YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   pc mi ne radi. pomoc hitno!! (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26415)

yamahapassion 09.12.2013 19:12

pc mi ne radi. pomoc hitno!!

ljudi treba mi neko da mi da neki savet sto hitnije, kuciste od kompa mi je palo ali ne sa visine nego se samo preturilo na pod vodoravno (jos je palac moje noge ublazio pad :D ) i evo sad da cu da ga upalim i ne daje znake zivota... monitor se ponasa kao da je komp ugasen... otvorio sam ga i pregledai da li sve stoji kako treba, sve ok... kablovi pokaceni... usisao malo prasine sto je bilo cak sam i napajanje odvojio da proverim i usisao cooler... i nista. ekran crn. ne krene ni da dize windows... do graf.karte nije jel imam u kompu 2 graf. i ni na jednu nece... sta bi moglo biti ima li neko ideku?

tranzit 09.12.2013 19:15

Provjeri kao prvo da li su jos na mjestu prikljucci za Front Panel jer kako mi se cini, a prema onome sto pises, tu ce biti rjesenje problema, sem ako radi tog pada nije napukla maticna ploca.

yamahapassion 09.12.2013 19:17

tranzit na koje prikljucke mislis? de mi malo laicki objasni

acakasper 09.12.2013 19:22

otvori kuciste,onu bocnu stranu,i proveri prikljucke na maticnoj ploci.

tranzit 09.12.2013 19:26

Mislim na one zice (obicno su raznih boja) koji idu od prednje strane kucista gdje ti stoji prekidac za ukljucivanje, pa za reset pa eventualno USB i audio dzekovi. Na te kablove mislim to su u sustini zice koje na svom slobodnom kraju imaju Pinove za prikljucivanje na maticnu plocu. Oni najprije mogu isopasti iz lezista jer su vrlo labavo pricvrsceni.

yamahapassion 09.12.2013 19:28

Citat:

Originalno postovano od acakasper (Post 260147)
otvori kuciste,onu bocnu stranu,i proveri prikljucke na maticnoj ploci.

evo sad cu proveriti... maticna nema fizickih ostecenja... sad cu pregledati sve...

tranzit 09.12.2013 19:36

Pogledaj cak i prikljucke na Hard Diskovima da se nisu izvukli na pola a iste te i na maticnoj ploce jer radi toga takodje moze da se desi da sistem nece da startuje. Pogledaj i da li stoje cvrsto Memory Moduli u svojim Slotovima.

yamahapassion 09.12.2013 19:37

evo sad sve proveravam do detalja... ima li neki sistem da proverim da li je maticna stradala?

smuchac 09.12.2013 20:04

Pokrenu li se ventilatori bar kad ga kresneš? Ako ne, idemo ovako:
Obično kad uspraviš komp pa gledaš ploču,dolje desno su ti mali pinovi i maleni dvopolni konektori i uglavnom je jedna od dvije žice u njima bijele boje. Služe za vezu prekidača (power i reset) te ledica (power i hdd) koje idu naprijed na kućište. Provjeri jesu li pwr sw (power switch) i reset sw (reset switch) na mjestu na ploči ukopčani kako treba.

Ako se ventilatori pokrenu i čuješ neke beepove,znaj da svaki ima svoje značenje. U tom slučaju,sve kablove čupaj i vraćaj nazad da se uvjeriš da su dobro spojeni. Također,memorijske module izvadi i vrati nazad kao i PCI kartice tipa mrežna,zvučna,grafička. Ako si sve napravio a komp ne mrda,otkači napajanje s ploče i ukratko spoji zelenu žicu s velikog konektora s bilo kojom crnom s istog konektora. Na taj način se pali napajanje pa tako i provjeri jel ono živo. Za dalje ćemo vidjet. Sretno. :)

tranzit 09.12.2013 20:07

Sta li ja napisa gore ?

yamahapassion 09.12.2013 20:14

sve je ok spojeno. nema beep-ova, vwntilator od napajanja radi samo se cuje tise nego inace. module za ram memoriju sam povadio i ponovo vratio... i opet nista... monitor nw reaguje nikako... mislio sam da nije do monitora ali kad ga na njemu stisnem menü pise : test good.... nisam pametan vise

tranzit 09.12.2013 20:19

Polako, polako... ne gubi strpljenje. Neki od prikljucaka se pomjerio a to mozes da rijesis jedino strpljenjem. Dakle, ventilator radi, a to je znak da je napajanje ostalo citavo. Imas dva kabla od napajanja koja se prikljucuju na maticnu plocu, jedan 20 do 24 polni i jedan 6 ili 4 pola, to zavisi od proizvodjaca. Ne znam koji je mainboard u pitanju ali nije ni bitno. Provjeri oba ta kabla. Dalje, da li jedino radi taj ventilator na napajanju ili vidis kada pritisnes Power prekidac da se bar na kratko upali recimo i LED na DVD ROM-u ?

smuchac 09.12.2013 20:23

Citat:

Originalno postovano od tranzit (Post 260155)
Sta li ja napisa gore ?

