![]() |
PA3 Terce Jednostavno
|
Svaka cast za objasnjenje. Ali ovo je visoka terca durska. Ali kako se pravi niska durska terca? Da li tamo gdje transpose +4 ide mozda -4? da li je to taj korak u kom se odredjuje kakva ce biti? Ili je potrebno i na skali (Sub Score) praviti izmjene? poz
|
Svakako da se treba skala drugacije napraviti jer odnosi tonova u ljestvici (raspored molski i durski terci) su drugaciji.
Ensemble -4 bjele tipke 0 sve crne tipke 99 izuzev Fis=0 Gis=-99 Napominjem da je rijec o samo druskim donjim tercama koje se mogu koristiti o odredjenom broju pjesama. (Nemogu pjesme ili kola sa trilerom na pojedinim notama) Uvidjamo da je na osnovnom tonu kvarta umjeso donje terce sto se upravo i dogadja najcesce kada se koriste ovakve terce u svirci. (Napomena: Zbog nacina na kojem radi PA1,2,800 i 3 user scale korg je za sada limitiran sa mogucnostima koje bi nama trebale u ovom slucaju terci. Za takve prilike ja koristim terce napravljene sa fiksnim tonom koristeci samo user scale za tercu a fiksni ton za osnovni ton. Ensemble mode ne koristim jer nije toliko efikasan zbog nedovoljne dobr komunikacije izmedju ENSEMBLE i USER SCALE. Pa ti si izgleda iz Banjaluke. Pozdravi mi direktora muzicke skole Nemanju Savic moga skolskog kolegu. Ima tu jos par njih kao Subotic Nebojsa zatim Vukelic Miroslav obadvojica su na musickoj skoli. |
Tiho,svaka cast za ove tutoriale.Meni se svidja bas to sto ti ne krijes svoje znanje nego ga dijelis sa ostalima.Nego,vezano za temu;
Kada ce vec jednom napraviti aranzer koji moze tercu da transponuje kao Kurzweil sintovi. Razlikuju se od ostalih sto na njima mozes napraviti tercu tako da svaki ton podesis po svojoj volji (znaci ne da je fiksno kao u USER skalama) i da je takvu transponujes bez problema.Dali je moguce poslati nekakav e-mail u vidu molbe da to srede?Vec smo o tome nesto malo naceli bas u tvojim prijasnjim tutorijalima. Jos jednom,svaka pohvala za trud i dobru volju. Pozdrav!!! |
User Scale i terce
Prijatelju moguce je da to Korg uradi i ja sam im poslao nekoliko e-mailova sa zahtjevom da to urade. Nadat je se da ce uraditi. Najbolje rijesenje je User Scale mod sa -12/+12 semi/polu tonova. Stvar vec postoji u svakome workstation pa i u Korgovim workstation jos od davnih vremena. Posto je PA1,2,800 i 3 serija bazirana na Triton workstation forama (cak je i pcg kompatibilan) onda se to moze uraditi. Zasto to Korg jos nije uradi sam bog i Korg znaju. Javicu im se opet sa zahtjevom. Hvala
|
Pozdrav. Ovo nije tacno Ako sve ovako uradis u C duru npr. vec na tonu D neterca ne svira F vec Fis.
|
Tiho,drago mi je da si im poslao e-mailove vezano za transponovanje.Poslacu i ja.Za pocetak dosta je i da se sa vise strana zatalasa voda oko tog pitanja.Nadam se da ce se jednom neko od njih udostojiti i shvatiti koliko nam je to bitno u Live svirci (pogotovo ko pravi namjenske boje).
