![]() |
Mega voice psr3000 problem
Zamolio bih za pomoc ako neko moze ili je imao slican problem:Imam yamahu psr3000 i pokusao sam da napravim mega voice boje od njenih internih, medjutim neki rade a kod nekih kad sviram rade ali na prekide. isto tako kad miksam ritmove u style creatoru i zelim da zamjenim bas na mega finger bas moze ali pickbass nemoze.Nije mi jasno je li neki kvar na sintu ili nesto drugo...
|
Ne mogu se megavoice ubacivati u sve ritmove direktno.Postoji program-Megavoice Enhancer,pomoću kojeg možeš ubacivati Yamahine megavoice samplove u midi fajlove ili ritmove.Porema tome,ne brini,nije u pitanju nikakav kvar.Pozdrav!
|
Problem ti pravi velocity ;) Kada zameniš običan bass sa nekim MegaVoice, moraš mu smanjiti velocity svakog tona na 40-70, u tim granicama će bass lepo da radi. Što se tiče toga da Mega Voice koristiš za solo, to zaboravi, može da se podesi da možeš da sviraš ali neće zvučati ni blizu kako treba.
|
Megavoices su kod Yamahe smisljeni iskljucivo za upotrebu u ritmovima i midi fileovima. To su u sustini multisamplovi sa nekoliko velocity switch zona (poneki i 5 do 6, koliko se sjecam) a kako su te zone rasporedjene imas u manualu za svaki megavoice tako da mozes tacno da vidis gdje se po velocityju nalazi kakav sound. Tu su samplovani tipicni nacini sviranja pojedinih instrumenata, pa na primjer, kod gitara imas otvoreni sound, mute sound, lagani udarac po zicama, harmonics... ili kod bassova pored ovih i dead notes itd... Solo sviranje ovih sounda odmah zaboravi.
|
Zahvaljujem drug bio sam se prepao da nije sto do klavijature...
|
@tranzit A da li postoji mogucnost da se ti megavoice nameste da rade i na onim ritmovima koji nemaju fabricki mg voice. Npr... promenio sam na ritmu bass i stavio mg! bass koji ne radi kako treba. Pokusavao sam preko style worksa da menjam velocity na bassu i nema nikakve razlike... Potrazio sam i na klavijaturi u njenom style creator-u i nisam uspeo nista da uradim.
|
Imas yamahin program koji automatskl ubacuje megavoice u style.
Inmas na forumu sve te programcice za yamahu. Postovano sa mobilnog uređaja |
Pa velocity je najjednostavnije podesiti u klavijaturi... Ideš u Style creator, prvo izabereš Bass traku (drzis pritisnut REC i pritisneš ON ispod BASS), tada bi trebalo da ispod Bass-a umesto ON stoji REC, zatim sa TAB pređeš na EDIT ekran i tu su ti izlistane sve odsvirane note, ideš na dole jednu po jednu i smanjuješ Velocity kako ti odgovara. MegaVoice Bass lepo radi na 40-70, preko 110 je Slap a između su uglavnom Frat noise...
Ako želiš odjednom za celu varijaciju da promeniš velocity, ideš na CHANEL tab, zatim druga opcija VELOCITY CHANGE i dole promeniš za koliko % želiš da smanjiš ili povećaš, i EXECUTE. |
Izmedju 40 i 70 , ima razlika u glasnoci,volumenu ?
