![]() |
Moj mali studio
Evo napokon sam napravio spisak opreme za moj mali studio, pa ću molit za pomoć i savjete kao što to najbolje znaju forumaši Yu-midija :)
Prostor koji sam obezbjedio za studio je 4x4 m, sad za sad nisam u mogućnosti radit neku izolaziju sa rigipsom i slično, a imam na raspolaganju jos jednu prostoriju do , naravno koja će biti namjenjena za sobu za snimanje, ali nekad poslije :) Evo šta je to što sam odlučio: 1. Studijski monitori Jamaha HS50 M – 2 komada 2. Rode NT1-A SET 3. Zvučna kartica STEINBERG UR 22 ili neka druga 4. Mikrofon SHURE SM57 5. Sonitus Sonitus SR3 - – ili neki drugi akustični apsorber 6. Behringer U-CONTROL UMX490 Oprema koju već posjedujem : 1. Računar (dual core, 3ghz, 4GB RAMA, 500GB disk) 2. HP LAPTOTP (i3, 4GB RAM, 500 GB HD) 3. KORG PA 2xpro 4. El klavir YAMAHA ARIUS YDP 142 5. SHURE BETA 58 Eh, eto ga. Mislim da je dosta za jednog početnika :) Molim za savjete, prvo da riješim akustiku prostora, barem da je ugodan zvuk u njemu :) Zahvaljujem se unaprijed svima :) |
Ukoliko bi taj Steinberg UR 22 zamijenio jednim ozbiljnijim audio interfaceom i umjesto Shure SM57, nabavio jedan studijski kondenzatorski mikrofon sa velikom membranom, bio bi to sasvim pritojan kucni studio.
|
Kolega šta preporučuješ za zvučnu karticu i koji kondezatorski mikrofon ? da vidim može li se uklopit u moj budžet :)
|
Evo @tranzit je poceo sa savjetima a ja cu nastaviti sa pitanjem :) Spomenuo si akustiku prostora. Koliki ti je prostor i koliko S3 ploča planiraš postaviti ???
|
prostor je 4x4 m. ne znam sta mi je potrebno za dobru akustiku prostora, mislio sam se posavjetovat sa vama ;)
|
Zvucni tretman prostora je mozda cak i vazniji nego li pola opreme na kojoj radis. Planiram odavno uraditi isto sto i ti, napraviti neki svoj kutak. Sto se tice zvucnog tretmana prostora i ja sam prilicno zalutao u tom svijetu jer je more tema na netu, more nacina zvucnog tretmana ali najvaznija stvar u cijeloj prici je to da moras znati koje freqvencije "tretiras". Pogresan tretman prostora moze i te kako zeznuti stvar u samom pocetku. Spremi se za malo majstorisanja, izradu vlastitih zidnih i stropnih panela kao i bass trapova u coskovima sobe. Te S3 ploče ti neće puno pomoći samim time jer se radi o pločama koje su debljine svega 3 cm :/ Da postavis cetiri takve ploce na zid i ostane ti 60 % zida nepokriveno, isto kao da ih nisi ni postavio! Ok, S3 mogu pomoći ali prije njihove ugradnje moras dobro "ususkati" prostor posebno ako imas jos i velike prozore, parket itd. Neka te ne plaši moja priča, ići ćemo korak po korak i drago mi je sto si pokrenuo ovu temu. ;)
|
U prostoriji nema prozora, samo jedna vrata. Pod je prekriven samo etisonom. i to je sve sto se nalazi u sobi :)
|
OK, samim time jos bolje sto nema prozora ;) Pogledaj ovaj video, otprilike i tebi treba 8 ovih panela. Rade se od drvenih ramova, kamene vune i presvlace se materijalom koji dobro provodi zvuk. Ovi na videu su presvučeni muslin svilom koja je malo poskupa. Moze posluziti bilo koji malo gusci materijal kroz koji neze proci niti kamene vune ali koji dobro propusta zvuk. Kamenu vunu je malo tesko naci kod nas u BiH jer ljudi jos uvijek kao glavno sredstvo izolacije kriste staklenu vunu. Pokusaj se raspitati kod sebe u Mostaru i okolini, trazi po stovaristima gradjevinskog materijala kamenu vunu debljine 5 ili 10 cm. Ja sam je nasao ovdje kod Tuzle po cijeni od 7,5 KM po metru. Trebaju ti ploce 60 x 120 x 10. Kada nadjes kamenu vunu ostalo ti nije problem. Po nekoj mojoj gruboj racunici, za jedan panel ti treba oko 40-50 KM...
