![]() |
Tyros 4 Ram memorija - problem
Pozzz... Ukocio sa se sa ovim problemom, odavno me nervira i nikako to da resim... :)
Nadam se da je neko imao iskustva sa ovim i da ce mi pomoci... Kad otvorim Expansion modul pa property pise mi da je zauzeto 416mb rama, 510 total i 15mb available... Malo mi ta njegova matematika nije jasna...??? :) A to mi T4 kasnije i potvrdi kad hocu da ubacim recimo neki sempl koji je oko 20mb, kaze da nemam dovoljno memorije... hm... Nije problem sa onim wave countom, tu imam dosta lufta... Ako je neko voljan da pripomogne i ako zna o cemu se radi... Hvala unapred... |
Da li si pogledao tu informaciju kada ne uvedes nijedan jedini sampl u radnu memoriju (RAM) Tyrosa ?
|
Nisam... Mada to mi se do sada nije desilo, da ne uvedem ni jedan sempl... :) Smanji mi on USED ram kad izbrisem neki sempl ali AVAILIBLE ostaje isto... hm...
|
Ipak pogledaj kako stoji ta informacija kada nije uveden nijedan jedini sampl u RAM. Ne trazim badava da to uradis.
|
1 MB (1 megabajt) = 2<sup>10</sup>KB (kilobajta) = 1024KB = 2<sup>20</sup>B (bajta) = 1.048.576 B.
To je nešto malo "nestalo" mjesta (488Mb). Pokušaj napraviti fragment RAM-a, možda pomogne. A možda jednostavno Tyros ima "potrebu" pospremiti još neke podatke u RAM pored tvojih samplova i to mu oduzime to malo mjesta. A jel baš bitno tih 30tak Mb? |
Ma nije bitno, toliko... :) Najbitnije mi je da znam o cemu se radi... Prezivecu bez njih... :)
A kazi mi oko Defrag nesto... Sta on zapravo odradi? Ne znam da li obrise ceo ram...?? |
<hr style="color:#D1D1E1; background-color:#D1D1E1" size="1"> Inaće se radi o "razbacanim" podacima, da tako kažem na seljački način. Defragmentacija podatke posloži "po redu", i kaže u manualu T4 da će se dobiti nešto mjesta na taj način.
Podaci se ne bi smjeli obrisati, to se i radi kad je RAM napunjen ( ne potpuno) inaće nema mnogo smisla. |
Poslaze kako valja sektore koji su uslijed silnog citanja, pisanja i brisanja ostali uzurpirani i totalno nesredjeni.
Ta razlika u kolicini RAM-a dolazi od toga sto Tyros svoje sistemske podatke takodje pozove u RAM, radi toga sam ti i trazio da probas jednom to bez ijednog sampla kada bi i sam odmah vidio o cemu se radi. |
Aha... Kako nisam to do sada nijednom odradio mislim da je vreme i da bi trebalo da pomogne... :) Za svaki slucaj da odradim beckup... ;)
Dodato: Jasno mi je... Hvala na ekspresnoj pomoci... ;) |
Kad smo "noćne ptice", ja se baš vratio "s posla".
Obavezno napravi backup, uostalom to bi trebao imati još od prije, zar ne. B-). |
Trebao bi...;) Zadnji beckup sam odradio jos na T3... Sta ces kad je Tyros ozbiljna i stabilna masina... :)
|
To redovno treba da radis, sve komponente koje imaju zadatak da pisu i brisu bilo kakve podatke, tokom vremena postaju sporije, upravo radi fragmentacije sektora. Pogotovo kod muzickih intrumenata, koji jos muku muce sa starijim komponentama, koje su odavno prestale da se upotrebljavaju u kompjuterskoj tehnologiji, je to vrlo bitno. Yamaha ima vrlo stabilne sisteme na svojim aranzerima, od onih iz najnize klase pa sve do top aranzera ali i pored toga, nije na odmet koliko toliko olaksati i ubrzati rad instrumenta.
|
Moram se ispraviti, napisao sam
Citat:
Nego, palo mi je na pamet. Možda je baš zbog ovog postupka defragmentacije sustav rezervirao u RAM-u nešto slobodnog prostora, baš ovoga kojeg ti misliš da nedostaje. Potpuno puni RAM ili HD svejedno, ne bi mogao napraviti defragmentaciju jer nema slobodnog prostora za "preslagivanje". |
Vrlo moguce... Odradicu defregmentaciju pa cemo videti... Nadam se da ce to napraviti jos malo mesta... :) Taj postupak traje verovatno malo poduze...?
|
Pojima nemam, ne bi trebao više od 10-15 minuta, po mojoj procjeni. Nisam to niakda radio na tyros4. Mjeri, pa javi da znamo.
|
Ne bih rekao da je fragmentiranost RAM-a uzrok tolikoj razlici. Prije ce biti da su to sistemski podaci. Kako god bilo, budi siguran da nije nikakav kvar i mozes biti miran u vezi s tim.
|
Radio oko pola sata defregmentaciju i sada mi je slobodno 104mb... To je to... Hvala drugari ;)
|
Odlično, sad imaš i više nego što si mislio da imaš. :D
|
Pozdrav drugari , moj drugar uradio isto defregmentaciju na tyros 4 , ali mu se nista nije izenilo i dalje nema dovoljno memorije , svega 15 mb , dali je potrebno uraditi format il nesto drugo , hvala
|
Predpostavljam da kolega pravilno briše sadržaj RAMa. Nije dovoljno obrisati samo CUSTOM voices.
|
Ja se izvinjavam al vas nisam bas u potpunosti razumeo , sta treba konkretno uraditi ? hvala
|
1 Privitaka
Kada se kod Tyros4 obrišu CUSTOM mjesta, time se ne briše i sadržaj samplova koji su upisani u klavijaturu. Samplovi se nalaze trajno upisani u Flash RAMu i od tamo ih treba brisati.
|
To smo i uradili , ali i dalje nema mesta ..... dali je mozda potrebno uraditi format ram-a ?
|
Format RAMa će uistinu obrisati sve što se nalazi na njemu :D Misliš na DEFRAG(ment)
Ako je ram očišćen onda je to to, nema se što skrivati "u pozadini". Pogledajte dobro sve kategorije, možda je tu ostalo nešto skiveno. Zašto misliš da je previše zauzeto, po čemu to procjenjuješ? |
Hvala na odgovoru , veoma ste ljubazni gospodine problem je sto mu je ram memorija puna slobodno je nekih 18 mb i posle defragment ,,,, jedino jos da probamo sa format , ali prethodno da mu stanje sacuvam u save liberytakodje i reg i ritmove ,,, ja tako mislim
|
Nema potrebe raditi backup za registracije i ritmove, oni nisu vezani uz RAM.
Prije formatiranja RAMa obavezno napraviti backup samplova i pohraniti ih u Library. Inače, backup je dobro raditi i bez obzira na bilo kakve planirane intervencije. Čisto sumnjam da će taj postupak osloboditi mjesta na memoriji jer sve ono što si spremio u Library opet na kraju vraćaš u RAM. Jedino u slučaju ako nisu obrisani svi miltisamplovi direktno iz RAM-a, kao što sam napisao maloprije. Ako je tome tako onda će ova mapa u koju ćeš spremiti Library imati manje sadržaja, tj. biti će manja nego što to sada pokazuje zauzeće RAMa u klavijaturi. |
Hvala vam na odgovoru , odradicemo tako kako ste napisali ......
|
Trenutno vrijeme na Forumu 04:04 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org