YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Vokalist za Tyros 2 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24358)

Ivan_sk 15.12.2012 13:15

Vokalist za Tyros 2

Zdravo Kolegi muzicari,,Jas sum od Makedonija,,i sekogas ve sledam na sajtov..sviram na Yamaha tyros 2 i mnogu sum zadovolen..Znam deka ima vo sajzerot i Vokalist samo da ve prasam dali ima nekoj slucajno preset za Vokalist..pozdrav od Skopje

Dell 15.12.2012 15:01

Ja sviram na tyros3 i kako sam cuo ne mogu da se ubacuju preseti od vocalista, moraces sam da radis.

EmirTotic 15.12.2012 17:21

Od kada imam tyrosa pokusavam da napravim vokalist i nikad uspeo nisam. Kao i svi drugi koji pokusavaju da naprave nesto kao sto ima korg ili sta ja znam. U prevodu, mislim da dzabe pokusavas da sredis to kako treba, ustekaj para, kupi poseban vocalist i radi posao, nemoj da se mucis, na svim tyrosima je ocajno uradjen. Sve najbiolje. :)

casper 15.12.2012 17:58

Možda se VH s Tyrosa ne može uspoređivati sa onim na Korgovim aranžerima, ali da se ne može urediti to nije točno. Treba se potruditi i dobit će se sve što je potrebno za live nastup. Prije svega treba podesiti postavke mikrofona jer bez toga nema sreće kod daljnjeg podešavanje. Nakon toga treba pronaći najoptimalniji ponuđeni preset i njega doraditi po vlastitom ukusu. Najbitnija stvar je, treba se znati što se mijenja, pipkanje bez veze rijetko daje dobar rezultat.
@ivan_sk-Na Youtube upiši pojam "M. Voncken & J. Wolf: Tyros [Vocoder 1]". Naći ćeš par videa gdje se opisuje podešavanje. Ovisno o onome što ti treba i što očekuješ, možeš dobiti vrlo iskoristive prateće vokale.
Materijala ima još samo treba potražiti na netu, shvatiti princip i napraviti vlastite postavke jer kao što kaže Dell, ne može se samo ubaciti nečija postavka. Osim metode da se podešava parametar po parametar.

dmmacak 16.12.2012 09:56

Neko je davno ovde postavio 3 preseta, ja sam uspeo da ih ubacim. Ne secam se kako, ako je bas nekom bitno videcu da se prisetim. A ja sam isto misljenja da vokalist nije tolko los, nego nisam puno cackao oko toga. Na ove presete, sve sto sam probao, moras pevati 100% tacno, cim malo odstupis od harmonije izadje katastrofa.

casper 16.12.2012 12:30

Ne postoji mogućnost da se samo postavke USER-a za VH ubace u klavijaturu kao što to radimo sa Style ili registration. Koliko ja znam jedino je moguće prepisati sve vrijednosti s druge klavijature i tako kreirati USER za VH.
Može se jedino napraviti prebacivanje cjelokupnog BACKUP-a s druge klavijature i time se se upisuju postavke od svih USER memorija, od EQ, EFFECTA, pa do USERA za VH.

Citat:

Originalno postovano od dmmacak (Post 231401)
....Na ove presete, sve sto sam probao, moras pevati 100% tacno, cim malo odstupis od harmonije izadje katastrofa.

Treba postavke u PITCH CORRECT staviti na OFF i neće biti problema.

VH radi sasvim korektno, samo ga treba postaviti po vlastitom ukusu. Nema čarobnog štapića koji to može umjesto vas. Evo zgodnog primjera kako se može pjevati na VH ako ti je "slon prdnuo u uho".

http://youtu.be/WaIiuSglLMY?t=4m53s

NordX 30.11.2013 12:48

Da ne otvaram novu temu. Vlasnik sam od juce T2,i imam pitanje,kako mogu da prikljucim mikrofon u Tyros 2,i gde i da li moze mikrofon da radi,kada je prikljucen na Hi Fi Sistemu 2.1?

casper 30.11.2013 13:42

1 Privitaka
Mikrofon uštekaš u crveno, signal izlazi na plavo, a ako želiš da signal izlazi na zeleno pročitaj stranu 185. manual.

