![]() |
Roland GW8 transpose problem
Lijep pozdrav ljudi. Prvo bih da se prestavim budući da sam se tek učlanio na forum. Zovem se Dario, imam 20 godina, sviram klavijature, bubnjeve i gitaru.
Što se tiče klavijatura, imao sam Korg pa50sd, al mi se jednostavno nije svidio zvuk korga, ne znam zasto, ali zato kada sam cuo zvuk od rolanda gw8 ostao sam odusevljen. Dakle, sviram na rolandu mozda 5-6 mjeseci ali imam jedan problem. Naime, kada upalim klavijaturu, i krenem da sviram klavijatura je odmah nakon paljenja transponovana iako transpose nije ukljucen. Kada kliknem tipku transpose ona mi kaze da nista nije transponovano, tj pise C --- C ... Ali kad odsviram C dur, to nije c dur, nego ne znam ni ja koji akord... Jer npr. kad upalim neki ritam i uprem C dur il bilo koji drugi akord i ritam pocne svirat, ja uzmem gitaru i na njoj odsviram C dur, al akordi se ne poklapaju. Da bi se poklapali, ja klavijaturu moram stalno drzati transponiranu C --- Eb ... Ne znam zasto se to dogadja, par puta sam vracao klavijaturu na tvornicke postavke, opet isti problem.. Provjerio sam u uputama koje moraju biti vrijednosti onih frekvencija u postavkama, i sve je kako treba. Nadam se da sam dobro objasnio problem koji imam... Predpostavljam da ce mi netko napisat da je vjerojatno problem u nekoj performansi i da je ona transponovana il tako nesto, ali nije u tome stvar. Klavijatura odmah nakon sto se upali , i postavljena je na piano mode, vec tada ne zvuci kako treba, isti akord odsviran na klaviru nije isti kao onaj odsviran na gitari ( gitara je pravilno nastimana, nije do gitare)... Nadam se da mi netko moze pomoc, unaprijed zahvaljujem. Nadam se da nisam prekrsio neko pravilo ovog foruma, jer dugo vremena sam trazio ima li itko ovakav problem, i izgleda da sam ja jedini .. Hvala unaprijed na bilo kakvoj pomoći :) |
Za pocetak proveri da li ti je klavijatura u blizini nekog jakog magneta,zvucnik,mobilni etc...
Onda proveri kako je nastimana klavijatura,taster Menu pa system i Tune mora da bude 440 (HZ). Ukoliko nije nista od gore navedenog najverovatnije ti je problem u Pitch benderu a to bi morao majstor da pogleda,dakle da otvori i pazljivo pregleda. |
Citat:
Provjerio sam Master tune, on je na 440Hz. |
Nemam gw8, ali starje rolandove solo klave su imale key shift! To ti je isto transpozer, sa mogucnostu transponovanja od-24 pa do +24.Obicno se nalazio u meniju sa bend range, velo offset, velo depth pa KEY SHIFT. Korisna stvar, koje je bila dobra ako splitujes klavu, pa ne levoj strani hoces neki pad, onda si morao da stavis key shift na +12 ili +24, jer je automatski leva strana splitovana za bas, pa nisu mogli da se sviraju akordi bez ove funkcije. Moguce da ovde imas to uradjeno i sacuvano.
|
Citat:
|
U tom slucaju jedino sto mozes je da klavijaturu otvoris i rastavis pa detaljno ocistis uz pomoc suve cetke za farbanje.Mozes da pregledas pitch bender i uporedis sa nekom slikom istog na netu i tako neke slicne akcije koje ne podrazumevaju veliko znanje iz elektronike.
Pozeljno je da skines i ocistis i one ploce gde se nalaze tasteri sa desne strane ekrana. Power mikseta ne sme biti mnogo blizu kljave,najmanje 1m-1,5m udaljenosti... |
Sto se tice rastavljana i sastavljanja, tu sam koliko toliko "stručan", iako mi se ponekad zna dogodit da rastavim nešto i sastavim,a ostane mi viška djelova hahah Moram li posebno pripaziti na neke stvari kad budem rastavljao klavijaturu? Ne bih volio da zajebem nesto . Uglavnom pokusat cu, ako nista ocistit cu unutra sve sto ste rekli, volio bih da pomogne, hvala vam na odgovoru.
|
Nema na cemu,samo pazis da ne pokidas flet kablove i da ne zaboravis koji sraf unutar kljave.A srafova ima ko pleve!:lol:
Da bi skinuo plocu sa tasterima(osim srafova na njoj) moras i sa prednje strane skinuti tockic(Data-Tempo) i odsrafiti maticu sa potenciometra. p.s.Imas tu neke 'Thanks" tastere u donjem uglu...:D |
@Boban010 Hvala vam lijepo na svoj pomoci, svaka vam cast :) A rastavit cu je nekako, potrudit cu se, hvala jos jednom na uputama i pomoci. :D
|
koliko je tocno transponovan tonova.
