![]() |
Pomoc oko izbora snagasa...
Pretrazio sam forum i nisam nasao odgovor na moje pitanje pa bih da ga ovde postavim...Naime,od skoro sam vlasnik 4 ev-zx-3 kutija,2 ev-zx-4...dosad sam imao 4 zx-4 i gurao to PM-1000-1...radilo je to sasvim zadovoljavajuce...medjutim od kad sam kupio zx-3 sa kojima u 90% slucajeva radim moj stari pm-1 nije sposoban da izgura i napoji 4 zx-3...ja sam jedno vreme planirao da kupim pm-1000-3 i sa njom radim na 4 zx-3 i po potrebi jos dve zx-4...posto on moze da radi i na 2 oma...medjutim citajuci na forumu mislim da ne gresim,pametniji bi mi bio izbor kupiti jedan dobar snagas koji bi napajo 4 zx-3 i retko kad jos i dve zx-4...e sad posto sam celog zivota radio sa miksetama sa snagom nemam nekog...nikakvog iskustva i znanja sta kupiti za te moje potrebe...ako iko ima sta da napise bilo bi mi od pomoci...vase misljenje i vasa preporuka...hvala unapred svima...
|
zavisi do koje cijene bi isao, ja mislim da bi dynacord sl 2400 trebao da bude dobar snagas, a nije skup previse...
|
nije dobro istim pojacalom tjerati zx3 i zx4,za prve treba puno snage da se potjeraju dok druge idu lako,ili prve neces pokrenut ili ces druge derat,mozda je bolje ostavit powermate 1 kad zatreba za zx4,a neko pojacalo nabavit koje ce potjerat zx3-ke,koje pojacalo to je tvoj izbor,ja bi tako
|
CROWN 1400CLS - 2 x 700 W , ako uspijes nabaviti ovaj slave neces se pokajati. Ja ga dugo koristim i ima snage za sve potjerati.Prezadovoljan sam sa ovim proizvodom :)
|
Tako je ella...to je pametan predlog...ali koji snagas bi bio pravi za zx-3...ima raznorznih...ali nije stvar i uzeti nesto cime cu dobiti samo snagu...vec je pozeljno da dobijem i ton kojim cu biti zadovoljan...ima recimo Behringer » NU3000 INUKE,on je na 4 oma 2x880...da li bi on bio dovoljan....a tezak samo 3,3 kg...
Dodato: da li mozda neko ima iskustva sa ovim snagasem...trenutno je na akciji...mada nije bas jeftin....http://www. megamusic. rs/www/singleitem. php?id=708 |
to je samo do tebe koji ces izabrat,isprobas i izaberes,uzeo si kutije koje traze veoma jako pojacalo,sad bi ih trebao nahraniti,o behringeru tu nebi trebalo ni pricat ako zelis dobar ton,ovaj crown ima 700w u 4 oma po izlazu,a tebi treba min 1200 po izlazu a pozeljno je i puno vise,ja imam zx5 koje su iste snage kao zx3,i koristim pojacalo peavey cs4080hz,snage 2x2040w u 4 oma,i zadovoljan sam
|
behriger ne moze izbaciti tu navedenu snagu, behringerovih 450 w je slabije nego dynacordovih 300.... poredio sam ep 2500 sa powermate 1, powermate izbaci dosta puta vise basa, i zvuk je puno bolji sa njim bez obzira sto je behringer na papiru jaci... a sl 2400 je 1200 w na 4 ohma, u artistu kosta oko 1400 km.
a to za kutije ev i mnogi drugi proizvodjaci govore kako se kutiji od 400 w rms smije dati 800 w, cak i vise... ali se mora paziti, nisam isprobavao, ali tako pise na stranici njihovoj... po tome bi se na to pojacalo smjele spojiti i zx 4 i zx 3, mada ne znam kako bi se to u praksi pokazalo... zx 4 ako je 400 w i tu da dobije 600 w to mozda i nije previse...a snagu dodajes po potrebi, neces nikada pojacavati do kraja sve... |
ja sam svoj snagas prodavao za iste te pare kolko kosta taj sl2400,a moj je dva puta jaci,i nisam ga prodao :-)
|
Od behringer-a sam odustao,jer definitvno nije to resenje,ako niko ne prica recima hvala za njega...e sad nisam siguran da li je pametno resenje CROWN XLS 802...on je 2x500 na 8,a 2x800w na 4 ohm-a...mada je malo slabije...neki su mi drugari rekli da to mozda i nije bas najbolje resenje ali da je i sasvim dovoljno jer je ipak crown u pitanju...jer ima stvarnih 800w snage po kanalu...
