YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   9000 pro pitanje ???? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=20716)

tonijo 29.11.2011 14:09

9000 pro pitanje ????

Obzirom da sam novi na Yamahi, shvatio sam editiranje ritmova, spajanje dva u jedan, stalno napredujem ali me zanima jedno, kad namjestim jezik na ENGLISH, wawe autoload na ON i Owner name, kad ugasim i upalim klavijaturu sve mi se vrati na njemački jezika i ne povlači mi samplove sa harda, sve bude na OFF, kako spremiti te izmjene kad ih napravim??????
pozz

gnovako8 29.11.2011 15:43

Pozzz koliko sam shvatio trebas napraviti sljedece: imas kraj ekrana ljevo prvu tipku mislim da pise A kad ju stisnes mora pisat backup znaci moras potvrdit backup ok.tak nekako nemam vise yamahu pa napamet mi teze.ali prvo kad si sve podesio izadji sa exit na pocetnu stranicu,i onda na A backup. nadam se da je tako.

tranzit 29.11.2011 16:14

Bas tako i jeste gnovako8, tacno si se sjetio. I sve ostalo sto podesavas u sistemu (globalu) obavezno na kraju potvrdi sa tim Backupom preko tastera A na glavnom ekranu inace nece biti memorisano za slijedeci put.

tonijo 29.11.2011 20:49

Napravljeno, sve 5, hvala dečki, još jedno, kad smo već tu.... da li ima netko od vas iskustava sa editiranjem staylova, znači sad mislim za staylove praviti prelaze na bubnju po mom ukusu jer su ovi dosta siromašni, što kažete na promjenu ekstenzije stayla .STY u .MID, Import u Cubase, edit , pa onda export i opet vratim .STY i u Yamahu ?????????????????????

Jel to netko radio ili postoji bolji i jednostavniji način???

tranzit 29.11.2011 23:42

Moze sa promjenom extenzije ali pazi na markere koji oznacavaju pojedine partove ritma. Njih ne smijes da pomjeras kako ti padne na pamet jer ce se desiti pod obavezno, da poslije vracanja u .sty format neces imati sve partove ritma u instrumentu. Kod obrade ritma u sekvenceru, bilo koji da je (savjetovao bih ti XG Works, Sonar ili Cubase ali ovim redom kako sam ih i naveo) moras biti vrlo pazljiv. Najbolje ces proci sa XG Worksom jer u njemu imas spremljene vec sve alate za Yamahine aranzere, koji u drugim sekvencerima ne postoje u takvom obliku.

fico 30.11.2011 00:20

Jedan od najboljih alata XG Works jer u njega direkt uvodis stajl bez da mu mjenjas ekstenziju ili bilo sta .Posto kazes da se ne snalazis jos najbolje na Yamahi ima tu dosta momaka koji ju koriste pa ce ti sigurno dati dosta saveta kako i sta se sve moze sa njom.Ako mislis sam da pravis ritmove ja bi ti preporucio jos i CASM editor i OMB One Man Band kao i Style Maker .Ti programi su skoro svi free na Yamahinom sajtu a sa njima mozes onda bas sve .A naravno kad negde zapne i neznas kako dalje postavis pitanje i pogledas na forumu starije postove sigura nsam da ima na sve odgovor.

tonijo 30.11.2011 09:47

Hvala na savjetima, poskidaću ih sve i probati redosljedom kao ste naveli.

P.S. još jedno pitanje, na Yamahi od dva stayla kopiram dijelove i napravim jedan, no međutim, događa mi se da u tom staylu koji sam dobio iz dva različita na recimo Main A i Main B bubanj ne radi isto, napominjem da je na svemu postavljen isti Drum Set,Groove & Dynamics a opet različito rade, pokušavam naći effekte od Drum Set-a ali bezuspješno,mislim da je problem u effektima???????

momo 30.11.2011 10:10

Mislim da je najbolje u step record ući i pregledati traku bubnja i obrisati viškove upisanih efekata i note.Mislim da bi tamo sve trebalo pisati i koji je efekt i koji velocity i ton

casper 30.11.2011 12:08

Za taj problem različitog sounda bubnja na varijacijama ćeš morati malo "zagrebati" u system exclusive (Sys Ex). To je dosta složen posao za početnika. Ali ako imaš volje i budeš uporan nakon nekog vremena možeš potpuno kontrolirati svaki element bubnja kao i sve detalje u ostalim trakama styla.

