YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Muzički Software (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=20)
-   -   one man band v10 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=21551)

Arter 01.02.2012 10:54

one man band v10

Lijep pozdrav svima, procitao sam pravila i nadam se da s ovim pitanjem ne krsim pravila.

Dobio sam na poklon One Man Band, jer nemam novaca da si priustim aranzer, vec imam midi keyboard 61 tipka, m audio. Sve pjesme koje sam do sad svirao bile narodne ili ostale sve sam isa preko cubasea. E sad s ovim programom vidim da mogu ono sto sam oduvijek htio, svirati live stylove... :D Program je insaliran na laptopu, znaci nemam zvucnu karticu, sad me zanima dali se ikako moz povezati sa cubaseom 5, da dobije zvuk kvalitetan priblizno kao sto zvuci kada sviram midi u cubaseu, ovdje zvuci vise nekako kao u vanbasco karaoke playeru. Hvala vam.

Lp, Bozo.

kac97 05.02.2012 19:09

Pozdrav Bozo,i ja radim u tom programu jer si ne mogu priustiti aranzer,skolarac sam,nemam prihoda...Ja mislim da se vas problem moze rijesiti povezivanjem OMB-a i Cubase tzv. virtualnim midi kablom,ne znam puno o tome ali prouciti cu ovih dana kad instaliram Cubase,pa vam javim...Mene naime zanima jedna druga stvar...Da li se u program OMB mogu ubacivati neke boje ili samplovi..?Ja nisam nasao mogucnost,a boje u OMB mi nisu nesto...Ili ako neko ima neko drugo rjesenje za to bio bi mu zahvalan...Ispricavam se moderatorima ako sam pitanje postavio na krivo mjesto,ili je vec bilo,ali nisam pronasao slicnu temu...
Postovano sa mobilnog uređaja

yamahapassion 05.02.2012 19:39

Postavili ste temu na pravo mesto, nema zime. I da vam odgovorim, moze to sve da se odradi, da uvedete neki soft sampler u OMB, i da poredjate semplove po kanalima i svirate sa tim semplovima, cak i elemente ritma da nastimate da vam sviraju semplovani instrumenti (bubanj, bass, stringsi itd..) znam posto sam ja to sve radio sa OMB doduse davno. Ne obecavam nista ali videcu veceras ponovo da instaliram OMB i da vam tacno kazem sve opcije kako se sta radi.

Dell 05.02.2012 20:29

Boza ce ti to najbolje i objasnit (kolega Yamahapassion), posto je on dr.mr. za soft samplere :)

Arter 05.02.2012 20:55

yamahapassion nestrpljivo iscekivam odgovor. I ako znas ovo za povezivanje sa cubaseom kao sto kolega @kac97 kaze (hvala na savjetu)

kac97 05.02.2012 21:03

Evo,i ja isto čekam odgovor,i zahvaljem se unaprijed na svakoj pomoći...Tek sam se počeo baviti s tim,a na internetu nema puno materijala...Inače s kompjutorima i software-om nije problem,o tome znam dosta,ali me zeza taj muzikalni dio..Znači semplovi,formati,koji program čita koje i to,tu sam totalni laik...Al tu smo da naučimo.. :)

Pozdrav, Karlo

mladenkom 05.02.2012 21:47

evo dok se kolega Boki ne javi,da probam da pomognem,ako se secam dobro kako to ide:

1.kada otvorite omb idite u settings,pa midi out

2.stiklirajte ona 3 kvadratica sa desne strane,a pod device odaberite asio driver,koji bi prethodno trebalo instalirati,ukoliko nemate

3.e sad,ovih 16 kanala sa strane se podesava po zelji,licno ja sam na prva dva kanala stavio vsampler,a na ostale hypersonic2

4.sve to potvrdite sa OK,potom kliknete na WINDOW i tu cete videti taj isti vsampler i hypersonic2,ili sta vec koristite,nebitno

5.kliknete na vsampler,on se otvori i tu ucitate set ili neki instrument

Ja sam u vsampler ucitavao citav tritonov set,koji je bio u sf2 formatu,konvertovan sa awave studio 10,i to bi bilo to,koliko se secam,javice se Boki da dopuni,od njega sam i ja naucio sve ovo :)

kac97 05.02.2012 22:37

Hvala kolega na pomoći,ali mene zanima kako se to može napraviti na OMB v7.1...ta verzija nema posebne MIDI out kanale...Da li se uopće može tako nešto napraviti na toj verziji..?

