YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Kutak za harmonikaše (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   Rucni rad president (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24613)

acakasper 23.01.2013 20:06

Rucni rad president

Dali ste imali iskustva sa Guerrini President Elegant rucni rad,sklapana u Aleksincu,kakvi su im tonovi?zna li neko nesto?

Amater_svirac 29.01.2013 21:10

Sta znaci...

"rucni rad". Jel to "laznjak", ili je posebno doradjena i prepravljena origninalna Guerrini harmonika? Koji deo harmonike treba da ostane "originalan" da bi harmonika i dalje mogla da nosi ime ("Guerrini", "Dallape"...)
Dodato:
vidim da na "kupujem-prodajem" ima dosta harmonika na prodaju koji imaju u deskripciji "rucni rad", pa rekoh bolje da se to malo razjasni.

makl 29.01.2013 23:49

Imao sam nedavno prilike probat orginalnu prezident oro elegant bila je 2005 godiste (cini mi se), i mogu rec da me razocarala...tonovi nisu onakvi kakve imaju stare guerrinke ni priblizno, mehanika na njoj nije bila nista bolje od moje (ja imam guerrini superior 2, 89 godiste) a tonski se nemogu uopce usporedivat...sve u svemu da kupujem opet harmoniku, ponovo bi uzeo neku iz 70-ih ili 80-ih jer su to najkvalitetnije harmonike...za ovo neznam, ako je sklapana negdje ovako onda sigurno nije orginal dobro ti kaze kolega "amater svirac", trebas provjerit kakav je to rucni rad jer na svaku harmoniku se moze napisat guerrini...Inace sve te nove harmonike tonski nemogu parirat onim starim...Pozdrav

zaggy 30.01.2013 00:02

Ako piše ručni rad vjerojatno je kopija, inače bi pisalo ORGINAL :D
Uglavnom ako nije kopija trebala bi imati otisnutu pločicu koja to dokazuje, mada
ni to nije pravi dokaz jer se i to može falsificirati... ;)
Dodato:
Evo uspio sam naći popis talijanskih proizvođaća harmonika poredanih kronološkim redosljedom, pa ako vas zanima bacite pogled...

http://www.glazbeni.org/talijanski-p...aci-harmonika/

Amater_svirac 30.01.2013 04:39

cudno...

kolega Zaggy, ovde pise da je Guerrini&Figli jos uvek aktivna, mada svi znamo da nije, tacnije da je ugasena pocetkom 2000 tih ako se ne varam. Za Ne secam se tacno (vezano za predhodni komentar gde se pominje Guerrini iz 2005), iz koje godine je poslednji model Guerrini-ja, mada mislim da je fabrika 2005 vec bila uveliko ugasena, ispravite me ako gresim. Moguce je, kao sto je Kiro jednom pomenuo, da su tada pod istim imenom neki drugi proizvodjaci pravili te harmonike sto objasnjava njihov losiji kvalitet, ko ce ga znati.

Zahvaljujem na linku, kolega Zaggy :-).

Srdacan pozdrav!

zaggy 30.01.2013 13:46

Za ovaj popis piše da je izvod iz registra ceha proizvođača u Italiji kronološkim redosljedom
Written by: Beniamino Bugiolacchi
Publication: Accordions Worldwide, 19 March 2010

E sad, ja iskreno neznam dal je ta tvornica još aktivna ili ne, dal netko drugi proizvodi pod njezinim imenom, a možda je i prestala s radom pa opet počela kasnije...
ali ako je ovaj popis to što se tvrdi da je onda je očito još aktivna il je bar bila 2010....

makl 30.01.2013 17:55

@amater svirac

neznam kad je tocno ugasena tvornica, cuo sam i ja da vise ne postoji i da je to sve preuzeo figli i siwa (ako je to tocno, neznam) a za tu guerrinku mi je sam covjek rekao da je 2005 god zato sam naveo...

Ledeni 30.01.2013 18:33

Citat:

Originalno postovano od acakasper (Post 234860)
Dali ste imali iskustva sa Guerrini President Elegant rucni rad,sklapana u Aleksincu,kakvi su im tonovi?zna li neko nesto?