tonijo 30.11.2011 12:33

Znači na Full Edit/Step Recorid, pa na Event Filter označim samo System Exclusive Message, onda mi na EVENT LIST prikaže bubanj, pa u gornjem lijevom kutu Evt prebacim na Con i otvori mi cijeli bubanj gdje mijenjam vrjednosti, odlično, jel ima još što, jesam ovo dobro skužio ?????

casper 30.11.2011 12:44

Nisam koristio 9000, pa ti ne mogu precizno odgovoriti. Ako možeš podešavati svaki element bubnja i pohraniti postavke, onda je to ono što tražiš. Tada se ne trebaš zamarati s vrijednostima i unošenjem istih. Da bi resetirao postavke DRUM trake na originalne vrijednosti, recimo uneseš ovaj niz vrijednosti
F0 43 10 4C 00 00 7D 00 F7. Za svaku promjenu koju radiš, yamaha postavi novi niz i na taj način "kontrolira" sve parametre unutar neke trake. Upravo zbog različitih postavi se tebi i događalo da ista mapa bubnjeva zvuči drugačije. Malo je Yamaha ovdje zakomplicirala pristup u editaciji, ali je upravo radi ovakvog načina moguće djelovati na sve parametre potpuno i bez ograničenja.

tonijo 30.11.2011 13:41

Mislim da je to, vrijednosti ne mogu vratiti na ove kako ste napisali ali je jako slično, bitno mi je da svaki snare , kick, i hihat ima iste vrjednosti u svakom drumm setu i to je to, hvala, pozdrav.

fico 30.11.2011 13:51

Nemoj odma da odustajes od necega i mislis da se nemoze.Pokusaj taj stajl da otvoris u CASM editoru .Nekad ces naici na fajl iz kojega se nemoze kopirati neka dionica .Naprimer Yamaha u svoje sintove stavi neki ritam i ti zelis da kopiras jednu traku iz njega ali je ona kao zakljucana za edit i sve drugo ,e tu dolaze onda do izrazaja softveri koje smo ti naveli.Nema skoro stvari koja se kod Yamahe nemoze.

tonijo 30.11.2011 15:01

1 Privitaka
Kolčega fico problem mi je što sam uvijek svirao Workstation klavijature i sad imam Extrema na kojem se odlično snalazim ali aranžer mi je u kući tek par dana i sve mi je potpuno novo, istina je da brzo učim ali novo je novo, poskidao sam ja sve te program eali mi treba vremena, otvorim ja Styl u CASM Editoru i samo gledam, ne kužim ja to za sada ništa, vidim ja što piše, ali ne znam što da radim s njim.

tonijo 01.12.2011 23:17

Pitanje, file za 9000 pro .vce što je to i kako da učitam, nije valjda za PLG-IN???

Kad idem na INDIVIDUAL ne prepoznaje mi ništa???

Vaxter 02.12.2011 00:46

Boje za PSR9000 su u vic formatu.
Vce je za druge serije.
Ako se dobro sećam, postoji ekspanzioni modul za 9000pro, sa kojim je moguće koristiti vce boje.

tranzit 02.12.2011 00:50

Nekoliko modula... od kojih dva u isto vrijeme mogu biti instalirana u 9000pro. Radi se o Yamahinim PLG kartama. Pored par drugih karakteristika je i radi toga i danas 9000pro najprofesionalniji aranzer koji je Yamaha ikada izbacila.

Vaxter 02.12.2011 00:59

Subjektivan sam, ali u pravu si... :))

tranzit 02.12.2011 01:06

Hahahaha... nisi subjektivan, dapace vrlo si objektivan jer to je cinjenica koja se ne moze pobiti. Ko god bi to pokusao dozivio bi katastrofalni demant koji bi ga vratio polako ali sigurno na zemlju zajedno sa svim gigabyteima i zelenim, crvenim i zutim lampicama sa svih nasljednika 9000pro. Ama klavijatura sa 9000pro vrijedi koliko i... jok necu dalje, da ne bude mnogo istine na jednom mjestu, a poznato je da istina zna ponekad da boli.

