![]() |
Izbor maticne ploce
Pozdrav svim clanovima, verovatno se neki secaju da sam imao problem sa kompjuterom, ispalo je da je crkla maticna ploca.Sad sam ja nasao nekoliko modela pa ako mozete da mi date savet o njima.
To su: 1)GIGABYTE GA-M61PME-S2P (4,400 din.) 2)GIGABYTE GA-M68M-S2P (4,990 din.) 3)MSI K9N6PGM2-V2 (4,990 din.) 4)MSI 760GTM-P33 (5,000 din.) 5)ASUS M5A78L-M LX V2 (5,290 din.) 6)ASROCK N68C-GS FX (5,300 din.) 7)ASROCK N68C-S UCC (5,200 din.) Iskreno, izbegao bih MSI posto mi je pokojna bila MSI, a i kolega @tranzit je rekao da se klonim njih.Za firmu ASROCK prvi put cujem. |
Iskreno, ni jedna mi se bas ne dopada (nista posebno nema ni jedna sto bi privukla paznju), ali bilo bi dobro da prvo kazes sta imas ostatak konfiguracije (Ram, CPU,....), pa da se vidi lepo sta ti pase najbolje....I kazi jos, jel' je obavezno novo ili ne i do koje pare imas limit? Pozdrav :)
|
Inace, ova ASUSova nije za AM2 socket kakva meni treba.Problem je sto ovakve kao sto meni treba skoro i da nema u proizvodnji, kako sam cuo ove godine DDR2 odlazi u zaborav.Pre bih uzeo novu, skeptican sam malo po pitanju kupovine polovnih.Do 6000 bih isao.
Na drugom forumu sam dobio preporuku za plocu pod numeracijom 2 :D Edit:Procesor je AMD Athlon 64/x2/FX, a memorija DDR2. |
ASROCK potice iz iste firme koja radi ASUS maticne ploce, uglavnom je to vrlo priblizan kvalitet a razlike su marginalne (najprije u upotrijebljenim kondenzatorima). Gigabyte je uvijek dobar izbor pa je rame uz rame sa ASUS plocama. Odluci se izmedju tog broja 2 i 6 ukoliko bas hoces da ostanes na AMD platformi, mada ti ne bih preporucio da ostajes na njoj ako imas ikakvih vecih ambicija sa audio radom. Intel procesori su daleko, daleko odmakli, toliko daleko da iskrenop sumnjam da ce AMD ikada vise moci da ih sustigne. Performansom su Intel procesori trenutno u ogromnj prednosti.
|
Sad mi je dovoljna neka od ovih, a sledece jeseni cu kupiti racunar koji ce mi sluziti za audio rad. Kojoj ploci od ove dve biste dali prednost? Da znam pa da narucim sutra.
Sent from my Telenor_OneTouch using Tapatalk |
U ovom konkretnom slucaju ASrock jer je noviji proizvod, mada obje baziraju na istom Chipu (nVidia 7025) i obje su microATX format. ASrock je nesto naprednija po pitanju Overclockinga a podrzava XFastRAM, XFastLAN i XFastUSB koji svi zajedno povecavaju performansu sistema. Broj Slotova je potpuno isti ali je kod ASrocka njihov raspored na ploci bolje uradjen pa onaj jedan PCIex1 se nalazi prije PCIex16 tako da ga nece blokirati sira graficka karta. Obje ploce podrzavaju i DDR2 i DDR3 RAM (DDR3 samo uz AMD A3+ CPU). Pored svega nabrojanog ASrock ima Instant BOOT funkciju pomocu koje podize Windows u roku od 4 sekunde. Postoji jos nekoliko sitnica koje cine ovu plocu vrlo interesantnom a kako sam ti vec pisao ASrock je u sustini ASUS, odnosno njegovo jedno odjeljenje, tako da se ne moras brinuti posebno o kvalitetu. Tu je ASUS svakako No.1 trenutno.
