![]() |
Presonus 16.0.2 efekti na AUX
Interesuje me ima li neko iskustva sa slanjem efekata na AUX izlaze? Meni se desava da su efekti na tim izlazima osetno tisi (manje prisutni) u odnosu na MAIN izlaze. Postoji li mogucnost da se efekti jednako cuju i na AUX i na MAIN izlazima?
|
'Ajd polako jos jednom, kakvi efekti na Main izlazima ? Koji efekti uopste, interni, externi... ? Kako ih saljes na Main izlaze... zasto ?
|
Proveri da je Aux postavljen na post (u menju System). Meni se događalo slično, uradio sam Fatory Reset i sad mi deluje OK, mada još nisam testirao u prostoru gde mi se ne mešaju main i aux signal.
|
Najvjerovatnije vam se obojici to desava jer je Trim Poti sa zadnje strane pored Main izlaza, kojim se podesava njihov generalni Level, previse podignut, te je radi toga i Level onoga sto se salje preko Main izlaza visi od Aux 1-4 izlaza. Taj Trim za Level se mora podesiti tako da signal koji izlazi kroz Main, ima potpuno isti Level kao i kada prolazi kroz Aux izlaze. Generalno pravilo je da se taj Level postavi na Unity, to jest, srednji polozaj. Ljudi cesto pokusavaju podizanjem tog Levela da dobiju na snazi, sto je u sustini uzaludno a i nemoguce. Taj Trimmer sluzi iskljucivo za podesavanje eventualno neodgovarajucih ulaza na aktivnim kutijama ili pojacalu snage. Medjutim, kada se signal sa Presonusa vodi balansiranim XLR kablovima on ima nivo od +4dB (kada Trimmer stoji na srednjem polozaju), sto odgovara i bilo kojem profesionalnom aktivnom sistemu ili pojacalu snage jer i oni po defaultu, imaju ulaze koji su podeseni na isti nivo (+4dB). Signale sa Aux izlaza takodje treba voditi balansiranim kablovima (stereo banana) jer i oni samo tada imaju nivo od +4dB. Kada se ovi signali vode nebalansiranim kablovima (mono banane), Presonus automatski prebacuje nivo signala na konzumeski nivo od -10dB, sto se odmah manifestuje dosta tisim signalom.
|
Iako imam ovu miksetu vec godinu i po, nisam znao za to @tranzit. Kada sam kupio miksetu i spojio sa pojacalom preko XLR - XLR kabla, primjetio sam da je izlazni level puno tisi nego na ostalim miksetama koje sam prije imao. Odmah sam pojacao taj trimer na maximum i od tada tako i radim. Nikada nisam ni pogledao kako je to moje XLR kablo uopste i spojeno odn. dali je napravljeno kao balanced ili unbalanced :( Usput bi pitao ovu dvojicu kolega @Akordeonista i @gbabovic ... grije li se kod vas mikseta iznad gain potenciometara (posebno iznad 1.2.3 i 4 kanala) ???
|
Odgovoricu ti umjesto njih, grije se jer tu se nalazi napajanje, a to je sasvim normalno, nemas potrebe da brines. Sto se tice levela Trim Potija, mozes ti slobodno da ga podignes ukoliko to zahtjevaju ulazi na tvom pojacalu snage. Medjutim ukoliko je pojacalo profesionalnog nivoa, ono ima ulaze na +4dB a samim tim je Unity gain na potenciometru onaj koji najvise odgovara. Pogledaj u dokumentaciju posjacala. U svakom slucaju, podesi Trim Poti onako kako ulazima tvog pojacala snage odgovara, pa bilo da je to na srednjem polozaju ili na maximumu, to je nebitno. Vazno je da svi kablovi koji izlaze i ulaze u Presonus budu balansirani. Za instrumente koji nemaju balansirane izlaze, nabavi DI-Boxove, oni bar nisu skupi a rjesavaju mnoge probleme na bini.