BTW. u ovoj temi sam napisao netočnu informaciju. Postoji jednostavan način da se USER VH prebaci na drugu klavijaturu bez ubacijvanja BACKUP-a ili prepisivanja pojedinačnih parametara.

NordX 30.11.2013 13:49

Hvala Vam na pomoci G.Casper. Citao sam Vase postove i dosta su mi pomogli da se snadjem. Naime,ja sam ukljucio Hi Fi zvucnike u izlaz za slusalice,i sada sam prikljucio mikrofon,ali ne reaguje nista,nema zvuka uopste na zvucnicima. Gde gresim?

Hvala.

casper 30.11.2013 13:57

Ne bih znao, mikrofon bi se trebao čuti i na izlazu za slušalice.
Predpostavljam da si pojačao INPUT VOLUMEN (iznad MASTER VOLUMEN) jer njime kontroliraš ulazni signal mikrofona. Pored toga treba odrediti i volumen mikrofona, BALANCED > MIC. I uključi mikrofon na prekidaču, JBG-a često se zanesemo pa na trivijalne stvari zaboravimo.

Savjet je da nikako ne spajaš klavijaturu na PHONES, postoji MAIN OUT sa stražnje strane koji je svojim nivoom prilagođen pojačalu, neovisno kojem HiFi ili neki drugi.

NordX 30.11.2013 14:24

Opet mi se ne cuje mikrofon,uradio sam kako ste mi rekli,ne znam do cega je. Kako da dobijem stereo na Hifi 2.1 Sistem? Dva satelita mi idu sa cincevima u Woofer,znaci levi i desni satelit. E sad ja kad ukljucim woofer u Main Out,,cuje mi se samo na jedan zvucnik,kako mogu da dobijem Stereo? Nadam se da me razumete. Ili koji Hi Fi zvucnici bi mi bili dobri da koristim za sviranje a i pevanje uz to,ako je moguce.

casper 30.11.2013 14:29

Kakav je ulaz na wooferu. Jedna mala banana? Ili dva posebna ulaza L i R. Daj neku sliku ili model HiFi-ja.

NordX 30.11.2013 14:30

Mala banana je,ali ja stavim nastavak-bananu veliku i priklucim u Main Out recimo R ili L i dobijem Mono,a u izlaz za slusalice kada ukljucim onda je Stereo.

casper 30.11.2013 14:42

1 Privitaka
Da, zato sam i predpostavio da se mala banana na ulazu woofera. Mogu i predpostaviti da se radi o komp zvučnicima. Ali to je potpuno nebitno.

Tebi treba kabl kao sa slike. S jedne strane "mali stereo jack" i s druge strane dvije "velike mono banane".

casper 30.11.2013 14:48

I zaboravih još nešto, sa stražnje strane imaš mali trim potenciometar, i njega moraš pojačati da bi se mikrofon čuo. Strana 47 manuala.

NordX 30.11.2013 14:56

Hvala Vam punooo na pomocii. Resio sam problem upravooo :) Samo jos mikrofon mi ostaje,ne mogu da prikljucim kako treba,tj.ne reaguje uopste. Jos me ovo zanima,kako mogu da napravim registraciju novu sa ritmom textom,i da napravim Sonbgook kao sto je na KORG-u da li je moguce to?

casper 30.11.2013 15:31

1 Privitaka
Provjeri kabl od mikrofona i budi siguran da je to ispravno. Da li se pali indikator ulaznog signala na ploči ? Moraš pojačati Trim sa stražnje strane klavijature, INPUT VOLUMEN (iznad MASTER VOLUMEN) i volumen mikrofona, BALANCED > MIC.
Provjeri na MIX CONSOLI > LINE OUT da li je mikrofon usmjeren na MASETR OUT.

I za kraj provjeri da li je microfon Mutiran, slika.

Registraciju s Textom radiš tako da prilikom izrade čekiraš kućicu Lyrics. Naravno, moraš i odabrati željeni tekst koje se nalazi negdje u HD.

