YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Pa500 pravljenje terci (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24996)

Vux 18.03.2013 19:58

Pa500 pravljenje terci

Ja se izvinjavam ako postoji tema, ja sam tražio i nisam je mogao naći, ako ima neka mi neko ostavi link. Ako nema pitanje je sledeće:
Kako da napravim terce na pa500? Najjednostavniji način? Hvala

zukae 18.03.2013 20:34

Tema je više puta obrađivana na forumu, ali je to razbacano po raznoraznim temama o pa800 i svako je imao nešto da kaže a na kraju treba čitati mjesec dana pa da se pohvata kako i šta. Ako te moderatori ne obrišu (jer je tema naširoko raspravljena na forumu) napravit ću ovdje tutorial pa da bude na jednom mjestu sve rečeno.

Vux 18.03.2013 20:35

Ajde molim te ako znaš... I zamolio bih moderatore da ne obrišu jer stvarno nema jasna tema što se tiče terci za pa500, sve nešto okolišaju u temama o pa800, hvala unapred

zukae 18.03.2013 22:18

Terce za Pa500/Pa600/Pa800.
Postoji nekoliko načina da se naprave terce na pa500
1. Ensemble terce
2. Oscilatorske terce
3. User scale terce
Na Pa800 je moguće napraviti i drumkit terce, što pa500 ne može.

Od svih načina pravljena terci ovdje će biti opisane user scale terce, jer imaju najmanje ograničenja. Ograničenja postoje naravno i sa user scale tercama. Tako im ne radi legato, ne radi pitch bender. Ove probleme rješava oscilatorska terca pa neki muzičari preferiraju njih, ipak nisu ni one bez mane jer treba puno user programa da se naprave, ne mogu se transponovati.

Procedura za user scale terce (gornja terca):
Potrebni su nam dva tona. Osnovni ton mora biti fiksiran tako da na njega ne utiče user scale, i drugi ton koji pravi tercu transponuje se za +3 (mala terca).
1. Osnovni ton- u sound modu izabrati recimo harmoniku, potom otići na menu->pitch i tamo uključiti fixed scale za sve tonske oscilatore (ovim smo napravili da na ovu boju ne utiče user scala, a samim tim ne radi ni legato i pitch bender). Oscilatori koji nisu tonski kao key of, key on nisu bitni. Sada snimiti program kao recimo Harmonika fixed
2. Transponovani ton pravimo isto u sound modu, uzmemo željeni instrument i sve tonske oscilatore transponujemo za +3. Možemo preskočiti netonske oscilatore (key of key on). Ovdje ne diramo opciju fixed scale (ostaje isključena) tako da user scale može da utiče na ovu boju. Snimimo boju kao Harmonika +3.

Imamo sada dvije boje. Prebacujemo se u style play i tu pravimo performansu. Na upper 1 stavljamo recimo osnovni ton Harmonika fixed, a na upper 2 Harmonika +3.

Sada je glavni dio pravljenje malih i velikih terci, a to radimo sa user scale, idemo na subscale tab i tu mijenjamo scale na user. Sada stavljamo +99 tune na dirke na kojima je potrebna velika terca, a za malu tercu ostavljamo na 0. Za Cdur/Amol. +99 stavljamo na tonove: C, C#, F, F#, G, G#. Snimimo performansu kao Cdur/Amol. Za ostale tonalitete mjenja se "key" iz C u željeni tonalitet.
Ja imam običaj da ostavim sve u key C, a da onda odsviram ručno pjesmu i vidim gdje su velike i male terce i onda direktno postavim +99 gdje je potrebna velika terca, onda to snimim u songbook za datu pjesmu. Pogotovo korisno koristiti songbook ako u pjesmi dođe do promjene modaliteta pa na STS1 imamo gornju tercu na STS2 donju tercu, na STS3 drugačiji modalitet terce.

Donja terca postupak je isti, možemo iskoristi Harmonika fixed za osnovni ton, a pravimo još jednu boju transponovanu za -3 (donja mala terca). Veliku tercu pravimo u user scale postavljajući detune na -99 na odgovarajuće dirke.