|
Jedno cu ti reci:
MSI ni u ludilu! Ja je imam i samo cekam dan kada cu je se resiti. Par drugova isto ima losa iskustva sa njim tako da ti je moj savet bezi od njega. Gigabyte ili Asus |
I dalje Gigabyte ima svoju sopstvenu proizvodnu liniju, kao i do sada, tako da to i dalje nije "sve isto", a sto se tice RAIDa, on je, najkasnije poslije pojave SSD SATA 3 diskova, postao potpuno nebitan kada je u pitanju Acces Time i protok podataka, koji su enormno bitni za audio rad. Radi ovoga, uopste nije vise bitno da li maticna ploca podrzava RAID ili ne jer on svakako ne igra nikakvu ulogu kada je u pitanju jedan audio sistem sa SSD SATA 3 diskovima.
|
Kupio sam ASROCK plocu, ali je mnogo manja nego stara pa ne znam da li smem da je prikljucim, evo slike...
Ne mogu da uploadujem nesto, uglavnom, smem li da je konektujem iako je manja? Procesor sam lepo namestio, uklapa se. Sent from my Telenor_OneTouch using Tapatalk |
To sto je manja znaci da je uskracena za par slotova, i prilagodjena za manja kucista. Slobodno prikljucuj, ali pazljivo sa front panel i front usb kablovima.
Sent from my LT18i using Tapatalk |
Postoji li neki tutorial za te kablove? Znam da ih namestim, ali za svaki slucaj.
Ako si dobio uputstvo sve je tu.
Sent from my LT18i using Tapatalk |
Kazi koj model ASROCK ploce, pa cemo ti pomoci koliko smo u mogucnosti....To sto je manja znaci upravo kao sto je kolega @marko87 rekao....Znaci nemas nekoliko PCI slotova, vec mozda jedan PCI EXPRESS za graficku i eventualno jos 1,2 i to je to, pa je zato malih dimenzija....Sto se tice povezivanja kablova, obicno na svakoj maticnoj ploci imas neki "tajni kod-pin" kako da povezes kablove tipa: "POWER LED, PLED, HDD, +, -" i slicno....Potrazi samo na maticnoj lepo, a sto se tice USB-a, na skoro svakoj ploci pise USB1 ili slicno i tu se prikljucuje kabli od USB-a, ako ga imas sa prednje strane kucista....Sto se procesora tice, cini mi se da si vec negde rekao da je AMD, tako da nemozes da pogresis....Samo lepo gledas raspored rupica i pinova i onih mesta gde nema pinova koji su karakteristicni za AMD socket....Ni za Am2, Am2+, Am3, Am3+, FM1 nemozes da pogresis sto se tice procesora....Samo ga lepo ubaci i zakljucaj, stavi termalnu pastu i kuler odozgo, i to je to.....Sta jos treba, pitaj....Pozdrav :)
|
Maticna broj 6 iz prvog posta.
Procesor sam povezao, samo jos ove sitne kablice. Sent from my Telenor_OneTouch using Tapatalk |
Evo sa slike sam ti pokusao slikovito objasnim gde da ubacis kablice....Crvena boja - kablici za start, reset, HD lampa i power lampa (+ i -) ; Zelena boja - ako imas sa prednje strane kucista USB, neki od ovih obelezenih ti sluzi za USB i mozes da ubacis u bilo koji ; Braon(narandzasta) - sa prednje strane kucista ako imas za Audio prikljucke
Nadam se da sam ti malo pomogao....Pozdrav :) [img]http://dc359.*******.com/img/wCbo7Ty-/s3/0.6410859428367305/N68C-GS_FX_m_.jpg[/img] |
Hvala puno druze, ja sam vec konektovao sve, ali kao sto je uvek kod mene slucaj, to nije kraj mojih problema, nema mi slike na monitoru kad startujem komp! Sta bih mogao tu da uradim?
Gdje prikljucujes monitor, na integrisanu graficku ili... ?
|
Ne na integrisanu. Evo sad nece da se upali uopste, isto kao sto je bilo sa prethodnom maticnom. Ne znam stvarno sta je problem. Da napomenem pre nego da probam da ukljucim kompjuter sve kablove mi je povezao covek koji je programer.
