![]() |
Panorama L i R
Zanima me sta je osnovni cilj panorame na klavijaturama, znam kada je okrecem lijevo ili desno tako se istovremeno smanjuje strana na zvucniku za odredjeni instrument koji podesavam, eh sad me zanima kako vi podesavate panoramu i zasto je treba podesavati. Kako podesiti najbolje panoramu u ritmu (Drum, Perc, Bass i gitaru) . Zahvaljujem na odgovorima, pozdrav
|
Ja znam u produkciji cemu sluzi a na klavijaturama nisam siguran, recimo ako imas boju koja se sastoji iz dve boje na right1 harmoniku a na right2 saxofon pan bi mogao tu da bude zanimljiv parametar za podesavanje ove dve boje ako hocemo da nam se razumnije cuju harmonika i saxofon, malo harmoniku panujemo na levo a saxofon na desno (po ukusu), a sigurno si primetio u drumsetu kod tomova da prvi tom je malo ulevo panovan pa zatim drugi je u centru a treci malo desno. Procitao sam mnogo puta gde neki od poznatih producenata kazu da na panu postoje samo 3 pozicije, a to su 100% levo, centar ili 100% desno. Meni se to bas i ne svidja takvo razmisljanje...Pan takodje sluzi da bi pozicionirali neki instrument u mixu ili jos bolje u prostoru, isto tako moze da bude i sto se tice klavijature. Panovanjem podesavamo stranu (levo ili desno) dok reverbom podesavamo druge dimenzije (napred ili nazad), ovo uglavnom vazi za produkciju, ali recimo da pan na klavijaturi radi nesto slicno.
|
Citat:
@just_be Istu funkciju koju parametar Panorama ima u jednoj produkciji, ima je i u muzickim instrumentima. Pogotovo je ona vazna kod aranzera jer se ovdje radi o "malim" produkcijama u obliku ritmova, a sluzi da bi se pojedini instrumenti pravilno postavili u prostoru. Clanovi jednog realnog orkestra ne stoje jedan drugom na glavi dok sviraju pa prema tome ni instrumenti u jednom aranzmanu ne trebaju biti svi na centralnoj poziciji vec se moraju razmjestiti po horizontalnoj osi panorame. Ovo je vrlo bitan parametar i treba obratiti veliku paznju pri miksu da instrumenti adekvatno budu razmjesteni po panorami a sve vrijeme imajuci u vidu i njihov frekventni opseg (ne postavljati na isto mjesto ili preblizu, instrumente slicnog frkventnog sastava). Strogo treba izbjegavati ekstremne pozicije (L100%; R100%) jer se obavezno treba sacuvati i mono kompatibilnost signala. Jos jedan savjet, nikako ne miksati panoramu upotrebljavajuci samo slusalice jer to ce uvijek biti varka. Za ovo su u sustini najbolji studio monitori bliskog polja. |
Citat:
|
@ tranzit - pretpostavljao sam da cete bas vi znati odgovor i odgovoriti. Mozete li mi dati neku osnovnu semu za panoramu, kako drum da namjestim najbolje, bass i gitaru. I da li se stavlja panorama i na dijelovi bubnja (Snare, tomove, cinele itd) ???? Znam da se najbolje stima uz monitore ali bi mnogo znacilo da mi malo pomognete kako da pocnem.
|
Bas bubanj,bas,dobos na centar,tomovi i cinele mogu da se stavljaju u stranu.Bongosi takodje mogu u stranu ili u produkciji autopan da automatski setaju levo-desno.Solo moze da se panoramise ali ne mnogo,wah gitare takodje.Ono sto je osnova aranzmana se stavlja u centar,bas,osnova bubnja-noga,dobos,hi-hat.
|
Polako, polako... sa tim savjetima. Postavka panorame zavisi u mnogome od aranzmana, to jest od upotrebljenih instrumenata pa tu nema pravila, znaci osnovno pravilo je da nema pravila. To postavljanje dobosa i hihata u strogi centar je takodje diskutabilno. Onda, to trcanje perkusioniste po bini s lijeva na desno i obrnuto se moze upotrijebiti samo u eksperimentalnoj muzici posto je bez smisla da neko trceci po sali lupa bongose. Nerealno i neukusno !!!! Jedino sto se sa sigurnoscu moze napisati je da Bass i Bass Drum uvijek i bez izuzetka idu u strogi centar kao i svi ostali soundi koji su zestoko optereceni bassom.