|
Evo da se nadovezem na temu :)
Nedavno sam poslao pitanje u EV i pitao sam koliko bi se smjelo pustiti snage na kutije(ZX4 iako znam da je 400w RMS) u fullrange, i odgovorili su mi da otprilike bi se smjelo pustiti do 700w pri tome da pojacalo ne smije biti u peak-u i da ne smije biti nikakvih izoblicenja! Sto se tice crown xls-a 802 i 202 itd, dosta mi je kolega reklo da to pojacalo nije bas pouzdano i da se brzo kvari, a ove serije xls 1000, xls 2000 da nisu losi (tako mi je receno) nisam imao priliku ih probati... Cuo sam kod kolege matrix_mo crown xti pojacala kako rade na acoustic line-u, to ubi!!! |
Mirandes,hvala na ovim informacijama,uzecu u obzir i to oko serije xls 402,802....itd...a da li mozda znas nesto o seriji xti,ili serije cts...?
|
Pa mozda bi kolega matrix_mo (ako bude u mogucnosti) mogao napisati nesto o crownu xti seriji posto ih on posjeduje tj. njegov bend Neretva, ja sam ih cuo kako rade, to ubija koliko snage ima!!!
Mislim da cu cak uzeti uskoro crown xti 4000 od njih, tj. kroz par dana, pa mogu javiti utiske... Meni sto je najbitnije kod xti serije je da je ona lagana (8.4 kg) a ima limiter i dsp i snaga mu je 2x1200w u 4 ohm-a 2x1600w u 2ohm-a, tako da snage za zx3 i 4 nece faliti sto posto :D Kazem, ne mogu nista precizirati dok ga ne isprobam, a to ce biti kroz par dana... :) Sto se tice cts, nisam isto nikad cuo... tako da, nadam se da ce netko od kolega se javiti tko je radio na njima. |
Vazi druze,sacekacu i tvoje utiske,posto sada ionako nije neka sezona i ne zuri mi se bas sa kupovinom...moram dobro i dovoljno da se informisem,ipak je to nesto sto se ne kupuje svaki dan...
|
Normalno, po meni je uvijek, bolje jos stotku skupit i kupiti kako treba, nego neku bezveznu stvar koju neces danas-sutra nikako prodati, a i ovo je tesko za prodati (stvar koja je dobra), kamo li nesto drugo a lošije...
Mislim da je crown jedna dobra zlatna sredina medju pojacalima, do sada mi nitko nije rekao da mu je crklo pojacalo ili slicno (mislim na ovu xti seriju). Tko nema lovu za Lab-a, ima za Crowna :D :D :D Javim kolega utiske, pozdrav. |
Mirandess...cekam utiske...ako imas vremena javi da cujem nesto novo;)
|
Citat:
I iskreno nisam imao gora pojacala od njih.Zvucno su losa,konkretno xti 2000 radi krestavo na visokima , a xti 4000 mutavo na visokima ,po meni ta pojacala su upotrebljiva samo za bass.Sto se tice kvaliteta i izdrzljivosti cista 0! Crkavalo mi je xti 2000 , a kasnije lik kojem sam prodao je crklo i xti 4000 ( pojacala su mi bila nova! ) Cuo sam jos par kolega da su imali problema sa crkavanjima istih,od kvarova na xti 4000 najceseci je kvar na DSPu i prekid nekih flet kablova itd . Jos jedna stvar koja mi je mnogo smetala kod njih je sto na mani napon nece da rade izbace error na displeju i smanje se na 10% snage i nema ih sanse pojacati ( da nisam imao par puta u rezervi crest ca9 likvidirali bi me gosti na terenu kada su poceli XTI da izbacuju error) Sve u svemu pojacala koja vise nikad necu koristiti i ne bih posavetovao nikaome da ih kupi! Imao sam od Crowna svasta od stare MA serije preko CLS , XTI , do digitalije XS i CTS serije ,jednostavno XTI je nesto najgore sto je crown napravio. Do duse ruku na srce DSP xti serije je veoma interesantan ,upotrebljiv i lak za upotrebu ,limiteri su odlicni kao i crossover... Sto se tice CTS serije ,posto vidim da je gore pomenuta e TO je vec odlicna sprava ,ta serija je zvucno odlicna i veoma mi se svidja. POZZ |
