![]() |
Povezivanje 6 kuitja od toga 2 ce da budu za kontrolu
Pozz,imam jedno pitanje za jednog mog kolegu zamolio me da vas pitam.Moj kolega ima ukupno 6 kutija koje hoce da koristi.Ima 1 par zek 3 sistemske i 1 par basbinovi od dynacord i 3 par sto hoce da koristi za kontrlu kao monitore nisu aktivne sve pasivno.Inace ima Dyncoard Powermate sa 24 kanal mikser gde bi zakacio zekove kutije.E sad kako da spoji resto kutija i kako najbolje da odradi to sve.Hvala svima
|
postoje samo dva izlaza za kutije,nista vise,a onda iz kutije u kutiju mogu se povezat ostale,samo sto ne smijes vise od 3 mislim kutije povezat na jedan izlaz i to ako su 8 oma,kutije ako su 4 oma moguce je samo 2 kutije spojit na taj mixer,ne postoji mogucnost da neke kutije pojacas vise neke manje,tako da nista od monitoringa :-)
|
A neki predlog kako bi najbolje odradio to?Hvala
|
Polako, polako... prvo treba kolega da ti da podatak kolika je impedansa kutija, dakle koliko Ohma je svaka od njih. Bez toga mozemo samo nagadjati.
|
ne postoji druga mogucnost nego svih 6 kutija spojit zajedno isto da rade,sto se tice te opreme koju si naveo,mada nisi naveo koje kutije imas mozda ih i ne mozes sve spojit
|
O tome se i radi jer ako impedansa kutija ne odgovara, nema ni govora da ih vezuje sve paralelno. Zatim, upotrijebiti dvije od njih kao monitorske kutije koje dobijaju isti signal kao i preostale, posto su spojene zajedno sa tim ostalima i nema neke svrhe jer ih ne moze posebno regulisati jer su pasivne. Za monitore mu treba posebno pojacalo snage, koje ce signal dobijati sa PowerMate Monitor-Aux izlaza jer jedino tako je u stanju podesti level signala svakog od kanala miksera koliko ce se cuti na monitorima. Bez dodatnog ulaganja za jedno manje pojacalo snage (za monitorske zvucnike), neka zaboravi na monitoring, bar u pravom smislu te rijeci ili pojma. Ovo i nije neko posebno veliko ulaganje jer ta manja pojacala se trenutno mogu vrlo povoljno nabaviti. recimo jedno skromno monitorsko pojacalo od 2 x 200W se moze naci vec za stotinak eura.
|
Ako bas ima pasivnu skretnicu koja razdvaja bas i satelit onda bez problema to moze da poveze ukoliko su sateliti svi 8 oma. Naravno preko skretnice u bas kutijama. Ne direktno na mikser.
Ako ko sto rece tranzit, nema nista od kontrole. |
I meni Glava neradi kao treba vise.Evo sta imamo od opreme.
Dynacordpowermate 1600 1 Paar Dynacord CP-15-1Sub 1Paar Zeck Pa15/3M 1 Paar Dynacord CP-12-3 |
Obrati na ohmazu kutije sa 4x8 oma dobijes 4 oma sto znaci vecina pojacala je 4oma krajnja impedansa tako da vise ne smes nista da prikljucis sem ako normalno nemas aktivne bas binove itd.
