![]() |
odnosi i mix-u
Ima li pravilo ,polazna točka ,koji su odnosi leveli pri snimanju
u studiju ? Snimio sam bubanj u pet audio traka , svaki kanal kada sam snimao sam gledao da ima signal blizu crvenog ... Dali je već to pogrešan početak ? kontra činela ,kick .snare .tom ... Dali je ispravno mjenjati odnos između tih kanala podešavajući gain ili klizač ? Govorim o cubase ... Trenutno je na svakom kanalu gain 0 , klizač 0 i signal ok (blizu 0 ) . |
Uradio si najbolje sto si mogao uraditi. Signali pri snimanju neizostavno moraju biti maksimalni a samim tim i najzdraviji sto mogu i biti. Kasnije u miksu imas i mogucnost i priliku mijenjati njihov level onako kako to aranzman i miks zahtjevaju. Uopste, ovo vazi za sve signale pri snimanju a ne samo za drum sounde. Zlatno pravilo kojeg uvijek treba da se pridrzavas.
|
Ok.
Takav zapis imam.sa dobrim signalima na trakama. Zanima me sada.slijedeci korak. Ima Li pocetno pravilo vezano za level nekih instrumenata u miksu... Nesto Sam nasao na netu... Koliko db kick,Bas ,snare... Postovano sa mobilnog uređaja |
E ovako...ovo ne moj shvatiti kao pravila ali uzmi kao polaznu tačku u miksanju. Naravno da leveli variraju ovisno o žanru u kojem se radi.
Ovo se sjećam da sam negdje pročitao, pa mi je ostalo u glavi, i vrlo često uzimam sebi kao orjentaciju, ali mi nije u cilju da mi svaki miks zvuči isto. Što se tiče levela: bas bubanj 0dB, doboš -2dB, vokal 0dB (vokal je uvijek najbitniji i treba da bude jasan u mixu, i drugi instrumenti ga ne smiju poklapati, pogotovo električne gitare, što je čest slučaj), na vokalu koristi low cut filter da bi eliminisao sve frekve ispod 80,100 ili čak 150Hz, i da bi eliminisao praskave suglasnike (b,p,t) i pop-tonove, udarce nogom od pod ili stalak i slično. Činele zavisno od njihove jačine kad su na 0 dB, možeš ići i do -15 dB, po potrebi niže ili više, da se ne gube ali ne smiju da smetaju vokalu, ne smiju biti glasne i jako primjetljive. Panoramiraj ih lijevo i desno (do tebe je i do aranžmana da li skroz lijevo i desno ili ne). Synth pad ili "tepih" -20dB, lijep dodatak aranžmanu, neka bude u pozadini, nek ne poklapa ostale instrumente. Poželjno je da budu stereo. Bass gitara - uvijek u centru, -10 dB ili jače, opet zavisno od jačine bassa pri usnimljenom signalu na 0dB. Ritam gitara ne treba biti prejaka, -15 ili -10 dB, i obično se panoramira skroz desno ili lijevo. Solo gitara malo jača ali ne smije da se kosi sa vokalom. Perkusije oko -15 ili čak -20dB, osim ako nisu bitne puno za osnovni ritam, staviti panoramu izvan centra, osim ako nisu toliko bitne za osnovni ritam. Eto ti neke od polaznih tačaka za leveling u miksu. Naravno, možda ti nešto neće odgovarati, sve je od aranžmana do aranžmana, možda ti neke stvari budu pretihe kako sam ti napisao, ti ih pojačaj. Naravno pazi na master, da ne ulaziš u peak, preko 0dB. Zlatno je pravilo da ne prelaziš faderom preko 0 dB iliti unity-ja. Ako ti nečeg fali u miksu radije smanji fadere za 1-2 dB. Mjera. Manje je više. |
SHERPA 4 President... tako je Harise... ali da jos jednom napomenemo romariju da su to samo polazne i orijentacione vrijednosti koje na kraju nikako ne moraju da budu takve ali su odlicna smjernica na dugom putu prema finalnom miksu. Citas SHERPA, citas pazljivo, bice nesto od tebe.
|
Hvala tranzite, puno mi znači to što mi kažeš, motivišeš me :D
Usput, kako ti se sviđa moja nova titula? :lol: |
Ama nekako mi ta tvoja nova titula previse feminina, tebi bi vise pristajala onako prava muska, recimo LONAC ili jos brutalnije EXPRES LONAC al' ako mora ovako, dobro je... sta ces, pomiri se sa sudbinom.
|
Nema nekih pisanih pravil za dobar miks osim dobrih Savjeta kao sto je kolega vec napisao.
