YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Korg PA600 i solo boje sa razlicitim efektima (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=25330)

Boban010 18.05.2013 15:15

Korg PA600 i solo boje sa razlicitim efektima

Da li je moguce na Korgu PA600 napraviti da uz ritam vuce tri boje(Upper1-3) sa razlicitim efektima i kako?
Recimo Upper1 boja sa portamentom i mono,Upper2 boja koja nije mono i Upper 3 boja sa distorzijom.
Ako moze,hoce li recimo,ako pozovem neku drugu boju iz banke boja(ne performanse) na mesto Uppera1 i ta boja imati portamento i biti mono iako nema takve efekte u "izvornom" obliku?

al bundy 18.05.2013 16:37

....

...i ako tako uradis,nece ti imat druga boja koju prozoves na upper 1 2 ili 3 te efekte.
Dodato:
izvinjajem se...nesto sam pobrko oko postavljanja odgovora
pa je pola doslo a pola nestalo.

to nece ici bobane.
jedino da ides u soundedit pa da tamo sempl po sempl ili boju po boju priredjujes sa efektima,polyjima,monoima..itd i tako je podesis ali onda ti je uvjek takva.
i onda da takve postavljas u performanci bez efekata,jer su editirane vec sa efektima.
i u jednoj perf imas tri boje sa tri razlicita efekta.
znaci prvo sjednes,napravis kavu,zapalis cigaru i onda polako (OVO JE NAJBITNIJE U SVEMU TOME :D )
SOUND EDIT,izaberes boju koju hoces i onda MENU i tu je dotjerivas sa efektima i na WRITE SOUND i to je to.
i za jedan perf,ti trebaju tri boje,samo ako ces u drugoj perf koristit jednu od tih boja,te ce ti boje imat te efekte i parametre koje si u SOUND EDITU namjestio.
a za ono drugo,procitaj prvi post.
pozdrav

Boban010 18.05.2013 18:44

Ok,to sam shvatio,ali desava se recimo da boja kojoj je u sound edit namesten portamento i mono u performansi nema ove efekte.Dakle kako podesiti performansu da boja vuce svoje efekte koje sam podesio u SOUND editu?Gde sta ukljuciti,iskljuciti pa onda tako usnimiti performansu?
Hocu da u performansi imam samo poredjane boje a ne da su u njoj dodatno editovane.

rolandx 18.05.2013 18:52

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 243401)
Ok,to sam shvatio,ali desava se recimo da boja kojoj je u sound edit namesten portamento i mono u performansi nema ove efekte.Dakle kako podesiti performansu da boja vuce svoje efekte koje sam podesio u SOUND editu?Gde sta ukljuciti,iskljuciti pa onda tako usnimiti performansu?
Hocu da u performansi imam samo poredjane boje a ne da su u njoj dodatno editovane.

Da razgraničimo, portamento nije efekat, već tip boje. To možeš podesiti u sound-u i tako memorisati. Dakle portamento nema veze sa efektima. U uperima 1 2 3 možeš koristiti recimo dve boje sa portamentom i harmoniku koja nije portamento, ALI, efekta možeš dodati isključivo samo dva na sve tri boje. I portamento boja može imati delay i hall... zar ne. Kada se takav performans memoriše, treba znati da prilikom menjanja upera 1 gube se izabrani efekti, jer upravo uper 1 vuče efekte. Treba spomenuti da u soundu se može kroz oscilatore napraviti jedna boja od 16 boja. Sređivanjem i dodavanjem jedne po jedne... bilo da su portamento ili ne i kao takvu memorisati kao jednu boju. Dakle napravimo jednu boju od 16 boja i u sva tri upera izaberemo upravo takvu koja je pravljena od 16 boja. 3x16= 48 boja u jednom tonu.... malo li je? Ja lično nemam želje za tim osim kada radim harmonike ( troglasna, petoglasna....) čak mi je i to previše čačkanja.....

yamahapassion 18.05.2013 19:04

Bobane, jel to pao pa600??