|
korg ne moze nikad imati terce kao kurzweil
ja sam radio sa kurzw poznajem ga i problem je kod korg sto nemoze markirati samo jedan ton nego najmanje dva nije C-C nego od C-Cis i to predstavlja problem govorim o tercama na oscilatori |
Zbrka u razumjevanju
Kanlo
Tacno je ali ti si nesto zabrljo ili propustio. Znaci samo u user scale promjenis key i isti setap vrijeti za taj tonalitet. A zasto i nebi kad je rijec o proracunu odnosa medju intervalima koji je isti u svim druskim skalama. 100% tacno NO1. Nije tacno da Korg nemoze nego PA3 serija nema tu opciju, a svaki Korg workstation to moze. Koliko znam Kurcwail i ne pravi aranzere. Sto se tice markiranja ti si u svijetu pcg fajla i oscilatorski terci, sto nema veze sa user scale i ensemble/user scale tercama o kojim ja pricam. User scale je upravo funkcija koja nije doradjena u PA seriji dok u svakoj Rolandovoj ili Korgovoj worstations to je rijeseno jos prije deset godina pa ustvari i 20 godina. |
drugar zbrka je tvoja
baltik@ je rekao korgovi arranzeri pa sam i ja na to mislio...procitaj njegov post inace jasno je da workstatione mogu to |
Citat:
Drugo, navedeno markiranje vezano za C-C /C-Cis odnosi se na pcg fajlove i oscilatorske terce. Trece. U temi se prica o Ensemble/UserScale tercama. Ali eto nije ovo sve vazno ako smo se malo mimoisli nije bitno. Dodatak: Za sve one koji zele da skinu kalkulator listu za slanje MIDI poruka to mogu uraditi na mojoj stranici pod rubrikom keyboards. Jos bolje moze netko sa foruma skinuti taj list i stavi ovdje na forum. |
Vjerujte mi,nema koji sint nisam probao (i solo i aranzer) i sigurno ni jedan ne moze da transponuje tercu kao Kurzweil.Ja mogu da namjestim na njemu da je u jednoj oktavi terca na G -5 a na sledecoj oktavi da je terca na G -3 (pricam o G duru) i da sve to transponujem bez ikakvih problema.Ali pazite,kada to kazem mislim da mogu transponovati sada +2,pa odmah nakon toga na -2 itd.Tako da ne mislite da moram unapred fiksno odrediti kao na Tritonu na koju skalu da transponujem.Nedavno sam to probavao i na Korg M3.Jednostavno to jos niko nije uspio osim Kurzweila.I ponavljam,ako izadje ikada aranzer da to moze; kupujem ga i sviram na jedan sint a ne na dva.Veliki pozdrav za forumase !!!
|
Nisam nista zabrljao. Poslusajte malo bolje koji vam je ton u terci na D tonu u C dur skali. Ne svira F vec Fis. Pozdrav
|
U trecem postu ove teme prica se o donjim tercama. U C-dur skali donja terca od tona D je H i to je mala tersa. Sto se tice gornji terci koji se nalaze u videu na prvom postu one su sigurno tacne. I svakako da je od tona D gornja terca F jer C dur nema nijedne povisilice niti snizilice. A gdje si ti vidio F#.
Evo kako si se zabunio. U videu je objasnjena G-dur skala koja ima jedan povisen ton a to je F#. Ako zelis da imas tercu D-dur skale onda si propustio da na user scale prebacis osnovni tonalitet sa G na C i tada vise nece postojati povisen ton F# koji je karakteristika G dura nego ce ostati svi tonovi C dura. Malo to skontaj pa ces vidjeti da je tako. Postovano sa mobilnog uređaja znaci jos jednom ponavljam. U videu je rijec o G duru ne o C duru. Za C- dur moras promjeniti samo tonalitet u user scali na zeljeni a sav setap ostaje jer setap je samo kalkulacija intervala a ne stvarni tonovi. |
Necu se vise raspravlajti. Nisam ni napisao da u C duru ima Fis vec da vam u C duru na tonu D ne svira terca F vec Fis. Dobronamerno sam skrenu paznju a vi to prihvatite i li nemojte.Stvar izbora.
|
Al smarate ljudi .
Covjek nesto cestito podijeli sa nama ,a vi navalili... Postovano sa mobilnog uređaja |
Kanlo,ne vidim razlog zasto zelite da se raspravljate sa gospodinom Keyb...Malo procitajte njegove dosadasnje postove i shvaticete da se radi o jednom covjeku koji nama svima znaci mnogo i zeli svima da pomogne.Ako,nista drugo pogledajte vas broj postova i njegov.Na svako pitanje covjek je odgovorio kulturno.I zamolio bih vas da ne okrecete temu u raspravu,a pogotovo ne sa covjekom koji je krajnje dobronamjerno postavio tutorial.
|
@Keyboard da li ovaj postupak sto ste objasnili vazi samo za Pa3 ili je postupak isti za starije Pa1x Pa2x Pa800? I da li stu ovo tacne terce preko Ensemble Mode? Hvala unapred.