|
Ajd da se nakačim, ako može :)
Mene zanima da li Presonus 1818 VSL može da služi kao "virtuelni" live mikser ?? Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Znam i ja to @tranzit ali neki pojedinci mi pune glavu da je njihov 16.0.2. hladan ko led nakon masu sati rada sto mi je od kako sam kupio mix dovelo do sumnje da nesto nije u redu sa mojom mixetom. Morat cu potraziti dokumentaciju za Zeck PT-9 da li mu je ulaz na +4db. Takodje moram pogledati i kakvo je ovo famozno kablo koje vec dugo koristim. Da li je ovo isprava schema balanced kabla ? male 2 (+) na female 2 (+) - male 3 (-) na female 3 (-) - male 1 (ground) - female 1(ground) ...
|
To pogledaj obavezno !!!! Oni koji ti pricaju te bajke da je njihov StdioLive hladan kao led, poslije visecasovnog rada, lazu i petljaju. Naravno da je sumnjivo ukoliko je ta temperatura bas visoka ali cisto sumnjam da je to slucaj kod tebe.
@sale band Kako da ne, ima software mixer koji odgovara Studio Live mikseru, a Presonus je veoma elegantno rijesio to bez primjetne latence, tako da u sustini sa 1818VSL imas jedan "StudioLive 8.8.2" mixer, a ukoliko dodas jos jedan recimo, Presonus Digimax D8, mozes dobiti 16.8.2 mikser, koji je dosta fleksibilniji nego i sam StudioLive. |
Nakon pola sata-sat rada bude vruc ali ne toliko da opeces ruku i to samo na tom dijelu iznad natpisa "StudioLive". Mene sada brine ovo u vezi kabla, u stvari ne brine me nego sam vise ljut na samog sebe sto sam glup pa nisam ni obracao paznju je li kabal spojen kao balanced ili unbalanced ili ko zna kako vec. Tudja ruka svrab ne cese ... kablo mi je dao prijatelj :/
|
Citat:
Problem je u tome sto mi se Reverb i Delay slabo cuju na klubskom ozvucenju, tj. pevacki mikrofoni budu suvi dok na monitoru rade normalno, odnosno efekti su prisutni. Da ne zaboravim da kazem, u System je podeseno da su AUXi Post Fade. Din074, i kod mene se greje mikseta ali ne zabrinjavajuce. |
Da li si postavio panorame za Aux 1 i 2 ekstremno suprotno, jedan na lijevu, drugi na desnu stranu ? Ovo moze da dovede do slabljenja efekta jer ukoliko su oba na sredini, onda u sustini saljes mono signal na to stacionarno ozvucenje, a efekti, pogotovo Hall, su prostorni efekti koji bi u tom slucaju imali fazno pomjeranje i osjetno slabljenje signala.
Dodato: Citat:
|
Konkretno sinoc na svirci na pojacalo kluba sam isao samo preko jednog (AUX 1) kanala tako da nisam dirao panoramu na njemu. To je MONO signal ali ne bi trebalo da se efekti cuju slabije, zar ne?
E da, po kanalima je AUX 1 bio "odvrnut" na nekih 50-60%, znaci nije do kraja. Svi kanali, naravno, su bili podeseni na jednaku vrednost. |
Rekao sam ti da je signal slabiji na Aux izlazima jer su i oni sami slabiji od Main izlaza, a vjerovatno si na Main izlazima podigao malo vise onaj Trim Poti. Radi toga odmah dolazi i do razlike u levelu efekata jer oni direktno zavise od levela signala ali ne linearno vec logaritamski, tako da se nesrazmjerno vise stisavaju u odnosu na stvarnu razliku u levelu signala. Kada vodis signal mono, naravno da trpi efekat i to prije svega Hall jer mu nedostaje prostornost, koju jedino ima kada su oba kanala ukljucena. U tom slucaju si Hallu jednostavno "oteo" jednu stranu prostorije i radi toga je odmah tisi. Nisu to neke ogromne razlike ali su cujne. Nego, nesto drugo, zasto to uopste radis ? Znam da si objasnio da ti je lakse ali to je samo prividno. Na StudioLive imas Scene, zar ti nije lakse da napravis Scenu za takve prilike i jednostavno je pozoves kad zatreba, a normalno vodis signal iz Main izlaza.