|
Nemam aktivene bas.Zato i pitam ako je najblje da se odradi da nebi posle bilo kukanje.Hvala
|
Mozes slobodno iz Subwoofera ici na CP 12-3 a iz CP 12-3 u Zeck. Nemas cega da se bojis, sve je uredu, mikser nece stradati pa taman da vezes i sve tri iz miksera direktno. Nece se desiti nista jer PowerMate mozes opteretiti i do 2.66 Ohma sto bi i bila impedansa tri paralelno vezane kutije. Nuzpojava je da ces dobiti vise snage, pa ako PowerMate na 8 Ohma daje nekih 2 x 600W, na 4 Ohma bilo bi 2 x 1150W, a na 2,66 Ohma ce to biti 2 x 1300 W. Mozes uvijek sam da izracunas kolika je ukupna impedansa kutija koje vezujes paralelno i to po formuli: 1/R=1/R1+1/R2+1/R3+... Gdje je R rezultirajuca impedansa a R1, R2, R3 itd... impedanse pojedinih zvucnih kutija. Evo i izracunatih nekoliko primjera:
2 kutije po 8 Ohma = 4 Ohm 3 kutije po 8 Ohma = 2,66666 4 kutije po 8 Ohma = 2 Ohm 5 kutija po 8 Ohma = 1,6 Ohm 6 kutija po 8 Ohma = 1,33333 Ohm 7 kutija po 8 Ohma = 1,142857 Ohm 8 kutija po 8 Ohma = 1 Ohm Dodato: Zaboravih da objasnim i serijsku vezu, kod koje se impedansa pojedinih kutija jednostavno sabira, pa bi kod dvije kutije od po 8 Ohma u serijskoj vezi, ukupna impedansa bila 16 Ohma, kod tri kutije 24 Ohma itd... Na kraju postoji i tzv. hibridna, odnosno kombinovana veza, koja se upotrebljava kod kompleksnih sistema, gdje se pojavljuje i pealelna i serijska veza pojedinih zvucnih kutija. |
Da nije ipak bolje da stavim Subwoffer na posebni snagas ili gresim?Hvala
|
Bolje jeste ako ga imas.
|
Nemam jos,jer nisam siguran koji da kupim jer kako ja znam da ima neki x over snagasi ako se tako kazu.Hvala
|
Ne zovu se X Over, niti postoji takav Amp. Mozda si mislio na Crossover (skretnicu) ??? Nebitno, imas pasivnu skretnicu u Subwooferu, te ce ona vec da obavi posao. Ne tako brilijantno kao jedna aktivna skretnica u pojacalu ali ce odraditi posao. Druga alternativa je da ugradis pojacala u Subwoofere, tako da su oni u tom slucaju aktivni. Ovo cete jeftinije doci, a mogu ti ponuditi, da ti to odradim, gdje ce posebna paznja biti usmjerena upravo na frekventni opseg koji to ugradjeno pojacalo treba da pokriva, sto znaci da ce pojacalo biti "specijalizovano" za Subwoofere. Inace, radi se o aktuelnim D-Class pojacalima najnovije tehnologije i snage od 600W na 8 Ohma, naravno RMS i sa ugradjenom skretnicom na kojoj mozes da podesavas reznu frekvenciju izmedju 35 i 150Hz. Posto su pojacala D-Class, mala su (elektronska ploca je dimenzija 26cm x 12cm a i trafo nije veliki), tako ta to sve staje bez problema u CP15-1Sub i uopste ne remeti rezonator kutije.
|
Citat:
Tranzit jel sa tim mislis po L ili R strani. Dodato: mislim jedna strana okacis dve kutije od 8 ohma i dobijes 4 toje sve ok. |
Da, po strani, tacno tako, znaci paralelna veza, na primjer, dvije kutije po 8 Ohma reziltira impedansom od 4 Ohma.
|
Ako sam te lepo razumeo ti bi napravio aktivne skretnice za suboffere?
|
Tranzit. Pisi mi na PM o kakvim pojacalima pricas.
