![]() |
Sistem do 8000€
Kao sto naslov kaze interesuje me koji sistem od jedno 4 kw uzet do 8000€.
Molim za vase misljenje u pitanju je zivi bend sa ak bubnjem. hvala |
Jel to treba da podrazumeva komplet pojacala, zvucnike i procesing?
|
Kratko i jasno za te novce.
Pogledaj Seeburg acoustic line Tsm12(2 komada) 1000w je na svakom i 2 basa u kojima se nalaze po 2x15" cini mi se da je 1000Rms 2000Continius i 3000peak B1502(cini mi se) = oko 5500-6000€(novo). Uz to uzmes 2 crowna xti 4000 i sretan si do kraja zivota(mozes ih polovne nac a ekstra ocuvane)!!! Govorim jer sam probao od kolege matrix_mo taj sistem kada su svirali za novu godinu u jednoj diskoteci, imaju taj sistem, acoustic line i vjeruj mi, Nista preciznije, nista jace i tvrdje nisam cuo, bubanj se toliko dobro cuje(akusticni), a mogu mislit tek ritam masina(ne vezano za tebe jer imas full band)!!! :) tako da...... ako je to to.... vjeruj mi uzimaj neces se pokajat. |
Mirane zaboravio si, čovjek bi trebao ubaciti i DSP neki tu, ako će pasivnu verziju sistema. Možda bi ti čak bolje bilo da uzmeš 4 basa sa single 18" navedenog sistema da ih tjeraš u pojačalo na 4 oma. Preporuka MC2 pojačala, siniša ih je upario fino sa ovim Acoustic line sistemom.
Samo, nisi nam rekao jednu bitnu stvar, do kolko ljudi planiraš pokrivati? Čitao sam da si se raspitivao za Verse audio, tako da, ovisno do koliko ljudi želiš ići, taj sistem ti je moja preporuka a mogao bi proći čak i jeftinije. Možeš ga poslušati kod kolege Burli. |
6 Privitaka
Kada smo vec na ovoj temi dodao bih da smo juce prvi put probali Acoustic Line TSM 15 sa MC2 e45-i to do kraja-1300w rms-a u kutiju(na 8 oma)-preporodila se kutija-radi bez problema i nedistorzira ni malo a spl nenormalan-2 basa B1801 sa Crestom 9200 pro jedva da su na granici da pokriju jedan satelit....Do sada smo koristili mc2 e25 sa ovim kutijama(600w na 8 oma)i to nije ni prici ovome.Inace testirali smo i Crest 9200 protiv Mc2 e45 u mid-hi opsegu-Crest ima manje sredine i zvuci bas kao hi-fi pojacalo-sa izuzetno lepim mekanim visokim opsegom-jako prijatan zvuk koji se dopada svima-Mc2 je linearniji i zvuci mali grublje ali za rad mi je bolji-oba pojacala opravdavaju svoju cenu i poziciju na trzistu.Moj savet-TSM 15(ili 12)+2xB1801(po strani) i sa Acoustic procesorom i adekvatnim pojacalima i bez brige radite dugo i zadovoljno.Sutra bi trebalo da dobijem KV2 ex10 i ex 2.2 po 2 komada pa cu vam javiti moje utiske.:)
|
4 MarjanMilosevic
sve podrazmijeva. i treba na da pokrijemo jedno 500 do 700 ljudi u svadbenim salonima Dodato: sta mislite o ev TX seriji? |
Radio sam na tx-u 12 kama satelitima,koji stvarno nisu losi, mekani su, tj. sound je mekan dosta, ali kolega mi kaze da nije bas najbolje zadovoljan jer mu je membrana otisla, oni imaju 2 basa 15" ili 18" ili 2 satelita 12" TourX serija..... ali valjda jer nisu dobro rezali na skretnici tako da...... ne znam.... ako ces za te novce, uzmi ozbiljnije nesto, poput acoustic linea ili KV2...