Moj savet ti je iskreno batali se corava posla. Ja sviram harmoniku i ne priznajem nista od instrumenata posle 1990. Sviram od 6 godine harmoniku i danas je volim i kazem i stojim iza toga to ni blizu nije one dobre stare guerini ili dalape. Takav ton ne mogu sad da dobiju da se otele ponestalo im je duse. Probao sam harmonike mladjih datuma zadnja koja je bila toboz guerini je bila 2002 svima je jasno da od 2000 se vise ne proizvode isto neki repack ili ti skarabudz. Svaki Cantus Weltmaester je za nju bog znaci sto starije to bolje kao i vino.

shtimerserviser 30.01.2013 18:45

makl ! Figli, uopshte ne postoji kako izraz za marku neke do sada proizvedene harmonike. Moze da se upotrebi:Guerrini & Figli, Mariano Dallape & Figlio. Treba da se zna shta je Figli u prevodu.

Ledeni 30.01.2013 18:52

Citat:

Originalno postovano od shtimerserviser (Post 235601)
makl ! Figli, uopshte ne postoji kako izraz za marku neke do sada proizvedene harmonike. Moze da se upotrebi:Guerrini & Figli, Mariano Dallape & Figlio. Treba da se zna shta je Figli u prevodu.

Covek je objasnio krace sta sam ja rekao. Svaka cast.

makl 30.01.2013 22:53

Moze biti da si u pravu nisam se previse informirao oko tih stvari, poanta price je da sam htio reci ono sto je rekao kolega ledeni...harmonike do 90. god su odlicne sve kasnije ne valja i nema takav ton...to zna svatko ko svira harmoniku malo duze...znam samo da sam cuo da se guerrini firma ugasila, netko od kolega mi je rekao da ih je preuzela firma neka druga i da se sad zovu siwa i figli dali je to tocno neznam...

shtimerserviser 31.01.2013 14:22

SIWA & FIGLI je sasvim druga firma i njen vlasnik je Ivan. Ona postojala josh i kada je Guerrini postojala.G-din Ivan je radio prvo u bivshoj YU pa se je preselio u Italiju.Pozz.

makl 31.01.2013 18:01

Hvala na informaciji nisam to znao...

Amater_svirac 31.01.2013 18:45

da da...

nas covek je osnivac i vlasnik Siwa-e :-) , evo mozete videti ovde. Harmonike su dosta skupe (nove), valjda je i kvalitet OK.

www.siwafigli.com

makl 01.02.2013 00:50

Sve nove harmonike su skupe sada, ali ni jedna od tih novih nemoze parirati onim starim guerrinkama i dallapama koje su radene 70-ih i 80-ih...probao sam siwu cobru prije par god novu i mogu reci da nije nista posebno osim sto sve mirise na novo, ali tonski nula bodova...

guerrini632 10.02.2013 13:27

Imao sam razne šumadinke sastavljane u Srbiji i napokon sam se dokopao original Guerrini Champion President Oro, sad kvaliteta tonova sigurno nije kao od onih Guerrini, Dallape iz 80. godina ali me veoma iznenadila finoča i kvaliteta tastature, plitak hod, mekana, veoma brza, troši i prilično malo vazduha jedino što me malo razočaralo, zašto tako slabo zvuči, a valjda po rečima vlasnika zato što u svih od 97 god kad je proizvedena pa do dan danas nije bila nikad uglašavana, prilikom sviranja se i oseti miris cigaretnog dima iz meha, zato predpostavljam da ju je i to malo ugušilo, e sad kako pravilno postupiti da bi se to ispravilo, znači servis, uglašavanje, čiščenje, gde ima majstor što bih to znao odraditi,i ako ima ko da stavi kakav kontakt, da se harmonika dovede u normalno glasovno stanje, jer mislim da obavezno treba jedno kvalitetno uglašavanje. Hvala za sve informacije

nesaband 10.02.2013 14:02

Ako je mnogo plitak hod dirke onda ton dobija i manje vazduha pa je zato harmonika tisha.

