![]() |
Compressor na Pa1xpro,Snare,kako?
Cao svima. Mene interesuje kako mogu da kompresujem iskljucivo Snare,znaci samo Snare,slusao sam mnoge Setove sa Pa800 Pa2x Pa3x,svuda je skoro kompresovan dobos. Da li je moguce tako nesto na Pa1xpro da se odradi,znaci ja bih kompresovao Dobos samo,da zvuci priblizno kao u ovim aktuelnim Setovima. Da li moze neko malo opsirnije da mi objasni kako se to radi? Nadam se da nisam duplirao temu.
Hvala unapred. NordX |
Ne mozes na pa1 da stavis compresor samo jedan element bubnja,ili ces ceo bubanj ili nista....te setove za pa800 i pa2 sto si slusao,na njima je ceo bubanj compresovan, ne samo dobos,vec svi elementi...pozzz
|
Voleo bih i ja znati kako, ako je moguće, komoresovati elemente bubnja pojedinačno na PA3X??
Znam za insert kompresor za kompletan drum kit, ali za pojedinačno, ne znam... Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2 |
Hvala na odgovoru Milane. Mozes li mi pojasniti kako da kompresujem ceo Drum Kit,a da ne radi previse ''bucno'',nego bas kao na ovim Setovima :)
Hvala jos jednom. |
zasto nebi moglo,ako moze na pa800 na pa2xpro,mislim da bi trebalo i na pa1x,compresor se mora stavit kao jedan od dva efekta za lijevu stranu,a tamo kad ode na sound izabere bubanj koji zeli na njemu odredjuje za svaki element bubnja kolko da prolazi kroz koji efekt,tako na kick smanji efekte na nulu,a na dobos doda tog efekta koliko zeli 0-127.
To da ne moze znaci nebi se mogao stavit reverb na dobos kao morao bi bit i kick u reverbu |
Ja sam imao tr-a i kod njega je moglo da se stavi insert efekat bas kako kaze kolega iz predhodnog posta. Al ja ne vidim onda funkciju kompresora ako se stavi samo na jedan element.
|
Citat:
|
Citat:
@sale band Badava se mucis razmisljanjem, to nece ici ni na jednom aktuelnom hardver instrumentu. Toliko mocni nisu Effect DSPi na instrumentima, da imaju istovremeno na raspolaganju veci broj kompresora. To kosta performanse koju ti DSPi nemaju. Takvo sta je jedino moguce na veoma zestokom softver sistemu ali zaista veoma zestokom jer se ovdje u krajnjem slucaju govori o nekoliko desetina kompresora, za pojedine vazne udaraljkie, pa za Bass, pa za ritam instrumente, a onda i za solo instrumente. Nakupilo bi se toga dosta. Editorska struktura i routing efekata hardverskih instrumenata, prvo nije na tom stupnju da bi se to uopste dalo uraditi, a zatim i vec pomenuta performansa, koja je i kod najboljih, vrlo daleko od toga da bi mogla to sve da podmiri. |
Hoce meni neko da objasni kako ja to da odradim na ovu moju masinu? :D Nemam love za nesto jace,tako da mi je i ovo dobro :D
NordX |
Ma znao sam ja da je to sve škart...
Kad bi umesto vokalista ubacili intelov i7 i bar 16gb rama, onda bi bilo nešto... Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2 |
Eeee... bas to neces docekati jer bi time sami sebi natakli omcu na vrat. Kako bi onda svake godine izbacivali po jedan "novi" model i kako bi varali i otimali pare. Sve ce oni da ugrade u te svoje igracke, na kraju ces i automat za kafu imati u aranzeru ali otvoreni sistem... to nikada.
