![]() |
Korg PA600 i solo boje sa razlicitim efektima
Da li je moguce na Korgu PA600 napraviti da uz ritam vuce tri boje(Upper1-3) sa razlicitim efektima i kako?
Recimo Upper1 boja sa portamentom i mono,Upper2 boja koja nije mono i Upper 3 boja sa distorzijom. Ako moze,hoce li recimo,ako pozovem neku drugu boju iz banke boja(ne performanse) na mesto Uppera1 i ta boja imati portamento i biti mono iako nema takve efekte u "izvornom" obliku? |
....
...i ako tako uradis,nece ti imat druga boja koju prozoves na upper 1 2 ili 3 te efekte.
Dodato: izvinjajem se...nesto sam pobrko oko postavljanja odgovora pa je pola doslo a pola nestalo. to nece ici bobane. jedino da ides u soundedit pa da tamo sempl po sempl ili boju po boju priredjujes sa efektima,polyjima,monoima..itd i tako je podesis ali onda ti je uvjek takva. i onda da takve postavljas u performanci bez efekata,jer su editirane vec sa efektima. i u jednoj perf imas tri boje sa tri razlicita efekta. znaci prvo sjednes,napravis kavu,zapalis cigaru i onda polako (OVO JE NAJBITNIJE U SVEMU TOME :D ) SOUND EDIT,izaberes boju koju hoces i onda MENU i tu je dotjerivas sa efektima i na WRITE SOUND i to je to. i za jedan perf,ti trebaju tri boje,samo ako ces u drugoj perf koristit jednu od tih boja,te ce ti boje imat te efekte i parametre koje si u SOUND EDITU namjestio. a za ono drugo,procitaj prvi post. pozdrav |
Ok,to sam shvatio,ali desava se recimo da boja kojoj je u sound edit namesten portamento i mono u performansi nema ove efekte.Dakle kako podesiti performansu da boja vuce svoje efekte koje sam podesio u SOUND editu?Gde sta ukljuciti,iskljuciti pa onda tako usnimiti performansu?
Hocu da u performansi imam samo poredjane boje a ne da su u njoj dodatno editovane. |
Citat:
Da razgraničimo, portamento nije efekat, već tip boje. To možeš podesiti u sound-u i tako memorisati. Dakle portamento nema veze sa efektima. U uperima 1 2 3 možeš koristiti recimo dve boje sa portamentom i harmoniku koja nije portamento, ALI, efekta možeš dodati isključivo samo dva na sve tri boje. I portamento boja može imati delay i hall... zar ne. Kada se takav performans memoriše, treba znati da prilikom menjanja upera 1 gube se izabrani efekti, jer upravo uper 1 vuče efekte. Treba spomenuti da u soundu se može kroz oscilatore napraviti jedna boja od 16 boja. Sređivanjem i dodavanjem jedne po jedne... bilo da su portamento ili ne i kao takvu memorisati kao jednu boju. Dakle napravimo jednu boju od 16 boja i u sva tri upera izaberemo upravo takvu koja je pravljena od 16 boja. 3x16= 48 boja u jednom tonu.... malo li je? Ja lično nemam želje za tim osim kada radim harmonike ( troglasna, petoglasna....) čak mi je i to previše čačkanja..... |
Bobane, jel to pao pa600??
|
@rolandx
Nisam siguran da razumem.Ne zelim da dodajem nikakve efekte u performansi,zelim da boje imaju samo svoje efekte,to jest da budu onakve kakve su u SOUND editu.Dakle kao sto sam napisao u prvom postu.Da li to uopste moze da se napravi? Iz ovoga sto si ti napisao,ako prva boja ima distorziju kao efekat,da li to znaci da ce i ostaim dvema bojama jedan od efekta biti distorzija?Pretpostavljam da jedino sto mozemo da uradimo je da je iskljucimo ako nam ne treba za druge dve boje i ostaje nam samo jedan zajednicki efekat za sve tri boje? @yamahapassion Jos uvek ne moze da se tako kaze,pasce kad ga budem oborio,to jest,savladao.:lol: |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Da rezimiramo,dakle nepotrebno je u SOUND editu postavljati efekte i odredjivati da li je boja solo ili mono i sa portamentom ili bez.Ili drugacije receno postavljanje tih efekata nema nikakvu svrhu osim "preview".Tacno?
|
......
pa tacno.
