![]() |
iznivelisati esterne stvari sa internim
Imam jedno pitanje
Polako sredjujem t3 ali imam problema fabricke boje i ritmovi su mi jako tihi na razliku od namjenskih ili semplova itd tj gradim svoju sopstvenu konfiguraciju i krenuo sam od Dy****x seta kada pustim tu rumbu i uzmem neki voice fabricki ne cuje se. Isto tako neki sampel iz rama je duplo glasniji od onih internih kako to da izjednacim jedan po jedan ili ima caka? hvala |
Krenuo si pogrešnim putem. Taj set je toliko nabrijan na Tyrosu da će ti se vrlo vjerojatno dogoditi da će nedostajati volumena u desnoj ruci.
I uostalom, zašto da ostalo prilagođavaš setu koji je napravljen potpuno pogrešnim metodama. Njega prilagodi ostatku klavijature ili materijala. To možeš napraviti na više načina, da spuštaš volumene traka u Stylu ili još bolje, da spuštaš level svakog sampla pojedinačno. To je veliki posao, ali to si znao. |
Kad ste spomenuli taj set D""""",naverovatnije da sam ja gluv i glup.Ja nista u tom setu od 12tak ritmova nisam primetio da valja u celini,a toliko ga pominju da bi covek pomislio da uz njega ide i baksis!
Izgleda mi kao da je neko bez mere i merica zelio napraviti jednu veliku tortu,pa na kraju sastojke bacao lopatom! Moje licno vidjenje pomenutog seta,a i ostali raznorazni.....sve fabricke boje malcice provucene kroz voice kreator!!! |
Bravo VUNIMRAV, potpuno se slažem s tom konstatacijom.
A vjerojatno nismo oboje gupi i gluhi na isti način. ;) |
ali bubanj i bas iz pomenutog seta jesu dobri nemojte momci zezati meni zvuce super samo malo previse compresora u svemu tom, ali zvuce realno.
|
Ma,stvarno je tako i tako mislim,Znam da nije tema,ali moram reci.Naslusao sam se o tom seetu,pa kad sam dobio prvi,mislio sam da to nije "pravi" pa sam dobio drugi i treci,pa pronadjem negde u samoj klavijaturi(na HD),pa to je jedna gomila nabacanih bubnjeva,basova,kontri.......a postenog sempla organ harmonike nema,da mi nije "medolino"iskonvetovao mog TR-a ne bih imao postene harmonike, sem doterane fabricke.
|
Sonorov bubanj je odlican, ethnic bas moze proc, ali nije bas neki vrh. Bas sam kontao da otvorim i ja to pitanje jer je i kod mene slicna situacija s tom nivelacijom, dosta sam je izbjegavao, e sad.
Postoji li mogucnost da se recimo vidi koliko je glasan neki interni sampl i externi sampl. Znaci da se vidi koliko dB je glasno i onda da se pojacava/smanjuje dok se ne iznivelira. Ako ne u aranzeru, postoji li ta opcija kao neki software na pc-u? Povezem tyrosa sa eksternom zvucnom i preko software niveliram? |
Ne vjerujem da ima program za to, jedino sa samog instrumenta, ali kao sto rece casper jedan po jedan se mora. Ja sam sinoc ubacio 128 semplova i sad da to sve ustimam pa trebace mi mjesec dana :(
|
U svaki slucaj nisu fabricki semplovi tihi vec one koje ucitavate glasne, ili ritmovi pojacani do kraja....
|
pa tako i ja msm. Ali ne shvatam kolege koje koriste fabricke stvari pa sto ce vam ram onda :) onda i psr neki odradi posao :)
|
@Lave,ja smatram da su Yamhini inzenjeri daleko kvalifikovaniji od raznoraznih ton majstora,tipa od garaze do dnevnog boravka,i da nkad nece moci napraviti u vecini bolje semplove no sto je fabrika uradila,u vecini.Dokaz za to je je "etnic" bas koji je u stvari fabricki "plick"bas malo doteran,a cuveni "Aca" bas u stvari "elektric" bas i tako dalje!
