YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   DFI - PC matična (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24544)

vingula 14.01.2013 22:08

DFI - PC matična

1 Privitaka
pozdrav ljudi...pošto mi je nedavno ukraden USB stick na kojemu sam imao svoje semplove, a ujedno sam imao i drivere od svog kompa, radi se o ploči:
DFI 865PE-TAG (ploča je crne boje) pa ako netko ima CD sa driverima da mi pošalje, dužan sam mu dovjeka...

evo i slika:

smuchac 14.01.2013 22:36

Windows 7 ce ti naci sve drivere tako da se ne sekiras. Ako nije 7 vec xp stvar se bitno mijenja jer xp ima ćorak od podrske za drivere. Zato u oba slucaja skini Everest,Speccy,SiW ili neki slicni program i s njim nadi konkretne komponente i preko googlea pripadajuce drivere.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

mrkocha 14.01.2013 22:40

Probaj na google-u da nadjes,verovatno ima na sajtu te firme.

vingula 14.01.2013 23:46

windows 7 izbjegavam u širokom pojasu jel mi nikako neodgovara radi hardwera, Speccy,Everest,Aida i sl. mi nepomaže jel mi neispisuje detaljno podatke o ploči...malo jesam googlao i našao na stranicu, ali stranica od te firme više nije u funkciji...tako da mogu sjesti plakat, jedino ako netko ima CD od ploče ili je radio neki backup drivera. hvala na brzim odgovorima :)>-

smuchac 15.01.2013 01:23

U Everestu idi pod uređaje i pod windows uređaje. Tamo pod žutim upitnicima "unknown" u 99% slučajeva fino piše koji komad hardwarea nema instaliran driver ili pak hardware ID koji zna biti od koristi. Ako zapneš,slobodno se javi pa mogu preko Team viewera pogledat ali bar LAN/WLAN instaliraj. :)

tranzit 15.01.2013 01:36

Citat:

Originalno postovano od vingula (Post 233738)
windows 7 izbjegavam u širokom pojasu jel mi nikako neodgovara radi hardwera...

Zasto ? Koji je to hardver ? Sta je problem sa Win 7 i tvojim hardverom ? Mozda postoji rjesenje. Windows 7 je u odnosu na XP u vezi sa audio radom a i svim ostalim, citav vijek ispred.

vingula 15.01.2013 01:39

imam ja popis drivera i imam info o ploči (znači apsolutno sve o njoj, cjela povjest) ali nema drivera a ni sajt od DFI-a neradi, windowse sam friško metnuo početkom 12 mj. dok sam još drivere i stick imao...inače sam kemičar s kompjuterima, tak da vas ja razumijem...ali meni trebaju driveri za ubuduče ako mi opet win padne, da nekemijam opet sa chipsetom, raidom, SATA...itd.

vingula 15.01.2013 01:41

@Tranzit

win 7 kao i antivirus u životu neču stavit dok neuzmem neki jači proccessor npr. I7...još uvjek sam na Pentium 4 3.2GhZ (775 socket)...i kad stavim Win 7 ode mi ASIO u (BEEP) :D ...sa XP-om sam najsretniji i najzadovoljniji ;)

tranzit 15.01.2013 02:00

Sumnjam, veoma sumnjam da ce Win 7, bez obzira na taj Pentium 4, da otjera ASIO u ... Jedino sto je bitno je da imas dovoljno radne memorije. Win 7 dosta manje opterecuje hardver od XPa pa ce shodno tome i ASIO driveri imati vise resursa na raspolaganju.

vingula 15.01.2013 04:15

Na Windows 7 mi se povečava latencija, dok mi je na XP manja latencija, jer na win 7 mi je proc. na 50-60% zauzeča kad završi učitavanje/dizanje win, a kad upalim još Cubase i otvorim neki VSTi, nastane kaos...btw imam 2Gb Ram
Postovano sa mobilnog uređaja

smuchac 15.01.2013 08:40

Vjerujem da latencija ne ovisi toliko o OS-u a pogotovo da je na Win 7 veća...

