YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Kompjuter ne reaguje! (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23387)

ЂолеПФК 14.08.2012 16:24

Kompjuter ne reaguje!

Cistio sam kompjuter, od komponenti sam skidao graficku, napajanje, ventilator za maticnu plocu, hard disk i sve vratio kao sto je i bilo.Sada kada hocu da ukljucim racunar ne reaguje, kao da nisam ni pritisnuo dugme.Dugme za napajanje je ukljuceno, kabl lepo povezan.Sta moze biti problem?
Sumnjam na kabl za paljenje, valjda se zove Switch, ali ne znam koji je to kabl, o njemu sam citao na drugom forumu.Da li je moguce da je jednostavno dugme izgubilo kontakt?Pozdrav svim kolegama, nadam se da ima resenja.

Sent from my Telenor_OneTouch using Tapatalk

marko87 14.08.2012 16:44

Jel si lepo vratio kabl od dugmeta koje pali racunar? Proveri lepo sve kablove ponovo. Obrati paznju, ukoliko na ploci imas prikljucak za 4 pin kabl sa napajanja.

zeljko 14.08.2012 19:32

Probaj da iskljucis kabal iza kompa od struje skroz izvadi napolje i sacekaj malo,a ono dugme gdje palis komp pritisni i drzi malo duze,pa ponovo ustekaj kabal pa probaj mozda upali...Kod mene je bio takav slucaj na cerkinom kompijuteru nije islo i kad sam tako uradio poce radit...Pozz

ktisljar 14.08.2012 22:01

Mislim da bi u ovom slučaju trebao pokušati zamjeniti napajanje. Naime, dok je kompjuter bio stalno uklučen (prije čišćenja) sve je radilo O.K. Zatim si sve rastavio, a elektrolitski kondenzatori u napajanju su se s vremenom osušili i nemaju više kapacitet koji bi trebali imati. Sada (kad su se ohladili) nemaju sposobnost ponovno akumulirati energiju iz tzv. switchera i zato ne mogu dati dovoljnu struju za pokretanje svih komponenti u kompjuteru. Dakle da ponovim: Mislim da trebaš promjeniti napajanje.
Nadam se da sam pomogao.
Pozdrav,

AcaG600 14.08.2012 22:02

Posto si rece vadio sve kablove napolje, pa ih posle vracao, a medju njima si verovatno skidao i one tanke male kablice za restart, paljenje, HDD crvena i zelena za rad kompa, proveri opet te kablice kako si ubacio, da li ti svetle lampice dok ne radi komp i slicno?Ako svetli neka lampica dok je komp ugasen, znaci da nesto nisi lepo povezao...Proveri te kablice opet, i proveri ATX cetvoropinski da li si lepo ubacio kao i glavni dvadesetcetvoropinski...Vidi prvo ovo, pa ako nece idemo dalje... :)
Postovano sa mobilnog uređaja

tranzit 14.08.2012 22:47

Mnogo filozofije ama to sve ne pije vodu bez da prvo napises koja je maticna ploca da bih ti tacno napisao sta treba da radis. Ukoliko nisi ostetio hardver pri tom svom vratolomu, najvjerovatnije (99,99%) si pogresno prikljucio kablove na System Panel pinove te svoje maticne ploce. Ovdje je dovoljna i najmanja greska da nista, ama bas nista, ne radi. Napisi tacan naziv maticne ploce pa da rijesimo taj problem.

ЂолеПФК 14.08.2012 23:23

Sve sam pokusao, kolege, ne reaguje.
Aco, sve sam to proverio, zeleno i crveno svetlo takodje ne svete.
@tranzit MSI K9N Neo V3.

AcaG600 14.08.2012 23:31

Hahaha...Moja bivsa ploca... :D Najverovatnije si kablove nesto lose povezao ili mozda ti se slucajno odlemila zica od prekidaca...Ja sam imao problem da se isto po pritisku na dugme ne startuje ploca...Ako imas vise modula rama, ubaci samo jedan i prosetaj ga kroz slotove i vidi da li ce da se upali...Meni je bas u tom ramu bila fora, a ako imas samo jedan modul rama, probaj i njega kroz slotove druge...Ako si lepo povezao kablove, probaj i ovo za ram...Ne kosta te nosta...
Postovano sa mobilnog uređaja

ЂолеПФК 14.08.2012 23:42

Imam dva modula, vec sam ih setao, sutra cu da ispitam napajanje, ali ubedjen sam da je nesto oko onih kablica kod dugmeta za ukljucivanje, da li je moguce pokrenuti nekako racunar bez pritiska dugmeta?

