YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Muzički Software (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=20)
-   -   Koji je najbolji DAW? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26884)

Akordeonista 12.03.2014 18:48

Koji je najbolji DAW?

Interesuje me koji je po vama najbolji DAW na trzistu i zasto?
Ne otvaram temu da bi se prepucavali oko toga vec da bi na jednom mestu izlozili prednosti i mane programa u kojima radimo. Mene licno najvise interesuje rad sa midijem i to prvenstveno sa Yamahinim ali i sa ostalim instrumentima. Koji je po vama najbogodniji sekvencer za rad sa midijem od sledecih:
1. Cubase/Nuendo
2. Reaper
3. Sonar
4. Studio One
5. neki drugi po vasem izboru

Thommas19 12.03.2014 19:32

Mislim da na ovakvo pitanje ne postoji odgovor...
Ljudi rade u onome gde se najbrze snalaze i svako moze da ubedjuje koji program je bolji ali svaki od tih programa ima svoje mane i pogodnosti u zavisnosti sta ko radi...
Tako da kako god okrenes dok ne sednes i krenes u rad sa nekim daw-om (koji mislis da ti najbolje odgovara) i spoznas zanimljive situacije sa njim, neces znati na cemu si...
Licno krenuo od Cubase-a i zavrsio na Logic pro-u ...
Za moje potrebe to je to a za svoje najbolje je sam da istrazis :-)
Pozdrav!

pekilik 12.03.2014 20:06

jos jedan glas za pocinjanje od cubase-a meni je on i danas nekako najednostavniji, kad naucis da radis u njemu lako ces savladati i sve ostale jer su svi manje vise slicni samo im se opcije nalaze na razlicitim mestima, mada bih sto se tice midija opet dao glas cubase-u jer ima podosta funkcija i jednostavan je, pomenuo bih tu kad je midi u pitanju i xg works mada je on meni malo komplikovaniji, sve je opet stvar probe i navike kao sto kolega rece....

branoy 12.03.2014 20:37

kjubez je za narodnjake, flstudio je za DJ-e, logic pro je za producente elektro house, pro tools je za mixadzije, presonus je dostupan svima, reaper je za ljude zeljne promena,
ableton je za svemirce koji su na zemlji. i to je to ukratko

Narodnjak300 12.03.2014 21:27

Sam koncept Digital audio workstation-a je isti bez obzira o kome se radi i o kakvoj vrsti muzike je rec, trebas izabrati DAW koji najbolje odgovara tvom nacinu rada. Recimo ja mrzim abletone ne zato sto je los vec zato sto ne odgovara mom nacinu rada. Ako zelis da odaberes daw na kome ces da radis ne pitas koji je najbolji vec skines demo verzije svakog pa probas. Kao sto kazem svi su manj-vise isti. Ako jednom naucis daw ne postoji sledeci novi na kom ne mozes da se snadjes. :)

tranzit 12.03.2014 23:15

Citat:

Originalno postovano od Thommas19 (Post 266531)
Mislim da na ovakvo pitanje ne postoji odgovor...

Ovim je sve receno. Ne postoji "najbolji" DAW, svaki drugi odgovor je potpuno irelevantan.

Akordeonista 13.03.2014 00:21

Citat:

Originalno postovano od Akordeonista
Koji je po vama najpogodniji sekvencer za rad sa midijem...?

Citat:

Originalno postovano od Akordeonista
Ne otvaram temu da bi se prepucavali oko toga vec da bi na jednom mestu izlozili prednosti i mane programa u kojima radimo.

I sam radim u Cubase/Nuendu i poznajem ga u dovoljnoj meri da mogu da uradim sve sto mi je potrebno ali sam primetio kod kolege neke olaksavajuce stvari kod Sonara kada je midi u pitanju. I ti si Tranzite, ako se ne varam, ranije pisao da Cubase treba izbegavati kada je midi u pitanju, koje su mu mane, odnosno koje prednosti imaju drugi programi po pitanju midija u odnosu na Cubase?

