YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   SysEx na Tyrosu 3 - pitanje za Tranzita (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26725)

Akordeonista 07.02.2014 16:25

SysEx na Tyrosu 3 - pitanje za Tranzita

Pitanje je prvenstveno za Tranzita, posto on ovu materiju najbolje poznaje, ali moze da odgovori i bilo ko drugi ko poznaje ovu oblast.
Interesuje me da li je moguce putem SysEx poruka smanjiti za nekoliko decibela bas frekvencije i odrediti na kojoj frekvenciji da deluje promena na Drum traci na samo jednom elementu? Recimo da hocu dobos da izmenim a da pri tom ne menjam ostale elemente, kako bi trebalo da izgleda SysEx poruka za to?
Tranzit, vidim da u Instrument Definition listi za Tyrose koju si postavio u drugoj temi medju "NRPN Names" stoje svi parametri za kontrolu svake dirke posebno pa me interesuje kako se upisuju ti parametri?

casper 07.02.2014 16:54

Mogu ja, dok Tranzit ne dođe? :D

Samo prepiši nizove s kraja videa, djeluje se na bas bubanj (B0). Radi se o XGworksu, List View.

http://vid1358.photobucket.com/album...ps458ec7ab.jpg

Akordeonista 07.02.2014 20:46

Najpre veliko HVALA Casper!!!
E sad, javlja se problem, sve uradim kao i ti i nista se ne desava, menjao zadate vrednosti ili ne! Zanimljivo, kada probam da umesto ove dve poruke upisem samo jednu za Pch Coarse onda se cuju promene i reaguju na promene vrednosti (-2, +2, +4 itd.)!
Zasto tako ne reaguje i EQ, da li mozda fali neka poruka?

tranzit 07.02.2014 21:07

Nesto nisi uradio kako valja. Ovo sto je casper pokazao na video snimku je Alpha i Omega Sys Ex editinga u XG Worksu ili bilo kojem drugom XG Editoru. Dakle, svaka promjena bilo kojeg parametra se mora odmah cuti, odnosno odraziti na sound. Pogledaj da negdje nisi filtrirao Sys Ex protok. To moze biti i u samo XG Worksu ali i u instrumentu (Tyrosu 3), sto ce biti vjerovatnije. Tada Tyros prima i dalje midi podatke ali ne i Sys Ex. To sto pises da se jedino promjena Coarse Pitch-a cuje, me navodi na pomisao da su Sys Ex podaci filtrirani u Tyrosu jer Coarse Pitch po svojoj prirodi, ne spada u Sys Ex podatke, pa cak ni u Midi Controllere, on je prica za sebe. Provjeri to jos jednom, pa cemo onda dalje.

Akordeonista 08.02.2014 12:19

Gledao sam ali nisu filtrirani SysEx podaci ni u klavijaturi ni u XG Worksu. U System Setup u XGW-u nije ukljucen nijedan filter (Midi Out, Midi Thru, Midi In) a u zadnjem tabu (System Exclusive) su sledece postavke:
Reception Buffer Size - 8192
Transmission Buffer Size - 8192
Transmission Interval (msec) - 100

Da li su ove postavke u redu? Gde jos moze biti greska, pretpostavljam da postoji nesto sto koci ceo proces jer pored ovoga sto ne radi ne mogu da editujem ni Custom Drum Kitove u XG Editoru XG Worksa.

tranzit 08.02.2014 20:52

Da krenemo od pocetka, pa po principu iskljucenja. Da li su ti prikljucena oba Midi kabla, dakle PC Midi Out -> Tyros Midi In i Tyros Midi Out -> PC Midi In, s tim da je aktiviran Local Of ?

Akordeonista 09.02.2014 12:23

Ne razumem, gde bi trebalo da namestim Local Off? Na klavijaturi je kad odem na Function=>Midi izabrano All Parts sto znaci da su svi midi kanali otvoreni i za primanje i za slanje podataka. Proveravao sam i ukljuceno je i primanje i slanje SysEx-a.
Koristim USB kabal za povezivanje klavijature i PC-a, u XG Worksu u System Setup-u je namesteno da mi je Midi In Digital Workstation 1 a Midi Out su Digital Workstation 1 i Digital Workstation 2. Takodje sam na Midi Thru stavio Digital Workstation 1.