tranzit 14.08.2012 23:45

3 Privitaka
Provjeri vrlo pazljivo polove prikljucaka System Panela. Dovoljno je da si zamijenio polove na Power Switch ili Reset prikljucku i da nista ne radi. Pise ti na pinovima koji se nalaze na kablovima koji dolaze sa Front Panela i za sta su i pol (-;+) a to isto pise i na maticnoj ploci. Uzmi lupu ako su natpisi na ploci isuvise sitni. Obavezno provjeri da li si prikljucio tacno i ostale kablove koji dolaze sa Front Panela (USB, FireWire) jer je i ovdje dovoljno da si pogrijesio polove i da opet nista ne radi. Problem lezi tu i vrlo lako ga je rijesiti. Postoji jos jedna mogucnost ama prvo provjeri ovo pa ako ne bude islo onda cemo dalje.
Provjeri da li si uopste prikljucio 12V napajanje (treca slika).

marko87 14.08.2012 23:56

@Tranzit: Preduhitrio si me.

Izvadi sve kablove, ostavi samo one koje dolaze sa napajanja. Evo ovde na slici imas crvenom bojom obelezene pinove, uzmi neki ravni srafciger i spoji ih. Ako nece ni tako, onda napajanje mozes probati tako sto ces uzeti neku spajalicu za papir,iskljuci napajanje iz struje i spojices zelenu i crnu zicu. Kad si to spojio onda napajanje u struju.

http://www.dodaj.rs/f/3E/tC/sVCCoQO/front-panel.jpg

tranzit 15.08.2012 00:03

Ko brzi... njemu... nije djevojka, nego pisanje i podizanje slika, mator sam za ove zajebancije al' momak se muci pa mi ga zao. Reaguj slijedeci put brze, meni manje posla, a tebe cu da tapsem po ramenu =))=))=))=))

Vaxter 15.08.2012 00:11

Ko pre devojci, sam u nju upada.

tranzit 15.08.2012 00:15

Dobar :lol::lol::lol::lol:... ama kad bih ja imao jos i sta da joj upadne ihiiiii... lijepe srece, kod mene vazi ona stara kineska: jao pao :lol::lol::lol::lol:

marko87 15.08.2012 01:13

Odoste vi u off......

zeljko 15.08.2012 01:32

Citat:

Originalno postovano od tranzit (Post 222003)
Dobar :lol::lol::lol::lol:... ama kad bih ja imao jos i sta da joj upadne ihiiiii... lijepe srece, kod mene vazi ona stara kineska: jao pao :lol::lol::lol::lol:

Krkenzi kikiriki evri dej:lol:

tranzit 15.08.2012 04:09

Badava... tu vise nista ne pomaze...:lol::lol::lol::lol:

zeljko 15.08.2012 10:04

Mislis na komp druga Djoleta=))=))=))I ja mislim:DPozz

ЂолеПФК 15.08.2012 15:00

1 Privitaka
Evo, pogledajte da li je dobro povezano.
Nadam se da moze da se vidi koliko toliko.

AcaG600 16.08.2012 14:46

Takticki skroz pogresno :D :)) Gledaj ovako....Sad sam zvao druga....Ima i on K9N NEO V3 i rekao mi je raspored kablica....Raspored kablica i ubacivanje cu ti pricati prvo prvi red odozgo na dole pa zatim drugi red odozgo na dole za JFP1....ps: u drugom redu ne ubacas kablic u prvi pin (peti odozdo)....Ubacas kablice ovako: prvi red: braon-bela-bela-zelena ; drugi red: plava-bela-bela-crvena Probaj! Kod njega je tako povezano....Trebalo bi da ti radi....Pozdrav :)

tranzit 16.08.2012 15:06

I ti bas mislis da mi vidimo ista na tom fotosu. Ni to sto ti je Aca nabrojao ne mora da bude tacno jer boje kablova su vrlo razlicite kod raznih kucista. Izvadi to sve napolje a onda probaj sto cistije da snimis konektore na samoj ploci da bi se vidjeli oni sitni natpisi na ploci pored konektora. Poslije toga slikaj svaki kabl koji ide sa Front Panela i prikljucak na njemu, na kojima tacno pise za sta je zaduzen. Tek tada ti mogu reci precizno sta gdje treba da se utakne. Ovako, samo moze da se nagadja, a to nikako ne volim da radim jer ti nista nece koristiti.

