![]() |
Behringer EP2500 bridge
Pozdrav ljudi, interesuje me kako i na koji nacin spojit EP2500 pojacalo u bridge mode?
Interesu je me mogu li dva basa od po 8 ohma kopcat na njega u bridge? I jos nesto gdje spojit spikon na njega kad je u bridge i u koji imput poslat signal? Hvala |
Koliko su ti jaki ti basovi? Da ih ne spržiš ako poteraš na mono.... ;)
Kada radiš u Bridge modu u funkciji su ti Input 1 i Output 1, a MODE SWITCHES treba da idu ovako: 1 ON 2 OFF 3 OFF 4 OFF 5 OFF 6 ON 7 ON 8 OFF 9 OFF 10 ON |
Danijele, nije ti bas tacno uputstvo.
DIP Switch Configuration for EP2500 set up for bridged mono mode 1 - Right 2 - Left 3 - Right 4 - Left 5 - Left 6 - Right 7 - Right 8 - Right 9 - Left 10 - Left Volumen na kanalu 2 treba smaniti skroz i koristiti samo na kanalu 1. Povezivanje je na izlazu jedan ali treba kabal prevezati na 1+/2+. Standarni kabal nece raditi. Radi ce ali samo izlaz iz prvog kanal a ne zajednicki signal oba kanala. Signal vodis u ulaz jedan. Ako nemas spikone sa 4 pola onda koristi oba crvena konektora. Konektor na kanalu jedan ti je plus a na kanalu dva minus. Ovo cisto zbog polariteta. Mozes oba basa od 8 oma na njega ali imaj u vidu da je rad u bridz modu prilican stres za pojacalo. Pogotovo takvog kvaliteta. |
Nisam ja ništa izmislio, konfiguracija koju sam naveo je prepisana iz uputstva za EP2500!!! Ako oni greše, grešim i ja...
|
U uputstvu je malo nejasno opisano. Ali na samim pojacalu iza pise da treba iskljuciti limiter na kanalu dva.
Isto tako ulaz mora biti pralel kako bi oba kanala dobila signal. |
basovi su po 650w.ne bi ih trebalo poderat jer idu preko dsp-a.
zasto mislis da je velik stres za pojacalo bridge mode? |
Marcim, bridge na 4 oma je isto kao i rad na dva oma po kanalu. Realno i pored tvrdnje da pojacala mogu da to izdrze, fakticko stanje je veoma cesto drugacije.
Cisto kao ilustraciju, koliko mislis da ce auto trajati ako ga non stop vozis 200 na sat? Plus ovde pricamo o Behringeru, ne o Lab gruppenu. Rad na 2 oma ili u bridz takodje drasticno smanjuje damping faktor. Sto se tice snage teoretski EP2500 bi trebali da da 2400W na 4 oma u bridzu. To je maltene duplo vise nego snaga tvojih baseva. Budi pazljiv da ih ne izgoris. |
probao sam sve postimo i kad ukljucim spikon ili zice u pojacalo upali se clip.
Jeli se ikom desavalo ikad? |
Ako si stavio sve kao sto sam ti rekao ne bi trebalo da se pali klip.
Dakle signal u ulaz jedan. Volume na izlaz dva smanjen do kraja. Koristis samo voluma na prvom kanalu. Pali ti se klip jer nisi iskljucio klip limiter na drugom kanalu. |
iskljucio sam clip nazad da kanalu 2.
kad upalim u bridge modu pojacalo normalno radi i tek kad ukljucim u kutiju kabal upali se clip |
Kako vezujes zice? Na obe crvene?
|
da na obe crvene
|
@maricm
Ako vec nemas iskustva sa Bridge Mode konekcijama,predlazem da se okanes experimenata sa velikim snagama.Taj EP2500 je dovoljno jak da povezes na svaki kanal po jedan od tih basova,i gotovo...Nista nece smetati ni pojacalu a ni basovima.U suprotnom,najverovatnije ce basovi otici u istoriju... |
domino reci mi ti
sta mislis jeli dovoljno jak da ga uparim sa dynacord variline vl212 i lx2200. ako ti kazes da je dovoljno onda jest |
Nigde nisi napisao koji su to basovi. Takodje, prvi put pominjes VL212 i LX2200. Povezi VL na LX, a basove na Behringer,pa probaj. Pisao sam predlog o Bridge modu,sto se tice snage to ces videti u praksi.Nije isto da li taj komplet koristi DJ ili aranzer sa pevacem...