Mali trik:Još veća fleksibilnost se može dobiti ako se drugi ton transponuje za -4 polutona (velika terca), pa se onda može dobiti sa user skalom i mala terca i kvarta (+99 -99), a ova kvarta se koristi na prvom tonu u nekim narodnim kolima.

Pozdrav.

Vux 18.03.2013 22:28

E samo još jedno pitanje, šta je to FIKSIRAN ton?

zukae 18.03.2013 22:30

Pa piše gore, uključi se fixed scale i onda na njega ne utiče user skala.

Vux 18.03.2013 22:40

Aha, ok, hvala ti kolega, sutra ću isprobati ovo jer mi je više muka od klavijature danas, nisam je gasio 12 sati :)
Dodato:
E kolega, radi sve, hvala na objašnjenu, malo sam se namučio ali sam shvatio sve... Samo bih dodao da treba u keyboard ensemble treba namestiti ensemble trk assign na OFF, NORMAL, OFF ;)

itchy2005 29.03.2013 01:35

Joooooj, podigo zvuk u novi dimenziju! puno puno hvala! terce su zakon! islo sve bez problema i vrlo dobro objasnjeno. :D

zeljko 26.08.2013 14:14

2. Transponovani ton pravimo isto u sound modu, uzmemo željeni instrument i sve tonske oscilatore transponujemo za +3. Možemo preskočiti netonske oscilatore (key of key on). Ovdje ne diramo opciju fixed scale (ostaje isključena) tako da user scale može da utiče na ovu boju. Snimimo boju kao Harmonika +3.

Ovo mi nije jasno kad izaberem transponovoani ton koji hocu i kad trebam kao sto ovdje pise sve tonske oscilatore da transponujem na +3 ne znam da nadjem.Da li kad odem u Menü Pith je to isto tamo?Ako je tamo onda na Pa 600 ima samo jedan oscilator koliko se ja razumijem u to kad je na Normal.Da li tu osrtaje Normal ili trebam isto prebaciti na fixed skale i gdje se to transponuje?Najbolje aako neko moze postaviti i slike kako se to radi.

Jos nesto.Kako da na ovaj nacin napravim i orijentalne terce posto mi isto trebaju?

Ace 26.08.2013 14:38

Za boja koja svira primarni ton samo uradis Fixed scale i memorises (Menu - Pitch - Fixed scale).
Za boja koja svira terca fixed scale ne diras vec samo ides Menu - Basic, izaberes drugu stranu i tu imas sa desne strane oscilatore da biras a dole transpose. Transponiraj sve tonske oscilatore na +3. Tonske se misli na one koje sviraju melodiju, klapne na harmoniku nema da transponiras naravno.

zeljko 26.08.2013 14:48

Nasao sam druze svaka cast hvala.A de mi reci jel bi mogao da napises kako da odradim orijentalne terce onakve kao sto si ti odradio sto si postavio davno na download?Ovo je samo postupak za durske/molske donje i gornje terce ili?Meni bih jos bolje bile kad bi mogao napraviti samo tercu da me prati a prvi ton bih svirao na pravoj harmonici,znaci preko klaviojature boja terca a hohner Harmonika prvi ton

velja87 26.08.2013 16:07

@Zeljko moze sve da se uradi, ako je midi harmonika u pitanju. Onda bi na kalvijaturi osnovni ton(primu) utisao, a tercu pojacas koliko treba. Ajde napisi kakva je harmonika u pitanju pa cemo nesto smisliti.Ako ne znamo mi sigurno da kolega Tranzit poznaje to polje jako dobro pa ti moze reci neki pravi savet :)

zeljko 26.08.2013 17:31

Pa dobro ako se na ovaj nacin prave terce posebno npr.na uper 2 terca a na uper1 osnovni ton onda mogu da smanjim i na klavijaturi ako mi ne treba prvi ton ili?