Pogledaj malo video a i ostale. Ima ih mnogo !
|
Tj u sobi samo ima struje.
hehe šala Sent from my HTC One V using Tapatalk 2 |
kolega maricm sad za sad je samo stuja, ali ako Bog da bit će svega :)
|
eko...samo polako ;) Nadam se da tema nece pasti u zaborav i da ce se ostale kolege ukljuciti a posebno oni koj su radili zvucni tretman sobe.
|
Citat:
|
Citat:
|
Ne treba ti Tube pretpojačalo niti Rode NT1. SE Electronics SE 2200T je Tube mikrofon, a na PreSonus 22VSL imaš odlične XMAXX preampe, +48V phantom power i ništa ti više ne treba.
Što se tiče akustike prostora, primjetio sam da ljudi na Balkanu vrlo često koriste azmafon kao jedan od materijala, koji motaju u kolutove i te kolutove stavljaju iza već napravljene drvene grede. Potrebno je i izvršiti neka mjerenja neobrađene sobe, naprimjer RT30, RT60, frekventni odziv i slično. Tretman zavisi od prostora do prostora. Akustika je veoma kompleksna nauka, a ni ja nisam neki znalac oko toga. Nadam se da tema neće pasti u zaborav. |
U pravu si @harepa50 za azmu ali je ona preskupa i ne znam dali se uopste moze i kupiti u BiH. u Srbiji znam da je ima ali u BiH....ne vjerujem. Kao alternativa je kamena vuna a ogromna vecina se opredjeljuje bas za nju jer je puno prihvatljivija sa cijenom u odnosu na druge materijale i odlicno odradjuje posao. To sto si spomenuo da je motaju u kolutove....to je za bass trapove koji idu po coskovima sobe. Od kamene vune se moze napraviti odlican bass trap uz pomoc drvenih greda.
|
1 Privitaka
Evo da vam pokazem kako sam ja sbei odradio bas trapove.
Pogledajte gore desno u cosak.Kupio sam isover 035 jacine i onda samo sam skino folio i preko toga sam umoto preko jednog tepiha da bude kao sto vidite okruglo i tavio u sva moja coska.Nadam se da sam mogo bar malo da ti pomognem oko bas trapovi. |
Korgic druze slika ti je ogromna,ako moze da je malo smanjis ovako se nista ne vidi posto je prevelika:lol:Salim se malo hehe
|
|
Od cega si radio panele @korgic ?
|
Ove panele sam kupio obicno drvo letva je samo sirina je 10 ccm gledo sam da je ravno da nije krivo.A mere panela je 4 puta po 1 metar a dubina mora namnje da bude 10ccm unutra sam stavio basoteckt vidi link kako izgleda to.
http://www.google.de/imgres?sa=X&biw...9,r:2,s:0,i:93 |
hmm Može se ovde svašta izkombinovat, naime vidim da koristiš KRK monitore, koji su i kako si zadovoljan? meni su danas iz artista ponudili u mjesto Jamahe HS50, KRK ROKIT 5 G3 RP5 aktivni studijski monitor kažu da je dosta bolji?? Što se tiče akustike u prostoru neznam živ sta cu. daj da neko pomogne dok nisam poceo ulagat :)
|
Ja koristim KRK RP8 RoKit G2 i za sad sam zadovoljan mada ima malo suivse basa kad se radi,ali kad naviknes onda znas kako treba da postupas.Bitno je da upoznas svoje moitore kako zvuce i rade.
|
Pa da, bas su mi tako i rekli da je fino bas izlazi iz njih, a iz Jamahe nema nikako basa :(a što kažeš trebaš se naviknut na svoje monitore :)
|
Ja opet navijam za jamahu. Imao sam KRK Rokit 6 do pre neki dan, nikako nisam bio zadovoljan... Prešao sam na jamahu HS7 i upoznajem se sa njom ali je definitivno bolji proizvod od KRK Rokit serije.
Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Mozda ima Tranzit neki savet oko monitora da nam kaze.Hvala
Dodato: Evo jos jedna slika kad sam pravio panele. http://s14.directupload.net/images/1...p/8azz5ol6.jpg |
Kako sam shvatio @korgic, radio si ih u dimenzijama 100 x 50 x 10. Onaj materijal sto si ubacivao unutra, je li cijena 20 EUR po komadu ili ... ? Jos jedno pitanje ako moze, koji si materijal koristio za presvlacenje, koja tkanina i dali si ih zatvarao sa zadnje strane do zida ili si ostavio otvoreno kao i sa prednje strane ?
|
Mozes da pravis i 100x100x10.Cena je bila oko 15 do 20 evra od basotect.Za presvlacenje sam kosristio obicnu preslavku sto se stvlja preko jastuka jer untra sam stavljo i basoteckt i kamenu vunu rockwoll 50 isto jer mi basotect nije bio dovljno kupljen.Postupak kako sam radio je bio sledeci.Na pravio sam panele onda sam stavio preslavku i preko nje sam stavio gotovi panel.Posle toga sam uzo i stavio tanku foliju pa onda sam stavljo ovu kamenovu vunu.Tako da cela kamena vunu bila u foliju.I onda sam ovu preslavku prednju i zadnju strano presvlacijio.Evo i slke 2 gde se vidi kako sam to sve odradio.
http://s1.directupload.net/images/13...p/p78jjdmw.jpg http://s14.directupload.net/images/1...p/vhnt4ear.jpg |
Ok, jasno mi je sta si i kako radio ali nije mi jasno zasto si umotavao kamenu vunu u foliju ? Cini mi se da ta folija sprecava da vuna absorbuje zvuk sto i jeste cilj ovih panela ili se varam :/
|
Pazi to si u pravu ali je folija tolika tanka da opet radi svoj poso absorber.inace se stavlja folija jer kamenevuna izabcuje svoje neke mirise i ako neko jos asmaticar kao ja tesko onda nama.Takodje sam radio sa strane absorbere ali veca dimezija bila tu sam pravio 200x200x15 u nju nisam stavljo folio jer sam koristio basotect onda ne treba folija nikakva samo kad sam stvaljo kamenu vunu sam to stvaljo.Sta je najvaznije kad se radi akustika treba i merenje frekvencije sa kad je prazna prostorija samo zvucnici.Ako dozvoli Administrator foruma mogu sto se ti ce merenje frekvencije kako se korak po korak radi mogu detalijno upustvo da napisem sta sve treba i da bi se doslo do pravog rezultata.
Dodato: Evo jedan mali primer kako izgleda merenje prostorije frekvencija http://s14.directupload.net/images/1...p/5fldrpwv.jpg |
Mislim da se nebi trebala stavit folja na vunu :( sve zavii koji se materijal koristi za presvacenje , gledao sam ove klipove sa youtuba niko nije stavljao foliju. a to o načinu mjerenju frekfencija bi bilo dobro za sve nas :)
|
Hvala @korgic :) Negdje sam nasao da ljudi rade absorbere od ploca po 5 cm u dva sloja ali pri tome izmedju ploca stavljaju foliju koja sluzi kao membrana. Mnogo je izazvalo rasprave jer u tom slucaju absorber ima dvostruku ulogu a to je da absorbuje zvuk sa prednje strane ali i zvuk koji se odbija od zida sa zadnje strane. Na bocnim stranicama absorbera se buse rupe u precniku 2-3 cm u cik-cak. Neko i zatvori totalno zadnju stranu sto po meni nema logike jer po pravilu ide da se absorber mora odmaknuti od zida za svoju debljinu, sto znaci da ako je debeo 10 cm onda mora i od zida biti odmaknut minimalno 8 cm i na taj nacin absorbuje i refleksiju koja se odbija od zida . Ja cu ih raditi sa kamnom vunom jer mi je najjeftinija a nije mi veliki prostor, cak je i manji nego kod @mr_eko i upotrijebit cu istu kao sto si ti Rockwool debljine 10 cm.