AcaG600 16.08.2012 15:23

Probaj po onom "uputsvu" sto sam ti dao, pa ako nece, idemo dalje, ali bi trebalo da ti radi, jer upravu si @tranzit sto se tice toga da kucista imaju drugacije kablove, ali i sa njegove slike i kod mog druga su iste boje ti kablici, zato bi trebalo da radi....Ima i on i moj drug iste boje ovih kablova, a pinove sam video sa ove slike
Highslide JS
Pozdrav i javi sta si uradio :)

ЂолеПФК 16.08.2012 16:29

Dosao je rodjak da pogleda, i otislo je napajanje, ali pored njega i jos nesto pa je sad odneo da pogleda.
Hvala svim kolegama na pomoci i izvinjavam se sto sam bio toliko naporan. :)

smuchac 16.08.2012 20:27

Svejedno,za ubuduće znaj da kad se pomrsiš s kablićima za LED lampice i prekidače reseta i paljenja da je najlakša šema sve počupat i krenut iz početka. Znači sve je počupano i najprije spajaš power switch i stiskaš ga dok se komp ne pokrene. I da promašiš,neće se ništa loše desit tako da slobodno nabadaš dok se komp ne upali. Nakon toga nabadaš s reset switchom dok se stroj upaljen ne resetira. Tako isto na kraju balade napraviš i s lampicama.
Napajanje lako isprobaš ako nisi siguran je li ispravno. S kratkim komadićem žice na najvećem konektoru s napajanja premostiš zelenu žicu (ima samo jedna) i bilo koju crnu s istog konektora. Ako se napajanje pokrene,vrlo vjerojatno je ispravno što kasnije možeš izmjeriti na molex priključcima. Napajanje upitne ispravnosti isprobavaj uvijek "na stolu" dok nije priključen na komponente računala da ne bude veselo.
Pozz! ;)

marko87 16.08.2012 23:43

Ma to napajanje zna da napravi frku zestoku. Napravi takav problem , da cak i ne slutis da je do napajanja. Evo da iznesem moj primer, jer sam skoro zamenio BeQuiet napajanje Chieftecom. Jedno vreme nije hteo komp da se pali iz prve, a kasnije nista sto je prikljuceno na USB nije radilo.

tranzit 17.08.2012 00:25

Taman tako Mako... i nije bas da ne moze da napravi stetu. Moze i to poprilicnu jer recimo, moze da spali USB Stick ili cak i audio kartu, a ako bas nema srece da upropasti i mainboard. Uvijek pazljivo sa napajanjem i polovima, bilo da se radi o Front Panel prikljuccima bilo o System Panelu.

ЂолеПФК 17.08.2012 01:52

Probali smo sa drugim napajanjem i kompjuter se ukljucuje, ali nema slike pa je ostao kod rodjaka da ispita.Inace to oko slike mi je problem koji imam od oktobra.Kompjuter mi nikad nije palio iz prve, odnosno slika se nije pojavljivala.(lici kao da opisujem problem na Yugu, a ne na kompjuteru :D ).Nadam se da cu sutra saznati sta je problem, verovatno nesto oko graficke.

marko87 17.08.2012 10:24

To sto ti se nije palio iz prve je bio nagovestaj da ce napajanje uskoro da rikne. A to sto ne dobijas sliku moze imati vise uzroka, tj ne zavisi samo od graficke. Jel se cuju neki beep-ovi kad se racunar upali?

Sent from my LT18i using Tapatalk

ЂолеПФК 17.08.2012 14:01

Pa kad slika nece da se javi nema beepova, ali kad cujem beep eto i slike.
Samo sto odavno nisam cuo beep, ni video sliku.

AcaG600 17.08.2012 14:12

I mom drugu nije se palio nekad iz prve i na kraju je riknula ploca....Jebiga....Desava se....Nego, jel si skidao pre procesor, cipset, hladnjak na grafickoj i slicno pa ti se nije palio iz prve i posle cega sto si radio je prestao da se pali iz prve, ili je samo od sebe? Pozdrav :)

ЂолеПФК 17.08.2012 14:46

Znaci ne gine mi nova ploca :-D
Nista nisam dirao druze, od oktobra mi se to desava i evo, do skora sam ga tako ukljucivao.Proveren je procesor i nije do njega.

tranzit 17.08.2012 15:06

Polako Djole, polako... povadi sve pa nanovo od pocetka. Sve to ne mora da znaci da je ploca defektna sem ako je nisi kojim slucajem ostetio pri onoj tvojoj operaciji. Dovoljno je da si nehoticno zagrebao srafcigerom po ploci da bi je poslao u vjecna lovista. A ako je bas to... i ako budes morao kupiti novu, onda ne uzimaj vise to smece od MSIja.