tranzit 13.03.2014 00:49

Tacno, pisao sam u vezi sa Cubase 5, gdje je midi timing nestabilan, tako da velike probleme zna da napravi. Ovo je opet dosta neuracunljivo jer se Cubase 5 ponasao dosta razlicito, na razlicitim midi interfaceima. Cubase 7.5 je ovdje daleko bolji i u sustini potpuno stabilan. No, kao i svaki Steinbergov DAW, Cubase 7.5 dosta opterecuje sistem pa nije bas prvi izbor kada se radi o slabim kompjuterima. Sonar je, po mom misljenju, jedan od najkvalitetnijih DAW-ova uopste, veoma malo opterecuje sistem (kao program), ima kvalitetne interne PlugInove ali mu je mana, da nije bas potpuno kompatibilan sa svim audio interfaceima na trzistu, pomalo je probirljiv. Moglo bi mu se zamjeriti i nepreglednost ali to je vec stvar navike, pa to nije nikakav argument za "pro" ili "kontra". Pro Tools je uvijek dobar i bio i jeste i bice ali vremenom ga sustizu i prestizu a on svoje, pa svoje. Rado radim na njemu, vjerovatno iz navike tako da bih bio veoma pristrasan ako bih ga ocijenio kao najboljeg, sto on, ako cemo biti bas iskreni i nije. Logic je gromada od DAW-a i ko ga dovoljno poznaje, a na MAC platformi je, taj ne treba drugi i bolji DAW. Studio One 2 Professional ubrajam u najkvalitetnije DAW-ove iz puno, puno razloga, koje ne bih ovdje nabrajao jer ce tekst biti poduzi. Izmedju ostalog, najmanje opterecuje sistem od svih nabrojanih DAW-ova, tako da isti projekat otvoren recimo, na Cubaseu 7.5 i na Studio One 2 Professional, na ovom drugom zauzima i po 15 do 20% manje performanse procesora. SAW Studio bih klasifikovao kao sivu eminenciju medju DAW-ovima, a njegova cijena vec govori o cemu se radi i uopste ne bih pogrijesio ukoliko bih ga okarakterisao kao No.1, po svemu onome sto nudi i moze. Reaper, Ableton, FL i slicne, ne bih komentarisao jer ih ne ubrajam u profesionalne DAW masine.

Summa summarum, opet nema "najboljeg" DAW-a, kao sto je vec receno, a za rad sa midi materijalom su pogodni svi nabrojani (kada se radi o DAW-ovima), a stvar je navike, zelja i potreba pojedinca, za koji ce se odluciti. Kada bih bas morao da biram, a radi se iskljucivo o Midiju, onda bih sigurno izabrao XG Works.

Narodnjak300 13.03.2014 11:16

Imam Intel core I7-4770 3.40 vec skoro pola godine i nisam jos uspeo sa presonusom da ga nateram da radi iznad 30% a imam neke projecte sa gomilom pluginova, Dosta je lagan za cpu presonus.

tranzit 13.03.2014 11:29

Tacno, tacno... to sam i naveo u gornjem postu. Prosto za ne povjerovati koliko malo opterecuje sistem, to jest, koliko je "lagan" i on i njegovi PlugIn-ovi. Posto radis vec duze vrijeme na Studio One 2 Professional, znas i sam koliko je visok kvalitet tih Plugin-ova. Bez problema se moze uraditi veoma pristojan mix, iskljucivo koristeci interne Effect PlugIn-ove. Tu je Studio One zaista primjetno ispred konkurencije. Zatim i implementacija externih PlugIn-ova, bilo da su instrumenti ili efekti, je veoma laka i imam osjecaj da njegova platforma cini da se svi ti Pluginovi veoma dobro "osjecaju" u tom okruzenju. Bilo je problema u jednom Updateu, mislim bas da je prosli, sa Sonnoxovim Pluginovima ali je to ispravljeno u aktuelnoj verziji, tako da ustvari, jos nisam naisao na PlugIn koji u Studio One 2 Professional ne radi ili ne radi kako treba.

sale_band 13.03.2014 12:23

Rad as MIDI je u današnjim DAW programima skoro pa neizbežan pa bi bilo dobro da kolega navede na šta konkretno misli pod "rad sa midijem i to yamahinim"??

Možda ispadam glup, ali uvođenje običnog vst instrumenta zahteva "midi"...

Samo da se zna, MIDI (u globalu) i Midi (.mid) fajl nije isto.

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

Akordeonista 13.03.2014 12:53

Mislim na rad sa midi fajlovima (.mid), izrada i sredjivanje fajlova, tj. ritmova (posto su ritmove za klavijature midi fajlovi).
Ima li neki od nabrojanih programa olaksice u radu ili neke opcije vezane za ovaj segment a da drugi nemaju?

tranzit 13.03.2014 12:54

Ima XG Works, a nabrojani DAW programi su slicnih mogucnosti, sa manjim razlikama. Pro Tools je nesto slabiji, Sonar u posljednjim verzijama prilicno dobar, Cubase i Studio One 2 Professional odprilike na istom nivou, s tim sto Studio One u pojedinim operacijama dolazi brze do cilja, a Cubase opet, sa svoje strane, ima prednosti u konvertiranju i filtriranju midi podataka, to jest, posjeduje dosta midi processinga, pa bi snage bile izjednacene. Pata karta, mrtva trka.

sale_band 13.03.2014 13:20

Još kad bi ovi proizvođači instrumenata uveli neki univerzalni format za ritmove, gde bi nam bio kraj.
Sećam se da su neki raniji Yamaha psr modeli bili čist midi fajl samo umesto .mid pisalo je .sty a delovi odredjeni markerima.
Ovo konverovanje mi je na vrh glave pa sam bukvalno odustao od rada na ritmovima... Dođe mi da batalim aranžere "for good"

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

Akordeonista 13.03.2014 13:27

XG Works cu svakako koristiti ali me je interesovalo koji je od ovih programa u eventualnoj prednosti po pitanju midija. Ocigledno je tu mrtva trka!
U svakom slucaju, hvala na odgovorima!

tranzit 13.03.2014 13:51

Citat:

Originalno postovano od sale band (Post 266596)
...Sećam se da su neki raniji Yamaha psr modeli bili čist midi fajl samo umesto .mid pisalo je .sty a delovi odredjeni markerima...