Boban010 18.05.2013 19:24

@rolandx
Nisam siguran da razumem.Ne zelim da dodajem nikakve efekte u performansi,zelim da boje imaju samo svoje efekte,to jest da budu onakve kakve su u SOUND editu.Dakle kao sto sam napisao u prvom postu.Da li to uopste moze da se napravi?
Iz ovoga sto si ti napisao,ako prva boja ima distorziju kao efekat,da li to znaci da ce i ostaim dvema bojama jedan od efekta biti distorzija?Pretpostavljam da jedino sto mozemo da uradimo je da je iskljucimo ako nam ne treba za druge dve boje i ostaje nam samo jedan zajednicki efekat za sve tri boje?
@yamahapassion
Jos uvek ne moze da se tako kaze,pasce kad ga budem oborio,to jest,savladao.:lol:

milepsr 18.05.2013 19:36

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 243394)
Da li je moguce na Korgu PA600 napraviti da uz ritam vuce tri boje(Upper1-3) sa razlicitim efektima i kako?

Ne moze. Performansa (koju smo izabrali) moze imati 2 efekta koji se dodeljuju proizvoljno na uper 1, 2 i 3. MENU-EFFECTS-REAL TIME TRACKS.

Citat:

Recimo Upper1 boja sa portamentom i mono,Upper2 boja koja nije mono

Moze. Mono i portamento podesavas u sound-u, nevezano za ta dva efekta.

Citat:

Ako moze,hoce li recimo,ako pozovem neku drugu boju iz banke boja(ne performanse) na mesto Uppera1 i ta boja imati portamento i biti mono iako nema takve efekte u "izvornom" obliku?

Da, i obrnuto.

Boban010 18.05.2013 20:37

Da rezimiramo,dakle nepotrebno je u SOUND editu postavljati efekte i odredjivati da li je boja solo ili mono i sa portamentom ili bez.Ili drugacije receno postavljanje tih efekata nema nikakvu svrhu osim "preview".Tacno?

al bundy 18.05.2013 20:52

......

pa tacno.
samo ako hoces na sve tri boje da imas razlicite efekte onda je netacno.
a sta si mislio sa tim da radis konkretno??da sviras sa sve tri boje odjednom da svaka boja ima razlicat efekat ili sta te konkretno zanima u vezi ovoga??
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 243401)

ja tebe sad bas i nerazumijem nesto...
il iti mjenjas SOUND EDIT sa MENU od performance.
ako ti je u SOUNDEDITU (taster lijevo gore pored style play tastera)...
znaci ako si tuj boje editiro,ona mora imat efekat koji si joj namjestio bilo gdje da je pozoves u performanci na upp 1 ili 2 ili 3.
a performance znaci editiranje boja u performancama...
izaberes performanc na MENU i tu editiras ili stelujes efekte i poly i mono itd
sve tri boje ti tada imaju iste efekte,a mono ili poly i portamento stimas po upperima koji hoces da ti bude.

Boban010 18.05.2013 22:58

@al bundy
Zbunjujes me prijatelju,ako sam dobro razumeo prethodna izlaganja znaci da nije moguce u performansi da svaki od tri uppera ima svoj poseban MFX.
A ti kazes :"samo ako hoces na sve tri boje da imas razlicite efekte onda je netacno".
p.s.Znam razliku izmedju SOUND EDIT menija i Menija za performanse,samo pokusavam da shvatim kako sve performansa moze da utice na efekte boja kao i na postavke mono/poly,portamento.

rolandx 19.05.2013 10:59

Mislim da je Milepsr bio veoma kratak i jasan. Covek je složio u par rečenica sve što sam ja u svom eseju od posta. Što kaže u ,,Mali Princ" reči su izvor nesporazuma.... Dakle Jedan performans dva efekta i tačka, bez obzira koliko ima boja. Memorisani performans vuče efekte UPER1. Promeniš uper1 dolaze novi efekti koje vuče boja koju si izabrao za uper1.

milepsr 19.05.2013 12:36

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 243408)
Da rezimiramo,dakle nepotrebno je u SOUND editu postavljati efekte i odredjivati da li je boja solo ili mono i sa portamentom ili bez.Ili drugacije receno postavljanje tih efekata nema nikakvu svrhu osim "preview".Tacno?

Citat:

Originalno postovano od rolandx (Post 243432)
Memorisani performans vuče efekte UPER1. Promeniš uper1 dolaze novi efekti koje vuče boja koju si izabrao za uper1.

Objasnio je rolandx cemu sluze efekti ubaceni u sound editu. Kada promenis uper1 menja se i efekat na toj performansi. Da razjasnimo samo nesto, portamento i mono nisu "efekti", nego opcija za nacin sviranja (reprodukovanja sounda) kao i release, atack, itd itd... Tako da njih podesavas kako zelis nezavisno od ta dva DSP-a.