Harmonika je Hohner Morino vbs akusticna u koju sam naknadno ugradio midi i preko midi kabla vezem sa korgom na line in.Ja sam mislio harmoniku svirati preko mikrofona kad hocu da je sviram a terca i sve ostalo da die sa aranzera a ponekad bih svirao i samo klavijaturu,tako da mi treba i prvi ton da Imam.

Da li moze neko malo bolje da napise kako se prave sve terce pa da napravim sve iz pocetka kako meni odgovara,jer kad ucitam vec gotove terce zna se desiti da fale cim transponujem tonove.Valjda taj ko je pravio nije redao po svim oktavama ili sta vec.Meni trebaju i orijentalne terce a ovdje nije objasnjeno da li moze da se te naprave na ovaj nacin pa ako zna neko da i to napise.Poz i hvala

velja87 26.08.2013 18:10

Ako imas midi izvodivo je :) midi out iz harmonika na midi in na korgu. sa korga izvedes noramalno linijski izlaz na miksetu i to ce ti biti terca. harmoniku ozvucis mikrofonom i taj mikrofon ce ti biti onsovni ton. U sustini imaces na mixeru dva kanala, jedan sa korga(tercu) i jedan sa harmonike(primu) pa tu odredis balans koliko treba da se sta cuje. upper 1 utisas na samoj klavi(davno sam imao pa 800, sada nemam korg pa nemogu tacno podesavanje da ti kazem), a na upper 2 stavis tercu i tu mozes da stavis koji god hoces zvuk ili ti boju, klarinet, sax, sempl harmonike...

Terce koje ne mozes da transponujes su oscilatorske terce, mozes user scale terce da transponujes bez problema.

zeljko 26.08.2013 19:22

Ma znam to.Ja sam i do sada kad sam htio svirao harmoniku preko mikrofona,nego trebam prvo sve terce sredit kako treba.Normalno ako su terce odvojene od prvog tona tj.po uperima onda nije Problem.Ako mi ne treba prvi ton sa klavijature samo mutiram taj uper a ostavim tercu koja je na drugom uperu i to bi to a ne fali nista i ako svira i prvi ton sa korga sve zavisi.#

Nego ne napisa ovaj sve kako sta treba podesiti,vecf je samo napisao za gornje terce pa zato pitam jer ne mogu sve svirati sa gornjim tercama

Ace 26.08.2013 20:23

Zeljko
User scale setup za "C orijental" ili to mu dodje Fmol harmonski (primer kao za Moj dilbere iz C :D ) je
Tonove Dis, G, Gis i Ais na +99 i Key: F
Mislim da me razumes :)
Ako ti treba donja terca onda u Sound transponirani ton treba biti na -3, a ne +3.
User scale setup utaj slucaj je:
Tonove: E, A i H na -99 i Key: C za C dur.

zeljko 26.08.2013 20:51

Ma ne kuzim to jos kako treba.Znam samo da sa ovim gornjim tercama sto je ovaj kolega napisao upustvo mogu da sviram onu "Svi pjevaljski tamburasi sviraj te mi pjesme tuzne":lol:

Ace druze de ti kad budes imao vremena ako hoces da mi napises to malo jednostavnije za sve terce kako sta die pa mi posalji na mail da ja to mogu izdrukat i staviti na klavijaturu gore gdje se note stavljaju na onaj stalak pa polako citam i pravim jedno po jedno:lol:

Ace 26.08.2013 22:02

Procitaj Zeljko ovu temu jos jedan put, dosta je toga napisano na prvu stranu. ;)

zeljko 27.08.2013 00:15

Procitacu mada sam citao vec jednom i nigdje ne vidje kako se prave te orijentalne terce ali nema veze.Ne boj se tebe necu vise uznemiravati jer vidim da ti je vrijeme dragocjeno pa valjda ce se Naci neko drugi ko ce mi to pokazati..Hvala ti i poz

Miki0 05.09.2013 11:11

Ovdje bih ISTAKAO narocito ovo sto je vec rekao clan foruma zukae, a to je :"Ja imam običaj da ostavim sve u key C, a da onda odsviram ručno pjesmu i vidim gdje su velike i male terce i onda direktno postavim +99 gdje je potrebna velika terca, onda to snimim u songbook za datu pjesmu..." Naravno i sve ostalo treba podesiti kako je to on vec ranije opisao.
Proucavajuci terce, zakljucio sam da jedino tako ispravno rade i ne paraju usi. Ovaj put mu se jos jednom zahvaljujem.

