![]() |
Regulacija brzine coolera??
Smejacete mi se sad, al nema veze... :) Stvari stoje ovako: Okacio sam turbinu od auta na komp, ali sad, problem je u tome sto to naravno pravi mnogo buke, pa sam izveo prekidac da je palim po potrebi. E sad, nesto mi pada na pamet da bi to mozda mogao da automatizujem nekako, pa me zanima da cujem od nekog ko se razume u to dal je to izvodljivo na bilo koji nacin. Dakle, imam plocu ASUS M2N-X, imam onaj ulaz za cooler sa 4 pina, samo ne znam dal postoji mogucnost da se nekako preko softwera iskljucuje cooler, i ako postoji kako to treba da povezem? Ja sam okaco samo crnu i crvenu zicu, i na njih povezao turbinu direktno, al me zanima cemu sluze ona plava i zelena zica. Hvala unapred! :)
|
Kakvu bre turbinu, znaš li ti šta je i kako izgleda turbina na autu??? =))
p.s. molim administraciju da poveća mesto za stavljanje potpisa, otkako one sunčeve oluje krenuše, baš je navala za bisere..... |
Turbinu od auta, znam kako izgleda, nego, zanemarite to, zamislite da je obican cooler, pa da vidimo dal mogu da ga iskljucujem nekako preko software-a ili ne mogu?
|
Moje skromno znanje nije baš za tu tematiku ali makar da kreneš od nečeg.
Te fore sa turbinom ne bi smele da ti trebaju pri standardnom radu. Trebaš proveriti par stvari... Koje je brzine ram,da li je na ploči podešavanje fsb usklađeno sa radnom brzinom memorije. Neke ploče prije su se nameštale pomoću repera a novije u biosu... Najbolje sve na default pa polako videti da li su naponi u biosu odgovarajući procesoru i memoriji i da li se grije u biosu. Možda je regulacija ventilatora na proc... Eto da kreneš... |
Daj sliku od te turbine pa da umrem od smeha =))
|
Sliku cu sutra da vam okacim, pa se smejte, i ako meni nije do smeha. A to vezano za ram i ta podesavanja, nisam proveravao, tako da cu da probam to, ako budem uspeo da izguglam kako se to radi.
|
1 Privitaka
Prijatelju ti koliko sam skontao misliš na neki ventilator, a turbina je ovo
Fajl 5203 tako otprilike treba da izgleda.... i ne služi za to što si napisao.... nit može da se ikako iskoristi u kompjuteru. Al pratiću temu da vidim kakva je to budževina.... i da vidim tu "turbinu"..... |
Studiram saobracaj, tako da znam sta je turbina. Moja ne izgleda bas tako ali je jako slicna toj (jer je iz ko zna koje godine), nego, zanemarimo turbinu, i predjimo na ono sto me stvarno muci. Jel moze da se izvede regulacija brzine ili paljenja/gashenja nekako?
|
Nikadvisekorg ti si nesnosan... hahahaha. Rijedak primjerak iskrenog i direktnog covjeka na ovom forumu ali i covjeka koji nesto i zna.
Vito ta tvoja "turbina" bi i mogla da posluzi za hladjenje CPUa ama ona mora imati PWM (Pulse Width Modulator) da bi je mogao direktno prikljuciti na maticnu plocu odakle ce dobijati informaciju o broju obrtaja koji treba da ostvari. Drugi nacin je da izmedju nje i napajanja stavis regulator u vidu potenciometra koji ce u sustini regulisati napon koji saljes na tu "turbinu" a samim tim ces regulisati i brzinu ventilatora. Trece nema. Ama zasto ce ti turbina pobogu pa neces dizati CPU na 100GHz ? |
Pretekao me tranzit, pa napisao ovde dok sam ja pisao njemu. :))
Sit sam se ismejao i temi i komentaru koji je dao nikadvisekorg. :)) Gotovo rešenje nemaš. Ako si vičan elektronici i programiraju, onda se možeš snaći. U suprotnom se drži prekidača. Prvo rešenje koje meni pada na pamet, koje ne mora biti najjednostavnije, je da napravim relejski prekidač za usb ili koji već port imaš na ploči (najlakše je za rs323), i napišem program koji provrava temperaturu procesora i šalje prekidaču šta da radi. Program se za *nix piše jednostavno, samo čita vrednost fajla /proc/acpi/thermal_zone/THM0/temperature . Ako se dobro sećam, Windows nije imao API za ovako nešto, nego je bilo neophodno znati nešto asm-a, ali nemoj me držati za reč ovde. Inače, kao klinac sam sa relejnim prkidačima na rs232 pravio kontroler za rasvetu koji kačim na komp. |
Simpaticno mi je kada neko eksperimentise sa bilo cim,sa odredjenim znanjem a zna sta hoce i sta treba da bude kao krajnji cilj.A znanja nikad dosta.