Citat:

Dakle Jedan performans dva efekta i tačka, bez obzira koliko ima boja.

Upravo tako.

al bundy 19.05.2013 13:24

.....

samo da nadodam jos...
ima opcija da se to izbjegne,da kada se mijenja upper 1, da se i efekti mijenjaju.

maricm 19.05.2013 14:42

Ja mislim da je boban pitao
hoce li efekti koji se nastimaju na nekoj boji u sound modu npr "phaser" prebaciti u style mode na tu boju
Odgovor:
Koliko ja znam nece.
Mono i poly isto nece.
Portamento hoce.

Ako grijesim nek me neko ispravi

Boban010 19.05.2013 23:31

Upravo to se dogadja sto kaze kolega Marcim.Dakle odaberem ritam, uz njega se pojavi na mesto uppera neka boja koja nije memorisana u nekom od STSa.Onda ja pozovem boju kojoj sam postavio i nivelisao efekte u SOUND editu,medjutim pojavljuju se sasvim neki drugi efekti.
Vazno je to da nisam birao performansu vec samo Style posebno i posebno Sound.Pretpostavljam da se nalazim u prvoj performansi koja obicno stoji kad se upali klavijatura.

rolandx 20.05.2013 09:34

Razlog tome može biti :
- Zaključane stavke u globalu ( lock) performans setings ili effect.... ne znam napamet kojih ima zaključavanja ali proveri,
- Ukoliko se dešava da kada izabereš sound u upper 1 nema efekta uopšte, proveriti u mixer-u effect send da li je pojačan na upper1.

Pre nego što izabereš boju proveri istu boju u soundu ( nadji i izaberi tu boju) da li ima efekata na njoj i kojih

Generalno je ovo problem bez problema.... u svakom trenutku po izabranoj boji možeš izabrati dva efekta i memorisati preformans. Ukoliko ti se svideo efekat iz nekog drugog preformansa jednostavno udji u effect ( sa glavnog screen-a : Easy mode ) , označiš effect ,,B" gore desno, otvoriš padajući meni gre desno klikni na Copy effect, izadješ iz svega , izabereš preformans gde želiš takav efekat, opet... effect ( sa glavnog screen-a) označiš ,,B" , padajući meni i effect paste. Nakon svega odeš u Mixer ( sa glavnog screena) i druga opcija sa leva na desno u dnu ekrana ... effect send i pojačaj koliko želiš ( moguće je da je smanjen).

maricm 20.05.2013 09:39

Rolandx hajde mi reci kad sam u sound modu napravio boju sa efektom da mi taj efekt ostane i u style play i tako za svaku boju pod uper 1,2,3

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2

rolandx 20.05.2013 09:47

Citat:

Originalno postovano od rolandx (Post 243480)
- Zaključane stavke u globalu ( lock) performans setings ili effect.... proveri,
- Ukoliko se dešava da kada izabereš sound u upper 1 nema efekta uopšte, proveriti u mixer-u effect send da li je pojačan na upper1.

Pre nego što izabereš boju proveri istu boju u soundu ( nadji i izaberi tu boju) da li ima efekata na njoj i kojih

Citat:

Originalno postovano od maricm (Post 243481)
Rolandx hajde mi reci kad sam u sound modu napravio boju sa efektom da mi taj efekt ostane i u style play i tako za svaku boju pod uper 1,2,3

Napisao sam gore šta treba proveriti. Lock... šta je sve zaključano u globalu. Stavke gde je performans ili effect gde se god spominju , moraju biti otključane. Pisao sam o tome. Prvi uper vuče efekte. kada se izabere prvi uper povlači efekte koji će automatski biti dodeljeni ostalim uperima 2 i 3.