@Hare, pa crown xti 4000 ima Dsp u sebi..... koliko znam..... |
sta je to dsp?
|
Digital Sound Procesor
|
1 Privitaka
Citat:
polovan Dynacord XA2 ;) Fajl 4919 |
DSP je Digital Signal Processor. To je mikročip koji vrši digital signal processing. Taj proces teče ovako: Analogni signal se preko A/D konvertera prebacuje u digitalni, tim se digitalnim signalom manipuliše i taj se signal obrađuje, i preo D/A konvertera prebacuje opet u analogni. DSP možeš naći u većini novih digitalnih pojačala, pa i onih u aktivnim kutijama (obično rade na 24 bita i 48kHz rezolucije), a već i u digitalnim gitarskim pojačalima, u gitarskim efekt procesorima, itd. Poželjno je njegovo korištenje u svakom većem razglasnom sistemu. Danas je nemoguće zamisliti nijedan koncert bez DSP-a, opet ovisno da li je sistem aktivni i da li ima već ugrađen DSP, ili pasivni sa pojačalima, naravno sa DSP kontrolerom. DSP-om imaš potpunu kontrolu nad razglasom i znaš šta se trenutno dešava u tvom sistemu. U live situacijama, velikim koncertima, DSP je jako koristan uređaj, pogotovo za podešavanje delay linija/towera.
|
mislis da se ovaj xa moze naci polovan oko 8000€
|
Naravno da može. Nije ti čovjek bezveze napisao. ;)
|
2 Privitaka
|
Sta mislite o ovim sistemima koji bi vi prije uzeli i zasto?
1 set. FBT-VERVE 152 2 KOM FBT-VERVE 18S 4 KOM FBT-SYMBOL 12000 FBT-SYMBOL 18000 DBX 223XL 2 set FBT-VERVE 152A aktiva 2 KOM FBT-VERVE 18SA aktiva 4 KOM 3 set EV-TX1152 6 KOM EV-TX118 4 KOM Q1212 2 KOM EV DC-ONE otprilike su cijene tu negdje |
FBT verve serija je 10 klase iznad Elecro voice TX serije.
To nisu klase uopste za poredjenje. Ja sam imao FBT verve 215 ,a verve 152 radi zvucno jos lepse,ali je zato 215 ipak dosta jaca. set 1. koji si naveo bi bio komplet za primer,kome bi retko ko po kvalitetu mogao da stane na crtu. Ali obrati paznju na ugao disperzije kod verve serije! 60x40 horna gde je prednost izuzetno dobar domet i usmerenost,ali zato slaba pokrivenost po sirini ( levo-desno). Verve 152 je po kvalitetu odmah uz Dynacord VL152,Acoustic line TSM15 ,ostalo sto se nudi kod nas iz "standardne " ponude je daleko ispod toga! pozz |
1 Privitaka
Ok, da i ja nesto kazem :-)
Izadje malo vise od 8000 eura ali... 9400W (cisti RMS a ne pik) uz spl koji samo mozete sanjati sa svim gore pomenutim sistemima. Ako te zanima reci pa da pricamo o detaljima. |
Vrlo rado bih tu izjavu o spl-u cuo u realnom testu posto mi ovako zvuci kao fantastika-tesko da moze toliko da potuce Acoustic Line-donesi da cujemo tu magiju o kojoj se prica vec dugo vremena...:">
|
Basevi su 98db svaki, 101db za par, steliti 98db svaki.
