YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Pa3x mi je upropastio USB od 16gb (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26712)

sladjans 06.02.2014 10:09

Pa3x mi je upropastio USB od 16gb

Pozdrav kolege. Skinuo sam veci poklopac sa donje strane na mom Pa3x-u i naleteo sam na Pico mini USB od 4Gb. U tom trenutku mi je pala ideja da umesto njega stavim Patriot flash od 16 Gb, a da pre toga ne potrazim nista o tome na netu. Ubrzo sam shvatio da to ne ide, pa sam vratio Pico USB, i klavijatura radi, ali moj USB na kompu nije vise 16 Gb, nego ga komp vidi kao 2Gb. Sve sam pokusao i nista. Da li neko ima neku ideju? Izvinjavam se ako je vec pisano o tome, nisam mogao nista slicno da nadjem.

Arter 06.02.2014 10:14

Pozdrav kolega, cim komp njega vidi to je dobro. Formatiraj ga, al full format ne quick. Pa pokusaj sa nekim usb doctorom...al format to mora rijesiti... Ako ne format od windowsa inda skini neki program za to...nemogu se sad sitit imena

Sent from my ST25i using Tapatalk

casper 06.02.2014 10:31

Formatiraj USB na kompu, odaberi pod File system: exFAT. ;)

pa1x pro elite 06.02.2014 12:16

skini Hp usb disk storage , i izaberi ntfs sistem formatiranja , ako izaberes fat , onda na usb nemos nista kopirat ako je vece od 4 gb, bez obzira sto je usb 16 gb ,fat ima taj limit od 4 gb .

casper 06.02.2014 12:40

Napisao sam exFAT ;).

Vex 06.02.2014 16:26

Citat:

Originalno postovano od casper (Post 264040)
Formatiraj USB na kompu, odaberi pod File system: exFAT. ;)

Pa3x ne cita EXFAT.

casper 06.02.2014 18:40

Pročitaj još jednom što je napisao @sladjans. ;)
Njemu ne treba USB za Pa3x, on želi osposobiti Patriot flash od 16 Gb da mu radi na kompu.
Može ga formatirati i kao NTFS ali ja mu predlažem drugu opciju. Postoje razlozi za to iako je u suštini svejedno, bitno da komp prepozna njegovu pravu veličinu od 16Gb.

Vex 06.02.2014 19:33

Ok,znam,citao sam ,nego sam cisto dodao,ako neko proba da formatira flesku u exfat pa da se posle ne iscima ako ne radi u klavijaturi.

sladjans 06.02.2014 19:41

Hvala kolege na brzom odgovoru. Probao sam vecinu vasih predloga, ali nisam uspeo. Moracu da skinem i ove programe koje ste naveli, pa da pokusam i sa njima. Moram da napomenem da sam kasnije video da je meni Pa3x napravio dve particije i to KHD_SYSTEM... 2 Gb i Local Disk... 10 Gb. Ne znam iz kojih razloga fali 4 Gb. Bukvalno kao kada se izvrsi konekcija Pa3 sa racunarom. Kada uradim formatiranje formatiraju mi se te dve posebne particije na flashu, ali ne mogu nikako da ih sastavim.

casper 06.02.2014 19:50

Koji operativni sustav imaš i kako radiš formatiranje?

rolandx 06.02.2014 21:17

Probaj ako imas opije da ga formatiras na samoj klavijaturi... Nisam radio na Pa3x-su, ali predpostavljam da mora imati opcija da se pico usb formatira na samoj klavijaturi... Predpostavljam da je u utilyties...ili slicno.... Vodi racuna da sacuvas kompletan set ....

bogy 06.02.2014 23:17

Nemozes nista da uradis Komp. ce ti samo da ti prepozna 2 GB jedio mozes da ga koristis na pa3x :)

ktisljar 06.02.2014 23:57

Skini sa neta programčić Low Level Format Tool. Formatiraj flash drive sa njime. Nakon dosta dugog formatiranja dobit ćeš prazan flash drgve punog kapaciteta. Sada formatiraj flash drive normalno sa windowsima u file sistem koji želiš (FAT, NTFS, exFAT). To bi trebalo riješiti problem.
Pozdrav

beronjan 07.02.2014 00:38

Jesi mozda proveravao u Disk management? Ja sam imao slican problem skoro, ne sa Korgom vec sa drugim uredjajem, pa sam ga resio sa Disk management. U sustini, samo sam mu napravio particiju, posto je ceo Flash bio UNALLOCATED, i posle toga komp ga je video najnormalnije. Proveri da ti nije mozda tih 10gb, ili koliko vec, UNALLOCATED...
Cisto predlog :)

tranzit 07.02.2014 01:03

Samo tvoj tvoj savjet je bio ispravan. Velicina Particije nema nikakve veze sa formatiranjem i foramtom uopste. Dakle poslusaj beronjana i pokusaj sa Disk Menagementom na Windowsu, da kao prvo uklonis tu particiju od 2GB koju je napravio PA3X na Patriotu, a onda napravi od kompletnog Unlocated prostora, jedan Volume koji ce biti oko 16GB i formatiraj ga sa FAT32. Ukoliko Disk Menagement ne bude u stanju ovo da uradi (moze se desiti), onda ces to isto morati da odradis nekim od Partition Menagement programa (ima ih bar desetak dobrih). Mani se bilo kakvog formatiranja, pa i onog najdubljeg i najpreciznijeg jer formatiranje je proces koji nema veze sa definisanjem velicine Particije.