Citat:
|
Bas se ''rasplinula'' :) Interesuje me kako mogu da kompresujem ceo Drum Kit ili elemente pojedinacno (Ako je moguce na Pa1xPro),da stavim Compressor a da ne zvuci to previse ''plasticno,praskavo''. Nadam se da me razumete :)
NordX |
Razumijem te. Na postavljanje kompresora za pojedinacne udaraljke zaboravi, to nece ici a da bude zadovoljavajuce jer gubis na drugoj strani a ne dobijas mnogo. Ovo sve radi onoga sto sam vec napisao. Resursi hardverskih instrumenata su prilicno ograniceni i sa tim moras da se pomiris. Vec su ti kolege objasnile kako ces postaviti kompresor na kompletan Drum Kit. Ne znam sta bih jos mogao da ti napisem. Mozda imas neko konkretno pitanje u vezi sa tim kompresorom na Drum Kitu.
|
Hvala Vama na odgovoru. Zaista bih zeleo da mi neko objasni detaljno kako da postavim Compressor na DRUM KIT-u. :)
|
na svakom ritmu imas 2 efekta za lijevu stranu jel tako,vjerovatno je jedan od njih reverb,a drugi ces morat postavit compresor.
A taj bubanj koji tu svira ces naci na sound pa otvoriti menu basic,ona osnovna stranica za bubanj gdje svaki element kad dirnes tipku mozes podesavat boju jacinu itd,u dnu displeja se prebaci stranica i onda ti stoji svaku tipku kad dirnes da joj dodas kolko jednog kolko drugog efekta da prima,ako ti je 1 reverb dodajes ga koliko zelis tako isto onaj drugi efekt gdje ce bit kompresor npr dodajes ga koliko zelis ,na svaki element. Bit svega je da ti mozes kompresor nastimat na ritmu po zelji i takvog ga dodavat na koji element zelis,ali ne mozes svaki element razlicito kompresovat. A ti si ustvari i pitao za dobos,pa ces moci njeg ustimat,a na ostalo nemoj ni davat. Ovako bi trebalo moci :-) |
Tako bi trebalo biti ok .... al sve dok dodje do momenta da treba da odcekira Dry. Ako dobos ide kroz kompresor onda trebalo bi da ugasi suvi signal a samo dobosa nece moci da ugasi t.j. sa odcekiranjem "Dry" opcije ugasice sve ostale elemente bubnja.
|
Hvala Vam puno javicu Vam sta sam uradio. Ace,slusao sam tvoj demo snimak ''Godfather'',koji je RX Dobos u pitanju,i molio bih te detaljno da mi napises na PM,kako da podesim da zvuci onako,na Pa1xPRO :)
Hvala svima jos jednom. NordX |
kao sto rece ace,sve ide glatko do DRY dalje ne ide :D:D:D
|
I na kraju zakljucak, mnogo dima, nigdje vatre nema, zaboravi pricu o kompresoru na pojedine udaraljke i gotova prica. To jednostavno na hardverskim aranzerima jos nije moguce izvesti, a da ne "boli" na drugoj strani i s tim se treba i mora pomiriti. Resursi tih instrumenata, bilo kojeg proizvodjaca, su vrlo ograniceni, a iz nicega se nije moguce bilo sta napraviti, pa tako se i ti mani corava posla. Sa tih instrumenata se jednostavno ne moze dobiti takav sound, obradjen do detalja kojekakvim EQima, kompresorima i ostalim efektima, to jest, kakav si ti zamislio jer to vec zalazi u studijsku obradu i najvisi kvalitet, a ti instrumenti za to nisu ni izdaleka konstruisani. Oni imaju jedno sasvim drugo mjesto i zadovoljavaju sasvim drugaciji segment trzista. Jedina alternativa je da nabavis sampl dobosa, koji ce biti priblizan tvojoj predstavi, a da se ne mora posebno obradjivati efektima. Toga bar ima k'o pijeska u moru.
|
NordX pogledacu popodne, kad stignem kuci i pisem ti ;)
|
Mozes da stavis compressor na posebne udaraljke. Ides ovako sound pa izaberes drum kit koji hoces stisnes menu izaberes "Drum Kit" imas skroz dole dva taba mislim da se drugi zove "Voice Master" ne znam sad pisem napamet kad kliknes na njega videces da pise sa desne strane "Send FX1" i "Send FX2" np FX 1 je za hall FX2 za compressor taj FX 2 gde ne zelis compressor smanjis na 0 gde hoces postavi na 64. Posle znas dalje postavis u ritmu na prvi fx hall na drugi comp mislim valjda ces se snaci dalje. Nadam se da ce ti ovo pomoci.