Dakle proveriti zaključavanja u globalu. Mogu danas pogledati i napisati moja podešavanja što se tiče globala ( lock)

maricm 20.05.2013 10:34

Mislim da ne razumiješ sta boban pita.
Nemaju veze efekti iz style moda ,nego dali u style modu vuče efekte iz sound moda koje su dodjeljeni u sound modu

rolandx 20.05.2013 10:40

Odgovorio sam skoro u svakom drugom postu. Vuče. Ukoliko ie ispoštovano ono što sam naveo u predhodna dva posta ( lock i mixer) . Neće vući ako je pozaključavano i smanjen effect send u mixeru i uslovi da je boja izabrana u upper1.

maricm 20.05.2013 11:20

Jeli to znači da mogu u sound modu dat npr.phaser i distorziju kao efekt i onda u play modu dodat jos hall i eho. Znači ukupno 4 efekta

rolandx 20.05.2013 12:18

Citat:

.... Dakle Jedan performans dva efekta i tačka, bez obzira koliko ima boja. Memorisani performans vuče efekte UPER1. Promeniš uper1 dolaze novi efekti koje vuče boja koju si izabrao za uper1.

Citat:

Originalno postovano od maricm (Post 243492)
Jeli to znači da mogu u sound modu dat npr.phaser i distorziju kao efekt i onda u play modu dodat jos hall i eho. Znači ukupno 4 efekta

Molim te čitaj ranije postove jer ovako možemo do ujutru. Ono što nije jasno u mojim postovima , citiraj i objasniću.

maricm 20.05.2013 12:49

znam ja sta si ti pisao ali covijek je pitao nesto skroz drugo.
procitaj njegove postove
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 243404)
@rolandx
Nisam siguran da razumem.Ne zelim da dodajem nikakve efekte u performansi,zelim da boje imaju samo svoje efekte,to jest da budu onakve kakve su u SOUND editu.Dakle kao sto sam napisao u prvom postu.

evo vidi sta covijek pita

rolandx 20.05.2013 13:04

Citat:

Originalno postovano od rolandx (Post 243490)
Odgovorio sam skoro u svakom drugom postu. Vuče. Ukoliko ie ispoštovano ono što sam naveo u predhodna dva posta ( lock i mixer) . Neće vući ako je pozaključavano i smanjen effect send u mixeru i uslovi da je boja izabrana u upper1.

Vuče = može.

Citat:

Originalno postovano od maricm (Post 243498)
znam ja sta si ti pisao ali covijek je pitao nesto skroz drugo.
procitaj njegove postove
Dodato:

evo vidi sta covijek pita

Citat:

Originalno postovano od rolandx (Post 243480)
Razlog tome može biti :
- Zaključane stavke u globalu ( lock) performans setings ili effect.... ne znam napamet kojih ima zaključavanja ali proveri,

Dakle odovorio sam u više postova. Ponoviću po ko zna koji put. Pitanje je glasilo: Da li će u normalnom režimu rada kada se promeni boja na upper1 ( sound) povući efekte koji su tom sound-u dodeljeni u ,,sound edit-u"?

Odgovor: Hoće, ukoliko je ispoštovano sledeće:
Ako se otključaju stavke u globalu ( lock) performans setings ili effect.... ne znam napamet kojih ima zaključavanja ali proveri, sve vezano za performans i effect mora biti otključano i naglasio sam da ću postaviti moja podešavanja čim budem mogao ukoliko ne možete da nađete koje stavke moraju biti otključane.

Ukoliko se dešava da kada izabereš sound u upper 1 nema efekta uopšte, proveriti u mixer-u effect send da li je pojačan na upper1.

Dakle može.

maricm 20.05.2013 13:09

ok.
probat cu pa cu vidit mada ja mislim da efekti koji su dodani u sound modu nemaju veze kad se na te boje svira u style play modu.
neznam ali mozda grijesim i probat cu svakako.

rolandx 20.05.2013 13:16

Kod mene funkcioniše. NPR imam nekoliko harmonika semplova na koje nemam efekte u sound modu a imam i jednu kabinu kojoj je dodeljen delay ( 56. efekat i hall mislim da je 71. efekat) Kada izaberem u upper-u 1 kabinu povlači sa sobom delay i hall ( moram samo malo više naglasiti u mixer effect send) ali efekti su tu, kada izaberem harmoniku koja nema effekat ( 0/0) nema ga ni u style modu. Bitno je kada se u sound edit modu dodaju efekti da se sound naravno memoriše. Koliko sam samo puta na klaviru ( sempl) menjao recimo sustein ( produžavao za nijansu) , nakon toga memorišem ,,sound" izađem iz svega, ponovo izaberem performans u kome je na upperu jedan upravo taj klavir i sustein je tu.. promenjen. Isto je i sa efektima.