Najbolje bi ti bilo da ti to poveze covjek koji je serviser, samo nadji nekoga ko zna da te ne oderu.
|
Citat:
|
Pogledacu to sad, a i ja se cesto pitam sta programira....
Ali, prvo je hteo da se ukljuci ali bez slike, i odjednom ne daje znake zivota, da li je moguce da je novo napajanje crklo ili maticna? Sent from my Telenor_OneTouch using Tapatalk |
Citat:
|
Sve uredno povezano. Nova je ploca, mislim da nije do nje, sumnjam najvise na napajanje.
Je li napajenje staro ? Imas li negdje da posudis kakavo napajanje radi probe, jer cini se da druge nema.
|
Da sam blize rado bih dosao da ti pomognem ali ovako na daljinu je tesko ustanoviti sta je kvar.
Nadam se da nije ploca u pitanju vec samo napajanje. |
Izgleda od kako imas tog programera sve ti pokvari umjesto da napravi jbt.:(Ja sam evo vec drugi put sve sam sklapao citav komp od nule i uvijek sve radi iz prve a nisam nikakav programer,sta taj radi,pa svaki put mrak:rolleyes:
|
Probaj ATX kablic sa 4 pina kao sto rece drug @tranzit, mozda je do njega, ili ako ti je neka bolja graficka, onda onaj sestopinski kabli sto ide u grafu, mada ako njega nisi ubacio - necu da te plasim sta ispadne....Ako sumnjas na napajanje, nadji neku zicicu bakarnu, uglavnom da provodi struju, izvadi onaj veliki 24 pinski kabli glavni sto ide u maticnu sa desne strane, ali pre toga sve kablove iz napajanja koji su ti ukljuceni izvadi napolje, izvadi i glavni onaj crni naponski kabli od 220v sto ide u napajanje, ubaci jedan kraj zicice na bilo koju crnu zicu, a drugi kraj ubaci u zelenu zicu (masa) i onda ubaci naponski kabli i pritisni prekidac na ON (I) i ako se okrece ventilator, veoma verovatno da nije napajanje, a ako se ne okrece, onda je pak problem verovatno do napajanja....Ipak mislim da vi niste lepo spojili kablice sa start, reset i slicno, nego ne rece, jel se komp pali u vidu harda i to?Jel' zuji nesto, jel se cuje ili mrtav skroz?Ili napajanje, ili ako ste prespojili kablove, onda ''pa pa'' ploca, jer tako i jedan moj drug spalio plocu nesto prespojio kablove i sje*o se zestoko....Proverite ipak vi sve to lepo ispocetka lagano, pa onda vidite gde gresite....Pozdrav :)
|
Tako je Aco... cupaj sve kablove da ostane maticna gola k'o od majke rodjena, a onda jedan po jedan ali pazljivo.
|
Citat:
|
Nisam strucan, ali cini mi se da je napajanje slabo (inace je novo, juce kupljeno). To sam zakljucio zato sto kad upalim kompjuter sva tri kulera krenu da rade pa stanu. U najsnabdevenijoj radnji kod mene je najjeftinije napajanje 1500 dinara, a posle njega ide od 9000, a ja toliko nemam :-D Kad sam odneo staro napajanje rekli su mi da ce ovo od hiljadu i petsto da sljaka i bolje nego staro. Sutra nosim napajanje kod njih.
ako je napajanje novo onda ne verujem da je do njega.Poslusaj ti tranzita i skini maticnu plocu do gole koze pa polako bockaj redom,jedno po jedno i pozdravi tog programera.:lol:
|
Citat:
|
Citat:
da li se okrece kuler na napajanju? |
'Ajde ti poiskljucuj sve te kablove, obavi CMOS (imas u manualu opisano tacno kako se to radi i koji je Jumper odgovoran za CMOS) a onda poukljucuj ponovo pazljivo sve kablove, startuj kompjuter i odmah idi u BIOS (sa Delete tastom). Tu pozovi optimalna podesavanja i onda preko F10 izidji iz BIOSa. Kompjuter ce sam da se restartuje. Prijavi nam sta se desilo.
|
Ne pomaze nista @tranzit. @nesaband kuleri od napajanja, procesora i graficke karte.