Malo sam se požurio u čitanju. Izvinjavam se. Neka se obriše.

yamahapassion 09.12.2013 20:26

tranzit, upali se ona mala led lampica na dvd romu... sto se tice ventilatora rade sva cetiri. ona dva od procesora, jedan od napajanja i jedan od graficke...

yamahapassion 09.12.2013 20:32

pardon... jedan vent. je od procesora a jedan ide direkt iz maticne. nasao sam ova dva kabla jedan je 20polni jedan 4polni i oba su ukljucena kako treba...

zeljko 09.12.2013 20:46

Da se nije slucajno nekako otvorilo od pada tamo gdje je procesor ispod hladnjaka pa ne stoji cvrsto i kako tzreba:DJbg.lupam a mozda je i to moguce

smuchac 09.12.2013 20:52

Jesi čupao grafičku? Imaš li integriranu pa da skineš ovu s ploče i probaš s integriranom?

yamahapassion 09.12.2013 20:56

zeljo nije... sve sam prekontrolisao procesor je ok.
@smuchac: imam jednu jaku graf. i integrisanu. proverio sam na obe i ista prica...
da li ima neka caka da proverim matucnu jel u redu?

acakasper 09.12.2013 20:57

ma verujem da nije nikakav kvar,probaj onu malu baterijcu izvadi pa opet vrati.

DinO74 09.12.2013 20:57

Sta mi trenutno pada na um... imas li integrisanu graficku na ploci ? Ako ima , izvadi graficku iz PCIex slota i probaj sa integrisanom, prvo jedan pa drugi RAM modul. Kablove si provjerio sve i to je ok . Ako ne upali, odvoji kabal za napajanje i pritisni power prekidac pri cemu ces pogledati dali ce se zavrtiti par krugova ventilator na CPU. Ako odradi to , potrazi jumper za resetovanje BIOS-a. prebaci ga sa pin-a 1-2 na 2-3,sacekaj minutu dvije i vrati ga ponovo nazad na pin 1-2. Spoji napojni kabal i upali PC (i dalje govorim bez dodatne graficke )... Takodje pogledaj i ovo sto je Zeljko rekao mada ako ti se to desilo onda je trebao prilicno zestok pad da bi se odvojio cooler od CPU-a (sumnjam da je to ali sve je moguce) ...Probaj pa javi! Pozzz

zeljko 09.12.2013 20:58

Yamahapassion jbg.ti u zadnje vrijeme samo imas nekih problema s Pc-ima.Kad se samo jednom javis i kazes.Drugovi kako je to moguce jucer mi Pc bio normalno kao i svaki dan iste velicine a danas se kuciste upola smanjilo,kako da rijesim taj problem:lol:JMbt sta radis ti sa kompima to?hehehe
Dodato:
Sad cu ja svoj da prevrnem pa da vidim sta je u pitanju hehehe
Dodato:
Salim se malo.Prekontrolisi ponovo sve prikljucke ispocetka i nemoj zaboraviti od Harddiskova kao sto je >Tranzit rekao.Poz

tranzit 09.12.2013 21:22

Reci mi da li je upaljen LED kod Power prekidaca naprijed (dugme gdje palis PC) i da li je upaljen sve vrijeme kada ukljucis PC ?

yamahapassion 09.12.2013 21:38

@tranzit:
kod power prekidaca ima jedna zvezdica koja sija plavo dok komp radi... i evo je radi stalno... evo proveravam jos jednom sve moguce varijante...

tranzit 09.12.2013 22:24

Cini se da sve radi u sustini, a da ti jedino nedostaje slika jer ukoliko kontrolna LED lampica za Power stoji upaljena to je znak da je sistem u sustini u pogonu. Jos samo jedno, sta se desava kada ugasis kompjuter, opet tim prekidacem za Power ?

yamahapassion 09.12.2013 22:45

@tranzit: kad ugasim power ta zvezdica prestane da svetli.

DinO74 09.12.2013 22:53

Probaj da resetujes BIOS onako kako sam ti predlozio da uradis...nista te ne kosta ;)

yamahapassion 09.12.2013 22:55

Dino, gde se otprilike nalazi taj kabal za reset? Ne mogu ga naci...