Ovaj pokusaj ili eksperiment,je ipak po mom misljenju za Discovery Channel, s obzirom da je ipak nesto sto ja jos nisam nikad vidio ni procitao,a vjerujem ni najveci broj clanova. (mozda ne znaci da ne postoji). Ako ovo uspije,veoma interesantno ce to biti uslikati da se vidi kako izgleda jedan "turbo racunar",ali u pravom smislu te rijeci (znaci sa turbinom).;) |
Ma nije to tako ni lose... stalno razmisljam kako da ohladim CPU na 6GHz bez vodenog hladjenja... evo ideje... turbina. To bi bilo za anale... garant ulazi u Guinnessovu knjigu.
|
Il sam ja odlepio il autor posta nazvao neki ventilator turbinom??? Jedini ventilator koji može iz auta da se skine je onaj za grejanje u kabini, kod starih auta....
Ako već studira saobraćajni fakultet trebao bi da zna princip rada turbine: Turbo punjač (turbina) je pricvršcen na izduvnu granu motora, a ti izduvni gasovi okrecu turbinu. Turbina je osovinom povezana sa kompresorom koji se nalazi izmedju filtera za vazduh i usisne grane motora i taj kompresor sabija vazduh koji se ubacuje u cilindre. Izduv iz cilindara prolazi preko lopatica turbine koje okrecu samu turbinu i što više vazduha prolazi kroz lopatice, to se turbina brže okrece. Sa druge strane osovine na koju je prikacena turbina nalazi se kompresor koji pumpa vazduh u cilindre. Kompresor je tzv. Centrifugalna pumpa – uvlaci vazduh u centru svojih lopatica i gura ga dalje kako se okrece. Da bi turbo punjaci postigli odgovarajucu kompresiju, turbo punjac koristi izduvne gasove motora da bi zavrteo svoju turbinu koja opet ubrzava unos vazduha. Turbina turbo punjaca se obicno vrti od 100 do 150 hiljada obrtaja u minuti, a kako je direktno povezana na izduvnu granu motora temperature na kojima turbina radi su veoma visoke. http://www.automobilizam.net/wp-cont.../03/turbo4.gif a ovde je sistem rada turbine http://www.automobilizam.net/wp-cont.../03/turbo5.gif i ajd sad nek mi neko objasni kako da ubacim turbinu i ja na moj kompjuter oću i ja turbo mašinu =)) @vita_kg ne znam na kojoj si godini saobraćajnog fakulteta, ali preporučujem ti da ne bežiš sa časova... =)) samo pazi da ne bude ovako :D |
Da nije ovo kao svojevremeno onaj Alenov OS za PA50? :))
|
Ama on je mislio samo na ulazni i izlazni ventilator koje bi vjerovatno pokretao strujom a ne izduvnim gasovima. E... sad tih 100 do 150 hiljada obrtaja sigurno ne bi dobio ali princip se vec upotrebljava, nesto izmjenjen i u tehnologiji CPU Coolera.
|
Autora teme nigde,a mi do sabajle da nagađamo o problematici.....
|
Zamisli da dobije tih 150 hiljada obrtaja, 'ebem ti to bi se culo k'o Jumbo Jet. Za studijskog rada ubilo se.
|
@vita-kg
ja ti nocas na chetu objasni sta da radis:lol: udri ga macolom i kupi nov komp. i nemoj da clokujes vise CPU,ne valja to da se radi. |
Ma garant nas loži da vidi komentare i sad se smeje dok čita sve ovo....
|
Haha... ma ljudi sta ste se uhvatili za turbinu. Nije rec o pravoj gasnoj turbini, vec o elektricnoj turbini. Ona se ugradjuje na automobile i navodno povecava broj KW za neki procenat, mada ja sumnjam u to. Okacicu sliku sutra, nisam stigao danas, pozvao me drug da sviram neku zurku kucnu, a ceo dan sam po faxu.