Snaga za kutije je 1800w po basu i 1100W po satelitu, dakle 9400W. Sto ce reci osetljivost je u rangu normalnih bas reflex kutija, ali je snaga poprilicno veca. Gabariti su mali i tezina je umerena. |
4 neshatomic
a sta kazes o aktivi fbt? |
Marjane prijatelju,ja u svaki tsm 15 guram 1300w rms-a sa osetljivoscu od 98db,u svaki bas 1600w sa osetljivoscu od 100db(sto su dvostruko vece snage u odnosu na AES-kao sto treba)pa kad saberes te cifre ond se bas nebih kladio na tvoju izjavu o daleko ozbiljnijem SPL-u kod Bold Audia,netvrdim da nije dobar jer ga nisam cuo i video ali cak ni prostim kalkulacijama je jasno da nemozes ostvariti izjavljeno...:)
|
Eto sam si lepo izracunao, moj sitem je 9400W AES. Dakle po tvom nacinu matematike, tj duplo nego AES, onda moj sistem je 18 800W :-)
Dodato: Da molo dopunim kako ne bi ja i Sinisa izazvali zabune. Seeburg TSM15 koji Sinisa spominje je 600W AES, 98db 1w/1m i 131db pik. Bold Audio BA12 je 1100W AES, 2200 program 4400W pik 98db 1w/1m i 131db kontinuiranog SPL-a. Pik je na 137db. Neznam tacan model Seeburg basa tako da ga necu spominjati BA118 je 1800W AES, 3600W program i 10 000W pik, 98db 1w/1m i kontinuirani131db spl, 139db pik. |
Snaga Acoustica je 2x veca od one koju ja koristim u rms-u,ali da neulazimo u dalje polemike-probamo oba sistema pa cujemo tu famoznu razliku...Iz iskustva tvrdim da 137db kakav god da je pick nemoze proizvesti nijedna frontalna kutija posebno ovakve konfiguracije-i kakva je svrha takvih podataka kada na terenu nesluze nicemu-bas od 10 000w pick-to je prica za malu decu-u bukvalu...1800RMSx4=peac i to max 10 milisec,posle toga je kraj-kojim pojacalom gurati takav bas?3600w na 8 oma?I ko pravi takvo pojacalo,koliko kosta...Neverujem dok nevidim i necujem-ali bukvalno...I dalje tvrdim da je nemoguce da Bold Audio ima spl koji ce drasticno(6-10db)biti jaci od Acoustic Line-a-a pri tome u klasi cene ili jeftiniji-kompletno sa pojacalima i procesorima-i da ima bolji zvuk....:)
|
Videces kad budem dosao tamo i kad pustimo tvoj MC2 E25 u bridz na BA12. Tad ces verovati :-)
Dodato: A BA118 treba terati za pojacalom od minimum 2500W. |
Dobrodosao-uvek sam raspolozen da naucim nesto novo-i ako gresim da javno to priznam-po brojkama Ba12 je 137db peac a AL tsm15 je 131db peac pa onda po zakonu fizike o 4 kom.tsm 15 zajedno ce imati 137db peac spl(sa dupliranjem broja kutija ce se povecati spl za 3 db)-to cemo isto probati-takodje i za basove.:)
|
Ako dodas jos jednu kutiju a zadrzis istu snagu onda dobijas 3 db, ali ako dupliras i snagu (sto je obicno slucaj) e onda dobijas jos 3 db. Sto ce reci BA12 bi teoretski trebalo da bude 3db glasnija, ne 6db. Ali za dobijanje dopunskih 3db ti treba dupla snaga pojacala.
Ima dva nacina postici veliki SPL. Velikom osetljiviscu ili velikom snagom. Velika osetljivost je danasnjom tehnologijom moguca kod mid drajvera ali ako zelis da kutija ima i basa a da usto tpi i veliku snagu onda gubis na osetljivosti jer snazan drajver mora da ima snaznu u "tesku" membranu. Staviti drajver u hornu i time povecati osetljivost znaci dobiti mnogo na gabaritu i tezini i uz to izgubiti na niskim tonovima. Zato smo mi odabrali veliku snagu i kompaktan dizajn. Danas su dostupna snazna pojacala cija cena iz dana u dan ide nadole i nije problem napajati snazne kutije. Kolko sam upoznat AL koristi PHL u toj kutiji koji izuzetno cenim. Razlika je u tome sto 12tica u BA12 (BMS) ima 4 inchnu spulnu i trostruki demodulacijski prsten koji drasticno smanjuje distorzije. Trenutno na svetskom trzistu zvucnickih komponenata BMS je na samom vrhu. Tu je naravno i PHL i sve su to nijanse. Takodje osetljivost visokotonaca kod BA12 je 114db (isto BMS) i tako uspeva da prati 12ticu pri velikim snagama. |
Samo da znate da ću doći u Kragujevac kad bude "veliki okršaj"!!!
|
Ne radi se o okrsaju nego o necemu drugom. Pusti cu informaciju o cemu se radi na neki drugi nacin ne ovde preko foruma jer ce me opet banovati :-)
|
Ako zaista doprinosi kvalitetnoj raspravi, a to može proceniti sagovornik, dozvoliću.