ЂолеПФК 18.08.2012 00:48

Nisam jos uzeo kompjuter ali cu proveriti to sutra.
Koja je marka najbolja sto se ploci tice?

tranzit 18.08.2012 01:16

ASUS i poneki Gigabyte.

ЂолеПФК 19.08.2012 00:49

I definitivno je otisla ploca.E, sad, posto se ja toliko ne razumem, da li bih mogao da nadjem pristojnu plocu do 70-80e?A, drugo pitanje, da li je bitna konfiguracija sa plocom, odnosno da li treba da ,,uparim'' plocu sa ostalim komponentama?

nikadvisekorg 19.08.2012 01:05

naravno da treba da upariš ploču sa komponentama, daj nam neke podatke šta imaš od hardvera i koji model ploče si imao?

edit: ako se sećam u Leskovac ima povoljne komponente u onu radnju negde iza Garetove palate ne mogu da se setim kako se zove, tu u lokalu prekoputa ima ista firma i prodaju polovnih komponenti i to dosta povoljno. Pa vidi prošetaj se sutra možda ti izađe nešto povoljno.

setimo sam se, valjda beše Katalog naziv firme ili tako nešto....

tranzit 19.08.2012 01:48

Citat:

Originalno postovano od ЂолеПФК (Post 222200)
I definitivno je otisla ploca.E, sad, posto se ja toliko ne razumem, da li bih mogao da nadjem pristojnu plocu do 70-80e?

Da li bi ostao pri istom procesoru ili bi i njega mijenjao ? Ako se odlucis za promjenu procesora onda nikako ponovo Athlon jer on je, sto se tice audija, debelo slabija opcija. Inace ako ostajes pri starom procesoru, ima veoma dobrih mainboarda za 70-80 eura. Na primjer, ASUS M5A97 je veoma dobar mainboard, mada nisi naveo koji Athlon procesor tacno imas radi kompatibilnosti. Ovaj ASUS je oko 80 eura i nove je generacije pa podrzava USB 3.0 i PCI-e ali ces RAM morati da dokupis posto je taj MSI koji si imao bio na bazi DDR2 a ovaj ASUS radi sa DDR3 modulima. Inace sumnjam da ces naci novu AMD plocu sa DDR2 RAMom, sem ako prodavcima nije ostala poneka ispod tezge. ASUS M5A97 imas i kao Pro verziju koja kosta nesto preko 90 eura a bogatija je za eSATA i FireWire interface od predhodne a i overclocking je kod nje nesto bolji.

ЂолеПФК 19.08.2012 02:19

@nikadvisekorg Da, druze, Katalog se zove, to je jedina IT radnja u Leskovcu koja nesto vredi.Komponente trenutno ne znam tacno, ispisacu sutra kad budem bio kuci.

@tranzit Pa ako bih se odlucio za menjanje maticne ne bih menjao procesor, ali sada razmisljam da bi mozda bilo bolje da se strpim koji mesec pa da pazarim neki laptop koji bi mi ujedno sluzio i za muziciranje.Mogao bih da skupim do 450e, valjda postoji neki koji bi posluzio.Posto znam da bih uz kupovinu ploce morao da menjam i RAM pa bi me to sigurno izaslo preko 100 evra.

tranzit 19.08.2012 02:26

Ne ocekuj previse od LapTopova, a pogotovo ne u tom cjenovnom rangu, kada se radi o live muziciranju. Eventualno da ga iskoristis za dva-tri dobra sounda istovremeno i to bez silnih Program Changea i brda midi kontrola. Ne znam kako se krecu cijene LapTopova na Balkanu pa ne bih znao da ti preporucim nista konkretno za taj novac ali u svakom slucaju i po svaku cijenu gledaj da bude na bazi Intel procesora.

ЂолеПФК 19.08.2012 02:32

Ok onda, kad se budem odlucio da kupim, obraticu Vam se sa nekim modelima, mozda bude i veci budzet.
A sto se kompjutera tice jedino sto mi pada na pamet je da prodam komponente koje su ispravne.Hvala svima sto su se potrudili da pomognu, sto se mene tice moze lock posto nema vise sta da se pise a da vec nije napisano.Hvala opet svim kolegama.

Trenutno vrijeme na Forumu 11:25

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org