|
Nije mi lakse jer sinoc sam radio u tom objektu i ko zna da li cu ikada vise raditi tu a lakse mi je u toku svirke kontrolisati EQ na kanalu nego na generalnom GEQ. Sinoc smo radili u objektu gde su nam dali samo jedan kabal koji vodi ka njihovom ozvucenju, teko nismo ni imali mogucnost da vodimo stereo signal.
Trim pot na MAIN izlazima mi je na "3 sata" ali i pored toga imam utisak da mikseta "izbacuje" tisi signal od drugih mikseta. Pre ovog Presonusa sam koristio A&H Zed 14 i ova druga daje jaci signal na kutije. Koristim kutije EV ELX 15p i na njima postoje kontrole za ulazni Level i za generalni Volume. Ulazni Level pojacavam do kraja i nikada mi se nije desilo da se na kutiji upali lampica Limit sto znaci da signal koji mikseta salje nije prejak iako je In Level na maksimumu i pot za Main izlaze na mikseti na 3/4. Da li bi pomoglo ako bi AUX po kanalima bio pojacan na maksimalnu vrednost pa da smanjim klizac za AUX 1? Dodato: Zaboravih da napisem i to da je sinoc taj kabal imao banana konektor! |
U tvom slucaju ti miksas Aux potenciometrima na kanalima jer radis u takvom setupu. Svako smanjivanje potenciometra za Aux na kanalu je u sustini stisavanje dijela signala koji se poslije Gina odvaja na Aux "granu". Tebe vise i ne interesuje polozaj Volume Fadera za Level koji se salje na Main jer sa Maina i ne ides nikuda dalje. Ti u sistini miks radis Aux potenciometrima (1 i 2) na kanalima jer signal dalje ide vani upravo iz Aux izlaza. Posmatraj to kao jedan monitorski miks kod kojeg je sve isto kao i kod FOHa s tom da tu Aux potenciometri na kanalima preuzimaju ulogu Volume Fadera.
|
Tako je, Main Volume Fader mi u tom slucaju sluzi za monitoring.
Faderi po kanalima su aktivni jer je mikser postavka takva da sve ide Post Fader. Da li bi pomoglo da postavim maksimalne vrednosti AUX-a po kanalima a da Fadere AUX1 i AUX2 srazmerno smanjim kako ne bi isao prejak signal na pojacalo? |
Mogao bi, zasto da ne. To je sve sasvim ispravno. Obrati samo paznju na nivo signala i sve ce biti uredu. Najzdraviji je najaci moguci signal ciji Peakovi doticu digitalnu nulu "s donje strane". Razmisljaj na taj nacin i uvijek ces imati optimalan protok signala.
|
Probacu tako na sledecoj svirci koju budemo radili na ovaj nacin. Kao i uvek, hvala na poucnoj prepisci!:)
Imao sam pitanje u vezi Wireless povezivanja miksera i kutija u podforumu "Kabliranje" pa ako moze odgovor u vezi s` tim. |
Malo sam zapustio odgovore na pitanja, uslijed navale posla koju u posljednjih mjesec dana imam ali evo dobio si odgovor na pitanje u vezi sa Trans Audio Wireless sistemima, za prijenos audio signala u najvisem kvalitetu, od mixera do aktivnih kutija ili pojacala snage.