Vaxter 02.12.2011 01:19

Stvarno...
Svi jure taj neki sound, jure ne znam ni ja kakve samplove...
Iskreno, ono što čujem na 9k nisam čuo ni na jedno drugoj spravi niti yamahe niti i jednog drugog proizvođača.
Tu toplinu i prirodan zvuk sampla ne osećam nigde, ma koliko kvalitetni samplovi bili.
Ok, ipak jesam subjektivan. :))
Valjda su godine druženja sa 9k učinile svoje...

tranzit 02.12.2011 01:30

Tacno, sve sto pises je susta istina, nema tu subjektivnosti i nisu u pitanju te godine provedene sa 9k. Iza toga ima debela pozadina zasto je to tako ali ne bih sad o tome... duga je prica ali budi siguran, da to nije tek slucajno tako. Recimo da se Yamaha malo zaletjela sa 9000pro i skocila bar malo sama sebi u usta jer je dala i previse na jednom instrumentu i jos aranzeru. Samo jedan podatak, na osnovu 9k je radjen Motif ama ni on nije dostigao taj zvuk mada je bio opremljen mnogo bogatijim editorima. Kasnije je Yamaha ispravljala tu svoju "gresku" izbacujuci ubogaljene sarene plasticne aranzere svih mogucih klasa. Uspjela je u tome jer su muzicari "popili" pricu i primili se na one crvene, zute i zelene lampice jer nisu, bar vecina od njih, shvatili sta se usrvari desilo.

Vaxter 02.12.2011 01:46

Ta dabela pozadina je, naravno, lova...
Ako su oni još te davne devedeset i sedme godine pravili tako nešto, šta li tek mogu sada?
Nećemo ni znati šta mogu sada, jer onda oni neće znati koliko mogu da nam novca uzmu...
Skapirao sam da je 9k ispred svog vremena, kada sam se prvi put sreo sa njim, ali do izlaska prvog Tyrosa nisam bio ni najmanje svestan koliko su ispred vremena bili.
Pogotovo sa 9k pro.
Šta se sve kuva po laboratorijama svih tih velikih imena, znaćemo tek za ko zna koliko godina...
Pretpostavljam da se broj tih godina menja sa njihovom prosečnom zaradom...
Daju oni nama neke nove tehnologije, tipa Super Articulation-a ili RX-a, ali to i dalje, realno, nema taj kvalitet samog sample-a.
Realno, taj kvalitet nam ne bih dao ni ja sam.
Zašto bih?
Ako dam takav kvalitet nema para za mene dalje.

Ne dajem neki novi zaključak...
Zaključili smo isto na već ko zna koliko tema.
Daju nam onoliko koliko je dovoljno da mi kupimo novi proizvod, a da oni imaju prostora da nam i dalje prodaju manje-više istu stvar...

tranzit 02.12.2011 01:53

Do u detalje tacna analiza. Uvijek me iznova nasmiju ti novi aranzeri a jos vise komentari ponosnih vlasnika. Tako izgleda mora da ide dalje i nista se ne da promijeniti, pa onda to sve i ne treba da nas posebno uzrujava i iznenadjuje.

Vaxter 02.12.2011 01:59

Baš tako...
Nemam šta da dodam, zaista... :)

gega 02.12.2011 07:23

**

Odlutaste malo obojica...:lol:

tonijo 02.12.2011 12:07

Halo bećari, ako otvorim STYLE u CasmEditoru i vrijednosti u System Exclusive promjenim u one koje mi je kolega CASPER gore naveo, da li dobijam standardnu postavku drumm set-a, to napravim na svakom stylu koji koristim i bubanj će izlaziti isto????????????????

tranzit 02.12.2011 12:27

Nece to ici bas tako jednostavno. Yamaha koristi XG standard koji je oslonjen na detaljni sysex editing. Svaki element jednog drum kita mozes pomocu tih sysex podataka da editiras (transpoze, eq, hall, chorus...). U CASM editoru ces vidjeti nekoliko sysex podataka koji se mogu odnositi i na druge elemente ritma a ne samo na drum kit. Moras dobro poznavati sav taj sysex protokol da bi znao sta treba mijenjati i kako. Imas na kraju manuala 9000pro popis svih sysex podataka pa pogledaj tu prvo sta koji od tih sysexa u ritmu predstavlja prije nego bilo sta promijenis. Jedna vrlo slozena materija za koju moras ostaviti mnogo vremena i strpljenja ali je cinjenica da sve, bez izuzetka, mozes u jednom ritmu editirati putem sysexa. To i jeste ustvari najveca prednost Yamahe nad ostalim proizvodjacima mada je za obicnog smrtnika taj nacin editovanja vrlo komplikovan.