tranzit 15.01.2013 12:51

Tacno, latenca nema nikakve veze sa Win 7, naprotiv kod njega je uglavnom manja jer je kernel (jezgro) sistema povoljnije rijeseno kada se radi o audio radu. Glavni problem kod tebe je donja granica radne memorije sa kojom jedan OS kao sto je Win 7 moze uopste da funkcionise. Win XP je u poredjenju sa Win 7 extremno inferioran a kada je u pitanju audio, najgora moguca alternativa aktuelno.

vingula 15.01.2013 13:58

kod mene je na svim računalima bio problem win 7 sa latencijom, jel više radim sa VSTi sintevima pa kad ih potrpam dosta onda se javi gušenje i latencija...a na XP-u radi bolje i brže, neznam da bi bio problem u DVD-u od windowsa jer je kopiran sa orginala, isto tako sam probavao neke stvari na računalu od prijatelja on ima 8GB RAM-a i3 2.66Ghz puno puno je bolje ali opet zna nekad malo krcnut zvuk, malo se osjeti i Kontakt kad otvorim. To smo probavali sa mojim zvučnim karticama...E-MU 1616m i M-Audio Profire 2626, mislim da kartice nisu toliko loše da bi one zezale toliko s Win 7

smuchac 15.01.2013 17:06

Ako pravilno optimiziraš OS nemaš straha. Nepotrebne stvari ne instaliraš,nepotrebne procese i startup programe pogasiš i zabraniš im da se pale. Pogasiš firewall,windows defender i još neke šeme i eto...
Anyway,ne čačkaj DFI sajtove već se snađi lakšim putem. Procesore i grafičke kartice proizvode dvije firme,chipsete nekih 5-6 firmi,optiku,diskove Xp i 7 prepoznaju po defaultu,mrežne kartice također par firmi proizvodi,zvučne malo više,a ako je integruša opet se sve svodi na par firmi. Dakle,VIA,Intel,AMD,Nvidia,Ati,Realtek i tu si. Pronjuškaj se s Everestom i za 20 minuta je sve instalirano.

tranzit 15.01.2013 18:24

@Vingula

Zar zaista ozbiljno mislis da je sistem star desetak godina bolji od aktuelnog (ili da budem precizniji, skoro aktuelnog) ? Kod Windows 7 (pogotovo 64bit verzija) je Microsoft konacno odradio veliki posao kada je u pitanju audio. Ima samo jedan problem... ljudski faktor !!! Moras da imas na umu da profesionalni audio na Win 7 zahtjeva i pristojne resurse ali od momenta kada raspolaze njima, radi nepogrijesivo i iznad svega stabilno. Poslusaj kolegu smuchca i u vezi sa driverima za Win XP ali i u vezi sa optimizacijom Win 7 ako se ipak odlucis za njega (sto bih ti najozbiljnije preporucio).

vingula 15.01.2013 22:02

razumijem vas što vi govorite, probavao sam jednostavno sve opcije, i sa isključivanjem resursa i sa driverima te bez njih. jednostavno sa svime, uzeo sam u obzir i brži RAM i okretanje diska ali jednostavno kad upalim npr. 3 Nexusa i NI Giant te NI Studio Drummer i Hypersonic 2 + Ozone 5, kad to sve zajedno zasvira maltene mi hoče komp. eksplodirat :) .... i guši se, dok mi je na laptopu druga šema, tamo se manje guši i donekle pristojno radi ali i tu nakon 1h kad nediram ništa, pustim projekt malo počne pucketat zbog latencije, što se mene tiče mogu vam sve to snimit kamerom...nije mi problem, da neispadne da lažem i pričam gluposti, jel več par godina kuburim s tim problemima, ako koristim i snimam WAVE sve je ok...nema problema, ali VSTi me ubija

@Tranzit
možda se nismo shvatili ali ja govorim da na novim računalima sve to bolje radi nego na mojem starom "10" godina... možda grejšim ali pobrkali ste pojmove, vi ste napisali da ja tvrdim da stariji komp radi bolje od novog

casper 15.01.2013 23:11

Znam da je možda protiv pravila foruma ali ću riskirati, ipak se radi o oficijalnoj stranici
DFI 865PE-TAG

vingula 15.01.2013 23:30

našao sam danas...jučer im stranica nije radila, pa sam tražio rješenje možda s foruma, taj sam probelm rješio, nego ovu temu nebi još zatvorio pošto smo prešli na moj drugi problem zvan LATENCIJA i borba s mojim računalom...ali svejedno kolega CASPER...Hvala ;)

tranzit 15.01.2013 23:55

Citat:

Originalno postovano od vingula (Post 233833)
@Tranzit
možda se nismo shvatili ali ja govorim da na novim računalima sve to bolje radi nego na mojem starom "10" godina... možda grejšim ali pobrkali ste pojmove, vi ste napisali da ja tvrdim da stariji komp radi bolje od novog

Ni slucajno to nisam napisao, niti bih to ikada i pomislio a kamo li napisao, iz razloga sto i najaci sistemi od prije tih deset godina su bar upola slabiji no najslabiji aktuelni sistemi. Tehnologija u ovom domenu vratolomno die naprijed.

Da predjemo na tvoj problem sa VST instrumentima i svim tim smetnjama koje imas. Postoji samo jedno rjesenje, doduse kompleksno ali je jedino. Kompleksno jer se radi istovremeno i o hardveru i o softveru. Ovo sto ti sada pisem shvati kao postulat oko kojeg nema diskusije jer se radi o faktima a ne o nagadjanju ili kojekakvim ukusima. Za takav rad, koji si ukratko opisao, treba ti profesionalna audio masina cija je performansa bar desetak puta veca od toga sto sada imas. Shvati da drugacije ne ide i ne moze. Ta profesionalna audio masina podrazumijeva besprijekorno odabrane hardver komponente i isto tako besprijekorno konfiguriran Audio Windows sto ne obuhvata samo gasenje nekoliko servisa i deinstalaciju nepotrebnih aplikacija ili jos gore, zlo i naopako, konfiguraciju po nekakvim preporukama sa stranica proizvodjaca audio interfacea. Podrazumijeva vrlo duboko i detaljno ciscenje Windowsa i to dotle, dok nista drugo ne zna da radi sem audija. Tek uz postovanje svih ovih uslova garantujem ti i sa tom tvojom EMU kartom, da ces otvoriti bar pet puta vise VST instrumenata i pri latenci od 3ms neces imati ama bas nikakvih smetnji. Ne trazi "magicno" rjesenje, niti da se desi neko cudo ili carobna formula. Kvalitet trazi kvantitet (misli se na cijenu) i to je tako i nikako drugacije.

vingula 16.01.2013 00:30

mislio sam na ovu vašu rečenicu: "Zar zaista ozbiljno mislis da je sistem star desetak godina bolji od aktuelnog (ili da budem precizniji, skoro aktuelnog)"

Pitanje/mišljenje ...možda ču te opet malo gnjavit, ali več sam diskutirao s nekim mojim kolegama o tome, naime radi se o tome da mi "donekle" bolje radi sve to (VSTi i ostalo) na laptopu koji je duplo manjih perfomansi nego računalo koje je duplo bolje od laptopa?

tranzit 16.01.2013 00:56

Ako mi napises koji je Laptop u pitanju, moci cu ti dati precizniji odgovor. O racunaru znam koliko je potrebno jer si vec pomenuo osnovne komponente.

vingula 16.01.2013 01:10

Acer Travelmate 8000
Processor: Intel - Centrino 1.8Ghz
RAM: 1256 Gb
Video: ATI Radeon 9700 PRO (128 Mb)
PCMCIA Firewire adapter za M-AUDIO