Ja mogu napisat ono kako ja to radim: Kada imam gotov aranzman gdje je vec sve odsvirano i spremno za miks tj. bouncovane audio trake,pocinjem prvo sa rezanjem niskih frenkvencija tako i visokim zavisno od instrumenta.Uz to koristim Analizer da bih i graficki vidio sta radim,mada se najvise oslanjam na svoje Uho,i naravno cistim pojedine frekvenije koje mi prave problem da bih dobijo prostor. Sto se tice Levela instrumenata nema neko pravilo na kolko cu sta pojacat opet zavisno od aranzmana i tipa pjesme,pocinjem sa ritam sekcijom i naravnom obracam paznju da ne zapostavim Vokal koji je izmedju ostalog najbitiniji u cjeloj prici. Nemogu sad reci stavljam Kick na toliko i toliko dB kad stvarno nisam neznam,zavisi od mnogo drugih instrumenata u aranzmanu. Kada sam dotjerao odnose izmedju instrumenata da nijedan nepravi guzvu u aranzmanu i sve lijepo cuje,svaki instrument ima svoj prostor i neulazim u peak. onda palim ostale alatke sa finaliziranje i radim MASTER. Ovo je ukratko kako ja to radim (moje pravilo) pozzzz |
Odlicno Mico, bas tako se to i radi. Vrlo vazan korak je onaj u vezi sa rezanjem suvisnih niskih i visokih. Ljudi cesto nisu svjesni koliko prostora se u miksu (mislim na level) dobije samo time. Pogotovo kada se radi o niskofrekventnom balastu koji uzasno opterecuje miks jer te niske frekvencije i nose najveci dio snage signala. Vecina njih je skoro necujna kod pojedinih instrumenata ali i dalje je prisutna u signalu pa samim tim smanjuje headroom na masteru te smo radi toga primorani spustiti sumu cime naravno stisavamo master signal. Ovo kasnije pokusavamo nadoknaditi u masteringu ali podizanjem sume (levelerom, multiband kompresorom) dizemo i te beskorisne dijelove te na kraju uglavnom dobijemo prljav signal opterecen muljem niskofrekventnog a i visokofrekventnog opsega.
|
Evo trazim LIKE al nema..:D nemoze se napisat sve u dvije ili tri recenice ali imaju neke fore i cake koje dobro dodju onome koga to interesuje.