tranzit 09.02.2014 13:29

Taj Midi Thru uopste nije bitan. Nisi odgovorio, da li si povezao te dvije jedinice u oba smjera. Local Of, to jest odvajanje klavijature instrumenta od njegovog Sound Enginea mora postojati. Ti imas problem koji ne smije postojati a to je znak da je nesto totalno pogresno uradjeno ili sto nije mala mogucnost, tvoj Midi Interface nije uredu pa nije u stanju da prenese Sys Ex podatke kako treba. Ovi podaci su nesto zahtjevniji od uobicajeniuh Midi naredbi, pa uopste nije cudno da taj prenos kod tebe ne funkcionise. Nisi ni prvi, ni posljednji kod koga to ne ide bas kako treba, a uzrok su vrlo, vrlo cesto Midi Interfacei, pa cak i Midi kablovi koji nisu na visini zadatka. Uzgred, sta koristis kao Midi Interface ?

Akordeonista 09.02.2014 18:09

Trenutno koristim integrisanu kartu na kompjuteru, nisam znao da to moze biti problem za slanje Midi podataka. Probacu sutra da ukljucim Presonus (16.0.2) pa preko njega da probam Midi kablovima.

Bokic 09.02.2014 19:53

Ja sam resio slican problem tako sto sam u midi out stavio samo Digital Workstation 1, bez DW 2. Ostalo mi je isto.

tranzit 10.02.2014 01:21

Citat:

Originalno postovano od Akordeonista (Post 264323)
... nisam znao da to moze biti problem za slanje Midi podataka...

I te kako, to jest, uglavnom je to problem kod slanja Sys Ex podataka.

Akordeonista 10.02.2014 19:46

Evo upravo sam probao preko Presonusa 16.0.2 pa midi kablom iz Presonus Midi Out u Midi In na Tyros 3. Za probu sam uradio samo jednu drum traku od 4 takta na 10-om kanalu a u njoj sam upisao samo dobos (kako bih jasno cuo promene zvuka).
U XG Worksu sam podesio da mi je Midi Out => Presonus i kad pustim play cujem zvuk sa tyrosa ali ne i upisane promene! Sta je sad problem?
Istina, nisam ukljucio drugi Midi kabal koji bi slao signal iz Midi Outa sa Tyrosa do Midi In na Presonusu ali ne vidim da ima potrebe za tim obzirom da nemam dodira sa klavijaturom jer sve ide iz XG Worksa.
I dalje se upisane promene ne cuju te opet molim za pomoc!

tranzit 10.02.2014 22:26

Cini se da je kod tebe problem u operativnom sistemu ili postavkama za XG Works u tom operativnom sistemu, ovo shvati samo kao veoma opreznu dijagnozu jer ovako sa distance, nisam u stanju bilo sta drugo da predpostavim. Koji je operativni sistem ?

Akordeonista 10.02.2014 22:31

Windows 8 64-bit

tranzit 10.02.2014 23:52

Kao prvu preventivnu mjeru, idi na XG Works desnom tastom mausa pa na Compatibility i tu u dnu aktiviraj da podizes program sa administratorskim pravima ali ne samo za administratora, to jest, za tebe vec za sve korisnike. Gore na istom Tabu izaberi Windows XP Service Pack 2.
Ovo sa administratorksim pravima uradi i sa Universal Control aplikacijom za Studio Live. Nadam se da si instalirao najnoviji 1.7.2 Driver.
Restartuj kompjuter pa onda probaj sa tim Sys Ex komandama. Ukoliko ne bude islo, javi se da idemo dalje.

Akordeonista 11.02.2014 01:44

Pretpostavljam da si mislio da, kad kliknem desnim tasterom misa na ikonicu XG Works, idem na Troubleshooter Compatibility. U tim postavkama nema date mogucnosti da izaberem Windows XP SP2 vec samo SP3 ili Vista SP2 ili Win 7. Izabrao sam XP SP3, da li je to u redu?
I XG Works i Presonus rade sa administratorskim pravima tako da je i to u redu ali i dalje nikakve promene se ne cuju kada upisem SysEx-e. Sta dalje raditi?
Inace, koristim najnovije drajvere za Presonus.

tranzit 11.02.2014 02:04

Jedno banalno pitanje, da li je Midi kabl koji koristis uredu ?
Dodato:
Morat cemo zaista krenuti od najsitnijih detalja i to od XG Worksa, to jest provjere da li on salje te sve Sys Ex podatke vani. Ovo ces najelegantnije uraditi pomocu MIDIOX-a. Skini MIDIOX (on je Free program) i definisi u njemu za Midi In midi port koji ti je u XG Worksu Midi Out. Podigni XG Works aktiviraj XG Editor a onda podigni MIDIOX. Pomjeraj bilo sta u XG Editoru XG Worksa i prati da li se pojavljuju ti podaci na monitoru MIDIOX-a (obavezno deaktiviraj filter za Sys Ex u MIDIOX-u, to se nalazi dole desno na tasku MIDIOX-a). Hajde pogledaj sta se desava pa javi.Jedno banalno pitanje, da li je Midi kabl koji koristis uredu ?