U sustini je to i danas tako jer jedino Yamahin format mozes otvoriti bilo kojim midi sequencerom, dovoljno je da mu promijenis extenziju iz .sty, .prs, .sst... itd... u .mid i dobices midi file sa markerima za pojedine style partove, a na pocetku tog midi filea ce biti header stylea sa svim potrebnim i neophodnim Sys Ex podacima i dodacima. Tu se u osnovi nije nista mnogo promijenilo od samog pocetka. Novo je, sto postoje styleovi sa raznim extenzijama za razlicite generacije Yamahinih aranzera, kyboarda, e-piana... ali se svi daju otvoriti u midi sequenceru.

sale_band 13.03.2014 14:10

Hmm, to je vec interesantno. A, kako se ponasa style kad se iz sekvencera izvede kao .mid pa se samo preimenuje u odgovarajucu ekstenziju???

tranzit 13.03.2014 14:31

Ako nisi upropastio nista od bitnih Style informacija, normalno ces ga uvesti u aranzer. Medjutim, postoji daleko sigurniji nacin, sto Yamahin style format cini jedinim kojeg mozes do najsitnijih detalja editirati kao jedan midi file i ponovo ga vratiti u .sty format. Postoji par tih programa od istog "freaka", a meni je najdrazi Style Maker. Skines ga bez ikakvog placanje jer je free, a po instalaciji, definises u njemu koji externi sequencer hoces da imas za detaljni editing Styleova, poslije cega si spreman za najkompleksniji editing ritmova koji uopste postoji. Naravno da ces za taj externi sequencer odabrati XG Works, koji si predhodno instalirao.

Uvodis Style u Style maker pa zatim na komandu "GO", na sta ti on otvara Style u XG Worksu. Obradis sta treba da obradis, a po obradi u XG Worksu ides na "Save" i zatvoris XG Works, poslije cega si ponovo u Style Makeru, pa i tu ides na "Save" i... prica zavrsena. Uvodis Style u aranzer i... svirka. Pri editingu, sve vrijeme slusas sa aranzera sta radis (za ovo treba samo napraviti neophodan Midi Setup u aranzeru, a i u programu). Naravno da sam to sve ovdje skratio ali u principu je to sav posao i to bez da si rucno morao da mijenjas extenziju Stylea u .mid i nazad. Za to je zaduzen, u ovom slucaju, Style Maker. Kako sam vec napomenuo, ima jos par programa istog proizvodjaca i svi ce ovo odraditi na slican nacin kao i Style Maker. Radi ovoga je Yamahin format Styleova, u sustini, format koji najvise pruza jer je moguc ovakav kompleksni editing, sa svim pogodnostima koje nudi obrada u profesionalnom midi sequenceru.

casper 13.03.2014 14:52

Tako je kao što kaže Tranzit, uz malu opasku da se to odnosi samo na obradu Yamahinih Stylova. Evo prikaza koji je Tranzit opisao samo što se umjesto Style makera koristi MixMaster, sličan program istog autora.

Setup Yamaha Style with XGworks (drum, chord, bass)
You need to upgrade your Flash Player

Malo razbijam temu, ali je barem vezano uz XG works koji je moćan MIDI editor ali i u domenu audio obrade nije nimalo bezazlen, upravo suprotno.

tranzit 13.03.2014 15:26

Naravno da su u pitanju iskljucivo Yamahini Styleovi, o njima i jeste bila rijec, svi drugi formati ostaju po strani, sto je naravno ogromna prednost za Yamahin format Styleova. Znajuci sta je moguce uraditi u XG Worksu sa midi podacima, ovo jos vise dobija na tezini.