Arter 06.02.2012 00:25

kac, kako nema, ima te midi out kanale.... provjeri ponovno

yamahapassion 06.02.2012 03:07

Mladjo, nista vise nemam da dodam, sve si rekao, ne bih bolje ni sam napisao. Samo jos da kazem u zavisnosti koji cete soft sampler koristiti treba vam taj format semplova, Mladen je naveo da za Vsampler (inace po meni jedan od najlaksih soft samplera) idu semplovi u formatu .sf2, dok za neki drugi sampler mora drugi format. Program awave studio je jedan od najboljih konvertera semplova i verujem da cete sa njim moci iskonvertovati sta vam treba... Inace na program OMB se moze uvesti i vise soft samplera odjednom i radice bez problema (ako imate jak komp), a po istom principu mogu da se uvode i jos neki programi za obradu i reprodukciju zvuka (kao sto je npr. NI FM8) itd itd... Sto se tice cubase, ne bih znao reci posto nikada s njim nisam radio. Sve u svemu OMB je jedan jako zahvalan program za live sviranje preko PC-ja, samo kad se covek malo pozabavi njime, i sredi ga kako njemu odgovara.

jvuk5 06.02.2012 11:00

Dragi moji kolege ako sam dobro shvatio taj program OMB može da glumi arangera ?
Može li se ubacit recimo gotovi ritmovi unutra od klavijatura tipa ketron, korg itd?
I može li se preko midi kabla dobit da kad na klavijaturi pritisneš harmu da ti ta i svira, kao na pravom arangeru ?

novi sam u tome pa zato pitam !

Hvala, pozdrav !!??

Arter 06.02.2012 12:14

moze, sve sto moze i aranger to moze i on....

Dell 06.02.2012 15:40

Teoretski je sve to moguce, ali praktickno zavisi od vaseg znanja i snalazljivosti kako cete to izvesti. Sto se ritmova tice, omb prima yamahine ritmove iz psr serije, sto znaci da morate konvertirat korgov ili ketronov ritam u yamahin ritam. Sto se tice harmonije, tu cete se morat poigrat sa midi out kanalima vaseg kontrolera (odnosno klavijature) i midi in kanalima na omb.

Arter 06.02.2012 15:49

instalirao sam hyper sonic i vsamler 3... u OMB u midi out, oznacim sve tri postavke, stavim driver ASIO, i tamo di je odabir stavim prva dva vsampler ostale hypersonic.... i nakon toga uopce ne cujem zvuk... :/

i jos nesto, kada to namisnin....jel stylove stavljan u omb ili u neki od ta dva vst-a? i cemu oni tocno sluze?

Hvala

jvuk5 06.02.2012 15:49

Mene zanima samo arangerski dio, pošto imam korg m3, i tu imam sve što mi treba od seplova .
Razmišljao sam da stavim OMB u laptop i fino na jednu midi kljavu stavim si ritam .
Želja mi je ketron audya ili korg pa3x ali sam malo suh s lovom a i kad ću da si to vratim .
Koja je konfiguracija dovoljnja da mi radi Omb bez greške ?
Dakle planiram na laptop staviti program !

Arter 06.02.2012 16:08

moj konfiguracija je Core2duo, 2,4 Ghz, 2 gb rama i radi bez problema

Dell 06.02.2012 17:17

Styleove stavljas u omb, a u vsampler samo stavljas samplove bubnja i ostale pratnje. Sto se tice kombinacija m3 laptop, da se odradit, ali moras ima jako dobar laptop, koji ces samo za to koristit, dakle nikakav dodir sa internetom, osakacen os za muziku, sve u svemu, mislim da se ne isplati.

Arter 06.02.2012 17:29

u vampleru mi ne dopusta da oznacim asio drivere :/

Dell 06.02.2012 17:43

Jesi probao s programom kontakt?

Arter 06.02.2012 17:57

nisam, nisam ga instalirao

tranzit 06.02.2012 20:46

Ne bih bas da vas razocaravam ali... nece to sve ici tako lako. OMB je kompatibilan sa VST platformom i ima VST interface ali je on toliko slab i nestabilan (prakticno neupotrebljiv za ozbiljniji rad), tako da ga odmah treba zanemariti i zaboraviti jer svi ti problemi koji su pomenuti dolaze bas radi njega. Da bi se on izbjegao treba upotrijebiti za pocetak neki program koji moze da posluzi kao jednostavni Host za softver instrumente. Potrazi "VST Host" koji je besplatan i daje sasvim dobre rezultate na 32Bit sistemima. Da bi "povezao" OMB i taj VST Host u kojem se nalaze VST instrumenti. to jest, da bi oni komunicirali, potrebano je da instaliras i jedan virtualni midi driver. I njega imas besplatno skinuti a potrazi ga pod imenom MidiYoke. Pri instalaciji MidiYoke drivera otvori svih 8 Portova jer ce ti oni trebati kasnije. Sada u VST Hostu podigni te VST instrumente koje zelis, dodijeli im kao midi In razlicite MidiYoke midi portove a u OMBu za Midi Out pojedinih kanala odaberi opet adekvatne MidiYoke portove. To bi bila osnova postavke sistema za rad sa OMB, odnosno pocetak price, koja skoro da nema kraja.

