.2011 01:21

@tranzit

Cesto se mesaju ta dva termina "neakusticna" i "akusticna" prostorija. Kolega je hteo nazvati temu "Stelovanje mixera u "jako" akusticnim prostorijama", ja sam bar to tako razumeo pa u tom smeru i razmisljao. :)

Pozzz

Milan$ 28.10.2011 02:02

Da, na to sam mislio,o cemu prica kolega Beetowen,nisam bas kompetentan,pa ne znam adekvatno da se "odrazim":D...Sreca,pa vise nisam imao svirki u tim "problematicnim" lokalima,tako da sad ne moram mnogo o tome da razmisljam...Mada naletecu opet tamo neki put,trudicu se da primenim sve navedene savete,i bar malo ublazim te cudne refleksije i ostalo,jer mi se iskreno i ne pocinje svirka kad cujem samo kako mulja,ono je bogu plakati...pozdrav ljudi i hvala na odgovorima

Beethoven 28.10.2011 02:19

Prelaskom sa PowerMatea na Soundcraft EFX8, 50% si resio problem preakusticnih prostorija, imaces manje problema, to potpisujem i govorim iz iskustva. Jos neke lepe kutijice, ih... :)

Pozzz

Milan$ 28.10.2011 02:37

Svirao sam pre toga na Power Mate,ali nije bio moj,inace sam koristio Martin Wisman power mixer:D..A sto se tice soundcrafta...soundcraft je cudo,vrlo zahvalan mixer...a radimo i na novim kutijama,bice nesto uskoro,pohvalicu se:)....pozdravv

aleksandar72 28.10.2011 16:31

Mislim da "Brend" ili izbor miksera, nije sam po sebi presudan za akusticnu korekciju prostorija.
Ja bih licno vise obratio paznju na:
-izbor i postavljenost kutija
-intenzitet i izbor FX-efekta
-i svakako, pravilna podesenost grafickog ekvilajzera

Ako ispostujes principe i zakone elektro-akustike, izvuces iz najgoru prostoriju,bar minimum kvaliteta...

Milan$ 28.10.2011 16:44

Na proslom mixeru sam imao graficki ekvilajzer ,zasebno za svaki izlaz,i bio je flat,sem sto sam malo smanjio basove ,jer su mi oni najvise pravili problem..Na EFX8 sada nemam graficki EQ,a otkako sam ga uzeo nisam svirao u tim lokalima,tako da jos uvek ne znam kako bi se "ponasao" soundcraft u takvom prostoru...pozdrav

tranzit 28.10.2011 19:34

Citat:

Originalno postovano od aleksandar72 (Post 195594)
Ako ispostujes principe i zakone elektro-akustike, izvuces iz najgoru prostoriju,bar minimum kvaliteta...

Naravno. Ama ako prostorija dibidus ne valja taj "minimum kvaliteta" je toliko minimalan da se ne vrijedi ni truditi jer nista od njega. Akustika prostora je nauka za sebe i ako prostor ne ispunjava bar osnovne kriterijume za reprodukciju muzike (na bilo koji nacin: DJ, One man Band, orkestar...) nikakva elektronika, nikakvi uredjaji i nikakvo znanje i iskustvo tonmajstora nece pomoci da ton bude bar pristojan. Protiv materijala kao sto su staklo, keramika i beton se ne moze boriti mikserom, kompresorom, filterom i ekvilajzerom jer to je uvijek borba Don Kihota protiv vjetrenjaca, nego iskljucivo opet drugim materijalom (drvo, sundjer, stof, vuna...). Kraj price... koji nije happy end ali je poucan.
U prostorijama koje nisu bas skroz na skroz nepodobne, moze se u odredjenim slucajevima dosta uraditi i elektronikom i postavkom zvucnih kutija i za to postoje i pravila i trikovi pomocu kojih se mogu dobiti zadovoljavajuci rezultati.

aleksandar72 28.10.2011 20:00

@ Akustika prostora je nauka za sebe...