Ili je svejedno ? Postovano sa mobilnog uređaja |
Nema razlike u glasnoći, samo se boja tona razlikuje. Što je veći Vel. zvuk trzaja žice je izraženiji, a oko 50 je topliji i dublji zvuk.
|
@danijel011 hvala puno kolega, probacu sutra da vidim kako radi to...
|
Izgleda da ja badava pisem, slabo se to cita. Imas u manualu tacno specifikovane sve Velocity zone svih Mega voices i to sa opisom sounda koji se nalazi u doticnoj zoni. Neko upita, moze li da se upotrijebi Mega Voice na trakama ritma koje su radjene za normalni sound. Moze sa silnim ispravkama svih nota koje imaju Velocity koji u Mega Voice svira kojekakve Dead Note i Slideove... ama to sve nema nikakvog smisla.
|
Ne bih se baš složio... Na svim ritmovima koje koristim sam zamenio bass sa MegaVoice koji sam dorađivao u voice editoru. Nije uopšte toliko komplikovano, ne treba više od 5 min da se sredi bass u celom ritmu. Gitare su malo komplikovanije, distorzija se da kako tako srediti ali clean i akustične jako teško...
|
Slagao se ti ne slagao to je tako. A sto je to tako ? Ne zato jer to tranzit kaze, vec zato sto te Layere iz Mega Voice sounda koje mozes upotrijebiti za sviranje (znaci iskljucujuci dead note, slide i ostale efekt layere) imas potpuno iste u normalnim soundima (Velocity Switch Voices), pa je puuuuuuno lakse uzeti taj sound i tek onda uraditi minimalni editing. Moras samo malo pazljivije pogledati i naci ces brzo sounde sa istim multisamplovima medju sweet a prije svega u live programima. Tek ukoliko hoces da uradis zestoku i detaljnu obradu trake gdje ces upotrijebiti (citaj: dodati) dead i mute i slide i thumb layere (recimo za bass traku) onda se isplati postaviti odgovarajuci Mega Voice.
Dodato: Zaboravih, treba da shvatis na koji nacin Yamaha (ama i ostali proizvodjaci) prvae te Moega Voices (i slicne). Upotrijebe se jednostavno vec postojeci multisamplovi pa im se priljepe dodatni Layeri: Kod Mega Voices se na recimo jednu Bass gitaru od dva ili tri Velocity Switch Layera dodaju Layeri sa efekt soundima (slide, mute, dead...) ali da bi se napravila veca zbrka i korisniku se ciljano otezao rad na ritmovima sa ovim soundima, se ti Layeri ispremecu bez ikakvog smisla. Ne daj da te to zavara. Uostalom imas priliku da provjeris i sam da svi ti Layeri, u dlaku isti i sa potpuno istim samplovima, postoje i u normalnim soundima. Ako ne nadjes napisi, pa da ti tacno dam i broj i naziv sound programa odakle su uzeti Layeri za svaki Mega Voice. |
Citat:
Ali u svakom slučaju stoji da je sama obrada u klavijaturi je vrlo jednostavna i ne oduzima puno vremena, ako se razume o čemu se radi. |
Nismo se mi razumjeli a i ti nisi razumio u pravom smislu pitanje kolege. Treba veeeeliko znanje i jos vece iskustvo da bi se dodale te sve dead, mute, thumb, slide i ostale zajebancije na recimo jednu Bass traku, jer se treba detaljno poznavati kad i kako svira jedan basista. Jedino to i razlikuje Mega Voice od odgovarajuceg Live Voice. Ne sumnjam da to za tebe nije veliki problem ali... nisu svi na tom stupnju. To sve je vrlo komplikovana rabota ako se hoce da to bude i ispravno i muzikalno jer je Yamaha za obradu traka sa Mega Voices angazovala dobre strucnjake koji su utrosili debelo vrijeme na tome. Ne treba to bagatelizovati jer to sve uopste nije ni lako, ni jednostavno. Naravno da je najlakse maknuti suvisne dead, thumb i ostale note iz trake da ne smetaju ali to je sasvim druga prica...
|
Za to da su namerno zakomplikovani se potpuno slažem. Yamaha je tu posebno "namazana", mada mislim da je to samo iz razloga da bi lakše prodavali svoje Premium stylove...