|
to si upravu u potpunosti ali za nasu vrstu muzike yamaha nije pravila niti semplove niti ritmove. I sam si rekao da nebi ni imao harmonike da je nisi konvertovao sa tr. Fino je sve to ali nemogu ja kolo svirati musetom i uz neki bubanj sto lupka. Mada kod tyrosa bubanj je mrak ne kazem nista ali opet moze bolje zato cackam nemoj mi nista zamjeriti
|
Citat:
|
2 Privitaka
Citat:
Slažem se s Dellom (jedino) za Sonor drum, odrađen je vrhunski ... malo jest "nabijen" ali OK. Međutim, ostalo je tak - tak, ništa posebno ... Ima smisla stavljati kvalitetne materijale ili baš nešto specifično što klavijatura nema. Ali staviti drum kit sa samo jednim layerom i tvrditi da je to super .... B-) A kad već govorimo o setu iz naslovnog posta, stvar je jednostavna i dečki iz ekipe su to prikazali veoma zorno. Potražite kod njih video po imenu "Universal Drums - Tyros 3 & 4", preslušajte prvo editiran bubanj (4,15 - 4,48), a nakon toga originalan (4,48-5,08). Ono što čujete nije samo razlika u soundu, to je prvenstveno razlika u levelu signala. Stišani (originalni) bubanj nikada ne može zvučati dobro. Ali ne zbog toga što je loš ili zato što je njihov bolji. On se jednostavno ne čuje dovoljno glasno i na prvi pogled zvuči jadnije od "univerzalnog". Pogledajte sliku 1. gdje je prikazan grafički prikaz audia za cijeli video. Jasno je gdje svira njihov bubanj. I na slici 2. je povečan završni dio gdje vrše usporedbu, opet je stvar potpuno jasna. Ne želim nikako osporiti rad ove firme, želim samo skrenuti pozornost da nije zlato sve što sja. Opet, kome se sviđa, nek koristi što god želi. |
Capser tacno tako. Ista je prica sa Dy***** modom za pa 500. Gde fabricki bubanj u pa 500 zvuci tiho, a njihov je odvaljen do bola... Taj set moze da zvuci dobro samo ako se doradi, pa cak i pojedini semplovi zamene. Vlasnici tyros modela i pa2x i narocito pa3x nemaju nikakve potrebe za time, jer fabricke stvari su daleko bolje od tih semplova. Ostali aranzeri nize klase koji imaju mogucnos da citaju semplove mogu da se pomognu pomentim setom, ali opet ga treba doraditi.
|
Dynamix ima lepih stvarcica ali u sustini je tanak. Imam ga i za tyros, i za pa3 sad, necu o tome, tanko.
Da se vratimo na temu. Nemoj nista nivelisati sa fabrickim ritmovima. Izaberes jedan full ritam sredjen da ti sluzi kao merica i prema njemu nivelises svaki tako da ti tvoji ritmovi budi iste jacine. Isto tako, svaki fabricki koji ti se svidi, pojacas ga na tu jacinu ritmova, sacuvas posebno i picis. To je sto se tice ritma. Sto se tice boja, imas voice editor za racunar. Povezes kablom klavijaturu i komp, odaberes da u programu cita klavijaturu i izbaci ti svaku boju u ram memoriji. Tako za svaki sound nastimas lepo jacinu, efekte, delay, attack itd. Tako je bilo za dvojku, ne znam da li trojka ima mogucnost da radi to u samoj klavijaturi. |
Krivi pristup. Kažeš da krene od jednog (dobrog) ritma i onda podešava ostalo po njemu? Govoriš o pojačavanju stylova, nakon toga sounda desne ruke. Cijelu postavu klavijature pojačati za 20% da bi zvučala bolje?