|
Da normalno da moze ploca i 5 ccm zasto da ne.Rockwoll deblinje isto sasvim dovoljno.Svako ima svoj nacin rada kako napravio absorbere.Inace imam dobrog drugara koje inace akustik designer sto svako dnevno radi oko toga sve akustica elementa.Inace ima isto odlican forum nazalost na nemcki gde sam i ja sazno neke stvari.Ja kad sam radio prostoriju nije ni bio plan da sradi neki studio al eto moje kolege naterla me to da odradim i tako sam sve sam napravio.Jedino sto mi je zao da nisam radio merenje frekvencije.Mada da cela akustika mnogo kosta i para da se to sve odradi kako treba,ja sam zadovoljan kako sam odradio znam da moze to sve jos bolje.Najvaznije mi bilo da sniak koji radim pevanje harmonika bubanj budu sve kako treba,jer miks radim jedan moj durg sto ima vec odgovarajacu akustiku.
|
Citat:
I ja mislim da je nema u BiH. Mislim da si upravu, to je za bass trapove ali sam viđao i da cijelu sobu obrade tako, preko toga drvene grede i mislim da presvuku nekom tkaninom. |
Ima @harepa50 firma u Sarajevu. Na lageru imaju Knauf DP3 u debljini od 5 i 10 cm i nije skupa. Ja sam ovdje kod Tuzle nasao Rockwool debljine 10 cm i sa cijenom su isti.
|
Večeras sam dobio informaciju od jednog prijatelja koji je građevinar, da ova kamena vuna ima u sebi karcogene nitit ??? jel to istina nije ni on siguran za kamenu ali staklena 100 % .. ???
|
I jedna i druga su stetne a posebno staklena vuna. Zato se i presvlaci platnom da se niti ne bi sirile. evo tekst kopiran sa stranice proizvođača:
Kamena vuna je dugi niz godina bila predmet različitih studija i ispitivanja kako utiče na zdravlje ljudi. Zato se proizvodi od kamene vune proveravaju od strane međunarodnih zdravstvenih organizacija i ekspertskih grupa sa aspekta potencijalne štetnosti po zdravlje ljudi. Prema tim istraživanjima ovi proizvodi su svrstani u grupu proizvoda koji nisu štetni po ljudsko zdravlje. To je zvanično i potvrđeno na sastanku IARC (International Agency for Research on Cancer) održanom 9-16. oktobra 2001 u Lionu, Francuska, kada je mineralna vuna, a samim tim i kamena, klasifikovana u âGrupu 3â odnosno materijali koji nisu kancerogeni. |
Nijedna od ovih vuna nije "zdrava" jer je logicno da svaka vrsta prasine steti organizmu.