Dodato: @just_be Ipak postoje neke osnovne postavke od koji treba krenuti. Posto trazis savjet za postavku panorame za klavijaturu, predpostavljam da je u pitanju aranzer, to se svodi na samo cetiri do pet instrumenata u ritmu. Drum Kit udaraljke su vec poredjane po panorami tako da tu nemas sta posebno da radis sem eventualno da pomjeris HiHat i Snare po malo u suprotne stane. Ritam instrument (gitara, klavir...) treba se postaviti ne daleko od centra i suprotno od dobosa posto su oba instrumenta veoma dominantni a treba odrzati ravnotezu u stereo slici. Ukoliko postoji i Pad instrument, njega stavi u sredinu ali mu dodaj malo vise reverba kako bi dobio na prostornosti. Kod njega bi bilo svrsishodno automatizovati panoramu (midi CC#10) ali nikako do ekstremnih polozaje vec samo nekih 15% od centra lijevo i desno. Ovim u sustini vrlo suptilno ubijas staticnost ritma aranzera. Gledaj da taj Pad ne bude prejak a pravilo je da ga pojacavas od minimuma na vise i u onom momentu kada ga prvi put jasno cujes u aranzmanu, smanji ga za malo jer Pad je najbolji onda kada nije primjetan. U protivnom umanjice prodornost kompletnog aranzmana a u zavisnosti od toga sta si upotrijebio kao Pad, moze "zamrljati" kompletan aranzman. Ostale instrumente redjaj po panorami tako da uvijek odrzis ravnotezu u stereo slici. Sta god radio ne stavljaj ih u centar jer tu rezervises mjesto za vokal, kojem nista ne smije da smeta. |
Steta sam sto na svirkama uglavnom ne mozemo rasporediti kutije kako treba da bi sve to doslo do izrazaja.
|
Moja postavka Pa3x je stereo,levi kanal na 9 sati,desni na 3 sata.....za mene najbolja kombinacija.....kada stavim 100% levo i desno,to nije to....
Sent from my HTC Desire HD using Tapatalk 2 |
Nije dobro, ne valja to sto radis. Ti neprirodno suzavas stereo zvucnu sliku. Ne sviraj da tebi bude lijepo, nego publici jer si ti radi njih tu. Stereo znaci L + R a to dalje znaci lijevi kanal miksera 100% lijevo i desni kanal 100% desno. Postavi zvucne kutije kako valja !!!!
|
Problem je sto kutije nikada nestoje kako treba,jer u 90 % slucajeva se kopcamo na ozvucenja klubova,kutije su razbacane katastrofa.....postavljao sam ih tako ko sto kazes ali ako ih stavim tako cujem samo jednu stranu,jer je drugi zvucnik u drugom delu.....
Nema veze, zato publika u sali cuje oba zvucnika, a to je najvaznije.
|
Imam jos par pitanja. Gledam sada kod mene drum kit elementi svi na 00 pan, pa sam uradio ovako; dobos L25, hit hat R 25, crash R 20, ride R 30, china isto malo prema desno, bass bubanj 00. Sta sada sa tom-ovima? (Prvo pitanje!)
Percusije: L 30 Bass gitara : 00 Ritam sekcija: Gitara R 30 Lower pad: 00 I kada sve ovo podesim na mixeru pan ostavim na 12 sati ili trebam zavrtiti i tu jos? (Drugo pitanje!) :) |
Koji je to instrument gdje su svi elementi Drum Kita u centru ?
|
Ja sam radio svoj drum kit po fabrickom drum kitu na pa1x i svaki element stoji na 00 :confused::confused:
|
Generalno svako ce da napravi sebi podesavanje kako misli da treba....i meni elementi stoje na 00,ali pokusacu da ih malo pomerim neke levo neke desno....
Posto ti je PP Box pun evo ti odgovaora o redjanu udaraljki jednog Drum Seta po panorami. Bass bubanj stoji obavezno u centru, HiHat nesto pomjeren na jednu stranu (obicno lijevu) a Snare za isto toliko ali na suprotnu stranu. Ovo "nesto" zaista i znaci nesto malo (10 - 15%). Tomove treba poredjati po panorami s lijeva na desno od najdubljeg do najpliceg. Cinele treba takodje ukloniti iz centra i poredjati ih ali ne suvise daleko od sredine. Paziti na ravnotezu kod cinela, tako da crash cinele ne odu sve na jednu stranu, a tako isto i ride. Ostale udaraljke se mogu po nahodjenju razbacati po stereo slici s tim da se nikada ne ide ekstremno lijevo ili desno. Treba imati razumnu mjeru.
|
Samo bi se na ovu pricu nadovezao i spomenuo one koji sviraju aranzera samo sa L mono... Em je guzva, em prazno... Od kad sam ukapirao sta znaci stereo i koliko je to pismena stvar zahvaljujuci jednom mom prijatelju, mogu aranzman mnogo vise da opteretim (ako ima potrebe) a da nije guzva i da se sve lepo cuje... Shvatite panoramu kao da slusate zvukove iz prirode na oba uha... Ne dolazi sve u centar posred cela... Kao i ocima sto se gleda...ima centralnog dela ali ima i leve i desne strane... A sto se mono zvuka tice, opisacu ga ovako... Izadjite napolje na ulicu i jednom rukom zapusite uvo i slusajte... E kad cujete to, znajte da vam se tako isto cuje klavijatura kad idete samo sa L Mono u mixer... Pa onda kad otpusite drugo uho shvatite sta propustate... Toliko.
