YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Servis klavijatura - uradi sam (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=46)
-   -   KORG PA1x-upao mi taster EXIT (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=22025)

nemanja 1982 08.03.2012 22:34

KORG PA1x-upao mi taster EXIT

Zdravo svima.Upao mi je taster EXIT na KORG PA1x,ne mogu nikako da ga izvadim. Sta je najbolje da uradim? Nemam u blizini servis,da li bi smeo tj.mogao da otvorim klavijaturu,a da nesto ne zeznem ? Jel ima neka fora pri otvaranju Pa1x? Hvala!

nikadvisekorg 09.03.2012 01:11

Nema fora, ako nemaš iskustva s otvaranjem i popravkama, nosi to u servis da ne "popraviš" još nešto.

nemanja 1982 09.03.2012 20:04

Hvala na odgovoru. Ipak ce da ide u servis. Zna li neko koliko se krecu tasteri i popravka?

tranzit 09.03.2012 20:24

Odrace te... hahaha... ama moze stvarno da se desi da te debelo izlazu da je uzgred otislo, satro jos i ovo, pa ono, pa skup taster, pa dugi rad na popravci jer se morala otvarati kompletna klavijatura... svasta mogu da izmisle. Zavisi na koga naletis. Nego, ako si i malo spretan, kupi taj taster i zamijeni sam, nije to tako komplikovano. Olovku u ruke kad budes otvarao instrument i zapisuj i crtaj gdje je sta bilo prisrafljeno i utaknuto. Obavezno prije nego pocnes sa otvaranjem dodirni neki radijator ili gromobran a mozes i uzemljenje na utikacu za struju. Ovo radi statickog elektriciteta koji zna da se nakupi pa da osteti osjetljivu elektroniku klavijature. Sam taster ne kosta vise od 5 Dollara a garantujem ti da u servisu neces proci bez 50 pa i vise..

just_be 09.03.2012 22:07

Ako imas nekoga ko se razumije u elektroniku, taj bi ti mogao sve rijesiti. Nema nikakvih posebnih "caka" za vrijeme otvaranja, jedino fletove polako iskopcati (jer su osjetljivi lako se prekinu). I pazi samo kad budes odvajao plocu da ti svi tasteri ne ispadnu, muka ih je sve vratiti na svoje mjesto. Sto se tice tastera ja sam zalijepio sekundarnim ljepilom (i to obicno kinesko sa motivom sumo hrvaca :lol: ). I radi i dan danas kao da sam nov taster kupio. Jer kod pa1x su ti tasteri svi povezani i znaci zbog jednog morao bi da kupujes cijeli red. Moje misljenje je da sacuvas novac i odneses kod nekog "svog", sto rece tranzit oderat ce te nizašta.

nemanja 1982 09.03.2012 22:26

Hvala Vam puno na odgovorima.:)

mimiki 09.03.2012 23:25

brate vidim da ne zivis ovde,al u bg-u lik da mi zameni jedan taster naplati 1000dinara a deset tastera 3000din :)

korg18 09.03.2012 23:56

korg18

Druze moj imam ja taster za pa1x,mislim da imam par komada tastera pa mogo bi ti pomoc to poslat,skupi su tasteri,inace,ja sam 10 komada platio 60 eura,i previse,ali kad mi je trebalo nema nigdje,ako zatreba poslacu ti taster,i lako je zamijenit,ali kao sto kolege kazu ako nemas iskustva ne dirat jer osjetljivo je.

nikadvisekorg 10.03.2012 01:12

Ma daj bre gde to u Bg? Pa svuda u Srbiji je 1 taster 1 do 2 evra, s tim što se otvaranje klavijature naplaćuje 10 evra.

korg18 10.03.2012 13:49

korg18

eto vjerovali ili,ne ja 10 tastera platio 60 eura,ako mi vjerujete,i to nisam mogao sebi doc,da platim za te plastike koga god zovem po srbji i beograd,traze mi neke paprene pare,i morao sam kupit zato toga sad imam i poklonicu drugaru,lako je to zamiojenit bitno je samo otvorit klavijaturu,i ne skida se nista samo je otvorit i naslonut donji dio na nesto mehko da se ne ispara,i odvrne se par navrtki na ploci na desnoj strani i ploca se podigne i zamijeni se taster koji je puko,ja sam sebi mijenjao to.Daj bilo 1 eur taster kada sam ja htjeo kupovat ali gotovo je pozdrav narode.