tranzit 16.01.2013 01:46

Vjerovao ili ne taj Centrino 1.8 GHz na Laptopu je po performansi dva puta bolji od Pentiuma 4 3.2 GHz na tvom Desktop PCu. Ne daj da te zavara samo brzina procesora. Samo par sitnica, pa ce ti biti jasnije. Taj tvoj Centrino od 1.8 GHz bazira na 144 miliona tranzistora a Pentium od 3.2 GHz na samo 55 miliona. Odnos je isti i u broju mogucih operacija. Zatim, vrlo bitni za Audio, L2 Cache je kod Centrina 2 MB a kod Pentiuma samo 512 kB. Ovo su bila samo neka od poredjenja a ako bi te bas interesovalo detaljnije poredjenje performanse izmedju ova dva procesora, mogu i to da napisem, mada mislim da je i ovo navedeno sasvim dovoljno. Kako god, taj laptop je dosta bolja masina od tog lesa od PCa koji imas, pa iz tog razloga imas i manje smetnji pri radu na laptopu.
Dodato:
Zaboravih da ti napravim poredjenje tvojih procesora sa aktuelnim, da bi ti bilo jasnije zasto se kod tebe javljaju smetnje cak i pri vecim latencama. Trans Audio masine iz najviseg cjenovnog ranga izlaze od nas na bazi procesora koji pocivaju na 1400 miliona tranzistora i na 8 MB L2 Cachea. Dok oba tvoja kompjutera rade na procesorima sa jednim jezgrom, pomenuti procesori iz Trans Audio Masina imaju 4 (odnosno 8 u Hyperthreading modusu) sto je od zivotne vaznosti za Multitasking koji je u audio radu i "hljeb i so".

vingula 16.01.2013 03:44

kolega Tranzit...mnogo hvala na objašnjenju, nešto sam sad barem i naučio, mada još se mučim sa nekim stvarima...ali ima vremena za to, da sad iz jedne teme ne napravim 15 :)

tranzit 16.01.2013 03:48

Samo ti pitaj, u ovoj ili u novim temama, ako budem znao, pomoci cu.

KEKI 16.02.2013 20:11

Citat:

Originalno postovano od vingula (Post 233780)
kod mene je na svim računalima bio problem win 7 sa latencijom, jel više radim sa VSTi sintevima pa kad ih potrpam dosta onda se javi gušenje i latencija...a na XP-u radi bolje i brže, neznam da bi bio problem u DVD-u od windowsa jer je kopiran sa orginala, isto tako sam probavao neke stvari na računalu od prijatelja on ima 8GB RAM-a i3 2.66Ghz puno puno je bolje ali opet zna nekad malo krcnut zvuk, malo se osjeti i Kontakt kad otvorim. To smo probavali sa mojim zvučnim karticama...E-MU 1616m i M-Audio Profire 2626, mislim da kartice nisu toliko loše da bi one zezale toliko s Win 7

i3 2100 3.10Ghz ako mislis na moj komp! I definitivno potpisujem da je win 7 koma sto se tice radnji vezanih uz glazbu! Zar je moguce da kod mene sa
8GB RAMA ima latencije? A sto se tice latencije rijesit cete se je jedino ako kupite mac! Nino danas sam mac isprobao bas sto se tice glazbe frend je malo cackao po cubesu i nema latencije opce!

shad0w 26.02.2013 15:23

probaj driver pack solution vrlo dobar program ima skoro sve driver mislam da cu ti pomoci pm me

tranzit 26.02.2013 19:58

Citat:

Originalno postovano od KEKI (Post 237328)
Zar je moguce da kod mene sa 8GB RAMA ima latencije?

Kakve veze ima tih 8GB sa Latencom ?????

Citat:

Originalno postovano od KEKI (Post 237328)
A sto se tice latencije rijesit cete se je jedino ako kupite mac! Nino danas sam mac isprobao bas sto se tice glazbe frend je malo cackao po cubesu i nema latencije opce!

Latenca uvijek postoji, i na MAC OSu i na Windowsu i uglavnom je slicnih vrijednosti s tim da na novim hardver PC konfiguracijama je ona u prosjeku nesto niza no na MAC sistemima. Ovo nije pravilo ali je aktuelna tendencija (mada ta Latenca zavisi uveliko i od drivera doticnog audio interfacea), sto govori u prilog Win 7/8 sistemima (naravno na dobro uradjenim hardverskim konfiguracijama). Dakle, nema audio rada bez Latence jer je to, za sada, fizicki i tehnicki nemoguce izvesti i ko kod ti je bilo sta drugo rekao, debelo te slagao.

Trenutno vrijeme na Forumu 07:18

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org