![]() |
Koliko profesionalaca a koliko amatera ovde?
Pozdrav drustvo, interesuje me da li ste svi posetioci foruma profesionalni muzicari, tj da li zivite od "svirke" ili vam je to dodatna zarada i hobi.
Evo, ja da pocnem, kao sto i samo ime kaze, amater sam, oduvek bio, svirao nesto malo u srednjoj skoli, ali ukapirao da je za mene vise skola nego muzika... da se bolje izrazim, nisam bio los sto se instrumenta tice, ali satra, grljenje sa pijanim gostima, izlazenje na kraj sa losim platisama, dobrim platisama ali u isto vreme zakeralima... nisam ja bio za to. Inace radim kao statisticar, harmonika mi je ozbiljniji hobi, odsviram tu i tamo poneku zurku i to je to... posto i supruga svira (srednja muzicka, klavir) imamo dosta instrumenata kuci mada ni njoj muzika nije profesija (profesor na farmaciji) Kako je kod vas? Srdacan pozdrav. |
dobra tema, zapravo, odlična po meni...
trenutno sam "profesionalac" mada je to preteška riječ, jer živim od glazbe, ali samo zbog razloga što ne mogu naći posao u struci... inače sam po struci mag. ekonomije, i vrlo bi rado prešao na stranu "amatera", da mi glazba i tezga bude dodatni izvor prihoda, ali je trenutačno takvo stanje i nemam izbora.... lijep pozdrav |
Amater, radim u drzavnoj firmi odsviram po koju zurku, slave praznike uglavnom kod prijatelja i familije.
|
Amater, planiram muziku kao dodatni izvor prihoda (nekad). :)
|
izvinjavam se moderatorima
... sto sam postavio temu gde joj mozda nije bilo mesto... u pravu ste, trebalo bi da se odnosi ne samo na harmonikase, nego i na ostale muzicare... dakle ajdmo polako dalje... :)
Pozdrav |
Nem problema.
Dodao sam anketu na temu, tako da kome se ne piše može da glasa. Što se mene tiče, muzika je sada retko čak i hobi. Inače sam matematičar-programer. |
Nekad davno sam mastao da postanem profesionalac i da se bavim muzikom,ali sam rano otisao u inostranstvo i nisam imao vremena da sviram,vec odmah bilo sta da uhvatim i radim iako su mi roditelji bili ovdjé prko 30 godina...Radio sam sve i svasta,samo nikada kao muzicar...Sad i kad bih mozda htio mi je malo kasno,a i mislim da nema ni od muzike vise nista...Dvije kafane koje ja znam rade ,a muzicara i pjevaca na pretek...E sad kakvih muzicara to je druga prica,tako da se ja licno jos uvijek bavim malo muzikom iz ljubavi prema muzici i finoj pjesmi,ovako ponekad kad se sastanem sa familijom ili prijateljima koji vole pjesmu,mada u zadnjih par godina nije vise nikome do pjevanja,pa najvise sviram za svoju dusu jer kao sto sam vec rekao mene muzika jos drzi i volim da uzivam u njoj...Pozzz
|
Studiram informatiku na PMF-u u Mostaru, muzika naravno hobi, mada mi jako dobro dodje jer jos sa roditeljima zivim.
|
Evo ja sam totalni amater .... ne zivim od muzike :?
|
Muzika mi dodje kao hobi. Dosta me opusta kad sam nervozan.
Studiram Masinstvo u Beogradu. Tako da ne planiram od muzike da zivim, ali je fino kad kapne lovica i od toga :) |
Ja mislio da je nemoguce i studirati i svirati, ali izgleda da sam bio u zabludi.
|
Primetio sam...