GALA 10.03.2012 14:50

to je apsurd nosit u servis i kupovat novo..ja sam radio to na Le,TR cak i pa1x jednostavno zaljespis ga i nikad ne pukne vise.....al moras zaljepit mali komadic savitljive plastike i sljaka dozivotno... pozzzz

sinisa 10.03.2012 15:36

nikadvisekorg gde ima plastika tastera za 1-2 eu ja kupujem odma,zadnji put kad sam nabavljao za PA1x placao sam 5 eu po komadu...:(
Da se ne govori o tasterima za LE i tr tu ne mozes da nadjes ispod 40 - 50eu.

nemanja 1982
Mozes slobodno da rastavis i zmenis taster neces nista zeznuti samo ako pazis na konektore da ih vratis na mesto. Najbolje je da ih oznacis markerom brojevima recimo prvi koji otpajas brojem jedan i mesto sa koga ga otpajas broj 1 ,u stvari sasvim nebitno kako samo da znas nazad da i vratis.

nikadvisekorg 10.03.2012 16:01

Nisam druže mislio na plastiku, nego na zamenu mikroprekidača, plastike su skupe, ali uglavnom mogu da se srede, a mikroprekidači su uglavnom uzročnici lomljenja plastike, jer muzičari kad počne teže da radi mikroprekidač, pritiskaju plastiku sve jače, umesto da na vreme zamene mikroprekidač. Loše sam se izrazio u prethodnom postu, kucao sam s mobilnog pa nisam ni pogledao šta sam rekao.

korg18 10.03.2012 16:26

korg18

mikroprekidac kad ode,onda je osjetljivo kad diras,ali je bolje za plastiku odnosno taster,bice dugotrajniji,i sacuvan od lomova,kod mene je otisao mikroprekidac upravo na exit,i ne puca kad pretisnem vec je fakticki kao na dodir,i radi tako vec 4 mjeseca,po meni je vako bolje,mikroprekidac se da napravit da se ne kupuje,samo sto to mora radit onaj ko zna oko elektronike jer unutra je mala oprugica osjetljiva,i vremenom pukne,a sto se tice tastera samog mijenjanja covjek to sam sebi moze zamijenit,da ne gomilamo temu i rasprave,covjeku trebamo pomoc da uradi to a ne da mu nabijamo cijene i od toga nista eto toliko.

sinisa 10.03.2012 17:52

1 Privitaka
Mikroprekidaci tacnije mikro tasteri kostaju 40-60 din po komadu.
Zamena je obicno 1000 din do 5 komada,najveci posao je doci do tastera.

Ne znam samo otkud ljudima ideja da se tip tastera kao sto se koriste na klavijaturama popravljaju. Ti verovatno ga u zivotu nisu videli.
Evo slike kako ga mi zovemo mikroprekidaca koji se koriste na klav. pa recite ko to popravlja.....=)) Kad se jednom otvori vise nema zatvaranja.

sinisa 10.03.2012 17:55

1 Privitaka
Druga stvar je kad je rec o ovim tasterima koji spadaju isto u mikro ali oni se ne koriste na klav.

mimiki 10.03.2012 18:14

ko ne zna sa lemilicom da radi neka ne radi sam nikako...ne vežbajte na klavijaturi da ne sjebete štampu

nemanja 1982 10.03.2012 18:29

Hvala Vam puno,jutros sam odneo klavijaturu na servis.Videcemo koliko ce da kosta.Hvala jos jednom svima.Pozdrav !