nedavno sam citao jedan tvoj post isto vezano za produkciju i bio sam odusevljen preciznim odgovorom i bas mi je drago da ovaj forum ima ljude koji mogu konstruktivno da odgovore na pitanja i trebaju ovi mladji to da cjene. ovo sta sam ja napisao je jedna od nekih metoda kako ja radim,vjerovatno i ja grijesim ali nekome i to pomogne. u svako slucaju svako dobro svima i jos jednom Bravo TRANZIT Dodato: da me neko nesvati pogresno ne mladji po godinama nego po i skustvu.pozz |
Miks je umjetnost i nauka za sebe i on je jedna od veoma vaznih karika u produkcionom lancu, isto toliko vazna kao i samo sviranje i pjevanje ili snimanje. Jedno drugo nikada ne smije i ne moze da "popravlja". Poznata je ona krilatica losih majstora: "izvuci cemo to u miksu" ili kod samog miksa "u masteringu". To ne pije vode i to je velika zabluda. Postoji na hiljade "trikova" i manjih ili vecih tajni ton-majstora koje na kraju i karakterisu rad pojedinca odnosno, cine ga prepoznatljivim po njegovom radu. No, prije sto se covjek pocne baviti tim ekstravagantnim i njemu svojstvenim "trikovima", treba temeljito da savlada osnove ton tehnike i zvuka uopste. Ovo gore nabrojano spada u te osnove, to jest u uobicajeni proces rada na jednom miksu. Znaci, svi signali moraju biti snimnjeni maksimalnim mogucim (zdravim) levelom sa sto je moguce manje smetnji (suma, bruma...). Ovo je polazna osnova od koje krece jedan produkcioni proces. Ukoliko to nije kako treba, svi kasniji procesi su hendikepirani. Slijedeci korak je "ciscenje" repova pojedinih takeova (traka) pa onda, vec pomenuto, rezanje suvisnih visoko i niskofrekventnih dijelova pojedinih signala gdje se treba obratiti posebna paznja a uslov je dobro poznavanje frekventnih opsega pojedinih instrumenata i vokala. Na primjer, nebulozno je jednoj solo violini dodavati ekvilajzerom frekvencije u opsegu od oko 150 Hz jer ta violina tu nema sta da trazi. Naprotiv, toj violini treba rigorozno odrezati sve ispod tih 150 Hz i to sto strmijim Low Cutom. Ili jednom Bass bubnju treba srezati sve iznad 5 kHz, pa onda vokalima sve ispod 120 Hz ili elektricnoj Clean gitari sve iznad 7 kHz itd... ovim se kompletan miks klinicki cisti od nepotrebnog mulja sto odmah ostavlja nekoliko dB headrooma za koliko se onda moze podici master level. Mnogi ton-majstori obavezno upotrebljavaju i normalizaciju signala kao i DC Filter na svim takeovima. Sve ovo se dalje pozitivno odrazava na slijedeci korak to jest, mastering jer je sam miks daleko jaci pa se i zahvati u masteringu po pitanju levelera relativiraju. Sada dolazi na red eventualno kopiranje i dupliranje pojedinih takeova kao i ostale "administrativne" radnje. Tek kada je ovo sve obavljeno prilazi se obradi pojedinih signala ekvilajzerima, kompresorima, deesserima i ostalim alatima kao i podesavanju levela i pozicije u stereo slici a zatim i dodavanju efekata (Reverb, Delay, Chorus, Flanger...). Neophodna je velika disciplina u kompletnom procesu inace se covjek vrlo lako izgubi u svoj ovoj sumi podataka. Jos jedno zlatno pravilo je, nikako ne miksati materijal poslije desetak sati rada na snimanju. To nikada nece donijeti dobar rezultat jer je sluh culo koje se vrlo brzo umara. Uobicajeno je da se nikada ne miksa vise od jedne numere po danu i to ne duze od 3 do 4 sata. Doba dana kada ce neko raditi na miksu je individualno i najvecim dijelom zavisi od bioritma pojedinca. Ovo bi bili neki prvi i osnovni koraci u procesu studijskog rada na jednoj produkciji a detalje mozemo obradjivati kako kome i ako kome sta zatreba, u ovoj ili u zasebnim temama.
|
Hvala svima na sudjelovanju u temi .
Ovo je "teška" tema i zahvaljujući Vama naš forum će još dobiti na "težini" . |
Tema je veoma "teska", tu imas potpuno pravo ali se, sa malo truda, da detaljno obraditi. Vidjet cemo da li ce biti dovoljno interesovanja za nju. Da li ce forum bas zahvaljujuci meni dobiti na "tezini" to je vec diskutabilno ali mislim da ce prije svega dobiti na tezini ukoliko se sujetni samozvani "strucnjaci" sa "velikim" imenima, sprijece u sirenju svog neznanja kojim totalno dezinformisu mladje i neiskusne clanove i ukoliko se "skupljaci" postova rigorozno koce ili udaljuju sa foruma u cemu su administrator i moderatori u posljednje vrijeme, na svu srecu, vrlo aktivni. U svakom slucaju, za sada smo na dobrom putu, vidjecemo gdje cemo stici a najmanja je briga ova i slicne teme, tu nece zafaliti.