Bas tako, i moj pristup ovoj temi je uvek sa aspekta nauke, dopunjeno dugogodisnjem iskustvom...zato ne razumem tvoju repliku??
Inace slazem se tvojom zadnjom recenicom, koja je kontradiktorna na sve ostalo sto si naveo u gornjem delu tvog posta.

tranzit 28.10.2011 20:11

A sta je tu pobogu kontradiktorno. Mozda me nisi shvatio kako treba. Da ponovim. Kada je prostor totalno nepodoban za reprodukciju muzike, nece pomoci naikakvi uredjaji a ni iskustvo onoga koji radi na njima jer i to malo jada sto bi se eventualno postiglo nije dovoljno da bi dalo i minimalno zadovoljavajuce rezultate. Ukoliko prostor nije potpuno "nemuzikalan" moguce je u izvjesnoj mjeri znanjem, iskustvom i tehnikom, nadoknaditi njegove nedostatke i postici dovoljno pristojan zvuk. Sta tu ima kontradiktorno ? Sve je jasno kao dan i logicno da logicnije ne moze biti.

aleksandar72 28.10.2011 20:48

@ Mozda me nisi shvatio kako treba...

Moguce...mozda je problem kod mene ;)

Kontradiktorno je sto u prvom delu posta govoris:

nikakva elektronika, nikakvi uredjaji i nikakvo znanje i iskustvo tonmajstora nece pomoci da ton bude bar pristojan.

A u drugom delu:

U prostorijama koje nisu bas skroz na skroz nepodobne, moze se u odredjenim slucajevima dosta uraditi i elektronikom i postavkom zvucnih kutija i za to postoje i pravila i trikovi pomocu kojih se mogu dobiti zadovoljavajuci rezultati.

Osnovno pravilo je kod mene: "Combat mixing"

tranzit 28.10.2011 21:01

Citat:

Originalno postovano od aleksandar72 (Post 195614)
@ Mozda me nisi shvatio kako treba...

Moguce...mozda je problem kod mene ;)

Kontradiktorno je sto u prvom delu posta govoris:

nikakva elektronika, nikakvi uredjaji i nikakvo znanje i iskustvo tonmajstora nece pomoci da ton bude bar pristojan.

Tacno si ti to citirao ali si pri tom izostavio prvi dio recenice koji precizira kada nikakva elektronika, nikakvi uredjaji i nikakvo znanje i iskustvo tonmajstora nece pomoci da ton bude bar pristojan.. Zato cu ja dodati ponovo taj prvi dio odnosno citiracu sam sebe iz tog posta: "ako prostor ne ispunjava bar osnovne kriterijume za reprodukciju muzike". Ne mozemo izvlaciti samo dijelove recenice iz konteksta i na osnovu njih replicirati. Iz tog razloga i nastane ovakav nesporazum. Bio sam siguran da me nisi shvatio sto je sada i ocigledno.

aleksandar72 29.10.2011 18:04

pobedio si...odustajem :)

sinisa kg 29.10.2011 20:28

Ja bih zamolio kolegu Tranzita da mi konkretno definise prostore koji su totalno nepodobni za reprodukciju a u upotrebi su za razne vrste okupljanja ljudi?Ja licno ih jos uvek nisam sreo pa me interesuju.....Hvala unapred:)

tranzit 30.10.2011 00:49

U tom slucaju si imao veliku srecu. Prostorije koje su totalno nepodobne za reprodukciju muzike (a koje se redovno srecu kada dijaspora iznajmljuje sale za svoje proslave po zapadnoj Evropi jer su takve sale vrlo jeftine za iznajmiti) po pravilu izgledaju ovako: pod keramika ili vinaz ploce, nema tepiha, zidovi staklo i keramika (od poda do plafona), pravougaoni oblik, dimenzije 30m x 15m i visine od 5m pa navise. Nema zavjesa, nema drveta, bina visoka 1 metar, suplja. Nobelova nagrada onome ko iole pristojno ozvuci ovakvu grobnicu a dajem mu sve sto pozeli od uredjaja. Moras da znas Sinisa da ljudi koji organizuju te svoje proslave po zapadnoevropskim zemljama, pa cak i koncerte, nemaju blage veze sa onim sto rade, cilj je uzeti novac u odredjenom momentu i na najbrzi i najlaksi nacin. Najskoriji primjer koncert Zdravka Colica (prisutan sam kao jedan od saradnika), sala je bivsa fabricka hala dimenzija 40m x 30m i visine 20m, gdje su dva zida staklo a dva preostala keramika i goli zid, cak i plafon je staklo. Hala je puna metalnih stubova drzaca, zidovi paralelni, plafon i pod paralelni, nema ni komada stofa u kompletnoj hali. Bina bar 2 metra visoka i suplja. Orkestar bogovski, ozvucenje vrhunsko, tonmajstor veliki majstor, zvuk... nema ga... ama nema ga. Naravno da ne moze ni da ga bude. E vidis to se zove "totalno nepodoban prostor za reprodukciju muzike". Treba li da nabrajam jos ili je dovoljno ? Ti samo imas veliku srecu sto nisi bio primoran da radis u takvom prostoru i ja ti na tome iskreno zavidim.