Za pojačavanje je zadužen MASTER VOLUMEN na klavijaturi i volumen ulaza na mixeru. |
Stvarno je tako i ja sam primjetio da taj set i ne samo taj skoro svi kao sto sam negdje u jednoj temi vec rekao sad neznam tacno gdje a mislim da je u temi Pa 600,da oni koji prave te poznate setove i sto vecina tvrdi da su do jaja,prave te setove bez ikakovog ukusa i ne po standardu prema klavijaturama kako je to proizvodjac zamislio,pa kad ubacis u klavijaturu to samo grmi,moje misljenje.Ja jos nisam naleteo na neki set da sam prezadovoljan tj.na pocetku kad sam tek kupio Pa 600 bilo mi je to nesto novo a sad kad se i ja malo kuzim oko klavijature vidim da ite kako ljudi ubacuju svasta,te prejak sempl,te ovo te ono itd.Na kraju dobijes slom zivaca dok to podesis da bar malo zvuci po mom ukusu.Al hajd sta da se radi bolje ista nego nista,posebno ako neznas sam otkucat ritmove iz pocetka ili napraviti semplove kako treba itd.Eto to je samo moje misljenje.Poz
|
Nebitno je koliko ce mu jak biti taj ritam, ne govorim o jacini vec o ujednacavanju. Tako sam ja uradio na dvojci... E posle nek izjednaci semplove, pa ima i u OTS da memorise jacine uz ritam itd. Opet kazem, pricam kako sam ja odradio.
Usput, jedan mali offtopic. Casper, zasto je pala cena ovoliko Tyrosu 4, malopre vidim za 2500e moze da se nadje ko bombona da bude? Jel istina ono sto se prica da su izbacili tyros 5 ovako brzo jer je cetvorka imala dosta nekih bagova i problema u softveru ili su samo price na koje smo navikli odavno? |
Emire,to sto si video je ta i vise ni jedna(Svajcarska,zar ne?)Tip ima lovu i ne znaci mu nista 500-600e(hoce da kupi 5icu),verovatno je to,a i izbacuju od psr9000 pa na ovamo otprilike svakih2 do 3g,i to ti je to.
|
Nasao 4 komada.
|
Kad se krene sređivati klavijatura treba početi od uobičajenih vrijednosti, približno od onih koje su definirane u klavijaturi. Postoje mnogi razlozi. Jedan od njih je, ako se podigne glasnoća sampla u Stylu, i dodatno podigne volumen kanala na max vrijednost (127) cijeli style će biti "preglasan". Tada solo instrument ne dolazi do izražaja, teško se "probije van" i maximalna vrijedonst volumena ponekad nije dovoljna. Pogotovo to vrijedi ako se radi o nježnom instrumentu poput akustične gitare ili stringsu. Drugi razlog može biti da se na taj način praktički "iz igre" izbacuju svi tvornički ritmovi. Ako se žele koristiti nedostaje im "gaina". A ne daj bože kad se nakon njih pozovu oni prerađeni, mogu dobro "protresti" goste na prvom glasnom taktu.
To je moje mišljenje ali opet napominjem, svatko ima svoj put, stil i pristup uređivanju klaviajture. Bitan je krajnji rezultat, a to je dobar sound. Cijena polovnog T4 jasno pokazuje da novi T5 nije ništa skuplji od svojih predhodnika. Košta oko 4000 eura bez ikakve opreme i to je OK. Pločica RAM-a i više ništa ne treba. Originalni zvučnici su ionako šrot. Ja sviram Yamahu zadnje tri godine, ne poznam mnogo ljudi koji je imaju. Ali pratim strane forume i nisam primjetio da je bilo nekih "masovnih" problema. Softwerski gledano, T4 je od svog izlaska imao samo dvije nadogradnje. Radilo se o nebitnim stvarima i nisu bile vezane uz direktan rad klavijature. To jasno govori da je T4 dobar i pouzdan instrument. Mislim da je uzrok "rasprodaje" upravo ono što je napomenu VUNIMRAV. Ne brine mnogo europske penzionere tih 1000 eura nadoplate za novi Tyros5. Uostalom, dolazi vrijeme darivanja, treba okititi jelku s nečim šarenim i novim. :D |
Citat:
Sve to ces morati da nivelises na sluh, stvar je samo u praksi. Npr., vrsni i veoma iskusni ton majstori su u stanju da cuju promenu od samo 1 db, za sta je naravno potrebno ogromno iskustvo i ''naslusavanje''. Za nas smrtnike je to neprimetno, ali nije i nemoguce. Vece razlike su vec lakse uocljivije i primetnije. Dovoljno je da sto vise puta uradis tu istu stvar i da ti se u secanju ''ucrta'' skala i ona, nazovi, sijalica. Softver moze da ti pomogne, ali ces i tada morati da se oslonis na sluh. Ponavljam, sve je u iskustvu, praksi i ostrom uhu. |
Za te tvoje "smrtnike" postoje mjerni instrumenti (Vumetri ili Levelmetri) na kojima se moze pratiti i Peak ali i RMS signala, koji je u ovom slucaju bitniji.
