YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Studijski Hardware (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=71)
-   -   PreSonus Audiobox Studio Complete (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24540)

muamerboss 14.01.2013 15:13

PreSonus Audiobox Studio Complete

Pozdrav kolege.. Evo danas sam narucio ovaj set iz jedne prodavnice muzickih instrumenata(ne znam smijem li napisati iz koje, zbog reklame :D).. Uglavnom, volio bih da cujem vase misljenje, da li se neko susretao s ovim i koliko dobar zvuk se moze dobiti sa ovim mikrofonom??
Da li ima latencije i tako te stvari :D..

http://www.bellandcomusic.com/image-...box-studio.jpg

zcelcic 17.01.2013 00:44

PreSonus Audiobox Studio Complete

E bas sam ja ovo htio pitat ? Jel icemu valja ovaj mikrofon i ove slusalice za barem za neki pocetak dok se ne kupi nesto bolje ? pozdrav

muamerboss 17.01.2013 01:22

Ja sam vec narucio..Valjda ce se moci pristojno snimati s njim :D
Samo, tek sad sam vidio da u ovom setu ne dolazi Presonus AudioBox 22vsl, nego neki USB...Sad neznam kakva je razlika izmedju te dvije zvucne :S

tranzit 17.01.2013 01:23

Ogromna je razlika, pod hitno zaustavi isporuku i mijenjaj za 22VSL... ali pod hitno.

zeljko 17.01.2013 08:06

A koji je bolji za uzivo svirat Presonus mobile box ovaj sto ja imam ili ovaj 22VSL

tranzit 17.01.2013 08:26

Opet 22VLS sto radi kvaliteta softvera, sto radi daleko vece brzine drivera. Normalni AudioBox je prilicno stara sprava (za danasnje pojmove "staro") i bazira na normalnom USB 2.0 driver protokolu, dok 22VSL pociva Hi-Speed USB audio driveru koji, jos uvijek ne maksimalno ali neuporedivo bolje koristi propusnost USB 2.0 intrfacea. Shodno tome, AudioBox 22VSL na dobrim PC konfiguracijama ide i do 64 sampla (1.5ms) latence, sto je odlicna vrijednost cak i za PCI/PCIe i FireWire audio karte.

muamerboss 17.01.2013 14:46

Tranzit druze, gdje si bio juce da mi napises to :/...Isporuka je vec krenula, ocekujem je danas ili sutra...
A de mi reci, kad sam vec za*ebao stvar, je li pristojna latencija sa ovim AudioBox-om sto sam narucio?? Hocu li moci koristiti VST programe preko njega??
Imam 4gb rama, procesor Pentium Dual-Core 3.06Ghz...
Nadam se da nisam bas toliko "pojeo go*no" :D Valjda cu moci pristojno snimati s ovom opremom za pocetak....
Pozz za tebe!

tranzit 18.01.2013 00:32

Hahaha... ne prepadaj se, ici ce to i sa njim a pogotovo kada je u pitanju snimanje. Za Live ce biti malo tijesno ama to zavisi dosta i od kompjutera odnosno konfiguracije. Pomenuo si da je procesor Dual Core 3.06GHz pa mogu samo da predpostavim da se radi o Intel E6600. Nisi napisao sta je sa ostalim komponentama kompjutera jer i od njih zavisi mnogo sto sta u audio radu.

Nego sta ima veze sto je posiljka vec krenula, kod profesionalnih prodavnica to nije problem vratiti i zamijeniti. Gdje si kupio to ?

muamerboss 18.01.2013 00:57

Narucio sam iz Artista.. Mislim, lako bi mi bilo to vratiti i uzeti 22vsl.. Ali problem je u parama :D
Jedva sam skuck'o za ovo, jer je po meni bila najbolja opcija da dobijem zvucnu+mikrofon i slusalice uz to.Ovo je bilo na nekom snizenju tako da sam dobio ovo za 200eura..