sinisa kg 30.10.2011 18:08

Jako interesantan izbor prostora....Lici po opisu klanicu ili sl...Naravno da znamo dosta o refleksiji zvucnih talasa i njegovoj direktnoj zavisnosti od vrste materijala,oblika samog(koji direktno odredjuje uglove odbijanja talasa i njegovu putanju u prvom talasu refleksije-upadni ugao je jednak odbojnom uglu..)temperaturi vazduha i sl.faktorima i nebih ulazio u polemike oko savladavanja zvucnih anomalija nastalih usled neadekvatnih prostora,vec bih vam izneo primer kako su Engleski inzinjeri primenili zakon refleksije na Wembli stadionu u Londonu za vreme renoviranja....Problem je bio u tome sto je zvuk bio odlican na samom terenu-na tribinama se mesao osnovni talas(sa razglasa)i odbijeni zvuk(iza tribina na vrhu stadiona koji je inace pod krovom se nalaze zastakljene loze pa se od njih odbijao talas) pravio refleksiju do te granice da je bilo nemoguce razumeti muziku na pojedinim delovima tribina...Taj efekat je inace bio odlican za navijace jer je pojacavao(rezonovao)zvuk navijanja-popularno nazvan "Urlik ili huk sa tribina".Posto su sva stakla bila pod istim vertikalnim uglom postavljena a loze polukruzno i pod krovom dobio se idealan prostor za rezonanciju(koji podseca na skoljku)-i svaki odbijeni talas se na kraju sretao sa ostalima u istom delu prostora izazivajuci ovu anomaliju-inzinjeri su se dosetili da promene uglove stakla na lozama za po 5 stepeni u razlicitim pravcima i samim tim usmere odbijajuce talase u razlicitim smerovima i izbegnu njihovo sumiranje i pojacavanje(naravno u granicama moguceg).Ovo sam gledao na televiziji u emisiji "Megastrukture"na Diskaveri kanalu(cini mi se)pre mesec dana...Primera je bilo i kod nas-ali nazalost samo strani kadar-ali audio inzinjerski-poenta je u tome da ima resenja ali nazalost u primerima kolege Tranzita bi iziskivali angazovanje ozbiljnih umova i tehnike da bi finansiski bilans bio katastrofalan po organizatore...Ostaje pitanje dali je moguce da zvezde koje nastupaju u takvim prostorima nemaju volje ili ljudi koji bi ocenili dali je nesto adekvatno ili ne za njihov nastup-ili su samo pare bitne...Hvala kolegi Tranzitu na odgovoru i drago mi je sto nisam stigao do tog nivoa da radim u tim prostorima....

tranzit 31.10.2011 16:36

Bas tako Sinisa. Svaki prostor se da rijesiti ali je pitanje ulaganja i isplativosti prioritetno. Vec sam napomenuo u jednom od gornjih postova da se ovakve anomalije mogu izlijeciti iskljucivo arhitekturom a ne elektronikom. Nazalost i najvece balkanske "zvijezde" dopustaju sebi ovakve eskapade i sramotu a Zdravko Colic nije ni prvi ni posljednji medju njima. Naveo sam ga samo kao svjeziji primjer. Ako bih pobrojao sve slucajeve gdje sam padao u delirijum tremens jer sam bio primoran da rjesavam nesto sto je unaprijed osudjeno na propast, ta lista bi bila vrlo duga. Zanimljivo je, da za najveci dio publike tih zvijezda i zvjezdica taj nazovi sound nije zapravo ni bitan. Dobice autogram, skakace ko pomahnitali dva tri sata i u najvecem broju slucajeva napustice koncert prilicno zadovoljni i drogirani, sto od neartikulisane buke, sto od narkotika raznih vrsta. To je surova stvarnost velikog broja koncerata balkanskih pjevaca koji se odzavaju po Evropi. Tuga i zalost. U crnu zemlju propadam kada sam primoran da pozovem njemacke kolege kao saradnike. Ljudi se cudom cude gdje se sve odrzavaju koncerti i pod kakvim (ne)uslovima.