nesatomic,sta bi mi ti toplo preporucio,posto imas jako i dugo iskustvo sa opremom sa miksetama sa snagasima...imam dakle pm-1000-1 i 4 zx-3 to bi uglavnom u 90% slucajeva radilo,sta je najpametnije resenje,eventualno gde bi mi trebale jos dve kutije imam i par zx-4 njih bi terao miksetom...i sta mislis o snagasu ev Q1212...hvala ti unapred
|
Citat:
Ako stvarno hoces da imas pravi snagator onda uzmi CREST AUDIO 8001 najbolji snagas koji postoi, ton koji izlazi iz njega je neverovatno realan i mocan, njegov max je 4KW = 4000w Dok si ziv neces moici da ga opteretsi 100%. Taj se snagator koristi u Americi dosta dosta po koncertima.U Evropi mozda malo teze da se nadje ali u Americi nije tesko naci ga ali drzi svoju cenu poprilicno.800 - 900$ polovan.Veruj da DYNACORD moze samo vodu da mu nosi , znam jer sam ih licno testirao u servisu razlika je ogromna |
Pazi ,moras biti svestan da 4 zx3 i dve zx4 ne mogu da rade ni u nuzdi na jednom snagasu.
Sto se tice pojacala za cetriri zx3 iz mog iskustva sa zx5 kutijama koje su iste snage kao i zx3 te kutije traze sto jace pojacalo.Ja sam cak zx5 4 komada koristio sa pojacalom mc2 e45 2x 2250w na 4 oma i sve je bilo savrseno ok,ali naravno klip lampa nikako! E sad realno zx3 ce raditi odlicno i sa 600w ,ALI ZDRAVIH 600w dakle 600w bez klipa. Pojacalo npr koje se vodi npr na 2x1200w na 4 oma ,to je njegova maximalna snaga u punom piku sa 1% izoblicenja.Isto to pojacalo maximalnu snagu ali bez da zapikuje ne moze da izbaci vise od 2x 1000w na 4 oma. Svi znamo da zvucnici nikada ne gore od vece snage pojacala nego upravo od klipa i tih 1% izoblicenja odnosno distorzije pojacala.Kada pojacalo pikuje ono pocinje da gura naizmenicni napon u kutiju i upravo ta struja ugreje namotaj i izgori ga bezveze. Dakle sto jaci snagas i nikako kilp = maximalni kvalitet zvuka , dugotrajnost kutije! Od pojacala koje sam posedovao ,a to je jedno 100 komada razlicitih posavetovao bih sledece : i to ovim redom : cacmo vortex 4 crown ma 3600vz crown cts 3000 lab gruppen lab 2002 crest p 8002 crest p 8001 crest ca12 EV p 3000 Dynacord l2400 peavey gps 3400 ev cp4000 Qsc rmx 4050HD itd itd GOKOARSOV33 Slazem se sa tobom u vezi Crest 8001 ,ja imam taj snagas i to je mrcina teska,ali on nema 2x2000w kao sto ti kazes vec 2x 1250w na 4 oma.Imao sam prilike da ga uporedjujem sa mnogo jacim novijim coper snagasima cak i do 2x2000w na 4 oma i neces verovati da je od 90% tih vrhunskih i neverovatno skupih novih snagasa crest radio bolje i jace ako je skoro duplo slabiji na papiru. O njegom kvalitetu dovoljno je reci da ga mnoge najvece rental kompanije u svetu i kod nas jos uvek koriste iako je tezak 36kg.Evo kod nas npr mega ton do pre par godina najjaca rental firma u Srbiji koristi lab gruppen fp 10000q za satelite ,ali na basovima jos uvek radi gomila starih crestova 8001.Slicna situacija je i sa rentalom SKY MUSICa ,samo oni imaju powersoft digam K seriju za satelite ( line array EAW KF 750) a za basove jos uvek rade strari crest 8001 ;) Cela ta crestova P serija se mani najvise svidja, imam par komada 