![]() |
Subwoofer crossover funkcija!
Pozdrav,
Evo ovako, koristim sledeci setup, A&H Zed 18, lexicon MX400, Behringer Ultragrafh pro i 2x JBL PRX615. Sutra sviram svadbu pa bih hteo da testiram koliko ce dodatak subwoofera da utice na poboljsanje zvuka, jer, imam osecaj da mi nedostaje taj "bottom end", pogotovo kad je malo veca guzva :) Sad me konkretno interesuje sledece; Posto na EQu imamam X funkciju (izlaz) za subwoofer, zanima me na kojoj frekvenciji bi bilo najefikasnije da "presecem" jer nebih da saljem kompletan mix i na zvucnike i na sub, mislim da bih samo "zamuljao" kompletnu sliku. Znaci, od sub-a ne ocekujem da izbija bubrege kao sto to rade ovi moderni po nocnim klubovima vec samo da nosi niske frekvencije koje manje-vise opterecuju PRX... Nadam se da me razumete, hvala. |
O kojim se subovima radi? Uobičajena rezna frekvencija za sub je od 100 - 120 Hz. Na PRX-u imaš switcher MAIN/MONITOR koji je dobro postaviti u "gornji položaj" (MONITOR) ako imaš baseve.
|
seci bas bin da ti radi samo do 120 Hz i to ce onda da ti radi lepo i toplo kao sto je sad u Australiji.U toj varojanti ce bin ta ti radi lepo,nece da izbija nikom bubrege....samo ce malo da pomogne onima koji imaju pesak u bubregu da ga malo rastrese da moze lakse da se ispiski....:">
Ja koristim Aktivan Werfadale 12" wufer koji nije tako snazan ali sasvim lepo siri te niske frekvencije i sateliti onda rade mekse i bez preopterecenja niskim frekvencijama. |
Hvala vam obojici na odgovorima!
Nisam siguran koji su subovi u pitanju, idem sad da ih uzmem. @casper zašto da prebacim switch na monitor?? Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Položaj preklopnika MAIN / MONITOR mijenja režim rada kutije iz tkz "boost" i "flat" način rada. To konkretno znači da ćeš u MONITOR statusu imati manje basa na kutiji i time joj osigurati veću iskoristivost, a bas frekvencije će preuzeti woofer koji planiraš postaviti.
|
@sale band
Uzmi u obzir da polozaj X-Overa zavisi u izvjesnoj mjeri i od velicine, oblika i materijala od kojeg su izradjeni zidovi prostorije u kojoj sviras, a i od popunjenosti sale publikom. To je varijabilna vrijednost (inace i ne bi potojao bilo kakav regulator za nju). Tacno je da ta vrijednost uglavnom bude u opsegu oko 120Hz ali moze biti manjih ili vecih odstupanja. Ovdje pomaze uho i osloni se malo vise na njega jer kao i kod EQ-a uopste, ni ovdje ne postoji nikada neka cvrsto utvrdjena konstanta. Jednostavno probaj i odluci se za onu na kojoj dobijas najbolji rezultat u datim uslovima. |
Tako sam nesto i mislio, tj. da se "oslonim" na uho... E sad, caka je u tome sto ce se to sve namestiti u praznoj sali a kad se napuni odmah drugacije...
Inace, sub ce biti jedan i to neki Proel 18 inch, pasivni, 1000w continuous Nadam se da ce biti ok |
Koje pojačalo će ga "tjerati"? Sam pasivni zvučnik ti u ovoj kombinacij neće biti od koristi.
|
Haha... Dobar si.
Imam i pojacalo, naravno ali nemam pojma koje je u pitanju... Moram proveriti |
Hajde potrudi se da imas pojma jer je i to veoma vazna stavka u svemu ovome.
|
Ja bih rezao bas nize. Na 80Hz. A ti probaj prvo pa vidi sta ti kako zvuci.
|
Citat:
Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Prvo i obavezno, koristi balanasirane kablove.