Jedan mali primjer. Znamo za problem kod Style Chord traka, gdje taj Chord svira, recimo akusticna Steel gitara. Odsvirati gitarski akord na klavijaturi, a da on zaista lici na gitarski akord je u sustini nemoguce. Nemoguce je radi prirode instrumenta, to jest gitare i nacina sviranja na njoj. Pri sviranju akorda na gitari tonovi u akordu kasne jedan za drugim po par milisekundi. Da bi smo taj akord na aranzeru bar priblizili realnom soundu ritam gitare, trebalo bi prvo quantizirati sve te akorde koje smo odsvirali na traci, a onda rucno pomjerati notu po notu, praveci pomenuto kasnjenje izmedju tonova pojedinih zica. XG Works ima alat koji rjesava opisani problem u roku jedne sekunde za cijelu Chord traku. Alat se i zove "Strumming", a automatski pomjera svaku slijedecu notu u akordu za vremensku vrijednost koju mu sami zadamo. Ovo je bila samo jedna sitnica u XG Worksu, a on ih je prepun. Da ne pominjemo ovdje Sys Ex, odnosno XG Editor, koji je upravo kada se radi o Styleovima, nezamjenjivo oruzje.

casper 13.03.2014 15:59

Sonar ima alat za istu namjenu (Struming), opcija Nudge i moguće je birati jedan od preseta ili precizno definirati pomak odabranih nota u Ticsh, Misec, Frames, Sampl.

XGworks je zaista "starček" koji može štošta, uz pomoć plugina Voice to Score automatski pretvara otpjevanu dionicu u notni zapis. Za stvaranje aranžmana "na brzaka" na tu melodiju nudi harme i po izabranom Stylu (u svojoj arhivi ih ima podosta) automatski stvara cjelokupni aranžman za pjesmu. Ovo je samo još jedan primjer da se radi o DAW-u kojeg vrijedi upoznati i koristiti za projekte.

Njegov (jedini) nedostatak je to što je sučelje nepregledno i sa sitnim komandama. To je zbog rezolucije monitora u ono vrijeme kada je napravljen, tada je bio OK prikaz.

tranzit 13.03.2014 16:11

I jos jedan veliki nedostatak, ne poznaje ASIO protokol, pa jos jedan, ne podrzava software instrumente (VST, DXi). Medjutim, uz malo maste se ova dva nedostatka mogu potpuno relativirati i neutralisati, tako da se dobija DAW sa svim onim sto imaju i aktuelni ali sa ogromnom nadmoci u midi domenu.

casper 13.03.2014 16:33

Da, mislio sam (samo) na nedostatke u radu s MIDI podacima.

pekilik 13.03.2014 17:50

iciu malo u off, pa cu pitati kako se u xg worksu dolazi do Struming opcije, malopre sam pokusavao da dodje do nje i sredim jednu gitar traku ali je ne nadjoh, nadjoh samo guitar aranger, jeli to to?

tranzit 13.03.2014 17:52

Ne, to nema veze sa Strummingom. Do njega ces doci preko "Job" menu-a.

pekilik 13.03.2014 18:03

ni pod "Job" ne pise nigde Struming, jel se tako i zove ili nekako drugacije?

tranzit 13.03.2014 18:52

Mora da pise, ne znam na kojem si jeziku instalirao XG Works ali bi taj izraz trebalo da je uvijek isti. Sada sam tacno pogledao, to je sesti naziv odozgo a i odozdo, dakle po sredini menua Job.

pekilik 13.03.2014 19:54

Instalirao sam na engleskom jeziku, kod mene 6-ti odozgo a i odozdo je separate chord verovatno je to to, a verzija je 3.07E.

da isprobao sam to je to samo se zove separate chord.

tranzit 13.03.2014 20:21

To bi trebalo da bude to. Imas jedan manji PopUp Window, koji se pojavi, a na njemu cetiri polja, prvo gornje je definisanje trake, ispod su dvije vrijednosti za lokatore (od takta do takta) i donje polje je Clock, odnosno vrijeme u milisekundama, koje definises kao vrijeme koje razdvaja pojedine tonove akorda. Mogao si odmah i sam da probas, zadajuci nesto vecu vrijednost za Clock (recimo 20ms) i cuo bi jasno sta se desava. Jedan savjert prije nego upotrijebis taj Strumming, quantizuj tonove akorda, da imaju istu polaznu tacku, inace ce se desiti da samo poneka tanja zica dodje prije deblje, sto nije bas karakteristicno za sviranje ritam gitare, pa moze biti vise stete no koristi. za povratni udarac, dakle onaj odozdo nagore, upotrijebi negativnu vrijednost za Clock. Odprilike za normalnu ritam gitaru postavi to vrijeme na nekih 5 do 7ms, a za razlaganje akorda ili "finger picking" tehniku sviranja gitare, probaj koja ti vrijenost odgovara, u odredjenoj pjesmi.

pekilik 13.03.2014 20:33

da da sve sam tako i uradio i zvuci jako fino, da se ovo radi peske to bi bilo mucenje, jako dobra opcija...

tranzit 13.03.2014 20:52

Samo jedna od sitnica na XG Worksu, njegova najveca moc je u sustini, XG Editor i manipulacija Sys Ex podacima.

Trenutno vrijeme na Forumu 23:30

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org