Arter 07.02.2012 12:42

molim te dali bi mogao malo detaljine napisati tocan postupak kao i sta..jer stvarno ne uspijevam povezati ih...
Imam instaliran
vsampler, hypersonic2, midiyoke i vsthost

Hvala

tranzit 07.02.2012 21:20

Uvedi u VST Host taj V-Sampler i Hypersonic 2 pa im odredi Midi In portove. Treba da su obavezno razliciti, recimo Hypersonicu daj MidiYoke 1 a V-Sampleru MidiYoke 2. Sada otvori One Man Band idi na Setup i na Midi Out pa dodijeli midi kanalima (trakama), kako ti je potrebno, jedan od ta dva MidiYoke Out Porta i... gotova prica. Eeeeee... al' da bi to i sviralo neki ritam iz One Man Banda moras ici u Style Editor One Man Banda pa tamo po trakama ritma upisati Bank i PCG Change naredbe koje odgovaraju instrumentima u V-Sampleru i Hypersonicu. Za V-Sampler moras sam pogledati kakav si Sound Bank uveo i kako su postavljeni pojedini instrumenti u tom Banku a kod Hypersonica je to vec odredjeno samo treba da pogledas u njegovom Browseru gdje stoji koji instrument. Za njegove sounde moras u ritam traci zadati uvijek dvije naredbe i to: LSB (Controller 32) i PCG da bi tacno dobio zeljeni instrument. Mozes prebaciti Hypersonic i u GM Modus pa onda ne moras brinuti o LSB Bank Change kontroleru ali... kvaltet sounda u tom GM Modusu je toliko bljutav i nikakav da to odmah mozes trebas zaboraviti.

Rekoh ti ja da je ono bio samo pocetak price a i sa ovim gore napisanim se jos nismo mrdnuli s tog pocetka... zamisli koliko daleko je kraj.

kac97 14.02.2012 23:28

Zamolio bih vas,kolega Tranzit,ili bilo koga drugoga ko se razumije u to,da mi malo pobliže objasni kako se uređuju ritmovi u OMB,da bi im se dodijelio određeni sound iz Hypersonica...Ili ako je neko voljan postaviti tutorial,bio bi mu jako zahvalan...Nadam se da ste razumjeli moje pitanje..

LP,Karlo

mladenkom 15.02.2012 01:29

Evo kako sam ja to pokusavao,radili je donekle,prilicno je nestabilno bilo sve to...otvoris hypersonic preko nekig hosta,npr savihost,koji je inace free.Otvoris potom omb.Prethodno instaliraj midi yoke,ako nemas,to ti je virtualni midi kabl.Sadq u midi in hypersonica postavis npr midi yoke1,a u omb u midi out postavis taj midi yoke1 na one kanale,od onih 16,na koje hoces da pozivas zvukove sa hypersonica,npr na 10.kanalu je uglavnom bubanj,odes u hypersonic,gde takodje imas 16 kanala,i na 10.kanal postavis neki drum kit,od 20-ak ponudjenih,nadam se da razumes

tranzit 15.02.2012 01:46

A ta promjena instrumenata ne mora da se radi "pjeske" vec Bank i PCG Change komandama koje se upisu po trakama ritma jer svaki sound Hypersonica 2 ima definisan svoj LSB Bank i PCG broj.

kac97 15.02.2012 10:52

Dobro,taj dio sam skuzio...Mene muci ovo sto je tranzit napisao,kako u ritmu podesiti te change komande...A u hypersonicu ima kad kliknem na instrument dva broja,prvi je bank,a drugi instrument...Ak mi neko mogel malo to objasniti,kak se namjestaju te change komande,ili napravit tutorial,bio mi mu zahvalan..

LP,Kac

fico 15.02.2012 11:48

Otvoris ritam sa nekim sekvencerom koji ima u sebi event editor.Kad kliknes na odredjenu traku da ju obiljezis onda kliknes sa desnim misem i izaberes EVENT EDITOR .Kad se ti traka otvori videces na pocetku odma gde ti pise sve komande za tu traku na pocetku sta ce da svira.Tu imas napisane kontrole kao sto su volume,panorama ,instrument banka program i sve ostalo sto je potrebno da ta traka uopste svira.Tu izmeni komandu koju hoces da posaljes i sviraj.