|
Ja sam tu da pomognem ono sto znam,nikakav problem,sve sto sam naucio o produkciji potice sa raznih foruma i ljudi koji nesebicno pomazu mladjim kao sto to radi kolega tranzit.Jo s jednom Hvala
Zamolio bih Admine da zalijepe jednu rubriku gdje mozemo postavljati razne Tutorijale vezane za produkciju,ja cu pocet samo |
Vec postoji ta rubrika ili soba "Produkcija i Postprodukcija" u kojoj je i ova tema. To je dovoljno, pa jednostavno treba otvarati odgovarajuce teme u ovoj sobi i sve ce biti na jednom mjestu i pregledno. Primjetio sam nekoliko kolega na forumu koji posjeduju prilicno veliko znanje iz ove oblasti pa sam siguran da ce te teme biti vrlo korisne za ovu zajednicu.
|
Ok mislio da se zalijepi ali moze i tako ubacit cu ja sad nekoliko korisnih video materijala.pozz
|
Super ste ljudi. Ovom podforumu "Produkcija i postprodukcija" treba malo osvježenja.
Hvala tranzitu na jednom finom uvodu u ekvalizaciju. Dobro će mi doći pogotovo u ovom miksu što radim, da imam fine smjernice. Ja inače volim na bass bubnju da boostojem usko (tj. sa većim Q faktorom) oko 4-5 kHz, kako kad, da bih dobio slap, click iliti sweet top end što neki kažu. Pošto kažeš da bass bubnju treba srezati sve ispod 5 kHz, da li je ovo kako ja ekvalizujem ispravno? |
Harise... "srezati sve iznad 5 kHz" ne ispod, izgeda da si u euforiji sto ne ides u skolu pa i ne vidis sta pisem...hahaha. Sta bi ostalo od njega kad bi se ocistilo sve ispod 5 kHz ? Elem, taj kick se i nalazi, zavisno od bas bubnja, izmedju 3 i 5 kHz i to sto radis je sasvim uredu ako ti treba naglaseni kick, samo treba da ga pronadjes gdje se tacno nalazi a to ces najbrze i najednostavnije uraditi ako se posluzis obrnutom metodom. Postavi taj Q vrlo usko (5, 6, 7, zavisi od EQa kojim obradjujes) a onda spusti to maksimalno (-12, -18,-24dB opet zavisno od EQa) pa setaj centar frekvencije izmedju 3 i 5 kHz. U momentu kada uopste ili najmanje cujes kick nasao si tacno tu kick frekvenciju. Sada mozes da dignes onoliko koliko ti treba.
|
Citat:
Hvala na uputama, tako to i obično radim, samo Boga pitaj jesam ja boostovao kad je najmanje čujem ili najviše..neka, mlad sam naučiću.. :D |
Citat:
|
Pa i nebi baš trebalo na sve...tačno ima šta gdje...Npr. kod vokala možeš dodati takozvani air na 5 kHz, da dodaš sjaja/jasnoće. Šta misliš kako bi kontra činela zvučala kad bi joj odrezao sve frekve iznad 5 kHz? :D
|
;)
ZVali su ga brzi ... Mislio sam Hare na drugi dio citata ,gdje se objašnjava postupak "šetanja" eq , u ovom slučaju između 3 i 5 kHz . Nije problem "prošetati" i ispod 3khz i iznad 5khz . I naći ono što strši ,ili ga nema . Logično razmišljam ,daleko mi je i komp i ostalo . |
Aha, razumio sam te :)
Naravno da može, ne samo u freq spektru od 3-5kHz nego i u drugim spektrima gdje se očituje npr. mutnost i slično a to želiš da ukloniš. |
Gledam ti potpis, odgovara ti sto na sto... Ova metoda trazenja odredjenog centra frekvencije se moze primjeniti bilo gdje. Sto je uzi "Q" to ce biti precizniji rezultat, medjutim u pojedinim slucajevima (zavisno od signala, potrebe i namjene) treba taj "Q" ostaviti dovoljno sirokim jer nam nije uvijek potreban Notch Filter (najuzi moguci Band sa minimalnim levelom) posto ne zahvata dovoljnu sirinu frekventnog opsega da bi u odredjenim slucajevima bio efektan. Ista metoda se primjenjuje kod multiband kompresora i deessera.