zeljko 13.09.2013 21:47

Napravio i ja sebi sve terce Harmonika i truba:lol:Sutra radim dalje sad drugim instrumentima itd.Hvala na objasnjenu,jedino mi nesto donje terce zvuce smotano pa nisam jos uradio.Poz

Uff htjedoh napisati u temi pa 600 ali nema veze svakako sam odavdje po ovom upustvu Radio.

Boris Nezirovic 03.10.2013 14:56

Ali ne zaboravi da staviš transpoze na uper 2 za gornju tercu +3 i onda zavisi od pjesme na user skali diźeš +99 zavisi dali je molska ili durska pjesma ako je molska ba primjer iz a Mol (od kad sam se rodio) ako je +3 onda moras b ton spustiti na -99 a (C) podici za +99 a početni a ne treba durati. Ali da bi imao i durske i molska Terce pravilno radis ih iz (C) skale i memorises i molsku i dursku ali user skala treba samo da se nalazi na uper 2 nikako na uper jedan jer nece ti stimati skala. Znaci u C pa transpozuj uper 2 ili obratno jedan uper je uvjek prvi ton a drugi terca.
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od Boris Nezirovic (Post 255470)
Ali ne zaboravi da staviš transpoze na uper 2 za gornju tercu +3 i onda zavisi od pjesme na user skali diźeš +99 zavisi dali je molska ili durska pjesma ako je molska ba primjer iz a Mol (od kad sam se rodio) ako je +3 onda moras b ton spustiti na -99 a (C) podici za +99 a početni a ne treba durati. Ali da bi imao i durske i molska Terce pravilno radis ih iz (C) skale i memorises i molsku i dursku ali user skala treba samo da se nalazi na uper 2 nikako na uper jedan jer nece ti stimati skala. Znaci u C pa transpozuj uper 2 ili obratno jedan uper je uvjek prvi ton a drugi terca.

Kada uradiš pravilno user skalu i transpozujes uper +3 mozes samo mjenjati user skalu i svirati odakle hoces i imati tercu. A miže se uraditi terca i na user drum. A to je vec duga priča. Srećno kolege

zukae 03.10.2013 17:15

Borise bez uvrede, ali tvoj post najbolje da moderatori obrišu.

Dexmusicarilje 01.12.2013 16:36

Nije mi bas najjasnije ovo... sve sam uradio i odlicno zvuci, e sad aranzer mi ne svira tacne akorde i posto sam se dosta pomucio oko toga resenje je bilo Menu, Preferences i Scale Mode bilo na keyboard Tracks, ja promenio na Upper Tracks i sad je sve ok... Da li treba tako da bude?

zeljko 08.01.2014 15:42

Daj da mi neko malo bolje objasni kako da napravim donje terce posto je ovdje napisano samo da treba izabrati ton koji zelim izabrati Fixed tamo gdje je skala i drugi ton prebaciti User skalu a nije napisano na Koje tonove postaviti - 99.
Ja Koje god sam probao donje terce od drugih sto su pravili a i ja Koje sam probao napraviti zvucale su mi bezveze i nista niscim,dok ostale rade tu i tamo ok.Zanima me i to,da mi neko kaze par primjera gdje se koriste te donje terce.Zanima me jer koju god sam probao npr.pise c dur Donja terca a kad sviram nevalja mi nista ili je taj ko je pravio napravio tako da nevalja.Zato bih volio da mi jos jednom neko napise kako da uradim tacno te terce sam pa da vidim kako ce ispasti.