samo ako hoces na sve tri boje da imas razlicite efekte onda je netacno. a sta si mislio sa tim da radis konkretno??da sviras sa sve tri boje odjednom da svaka boja ima razlicat efekat ili sta te konkretno zanima u vezi ovoga?? Dodato: Citat:
il iti mjenjas SOUND EDIT sa MENU od performance. ako ti je u SOUNDEDITU (taster lijevo gore pored style play tastera)... znaci ako si tuj boje editiro,ona mora imat efekat koji si joj namjestio bilo gdje da je pozoves u performanci na upp 1 ili 2 ili 3. a performance znaci editiranje boja u performancama... izaberes performanc na MENU i tu editiras ili stelujes efekte i poly i mono itd sve tri boje ti tada imaju iste efekte,a mono ili poly i portamento stimas po upperima koji hoces da ti bude. |
@al bundy
Zbunjujes me prijatelju,ako sam dobro razumeo prethodna izlaganja znaci da nije moguce u performansi da svaki od tri uppera ima svoj poseban MFX. A ti kazes :"samo ako hoces na sve tri boje da imas razlicite efekte onda je netacno". p.s.Znam razliku izmedju SOUND EDIT menija i Menija za performanse,samo pokusavam da shvatim kako sve performansa moze da utice na efekte boja kao i na postavke mono/poly,portamento. |
Mislim da je Milepsr bio veoma kratak i jasan. Covek je složio u par rečenica sve što sam ja u svom eseju od posta. Što kaže u ,,Mali Princ" reči su izvor nesporazuma.... Dakle Jedan performans dva efekta i tačka, bez obzira koliko ima boja. Memorisani performans vuče efekte UPER1. Promeniš uper1 dolaze novi efekti koje vuče boja koju si izabrao za uper1.
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
.....
samo da nadodam jos...
ima opcija da se to izbjegne,da kada se mijenja upper 1, da se i efekti mijenjaju. |
Ja mislim da je boban pitao
hoce li efekti koji se nastimaju na nekoj boji u sound modu npr "phaser" prebaciti u style mode na tu boju Odgovor: Koliko ja znam nece. Mono i poly isto nece. Portamento hoce. Ako grijesim nek me neko ispravi |
Upravo to se dogadja sto kaze kolega Marcim.Dakle odaberem ritam, uz njega se pojavi na mesto uppera neka boja koja nije memorisana u nekom od STSa.Onda ja pozovem boju kojoj sam postavio i nivelisao efekte u SOUND editu,medjutim pojavljuju se sasvim neki drugi efekti.
Vazno je to da nisam birao performansu vec samo Style posebno i posebno Sound.Pretpostavljam da se nalazim u prvoj performansi koja obicno stoji kad se upali klavijatura. |
Razlog tome može biti :
- Zaključane stavke u globalu ( lock) performans setings ili effect.... ne znam napamet kojih ima zaključavanja ali proveri, - Ukoliko se dešava da kada izabereš sound u upper 1 nema efekta uopšte, proveriti u mixer-u effect send da li je pojačan na upper1. Pre nego što izabereš boju proveri istu boju u soundu ( nadji i izaberi tu boju) da li ima efekata na njoj i kojih Generalno je ovo problem bez problema.... u svakom trenutku po izabranoj boji možeš izabrati dva efekta i memorisati preformans. Ukoliko ti se svideo efekat iz nekog drugog preformansa jednostavno udji u effect ( sa glavnog screen-a : Easy mode ) , označiš effect ,,B" gore desno, otvoriš padajući meni gre desno klikni na Copy effect, izadješ iz svega , izabereš preformans gde želiš takav efekat, opet... effect ( sa glavnog screen-a) označiš ,,B" , padajući meni i effect paste. Nakon svega odeš u Mixer ( sa glavnog screena) i druga opcija sa leva na desno u dnu ekrana ... effect send i pojačaj koliko želiš ( moguće je da je smanjen). |
Rolandx hajde mi reci kad sam u sound modu napravio boju sa efektom da mi taj efekt ostane i u style play i tako za svaku boju pod uper 1,2,3
Sent from my HTC One V using Tapatalk 2 |
Citat:
Citat:
Dakle proveriti zaključavanja u globalu. Mogu danas pogledati i napisati moja podešavanja što se tiče globala ( lock) |
Mislim da ne razumiješ sta boban pita.