4801 , 7001 i 8001 .Sve mi to radi jedno 10ak godina i nikad nije stalo.Jednom recju to su tenkovi! Desilo mi se da sam pre par godina radio tezgu u interantnim uslovima , u reku su mi bili crest 8001 za bas i crown xs 1200 za satelite.U toku veceri je crown poceo da svicka i pali neke crvene lampe koje nisam ni znao da ima i na kraju izbacio protekt i kraj,a 8001 nista ,odmah trknem kuci i donesem rezervni crest 7001 umesto Crowna xs 1200 i odradim tezgu do kraja bez problema.Na kraju veceri izmerim napon u uticnici i ima sta da vidim napon 260v :( I tako niz drugih situacija ,gde god je stresna situacija i neki extrem tu su mnoga pojacala stajala i gaslila se ,a Crest tenkovi sljakali do kraja bez da stucnu.Nikad ni na jednom do sada nisam video da je upalio protekt iz bilo kog razloga. Kad smo kod cresta ,imao sam i celu seriju cresta CA od CA6 do CA18 ,i to su odlicna pojacala ,ali ipak klasa ispod P serije.Izlazi stepen je skoro isti ,ali P serija ima vecu rezervu u napajanju.P serija se odlikuje malo boljim ( linearnijim zvukom ) i ima mnogo bolji clip limiter koji odlicno radi svoj posao u zastiti zvucnika. pozdrav Dodato: Citat:
1. nema navedenu snagu ,brzo ulazi u klip 2. nezan je i vrlo sklon kvarovima |
Hvala neshatomic na svim ovim informacijama i iscrpnom savetu...
|
Ja imam Ev q1212 za Zx seriju i to radi super!
|
Ljudi imaju razlicite ukuse razlicita iskustva...po mom misljenju ne bi trebalo da bude lose jer je ipak taj q1212 uradjen maltene namenski bas za zx seriju,ali stoji i to da je vrlo moguce da nema tu snagu i da lako ide u klip,a sto uopste nije bezazleno...zato su mi dobro dosla misljenja sto vise ljudi koji imaju iskustva sa snagasima...verujem da ce i druim clanovima foruma,koji planiraju kupovinu nekog snagasa ova tema pomoci...
|
Daleko od toga da je q1212 los,ali kada bi te iste kutije probao na ev p3000 ili neko drugo pojacalo koje sam gore pomenuo ,onda bi shvatio zasto q1212 nov kosta 720ev a ovi drugi i do 2000ev ;)
|
Citat:
|
Ja cu evo biti kratak i jasan, znaci kopcao sam dvije ZX4-ke na xti4000, prezadovoljan sam i tonom i snagom koju ima! Rad na ritam masini, moras bas pojacat signal da prelazi 0 (na mikseti) pa cak i da pikuje da bi na pojacalu dobio jednu onu crticu(od signala) da se pomjeri (ako me razumijete).
Sve u svemu, ja sam zadovoljan pojacalom! Za par dana cu se poigrati sa skretnicom i limiterom i tim cudesima... :) Lijep pozz. |
Nemoj da poredis Zx4 i Zx3;)
|
Citat:
Po meni je zx4 zalutao u ZX seriju i uz ZX3 i ZX5 mi on nekako uopste ne ide. Zx4 ima drajver ( dh3 1.5 inch drajver) isti kao u sx200,sx300 i skoro istu skretnicu ,samo umesto 300 watne 12ice ima 300 watnu 15icu pa zbog toga smatram da je on trebao da ostane u SX seriji ,ali sa nazivom npr sx600 ili slicno. pozz Dodato: Citat:
Evo npr na oglasima ima par komada crown cts 3000 po ceni od 800ev ,to pojacalo novo kosta preko 2000ev i smatram da je mnogo bolje za iste pare kupiti to polovno nego q1212 nov ;) |
Upravu si skroz...Ta razlika je uvek bila ili uzmes novo ali slabije ili polovno ali bolje;)
|
E hvala svima na ovakvoj raspravi...nikada nisam radio sa snagasima i veoma mi je dragocena svaka vasa poruka...mislim da sam donekle razumeo sto sta...ali sto vise covek zna to vise vredi...