Ja bih napravio ovako. Spojio bih sve i za početak pustio sistem bez bas bina, on je stišan. X OWER FREQ na Behringeru postavi oko 100Hz. Kad se uvjeriš da tvoj uobičajeni sistem radi OK, pojačao bih bass i procijenio sound. Ako bas "dumi" (vrlo vjerojatno će se to i dogoditi, jer Murphy je uvijek tu :D) pokušao bih postaviti switch na MONITOR ili sniziti freq na basu kako je preporučio Marijan, na 80Hz. Ostalo je stvar experimenta, iskustva, sale i pozicije zvučnika u prostoru. Sretno. |
Mislim ipak da bi za referencu trebalo da uzme ono sto si mu ti predlozio (100 - 120Hz) jer tu bi trebalo da se nalazi i optimalni X-Over za njegov Setup. Ukoliko ode nize, previse ce opteretiti satelite niskim frekventnim opsegom jer iako su, kod satelita, u pitanju 15" zvucnici, koji ce svakako bez problema reproducirati i 70 i 80 i 90Hz, taj frekventni opseg nosi izuzetno veliku energiju signala, pa ce sateliti, shodno tome, biti prilicno "udavljeni", te je ipak uputnije X-Over podici u pomenuti opseg od 100 do 120Hz jer svakim Hertzom unosis drasticne promjene u zvucnu sliku ali i u opterecenje satelita, koji ce naravno, daleko bolje i konkretnije reproducirati nizi-srednji opseg ukoliko se smanji njihovo optercenje, radikalnim oduzimanjem (X-Overom) frekvencija ispod 100Hz. Uostalom, pogledaj sam u bilo kojem grafickom prikazu nekog materijala u Wave Editoru, kako i koliko je taj opseg (iako vec optimalno obradjen miksom i masteringom) dominantan u kompletnoj zvucnoj slici. Najopasnije je, sto se taj spektar i ne cuje na bini nista posebno, medjutim u sali "pomjera bubrege" jer njegova odlika je da se vise prenosi podom, plafonom, stolovima, stolicama, nego molekulima zraka. Sound Check obavezno obavljaj slusanjem negdje u sredini sale. Sve je dozvoljeno, nema nikakvih cvrstih pravila i zakona, ovo su samo smjernice, koje na kraju i ne moraju uopste biti optimalno rjesenje ali su dobra polazna tacka.
|
Momci, tako ste detaljni da će se to sutra sve namestiti samo :)
P.S. evo i pojačalo http://img.tapatalk.com/d/14/02/07/ugupu2y4.jpg Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Problemi su uvijek prisutni kada se radi s ovakvim "kreacijama na brzinu". Odradiće se @sale posao i s dvije 15ice, nije to problem, nego će se "navucarat kutijesnica" koje neće ništ koristit. :D
Već vidim problem koji će mu se dogoditi i zato sam odmah skrenuo paženju na ovaj mali prekidač, MAIN/MONITOR. Radi se jednostavno o tome da kako god da postavi rez na skretnici, doći će do preklapanja frekvencija u području oko 100 HZ. Kao posljedica se pojavljuje zvučno uzdignuće u tom spektru i nastaje dumljenje, tj bas koji nije dobro definiran. Da ne dužim, postavi prekidač na PRX-u na MONITOR poziciju i lagano s pivom večeras. P.S. ti sviraš tek sutra, onda imaš vremena cijelu noć za experiment i za buditi susjede:-) |
Casper, upravo zbog toga sam mu savetovao da reze na 80Hz. Jer on ne koristi uopste skretnicu ves subwoofer izlaz iz ekvilajzera. Dakle sateliti ce i dalje raditi full range.