|
"elektricnoj turbini. Ona se ugradjuje na automobile i navodno povecava broj KW"
koce znat sta ti podrazumjevas pod elektricnom turbinom . inace elektricna turbina koja se ugrađuje u aute ima bar 1,5 Kw snage a spomeno si da tu "turbinu" kacis na pinove od coolera tako da ti ta prica od el turbini ne prolazi :D |
a zasto da se to radi? cemu vodi ta turbina i sta se moze dobiti sa njom kad se nakaci na komp?
|
Nemojte ljudi vise ko boga vas molim,nije mi dobro.....=))
|
Citat:
http://static.limundoslike.com/origi...ka-7874685.jpg Viđao sam ja to o čemu ti pričaš, sad sam skontao na šta misliš, mislim da se to kao kači na usisnu granu, i navodno gura vazduh u motor i povećava konjažu.... =)) prodavali su ih na limundu jedno vreme za dobre pare dok nisu ljudi skontali da je to nešto kao ona krema profesora Milojevića, ili što bi moj deda imao običaj da kaže "porez na budale" =)) A reci mi kad ugradiš turbinu na kompjuter da li je u planu i ubacivanje interkulera =)) |
A hoce li taj PC da stoji u spajzu ili mu je dovoljan sifonjer ?
|
Mislim da sam sad sve čuo što se tiče IT-a.... Šteta što je Džobs umro, sigurno bi otkupio patent i ubacio u novi IPhone:lol:
|
Samo da nam Vitu ne uzmu Ameri kao Teslu ili Pupina,ipak je ovo revolucionarno otkrice. xD
|
Ja i dalje čekam sliku te turbine =))
|
ova tema treba da ide u rubliku verovali ili ne.
Cemu sva ta budzevina kad mozes za 100 eura da resis problem a ne da pravis frankenstajna od kompjutera. Na kraju ce ta budzevina da te proguta :lol: Dodato: Imam resenje za tebe prijatelju!!!! stavi kuciste od kompa u friz i nece vise da se greje procesor. |
Citat:
ovaj "inovatorski poduhvat" je da covjek mozda nema upravo tih 100 eura.;) Ja drugog razloga ne mogu nikako da dokucim,niti da mi padne na pamet. Za ovaj "turbo gigant" ce onda trebati i neki limar,da se pravi i kuciste po mjeri. Mozda ta "turbina" i probije zvucni zid,kad se to "zaholca".Ima da smrzne procesor,tako da frizider nije neophodan.Ali su mu dimenzije....:rolleyes: |
Haha.. cuj 100 e. Pa ja da imam 100 e, ne znam gde bi mi kraj bio... Sutra ako nahvatam caleta negde, da gurnem karticu od telefona u njegov lap top, prebacicu vam sliku i okaciti ovde, da se smejete mojoj muci bar do kraja... Izgubio sam negde USB kabal, pa ne mogu drugacije da je gurnem u komp.
|
Vito napravi strku i zbrku s tom tvojom turbinom. Kazi za koji procesor ti treba taj Cooler, lezi mi ovdje bar desetak komada pa valjda ce jedan da odgovara, ja cu da ti ga doniram, ne mogu da gledam vise tvoje muke.
|
Citat:
@tranzit koliko se ja secam,preksinoc iz moje price sa @vita-kg na chetu rekao mi je da je svoj komp nosio u servis,da mu je culer zamenjen i da je posle par dana imao isti problem.Takodje je rekao da je clokovao procesor. Ja sumnjam da mu nije dobro hladjenje procesora iz razloga sto je stavljeno verovatno malo paste pa hladnjak nema dobar dodir sa procesorom. Ne znam ,nisam ni ja pametan sta se tu desava. nek napise koji mu je procesor pa cemo da vidimo. Ja cu mu nabaviti culer i poslati ako je to problem.Gde ti cak odatle da mu saljes.Skuplja ce biti postarina nego sam deo koji saljes. |
Svaka cast na temi, kako sam se samo ismijao:lol: a sa druge strane svaka cast na inovativnosti i ideji..mislim da se treba snalaziti na sve moguce nacine. Bravo!