rolandx 07.02.2014 06:15

Nije mi jasno da je samo vadjenjem USB-a poremetio veličinu koju on vidi.... Ako to bude radio na kompu, zar mu se nece isto desiti kada vrati u klavijaturu.... ili mozda postoji opcija da se poveže klavijatura sa kompom i to direkt odradi bez vadjenja USB-a?

sale_band 07.02.2014 07:05

Pa nije ni Korg sisao veslo pa da tek tako dozvoli ubacivanje memorije "ispod poklopca"... Ko bi onda kupio Hard Drive opciju od njih??

smuchac 07.02.2014 07:28

I samim cupanjem usb sticka dok ovaj nesto radi tj. u "pola posla" u 99% slucajeva pomjeri stick a nekad i trajno ga s*ebe. Ti si imao srece.

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2

sladjans 07.02.2014 12:45

Pretpostavio sam da je Korg zastitio USB, i da nije moguce staviti umesto Pico USB-a od 4 Gb neki veci flash, ali eto probao sam...;) Probao sam sa Disk Menagementom, ali nisam uspeo. Problem mi je resio Partition Menagement, kao sto je napisao kolega Tranzit. To smo resili, medjutim pojavio mi se jos jedan problem koji sam primetio sinoc... Na HD na klavijaturi (Pico USB 4GB), sve foldere koje sam imao klavijatura ih vise nije videla. Kada sam konektovao Pa3x sa racunarom, sve te ikonice su postale Shortcut sa ekstenzijom (.lnk). To se verovatno desilo kada sam vratio Pico USB. Kada sam menjao USB-ove klavijatura mi je bila ugasena. Jedino je bitno da imam kopiju tih podataka.

rolandx 07.02.2014 14:06

Najzanimljivije je u celom problemu što si krivicu prebacio na Pa3x ;) Kako kaže tema ,,Pa3x mi je upropastio USB od 16gb" Nije on sam od sebe :rolleyes: Bitno da je resenje tu. Naravučenije nahrani kerove i ništa nediraj

tranzit 07.02.2014 14:08

I vise je nego cudno sto se to desilo dok je instrument bio ugasen !!!!! To jednostavno mnije moglo da se desi. Milsim ipak da se to zbilo kratko prije iskljucivanja instrumenta ili je postojalo jos malo staticke energije u instrumentu, koja je odradila te sve glupüosti. Moras da znas da USB Stick, nije uvijek USB Stick !!!!! Ovim bih ti predlozio ustvari, da se ubuduce drzis provjerenih USB Stickova kao sto su SanDisk, Kingston, Verbatim... Ne bi trenalo da ni taj Mushkin pravi probleme ali eto desilo se. Pojedini USB Stickovi, imaju vrlo labilnu strukturu (ovo se ne odnosi samo na format i Boot sektor), pa mogu da nacine citav niz nebuloza. Obrati paznju i na brzinu citanja i pisanja (Read i Write) koja bi trebalo da stoji specificirana na dobrim USB Stickovima. Cim naidjes na neki gdje ovo nije pomenuto u opisu produkta, moj savjet je, napravi siri luk oko njega, bez obzira o kojem se brendu radi. Sto vece te brzine, to je USB Stick naravno bolji.

sale_band 07.02.2014 14:10

Pa3x mi je upropastio USB od 16gb

Ovo ti dodje kao kad sretnes ribu boli glava, pa ga stavis a posle je krivis sto ti ga je "pokvarila" sifilisom :D

tranzit 07.02.2014 14:18

Poredjenje bi moglo da odgovara situaciji, mada si malo morbidan... =))=))=))=))

sale_band 07.02.2014 14:37

Al će da skonta i ko neće :)

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

sladjans 07.02.2014 20:54

Naravno da nisam svalio krivicu na Pa3x. Verovatno ste pogresno protumacili. Sto se tice USB, kupio sam ga u Svajcarskoj i jako je kvalitetan, jedan je od najskupljih u toj klasi, ako cena nesto govori. Radi se o Supersonic Xpress Patriot 16 GB. Najbolje bi bilo da moze da se zameni onaj Pico USB, ovaj Patriot mi izgleda daleko ozbiljniji i naravno ima vise prostora. Medjutim to nije moguce. Vazno je da se sve dobro zavrsilo.