Da vecina nas ovde koji se bavimo amaterski muzikom je u nekoj, da tako kazem "numerickoj" struci ili ce biti u takvoj struci (studenti masinstva, informatike)... ne vidim da ima puno pravnika, lekara, istoricara... licno imam puno drugara koji su inzenjeri, programeri a koji sviraju relativno aktivno gitaru, harmoniku, klavir... da li je to slucajnost ili nesto drugo, ko ce ga znati :)
Svejedno bice interesantno pogledati statistiku kad se ova (sad vec postala) anketa zavrsi :) Srdacan pozdrav svima! |
Zivim samo od muzike.
|
Zivim od kamiona,a muziku slusam dok ga vozim :)
Postovano sa mobilnog uređaja |
@Amater_svirac
Nisam ti napomenuo, i ja sam u toj struci :lol: Studiram ETF pa eto statistika takvih kao nas je veca nego sto mislis. A inace ne bih bas dao epitet "profesionalac" svakome ko zivi od sviranje. Ako ih tako klasificiramo mnogo amateri su bolji muzicari od profesionalci sto nije u skladu sa znacenje ovih dva termina. |
Apsolvent ekonomije,nadamo se ne jos dugo,a do tada zivimo od muzike :D
|
Bojim se, kakva je situacija na trzistu rada, da ces i po apsolviranju zivjeti jos izvjesno poduze vrijeme od muzike.
|
a to je vrlo moguce, mada se i ne bi zalio mnogo od muzike,ima tu ok para,jos kad pogledam recimo moju kevu,inzinjer masinstva a radi kao prodavac prozivoda preko telefona..katastrasno..al dobro moje je da ga zavrsim,za dalje cemo videti :D
|
A vi kolega Tranzit, jeste li vi amater ili profesionalac ? :lol:
Ili ste mozda student ? :lol: |
Za Ace...
Ace, "profesionalac" znaci da se neko bavi muzikom profesionalno, znaci zivi od toga, izdrzava sebe i porodicu (mozda i ljubavnicu, nije bitno :lol:).
Profesionalac ili amater nema veze sa kvalitetom muzike kojom se bavi, mada te ja razumem, u srpskom/hrvatskom/bosanskom (zovi ga kako hoces), rec "profesionalac" se cesto koristi da se oznaci nesto dobro, npr "Ma odsvirase svadbu profesionalno" npr znaci da su mnogo dobro svirali. Jos jednom, odnosi se na tome sta je primarno zanimanje, a ne koliko para se zaradjuje ni ko bolji kvalitet muzike ima. Ajd pa tako... :) |
Tranzit je kuvar, Ace.
|
@Amater svirac
Pa definicija ne kaze bas tako, profesionalac treba da ima dobro znanje u ono sto radi ali razumeo sam ja tebe jer si i sam potencirao na sta mislis, zato je i moj odgovor bio takav ;) Da nastavimo sa temu kako si je ti zamislio..... @Vaxter A znaci mota se Tranzit po kuhinje .... zato mu je onako mastan sound. |
Najdraze mjesto u kuci / stanu mi je kuhinja, jedino se tu opustim maksimalno. A sto se tice mog profesionalizma, nazalost jesam i to predugo, citavih 40 godina, gluho i coravo bilo, ne dao Bog nikom.
P.S. A stvarno Vaxter, odakle ti znas da mi je kuhinja centralno mjesto ? |
Great minds think alike!
|
Dakle nismo daleko po tom pitanju... hahahaha, bas mi je drago.... bice valjda jednom "Veliko zdranje" :lol::lol::lol::lol:
|
Ako nemas neki EQ u kuhinji, nisi profesionalac :)
Dodato: Da... I ja sam amater iako se trenutno "ubijam od tezgi" :p Nazalost, ovde gde sam se ne moze ziveti od nase muzike, stranu (Englesku) ne volim pa sam primoran da radim druge stvari ... |
Citat:
Vaxter bi trebao da napravi mogućnost lajkanja postova ... |
Ja još uvek, posle 15 godina, ne mogu da odlučim šta mi je osnovno zanimanje... da li muzika od koje imam više prihoda, ili dnevni posao ba kom provodim više vremena :-) Inače radim u marketingu za P&G...