http://www.yu-midi.org/forum/showthr...#axzz2lL4jcXE0 |
Citat:
Hvala... Uskoro ću da dobijem ovaj interfejs (po tvojoj preporuci) Jedino nisam siguran gde se odvija audio proces, da li u kompijuteru ili u samom interfejsu?? P.S. izvinjavam se što "skrećem" sa teme ali, ovaj uređaj je usko vezan za Studio Live :) Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Sam Interface nema DSP i sve se proracunava na procesoru kompjutera, medjutim ovo ne treba da te brine jer svi ti efekti (kako insert, tako i Aux) i equalizeri, ne opterecuju primjetno CPU. Ovdje je Presonus napravio malo "cudo" jer zaista su postigli zavidan rezultat ovim konceptom. Pokusavano je da se izmjeri latenca signala koji prolazi kroz taj software mixer, na cijem kanalu su bili aktivirani svi efekti, pa zatim i na masteru (jer i svi izlazi imaju potpuno iste efekte kao i ulazi (3-Band EQ sa Low Cutom, Noise Gate, Compressor, Limiter, gdje na izlazima nedostaje samo LowCut) i rezultat je bio da je In + Out latenca niza od 0,1ms, sto je, daleko manje no na pojedinim renomiranim digitalnim mixserima srednje klase i potpuno zanemarljivo. Latenca ASIO Drivera je na osrednjim konfiguracijama 128 samplova, sto cini nekih 2.7ms, a na audio masinama visokog ranga najniza moguca, to jest 64 sampla ili 1.3ms i to pod veoma velikim opterecenjem, bez ikakvih smetnji. Inace 1818VSL radi bez poteskoca i na 96kHz, takodje na latenci od 1.3ms i isto toliko malo opterecuje sistem. Na pristojnim konfiguracijama, nije potrebno povecavati latencu pri mixu, cakl i kod veoma kompleksnih projekata. Jos kada je DAW, na kojem se radi, Studio One, onda je opterecenje zaista najmanje moguce.
|
Cool!!
Inače imam neki Acer laptop, sa i5 procesorom koji bi koristo u slučaju da ovo sve zaživi. Mislim da bi bilo super za manje svirke... Sent from my HTC One XL using Tapatalk Dodato: *bih ;) Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Otkrio sam vrlo cudnu stvar!
U mom slucaju je trebalo da smanjim Aux po kanalima za jednu crtu da bi se dobio jednak odnos cistog kanala i efekta kao i na Main izlazima. Kada se Aux pojaca po kanalu onda se efekti jos manje cuju a na kraju je gotovo suv ton! Postoji mera preko koje ne treba pojacavati Aux na kanalu. Pretpostavljam da je to normalno jer su u pitanju Send efekti (Fx-A i Fx-B). E sad pitanje za poznavaoce, mogu li se efekti nekako uvesti da budu Insert? |
Ti centralni efekti ne mogu a i sta ce ti jedan Hall ili Delay kao Insert efekat ? Ti imas kao Insert efekte one koji i treba da budu tu. Low Cut Filter, Gate, EQ, Compressor i Limiter. Sta bi covjek vise pozelio ?
|
Zapravo nista! Ono sto bih ja ustvari zeleo da imam na 16.0.2 je vise izlaza kao sto je Main ali sa nezavisnim kontrolama (klizacima i EQ).