tranzit 07.02.2014 21:24

Sad... da je bas jedan od najskupljih u klasi, to nece biti, a jos manje da je kvalitetan jer je veoma spor za jedan USB 3.0 Stick, a drugo, sta trazi jedan USB 3.0 Stick u PA3X, koji jedva izlazi na kraj i sa USB 2.0 Stickovima. Ako bi bas da saznas koji su to najkvalitetniji USB 3.0 Stickovi trenutno na trzistu, onda pogledaj San Disk Extreme cija je brzina i citanja i pisanja desetak puta veca, sto ga stavlja rame uz rame sa najbrzim SSD SATA 2 diskovima. Patriot je sasvim prosjecan USB 3.0 Stick sa vrijednostima Read = 50MB/sec i Write = 20 MB/Sec. Kod pomenutog San Disc Extreme, su obe vrijednosti oko 200MB/sec. Problem koji se javio kod tebe je, da PA3X tretira taj tvoj Patriot kao FAT Volume, a najveca particija koja se moze napraviti u tom formatu je upravo ta 2GB. Radi toga se i desilo da ti je od svih tih 16GB Patriota ostalo samo 2GB-a. Tek od FAT32 je moguce napraviti Particiju koja bi mogla biti citavih 16GB, to jest cjelokupni kapacitet tvog USB Sticka.

sale_band 09.02.2014 14:40

Sad nešto razmišljam koliko je naslov teme "ciničan". Moglo je vrlo lako pisati "USB od 16 Gb mi upropastio PA3X"...

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

tranzit 09.02.2014 16:38

Moglo je, vrlo lako... =))=))=))=))

sladjans 09.02.2014 22:58

Kolege, resio sam problem, sada sve funkcionise besprekorno. Nije kolega Sale bend naslov "cinican", nego da bi dobio na tezini. :-) Dobro se na kraju sve zavrsilo, hvala svima.

taletdkmk 19.02.2014 00:27

Da dodam samo. Kad ubacis novi usb ili novi hdd u korg, on formatira tvoj ured usb ili hdd. Uradi 2 particije jedna je 2 gb koja se koristi za korgov system a ostalo je za korgov hdd. Kolko sam ja skontao toa tako ide i nije ti upropasten hdd. Simni sa net hp format i formatiraj i vratices tvoji 16 gb. Pozdrav svima

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2

splendid 01.03.2014 08:41

Samo...kad zameniš taj pico usb u korgu i staviš neki drugi potrebno je da ponovo ubaciš i resurse i os i onda će ti taj novi usb stik raditi...ja sam pre dve godine ubacio transcendov od 16gb i radi bez problema sve...mislim da se dobije malo više od 12gb prostora.....
Pozdrav.

tranzit 01.03.2014 09:02

Trebalo bi da bude bas tako, to jest da mu ostane na raspolaganju preko 12GB (ili mozda blize 13 nego 12). Racunaj 2 GB za sistemske fileove, a onaj ostatak je slobodan, s tim sto ostatak nije automatski 16-2=14 jer od nacina na koji PA3X formatira taj USB Stick, to jest od Cache-a koji upotrebljava pri formatiranju, ce zavisiti i velicina ostatka. Sto veci Cache, to je manje prostora na raspolaganju ali je rad (pozivanje i pohranjivanje podataka) sigurniji i brzi. Predpostavljam da PA3X formatira sa 8 ili cak i 16kB Cache-a, pa ce ti radi toga ostati nesto preko 12GB slobodnog prostora na Sticku. Ovo ti napominjem, da ne pomislis opet da ti je USB Stick u kvaru jer ono sto pise na njemu (16GB), nije automatski i koristan prostor. Isti slucaj je inace i sa Hard Diskovima, a pogotovo kod onih koji se upotrebljavaju u audio masinama jer se formatiraju sa najvecim mogucim Cache-om (64kB), tako da je "gubitak" i po petnaestak GB-a u odnosu na specifikaciju.

splendid 01.03.2014 09:14

U svakom slučaju...da ne bi trošili novce na kupovinu hd za kratki pa3x moguće je malo povećati prostor zamenom njihovog usb-a...pa kome je dovoljno ušparaće novce... :)

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

tranzit 01.03.2014 09:26

Pogotovu sto se USB 2.0 Stick-ovi sada, nakon izlaska USB 3.0 standarda, mogu dosta povoljnije nabaviti, mislim da nikome nece nesto posebno trebati Hard Disk u PA3X, a i cemu bi mu posluzilo recimo, vise od 16GB. Ovo ne vazi samo za PA3X nego i za ostale sampling aranzere.

Trenutno vrijeme na Forumu 19:08

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org