Probavao sam, ali uvek mi ostane utisak da, sa ili bez efekta, Mega voice electric ili pick bass, pa i distorzija lepše zvuče nego oni iz standardne banke... Možda mene uho vara... :confused: |
Cini ti se... a i nemoj upotrebljavati sounde iz standardne banke nego potrazi multilayered voices. Moras da znas da pored toga postoji i obrada u vidu sysex podataka koja stoji u headeru ritma a koja se odnosi na pojedine sounde upotrebljene za ritam trake. Ta obrada se odnosi, pored ostalog i na efekte ali i na sound parametre. Iz ovog razloga se ljudima desava da ne mogu da shvate da jedan te isti sound u jednom ritmu zvuci na jedan a u drugom na drugi nacin. Za to su "krivi" bas ti sysex podaci koji mogu drasticno da promijene karakter sounda. Svasta nesta je Yamaha tu uradila sto je prilicno nedokucivo za "obicne smrtnike".
|
To mi smeta kod yamahe ...
Nesto napravim,otvori se nova nepoznanica .I tako stalno . Na kraju nije problem na ovaj ili onaj način ubaciti mega bas ,(ja ne idem dalje od toga ) . Zbog tih sysex podataka taj bas opet ne zvuči kao u nekom stylu gdje je imao karakterističan sound . Sad bih valjda trebao i o tome da učim nešto i pitam ;) A harmoniku sam neki dan probao ,mogu odsvirati samo "ide tito preko romanije" bez greške ... |
Pa mogli bi malo da produbimo temu kad smo već poterali priču... Ima tu dosta prostora za istraživanje kada su u pitanju SysEx u ritmovima.
|
Samo udrite s pitanjima... pa da "produbimo".
|
Evo, ja ću prvi. Linkam post gdje sam to već pitao pa je skoro otišlo u zaborav. Sam nisam našao rješenje.
Ili kraća verzija. Kako najjednostavnije pomoću XGworksa izvući sysex kontrolu za samo jednu karakteristiku nekog zvuka? Recimo da se radi o pitch-u doboša. |
Ne moras ti to da izvlacis iz XG worksa to imas fino popisano u manualima Yamahinih instrumenata po XG standardu. Ako bas hoces iz XG worksa onda otidji u XG editor pa na Drums pomjeri Pitch dobosa za malo i upisi ga na traku (imas za to komandu, mislim da je crvena strijelica na dole). Idi na tu traku i vidjeces upisanu sysex komandu za Pitch dobosa. Zadnja dva broja su vrijednost (hexadecimalna). Sve gotovo za par sekundi.
|
Ako sysex vrijednost dodajem pomoću manuala ili generatora poput SysEditor-a onda radim "na slijepo". Kada radim sa XGW onda mogu i čuti kako zvuči promjena i zato mi je ovo bitno.
Da, kada u XGworks promjenu pohranjujem s funkcijom Insert XG parametar (f10) onda mi izbaci cijeli niz sysex controla. I one koje su inicijalno postavljene. Mene treba parametar za jednu promjenu, a ne i ostale defaultne postavke cijele baterije bubnja. Ma dobro, može se i ručno unijeti niz ali to mi je malo ..... |
Ne, ne... mozes da snimis samo jednu promjenu, recimo u toku snimanja trake, nebitno na kom mjestu. Pronadjes tu promjenu i imas sysex komandu.
|
1 Privitaka
Da ti olaksam put do rezultata:
|
Hvala na pomoći. To je izgleda "voda duboka", dok se čovjek ne snađe u silnim parametrima. Pomoću tipke koju si označio na slici se snima cijeli niz promjena dok materijal svira. Jer pokretanje te opcije (f11) automatski stavlja status REC i materijal (mid, sty ...) kreće, a promjene se bilježe na pozicijama gdje su načinjene. Praktično je za utjecanje na panoramu ili volumen negdje u sredini materijala. Ili recimo za fade out na kraju pjesme....