|
Dragi prijatelji
Mislim da je doslo do pogresne interpretacije mog i Kanlo dialoga. Mi se ne svadjamo vec ocito je mala zabuna koja se moze svakom desiti. On je tvrdio ono sto je mislio a ja sam shvatio da sam tu da razjasnim ono sto sam predocio i ono sto znam da je tacno. Je sam njega shvatio kao covjeka kome treba to razjasniti i koncetrisao sam se na pomoc a ne na svadju. Ovdje je mjesto da se stvari rasciste u ime koristi za sve bez obzira koliko cemo se o tome cuti. Evo ja sam napraviio dobronamjerno novi kratki video kao dokaz da terce isprac Vno rade u slucaju da ih ispravno napravimo i koristimo. Hvala svima na strpljenju i sretno. Posto video nema smisla da trzim dugo na youtube biti ce vam dostupan 10 dana a onda cu ga izbrisati. Hvala na razumjevanju. Postovano sa mobilnog uređaja http://www.youtube.com/watch?v=s-e3X...ature=youtu.be Dodato: Ako imaju user scale i ensemble mode: PA1,2,800 Onda bi trebalo da vazi isto ovo. Dodato: Gledajuci prvi post gdje je video i zapoceta tema, kad gledamo video, oko broja 2:40 receno je da se u ovom primjeru svira u G duru i sva svirka je vezana za G dur u kome na suptominanti/petom stupnju skale dolazi ton D na kome treba u G duru biti velika durska terca sto odgovaara tonu F#. |
Dugujem izvinjenje gospodinu Tihomiru.Ja nisam bio u pravu.Nema potrebe da objasnjavam sta je razlog. U svakom slucaju jos jednom veliko izvinjenje.Pozdrav.
|
Terce na svakoj korg pa klavijaturi mogu da se naprave preko user skala, slicno kao kod tritona, jedina mana je sto kod tih terci ne moze da se koristi pitch bender. Postavicu ovih dana postupak kako se radi.
|
Mislim da vec postoji video sa tercam u user skalama. Mislim da je o tome vec pricano u temi terce i da je napomenjeno da se mora napraviti fiksni ton i pcg sa +3 a pored toga dotjeran sa userscale. To je vec prije dvije godine pricano i utvrdjeno je da zbog tog pitch nemoze se koristiti pravilan portamento ali prednost im je da se mogu svirati pjesme Juznog vjetra sa trilerima. Mana je sto se mora zauzeti puno user memorije za pcg fiksne itercne fajlove. U svakom slucaju nije lose da se materijal ponovi jer ponavljanje je majka znanja. Stog je dobro sto se Dalibor onudio da se i ovoga prisjetimo.
Zelim posjetiti vas na vec utvrdjene stvari. Oscilatorcke terce imaju prednost sto se moze koristiti pitch ali mana im je nedovoljan maping i zauzimaju memoruju fiksnih tonova u useru. Ensemble terce se mogu dobiti na samo jednom jedinom tonu i nezauzimaju nikakvu memoriu u useru negorade u smislu proracuna za performancu a mana je sto se nemogu napraviti harmonijske mol terce. mogu samo ako koristimo dva pcg/usera u performanci od kojih jedan mora biti fiksni ton sacuvan kao pcg u useru. User scale terce imaju velike prednosti u koristenju trilera u svim skalama ali zauzimaju puno usera u obliku fiksnih tonova/instrumenata i nemoze se koristiti pravilno niti pitch niti portamento. Znaci za sada nema idealnih terci dok se user scala ne promjeni na +12/-12 semi tonova umjesto sadasnjeg -99/+99 jednog semi tona koji zahtjeva +3 funkciju ili u ensemble ili i pcg fajlu pod pitch sekcijom. Postovano sa mobilnog uređaja |
Poštovani gospodine Tihomore, zahvaljujući Vašim uputstvima uspeo sam u Sub skalama da napravim donju tercu gde je osnovni ton kvarta, a ostali tonovi su terce. Zna se da neke pesme zahtevaju to - Odakle si sele, Užičko kolo itd. Izvinjavam se, ali u vašim video klipovima nisam video objašnjenje takvog postupka rada, niti sam negde na forumu pročitao o tome. Zato se pitam da li sam izmislio "vruću vodu" ili to za mnoge muzičare nije bitno? Pozdrav!
|
Napravio sam i ja sebi terce sa kvartom. A spominjao sam to na forumu u ovoj temi:
http://www.yu-midi.org/forum/showthr...#axzz2UYsncnh5 |
Taj deo mi je promakao. Hvala na odgovoru.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 20:32 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org