Dakle ukoliko kod vas ne funkcioniše tako, problem je u globalu ( zaključavanja gore pomenuta)

maricm 20.05.2013 13:17

ok.hvala
probam pa javim
pozdrav

rolandx 20.05.2013 17:41

Dakle definitivno:

Global - General - Lock ( dole) - Control (desno) otključati Upper 1FXs.
Nakon toga izabran sound u upper 1 povlači efekte koje ta boja ima u sound edit.

Ne zaboraviti ako vam se efekat učini slab pojačati u mixer effect send za upper1. ( track control - u mixeru menja levu i desnu ruku podesavanja)

Pozz

Boban010 20.05.2013 18:21

OK,primljeno k'znanju!
Kad smo vec kod efekata,u globalu postoji opcija Reverb.Da li ovaj reverb moze negde naknadno da se dozira pojedinim elementima ili vazi za sve trake(real,style) podjednako?

rolandx 20.05.2013 18:33

U pitanju je Global Reverb. Odnosi se i na ritam i na performans, ne može da se razdvoji ili doda na pojedinačnim ritmovima ili performansu.

maricm 23.05.2013 10:03

probo sve radi kao avion
hvala za ovu informaciju

efekti iz sound moda rade samo na uper 1

nele1 23.05.2013 15:09

Jel se to bata Boban ponovio sa pa600,ako jeste pravi potez jer sad ce daga razvali.

Vex 23.05.2013 15:41

Citat:

Recimo Upper1 boja sa portamentom i mono,Upper2 boja koja nije mono i Upper 3 boja sa distorzijom.

Ovo je Korg ,nije Roland,drugaciji sistem rada,nema potrebe za pacenjem i komplikacijama. To sto ti trazis i pitas nije uopste bitno i potrebno- Zasto? Zato sto ti cim pozoves neki ritam ,uz njega idu 4 STS-a (Single Touch Settings) ,citaj u prevodu 4 razlicite postavke za desnu ruku (ili nazovi 4 odvojena razlicita Upper-a) - a u svakoj postavki mesas 3 farbe . I sada,na primer,ako ti u jednom trenutku treba mono postavka tih 3 boja sredices na STS1,ako ti treba kombinacija tih istih boja samo sa drugim efektima ili neke druge boje skroz ,ili mono-poly ,nebitno,snimas odvojeno u STS2,3,4,gde god...i pritiskom posle na samo jedno dugme imas sve sredjeno - i sve to povlaci iz jednog istog ritma,tako da nema potrebe da se grcis da na prvom STS-u sve namestas,ili da ne menjas STS ,a povlacis neku drugu boju iz User-a,to je veca patnja...a sumnjam da su ti potrebne 4x3 =12 razlicitih farbi za 1 ritam.... i da su potrebne vise od tih 4 sredjena STS- boja ,lako se bira neka druga iz performanse i to je cela prica. ;)

Boban010 23.05.2013 19:06

@Nele1
Ne ide to bas tako lako i odmah,za sve dobre stvari treba vremena....
@Vex
Uuuuu,druze pa nije ni Roland tako zaostao kako mnogi misle.Na Bk5 recimo isto imas 4 Ots(STS kod Korga) a na GW8 imas cak 10 boja(favoriti) plus jedan OTS po ritmu.I jos nesto mnogo vaznije kod Rolanda Chorus mozes promeniti da bude Delay a Reverb Hall (oba mozes fino da podesis) i uz to svaka boja moze da vuce svoj poseban MFX (ekvilajzer,distorzija,sta god).Dakle svaka boja ima stalna 2 efekta(Delay i Hall) plus dodatni MFX.
Ovo za PA600 sam pitao jer zelim da koristim vise razlicitih nacina biranja boja.Prvo kroz performanse sa zakljucavanjem style pa onda upotrebom Sts-a i na kraju direktnim biranjem boja.Ono sto mi smeta ili za sada ne vidim smisao u tome su postavke mono,poly i portamento u Sound editu.Ajde za Fx-e smo objasnili ali ovo drugo....
Priznaces za ozbiljniju upotrebu univerzalnog ritma dodje mu malo 4 boje kolko ima STSa.Namenski da,mada i tamo imas,doduse retko ali ponekad samo u forspilu se izmene 3-4 boje.

Trenutno vrijeme na Forumu 05:17

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org