To je potrebno iz vise razloga kada je Live u pitanju a ja cu navesti tri situacije koje mi trenutno padaju na pamet! Situacija 1: Cesto se radi u lomljenim salama gde je jedan deo osetno visi ili nizi od drugog, zatim, potpuno drugacije sredjen enterijer (na pr. u jednom delu dominiraju plocice i stakla dok u drugom delu imamo neki tapacirani namestaj i pune zavese) a to sve trazi drugaciju ton blendu pa i volumen! Na zalost, Presonus na ovoj mikseti, kao i mnogi drugi proizvodjaci, nije dao nezavisne kontrole Main Volume-na pa jos sa nezavisnim EQ-om za levi i desni kanal te se cesto iz tog razloga desi problem. Situacija 2: Ovo bi u mnogome olaksalo stvar i mnogim ljudima (u koje i sam spadam) koji rade na razlicitim kutijama. Licno radim na par EV ELX115p i par Dynacord A112a. Skoro pa ista kutija ali jedna je sa 15-icom a druga sa 12-icom pa jos ima i DSP! Postoji potreba, mala ali bitna, za njihovim usaglasavanjem. Situacija 3: Ovde bih jos jednom spomenuo gore pominjani slucaj sa diskotekama, klubovima i slicnim objektima koji imaju svoje ozvucenje a koristimo svoj monitoring. Steta za ovaj mikser sto nema bar razdvojene Main Volume kontrole za levi i desni kanal (jos jedan jeftini klizac)! |
Ne bih da postavljam novu temu, pa rekoh da pitam ovde - koje efekte najradje koristitie na 1602, i kako su nastelovani.
Hvala |
Ne to pitanje momak, ne postoji odgovor. Ko ti na njega da odgovor taj nema veze sa ovom bransom i samo je zalutao medju muzicare. Ne postoji nikakvo pravilo, ama ni priblizno, koje bi iko mogao da ti da jer sve uvijek zavisi od prostora u kojem sviras, od aranzmana onoga sto sviras, od konkretnog vokala koji pjeva itd... U svakoj situaciji ce biti nekakav drugi Hall adekvatniji ili bolji. Ostaje ti znaci, da se oslonis na uho i u svakoj novoj prilici pronadjes najbolji rezultat.
@Akordeonista Za tebe je jedini izbor mikser koji radi na platformi poput Trans Audio DM, jer tu mozes imati i do 24 potpuno nezavisna miksa istovremeno. Kada kazem "miksa" onda zaista i mislim na kompletan miks, ukljucujuci tu i EQ i kompresor i deesser i limiter itd... i sve to 24 puta totalno razlicito a od hardwarea zavisi na koliko zasebnih PA sistema mozes voditi te posebne miksove. Tu i jeste ogromna i nenadoknadiva prednost Trans Audio DM i slicnih sistema. |
@tranzit
Nešto razmišljam o ovim DA konverterima, kvalitetu itd... Ustanovili smo da postoje bolji i lošiji, što dalje implicira da različiti sound interfejsi, koristeći konvertere različitih kvaliteta, reprodukuju različito jedan te isti zvuk... Bar mi tako logika nalaže. Sad me kopka, pri "studijskom" radu, koliki uticaj na finalni mix ili master zapravo imaju ovi konverteri? Kontam, ako je konvertere lošijeg kvaliteta onda ni sam mix ne može biti ok kao onaj koji je rađen na konverterima (interfejsu) višeg kvaliteta... Hm....? Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
U studijskom radu bitnu ulogu igra AD konverter, dakle onaj koji signal sa mikrofona ili hardware instrumenata, prenosi na DAW traku. On je taj koji mora biti sto kvalitetniji jer od njegovog kvaliteta direktno zavisi i kvalitet snimka. DA konverteri su u ovom slucaju, kod jednog audio interfacea, zaduzeni za monitoring pri miksu i masteringu, pa i oni na jedan posredan nacin imaju utjecaja na mix, mada na sam snimak ne uticu.
|
Tako sam nešto i mislio. Ipak je, bez obzira koliko je kvalitetan snimak, važno i ono što se pri mixanju čuje, tj. što dolazi iz DA konvertera...