Ako ti uhvatis c koji on akord svira i koji pise da svira |
ako uhvatim C, pise da svira C... ali to nije C...
|
Nego sta je?
Poslato sa mog iPhone-a koristeci Tapatalk |
Ako odsviram C cuje se A dur... Ne znam zasto.. vracao sam tvornicke postavke, transpose nije ukljucen nikako, ni na jednom instrumentu ni performansi ni u jednom stilu.... Glavna frekvencija klavijature je na 440Hz koliko bi i trebala bit...
|
pokusaj nadogradnju sistema.
|
Hvala na prijedlogu, ali sve sam pokusao sto se tice softvera, nanovo sam instaliravao softver, podizao sam verziju, radio tvornicke resete, i opet sve isto..
|
Prvo proveri koja je verzija OS-a.
Da li imas u klavijaturi neke midi fajlove? |
@Boban010 Verzija OS-a je 2.01. U sistemu nema nikakvih midi fajlova,nemam spremljenih SONG-ova, imam samo par setova koje sam ubacio. Mislio sam da je mozda problem uzrokovan radi USER STYLE- koje sam ja ubacivao pa sam ih sve izbrisao ali problem je ostao. Radio sam tvornicki reset, opet sve isto...
|
Pokusaj neki midi fajl da ubacis u klavijaturu i da ga startujes,odnosno ne bilo koji nego neki koji si siguran da radi dobro,pa javi ima li promene.
|
kolega da ti nije gitara raštimana?
|
@Boban010 Pokusat cu poslije s midi fajlom... Ne znam znaci li ovo ista... Npr kada odsviram nesto i snimim song,i uprem play taj song je u drugacijem tonalitetu od onog u kojem sam svirao... tj npr ako odsviram pjesmu u C duru(koji u biti nije c dur), i uprem song record i snimim to, i kad slusam pjesmu ono je svira u A duru( A dur na klavijaturi je Cdur u stvarnosti)... Nadam se da me razumijete kolega Bobane :)
Dodato: @momo Kolega gitara nije rastimana, imam dvije gitare, i donosio sam jos jednu klavijaturu i kad ufatim na njoj c dur i na svojoj u isto vrijeme, to nije isti akord, nisam gluh... Kad sam isao da sviram s kolegom, ista stvar... nije valjda da su rastimane te 2 gitare i nekoliko klavijatura s kojima sa usporedjivao.. Da bi dobio normalan tonalitet na klavijaturi i da C dur il bilo koji akord, bude TAJ akord, moram staviti system transpoce na C---> Eb... i tada svaki akord zvuci onako kao sto bi trebao i jednak je istom akordu na gitari. A zivcira me to sto uvijek moram ukljucivat taj transpose, a i smetat ce mi kod prodaje klavijature... Ne znam kako drugacije da vam objasnim kolega, jedino da snimim video pa da se uvjerite da ne pricam gluposti, mada zvuci kao da jesam :D |
Ne koristim GW8 ali čitam manual. Postoji sistemska postava za transpose. Ti vjerojatno gledaš ono što piše kada pritisneš Transpose gumb u području KEYBOARD.
Međutim, kada uđeš u MENU pod podešavanjima u SYSTEM GENERAL postoji opcija SYSTEM TRANSPOSE (od -6 do +5). Ako si radio reset klavijature, ovo se trebalo postaviti na nulu. Ili nisi pravilno napravio reset ili ova opcija ostaje nakon njega nepromijnjena? Nebitno, za svaki slučaj provjeri ovu postavku. |
@casper Hvala na prijedlogu, ali gledao sam vec u postavkama system transpose, i ja sam pomislio da je do toga, ali je i sad postavljeno na 0 i uvijek je bilo . Zato mi i nije jasno zasto je transponirana klavijatura.. Hvala jos jednom na prijedlogu kolega , cijenim to :D
|
D BEAM si provjerio, isključio?
Kako si radio tvornički reset, koji postupak? |
Da, D-beam ne koristim nikako, iskljucen je uvijek... Jedino jos do cega je moglo biti je glavna frekvencija tj MASTER PITCH, ali i nju sam proverio i ona je na 440Hz , a tolika treba i biti... Jedino mi je preostalo da provjerim pitch bender, tj da rastavim klavijaturu i pregledam, stvarno nemam drugog izbora. Izgleda da sam ja prva osoba koja ima ovaj problem na rolandu gw8... Sto se tice svega moj roland radi besprijekorno,dogadjalo mi se da zna zastopat ponekad ali sam skontao da je to do nekvalitetnih user stylova, pa sam izbacio one koje ne trebaju i koji su lose konvertovani, tako da sada ni tih problema nemam.
|
Master Pitch ne može biti uzrok, on poštelava klavijaturu za pola tona +, -.
Nema veze što ne koristiš D beam, ako se ne varam, on pamti zadnje postavke. Ako je bio u statusu Pitch-a zadnji put kad se koristio ....;) |
E to vec nisam znao, procackat cu jos malo oko tog D-beama, ali nema mi logike da ostanu spremljene postavke za d beam i pitch, a radio sam par puta tvornicki reset... :-<
|
Kako si radio reset?