Kod vokala se dogadja da uslijed karakteristika mikrofona bude nesto naglaseniji neki od frekventnih opsega a u nejvecem broju slucajeva su to niski srednji (oko 250 Hz) i visoki srednji (izmedju 4 i 6 kHz). Nije tajna da recimo Neumannovi mikrofoni iz TLM serije a prije svih TLM 192 imaju nesto izrazeniji taj niski srednji Band pa vokal moze biti dosta mutan i opterecen vrlo niskim srednjim frekvencijama. Da bi se ovo obradilo i tacno pronasla centralna frekvencija opsega koji treba obraditi (stisati), odabere se u ekvilajzeru ovaj nizi srednji opseg na jednom Bandu, na primjer 300 Hz, a onda se postavi sirina Banda na osminu oktave sto je Q=8 (Q stoji u obrnutoj srazmjeri prema sirini Banda izrazenoj u oktavama, pa je Q=1 jedna oktava, Q=2 pola oktave, Q=3 trecina oktave itd...), pa se spusti Gain tog EQ Banda na minimalnu vrijednost i tada se krene sa "setnjom" izmedju 200 i 400 Hz. Kada se pronadje "krivac", podigne se sirina Banda na pola oktave (Q=2) i onda Gainom podesi odgovarajuca vrijednost. Istim principom se podesava i centralna frekvencija multiband kompresora koji iskusni tonmajstori u velikom broju slucajeva upotrebljavaju umjesto EQa. |
Evo moze se odnosit i na cubase, ali i na stimanje mixera na live svirci. Glas se znaci mora rezat ispod 100 Hz, a nekad sto je tranzit rekao i ispod 120Hz. E sad, sta se treba odradit da sibilanti (c,z,s) ne prste, to jest da ne odzvanjaju? I da, zanima me 8KHz na EQ-u na mixeti. Neki kazu da se mora spustit skroz, jer kazu da ljudsko uho to ne cuje, ali neki kazu da ta frekvencija treba bit prisutna jer daje odredjenu konturu. Sta je sad tocno?
|
Dell, ljudi svasta pricaju a papir svasta trpi. Za to, da sibilanti ne prste, postoji dinamicki efekat koji se zove Deesser a koji na najbolji i najmuzikalniji nacin regulise upravo te sibilante, bilo live bilo u studijskom radu. Za Deesser se moze upotrijebiti i kompresor sa Sidechain EQom posto Deesser i nije nista drugo nego kompresor sa uskim bandom djelovanja cija se frekvencija djelovanja podesava u zavisnosti od karaktera sibilanata kod pojedinih pjevaca. Pokusavati EQom rijesiti te sibilante je uvijek vrlo mucan posao a rezultat je uvijek sa kompromisima.
|
Kako bi to odradio sa svojom yamaha emx 512sc? I sta kazes za ovo sto sam pitao oko freknvecije 8k?
|
Kod tvoje Yamahe pomaze samo eksterno mikrofonsko predpojacalo koje raspolaze Deesserom jer ona nema Inserte. Jedino sto mozes uraditi na samoj Yamahi da bi "otupio" te sibilante je da probas sa malim smanjivanjem 4kHz Banda na grafickom EQ ali ovo moze negativno da utice na ukupan sound. Taj 8kHz Band je i te kako bitan i njega cujemo veoma dobro (taj koji ti je rekao da ne cuje, taj je totalno gluh i treba da se pod hitno javi otorinolaringologu). Ljudsko uho cuje u opsegu od 20Hz do 20kHz. Ovo su idealne vrijednosti a u stvarnosti je to nesto manje. 8kHz je na donjoj granici tzv. Air Banda pa posto je taj zadnji Band Shelving karakteristike, on podize prilicno linearno i sve frekvencije iznad njega. Siuguran sam da ti je jasno sta se misli sa oznakom "Air" pa tako to trebas i shvatiti.