kac97 15.02.2012 22:51

2 Privitaka
Otvorio sam Stylemaker u OMB-u, i došao do ovoga na slici.Ali sad je problem u tome što ja ne znam koji je broj koja vrijednost.U Hypersonicu mi pišu dva broja,recimo za bubnjeve BANK 001,PROG 018..Zanima koji je od tih brojeva što od ovoga na slici,i da li je to uopće to,odnosno što moram izmjeniti da bi dobio željeni instrument na nekom kanalu..?

tranzit 16.02.2012 01:06

Brojevi koje vidis kod programa u Hypersonicu su LSB i PCG iste te imas u editoru OMBa kao LSB i Patch. Jednostavno da jednostavnije ne moze biti.

kac97 16.02.2012 08:19

A dobro,evo,ispričavam se što pitam glupa pitanja,ali nisam upućen u terminologiju.Hvala na brzom odgovoru..

tranzit 16.02.2012 16:11

Samo ti pitaj jer nema glupih pitanja ali zato odgovori mogu biti veoma glupi. Svaki pojedinac je na nekom svom nivou znanja i poznavanja terminologije i materije uopste, pa srazmjerno tome su i pitanja koja se postavljaju razlicitih nivoa te i odgovori koje se dobiju treba da budu na slicnom nivou kako bi ih taj koji pita razumio.

kac97 19.02.2012 23:30

Pozdrav svima,
evo,opet imam problem,a ne znam gdje griješim...Znači napravio sam ono što mi je tranzit rekao,pod lsb sam stavio broj banke,a pod patch broj instrumenta,ali on ne želi mijenjati banku,nego mi cijelo vrijeme ostaje u banci 000,a instrumente mijenja bez problema...Ne znam da li ja nešto radim krivo,ili je to do programa...

LP, Karlo

tranzit 20.02.2012 02:05

Grijesis vjerovatno u midi kontroler broju za LSB bank. On je po general midi specifikaciji LSB=CC032. CC00 koji si najvejrovatnije upotrebljavao je kontroler za MSB bank a njega Hypersonic ne razumije.

kac97 20.02.2012 09:37

Nije u tome stvar..Mijenjao sam baš LSB(ctrl 32) i PATCH...Ali mi ga jednostavno ne prepozna...Pretpostavljam da on unatoč tome što sam stavio da je LSB,npr. 001,on šalje LSB 000...Nadam se da se neko susreo s takvim problemom i da ima riješenje..Možete mi navesti i neke druge editore ritmova,s kojima mogu mijenjati LSB i Patch,da probam s njima..Unaprijed hvala.. :)

tranzit 20.02.2012 12:16

To nema veze sa editorom, nego koji virtualni midi driver koristis ? Jos jedno, pogledaj u Setup podesavanjima u Hypersonicu da li je deaktiviran GM modus i sta stoji pod Midi Combi Sel.

kac97 20.02.2012 13:09

Koristi Maple virtual midi cable,jer mi MidiYoke ne radi...Probat cu ovo kad dodem doma,pa javim da li radi...

marko87 20.02.2012 20:26

Mozes za pocetak dok ne ukapiras sta i kako da sredis instrumente rucno u Hypersonic i sacuvas kompletnu kombinaciju zvukova po kanalima. I onda ucitas ritam u OMB i kombi u Hypersonic.Obavezno iskljuci GM mode. Manje boli glava.... ja sam sinoc nasao ovu temu i poskidao sve programe, i mogu reci da sam zadovoljan. Samo sto je bas dobre ritmove malo teze naci za Yamahu. A kad se konvertuju od Korg-a PA serije dobije se osakaceni ritam, ili ja nesto pogresno radim. Koristim Style Works(lecenu verziju) :). Inace koristim i Kontakt Player uz OMB, imam JV bubanj, neku zivu gitaru i JV bas, pa skoro zvuci kao na korgu. :D:D

p.s. Potrazi na netu LoopBe 30 ,odlican vmidi kabl, taj je i jedini koji radi na x64 sistemima

tranzit 20.02.2012 20:41

Citat:

Originalno postovano od marko87 (Post 207286)
Potrazi na netu LoopBe 30 ,odlican vmidi kabl, taj je i jedini koji radi na x64 sistemima

Nije jedini.

To sa Combi modusom, zaboravi al' pod hitno, to tako ne ide i ne smije da ide, mnogo vise stete no koristi. Sasvim normalni Program modus i sasvim normalne Bank i PCG komande ce da urade no sto treba da urade... bez mnogo filozofije.

kac97 20.02.2012 21:09

Evo da odmah kažem u čemu je bio problem,da se ni ti ne mučiš,ako nisi skontao...Znači u OMB ideš na Settings--->Device Type i staviš Custom,jer je do sad bio u GM modu...I onda hypersonic prepoznaje LSB i PCG komande...Tako sam ja to riješio...Hvala svima na pomoći,a posebno tranzitu.. :)

Trenutno vrijeme na Forumu 05:39

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org