VUNIMRAV 06.12.2013 17:45

Ja cu ovde postaviti pitanje koje me muci,da ne otvaram novu temu!!
E ovako:Isti mixeri,Saund crafr powerstation, PM1 ili PM3 i moj aranzer psr3000 iste prostorije, eq sve na nuli i saund zadovoljavajuci ili odlican!!
Isto sve a kod mene Tyros3,sve podesavam na sl nacin: jedna trosistemska kutija Dyn 15.3 pfe i moj soundcraft podesen kao i do sada sve na nulu(mislim na eq)-saund dobar ili odlican a dodjem na svirku i sviram na Powermate 1 ili 3 ptenciometar "bas' moram zavrnuti skoro do kraja(skinuti bas) da bi izgledalo kao kod mene.
Po savetu naseg @caspera sam napravio jednu postavku eq sa manje basa i onda je koristim,ali me muci zasto kod mene na saundcraftu je kao i pre sto je bilo sa PSR3000 sve na nuli i ok,malo dodas i oduzmes i to je to.
Kako da to resim i da li uopste treba sta da diram.

MarjanMilosevic 06.12.2013 18:30

Jedan od razloga zasto je tako je to sto Dynacord nema linearni odaziv. Za razliku od Saundcrafta gde nema "prevare".

tranzit 06.12.2013 19:59

To i jeste najveca mana Dynachorda i razlog sto ga u zapadnoj Evropi ama niko ne upotrebljava izuzev muzicara nase dijaspore. Vunimrav, nahrani majmuna i ne diraj nista.

VUNIMRAV 06.12.2013 20:27

Ok,tako i radim saqmo sam zeleo cuti misljenje ljudi koji to znaju.Ali,zasto mi na psr3000 nije trebalo oduzimati basa?Na scft nije ni na psr ni na t3.To me malo kopka.

tranzit 06.12.2013 20:52

Cek, polako, nesporazum. Za sta pitas da li da diras sta ili ne ? Kako sam te shvatio u pitanju je Soundcraft mikser ili... ? Pokusaj da mi ponovo objasnis kompletnu situaciju i sta te zapravo muci jer u ovim isprekidanim postovima, moze da se potkrade i nesporazum.

VUNIMRAV 06.12.2013 21:08

E ovako.Dok sam imao psr3000 na istim mixerima Dynakord PM 1i3 i mom saundcraftu powerstion600 nisam trebao oduzimati bas nakanalu na koji bi bio prikopcan.
Sada imamT3 i otprilike isti eq i na mom mixeru i dalje kad sviram stoji sva na nuli, a tako i podesavam ritmove a kad ukopcam na ona dva dinakord onda moram extremno oduzeti bas da bih dobio zeljeni saund.U istim halama,sve isto je.

Milan$ 07.12.2013 04:20

pa poznato je da je dynacord nabijen u low frekfencijama,pa zato imas utisak da on daje previse basa...e sad zasto tako nije bilo i na psr3000 ne znam,ali kontam da je t3 novija klajva,dosta bolji izlazni signal, i da ne mrsim sad mnogo u sta se ne razumem,sacekaj tranzita, sad ce on,tu je negde...:D

tranzit 07.12.2013 04:44

Sve si ti vec objasnio, nema tu velike filozofije. Sound Tyrosa 3 je bogatiji, frekventno siri, pojedini interni samplovi su kvalitetniji, DA konverteri su za klasu bolji no na PSR3000, a samim tim pokrivaju siri frekventni opseg i linearniji su. Nemaju pad od nekoliko dB-a na 100 ili 80Hz pa samim tim salju u mikser i te najnize harmonike (nisu dallape i guerrini vec frekventni harmonici osnovnog tona) istim levelom, sto nije bio slucaj kod PSR3000. Posto je Dynacord, kako ti i Milan rece, vrlo poznat po "muljanju na 250Hz i nize, logiicno je da ti sada na njemu moras da smanjis level bass frekventnog opsega jer mikser sam po sebi vjestacki, radi alinearnosti svojih ulaza, pojacava dodatno taj opseg i... eto belaja. Soundcraft je daleko linearniji, pa onda i nema problema sa tim boljim soundom sa Tyrosa 3.

sale_band 07.12.2013 05:09

Citat:

Originalno postovano od tranzit (Post 259968)
pa samim tim salju u mikser i te najnize harmonike (nisu dallape i guerrini vec frekventni harmonici osnovnog tona.

Hahahahaha.... Svaka ti dala, ko razume, shvatiće!

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

VUNIMRAV 07.12.2013 08:16

Hvala momci.
O Boze,spava li ovaj TRANZIT ikad?I-)

tranzit 07.12.2013 08:46

Ne spava, nema kad... ali kad jednom zaspi... nikad se probuditi nece.=))=))=))=))

Trenutno vrijeme na Forumu 09:30

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org