VUNIMRAV 23.12.2013 11:31

Casper,a i svi ostali koji koriste ili su bar probali VH na Tyrosima,koji najcesce koristite TYP,znam da ih ima more i da je najbolje kombinovati,ali svako drugi mi izgleda vrlo slicno pa zato pitam.Meni nekako standard duet i girl duet.
Drugo pitanje u kom modu treba(najcesce) auto-vocod-chord?Meni nekako vocod.
Molio bih vas za misljenja i generalno za sve "cake" vezane za podesavanje,na koje bi trebalo obratiti paznju i koje su nekako "standardne".
Dodato:
Jos nesto,vidim da se tasterom "talk" iskljucuju efekti,da li to samo za to sluzi ili ima jos sta se moze sa njim.

casper 23.12.2013 18:45

Dalo bi se mnogo pisati o tome. Na žalost, samo piskaranje nema mnogo smisla dok se ne proba podešavanje u praksi i dok ne čuješ promjene.

Za početak, kvalitetno podesi mikrofon po svom ukusu za svoju boju glasa i zatim isključi noise gate i compresor ako ne razumiješ što se i kako s tim podešava.

Ako VH želiš koristiti na način da "reagira i shvaća" lijevu ruku (ACMP) postavi ga u mod CHORDIAL, ako želiš da "pjeva" samo ono što sviraš s desnom rukom postavi ga u mod VOCODER.

Možeš krenuti od nekih tvorničkih preseta da si olakšaš put ali moraš znati da svaki od njih ima svoja svojstva koja ti možeš potpuno promijeniti i time napraviti potpuno drugi tip. Parametara je mnogo ali ako recimo na STANDARD DUO primjeniš CHORDIAL TYPE, nastat će vokalist sasvim drugičijih karakteristika. Dakle, CHORDIAL TYPE određuje kako će se "ponašati" prateći vokali u odnosu na harmoniju koju sviraš.

Već sam napisao negdje na forumu, podešavanjima u VOCAL HARMONY EDIT pod parametrom HARMONY 1/2/3/ VOLUMEN možeš određivati volumen svakog od tri prateća vokala. Tako možeš jednostavno od "COUNTRY QUARTET-a" gdje pjevaju sva tri glasa u pozadini "maknuti višak" i ostaviti si samo onaj drugi glas da pjeva na tvoj.

Kombinacija je stvarno mnogo i ako si malo daš truda vidjet ćeš da možeš imati vrlo iskoristivo pomagalo u pjevanju.

Opcija TALK ne skida samo efekte. Ona služi za pohranu potpuno nove postavke mikrofona kada želiš nešto govoriti. Pored količine efekta je moguće utjecati na 3 BAND EQ, NOISE GATE, COMPRESOR i VOLUMEN.

VUNIMRAV 23.12.2013 19:09

Kao i uvek do sada taca,brz,jasan i precizan!
Izgleda da stvarno predvidjas pitanja,taman sam se spremao da te pitam gde se smanjuju prateci glasovi.:)

casper 23.12.2013 19:17

Slučajno sam pogodio :D

U hrpi parametara koje ima VH mora se djelovati na samo neke da bi se efikasno došlo do rezultata. Upravo smanjivanje pratećih je to što ti treba, ostatak podešavanja koristiš od tvorničkih postavki.
Treba pronaći odgovarajući preset VH i njemu skinuti baš ona "dva glasa viška". Nakon toga preostaje samo odabrati željeni efekt i to je to.

VUNIMRAV 23.12.2013 19:28

Ali kako bi to bilo da ja nemam pitanja??!!!
Ovo mi je jasno za smanjivanje pr vok,probao sam i ide,ali mi nije jasno gde se nalazi CHORDIAL TYPE ,kako doci do njega?

casper 23.12.2013 19:37

1 Privitaka
Ajmo nacrtat. ;)

VUNIMRAV 23.12.2013 19:56

Nema druge!OK,ako sam dobro shvatio svaki od tipova osnovnog VH ima u chordal typu svoj tip koji opet mogu smanjivati odnosno pojacavati dole u vol1/2/3.To mu dodje kao neka podgrupa.
Evo upravo isprobavam i mnobo mi se dopada onaj sa BB oznakom (basom).
Da li znas napamet od kojeg typa da najprobliznije napravim i sacuvam visoku tercu od nekog tria mozda ili...?

casper 23.12.2013 20:07

Ne znam na pamet, mogu pogledati poslije ali sumnjam da će ti to pomoći. Naime, T4 ima nešto drugačije nazive CHORDIAL TYPA, a niti u PDF-u "list data" za T3 ne vidim popis istih.