Sad, ne znam da li se ta razlika meri u procentima ili promilima... :) Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Hahahaha... ne bih bas mjerio to u procentima ili promilima jer je monitoring, prije svega, stvar navike, stvar navike na odredjene uslove, gdje prije svega, spadaju sami monitori, a onda dijelom i prostorija odnosno rezija. Postoje ton majstori koji cijeli svoj radni vijek miksaju na neuglednim jeftinim monitorima ali dobijaju vrhunske rezultate. Jedan od primjera je recimo, veliki ton-majstor i donekle moj ucitelj, Rade Ercegovac koji je miksao na nekakvim home made monitorima i ni za zivu glavu ih nije htio mijenjati. Cak ih je nosio sa sobom ako bi trebalo miksati negdje na strani. Naravno da sto bolji DA konverteri to je slusanje kvalitetnije ali ono zavisi i od monitoringa jer sta vrijedi i najkvalitetniji DA konverteri ako su monitori zadnje smece.
|
Sta efekti? Koji Presonus? Uzmes lepo Dynacord, efekti na 5/55 kao i svi ostali i vozi Mishko :-).
A da ih pitas zasto bas 5/55 svi ce da ti odgovore zato sto svi drugi tako rade :-). Realno pojma nemaju ni ta 2 sta ustvari rade. Treba Dynacord da napravi Balkan edition sa samo ta dva efekta. Ima da ustede debele pare. :-) Da se vratim na temu. Ako vam je potrebno podeliti main izlaz na vise zona i imati volume kontrolu za svaku zonu posebno, onda nabavite jedan dsp uredjaj sa 4 ili 6 izlaza i eto vam sva kontrola koja ce vam ikad trebati. |
To je najnormalnije rjesenje, ama se ne radi samo o Volume vec i o EQ-ima, kompresorima, limiterima itd... u razlicitim miksovima, koji bi razlicito bili postavljeni za svaki od miksova onako kako je u tom momentu i okruzenju potrebno. To je problem koji muci kolegu. Za ovo je potrebno daleko vise od jednog DSP-a koji je u ovakvim slucajevima potpuno nemocan i suvisan.
|
Ja sam dobio dojam da njemu trebaju vise main izlaza koje moze da kontrolise u nivou. Za ostalo si u pravu.
BTW DSP ima sve to sto si naveo, i eq i limiter i kompresor. nema efekte. |
Ne. ne, njemu trebaju potpuno razliciti miksovi sa svim komponentama jednog miksera, taman kao da ima na raspolaganju nekoliko nezavisnih miksera, do kojih dovodi istovremeno signale sa istih instrumenata i mikrofona a onda ih na svakom od tih miksera obradjuje potpuno nezavisno.
|
E sad, uzmimo npr. live monitoring kao opciju, zamisli da na bini imaš 24 monitorska mixera sa 56 kanala, i u sekundi se sa jednog mjesta prebacuješ s jednog na drugi. Naprosto da se čovjek usere kad to vidi, kao što sam ja naprimjer :lol:
|
Haree;)
|
Da. da romario, poslao sam svojevremeno Haretu takav jedan software based mikser, tek da pogleda sta je moguce uraditi, a i da mnogi zive u zestokoj zabludi sa kojekakvim Dynacordima i slicnim igrackama, koje uzgred, skoro isto kostaju koliko i jedan takav mikser na bazi Surface Less ili ti Touch Screen konzola. O ogromnoj prednosti u pogledu sounda, efekata, routinga... nije potrebno ni govoriti. Ako se prisjetimo, o tome trubim vec skoro godinu dana po forumu, ama ljudi slabo reaguju, radi cuvene balkanske latentnosti.
|
Nije problem u latentnosti nego u lakoci rukovanja. Svi ce pre na dynacordu da rade, iako je svima jasno da daje totalno iskrivljenu zvucnu sliku.
Porediti ga sa ovim o cemu ti pricas je ko porediti yugo i mercedes. A zamisli jos i kosta tu negde. Ma mora da je neka prevara u pitanju :-). A i brate ko da se snadje na svim tip dugmicima. Pa pola muzicara neume email da koristi za ne slozene softver aplikacije. Plugin? Sta je to utikac neki? Tu je problem. Jedno ogromno neznanje. A jos i zestok otpor ka tome da se ista nauci. |
Trenutno vrijeme na Forumu 22:21 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org