Eh sad, necu ja to mozda ni koristiti za live sviranje, samo za snimanje sa mog Tritona, i snimanje vokala... Bubanj i bass cu koristiti preko Vst programa.
Jedino me interesovalo, hocu li moci koristiti vise programa a da ne zapinju, jer sa ovom mojom integrisanom kartom nije islo bas najbolje.. Morao sam koristiti Asio2all, ali opet je tu i tamo "stucalo"...

Nezz sta jos treba napisati za racunar? Zvucna je integrisana neka HDAudio, Windows 8 64bit koristim... I mislio sam snimati u Cubase-u uz Fruity Loops i jos po koji VST programcic :D
Dodato:
I da, zaboravih ti potvrditi za procesor.. Upravu si, to je taj E6600

tranzit 18.01.2013 01:30

Nisi napisao koja je maticna ploca, koja graficka karta, kakav i koliki je Hard Disk i imas li ih vise ili samo jedan.

muamerboss 18.01.2013 01:56

Hard disk je 500gb -WDC WD5000AAKX-001CA0 ATA.. To pise na Device Manager, nezz je l' to odgovor na to "kakav je" :D

Graficka karta- ATI Radeon HD6450

Maticna ploca - Gigabyte Technology Co., Ltd. G41MT-S2P

Valjda je to to :D

tranzit 18.01.2013 02:10

1 Privitaka
Intel E6600 3.06 GHz je slabasan procesor koji ti nece dati Bog zna kakvu performansu ni sa jednim audio interfaceom ma koliko on dobar bio. To sto AudioBox u idealnom slucaju moze raditi bez smetnji na 128 samplova latence (oko 3ms), to ne znaci da ce isti slucaj biti kod tebe. Medjutim, budi zadovoljan ukoliko bude islo i sa 7ms bez smetnji. Ovo moze malo da se popravi i nasminka ovrclockingom E6600. Uspjevao sam svojevremeno da ga natjeram na 4GHz (permanentni rad bez padova i bilo kakvih smetnji) sto bi dosta popravilo stanje kod tebe. No za ovo bi i ostale komponente morale da budu na nivou. Sa tim sto imas bi bilo moguce natjerati E6600 na sigurnih 3.8GHz sto bi znatno popravilo audio performansu. Moja preporuka bi bila da nabavis jos jedan hard disk, koji bi bio zaduzen samo za snimanje audio traka. Ovaj koji vec imas trebalo bi podijeliti na dvije particije gdje bi na prvoj bio Windows 8 64 Bit a na drugoj samo Contenti VST instrumenata. Ovo bi veoma rasteretilo kompletan sistem pri audio radu. Pogledaj donju sliku koja pokazuje kako kotira tvoj E6600 performansom u odnosu na aktuelne procesore. Onim overclockingom koji sam ti pomenuo bi popeo E6600 za nekoliko stepenica po donjoj skali.

muamerboss 18.01.2013 14:13

E hvala ti puno na odgovorima.. Samo jos da pitam, koliko ima rizika sa tim "overclocking-om"??
Kazes da bi ga mogao natjerati do 3.8Ghz...Ali, jel bi onda morao da ubacim bolje hladjenje ili sta vec, da mi ne bi neke komponente stradale??
Izvini sto te ovoliko ispitujem, ali nisam nikada radio, niti ista znam, o tom overclock-u...
Pozz...

tranzit 18.01.2013 15:01

Dobices 25% do 30% prirasta performanse, sto nije za zanemariti. Overclocking svakako nemoj raditi sam i na svoju ruku, s obzirom da do sada s tim nisi imao posla. Hladjenje treba da bude kako valja ali nista specijalno ili posebno.

muamerboss 19.01.2013 01:19

Evo stigla je oprema :D Zadovoljan sam sa ovim sto sam vidio/cuo... Jedino imam jedan problem, neko pucketanje mi se javlja kad snimam nesto, ili kad slusam bilo sta.. Do cega bi to moglo da bude??