P.S. Comp je njesra :D zauzimas dzaba jedan FX koji mozes dobro da iskoristis. Da dodam comp stavi samo na snar tom i bongose, tarabuke sta vec ali u pola manje nego na snar i tom. Cinele i bas drum nemoj :) aj poz :P Dodato: I ne ukljucuj Dry opciju nemas potrebe. |
Citat:
Zamolio bih te objasnis svim ucenim, priucenim, i neukim ljudima ovde zasto je compresor "njesra" ? |
mi se taman dogovorili da to ne moze,kad ono opet jedan kaze moze :D:D:D
|
Ovakve nebuloze se samo mogu naci kod nasih ljudi. Da, kompresor je "njesra", inzinjeri koji su ga tu stavili nemaju pojma, a mi domaci priuceni ljudi znamo bolje od njih. Ponekad pozelim da postoji definirana opomena za nebuloze ovakve tezine...
|
jale_ki nemoj tako druze, zamisli tebi neko da kaze da je dynacord njesra.
|
Ljudi vrlo cesto pisu ili pricaju o pojmovima koje malo ili nimalo ne razumiju. Jedan kompresor je uvijek potreban i nikada nije "njesra". Bilo bi najbolje kada bi u jednom hardverskom instrumentu bilo na raspolaganju toliko kompresora, da se moze postaviti po jedan na svaki kanal, odnosno ritam i solo traku. Tek da konstatujemo koliko je kompresor znacajan u audio tehnici uopste, a samim tim i u jednom instrumentu kao sto je workstation ili aranzer. Pogotovo kod tih instrumenata bi bilo neophodno da bas svaka traka (bilo Style, bilo solo) raspolaze kompresorom. Kod softverskih sistema je to najnormalnija stvar, a nadajmo se da ce i hardverski instrumenti uskoro moci da se pohvale istom odlikom, no prije toga svakako treba u njih implementirati mocnije procesore (DSP) koji su u stanju to i da pruze. O vokalima ne treba ni gubiti rijeci. Vokal bi uvijek trebalo obraditi kompresorom. Mnogo bi manje muke sa miksom na bini bilo ukoliko bi se ovo ispostovalo.
Mala digresija, za one koji se odluce da jedan od raspolozivih efekata svog aranzera ili workstationa "zrtvuju" kao kompresor, uvijek bez izuzetka, treba postaviti level miksa tog efekta (kompresora) na maksimum. Kompresor je tipicni Insert efekat (znaci, ne Aux), samim tim, kroz njega mora da prodje kompletni signal jednog instrumenta (trake). Zatim, nikada na taj efekat ne upucivati vise instrumenata (traka) vec uvijek samo jednu, jer jedino tako ce kompresor odraditi svoj posao kako treba. Jedini izuzetak su Master kompresori koji obradjuju miks, pa su adekvatno tome i opremljeni, odnosno specifikovani. |
Ako je Jale_ki u svom postu mislio isključivo na kompresor u Korg PA aranžerima, onda nije daleko od istine...
Ako je mislio generalno, onda se slažem sa vama ;) Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2 |
Naravno kompresor u korgu je zivo sra*e ako vec imas pa1x zar ti nije bolje da pojedinacne delove od bunja odradis np. u sound forge sa kompresorom posto ima dorih pluginova.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 04:59 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org