Ako se stisne gumb lijevo od označenog na slici (f10) onda se može dobiti sysex niz ali za samo jednu promjenu (to je ono što je mene zanimalo u predhodnom pitanju). Međutim , on je zapisan na početku trake, a ne na mjestu gdje je pozicioniran Location. To je ono što me je zbunilo i zašto nisam mogao doći do tih parametara. Eto, nešto sam naučio..... Ali imam još pitanja ..... :D Po kojem principu se određuje chord switching kod styla? Ako sam dobro shvatio, 1 kanal je namjenjena za zapis kontrola, 2-8 za chord switching, a 9-16 za osnov styla. Da li se može utjecati na to kako će "reagirati" (svirati) kanal 2 ili je to unaprijed određeno i ne može se mijenjati. Ako se može utjecati zanima me s kojim se to kontrolama radi? |
Tipka koju sam oznacio ce da posalje samo promjene ali za to treba da u preferencama za XG podatke to bude i definisano. Znaci samo tada ce biti upisane iskljucivo promjene a ne i standardni XG podaci.
Za Chord Switching uopste nije bitno koji midi kanal (1 - 8) za koju ritam traku ce biti odabran. Cak i nekoliko midi traka na kanalima od 1 do 8 moze da bude namjenjeno promjenama za samo jednu ritam traku. Tu je sve dozvoljeno. Medjutim, ovo neces moci bez velikih problema uraditi sa XG worksom vec za to treba imati poseban program. Mozes upotrijebiti Style Maker koji je besplatan ili na primjer, One Man Band. Oba imaju vrlo detaljni Style Editing sa svim mogucim parametrima a Chord switching je samo jedan mali dio. Style Maker ti dozvoljava da definises recimo XG works kao externi editing sequencer koji se otvara iz samog Style Makera. Rad sa svim tim je vrlo komplikovan pa bi bilo dobro da prije nego bilo sta zapocnes sa tim, pazljivo procitas manual Style Makera. Ovaj tandem ti daje mogucnost da uradis sta god ti padne na pamet sa ritmom, sve je moguce. |
Sad pomalo slažem "kockice tog mozaika" i dobivam cjelokupnu sliku. Upravo mi je zadavao problem ovaj dio koji navodiš, korištenje više različitih programa za različite radnje. U hrpi softwarea koji se nudi za yamahin editing je teško odabrati one neophodne i najbitnije.
Čitao sam manual od Style Makera i radio sam s njim. Međutim, kako on nema mogućnost editinga tonova, izbacio sam ga "iz igre". Pridružio sam ja njemu OMB, ali tu je tek nastala konfuzija :D Pa sam "pikao" po XG koji mi se učino vrlo pregledan i jednostavan. U stvari, mislio sam da ću naći rješenje u jednom (ili max dva) programa koji će mi omogućiti manipulaciju s yamahinim stylovima. Tu sam izgleda bio u zabludi. Pogotovo stoga jer do sada nisam imao dodira s Yamahom. Kad se k tome dodaju "male akcije" koje T4 ima, poput SSF2, definicije instrumenata ... onda brzo zaboli glava i skrene se na krivi put. Sve ovo što je iznad napisano nema za svrhu samo "moju ispovjed". Pišem radi toga da svi koje interesira ovo područje "skrate put" i što jednostavnije nađu vlastitu kombinaciju programa za yamahin editing. Ja sam za sada na ovoj relaciji - Musicsoft Downloader > transfer materijala Tyros = komp - Style format 2 converter > prebacivanje SSF2 u SSF1 format (neophodno za modele T3 i T4) - CASM editor > nakon mijenjanja potrebnih funkcija Export to .... - XG works > uglavnom editacija odsviranih nota, kopiranje, brisanje i naravno unos sysex kontrole :-) Sada po preporuci Tranzita u "igru" dodajem i Style works kojem će XGW biti seq editor. Nadam se da ću s ovom kombinacijom moći napraviti sve što mi je potrebno. Ili još nešto nedostaje ....... :D |
E bas to ces i dobiti tom kombinacijom jer ces u sustini imati sve na jednom mjestu posto XG Works otvaras iz Style Makera. Ne zaboravi samo da poslije obrade u XG Worksu obavis Save (ne save as) prije nego se vratis u Style Maker, a ne zaboravi da kad uvedes ritam u Style Maker, kao prvo prije bilo cega drugog, potvrdis upotrebu CASMa iz ritma. E sad nesto novo... sa OneManBand najnovija verzija 11, dobijas u sustini isto jer su mnoge stvari popravljene a dosta ih je i dodato. Ustvari spojen je prijasnji OMB i OMB Esential, pa na to se onda dodalo nekioliko funkcija.