Akordeonista 14.02.2014 13:49

Definitivno je problem u XG Worksu!
U njemu sam kao Midi Out stavio virtualni midi kabl LoopBe 1 a u MidiOx-u sam taj LoopBe 1 oznacio kao Midi In. Pustio sam snimljenu midi traku na 10-om kanalu u XGWu u kojoj su upisane note, kontroleri za pozivanje odredjenog drum kita, volumen, i SysEx poruke koje je Casper u svom videu prikazao. MidiOx ne prima nikakve podatke iz XG Worksa sto nije normalno jer kada u MidiOx-u stavim kao Midi In Digital Workstation 1 (Tyros 3) i sviram po klavijaturi na monitoru MidiOx-a se prikazuju podaci o tome.

tranzit 14.02.2014 15:41

Nije problem u XG Worksu vec u operativnom sistemu na kojem se nalazi XG Works !!! Da li si deaktivirao sys ex filter u MIDIOX-u ?

Akordeonista 14.02.2014 16:11

Jesam, deaktivirao sam ga. Problem je sto MidiOx na monitoru ne pokazuje ni odsvirane note ni druge kontrolere koji su upisani na datoj traci. Postoji li neka verzija XGWorksa koja radi na Win 8 64-bit?
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od tranzit (Post 264406)
Kao prvu preventivnu mjeru, idi na XG Works desnom tastom mausa pa na Compatibility i tu u dnu aktiviraj da podizes program sa administratorskim pravima ali ne samo za administratora, to jest, za tebe vec za sve korisnike. Gore na istom Tabu izaberi Windows XP Service Pack 2.

Kod mene ne daje opciju za SP2 vec za SP3 a kada to uradim izadje mi prozor gde pise "Issuses found", takodje pise i da je detektovan "Incompatible Program".

tranzit 14.02.2014 18:14

Tvoj operativni sistem, to jest, taj Win 8, definitivno nije uredu. Takvu poruku jednostavno ne smije da izbaci. Koji je Windows 8 u pitanju , Win 8 ili Win 8,1, a pogledaj i koji je tacno Release Windowsa. U svakom slucaju, budi siguran da je jedini krivac Windows, za sve sto ti se desava. Sa tim XG Works nema nikakve veze. Kod tebe je protok midi informacija ostecen ili onemugucen, a za to moze biti uzrok iskljucivo operativni sistem i audio konfiguracija istog. Ne postoji nikakva posebna verzija XG Worksa za Win 7 ili 8. Posljednja koja je dostupna na evropskim jezicima je 3.07 i ona perfektno radi na svim sistemima od Win XP pa nadalje s tim sto je od Viste pa na dalje potrebno kopirati XG Font u Fonts Folder Windowsa da bi XG Works pravilno pokazivao note u svom Score Editoru.
Ne mogu dovoljno cesto da ponovim koliko je vazna softwerska audio konfiguracija Windowsa, te da i najmocniji hardware moze biti najslabiji i sa najbijednijom performansom ukoliko nije odradjena detaljna audio konfiguracija Windowsa. Ljudi jednostavno to ne zele da shvate, a radi se o najozbinijoj stavci u audio radu na kompjuteru. Pokusavaju na kojekakvim laptopovima ili desktopovima kupljenim u prvoj peodavnici iza ugla da rade najzahtjevniji i najkompleksniji audio. To jednostavno nece nikako ici jer Windows kao operativni sistem nije pravljen iskljucivo za audio, to korisnik tek treba da mu "naredi".