VUNIMRAV 23.12.2013 20:29

OK,nemoj se zamarati,ionako cu i dalje koristiti moj VP ali i ovde u T3 cu sad kad sam nesto naucio napraviti nekoliko mojih varijanti.Uglavnom moze se to srediti da jako lepo zvuci,naravno za klasicne nrodnjake ne treba ni pokusavati ali za sve ostalo pocevsi od evgr,popa...dzeza...sigurno da moze lepo zvucati.
Primedba,kad su vec pravili VH mogli su i dve tri osnovne kombinav=cije ubaciti,nebi ih Bog ubio.
Ali...

casper 23.12.2013 20:54

Nisam baš shvatio zadnju rečenicu, što si konkretno mislio pod pojmom "kombinacije".

VUNIMRAV 23.12.2013 21:59

Pa mislio sam da ima cist,znaci bez promena u glasu visoka terca ili cist i samo drugi glas bes prelaska iz drugog ili terce u neki drugi interval.

casper 23.12.2013 23:15

1 Privitaka
A to ti treba.
Znaš i sam da nisam nikada koristio T3 pa sve pregledavam preko manuala. Na žalost, opis je toliko oskudan da ne mogu vidjeti da li se uopće nalazi ono što ti treba. Na Tyros4 postoji ta opcija i veoma se lako i brzo sredi "čista terca" za sve tonalitete.
Ovako to izgleda na T4 pa pogledaj da li negdje imaš postavku koja se zove HARMONY ASSIGN gdje je KEY ROOT željeni tonalitet, a KEY TYPE dur ili mol.

VUNIMRAV 23.12.2013 23:38

Ok stari druze,sutra cu pogledati,sad mi se ne da paliti klav tama krenuo leci,ali bojim se da na takvo sto nisam video u ponudi T3.
U svako slucaju hvala ti.

tranzit 24.12.2013 01:09

Nema Vunimrav, nemoj badava da se mucis trazeci, neces naci. Vocal Harmonizer kod Yamahinih aranzera potice jos od PLG100-VH karte. koja je svojevremeno pravljena za Motif, PSR9000Pro, MU100R itd... i od tada se sama struktura harmonizera uopste nije promijenila, sto je naravno poveca sramota za Yamahu. Oni koji su dosli sa novijih Korgovih aranzera, bice razocarani Vocal Harmonizerom na Tyrosu jer je on prilicno daleko od onoga sto je u stanju da uradi Helicon na tim Korgovim aranzerima. Za ozbiljan rad oni jednostavno nisu dovoljni jer samo nedostatak Scale Modusa je dovoljan da sve padne u vodu, odnosno da je potpuno jasno da taj Vocal Harmonizer nije u rangu novijih TC Helicona ili Digitecha koji su jedino pravo "oruzje" u balkanskoj folk ili turbo-folk muzici.

casper 24.12.2013 01:46

Nisam u potpunosti zadovoljan sa VH na Tyrosu. Međutim, može se itekako iskoristiti ako zatreba. Pored toga, nisam pobornik da se u aranžer klavijaturu "trpaju" mogućnosti koje nemaju direktne veze sa prvom namjenom klavijature.

Bez obzira što Korg ima mnogo moćniji "alat za pjevanje" od Tyrosa, to je opet samo (loš) dodatak s kojim nikako neće biti zadovoljan onaj tko traži više. Prvenstveno zbog toga što signal osnovnog vokala nikada nije isti kao kad se mikrofon prikopča na mixer. No, predlažem da općenitu raspravu o harmonizrima ostavimo za neku drugu temu.