|
Nema okrsaja-samo da utvrdimo cinjenicno stanje u cilju edukacije nas samih i ovde na forumu a i licno-Burli ti si uvek dobrodosao(trebamo uzvratiti tvoje gostoprimstvo iz Rogatice) kao i sve druge kolege i prijatelji koji su raspolozeni da dodju ovde-samo da odgovorim replikom na Marjanov odgovor oko dobijanja velike decibelaze kutije-i sa dupliranjem snage pojacala(koristicu 2 kanala MC2 e45 na 8 oma-1300w rms)i 2 kutije Acoustic Line-a(tsm 15)to zbirno daje +6db veci spl od pocetnih 131-tj dolazimo na spl jednog Bold Audio sat.Ba12-dali se slaze kolega Marjan?To cemo da probamo-pa da cujemo dali je teorija potvrdjena u praksi-ako jeste da kupimo taj tvoj proizvod-ako nije...I nisi nam nista odgovorio oko famoznih 10 000w pick na 18" basu koji koristite..;)
|
Sinisa, 18tica koju koristimo ima sledece specifikacije:
GENERAL SPECIFICATIONS Nominal Diameter 462mm (18 in) Rated Impedance 8 ohms AES Power 1800W Program Power (1) 3600W Peak Power (2) 10000W Sensitivity (3) 98 dB Frequency Range (4) 32 - 2500 Hz Power Compression @ -10 dB (5) 0.7 dB Power Compression @ -3 dB 1.3 dB Power Compression @ 0 dB 2.2 dB Max Recomm. Frequency 300 Hz Recomm. Enclosure Volume 110 ÷ 350 lt. (3,88 ÷ 12,36 cuft) Minimum Impedance 6,6 ohms at 25°C Max Peak To Peak Excursion 70 mm (2,75 in) Voice Coil Diameter 135 mm (5,3 in) Voice Coil Technology split winding, 4 layers copper clad aluminum wire Suspension Triple Roll Polycotton Cone Straight Ribbed, Treated Paper THIELE SMALL PARAMETERS (6) Fs 34 Hz Re 4,7 ohms Sd 0,1134 sq.mt. (189,9 sq.in.) Qms 8,7 Qes 0,29 Qts 0,28 Vas 149 lt. (5,1 cuft) Mms 261 gr. (0,58 lb) BL 30 Tm Linear Mathematical Xmax (7) ±14 mm (±0,55 in) Le (1kHz) 2,11 mH Ref. Efficiency 1W@1m (half space) 95,1 dB Mislim da ce ti podebljani delovi dovoljno reci o drajveru koji koristimo. Dakle 10KW pik power je deklarisao proizvodjac, nismo ga mi izmislili. Dodato: Citat:
|
1 Privitaka
:-)
|
Sto se tice 18" cista marketinska LAZ koja se protivi svim logickim i ostalim zakonima elektroakustike-postavicu pitanje-ako 800w rms 18" zvucnik ima spulnu od 5"(pick power max.3200w)-koliku spulnu treba da ima zvucnik(moze i dupla)za 10 000w peac power ili 5000w program ili 2500w rms(po normalnoj kalkulaciji)ili po navedenoj-1800 rms-3600w program-a 10 000 umesto 7200w peac-mada i u tu brojku neverujem apsolutno?Dali je moguce da ako ta revolucionarna tehnologija postoji nekoriste je masovno ozbiljni brendovi u ovom svetu?Vec se zadovoljavaju sa znatno manjim snagama?Naravno ova moja izjava nije uperena protiv Bold Audia ili njihovih proizvoda-vec uopsteno...Nazalost par puta u svojoj karijeri sam se susreo sa izjavama o fascinantnim razglasima koji prkose svim dosadasnjim proizvodima-pokrivaju extremno veliki broj ljudi sa mizerno malim kolicinama kutija-ali nikad to nisam doziveo-iako je bilo dobrih rezultata-uvek se sve svelo na kraju na staru-sto veci broj kutija-jaci razglas-u ovom slucaju cu vam postaviti pitanje-ko ce svirati na ozvucenju za koje nije cuo makar 100 puta?Nevezujem sada ovo za zvuk-vec samo psiholosku barijeru u glavama korisnika brendova-ne samo usko vezanih za ovu temu vec uopste?JA prvi nebih eksperimentisao puno-dovoljno smo