Akordeonista 14.02.2014 18:41

Kada odem na Control Panel=>System pise Windows 8 Pro, ne pise koja je verzija. Ne znam na sta se odnosi i gde mogu da vidim Release Windowsa, mozes li me uputiti?

tranzit 14.02.2014 22:37

Dovoljno je to sto si napisao, inace da je neka od Beta verzija, stajalo bi na tom mjestu gdje si nasao i taj podatak. Ostaje samo kofiguracija Windowsa za audio rad, nista drugo nije smetnja. Ne poznajem tvoju hardware konfiguraciju ali mislim da tu ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema jer bi inace bilo "padova" sistema i ostalih neugodnih smetnji. Moras se potruditi da nadjes nekog ko poznaje materiju da ti posteno odradi tweaking za audio, nema druge, naravno ukoliko imas namjeru da se profesionalno bavis audiom na tom PC-u.
Dodato:
Uhvatio sam malo vremena u pauzi, pa sam ti i snimio i slike, da se uvjeris da to sve funkcionise onako kako sam i pisao. Na donjoj slici vidis XG Works i njegov XG Editor za bubanj, kao i MIDIOX koji registruje sav protok Sys Ex podataka. Na drugoj slici vidis i o kojem operativnom sistemu se radi.

http://www1.picfront.org/picture/LsM...sExXGWorks.JPG

A ovo sve na Trans Audio Windows 8.1 Pro 64 Bita.

http://www12.picfront.org/picture/5qoMdBq9q6/thb/OS.JPG

Kako vidis, krivac nikako ne moze biti ni XG Works (jer sigurno imamo potpuno istu verziju), niti MIDIOX (kod mene je bio 7.0.2), vec iskljucivo audio konfiguracija tvog operativnog sistema, na koju sam ti odmah ukazao kao prvi moguci uzrok svim problemima.

Akordeonista 17.02.2014 12:35

Hvala puno na odgovoru, videcu sta mogu da uradim u narednih par dana.

tranzit 18.02.2014 02:58

Predlozio bih, ti da ipak bez mnogo razmisljanja i natezanja, obavis reinstalaciju sistema, jer traziti uzrok za tu gresku je ravno cuvenom trazenju igle u plastu sijena.

bobang 18.03.2014 10:12

Pozdrav,

interesuje me da li je problem kod Akordeoniste rijesen reinstalacijom sistema?

Imam isti problem da kad nastimavam EQ (u XGEditoru koji je u XGWorks), za pojedine Drum elemente, Tyros3 uopce ne reagira.
Sve ostale funkcije XGEditora rade i odmah se cuju promjene kad se nesto nastimasva, ali taj EQ ne.
Isto se desava u XG Editoru kojeg sam instalirao za Cubase. Sve radi osim EQ za Drum elemente.

Pozdrav,
Boban

Akordeonista 18.03.2014 20:55

Na zalost, problem nije resen... cak se i produbio! Patch listu za Tyros3 koju je program prosli put najnormalnije ucitao sad ne prepoznaje, tj. u XG Editoru je ne pokazuje kao opciju! Ne znam u cemu je problem!

tranzit 19.03.2014 05:19

Cini se da je kod obojice ta Tyros 3 Instrument definicija, ostecena ili nije kako treba jer ukoliko ona nije uredu, XG Works iz XG Editora salje pogresne Sys Ex ili ih ne salje uopste, u cjelosti ili za pojedine elemente Editinga. Mozda jos tracak nade, jesi li probao da podignes XG Works sa administratorskim pravima ? Probaj jednom, a ako ni dalje ne radi kako treba, onda pokusaj da ga podignes u Compatibility modusu (Win XP Service Pack 3) i sa administratorskim pravima. Jedna opaska, sve Instrument definicije poslije PSR9000 su radjene od strane korisnika jer su svi aranzeri koji su izisli poslije PSR9000 mladji od posljednje verzije XG Worksa. Ko zna, ko je to radio i da li je uradjeno kako treba.

bobang 19.03.2014 12:16

Pozrav,
sto se tice instrument definicije kod mene radi, tj daju se svi instrumenti izabrati preko xg editora.
Ne mogu da shvatim kako sve ostalo sto se nastimati moze u xg editoru, radi.?
Znaci sve radi osim Eq za pojedine elemente bubnja.
Kod mene je win7 sp1.
Probao sam i u Kompatibilitäts modusu da startam xg works i kao adminisrator, ali nikako da eq proradi
Da li je moguce da tyros 3 jednostavno nema tu funkciju (eq za drum elemente)?