Sent from S3 |
Mislim da ce ova tema biti poprilicno korisna mnogima, jer se ovim putem dobije utisak pravilnog rasporeda instrumenata na bini i da se pored svega razdovoje instrumenti iste frekvencije, pocelo mi stvarno smetati kada vocal *prigusi* dobos.
@tranzit Mislim da je red da se zahvalim ovako javno jer ste mi mnogo puta pomogli do sada. Drago mi je i mnogo, mnogooo cijenim to sto objasnite sve sto stignete i pomazete po ko zna koji put ljudima na ovom nasem forumu. A nadasve ste dobar i skroman covjek koji nesebicno dijeli svoje siroko znanje nama mladima. Respect. |
@just_be
Nemas se potrebe zahvaljivati jer je upravo najveca satisfakcija za mene kada neko upotrijebi ili bar proba da sprovede u djelo, ono sto procita u mojim odgovorima. To je i meni pouzdan znak da ne pisem badava. @Vex Odlicno poredjenje si napravio, a koliko ce ono biti ozbiljno shvaceno je diskutabilno. Postoji veliki broj onih koji jednostavno vole da budu slijepi na jedno oko i gluhi na jedno uho. Njima niko ne moze pomoci. |
da pitam nesto u vezi ovoga....evo citajuci ovu temu,rekoh da eksperimentisem malo sa panoramama i stereo kanalom na mixeru...Elem uzeo sa jedan fabricki ritam sa pa2x,sa fabrickim drum kitom i svim fabrickim kontrama,znaci nista nisam cackao oko ritma...iz klavijature dva mono kabla iz L i R u jedan stereo kanal na mixeru...mixer
povezan na dve kutije...Rezultovalo je time,da mi se 2 kontre cuju samo na jednom zvucniku,od ukupno 4 kontre u ritmu, a druge 2 kontre samo na drugom zvucniku,ove druge dve se cuju ali nesto minimalno,kao u daljini,morate naculjiti uvo da ih cujete,slicno sa tomovima i hithetovima...isto tako dobos mi se na jednom zvucniku cuo dosta jace nego na drugom...generalno stekao sam utisak da jedan isti ritam zvuci dosta lepse na jednoj kutiji a na drugoj ne, zato sto se na jednoj kutiji cuje recimo glavna ritam gitara a na drugoj se cuje dosta tise, a cuje se jace neka druga kontra,koja nije toliko bitna kao glavna ritam gitara...E sad,ovo moze doci do izrazaja kad radite u nekom lokalu gde treba razbacati kutije da bi sve pokrili,a uglavnom je tako,pa je moje pitanje jel to tako treba da funkcionise panorama,i sta raditi u slucaju da,kao sto rekoh,moramo da razbacamo kutije na dve razlicite strane,iza nekih uglova i sl? Na kraju sam ukljucio dva mono kabla iz klavijature L i R,ali u dva zasebna mono kanala na mixeru,i tada se na obe kutije culo sve isto,s tim sto na jednom kanalu dolazi do izrazaja dobos i kontre,a na drugom hi hat i cinele,pa sam tako i nastelovao kanale,i tako mi se cini je zvucalo na kraju najbolje,sve se cuje sto izlazi iz klajve na obe kutije...Sad recite vi meni kako je ispravno i najbolje podesiti sve ovo,oko panorame i stereo i mono kanala na mixeru? hvala i poz |
Evo jednog primjera Drum Seta cije su udaraljke poredjane po gore opisanom nacinu:
<a href="http://www.fileden.com/files/2012/9/28/3351947/DrumsTA.wav" title="DrumsTA.wav"> DrumsTA.wav @Milan$ Uvijek ali zapamti uvijek se zvucne kutije u bilo kakvom prostoru mogu postaviti tako da publika ima stereo sliku. Te "kontre" kod tebe su najvjerovatnije postavljene extremno desno ili lijevo pa se zato i cuje tako kako si opisao. Treba uvijek izbjegavati ta extremna podesavanja, to sam vec negdje gore naglasio. |