|
Ne moram na PP, moze i ovdje, nije tajna. Sva su pojacala iskljicivo u D-Class od 50W do 1.500W (moze i vise), najaktuelnije tehnologije, najviseg kvaliteta a namjenjena prije svega, ugradnji u pasivne zvucne kutije. Minimalnmih su dimenzija i maksimalnog koeficijenta. Naravno, postoje i verzije stand-alone pojacala. Pojacala su opremljena razlicitim operativnim pojacalima i predpojacalima, u zavisnosti od modela. Od RDL op-ampa, preko Jensen 990 op-ampa, pa sve do onih najekstravagantnijih: jednostepenim, dvostepenim i trostepenim Tube preampovima (sa WE396A, 6Z4 i 12AX7 cijevima). Svi modeli imaju zastitne limitere i digitalnu kontrolu levela (od -83dB do 0dB u rasteru od 1dB), tako da ne moze doci do prljanja poteciometara jer i ne postoje u konvencionalnom smislu, to jest nisu analogni. Sva pojacala imaju balansirane ulaze sa Gain kontrolom, cak i do +75dB, koji akceptiraju ulazne impedanse od 150 pa do 600 Ohma, sto je ogromona fleksibilnost vrlo, vrlo rijetka na danasnjem trzistu, tako da se automatski i stoprocentno prilagodjavaju bilo kojoj pasivnoj mikseti ili instrumentu. Signal/Noise Ratio je preko 100dB, THD manji od 0,007% i sa termostatom koji na 130°C salje upozorenje, a na 150°C iskljucuje pojacalo da ne bi doslo do eventualnog ostecenja. Hladjenje je izvedeno aluminijumskim rebrastim Haetsinkovima, koji su us sustini i dio kucista samog pojacala, a kod najvecih modela i dodatnim ventilatorima. Mogu se montirati spolja ili unutar kutije. Sva su vrlo malih dimenzija, tako da nema bilo kakvih problema sa montazom i u najmanje zvucne kutije. Pored ovih standardnih modela, postoje i namjenska visekanalna pojacala (2 x 100W ili 6 x 100W ili recimo 4 x 600W itd...).
Jedan primjer slike pojacala za Bass Bin od 1 x 700W sa prikazanom aktivnom skretnicom sa strane. <a href='http://www.picfront.org/d/91uu'><script src='http://www4.picfront.org/picture/eXumqPejuXN/js/700WSubwoofer.jpg' type='text/javascript'></script></a> Dodato: Na slici je suho pojacalo sa skretnicom, sto cini u sustini najmanji dio i posla i cijene jer na to dolazi "periferija" koja je odgovorna za kvalitet, a u koju spadaju: op-amp, preamp, digitalni level potenciometar, trafo-balansirani ulazi, ring-transformator, napajanje, stabilizator napajanja i kuciste sa coolerom. |
Nisam pitao zbog tajnovitosti vec zbog mogucnosti saradnje. A ta diskusija nije za ovde. Zanima me ko to proizvodi, mogucnost SMPS PFC napajanja i kompatibilnost sa DSP uredjajima tipa Mini DSP ili neki slican.
I naravno snage. BTW ono sto trenutno ugradjujem u proizvode je ovog tipa. https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...95005213_n.jpg |
Firme pod kojima idu sama pojacala su americke i UK (sastavljaju ih po cijelom svijetu, kako je to danas i uobicajeno), a ostale komponente uglavnom nabavljam u UK, pogotovu operativna predpojacala, koja i jesu najvecim dijelom odgovorna za kvalitet. Sve se na kraju doradjuje, sklapa i testira u Trans Audiu. Switched-mode power supplies napajanje je moguce i kod najveceg broja modela se bas ono i upotrebljava, a kompatibilitet sa bilo kojim DSP jedinicima je zagarantovan. Jedna zanimljiva ali i vazna karakteristika, upravo za kompatibilitet sa DSPima je, da ugradjujemo dvojno predpojacalo (jedan ulaz, dva izlaza, sve balansirano), tako da je moguc bilo kakav Routing i "vratolomije" u vezi sa DSP jedinicama. Raspolozive snage pojacala sam pomenuo u jednom od postova, a prakticno mogu dobiti sta god pozelim po pitanju snage ali i impedanse (od 2 Ohma, 4 Ohma, 6 Ohma, 8Ohma, pa i 16 Ohma na nominalnim izlazima). Cijene za kompletne sisteme [znaci ukljuci (ugradi) i radi] su sasvim pristupacne i pored vrlo visokog kvaliteta. O tome mozemo na PP, da ne zamaramo forum sa tim pojedinostima. Pogledacu da uradim kompletne specifikacije desetak modela, pa cu ti ih vec proslijediti na PP, da bi dobio bar okvirnu predstavu o svemu.
|
Nemoj gubiti vremena na male snage. To sto mi treba su snage vece od 1000W po kanalu.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 08:02 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org