korg18 10.03.2012 18:33

korg18

upravo kolega,mikroprekidaci se ne mogu pravit to nisam rekao da se moze pravit,vec sam naveo,i rastavljo sam to i nema sanse da se vrati jer je sitno i ne moze fabrika je zapecatila svoje,ali takvi tasteri se mogu naci ne na samim klavijaturama,vec na starim plocama nekih starih radio kasetofona,ili na drugim uredjajima koji imaju taj prekidac,i pasu na korga,ali da se popravi mikro prekidac ili sam taster nema logike on kad pukne to baci nema tu letovanja,probo sam ja taster napravit pa nikako,zato mi je i otisao mikroprekidac,kada sam sve postavio sada je osjetljivo,nemoj se kolega sikirat,ako radi mikroprekidac,onda zamijeni sao taster i rahat si,mikroprekidac nemoze da ode tek tako,moze da ode ono sto sam naveo gore,i nema potrebe dirat,u njemu odu elementi i to je gotovo nema vise ono da pucketa kad pretisnes i to je to,nego se da taster zamijenit,ja sam tastere trazio 3 mjeseca i jedva nasao kada sam nasao covjek mi je i zacijenio i morao sam kupit,to je ono nase naglo pretiskanje i hocemo nesto na brzinu a treba sve polako ali staje tu je.

sinisa 10.03.2012 19:04

Citat:

Originalno postovano od korg18 (Post 209472)
mikroprekidac se da napravit da se ne kupuje,samo sto to mora radit onaj ko zna oko elektronike jer unutra je mala oprugica osjetljiva,i vremenom pukne

Citat:

Originalno postovano od korg18 (Post 209472)
upravo kolega,mikroprekidaci se ne mogu pravit to nisam rekao da se moze pravit,vec sam naveo,i rastavljo sam to i nema sanse da se vrati jer je sitno i ne moze fabrika je zapecatila svoje

Nemam komentar na ovo ...=))

Mikro p. se ne mogu naci na starim radio kasetofonima vec na ovima novije generacije,najcesce odgovaraju sa kucnih dvd plejera jer je visina glave ista.

korg18 10.03.2012 19:26

korg18

sinisa druze,radio kasetofoni koji ja imam u podrumu starije generacije i ima kasetu i upravo audo cd,ima upravo isti mikroprekidac,a ti ako si pametnji mikroprekidac se moze pravit,samo je tesko vratit navrtke kao sto je uradila fabrika ili trebaju sitni navrtci koji mogu u oko stati,iste debljine sve se moze napravit nema sta se ne moze pravit ako si voljan i ako se razumijes oko toga a ako ti treba i video cu snimit kako se moze pravit sve se da uradit,ja se bavim automehanikom,a taj mikroprekidac da se neda ne napravit smijesno je necemo sad ici u svadju,ja imam pa1x pa2x i objje sam rastavljo i mijenjo prekidace,dosta mi je da mi govore ne moze se pravit neznam kako je kod vas kod vas je samo novo u pitanju kod nas ne,daj meci sto imas,nemamo svi para za bacanje necu vise odgovarat covjek je odnijeo klaviajturu u servis pa cekamo odgovore izvini ako sam ti sta lose reko ali tako je.

sinisa 10.03.2012 19:52

Ma nema svadje kolega,ti ako ces da popravljas taster od 40 din onda tebi svaka cast,ali taj taster i ako ga napravis nece nikad biti kako treba..
Niko ne kaze da se ne moze nego da se ne radi,nadji mi elktronicara koji ce to da ti uradi........
Sto se tice radio kasetofona nismo se razumeli te sa audio cd ubrajam u noviju generaciju.

nikadvisekorg 10.03.2012 21:16

Ma daj bre ko će da ti popravlja mikroprekidače???

Kao što rekoh, bolje ih je zameniti na vreme čim počnu da zezaju, da ne bi stradale plastike tastera. A ko nema dobru lemilicu sa regulacijom temperature i iskustva nemoj da se igra sa popravkom, nego pravac servis pa koliko da košta nije skupo, jer vam klavijatura hleba zarađuje.