I samo me jos nesto zanim...da li je PM-1000-1 dovoljno dobar da radi u kombinaciji sa recimo crown-om CTs 3000,ili bi neki mozda suvi mikser bio bolja opcija...kad ovo pitam mislim na kvalitet tona koji cu dobiti sa PM-1000-1... |
powermate je ok,kako ce radit najvise ovisi o tebi,imas i puno boljih i puno losijih i pasivnih i aktivnih mixera,radio si na njeg valjda znas jesi li zadovoljan,mislim da ti ne treba bolji mixer uz taj razglas,jer ti zx ovi nisu sad nesto specijalno,da su kutije verse,kv2,rcf tt...itd...., onda bi bila druga prica
|
Ako kupis snagas onda nema potrebe da vuces sa sobom i mexetu sa snagom (veca je, teza i mnogo vise struje trosi od mixete bez snage )
Ako si naviko na zvuk PMa uzmes u tom slucaju CMS 1000 i ne razmisljas puno ;) |
@Minicevac
Ja sam iskreno mislio da je taj zx 3 cudo od kutije, kad ono "niđe zeve" što bi mi rekli, cijenom je skoro ista kao i zx4, ali nema db-a u full range-u. Vjerujem da u kombinaciji sa basovima razvaljuje. Sto se tice zx4, srednja klasa zvucnika, ali itekako treba pustiti 550-600w da bi ona tek proradila, to sam se osvjedocio jucer. Iskreno za sada sam zadovoljan kombinacijom xti4000 i ZX4. @Neshatomic Ja bas nisam stekao dojam da nema visokih i da mutavo radi, meni vise fali basa, ali opet se sve to moze doraditi na mikseti... |
Citat:
Njegova realna maximalna snaga je 920w! Toliko je izmereno da moze maximalno da izbaci ,a to sto se vodi na 1200w je nesto drugo. E sad 920w na 4 oma je u maximalnom rezimu u punom piku,dakle ako ga nisi rokao u pun pik ,a verovatno nisi ,onda ti on nije izbacivao vise od 800w po kanalu na 4 oma .Znaci svaka zx4 je dobila po 400w . ;) To je i fabricka preporuka za snagu pojacala za ZX4 (400w) . Ti si napravio da kazemo idealan odnos pojacalo - kutije ,ali ako smo dosli do zakljucka da je xti 4000 idelan za zx4 koje su mnogo slabije od zx3 onda je sasvim jasno da on zx3 ne moze da potera kako treba. Dodato: Citat:
pozz |
aha, meni rekose da se smije 700w gurnuti na kutije pri tome da ne smije biti nikakvih izoblicenja jer bi to kutije spalilo... Ne znam, ja sam stvarno zadovoljan sa pojacalom. Jos moram samo odraditi tu skretnicu (kada budem basove uzimao) i te sitnice, ali to cu kada budem imao vremena za sada je DSP off :) Pozz nesha.
|
ja sam skontao da ce tip uzet pojacalo za 4 x zx3 a powermate mu treba da potjera po potrebi 2 x zx4,pa mu zato treba powermate,inace pasivni mix dovoljan,od pasivnih ima izbor alen&heat nisu veliki a super rade,meni licno se svidjaju digitalni mixeri a danas ima izbora
|
Tako je ella,u pravu si,dakle snagas za zx-3 a mikseta za zx-4...po potrebi...a pitanje sam postavio misleci na kvalitet tona koji cu dobiti sa pm i snagasem na zx-3...shvatio sam da cu dobiti to sto sam inace dobijao na pm...za nijansu kvalitetnije i bolje jer snagas ima snage za razliku od pm koji se nekako pomalo mucio dok je gurao zx-4...a i uostalom sve je stvar ukusa i navike,tako da jedni hvale pm drugi ga kude,za neke je nezamenljiv za neke totalno bezvredan...
Dodato: Danas sam kupio CROWN CTs 3000;)...sutra idem da ga isprobam i uporedim sa drugim snagasima kod neshetomica...javljam utiske i ocene... |
Cestitam na kupovini ,da te dugo sluzi i da se otplati.Definitivno nisi pogresio u izboru !
Utiske prepustam tebi da izneses ;) pozdrav |
Hvala druze najlepse...i danasnji test me je ostavio bez daha i bez reci...hvala tebi Neso na svemu i na testu koji smo danas odradili kod tebe,i na strpljenu i na utrosenom vremenu...POZZZZ
|
Trenutno vrijeme na Forumu 03:27 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org