Na VH2 kod Tyros4 se može poštelati da samo jedan prateći vokal pjeva uobičajenu tercu (mislim na interval od tri tona) u ovisnosti od tonaliteta u kojem se pjeva. Da bi se ona pravilno čula, nije potrebno svirati na klavijaturu, dovoljno je da glavni vokal pjeva u tonalitetu koji je određen na vokalizeru. Tako je moguće odrediti i molsku tercu. Tranzit, da li si imao priliku koristiti VH2 na taj način?

Pored toga, ako se VH2 poštela kako valja, može biti izvrsno pomagalo pogotovo kada je jedan pjevač ili OMB, svejedno. Mogućnosti su velike, podešavanja brojna i ako postoji znanje i iskustvo, može se dobiti izvrstan efekat bez obzira na vrstu glazbe koja se svira.

poslušajte na 1,30

Bryan Adams - Summer of 69 Cover by André K. Tyros 4
You need to upgrade your Flash Player

ili za tkz. recitatore =))

VH2 Total Pitch Correction Software
You need to upgrade your Flash Player

tranzit 24.12.2013 02:09

Jesam, imao sam prilike koristiti VH2 na taj nacin ali to je samo "ubogaljeni" scala modus kod kojeg nemas mogucnost detaljnog definiranja harmonske konfiguracije kojom ce se voditi ta terca jer nije bitan samo tonalitet vec (posebno na Balkanu) i citav harmonski sklop pjesme. Potpuno si u pravu da Vocal Harmonizerima nije mjesto u aranzeru i da se tu uglavnom stavljaju trecerazredni produkti adekvatnih firmi. I ja sam striktno protiv te produkcione politike koja u sustini donosi vise stete nego koristi jer na osnovu nje proizvodjac poveca zamasno cijenu aranzera, a taj dodatak se recimo ne upotrebljava ili se upotrebljava toliko malo da je zanemarljivo.

sale_band 24.12.2013 02:53

Ja niti koristim vokalist, niti "solo terce" (boje) i niko se ne žali....

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

tranzit 24.12.2013 03:17

Nije to na odmet imati, pogotovo ako sam radis. Mislim i na jedno i na drugo ali onda u pravom kvalitetu.

sale_band 26.12.2013 12:57

Navikao sam da mi terce svira harmonikaš (kad radimo zajedno) a vokalist povremeno uključim ali mi ne znači nešto mnogo...
Inače, ove terce imam sređene na M3 ali, retko ga nosim na tezge zbog viška kilograma :)
Na PA3 mi se nikako ne sviđaju "standardna" rešenja za terce...

Hvatam prečice :)

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

tranzit 26.12.2013 19:27

Sva ta rjesenja za terce na PA3X su smijesna i nisu za ozbiljnu upotrebu i uopste ne grijesis sto ih ne upotrebljavas. Sve je to polovicno i nedovrseno (a i ne moze na te nacine da se dovrsi), tako da nista nisi propustio. Pravo rjesenje je kod PA3X kao uostalom i kod svih ostalih Korgovih aranzera, spoljni uredjaj koji ce to onda odraditi na najprofesionalniji nacin, bez potrebe za ikakvim kompromisima.

sale_band 26.12.2013 19:35

Vokalist za Tyros 2

Ma ja sam u nekom prelomnom periodu, koji doduse traje vec nkoliko godina, kad razmisljam da sve muzicke aktivnosti prebacim u kucni studio i kazem zbogom tezgarenju, nego, uvek fali neka kinta pa odlazem tako rok do daljnjeg... Zato mi to ceprkanje po vokalistima i tercama nije toliko interesantno.
Nisam toliko star ali bih mogao reci da sam neka vrsta "old scool" muzikanta koji je navikao da radi samo svoj deo posla, koji je, u mom slucaju, bio solo harmonika/klavijatura i pevanje. To je ostalo iz vremena kad se radilo u punom sastavu od 4-5-6 clanova...

Ovo mi je sada nuzno zlo i ne nalazim ni trunke uzivanja u aranzerskoj svirci... Nesto mi govori da znas cak i bolje od mene sta hocu reci...

Trenutno vrijeme na Forumu 21:06

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org