Pozdrav boban

tranzit 19.03.2014 14:38

Zato nije moguce da sve ostalo radi, a samo ta funkcija ne ? Instrument Definition je u sustini jedan obimniji text file, koji je kasnije stavljen u format pogodan za XG Works. Taj text file sadrzi sve Sys Ex komande Tyrosa 3 i dovoljno je da komanda za EQ udaraljki nije napisana kako treba i ona nece raditi. Medjutim, kod tebe nije slucaj to, vec je zaista istina da Tyros 3 ne posjeduje 2-Band Parametric EQ za svaku udaraljku posebno. Kad se bolje razmisli, nije ni posebno cudno jer bi to znacilo da Tyros 3 ima najmanje 70 komada 2-Band Parametric EQ, sto bi zaista bilo puno. Da je to zaista tako, moze se vidjeti i iz Sys-Ex specifikacije za Tyros 3.

http://www6.picfront.org/picture/Ubb...hb/t3sysex.JPG

casper 19.03.2014 16:46

Mislim da niti jedan Tyros nema 2-Band Parametric EQ po elementima bubnja.
Vjerojatno je @bobang to poistovjetio s opcijom koje su pridružene svakoj traci Styla, soundu desne ruke ili trake u sequenceru, a nalaze si u klavijaturi pod MIXING CONSOLE > EQ. S ovim se može utjecati samo na cjelokupnu traku bubnja i to s parametrima EQ HIGHT i EQ LOW. Ovi parametri se ne mogu "poslati" na svaki element bubnja posebno.

Uostalom, ne vidim niti potrebu za ovim "malim opsegom djelovanja" pogotovo jer postoji XGEdit konzola s veoma detaljnim i preciznim podešavanjima svakog bubnja elementa posebno.

Akordeonista 19.03.2014 17:13

Citat:

Originalno postovano od Casper
Mislim da niti jedan Tyros nema 2-Band Parametric EQ po elementima bubnja.

Eeee, taj detalj smo prevideli izgleda svi! Ja sam bas za taj detalj pitao kako ga iskoristiti i ti i Tranzit ste mi davali odgovore kako to uraditi. Cak si mi i napravio video koji to pokazuje! :) Dokaz da ste zivi ljudi koji znaju ponekad i da pogrese! ;)
Inace, bilo bi extra da ima taj 2-Band Parametric EQ za svaki element bubnja. Tada bi se dale recimo smanjiti niske frekvencije na nekom dobosu koji zvuci "predebelo" ili pak dodati visoke na bas papucu kako bi dobila jasniju "tacku". Slicno bi se mogli srediti Tom elementi itd. Uz sve to, sjajno bi bilo sto to sve ne bi menjalo osnovni Drum Kit. Eh... samo jos da to sve ima na Tyrosu! :(

casper 19.03.2014 17:20

Ne treba biti neskorman :D, pa i ovo što se nudi je i više nego dovoljno da se složi dobar sound.
Slažem se, bilo bi dobro da se može utjecati s equlizerom po elementima bubnja. Ako već govorimo o nedostaciima, dodat ću, ne možemo niti dodavati vrstu i količinu efekta po elementu. Osim ako ne radimo Custom drum.
Ali to je otišlo tako daleko, da ta editacija (mislim na fino podešavanje) često odvede na potpuno krivi kolosjek i na kraju vlak završi na krivom peronu :D.

tranzit 21.03.2014 05:34

@Alordeonista

Nravno da bi bilo dobro... odlicno... da Tyros ima tih dodatnih 70 2-Band Parametric EQ-a. Njima bi se zaista moglo ozbiljno utjecati na sound pojedinih udaraljki, pogotovo sto bi se radilo o parametricnom EQ, koji doduse nije Full Parametric jer mu nedostaje sirina Banda ali za ovu namjenu dovoljno dobar. Medjutim, tih 70 (a mozda i koji vise) EQ-a bi vjerovatno zauzeli kompletnu raspolozivu performansu svih DSP-a Tyrosa, tako da ne bi ostalo resursa za ostale operacije i efekte. Ovo je, za sada, privilegija samo software sound enginea, za koje ovo nije nikakav problem na dobrim sistemima, cak ne samo 2-Band Parametric EQ vec i 4-Band Full parametric EQ na svakoj udaraljki kroz citav Drum Set od 70 do 80 udaraljki. Na tim dobrim sistemima, ovo sve ne bi zauzelo vise od 2% do 3% performanse.

Trenutno vrijeme na Forumu 10:34

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org