tonijo 02.12.2011 12:37

Pogledat ću u manual, pa vidjeti kako dalje, zanima me jako, jer ne mogu srediti svoje staylove da mi svi jednako izlaze i da mi set bude maximalno sređen ako se ne upustim u te stvari, hvala na savjetu, ja se javim. pozz

tranzit 02.12.2011 12:37

Radi probe, slikaj jedan ritam u CASM editoru i postavi ovdje tu sliku a ja cu ti napisati sta koji sysex znaci, to jest na sta se odnosi. Na taj nacin ces vidjeti o cemu ti pisem.

casper 02.12.2011 12:50

@tonijo
Prije nekog vremena sam postavio u Download jednostavan i pregledan programčić s kojim možeš brže i jednostavije dolaziti do vrijednosti sysex. Zoveo se SysEditor. Sigurno će ti olakšati pristup i razumjevanje ove građe jer je teško pamtiti sve vrijednosti, pogotovo ako ne radiš često s njima.
Naravano da prije upotrebe treba naučiti osnovne principe i kako funkcioniraju ove kontrole.

tonijo 02.12.2011 12:51

1 Privitaka
Evo ga.

tonijo 02.12.2011 22:21

Meni je u cilju da na svim staylovima stavim isti drum set i da podesim volumene, kako savjetujete da to najbolje odradim, imam Alesis MK2 monitore tako da imam dosta vjernu sliku toga što slušam, međutim nije sve u style editu i dinamici, kad sve to postavim na jednake vrjdnosti opet ima dosta oscilacija između pojedinih staylova u glasnoći???

casper 02.12.2011 23:21

Veliki je posao napraviti dobar balans stylova. Pored volumena koji je lako prilagoditi i vidljiv je na klizaču postoji još par dimenzija o kojima ovisi glasnoća nekog styla.

Kažeš da koristiš uvijek isti drum set. Znaći možemo isključiti razliku u dinamici unutar samih elemenata nekog kita (brushes vs rock). Razlika u glasnoći može dolaziti zbog toga što su elementi seta odsvirani različitom dimanikom (velocity). Pogledaj u event list dva styla koji su različiti u glasnoći i pokušaj definirati koji su ovdje omjeri. Vidio sam slučajeva gdje je svaki element odsviran maximalnom dinamikom (127). Potpuno nepotrebno i kontraproduktivno.
Na glasnoću bubnja (ili bilo kojeg drugog ) traka utjeće u najvećoj mjeri i kontrola expression. Tu su naravno i mnogobrojne kontrole equilazera, cutof frekv, resonance ..... koji isto tako mogu utjecati na glasnoću. One se sve kontorliraju sa System exlusive naredbama.
Znam da ti nisam mnogo pomogao u rješavanju problema, ali na žalost ovo područje je malo složenije nego što izgleda na prvi pogled.

Ja balansiranje radim ovako. Krećem od bubnja (zato sam ga i opisivao u gornjem tekstu). Provjerim dinamiku svih elemenata i kada sam dobio omjer koji mi odgovara za neki ritam, usporedim ga s bubnjem par drugih stylova koje već koristim od prije na svirci. Znaći, uspoređujem samo traku bubnja. Korigiram volumen kontrolu na novom ritmu i tako izjednačim glasnoću. Tada kontroliram bas na isti način i nakon toga je posao gotov. Pitaš se što je s ostalim trakama. Njihovu glasnoću jednostavno uskladim s bubnjem i basom i uvijek dobivam razultat da su stylovi približne isti.

I jedan savjet, nemoj koristiti isti set bubnja na svim stylovima. Malo je više posla ali kombiniranjem različitih setova dobivaš na dinamici. Isto se odnosi i na bas. Zašto ne iskoristiti više mogućnosti kada su na dohvat ruke.

tonijo 03.12.2011 01:38

Pokušavam stalno zaobići System Exclusive ali vidim da se stalno vraćamo na to pa će biti red to i savladati....

Kada sam uzeo klavijaturu prije 5-6 dana prvo sam složio 20-tak staylova koji su mi potrebni, kad sam skužio style edit onda sam na svima postavio Standard drumm kit, onda sam sve postavio na VOLUMEN 80 u style editu, poslije toga sam otišao na Groove & Dynamics i to pregledao, to sam sve radio na slušalicama, kad sam spojio na monitore razlike su ogromne, onda sam ponovo pregledao bas i kontru, sve to umjereno stišavao jer sam mislio da poklapaju bubanj, no opet isto, poslije toga sam krenuo opet u style editu po volumenima ali to ne vodi nikuda, vidim da je problem negdje drugdje.

Isti drumm set sam namjerno postavio da mi neke stvari eliminira za početak ali svakako ne mislim ostati na jednom drumm setu.