Kod staklene (kamene) vune je tim gore jer su u pitanju vlakna dobijena topljenjem kamena ili stakla (svejedno) I udisanje istih nije nikako dobro. Na pakovanjima ovde kod mene pise "may cause cancer" ili, u prevodu, "moze da izazove rak"... To je, po mom misljenju, opasno za one koji svakodnevno rade sa ovim materijalom a ne za tebe koji ces imati kontakt sat-dva :) Zato, ako radis sa izolacionom vunom, koristi masku a mozes I rukavice da te ne zulja :) Takodje gledaj da koristis neko platno koje nije "mrezasto" da vuna ne moze izaci. i bice ok. Kod ovih vuna ima razlicitih kriterijuma i za ove tvoje potrebe ne valja koristiti onu "labavu" vunu. Potrazi kompresovanu akusticnu ili tako nesto. Primetices po tome sto je cvrsta i ne savija se lako kao obicna... Pozz |
Upravo to @sale_band. Svaka je opasna u dirktnom kontaktu ali kada se presvuce nece biti problema. Takodje, za zvucne absorbere je i potrebna presovana kamena vuna, tvrda ne mekana zbog bolje absorbcije zvuka. Niko do sada nije imao problema pa ne vidim razlog za brigu. Da je toliko kancerogena nebi se sigurno upotrebljavala. Ljudi izbacuju staklenu i prelaze na kamenu bas iz razloga sto staklena vuna postaje porozna i osipa se vremenom, pretvara se u prah posebno u dodiru sa vlagom dok kako se tvrdi , to se kod kamene vune ne desava. Tako kazu ;)
|
Evo i skice prostora sa dimenzijama :)
Ovo su prostorije od Kulturnog centra, trenutno pripadaju Udruženju u kojem sam član. Prozor iz budućeg studia gleda u koncertnu salu. Ako ga je pametno zazidat ili napravit pregradu od gipsa, reci te :) http://i41.tinypic.com/20sydly.jpg Dodato: što ste odustali, kako sam stavio ovaj nacrt :( Dodato: Evo malo sam i usminko :) http://i40.tinypic.com/wjszub.png Dodato: Jeli ovo zamrla tema? treba mi pomoć oko boje zidova, da lagano počmem sa sređivanjem :) hajde ljudi pomagajte da počmem radit više :) |
Nije zamrla tema nego nas nije bilo preko praznika :D Ne znam do koje si faze dosao ... Sto se tice zidova ako nemas namjeru da ih akusticki tretiras , mislim na vise slojeva vune i ostalih materijala, okreci ih u boju koju hoces. Ne znam zasto ti treba savjet oko boje ?Svejedno je koju god upotrijebis a sve po svom ukusu :) Sa ovih slika vidim da si podijelio prostor na dva dijela, reziju i vocal booth ili je relax room :D Ja bi zamijenio koncepciju i prvi prostor bi mi bio control room a drugi vocal booth ili gluha soba kako god. Ovo kazem jer ti je soba cije su dimenzije 288 x 255 (visinu ne znam) jos malo pa savrsena kocka sto je , kako kaze vecina akusticara na netu, najgora moguca opcija za control room. Ako vec neces da mijenjas ideju, idemo dalje ;) Moja zamjerka na drugu prostoriju, sto uopste ne mora biti tacno, pozicija stola i monitora . Vrata ti prave problem, isto kao i meni pa si vjerovatno zbog toga i postavio sto uz duzi zid. Ja bih ipak monitore i desk postavio uz zid lijevo od sadasnje pozicije a da mi vrata budu iza ledja. Ovo govorim zbog simetrije same sobe. Prostor od zida bi ispunio vunom debljine minimum 30 cm i onda postavio gips ploče. Uradio bi u coskovima malo vece superchunk-ove i time bi imao "izlomljen" taj glavni zid. Iza vrata mozes napraviti mobilni superchunk ili gobo panel iza koga ce biti tube trap a dalje na taj zid do vrata 1D ili 2D difuzor i u nastavku u uglu opet superchunk. Takodje imaj na umu da ces morati raditi i cloud iznad glave na plafonu. Cloud bi "trebao" da pokriva minimum dvije trecine plafona... Napisi od cega planiras raditi broadband absorbere, sa kakvim materijalom raspolazes, sta mozes nabaviti itd.(neka ti je Bog na pomoći jer znam kakva je situacija u BiH po pitanju kvalitetnog materijala za absorbciju zvuka). Ovo sam ti ukratko napisao jer i mene ceka apsolutno ista stvar. Pozdrav!
|
Trenutno vrijeme na Forumu 17:50 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org