zeljko 19.01.2013 01:24

Kao i kod mene...Mislim da je do prozzesora kad mu je opterecenje pocne da pucketa..Kod mene se to ne desava non stop ali po nekad zna da pucketa kad slusam youtube ili kad sviram u programu vst instrumentima..U programu sam i vidio da se tada poveca do maksimuma prozzesor opterecenje.

muamerboss 19.01.2013 01:28

I ja sam to odma' pomislio, ali na task menageru mi pokazuje da je zauzece procesora tek 15%-20% kad slusam nesto preko youtube-a... A opet se javlja to pucketanje povremeno :S

NordX 19.01.2013 01:40

Solidan Audiobox,imam ga vec par meseci,moze se sa njim solidno raditi.

tranzit 19.01.2013 03:12

Citat:

Originalno postovano od zeljko (Post 234043)
A koji je bolji za uzivo svirat Presonus mobile box ovaj sto ja imam ili ovaj 22VSL

Odgovor ispod ovog tvog pitanja se nije odnosio na Presonus FireStudio Mobile. Tvoja Audio karta je sasvim druga prica jer pociva na FireWire koji je po prirodi interfacea brzi i u pravilu manje opterecuje sistem. Pojedini Trans Audio sistemi koriste upravo Mobile i rade pod punim opterecenjem od preko 1.000 glasova polifonije, zatim pedesetak efekata i EQa, bez ikakvih smetnji na samo 32 sampla latence sto odgovara 0,7 ms. Zu sve to je u multitaskingu nekoliko pregrama koji rade neprimjetno u pozadini. Medjutim, za ovo nije odgovoran samo Mobile vec i sve ostalo ukljucujuci i hardver i softver, a prije svega konfiguraciju operaticnog sistema, no ovo ti pokazuje da Mobile moze da radi na najmanjim mogucim latencama (za sada) i to bez ikakvih smetnji.

@muamerboss

To sto stoji u Task Menageru je samo opticka varka i ne pridaji joj nikakav znacaj jer on pokazuje prosjecnu iskoristivost sistema ali ne i kratke peakove prezasicenja koji i dovode do tih smetnji koje imas. Ostaje ti ili da povecas latencu ili da odradis oveclocking ali ne ocekuj previse od tog E6600 i periferije koju imas (prevashodno mislim na hard disk i memoriju).

muamerboss 19.01.2013 03:42

:D Ma nista, probat cu onda sutra povecati lateniju, samo da ne bude ovog pucketanja dok budem snimao..
A ovih dana cu malo "prostudirati" o overclocking-u, pa cemo da vidimo sta ce da ispadne...

Ali kako mi se cini, ne gine ove godine raditi citavo ljeto na bausteli, da kupim Trans Audio i smirim se do kraja "karijere"(valjda nece biti skuplji od 100-tinjak bauštelskih dnevnica :P )..heheh ;)

Veliki pozz za tebe Tranzit i jos jednom, hvala ti na odgovorima :)

tranzit 19.01.2013 19:39

Nemam pojma kolika je "baustelska" dnevnica u Tuzli ama mislim da ce biti mnogo 100 dnevnica, pa ne radis ni ti za klikere... :lol::lol::lol::lol:

zeljko 19.01.2013 23:21

:lol:Nego da pitam...Ja sam povecao na 256 buffer size,jel to uredu?Ako moze malo da nam objasnis u vezi tih latencija..Za sta je bolje ako su nize latencije i da li to ima isto veze sa kvalitetom snimka kad eksprtujem u mp3 ili samo dok snimam da nema kasnjenja..Slabo se razumijem u te stvari.Sad cekam da vidim da li ce i dalje da pucketa a probao sam vst instrument Kontakt 5 i bolje radi sada nema zujanja i opterecenja dok sviram guerini harmoniku koju sam dobio od Neleta majstora heehehe.Pozz
Dodato:
Negdje sam citao da TV karte u kompu nije dobro imat i da mogu samo opterecivat audio pc jel to istina?Ja sam svasta nagurao u Pc i sta treba i sta ne treba a i da mogu ves masinu bi ja prikljucio na komp i da je tako palim:lol:

tranzit 20.01.2013 00:05

Osnovno pravilo, bez obzira na audio kartu, je da pri miksu (dakle, kada je sve vec na trakama) mozes bez ikakvih problema raditi na vecim latencama (recimo, 512 samplova) jer time smanjujes opterecenje sistema. Medjutim, kod snimanja VST instrumenata su vrlo vazne sto nize latence da ne bi dolazilo do kasnjenja tona sto samo sviranje cini otezanim ili cak nemogucim. Latenca ne utice ni u kom slucaju na kvalitet snimka !!!!! Ta tvoja latenca od 256 samplova (oko 6 MS) je gornja granica i ako se ikako moze, trebalo bi je izbjegavati posto je kasnjenje zvuka prilicno veliko. Samih tih 6 ms ne bi bilo problem ali to je samo jedna strana medalje, to jest, to je samo tzv. Input latenca. Na nju se dodaje jos toliko (a vrlo cesto i vise) Output latence, pa mozes racunati da od momenta kada svirajuci neki VST Instrument, pritisnes dirku klavijature dok ne cujes taj ton, prodje (pri latenci od 256 samplova) citavih 12 do 14 ms. Ovo je pozamasna vrijednost pa pravi smetnju pri sviranju jer je kasnjenje tona primjetno. Sistemi kao sto je Trans Audio, rade na 32 ili 64 sampla (0,7 ili 1,5 ms) sto na kraju u zbiru sa Output latencom cini 2 do 3 ms kasnjenja, sto je bolje nego kod hardver instrumenata.

U audio masinama ne smije da se nalazi nista drugo do audio interfacea i tu nema pogadjanja i kompromisa. Internet ne smije da bude ukljucen, LAN i WLAN moraju biti deaktivirani, svi graficki efekti takodje moraju biti deaktivirani, antivirus programi ne smiju biti instalirani itd... itd... sve u svemu audio masina treba da bude i glupa i gluha i corava za sve ostalo sem za audio. Pored toga postoji jos stotinak Tweakova po pitanju aplikacija i servisa Windowsa, sto na kraju i daje najbolje moguce rezultate u audio radu.

zeljko 20.01.2013 00:56

E jbg pa treba mi bar internet hehe...Kako da dodjem na yu-Midi ako nemam interneta:lol:Ja najvise koristim pc za snimanje pratnje sa ketrona i eventualno na jos posebnu traku u programu harmoniku i vokal..Znaci sve audio snimak direktno snimanje a ne puno vst...Da li i tako opterecuje pc?I da li samo dobra konfiguracija pc-a utice na kvalitet studijskog snimka ili treba jos bolja audio interface?

tranzit 20.01.2013 02:14

Ne radi se o tome koliko audio traka ili VST instrumenata ce biti upotrebljeno u projektu, vec samo prisustvo interneta to jest LAN ili WLAN interfacea na jednom audio sistemu uvijek moze da prouzrokuje razlicite smetnje a najprije u vidu "krckanja" i slicnog, pa cak i na najboljim hardver konfiguracijama jer internet, odnosno LAN i WLAN, konstantno "cackaju" po sistemu i potpuno neuracunljivo i nepredvidivo ometaju audio rad. Ako hoces da audio radis na visem ili visokom nivou, onda moras imati posebnu masinu za njega, koja ce biti onakva kakvom sam je u gornjem postu povrsno opisao. Tu ni u kom slucaju ne moze biti kompromisa. Za internet moras imati drugi kompjuter. Postoji jos jedno rjesenje, da imas i audio masinu i internet na istom kompjuteru, a to je da za svaki od njih imas posebno instaliran sistem na posebnim hard diskovima, tako da pri ukljucivanju kompjutera odabiras koji sistem hoces da podignes, odnosno koristis. Ta dva sistema se medjusobno uopste "ne vide". Medjutm pazi, nikakve posebne particije na jednom te istom hard disku ili jos gore posebni "User Accounti" (Benutzerkonten). Te bajke ne pale kod audio rada. Inace tvoj Presonus FireStudio Mobile je odlican audio interface i tu nemas potrebe ni za kakvu brigu. On ce dati veoma visoki nivo kvaliteta. Naravno da ima boljih ali da bi ti osjetio razliku u kvalitetu u odnosu na FireStudio Mobile, morao bi da bacis bar pet puta vise novca nego sto si dao za Mobile. Cak i to je relativno jer bi morao da imas i ostalu opremu (mikrofon, monitori...) iz najviseg cjenovnog ranga da bi se ta nekakva razlika primjetila.