Vidim da mi preostaje skinuti SysEditor i zamoliti opet za pomoć da dođem do rješenja .???

Zahvaljujem se na dosadašnjim odgovorima svima, svaka čast.

casper 03.12.2011 02:13

1 Privitaka
"Borba" je s tim ritmovima, ali kad ih jednom složiš onda si na svirci Car. Ja sam isto "novi" na Yamahi, prije sam imao iskustva s drugim proizvođačima. Ono na što se najviše oslanjam kod pravljenja vlastitih ritmova su originalni (Tyros4) koji su izvrsno izbalansirani. Neki od njih mi na svirci zazvuče savršeno i onda njihove postavke koristim kao "obrazac" kada kod kuće radim vlastite. Na taj način uspjevam dobiti tu izbalansiranost, a kao što sam rekao najviše se oslanjam na groove bas bubnja, doboša i bas gitare.

System exlusive kontrole nisu bauk. Malo treba posložiti stvari i onda ide sve kao podmazano. Iako je i mene u početku zbunila hrpa brojeva i slova sada sam oduševljen potpunom kontrolom ama baš svih parametara. Googlaj pojam "beggar sysex" i skini PDF dokument gdje je opisana ova tematika na lijep i jednostavan način.
Slika CASM editora koju si postavio nema prikazane sysex naredbe, one su plave boje.
pogledaj sliku
1. označi plavo poklje
2. klikni na Edit
3. Očitaj vrijednost Sysex

U brošuri koju sam ti preporučio ćeš naći što znaće vrijednosti u nizu.

tonijo 03.12.2011 18:42

1 Privitaka
Ako sam dobro shvatio, System Exclusive su postavke drum seta u MIDI, kada otvorim style u CasmEdit, i odem na EDIT SYSTEM EXCLUSIVE, upišem vrijednost za - "Drum Set Reset" (što je vidljivo u tabeli na strani 6, The Beggar´s SysEx Guide) F0 43 10 4C 00 00 7D 00 F7, bubanj bi trebao biti restiran i vraćen na tvorničke postavke.

Kada u plavu traku upišem F0 43 10 4C 00 00 7D 00 F7 i idem na OK da spremi izmjene, upisana vrjednost mi nestane i pojavi mi se samo F7 ?????

Pročitat ću malo bolje Sysex User Guide, nisam imao vremenao zbog posla, ako ja na System Exclusive svakog stayla kojeg koristim pod DATA unesem F0 43 10 4C 00 00 7D 00 F7, spremim, i to sve vratim nazad u klavijaturu, podesim ponovno volumene na svakom staylu, ostavim iste drum setove moji bi staylovi trebali radit jednako?????

A što je sa opcijom "All Parameter Reset" ????

Kolega hvala ti puno do sada na svemu, obzirom da smo blizu morat će mo na mezu i piće definitivno.

P.S. skinuo sam Vaš SysEditor ali mi nešto neće otvoriti pa ću pokušat na drugom kompu.

Evo na slici sam editirao drugi red System Exclusive.

pozz

casper 03.12.2011 23:05

3 Privitaka
Sve si shvatio dobro.
Razlog zašto ne možeš unijeti vrijednost za resetiranje bubnja je to što u nizu brojeva treba izbaciti početni F0. Unesi vrijednost ali sa zarezima
43,10,4C,00,00,7D,00,F7 i sve će bit ok.

Yamahin style je koncipiran tako da se u prvom taktu nalaze sve generalne informacije o nekom ritmu. U CASM editoru ćeš taj info vidjeti u ako odabereš SFF1 (1. slika1). Sve informacije pod M:B:T i oznakom 1:01:0 (2. slika1). Ove vrijednosti se odnose na sve varijacije, fillin-ove, into i endinge nekoga styla. Ako se želi koristiti neka druga postavka (drugi instrument, panorama, efekt...) u nekom dijelu styla, potrebno je unijeti novu kontrolu na željeno mjesto.