Neces uspjeti naci neki softwear za regulisanje, evo nacina kako regulisati ventilator na cooleru. Imas kupiti controler za ventilatore koji se moze naci za nekih 5-10€, u njega ukpocas ventilator ili spojis zice, a na controleru imas kabal koji ide u napojnu. Kada to prikopcas kako treba imas potenciometre koje odvrces i zavrces (kao na mixeti) i tako povecavas ili smanjujes broj obrtaja ventilatora i s tim regulises i glasnocu. Al molim te uploaduj sliku tog hladanjaka da oplacem=)) |
@just_be Misliš turbine?
|
Ja to potpuno razumem...
Meni je interesantnije zašto se grije... A ventilator mi je za pohvalu jer ja sam od onih koji su kao klinci pokidali sve električne aparate da vidim šta ima unutra,i najdraže mi je kad mi neka ideja upali makar bila i nepraktična. Zato kolege dajte rešenje za pregrijavanje jer kad sve vrati na default moralo bi biti dovoljno hlađenje na cpu... |
Rešenje za pregrejavanje (ako je procesor u pitanju) je jednostavno, skine se sve, lepo i temeljno očisti, stavi termalna pasta i vrati, i to je to. Jedan od razloga pregrevanja je i nepravilno stavljanje termalne paste, mada ja i ne vidim šta mu se pregrejava nije nam rekao u čemu je problem, pa da mu pomognemo. A ako je samo da bi malo ohladio ceo sistem, bolje da kupi neki ugradni kuler koji se kači na hdd i pokreće pri paljenju.
Da bi uspešno ohladio sistem i smanji temperaturu, mora prvo da zna koja komponenta mu pravi najveći problem (čitaj temperaturu) pa da odatle krene. Uglavnom i hdd zna dosta da podigne temperaturu, pored svega ostalog.... ali dobar kuler sve rešava, ali takvi kuleri koštaju. A jeftinije varijante ugradnih kulera završavaju posao, jedino što su malo bučniji ali koštaju 100-200 dinara. Autor teme bi trebao biti malo detaljniji u vezi sa problemom, ako neće da tema i dalje ostane sprdnja, već da mu stvarno pomognemo.... |
1 Privitaka
Na ovako nešto sam mislio.... 7x7 cm, a ima i manjih i većih...
cena 200 - 300 (2-3 evra) dinara u zavisnoti od veličine. 2 takva mogu ako se pravilno postave da snize temperaturu u kućištu do 10 stepeni, a svi znamo šta to znači. |
2 Privitaka
Evo slika... A evo i objasnjenja.
Problem je kod CPU. Ostali delovi se ne greju mnogo, ali CPU se greje preterano. Rec je o AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+ procesoru. Procesor lezi na Asusovoj M2N-X ploci, a pored njega u kompu imam 2 giga rama i graficku Nvidia 8600 GT. E sad... gledajuci senzore, kad opteretim racunar, samo CPU drasticno dize temperaturu. Problem sam probao da resim na sledece nacine: U pocetku je komp radio normalno, prvih god dana mozda, a onda je problem poceo da se javlja. Naravno, cistio sam ga redovno. U pocetku je posle ciscenja radio fino nekih 2 nedelje, pa onda opet isti problem. Posle ciscenje nije pomagalo vise, pa sam menjao pastu. Radio je lepo nekih mesec dana, pa opet krenulo sve isto. Onda sam pomislio da nisam sve to lepo uradio, i odneo sam komp u servis. Zamenio sam cooler i onaj aluminijum sto lezi na CPU. Radio mesec dana kako treba... i problem opet poceo da se vraca. Tako sam dosao na ideju da mu lepo stavim turbinu, pa nek se greje onda ako moze ;) |
Jedno pitanje, kakav ti je kuler na grafičkoj i kako su ti raspoređene komponente u kućištu?
Ta grafika koju si napisao da imaš takođe doprinosi da ti kućište bude pretoplo... da nije u njoj problem? Daj screenshoot od komponenti u računaru da vidim temperature. Da li si čistio i kuler od cpu? i u kulerima kad se nataloži prljavština oni teže okreću i slabije hlade.... poželjno je da se otvore, očiste i namažu grafitnom mašću... |
Trenutno vrijeme na Forumu 07:20 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org