Sent from my GT-I9100 using Xparent ICS Tapatalk 2 |
Stvarno velika vecina muzicara studira ili informatiku, racunarstvo ili strojarstvo-masinstvo, barem kod nas u Mostaru je tako, postoje citavi bandovi koji zajedno idu na te faksove, kod mene na faksu ima par kolega isto.
|
I ja sam cist amater, sve pesme sviram iz a-mol ili g dura :lol: Jeste smesno, ali posto je istinito ustvari bi trebalo biti tuzno :( Jbg, niko mi nije kriv sto nisam prvo ugledao dugmetaru :D A i dokaz sam da nas ima i medicinara koji sviramo hehe... Salu na stranu, radim trenutno u tekstil firmi, daleko od svoje profesije, muzikom se bavim iz hobija i za svoju dusu iskljucivo, i ponekad padne neka tezga, ali jako retko... da moram ziveti od muzike crko bi od gladi :D
|
E moj druže...
Ne bi verovao koliko lošijih živi od muzike. Ja sam generalno poprilično samokritičan, a onda čujem neke "profesionalce", i kriterijumi samokritike padaju. :D |
Bogami imamo mi ovdje i profesionalaca koji su pravi profesionalci:DKao npr. moji drugovi Dr.Nesa,Tranzit,Boban itd. A mi amateri smo tu da im malo pravimo drustvo i da im nije dosadno...Nadam se da im ne smetamo hehe
|
Vax, to si u pravu. Nekada imam utisak da svaka kuca u Srbiji ima bar po jednog muzicara...
|
Citat:
Dosta sam puta radio sa amaterima koji su se pokazali kao pravi prfesionalci,a radio sam i sa profesionalcima koji su se pokazali kao pravi amateri. |
@Yamahapassion i ja imam taj utisak:)Pozdrav za mog druga
|
Sto se tice muzike, opisao bih sebe kao amater sa dobrim sluhom.
Inace sam magistar statistike/ekonometrije;) |
Ja sviram također iz nekoliko dureva i amater sam vrlo vjerojatno najveći na forumu. To volim i kad ti takvo što donese još i koju paru onda je to super. Od toga ne živim jer se ovdje od toga ne živi. Završio sam elektrotehniku i radim u struci u elektroprivredi pa ne ovisim o svirkama toliko... Popravljam kompjutere,mobitele,električne instalacije i sl također kao hobi al ni od toga se ne može živjet. Treba imat stalan posao i kraj priče. Bar ovdje.
|
Tema je prava, ali mi zivimo u zemlji u kojoj su retka pitanja na koje mozes da das jednostavan odgovor - "da" ili "ne". Upravo zbog toga ne znam kako da odgovorim na pitanje u anketi. Od muzike zivim od 1990 godine. Sviram kontrabas, elektricnu bas gitaru i klavijature-aranzer. Nuzno je da se istakne da sviram, ne koristim midi fajlove. Od 1994. godine radim u sudu, gde mi je plata trenutno oko 30.000 dinara, dakle ispod svakog limita za prezivljavanje. Vise od pola ide na kredit koji sam uzeo da bih sinu kupio harmoniku, jer ide u srednju muzicku skolu. Imam zenu i dvoje dece skolskog uzrasta i porodicu izdrzavam iskljucivo od muzike. Po definiciji, ubrajam se u amatere. Porodicu izdrzavam od muzike. Kako da odgovorim na anketu?
|
Citat:
E tu je problem. Kada bi i oni drzali neku normalnu cenu onda bi to bilo ok,ovako se borimo sa vetrenjacama ko Don kihot.Ali to bi vec bila druga tema. Inace ja zivim samo od muzike od davne 1980 godine i ni jednog dana se nisam pokajao posto imam privilegiju da se bavim poslom koji stvarno volim,a to je danas retkost. |
@caka012
Ti si uobicajeni profesinalac sa Balkana, pa tako i odgovori. Nacin na koji ti pokusavas da savladas ili savladavas zivotne probleme je simptomatican za nase podrucje. Okarakterisao bih te kao cistog profesionalca u vrlo necistim zivotnim okolnostima. |
Trenutno vrijeme na Forumu 09:35 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org