|
Hvala na odgovoru, ne kontam bas sta je air.
|
Izreka Air Band se upotrebljava u ovom domenu za frekvencije koje signalu daju prozracnost i najsubtilniju mekocu u najvisim frekvencijama, upravo suprotno od toga sto si ti naveo da ti se desava sa sibilantima. Frekventni opseg iznad 7kHz spada u taj Air Band a koji se opet dijeli na nizi i visi. No da li ces i cuti sve te frekvencije kako valja i da li ce one biti adekvatno reprodukovane zavisi i od zvucnih kutija jer badava je i najbolji EQ ako ono sto dolazi na kraju lanca, to jest zvucna kutija, nije u stanju da to i da.
|
Ja bih samo da se zahvalim svima, nedavno sam se poceo baviti i ovim studijskim radom, pomalo kuci, pa mi ovo sve dobro dode. Inace ja imam jedno pitanje, da li moze dobar miks da izade ako sve instrument sviram preko midija, i semplujem u Reasonu (inace radim u verziji 4). Radio sam nesto ali mi previse muljavo zvuci i iskreno samom sebi bezveze. Sta da radim kada radim muziku na ovaj nacin, a ne snimajuci studijski instrumente? Pozzz
|
Citat:
|
Pa kupio sam midi controler i sada snimam midi trake u programu zvanom Reason. E sad kasnije u tom programu semplujem te midi trake, pa me zanima kako da kasnije odradim mastering, i sta neki savjeti?
|
Ako je Reason 6 u pitanju, onda imas sve alate na raspolaganju. E...sad, nekih univerzalnih savjeta jednostavno nema. Svaka pjesma, svaki materijal, svaki aranzman je prica za sebe i trazi svoju, individualnu obradu. Da ti ovdje pisem o miksu, bi bilo veoma opsirno jer je i materija do zla Boga kompleksna, pa bi trebalo bar stotinak stranica da se utrosi samo da se ovlas pomenu sve bitne stavke. Najvaznije je da si u Reasonu 6 u mogucnosti da odradis pristojan demo snimak, koristeci samo njegove sounde i njegove efekte. Sve ostalo sto bih ti napisao bi bilo mlacenje prazne slame. Najbolji nacin da naucis ponesto konkretno je, da uradis nekakav snimak sa svim tim i postavis ga ovdje na forum, pa cemo onda moci konkretno da ukazemo na eventualne greske i nacin da se to ispravi.
|
http://soundcloud.com/amar-obebe-lija/demo-snimak
Evo demo snimak toga sto sam ja radio, zvuci i meni glupo, ali sta da uradim ne znam, nisam jos uvijek strucan :D Dodato: http://soundcloud.com/amar-obebe-lija/demo-snimak Evo demo snimak toga sto sam ja radio, zvuci i meni glupo, ali sta da uradim ne znam, nisam jos uvijek strucan :D |
Mislim da te prevashodno inetersuje komentar o miksu, pa cu samu pjesmu ostaviti po strani. Imas dvije velike greske i kad se one isprave sve ce to drugacije da zvuci. Upotrijebio si Drum Kit koji je ili sa previse ambijenta ili si mu ti dodao hall. Kako god bilo, bass drum je opterecen nekim hallom koji ga potpuno deformise i baca ga u pozadinu. Nema kicka, cuje se samo rezonator i to sa predugom prvom refleksijom. Posto taj hall ne cujem na hihatu predpostavljam da nisi ti dodavao hall nego da je bass bubanj takav. Ovi ambient drum kitovi se izbjegavaju kada je aranzman odnosno pjesma u ovako visokom tempu. Bass gitaru i ne cujem uopste jer je, ako je i ima, potpuno udavljena tim bass bubnjem. Tomovi imaju isti problem a pogotovo stand tom. Druga velika greska je da ili si upotrijebio master kompresor (mozda i limiter) koji sve vrijeme "pumpa" jer mu parametri nisu kako treba, tako da cijeli snimak "tesko dise". Ostale greske nisu sada toliko ni bitne ali bih ti skrenuo