Shvatite to ko zamenu amortizera ili kočionih pločica na autu..... s vremena na vreme mikroprekidače i gumice na klavijaturi bi trebalo proveriti, zameniti dotrajale.....

mimiki 10.03.2012 21:54

ma kakvo popravljanje mikroprekidaca ........

korg18 11.03.2012 00:11

korg18

sta da vam kazem ljudi,jasno mi je da je bolje kupit,ali kazem da moze da se popravi ali kolege kao sto kazu dokle ce da bude i kako ce da radi,to ne garantujem ni ja nit bilo ko,to vam zelim reci,bolje kupit nego se patit,ja sam samo naveo da se moze pravit,svasta covjek proba.

mimiki 23.04.2012 10:15

I meni upalo u toku svirke dugme EXIT :mad:

davorbn 16.05.2012 23:43

Citat:

Originalno postovano od mimiki (Post 213851)
I meni upalo u toku svirke dugme EXIT :mad:

Ja sam juce zamijenio dugme EXIT na Korgu pa1x.
Nisam imao drugo nego sam zamijenio sa dugmetom za Ending 1 i 2 .jer jedino ona odgovaraju zbog velicine a spojena su kao i dugme EXIT i MENU .
Dugme EXIT koje mi je propalo sam zalijepio i stavio na mijesto ENDING i ono radi ,a zalijepio sam ga sa super lijepkom i dodao samo mali komadic plastike da ga ojacam gdje je puklo.
Ako sta znaci to je jedno od rijesenja.
Pozdrav!!!

vane1 17.05.2012 00:09

Meni je na PA-800 upalo dugme start-stop jos pre dve godine,zamenio sam mesta ensemble i start-stop,jer jedino je ono na ensemble imalo lampicu,a pre desetak dana upalo mi je i exit,e sad cu i ja morati da se pomucim ovih dana...hocu reci nista strasno,samo polako i bez zurbe i pazljivo i sve je ok...pozzzzzz
Dodato:
Problem resen kod mene...dobro je sto je taster exit vidljiv i na dohvat ruke kod PA-800 pa nemora se nista skidati...samo sam spojio lepo dva dela tastera,tu gde je pukla plastika i zalepio malo parce savitljive tanke plastike preko i funkcionise kao nov...

sale_band 18.05.2012 15:33

Ja sam imao isti problem sa Start/stop dugmetom na PA800 (mislim da je ista konstrukcija) koje se u stvari slomilo na fleksibilnom delu...

Pazljivo sam ga zalepio super lepkom i evo vec 5-6 meseci radi "kao nov" ;)

Milan$ 18.05.2012 15:50

kad vam crkne dugme EXIT iskljucite opciju "display hold" i imate automatski exit...:p:D

Vex 20.05.2012 05:37

^^^
Delimicna pomoc- kad udjes u Songbook jedino na exit mozes da izadjes- koliko se secam.

Sent from Tapatalk 4

sale_band 20.05.2012 10:20

Citat:

Originalno postovano od Vex (Post 216029)
^^^
Delimicna pomoc- kad udjes u Songbook jedino na exit mozes da izadjes- koliko se secam.

Sent from Tapatalk 4

Tacno!!!

maricm 24.02.2013 17:22

Pozdrav
Interesuje me jeli taster EXIT zasebno ili je uvezano sa jos nekim tasterom.
mogu li njega samo zamjenit sa onim tasterom HELP

nikadvisekorg 24.02.2013 17:27

tebi je plastika tastera propala, i nema veze s drugim, ali ispod je mikroprekidač koji ako ne radi džaba ti promeniš plastiku.

maricm 24.02.2013 17:34

ok je to.
interesuje me mogu li taster EXIT zamjenit s HELP ili mozda dodju u kompletu kao na TR i LE

Trenutno vrijeme na Forumu 21:31

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org