hvala na odgovoru kolega tranzit,trudicu se da postujem ovo pravilo u buduce, do sada sam uglavnom radio na ovaj drugi nacin,sto sam opisao u mom prethodnom postu,2 mono kabla u 2 mono ulaza.....jos jedno pitanje samo...cesto idemo i po nekim klubovima i diskotekama gde imaju svoje ozvucenje....oni samo uzmu signal iz REC OUT sa naseg mixera da povezu na njihov razglas i to je to...e sad nikad se ne zna kako oni povezuju kutije na njihov glavni mixer....jednom sam video sledecu situaciju...iz mog mixera signal na njihov mixer(.tada sam imao suvi mixer)...iz njhovog powermixera, jedan izlaz samo za vufere drugi izlaz samo za satelite,to su uradili da bi iskoristili graficki EQ kao skretnicu,pa su na jednom izlazu "ubili" sve frekfencije sem "niskih" na grafickom EQ i tako napravili rez za binove,a na drugom izlazu ublili niske frekfencije na grafickom EQ,kako bi odrezali frekfencije za satelite...u tom slucaju nece biti stereo slike? tj. moje pitanje je,kada radimo u tako raznim lokalima,na tudjem ozvucenju,gde ne znam gde je sta kako povezano( kutije vuferi,skretnice,i ostala cuda) da li ipak praktikovati da radimo stereo??? hvala jos jednom unapred na odgovoru, dosta sam razmisljao ranije oko ovih panorama i stereo kanalia, pa da pitam sad bar sve sto me zanima, kad se vec pokrenula tema..I jos jedno pitanje...Nemam studijske monitore,mada planiram uskoro da nabavim par,pa zato sredjujem klavijauturu na ozvucenju...Ako hocu da radim stereo i sredjujem tako ritmove,uvek cu morati da imam obe kutije prikljucene na mixer??? hvala i pozdrav,izvinite na dosadi malo:)
|
Insistiraj u tim klubovima gdje imaju svoje ozvucenje da vidis kako prikljucuju te izlaze sa tvog miksera. Ta nebuloza sa odsjecanjem niskih i visokih frekvencija je necuvena. To moze da uradi samo totalni diletant. Uvijek se treba truditi da se svira u stereo modusu. Preporucio bih ti da za svaki slucaj imas svoju skretnicu za takve izuzetne slucajeve gdje u objektu ona ne postoji. Bar skretnice nisu skupe. Sto se tice monitora, oni treba da budu ukljuceni konstantno dok god se radi na editovanju ritmova jer su oni garant za neizoblicenu zvucnu sliku. Ako na njima postignes da miks bude optimalan, na svakom PA ce on zvucati najbolje sto taj PA moze da pruzi, s tim da podesis graficki EQ odgovarajuce uslovima u kojima radis. Naravno da ti monitori treba da budu pristojnog kvaliteta.
|
hvala jos jednom i pozzz
|
Sta solo klavijaturista uzima kao centar? bubnjara ili mixer? recimo ako stojim na bini bubnjaru sa leve strane znaci li to da bi trebao da se panujem u levo?
|
Nije obavezno ali je logicno jer publika te i vidi sa te strane bubnjara pa vizuelni efekat odgovara onom sto izlazi iz zvucnika.
|
@Tranzit jel ovo premijera bubnja sa Trans Audia :D Upecao sam?
|
Hahahaha... jeste, to su ritam Drum trake jednog od Styleova sa Trans Audio aranzera.
|
:) Cekao sam na gotovs.Malo skrecem sa teme, ali fenomenalno zvuci, svaka cast.
|
I ja malo skrecem s teme, sve sto se bude culo sa Trans Audio aranzera je u istom kvalitetu. Stavim po koji link demo snimaka sa Trans Audije ponekad na chatu... samo treba biti budan i strpljiv... hahahaha. Ovaj demo je bio postavljen kao primjer za Panoramu u aranzmanu a moze se desiti da u nekom drugom kontekstu bude postavljen jos koji demo.
|
Prepoznao sam inicijale iz odma'.
Ok, znaci vrebam na dalje na chat-u, hehe. Zaista, sve pohvale i jedva cekam jos demo-a i specifikacija. Sto se tice panorame (kao da se sad vratimo na temu) postoji jedan fazon kada je neka pevaljka dosla na tezgu i "stimovala" svoj mikrofon. Stoji ona pred mikserom, trupka nogama nervozno i pita muzicara zaduzenog za mikserom: Sta je ovo? Gejn? dodaj mi malo gejn...A ovo? Visoki? dodaj mi i to ...a ovo? Eho? dodaj mi.. mi ..mi.. mi..! A ovo sledece? Panorama? Dodaj mi malo panorame... |
@Morison Pa jel joj dao na kraju i toga? hahahaha :D
|
Ko zna sta joj je jos dodao :lol:
|
Dao joj je i njega, dao joj je...
|
Pa kako, morao covek da joj da, do kraja
|
Samo ne znam jel čovek potrafio jer mu nije rekla u koju stranu da joj da panorame pa da nije pogrešio stranu.... :)
|
Trenutno vrijeme na Forumu 10:12 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org