A ja ove orijentalne terce stzo mi je objasnio drug Ace kako da napravim rade najbolje i ove visoke su ok,samo Imam Problem kod ovih donjih terci

zukae 08.01.2014 18:45

Suviše si jednostavno shvatio terce. Nije baš jedna skala=jedna terca. Svaka skala ima dodatne moduse terci (raspored malih i velikih terci u skali +kvarte i kvinte na nekim tonovima), a oni zavise od harmonije i melodije.
E u takvoj situaciji nećeš moći da napraviš sedam performansi donje terce i da si miran čitav život.
Za narodnu donju tercu u C duru, treba ti veliki interval na D#,E,G#,A, (-99 na userscale).
U narodnim kolima na prvom tonu ide kvarta a ne terca (i to može da se napravi ali onda drugačiji pristup, pa ide detune na -4, a na user skali -99 za donju kvartu, 0 za veliku tercu +99 za malu tercu).
I na kraju ova terca ti neće raditi u dosta pjesama jer one imaju svoj modus terce, pa u refrenu ili forspilu treći modus, pa okrenu se u gornju tercu itd. itd.
Najbolje odsviraj pjesmu na uho vidi sluhom gdje su velike male terce i programiraj ih direktno songubuku u STS1, A ako refren ima drugi modus il okrene tercu u gornju programiraj ga u STS2.
Nemaš toliko performansi da usnimiš sve moguće terce.

zeljko 08.01.2014 19:38

Pa ja vidim ja da nesto nepase kod nekih kola ili pjesama.Znao bih ja koja je terca i koji je ton u pitanju ali mi nije jasno sa tim user skalama gdje treba -99 ili +99,sto se tice ja bih to po sluhu sve odmah cuo o kojem se tonu tj terci radi.Da Imam motgucnost da redam po tipkama tonove koji treba nebi bio nikakav Problem za meine to procjeniti za koju pjesmu treba koja terca samo me ovo buni i jos nekapiram gdje postaviti na user skali -99 i +99 i na koju tipku.Ja sam mislio urade se terce za sve tonalitete i to je to a vidim nije hehe. Znaci po tvom ima pjesama tj.terci gdje trebam izmjesano ponekad na skalu postaviti -99 na jednu tipku a na drugu +99 ili?

zukae 08.01.2014 20:57

Npr. Sviramo uzicko kolo iz C dura, i sviramo pjesmu Vino na usnama iz C dura. Obadvije su donja terca. S tim da je H u uzickom mala donja terca, a u Vino na usnama velika terca.
Primjer pjesma Ti ne Licis ni na jednu. U prvom dijelu foršpila na A je mala gornja terca, a na kraju foršpila kada se promjeni harmonija A postaje velika terca.
Primjer Kola mercedes. Prvi dio kola je Gornja terca, drugi dio kola donja terca, i treći dio kola opet gornja u drugoj skali.
E sad gdje stavljas male gdje velike terce.
Primjer Eh sto nisam lancic mali. Prvi akord je Fdur ali pjesma se rješava na C duru i u toj je skali i pjesma. Namjesti user skalu u C dur. Sada odsviraj pjesmu u tercama. Zabilježi gdje su ti male i velike terce. Velika terca je primjetit ćeš na H, A i E. Velika jer je razmak četiri polutona, a na svim ostalim je mala terca (razmak tri polutona). E budući da ti je instrument detuned na -3, dakle na malu tercu, onda je potrebno na notama gdje je velikaterca dodati još jedan polustepen u minus, a to se radi na user scali sa onih -99. Dakle postavit ćeš -99 na H, A i E. (-99 znači -0,99 pulutona to je skoro čitav poluton). Dakle detune -3 + (-0,99)= -3,99 = velika terca Ovdje fali onih 0,01 polutona ali uho ne primjećuje. Na malim tercama ostavljaš 0.

Za neku pjesmu koja je je iz drugog tonaliteta ostavi user scalu u C duru i onda samo gledaš gdje ti je velika terca i na tim notama stavi 99 na scali.

zeljko 08.01.2014 23:01

Svaka cast bas sad probao ovu od Sabana po tvom upustvu i super radi bas onako kako bih je i ja odsvirao po dva tona tj.u terci jer nije teska pjesma pa se moze lako svirati.Znaci najbolje da za svaku pjesmu radim posebno terce?To sam i ja mislio vec da je najbolje samo treba znati podesavati sve kako treba.Valjda cu po sluhu uspjeti napraviti sta mi treba i da najbolje koliko je moguce zvuci.