Nema drugog nacina do slusanja, niti ce ga ikada biti. Svaki od ritmova se jednostavno mora pojedinacno miksati i podesavati ukupnim levelom prema fabrickim ritmovima. Isti postupak je i sa solo sound programima. Sto to ljudi nece da shvate, pa napucaju ta svoja divljanja od ritmova do maksimuma, to je vec problem muzicke kulture. Svaki ritam je miks za sebe i treba se posmatrati kao miks bilo kakvog drugog aranzmana ili pjesme. U samom aranzeru ima dovoljno fabrickih referentnih ritmova iz svakog od muzickih pravaca, tako da se prema njima uvijek moze vrsiti kontrola u toku miksa. |
Znam sta postoji, samo sam hteo da mu slikovitije objasnim da ce morati da nivelise i miksa na sluh.
|
Tranzit
A sta mislis o Spetrum Analyzer Pro Live kako softverska pomoc ? Moze li da se oslanjamo na njega .... ja sam jedno vreme eksperimentisao sa njim. Iako smatram da sve ove jeftine integrisane zvucne karte bi uradili neka izoblicenja na signala tokom konverzije u digitalan oblik :confused: |
Citat:
|
Ma nema ljutnje, sto bi se ljutio? :D Tu smo da razmenimo misljenja, a svako ima svoje misljenje i ukus. Yamaha studio kit pojede taj dy***** bubanj, a na pa 2x mozes da sastavis jako dobar bubanj od internih udaraljki, a ako ti trebaju semplovi postoje bolji. Ne pircam da ne trebaju semplovi harmonike, trube i slicno, pricam samo o bubnju i bas gitari, kao i kontri od te firme. No da nebi isili ovde u off topic svako nek koristi ono sto voli i sto misli da je ok. Ja sam vise ''ogorcen'' na nacin na koji reklamiraju svoje proizvode. Gde uzmu za poredjenje GM boju bas gitare u snimku,na najgori moguci nacin, a posle toga stave svoj sempl koji je sredjen da tako kazem. Ili fabricki bubanj koji je utisan i slicno, a posle stave svoj koji je odvaljen. U stilovima bas slajd gde treba i ne treba. Posle pola sata svirke muka mi kad cujem. Da ne duzim, dalje u mom postu sam rekao da prozvodi te firme mogu da zvuce dobro ako se dorade. Da li jedan ''zivi'' bubanj vredi 40 eura, a da zvuci kako zvuci? Mislim da su mogli mnogo bolje to da odrade, ali tako je kako je. Na kraju krajeva svako sredjuje klavu prema svom ukusu :) Veliki pozdrav :D
|
Znaci postoji varijanta preko nekog VU metra da se to odradi? Msm dobro sluh i sve to, ali kad vidis da je glasnoca na isto db, to je valjda to.
|
Napisao ti je tranzit, bitniji ti je RMS signala. Svi parametri signala (semplova) se mogu izmeriti i detaljno analizirati i onda ujednaciti sa fabrickim. Samo se bojim da ces vise vremena provesti u provaljivanju sta je sta i kako se sta meri nego li sto ce ti trebati vremena da malo pazljivije slusajuci ujednacis tih 50-ak (verovatno) boja.
|
I to sto kazes
Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk |
Trenutno vrijeme na Forumu 01:08 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org