Nemaju veze efekti iz style moda ,nego dali u style modu vuče efekte iz sound moda koje su dodjeljeni u sound modu Sent from my HTC One V using Tapatalk 2 |
Odgovorio sam skoro u svakom drugom postu. Vuče. Ukoliko ie ispoštovano ono što sam naveo u predhodna dva posta ( lock i mixer) . Neće vući ako je pozaključavano i smanjen effect send u mixeru i uslovi da je boja izabrana u upper1.
|
Jeli to znači da mogu u sound modu dat npr.phaser i distorziju kao efekt i onda u play modu dodat jos hall i eho. Znači ukupno 4 efekta
Sent from my HTC One V using Tapatalk 2 |
Citat:
Citat:
|
znam ja sta si ti pisao ali covijek je pitao nesto skroz drugo.
procitaj njegove postove Dodato: Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Odgovor: Hoće, ukoliko je ispoštovano sledeće: Ako se otključaju stavke u globalu ( lock) performans setings ili effect.... ne znam napamet kojih ima zaključavanja ali proveri, sve vezano za performans i effect mora biti otključano i naglasio sam da ću postaviti moja podešavanja čim budem mogao ukoliko ne možete da nađete koje stavke moraju biti otključane. Ukoliko se dešava da kada izabereš sound u upper 1 nema efekta uopšte, proveriti u mixer-u effect send da li je pojačan na upper1. Dakle može. |
ok.
probat cu pa cu vidit mada ja mislim da efekti koji su dodani u sound modu nemaju veze kad se na te boje svira u style play modu. neznam ali mozda grijesim i probat cu svakako. |
Kod mene funkcioniše. NPR imam nekoliko harmonika semplova na koje nemam efekte u sound modu a imam i jednu kabinu kojoj je dodeljen delay ( 56. efekat i hall mislim da je 71. efekat) Kada izaberem u upper-u 1 kabinu povlači sa sobom delay i hall ( moram samo malo više naglasiti u mixer effect send) ali efekti su tu, kada izaberem harmoniku koja nema effekat ( 0/0) nema ga ni u style modu. Bitno je kada se u sound edit modu dodaju efekti da se sound naravno memoriše. Koliko sam samo puta na klaviru ( sempl) menjao recimo sustein ( produžavao za nijansu) , nakon toga memorišem ,,sound" izađem iz svega, ponovo izaberem performans u kome je na upperu jedan upravo taj klavir i sustein je tu.. promenjen. Isto je i sa efektima.
Dakle ukoliko kod vas ne funkcioniše tako, problem je u globalu ( zaključavanja gore pomenuta) |
ok.hvala
probam pa javim pozdrav |
Dakle definitivno:
Global - General - Lock ( dole) - Control (desno) otključati Upper 1FXs. Nakon toga izabran sound u upper 1 povlači efekte koje ta boja ima u sound edit. Ne zaboraviti ako vam se efekat učini slab pojačati u mixer effect send za upper1. ( track control - u mixeru menja levu i desnu ruku podesavanja) Pozz |
OK,primljeno k'znanju!
Kad smo vec kod efekata,u globalu postoji opcija Reverb.Da li ovaj reverb moze negde naknadno da se dozira pojedinim elementima ili vazi za sve trake(real,style) podjednako? |
U pitanju je Global Reverb. Odnosi se i na ritam i na performans, ne može da se razdvoji ili doda na pojedinačnim ritmovima ili performansu.
|
probo sve radi kao avion
hvala za ovu informaciju efekti iz sound moda rade samo na uper 1 |
Jel se to bata Boban ponovio sa pa600,ako jeste pravi potez jer sad ce daga razvali.
|
Citat:
|
@Nele1
Ne ide to bas tako lako i odmah,za sve dobre stvari treba vremena.... @Vex Uuuuu,druze pa nije ni Roland tako zaostao kako mnogi misle.Na Bk5 recimo isto imas 4 Ots(STS kod Korga) a na GW8 imas cak 10 boja(favoriti) plus jedan OTS po ritmu.I jos nesto mnogo vaznije kod Rolanda Chorus mozes promeniti da bude Delay a Reverb Hall (oba mozes fino da podesis) i uz to svaka boja moze da vuce svoj poseban MFX (ekvilajzer,distorzija,sta god).Dakle svaka boja ima stalna 2 efekta(Delay i Hall) plus dodatni MFX. Ovo za PA600 sam pitao jer zelim da koristim vise razlicitih nacina biranja boja.Prvo kroz performanse sa zakljucavanjem style pa onda upotrebom Sts-a i na kraju direktnim biranjem boja.Ono sto mi smeta ili za sada ne vidim smisao u tome su postavke mono,poly i portamento u Sound editu.Ajde za Fx-e smo objasnili ali ovo drugo.... Priznaces za ozbiljniju upotrebu univerzalnog ritma dodje mu malo 4 boje kolko ima STSa.Namenski da,mada i tamo imas,doduse retko ali ponekad samo u forspilu se izmene 3-4 boje. |
Trenutno vrijeme na Forumu 05:17 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org