paznju na nesto glasniji hihat koji je vrlo dominantan pa ga treba malo smiriti. Odnos ostalih instrumenata u snimku je uglavnom u granicama normale. Sta treba da uradis kao prvo. Promijeni taj Drum Kit ili bar bass bubanj i tomove. Izaberi nesto konkretniji kit bez mnogo ambijenta a pogotovo ne sa toliko velikim ambijentom. Ukloni taj kompresor ili limiter ako ga je bilo jer moze da se desi da snimak pumpa i radi pretjeranog levela bas bubnja. Zamijeni tu bass gitaru i odaberi neku ciji ce ton da se cuje a ne samo udaljeno mumlanje. Slijedi pravilo: ukoliko se odlucis za nesto "deblji" bass bubanj onda odaberi "tanju" bass gutaru... i obrnuto. Smanji level tog hihata jer je vrlo cest a ako je jos i prejak pobije sve instrumente koji se nalaze u istom frekventnom opsegu. Izbjegni za sada mastering alate, nego se potrudi da level samog miksa bude kako treba. Hajde smiksaj to sa ovim ispravkama pa postavi da vidimo sta si uradio, a poslije, ukoliko to bude bar priblizno dobro, mozemo poraditi na masteringu.
|
Potrudit cu se da smiksam to za ovo dan - dva, pošto mi je rodjendan uskoro, pa mi trka frka, ali pokusat cu, da barem nesto naucim od tebe, trebat ce mi :D Hvala ti :D Cujemo se uskoro :D
|
Da ne otvaram novu temu,jer mislim da ce i moje pitanje biti slicno naslovu ove teme..Zanima me da li ima neko pravilo?A sigurno da ima bar ja tako mislim,da kad sam sve smiksao sto se muzike i vokala tice.Kad slusam orginal cd npr i pojacam bilo na kompu ili cd Playeru skoro svaki Cd zvuci priblizno ili cak isto jako pjesme..Kako da znam i da li postoji neka mjera npr.u cubase kad radim ili neki plugin koji ce mi pokazat koliko da dodam ili koliko da oduzmem jacinu miksa da bih to bilo u nekoj toleranciji i da ne odstupa od orginala kad slusam poslije..Znaci zanima me tacno imali neka mjera i kako se to mjeri kad se radi zavrsni mix i da poslije zvuci samo toliko jako kao i orginal,a ne manje ili vise...Valjda ste me razumjeli sta sam htio ovim reci...Hvala unaprijed na svakoj pomoci..Pozz
|
Sve smo te razumjeli... nema nikakvog pravila... niti ga iko moze napraviti i napisati a samo iz jednog razloga: svaki miks je prica za sebe. Tu pomaze samo uho, znanje i iskustvo. Trudi se da miks bude uradjen maksimalno dobro i sa maksimalnim mogucim levelom da bi zatim u masteringu sto manje morao da ispravljas krive Drine. Los miks ne moze nikakav mastering napraviti dobrim ali zato i najbolji miks se moze losim masteringom katastrofalno upropastiti. Price tipa: "ma popravicemo to u masteringu" ili ako se radi o snimanju: "popravicemo to u miksu" su price onih koji nemaju blage veze sa ovim poslom. Od pocetka (snimanja), pa do kraja (masteringa) svaka karika ima podjednaku vaznost i tezinu.
|
Tacno je to da je svaki mix prica za sebe..Samo kod mene se desi da npr.zadnji snimak nije uspio da bude jak kao predhodni i ja to pojacam tako sto ubacim maksimizer na onaj kanal out i podignem kompletan miks tim pluginom da bude odprilike kao predhodni snimak jacine..Da li je to ispravno?Tranzit hvala ti puno na pomoci vidim bas sad kad sam trazio ovu temu heheh prvo sam klikao na tvoj nik posto sam znao da cu tako nac brze ovu temu i vidim da nema teme gdje nema tvoje pomoci..Svaka cast i hvala ti druze najaci si na forumu...Pozz
|
Trenutno vrijeme na Forumu 15:27 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org