Pozdrav |
3 Privitaka
@maricm
Mnogo te plase pojedinci sa tim Bridged modusom i prave bauk od njega. To je samo jedna funkcija i sposobnost pojacala pa ako je ono ima onda nema problema i iskoristiti je. Slobodno ti njega upotrebljavaj i ne plasi se, nece se nista desiti ako uradis sve kako treba. Obrati paznju da zvucna kutija radi na najmanje 4 Ohma i da raspolaze dovoljnom snagom a saltere podesi kao na slici. Obavezno podesi Gain kanala 2 skroz na lijevo, znaci na minimum, da ne bi dolazilo do internog faznog potiranja i... vozi. |
ja koristim bridge mod na behringeru 2500 b već godinu dana(na njemu imam dva bas bina po 1400w) i nemam nikakvih problema,radi sasvim normalno,to je samo bauk za ljude čije je znanje oko toga ograničeno.
|
Tako je riba, ljudi su uplaseni kojekakvim nebuloznim komentarima po netu pa se plase Bridged modusa k'o zmije, a bez ikakve potrebe.
|
upravo sam tako bio vezo ali mi se odmah upali clip cim spojim kutiju
|
Jesi li smanjio Gain kanala 2 na minimum ?
|
možda ti nisu uredu ulazi na kutiji ili kabla nije dobra
|
sve sam smanjio.na 0 i opet a ulaze za basove koristim bez problema kad idem normalno tako da nisu ulazi problem
|
Ajde malo bolje objasni kako vezujes. Kreni od pocetka, dakle od izlaza miksera pa na dalje.
|
iz miksera out u dsp in iz dsp out 1 u in 1 na pojacalo tako i drugu stranu.
iz pojacala zice na obadve crvene mislim da je gornja crvena + a donja crvena - i u kutije. |
Ako sam dobro razumeo signal vodis u oba kanala. Treba voditi signal samo na prvi kanal jer pojacalo radi u parralel modu. Zato ti klipuje.
|
Valjda radi u Bridged modusu ? Nije bilo rijeci o paralel modusu. Kada radis u Bridged modusu, ne treba ukljucivati nista u taj drugi kanal.
|
Da radi u bridzu izlaz ali ulaz je u paralel modu kako bi oba kanala imala isti signal. Objasnjenje mi zvuci totalno pogresno ali nadam se da me razumete.
|
E vidis tu i jeste najveca greska. Kod tog Behringera ako se radi u Bridge modusu drugi kanal ne treba signal. Nista u njega ne treba ukljucivati. Ogromna je razlika izmedju Bridge i Paralel modusa, a kod tog Behringera postoji i kombinovani modus gdje se upotrebljava Bridge i Paralel istovremeno s tim sto u tom slucaju se prekidaci sa zadnje strane drugacije postavljaju a drugi kanal sluzi samo kao IZLAZ koji napaja signalom drugo pjacalo snage. Malo cudna i egzoticna izvedba ali je tako kako je.
|
Malo su zbrljali sa tim nacinom i zbunili ceo svet. Milion je topica na ovu temu po svim forumima. Ali isto je tako i kod QSC2450 kako mi se cini. Kad prebacis u bridz mode on automatski prebaci ulaz u prallel mode.
|
Ne prebacuje automatski u Paralel vec tek kada se i prekidaci odzada postave na Paralel mode. Nisu oni zbunili nikoga vec ljudi su lijeni da se pozabave detaljno tim a Behringer je to sve napisao i objasnio jasno kao dan.
|
A kako onda drugi kanal dobija signal ako se ne prebaci u prallel kad i u bridz?