platili nasu skolu BURI i ja,ono sto znamo kako radi to i trazimo i pruzamo.Ovo pisem zato sto je rental nasa osnovna delatnost-i zadovoljan klijent jedini nacin da obezbedimo naredni posao-oni koji placaju(gde spadaju dosta ozbiljna imena nase estrade)cesto iako im donesete bolji razglas(po svim merilima-od zvuka do cene)i to za isti novac traze stari jer je"bolji,topliji,jaci ili slabiji,lepsi...".Navescu vam primer na kraju ovog posta gde jedan nas ozbiljan klijent posle par sugestija oko kvaliteta zvuka Turbosounda Aspecta-i korekcije po njegovoj zelji na uporednom testu ovog i RCF NX-a na kome je svirao pre toga-iako sam cuje i priznaje da je neuporediva razlika izmedju ova 2 sistema odbija da predje na Turbosound jer je prejak i previse ga ima u zatvorenom prostoru-ma sta god to znacilo.Ovo navodim ne u smislu degradiranja njega kao licnosti ili velicine u svom poslu vec kao primer da je i navika-i brend ispred zvuka samog razglasa.:">
|
Nisam hteo da se mešam u raspravu, jer smatram da nisam dovoljno "potkovan" da se raspravljam o ovako nečem, ali ono što mogu da kažem, iz ličnog iskustva, je sledeće:
Jedini sistem za koji znam, a da može da se kosi sa zakonima fizike, je sistem pokojnog Vladete Dragićevića. Sve ostalo je, kao što Siniša kaže:"marketinska LAZ koja se protivi svim logickim i ostalim zakonima elektroakustike". Možete da me napljujete za ovo koliko hoćete, ali je ovo jedini sistem za koji mogu da kažem da zvuči sjajno, a ima ogromnu snagu. |
Vaxter,
Neznam na sta mislis? I neznam na sta aludiras kad kazes da se nesto kosi sa zakonima fizike? Budi malo specificniji pa da razjasnim nesto ako nije jasno. Nema tu marketinga, samo fizike :-) |
Ako niste čuli rad familije Dragićević nemam šta da mogu da pojasnim i budem precizniji. :)
|
Citat:
Razlika je u tome sto ovaj drajver koristi 4 sloja u namotaju a zica je kvadratnog preseka (dakle nije okrugla) i ista je aluminiumska sa bakrenom kosuljicom. Ako na ovo i dodas da je drajver ukupno 12.5kg a koristi neodimiumski magnet, onda mozes zamisliti koja je to snaga magneta. te tezine su imali najveci feritni drajveri na trzistu. I nije tacno da veliki brendovi ne koriste upravo ovakve drajvere. Ako snas ko su Clair Brothers, a trebalo bi da znas, e u njihovom najnovijem subwooferu je upravo ovaj drajver. Model mozes izguglati kao Crair BT218 jer nesmem da postavljam linkove. Ali imas sliku u prilogu. Nexo RS18 takodje koristi varijantu ovog istog drajvera i jos nekoliko firmi. Proizvodjac istog je 18Sound i ako oni lazu onda i mi lazemo. Dodato: Citat:
Dodato: E i da nisam cuo za Dragicevica. Nisam iz Sbije. A nije veromatno familija Radicevic cula ni za mene :-). Bez namere da budem sarkastican neznam o cemu pricas, cuo si to i nemam razloga da ti ne verujem. |
1 Privitaka
Zaboravio sam sliku da stavim od Clair BT218.
I da napomenem za one koji neznaju ko su Clair Brothers. To je najveca tour companija na svetu. E oni koriste iste 18" drajvere kao Bold Audio :-). |
Koje pojacalo je predvidjeno da tera ta 4 basa ?
|
Labgruppen PLM14000 :-), jedan kanal na jednu kutiju.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 19:06 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org