shtimerserviser 10.02.2013 14:44

guerrini 632 ! Svaka se harmonika moze poboljshati u kvalitetu pa i nova. Kad vlasnik donese harmoniku kod dobrog servisera,iskusan majstor /a i dobar harmonikash/, josh kad je isproba odma ce da zna shta joj treba a i plus obavise razgovor sa vlasnikom kakav je po stilu sviranja, pa takoce dase uradi i shtimovanje kako i shtelovanje perca-glasova, da nebi gushila na jako sviranje.Na tebije da se odlucish gde cesh daje radish/ udaljenost/.Pozz.

guerrini632 10.02.2013 18:40

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 236720)
Ako je mnogo plitak hod dirke onda ton dobija i manje vazduha pa je zato harmonika tisha.

Nije, to je tako u Championke, da je plitka tipka, mislim harmonika se ne guši zbog premalo otvaranja dirke, nego ima slab zvuk jer nikad do sad nije bila uglašavana (15 godina) pa me zanima gde ima u Srbiji dobar majstor da je uradi kako treba ?

shtimerserviser 10.02.2013 19:06

guerrini632 ! Takodje utice ako je dirka previshe plitka na jacinu tona. Klapne nedovoljno otvaraju dabi ton maximum izasho a shtimovanje i sve ostalo je drugo.

Amater_svirac 10.02.2013 20:16

Uglasavanje?

Da li moze neko da objasni sta znaci ovaj termin, "uglasavanje". Citao sam i citma svakokaju literaturu o servisiranju harmonika, ali mi je ovo potpuno nepoznat pojam... jel' to isto sto i stimovanje. Ako jeste, ako je harmonika rastimovana, ona ne zvuci tiho nego "rastimovano"...

shtimerserviser 10.02.2013 21:02

Kolega harmonikash misli na usaglashavanje-shtimovanje /na njegovim dijalektom/.

guerrini632 10.02.2013 21:27

Jedno je kad ti majstor uradi ljepo tonove znači da je svaka visina tona u svojoj intonaciji na tipkama, a sad neko kaže da može i da se kod harmonike promeni i štimung, znači da ti majstor poljepša boju tona npr. oštriji organ, harmonium, sopran, itd,... To su več različiti ukusi o kojima se ne raspravlja ali generalno gledano baš pojam " raštimovana" je sad pravi izraz za stanje moje harmonike. Kad npr. sa picolom odsviram skalu vidim da tonovi bježe iz svoje intonacije i onda jasno kad bason + piccolo = organ, i ako nisu bason i picolo u istoj visini, kad pritisnem istu tipku, čuje se raštimovan ton

nesaband 11.02.2013 00:38

Ako ti odgovara destinacija u Beogradu ja znam stimera koji to odlicno radi.Pazi,ne radi svaki majstor sve,ovaj je na primer dobar stimer ali je bogami i jako skup.

nele1 11.02.2013 05:18

Dobro Neso jedno pitanje,jer u zivotu ona tvoja superior2 guerini.

nesaband 11.02.2013 10:58

Ziva je ali sam je prodao pre 6 godina posto mi je vise stajala nego sto sam radio sa njom.Zao mi je,takvih primeraka vise nema.

Amater_svirac 11.02.2013 15:29

Guerrini

sad mi je jasno na sta se to odnosi, majstor je verovatno mislio da restimuje celu harmoniku, tj da "podigne" malo stimung da bi harmonika dobila na "ekspresivnosti"... ko sto nesaband rece, to verovatno kosta puno, ali ako je majstor pouzdan i dobar, ne treba stedeti ako je profesionalno baljenje muzikom u pitanju.

acakasper 12.02.2013 11:46

tu si upravu,ja sam pre nekih 7-8 godina dalapu odneo jednom "MAJSTORU"kao da manje kosta,da je nastimuje i ocisti od prasine,on je covek upropastio da je bila 10x gora nego kad sam je odneo.Dobar majstor nikad nije skup.

Trenutno vrijeme na Forumu 22:00

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org