Recimo da se u varijaciji C mijenja panorama doboša (samo primjera radi). Potrebno je upisati sysex vrijednost na mjesto gdje počinje varijacija C. Označiš Main C (3. slika2), odscrolaš do mjesta 6:01:0 i označiš mjesto nakon Main C markera (4. slika2). Odabereš gumb Insert (5. slika2) i u otvorenom prozoru odabereš F0 System Exlusive event (6. slika2). U polje Hex Data (7. slika2) upisujemo vrijednost koja se odnosi da doboš iz Drum1 svira potpuno lijevo. U slijedu vrijednosti primjećuješ da na početku ne treba unijeti F0 jer njega automatski dodaje CASM editor. Za precizno i lakše definiranje sysex kontrola može se koristiti već spomenuti SysEditor. Konačno pritišćemo OK (8. slika2) i dobivano novi SysEx event. Pritiskom na OK (10. slika3) vrijednost se upisuje na mjesto iza Main C (varijacija C) (9. slika3)
Možeš primjetiti na zadnjoj slici (11. slika3) da syx vrijednosti možemo spremati, a spremljene ponovo pozivati po potrebi. Ovime olakšavamo posao i definiramo najčešće kontrole koje korisitmo.

Eto, malo sam se umorio. Gdje sam ono ostavio pivu??? :-O

tonijo 04.12.2011 11:57

Znači sysex poruke uvijek mjenjam u M:B:T, vrijednosti unosim iz vidljivih tabela u “Beggar GUIDE”, znači efekti, panorame, fade in, out, transpose, octave down/up i sl., u “HEX DATA” unosim onoliko kombinacija koliko mi je potrebno, ako ubacim delay i reverb, idu dvije “kobasice” brojeva I slova :) ????

Panorama je F0 43 10 4C 30 rr 04 ?? F7 kao što ste rekli a što je “rr” i “??”,

“rr” bi trebala biti neka bazna adresa drum seta a “??” VALUE RANGE, odnosno GAIN toga što dodajem ???????

Name Sys Ex-default
Master Tune F0 43 10 4C 00 00 00 00 04 00 00 F7
Master Volume F0 43 10 4C 00 00 04 7F F7
Transpose F0 43 10 4C 00 00 06 40 F7
Drum Setup Reset F0 43 10 4C 00 00 7D 00 F7
XG System On F0 43 10 4C 00 00 7E 00 F7
All Parameter Reset F0 43 10 4C 00 00 7F 00 F7

Da li mi možete u kratkim crtama da imate problem kao ja, znači sređivanje klavijature, odnosno stylova na koji bi način to odradili???

Moje viđenje, trebam u svaki system exclusive, svakog styla kojeg koristim (u svaku drum traku) unijeti 43 10 4C 00 00 7D 00 F7 na M:B:T, znači bez početnog F0 (sa zarezima) da bi mi bubanj radio na tvorničkim postavkama, odnosno da bi mi drum setovi radili kao tvornički, a to je po meni najurednije, bez ikakvih nabrijavanja ičega ?????

A što se tiče piva to će mo svakako odraditi, :)

Trenutno sam na poslu cijeli dan pa nemam mogućnost probati u praksi ali večeras poslije 20,00 obavezno.

Hvala, čujemo se , pozz

romario 04.12.2011 12:49

Pratim vas ,

ali sve teze ;)

casper 04.12.2011 12:56

1 Privitaka
Najbezbolnije ćeš riješiti problem (ajdmo pričati na ti, malo me opterećuje persiranje ;)) tako da u CASM editoru pobrišeš sve sysex kontrole koje se odnose na bubanj. Tako ćeš dobiti "čisti" bubanj. Izbriši sysex kontrole kroz cijeli style, a ne samo na početku. Koristi opciju Find > F0 Sysex Event > Any. Nemoj brisati Sysex podatke koji se ne odnose na bubanj (slika 4.)
Koristi INS tipku na tipkovnici kako bi označio sve pozicije koje želiš brisati.
Kako prepoznati koje se sysex kontrole se odnose na bubanj? Sve one koje imaju početni dio F0 43 10 4C 30 (ili31).......

F0 > početak SysEX - u CASM editoru ga ne treba unositi
43 > Yamaha ID code - za Rolanda je to 41
10 > Device number
4C > XG model ID
#################
Za Yamahin XG standard ćeš uvijek unijeti ove 4 oznake. Nakon toga slijede oznake koje upućuju na ono ne što želimo utjecati.
#################
30 > Drum setup 1 - ako unesemo 31 onda djelujemo na Drum setup 2
rr > oznaka za element bubnja - 38 je snare, 35 -kick....
xx > kontrola na koju djelujemo - 01>pitch fine, 02>level, 04> panorama....
?? > vrijednost xx kontrole
#################
Niz uvijek završava sa
F7

p.s. lako ćemo za pivicu, to je bila šala mala

@romario - samo polako, nećemo pobjeći ;)

Trenutno vrijeme na Forumu 02:00

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org