|
Nisi razumio, kada se pojacalo nalazi samo u Paralel modusu u tom slucaju treba iskoristiti oba kanala, kada se pojacalo nalazi u Bridged modusu drugi kanal je potpuno neaktivan i treba ga maksimalno stisati, a kada se nalazi u tzv, Hybridnom odnosno kombinovanom modusu koji se sastoji od Bridged i Paralel modusa skupa, onda je prvi kanal zaduzen za ulaz a drugi kanal za dalje vodjenje signala ka nekom drugom pojacalu. Za svaki od modusa treba posebno podesiti prekidace odzada a za ovaj kombinovani modus treba aktivirati i Bridged i Paralel prekidace. U Bridged modusu se znaci signal dovodi samo na prvi kanal a pojacalo interno vodi taj signal tako da koristi pojacalo snage i drugog kanala. O svemu ovom korisnik uopste ne treba da razmislja vec samo da podesi prekidace za modus koji mu treba s tim da obavezno u Bridged modusu Gain drugog kanala potpuno smanji. Nema mnogo filozofije a ovaj nacin routinga je najfleksibilniji koji sam imao pod rukama.
|
Znaci lepo sam ja reko da kad je u bridzu automatski je ulaz u paralel modu. Zvuci konfuzno ali tako je jel da?
|
Nije, opet me nisi shvatio. Kada se pojacalo nalazi u Bridged modusu drugi ulaz je potpuno neaktivan i ne smije se dovesti nikakav signal na njega pa cak se mora i potpuno stisati Gain da ne bi doslo do faznih smetnji. Ulazi su u Paralel modusu jedino kada se prekidaci za Paralel modus koji se nalaze odzadi aktiviraju, sto u cistom Bridged modusu ne treba da se radi. U ovom Bridged modusu se aktiviraju iskljucivo prekidaci za Bridged modus, okacio sam sliku u jednom od proslih postova. Kada se u Bridged modusu aktiviraju (znaci pored Bridged prekidaca) i Paralel modus prekidaci onda opet ulazi nisu u paralel modusu vec je prvi ulaz zaduzen za signal koji dolazi sa miksera a drugi ulaz vise nije ulaz nego izlaz koji se moze iskoristiti za odvodjenje signala na dodatno pojacalo. Jos jednom, ulazi su u Paralel modusu iskljucivo kada se pojacalo nalazi u Paralel modusu to jest kada su jedino prekidaci za Paralel modus aktivirani (prekidaci za Bridged su neaktivni). Behringer vrlo strogo razlikuje Paralel i Bridged moduse. Procitaj pazljivije moj prosli post, tamo sam tacno naveo sve pojedinosti o ovome.
|
imam dva ep2500 i jednu stranu iz dsp out kopcam u jedno pojacalu u in a drugu stranu iz dsp-a out u drugo pojacalo in.
zaboravio sam navesti to u proslom postu |
Tranzit, ja pricam o unutrasnjem povezivanju a ne o ulazima. Signal svakako mora doci i do drugog kanala ali ga dobija sa prvog ulaza samo sto je unutra fazno okrenut pre nego sto dodje do drugog kanala.
Ne pricam ni o mdusu koji je odabran nego o cinenicnom stanju da je pojacalo kad je u bridzu automatski i u paralel modu. Teoretski naravno. |
NIje ni teoretski. Bridge modus je jedno a Paralel modus sasvim drugo, da su isti pa i slicni ne bi postojali kao dva razlicita pojma.
Pises: Citat:
Citat:
Citat:
@maricm Ako tako radis kao sto si napisao onda odaberi cisti Bridged modus na oba ep2500. Kako to ide pogledaj moje postove i pogledaj slike koje sam postavio. Na oba pojacala uradi potpuno isto. Koji je taj DSP koji koristis ? Mislim da ako imas ikakvih problema, posto si sve uradio onako kako sam napisao, da jedino ostaje on pod sumnjom da pravi citavu zbrku. |
@tranzit
koristim dynacord dsp260 i kopcam sve kako si napisao ali clip se pali. nema veze procackat cu malo pa vam javim. |
Kada se pali clip, samo u Bridge modusu ili... ? Koji clip se pali kanal 1, kanal 2 ili oba ? U kojoj konfiguraciji ti radi DSP (Stereo 2 Way + Full Range; 3 Way Stereo; 4 Way + Full Range; itd...) ?
|
samo u bridge se clip pali na ch1
koristim 2way |
Trenutno vrijeme na Forumu 22:28 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org