zeljko 20.01.2013 03:13

Znaci tako:(Ok druze hvala puno i izvini ako sam malo dosadan bio..Sta cu moram da pitam ako hocu da budem dobar miksas tj.tonac :)Tako ce i da bude cim skockam jos jedan Pc on ce biti samo za snimanja,a ovaj stari za internet i ostale zahebancije..Poz a sad odo u prnje dosta je bilo dangubljenja,javim se mozda opet sutra ako mi sta zatreba hehe

muamerboss 20.01.2013 12:11

Zeljko legendo, prvo hvala tebi za ta pitanja..hehe..K'o da si znao sta mene interesuje pa pitao gosp. Tranzita :D

A naravno, jos jednom velika hvala Tranzitu sto nam ovako detaljnjo i sa strpljenjem odgovara!!

I mene je malo bunilo to oko Latencije :D.. Juce sam instalirao kod kolege ovaj Audio Box, jer cemo kod njeg snimati neke stvari. Kod njeg je isti racunar kao i kod mene, jedino mu je procesor ja mislim E5800 ako sam dobro zapamtio, 3.2ghz dual-core..
I kod njeg se ne javlja nikakvo pucketanje...Probali smo snimiti glas ali ima malo latencije. Eh sad, kako u Cubase, da skinemo tu latenciju na minimalnu vrijednost a da se ne javlja ono pucketanje, i "trzanje" tona..

Btw, kako mogu provjeriti kolika je latencija?

Pozz

zeljko 20.01.2013 12:19

Pa kod mene ja imam od Presonusa univerzal kontrol i tu mijenjam latenciju...Nista nisam cuo jos da pucketa od kako sam promjenio na 256 bufer size.

Pa valjda smo mi Tuzlaci svi isti pa zato imamo slicna pitanja:DPozz zemljak#

Tranzit je lafcina nema dalje i od mene hvala jos jednom

tranzit 20.01.2013 19:21

@muamerboss

I kolegin procesor je odavno za penziju, tako da neke posebne razlike nece ni biti. Latencu mozes provjeriti u Cubase Devices ali odmah da ti kazem da nije vrijedno muke jer ces i dalje imati smetnje istog tipa koje si i do sada imao. Za sve je iskljucivo kriva konfiguracija kompjutera, sto hardverska, sto softverska. Garantujem da bi na optimalnoj audio masini isti taj AudioBox bez problema radio na 64 ili 128 sampla latence, sto je dovoljno da se ne primjeti ama bas nikakvo kasnjenje. Medjutim, kod snimanja vokala ta latenca ne treba da te zabrinjava jer svi Presonusovi audio interfacei imaju tzv. Direct Monitoring, sto znaci da imas mogucnost da cujes vokal, prilikom snimanja, bez ikakve latence to jest kasnjenja jer ga slusas preko DSP softvera AudioBoxa a ne preko Cubasea. Uzmi taj Manual od AudioBoxa pa prelistaj malo. Sve ce ti biti vrlo brzo jasno.

Trenutno vrijeme na Forumu 17:38

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org