Jos nesto posto mi je malo zeznuto kako bi ti napravio za onu pjesmu npr.od Lepe Lukic "Od izvora dva putica"iz D dura a da to bude kako treba?Imam osjecaj da i ta pjesma je zahebana a ima ich mnogo takvih.Hvala ti na objasnjenju majstore i lijep pozdrav.

zukae 09.01.2014 10:22

Pa to je ta srbijanska dvojka gdje osnovni ton ide u donju kvartu (u ovoj pjesmi D). Velike donje terce su na C#, F# i G#. Ali kad dodješ na D tu je nekad mala terca nekad donja kvarta. Ali može da prođe kvarta svo vrijeme.
Ako baš voliš tu vrstu muzike, onda trebaš da napraviš jednu boju da je na detune na -4. Pa onda u skali mjenjaš sa (-99) ( 0) i (+99):
-4 + (-0.99)= -4,99 / zamalo pet polutonova, kvarta
-4 + (0)= -4 / četiri polutona, velika terca.
-4 +(+0,99)=-3,01 /zamalo tri polutona, mala terca.
Ovo je malo komplikovanije jer ima kvarta, ali na kraju ima dosta tih pjesama i kola pa vrijedi se nekad i namučit.

sale_band 09.01.2014 11:59

Dok ne uvedu konkretno user scale u aranžer (kao što ima svaki workstation) ja se sa tim ne bakćem.
Ionako većina ovih terci upropasti pesmu, jer, bolje je grešiti na jednom tonu nego na dva...

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

Ace 09.01.2014 12:40

Ovo sto kazes da vecina terce upropaste pesmu podseca me na one terce koje su popunjene do maksimum... imaju po 3-4 instrumente i kad krenes da sviras sve ostalo pokrijes. Mnogo ih mrzim.

zeljko 09.01.2014 14:38

@zukae druze sinoc sam pravio sam i probao po sluhu za ovu pjesmu i nije mi lose ispalo ali kao da jedan ton samo mi nekako cudan.Isto sam napravio boju -4 znaci bio sam na dobrom putu hehe.Pogledacu poslije i uporediti ovo sto si ti napisao i moje sto sam uradio pa cu da vidim jel isto ili nije,posto sam to na uho Radio hahah i okretao onaj tockic jedan po jedan ton.

Pa jbg.sviram ja sve hehe.Tacno sto kazes trebaju mi ovakve terce jer i u kolima se koriste i u jos nekim pjesmama.Znaci gdje god se pojavljuje kvarta treba podesiti skalu na -4ili +4?

Vidi ove dvojice htjeli bi da im klavijatura bude kao orkestar i da to radi bez greske:lol:Jbt i orkestar ponekad pogeijesi a da nece klavijatura:D
Dodato:
A ja jos jedno pitanje dok nisam zaboravio:lol:A kako je to kod pravljenja semplovanih terci na aranzerima koji imaju Sampler,da li se na njima moze napraviti terca da perfektno radi za odredjenu pjesmu?

zukae 09.01.2014 15:11

Pa Ace je u pravu. Posebno pjesme koje nisu u originalu sa tercom ja ih i ne sviram u terci. U principu jedino imam harmoniku i trubu napravljenu tercu. Još truba je malo razbacana u panorami pa nema zasićenja.
Kad se u pjesmi promjeni harmonija onda se mora opet terca mjenjati kao i semplovana terca i bilo koja druga, oscilatorska, ensemble itd. Problem je isti.

bking87 10.01.2014 14:25

svaka cast...hvala na objasnjenju!!!pozzz!!!!

Boban 09.03.2016 09:23

Na Korg PA 600 ne mogu da nadjem gdje se pravi ovaj transponovani ton,ovo +3.Gdje treba da udjem tacno?

Gesendet von meinem HUAWEI MT7-L09 mit Tapatalk

Trenutno vrijeme na Forumu 03:42

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org