DinO74 09.12.2013 22:58

Nije kabal...Jumper (mala cetvrtasta plava ili crna plastika navucena na dvije iglice na ploci)... Ima ih na par mjesta na maticnoj ploci a obicno je odmah pored baterije ili negdje u blizini CMOS-a. Koja ti je maticna ploca,koji model ?

yamahapassion 09.12.2013 23:03

Ja to ne vidim... Bem li ga... Maticna mi je pegatron ipmip-gs.

yamahapassion 09.12.2013 23:09

Nasao sam to... Sad cu da vidim hoce li upaliti reatart biosa

DinO74 09.12.2013 23:13

Evo link, strana broj 5. Ovjde je u pitanju kombinovani Jumper za resetovanje CMOS-a i BIOS Passworda. Po defaultu, jumper je postavljen da premosti pinove 6 i 4. Trebas ga izvuci pincetom ako imas ili noktima i spustiti ga za samo jedno mjesto prema dole da premosti pinove 2 i 4. PAZI!!! Kada se radi celar CMOS ili Bios reset, kako god, ploca NE SMIJE biti pod naponom. Da bi isparvno uradio , moras odvojiti naponsko kablo od napojne jedinice i pritisnuti prekidac za paljenje racunara. Zavrtit ce se cooler na CPU par krugova a lampica na ploci (ako je ima) ce se ugasiti. Na taj nacin si ispraznio elektrolite i mozes resetovati BIOS. U vecini slucajeva ako je ploca pod naponom i uradi se reset BIOS-a , kraj igre! Evo link ftp://download.svoa.co.th/Drivers/SV...l/IPMIP-GS.pdf Opet kazem PAZI , polako ... !!!

tranzit 09.12.2013 23:17

Cek, cek... polako, ne zuri. To sto ti Dino pise je tzv. CLR odnosno postavljanje BIOS-a na fabricku postavku. Moras izvuci strujni kabl iz PC-a, zatim taj Jumper premjestiti tamo gdje trebe (stoji opisano u Manualu Mainboarda) ostaviti ga u tom polozaju dvadesetak sekundi, ponovo vratiti na mjesto gdje je bio prije "operacije" i tek onda ukljuciti kompjuter u struju. Ako si nesto radio na BIOS-u proje, sve ce da ode u q***, to treba da znas. Mozes li uopste uci u BIOS preko pritiskanja Delete ili F2 ili vec koja je tasta za tvoj Mainboard ?

Edit
Pisali smo, cini se, istovremeno.

yamahapassion 09.12.2013 23:19

Ne mogu ja ovaj sajt videti sa telefona... A nasao sam te jumpere i odradio ali je kabal bio ukljucen a prekidac iskljucen. Znaci verovatno sam mu j...o majku sad... Nema leba od ovoga... Ide on izgleda sutra u smece a ja odo sebi jedan laptop uzeti i kraj price.

DinO74 09.12.2013 23:21

Ne moze @tranzit ! Ploca je u "blokadi" i nakon provjere svih konektora i napajanja i svega ostalog ne preostaje mu nista drugo nego Clear CMOS...

tranzit 09.12.2013 23:26

Aha, nisam bio u toku da li je pokusavao da udje u BIOS.

Cekaj ti sa tim smecem, polako kud si navr'o. Ako je prekidac za struju bio iskljucen onda postoji vrlo mala mogucnost da se nesto desilo, a ona je toliko zanemarljiva da je ne treba uzimati u obzir (trebalo je da si u roku od desetak sekundi poslije iskljucivanja prekidaca za struju, odmah krenuo sa promjenom Jumpera jer jedino u tih prvih desetak sekundi ploca je imala jos staticke struje u elektrolitima).

DinO74 09.12.2013 23:26

@yamahapassion Nisi vjerovatno dobro prebacio jumpere i polako covjece, ne zuri !!! Obavezno uradi kao sto sam ti napisao u post-u #20 i #31 a ono ti je link od Manuala tvoje ploce gdje imas na slici sve ... Upravo to i pokusavam da mu objasnim @tranzit.... Veoma VAZNA stvar je da se elektroliti isprazne. Zato sam mu i rekao da izvuce napojno kablo iz napojne jedinice i pritisne dugme za ukljucivanje racunara... tako ce se elektroliti najsigurnije isprazniti i onda sa sigurnoscu moze uraditi clear cmos-a.

tranzit 09.12.2013 23:31

Svrbi ga novcanik izgleda, pa jedva docekao razlog da kupuje kompjuter. I zasto Laptop ? Sta ce ti to ako imas namjeru da se na njemu malo vise bavis muzikom. Ima i Laptop kompjutera za te svrhe, medjutim prvo treba da znas koji su a onda, i skupi su.

yamahapassion 09.12.2013 23:37

Haha... Ma nije to ljudi nego ne mogu skinuti taj manual jel sam oatao samo na telefonu tako da ne mogu ni da vidim kako se radi... A razlog sto bih pozurio sa laptopom je taj sto sam se preselio u manji stan (posle razvoda) pq mi je svaki kvadrat dragocen jbg.

DinO74 09.12.2013 23:38

Gdje nadje kominaciju sa LGA 1156 :( To mi se sada ne svidja nikako jer i ako mu je "crkla" maticna nije velika investicija kupiti novu jer ima ih more na trzistu ali SOC 1155 . Ovaj 1156 i nije bas mnogo zastupljen na ovom podrucju :(

tranzit 09.12.2013 23:41

O tome sam i ja razmisljao, bice cupavo.

Trenutno vrijeme na Forumu 12:31

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org