Aco, tebi se verovatno to samo jednom desilo, meni bukvalno svaki put kad ukljucim. Zavrte se ventilatori na dve-tri sekunde i stanu, inace ona zelena lampica svetli. Ne znam vise sta da radim. Inace napajanje isprobano na drugom mestu, radi. Sent from my Telenor_OneTouch using Tapatalk |
Kao sto sam bio i rekao....Cistio sam drugu komp, prespojili nekako magistrale preko jednog srafcica, i posle ploca nije radila....Isto ponasanje imala kao ta tvoja, i ustanovljeno da crkla....Ako imas mogucnost, probaj plocu i procesor na neki drugi komp pa vidi....Ako se isto ponasa, a posto sam imao skoro isto iskustvo, rekao bi da je ploca rikavela, mada neznam da li je u garanciji i to....Probaj, pa ako je isto, nosi na reklamaciju,a ako nije, nebih da te plasim, ali pisi propalo....Pozdrav :)
|
Ploca je kupljena pre 3 dana :)
Da ti nisi zezno procesor sta,ako si mozda mazao novu pastu,pa nisi kako treba uklopio ili cak i ostetio procesor?Nagadjam samo:)Pozz
|
Na zalost,desava se sta se desava,ali ipak zbog nesigurnosti i nestrucnosti i pokusaja da se neke stvari urade,a da covjek nije siguran sta se i kako radi,i za sta sta sluzi.U ovom slucaju,rijec je o sklapanju hardware-a u kompu.
Kako vidim na kraju,ova tema ne bi ni postojala da je njen postavljac izdvojio iz svog budzeta 5 - 10 Eura.Za taj iznos novca u svakoj prodavnici informaticke opreme koja ima i svog servisera bi uradili ovaj posao.Sumnjam da bi naplatili vise,osim ako u mjestu u kojem zivi nisu neke nenormalne cijene.Ja znam naravno da je danas sve skupo,medjutim ipak sam misljenja da je to trebalo sklopiti u servisu. U principu se nista,ama bas nista ne radi u zivotu( "majstorluk" ),ukoliko covjek nije siguran da ce to sa uspjehom zavrsiti i ako nije siguran u sebe. Dobro je ako neko eksperimentise,ali samo u slucaju da je svjestan da taj eksperiment ne moze proizvesti materijalnu stetu. Sad nesto razmisljam i o toj garanciji za plocu(ako je ona slucajno stradala).I tu sve zavisi od prodavaca.Postoje i neke stvari koje ne podlijezu garanciji,kao sto je na primjer u ovom slucaju nestrucno sklapanje.Ali nadam se da ce ipak na kraju sve ispasti dobro.;) Ovo nije nikakvo pametovanje,ovo je samo drugarski savjet,da je u nekim slucajevima i vrlo skupo biti "sam svoj majstor".;) Pratio sam ovu temu,i cisto sam imao potrebu da napisem par rijeci. |
Nema veze sto je ploca nova....Ako je nestrucno postavljena kao naprimer prespojis srafom ili tako nesto kao sto sam i ja imao slucaj, pa-pa ploca....Isti siptomi znaci....Ocistili, vratili iako mi nije bilo prvi put, vratimo...Upale se kuleri na 2,3 sekunde ugase i kraj....Kasnije ustanovljeno da je srafcic prespojio 2 zice (magistrale) na stampanoj ploci i jbg....Tako da ako ste nesto slucajno prespojili, pisi propalo....Necu te plasim i to, ali kao sto rece kolega @Sejox, ako nisi strucan da namestis komp, odnesi u radnju ili nekom liku koji "zna" da nameste i sigurno ti nece uzeti ni dinar....Proveri plocu kod drugara da li radi, ako ne, nosi odakle si uzeo, mada neverujem da imas garanciju na nestrucno postavljanje....Pozdrav :)
|
Trenutno vrijeme na Forumu 03:04 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org