|
Ovo za Save iz XGW već prakticiram. Inaće se opet lako "zavrtiš u krug", pa ne znaš više gdje si :D
CASM je najbitnija stvar, bez toga "nema sreće". Ja sam do sada to pohranjivao s CASM editorom (osenenko) ali vidio sam da je u Style makeru isti princip. To znaći da se vrijedi bolje upoznati s OMB, meni je nekako na prvi pogled izgledao konfuzno i "djetinje". A izgleda da izgled vara B-) |
Vjeruj mi da vrijedi ali obavezno verzija 11. Tu je sve i sve funkcionise kako treba. Imas potpuni pregled i kontrolu svega sto se nalazi u ritmu i sve mozes da manipulises, da mijenjas parametre, note, da uvodis pasaze iz midi fileova, da zakljucavas i odkljucavas editing... ama sve. Jednostavno ne postoji editor za Yamahine ritmove a i sire, koji bi mogao i da mu prismrdi.
|
Ajd sad u potragu za tim omb...
Postovano sa mobilnog uređaja |
Da osvezim temu o Megavoce.
Imam problem pa molim nekoga da pomogne.U rumbi iz Balkan seta ne mogu nikako srediti bas a problem je sledeci: Megavoice (finger bas) je u pitanju,"value" sam mu stavio na 70,na klavijaturi-nekako mi se cini najboljli,u STW sam saratio duzinu tonova i sve mi lepo radi dok sviram Am,Dm,Cd,Gm,ali kad uhvatim Fd i Em(u istom krugu) onda su mi ti tonovi naglaseniji za nijansu,ali ipak dovoljno da odskacu od drugih. Gde gresim i sta je u pitanju? |
U kom smislu naglaseniji ? Mnogo nizi ili visi ton od ostalih, ili je sama jacina tona veca ?
|
Milepsr,izvini nisam bio vise na netu.
Pa vidi,sad sam proveravao,u celoj skali samo su tri tona u pitanju Dis(es),e i f,oni su glasniji i ostriji,a ostali su jednaki.Ova tri izgledaju kao kad basista "otkida",znaci nesto je u vezi polozaja dinamike ta tri tona.E,sad... |
Čini mi se druže da ti akordi sviraju za oktavu više početni ton .
Samim tim je i malo dugačija melodijska linija bas gitare ... Prvi ton im je malo glasniji jer je za oktavu viši... To možeš podesiti u style edit ,ili u nekim yamahinim programima ...casm editor npr. mislim da to može. Ima ovdje negdje objasnjeno ,potražit ću . |
Ajde molim te ,jer to vec prevazilazi moje ionako krhko poznavanje te problematike,Ah,krhko je znanje!
|
U sintu ides u style edit .
Tamo sa tabom nađi meni gdje se spominje chord root note transposition high key note low /high limit Ova podesavanja dolje rjesavaju najdublji i navišlji ton pojedinog parta ... |
1 Privitaka
Na klavijaturi to radiš u STYLE CREATOR-u, prikaz na slici, a manual na 116 strani.
Dodatno, usput provjeri u STYLE CREATOR-u > PARAMETAR koja je vrijednost na HIGHT KEY: Ona određuje točku gdje određeni kanal prelazi svirati za oktavu niže. Manual strana 122. |
Trenutno vrijeme na Forumu 08:11 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org