|
@sale band
Neki konkretni savjeti, sa nekim konkretnim vrijednostima, ovdje vrlo malo pomazu, i jos manje su dobrodosli, to jest mogu biti totalno kontraproduktivni, pa iz tog razloga Sale, poslusaj casperov savjet, kreni od vrijednosti 100 - 120Hz kao polaznom, a vidjet ces i sam, da li ce to biti upravo to, sto ce dati na kraju najbolji rezultat. Moze se vrlo lako desiti cak i da ta "idealna" ili optimalna X-Over frekvencija, bude cak i iznad 120Hz, no to ces najbolje cuti na licu mjesta u datim uslovima, koji ce i diktirati tu X-Over frekvenciju, uprkos svem ovom nasem mudrovanju. |
1 Privitaka
Citat:
|
U pravu si za funkcije. Nisam obratio paznje na tacan model ekvilajzera. Ali bih ja i dalje rezao na 80Hz. Radi se o ukusima. Ja ne voljim gornji deo kika da dobojam iz baseva nego iz manjih drajvera jer je mnogo brzi i precizniji.
Pogotovo ako je aranzerska svirka, rez na 80hz ce dati vise hi-fi zvuk. Pre svega sto kod reflex baseva obicno je osetljivost na 120hz znatno veca nego na 40-60hz i dobija se utisak da je bas vise tvrd nego mekan. Uostalom neka proba sta mu se svidja vise pa neka javi. |
Taj "gornji dio Kicka" je ionako na nekih 1.8 do 2kHz pa on i nije neki poseban uzrok koji bi odredio X-Over frekvenciju, tako da je najispravnije, sto od pocetka pisem, da on to poslusa u konkretnim uslovima i tu, na licu mjesta, donese odluku o X-Over frekvenciji jer jedino tu moze biti poptpuno siguran sta je optimalno. Iz tog razloga konstantno i plediram, da se ljudi manu nekih konkretnih cifri kada su ovakve stvari u pitanju, bilo da se radi o ekvilizaciji sounda ili o Crossover postavkama. To se ne moze odrediti iz dnevne sobe sa kauca uz televizor.
|
1.8Khz je "snap", a ne gornji deo kika. Fundamentalni deo je na 60-80Hz. Gornji deo je od 80-150Hz. Ako pogledas kako su radjeni sistemi koji imaju podeljen sub i kick videces da je to obicno podeljeno na 30-60/70Hz i na gornji kick koji je 60/70-150hz.
Pricam o ozbiljnim 4 ili 5 way aktivnim systemima. |
Nismo se razumjeli jer sam pod tim tvojim "Kick" podrazumijevao Kick sa Bass bubnja, pa moram priznati da me je malo i iznenadilo, zasto uopste pominjes Kick Bass bubnja u ovakvoj diskusiji.
Da to je okvirno uredu, mada bi kik i dalje bio veoma diferenciran, jasan i brz i sa X-Overom na 100-120Hz ali bi se u tom slucaju izbjeglo, da frekvencije izmedju 80 i 100-120Hz odu na satelite jer njih ne voli nijedan satelit, (nebitno da li je Array ili ne) ma kako dobar bio i ma kako ta 15"-ica (u ovom konkretnom slucaju) bila precizna i brza u donjem frekventnom opsegu. U svakom slucaju, treba da proba, ne kosta ga nista, a mi ovdje samo mlatimo praznu slamu jer nismo u prilici da cujemo sta biva u oba slucaja (sa X-Overom na 80 i na 100-120Hz). Cut cemo kad se Sale vrati sa putesestvija. |
Evo, namešteno, radi kao doxa, X na malo peko 100, a sateliti kao sto je rekao casper...
Pozzz Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
Tacno tako. Drugacije nije smjelo ni biti, uzevsi u obzir konfiguraciju koju imas, a prije svega taj Ultragraph, koji i pored toga sto je Behringerov uredjaj, je rijetko dobar i sposoban Master EQ sa Crossoverom. Bio sam siguran da ce taj X-Over na oko 100Hz dati optimalni rezultat.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 15:32 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org