Pored toga, možda je D BEAM neispravan, zamazana leća ... Pogledaj uputstvo, isključi ga ili mu zadaj neku funkciju koja nije Pitch da ga eliminiraš kao uzrok problema. |
Sada sam isprobao D-beam, radi normalno. Postavio sam ga na komande fill up i fill down, i kada predjem rukom preko d beama, uradi prelaz i registrira svaki put moj prelaz ruke, tako da problem nije u d beamu vjerovatno.. Tvornicki reset sam radio na sljedeci nacin : MENU--->UTILITY--->FACTORY RESET... Takodjer sam ubacivao i noviju verziju sustava, i opet je ostao problem... Stvarno mi vise nije jasno do cega je
|
Citat:
I poslije tri točkice je što? |
Pa to je to... kliknem factory reset, sacekam da se odradi, onda mi dodje obavijest da moram ugasiti klavijaturu i ponovo upalit, i to je to
|
Moraš stisnuti dva puta ENTER, čitam upute. AKo stisneš EXIT nakon što je klavaijtura odradila reset, neće se dogotiti resetiranje.
Ako ne pomaže nipšta od ovoga, mislim da ćeš svirati i dalje na Es ili ti ne gine servis. :-) Jel oduvijek klavaijtura svirala "niže" ili se to dogodilo "od jednom"? |
Ne znam tocno sta sam pritiskao,necu sada ponovo da radim reset samo da vidim tocno kako ide procedura, ali znam da sam uspjesno vracao te tvornicke postavke par puta i izbrisali bi mi se i user stilovi i user performanse... A ne znam kolega, ja sam klavijaturu uzeo polovnu bila je stara par mjeseci i svirao sam na njoj normalno... Tj nisam ni primjetio da je transponirana sama po sebi sve dok nisam dosao do kolege da sviramo i posli smo svirat neku pjesmu i vidimo da nam se ne poklapa, a isto sve sviramo... to je bilo mozda tjedan dana nakon sto sam je kupio... A morat cu je popravit, al koliko znam ovdje u capljini i nema bas nekih servisera klavijatura,a nisam trenutno pri parama... popravit cu je tek kad je budem htio prodavat jer ne zelim nekome prodati "pokvarenu" klavijaturu... Uglavnom hvala na pomoci kolega, pokusat cu opet uradit tvornicki reset za par dana, pa ako pomogne,pomogne...
|
Uvjeren sam da je kvar softwerske prirode.
Nadogradnja sustava za koju kažeš da si radio je mnogo složenija od tvorničkog resetiranja. Ako nisi siguran što si stisnuo kod tvorničkog reseta, što je tek kod tog postupka za koji tvrdiš da si odradio. U svakom slučaju, sretno. ;) |
Slazem se sa casperom da je kvar softwarske prirode i da negdje pravis gresku sa dizanjem sistema
Poslato sa mog iPhone-a koristeci Tapatalk |
Prijatelju, kako cu se sjecat tocno sta sam pritisnuo kad sam zadnji put reset radio prije mjesec dana, znam da je reset uspjesno uradjen i da sam nakon sto sam ugasio i upalio klavijaturu dobio poruku da je sve vraceno na tvornicke postavke.. A nadogradnju sustava sam uspjesno uradio zato sto je kad sam kupio klavijaturu sustav bio 1.0... digao sam ga na 2.0, i zatim na 2.01 ... Mislim, moguce je i da je doslo do neke greske tokom dizanja sustava,ali razumijem se u takve stvari i znam da sam to uradio uspjesno...Tj mozda i nije uspjesno jer je nastao taj problem s transpose, al taj problem je bio i na verziji 1.0 i na 2.0 i na 2.01 :D
|
Problem se ne riješava na takav način. Reset si radio prije mjesec dana? I danas si siguran da je sada sve kao što treba biti tvornički posloženo?
Najbolje je da odeš u neki dobar servis pa da oni to poprave i naplate uslugu. ;) |
Kolega, razumijem sta govoris i u pravu si,problem je vjerojatno softverski, ali necu svaki dan tvornicki reset radit u nadi da se nesto promjenilo... Mislim, uradit cu opet danas ili sutra, ali nemam trenutno nijedan usb kod sebe da bi mogao uradit backup s klavijature kako nebi izgubio sve podatke... Jeli moguce da je problem u setu koji koristim? Mozda set iz nekog razloga uzrokuje taj transpose, al nemam nijedan drugi kompletan set za gw8... Nema ih bas na internetu, a nemam jos uvijek pravo za download na stranici, pa da mogu skinuti neki kompletan set... Jedino da kad dobijem pravo za download, skinem set, uradim tvornicki reset i ubacim taj drugi set, mozda bude neke promjene..
|
Prvo i osnovno pravilo, UVIJEK moraš imati backup svojeg materijala koji koristiš u klavijaturi. Nevezano je uz temu, ali mlad si, pa nauči nešto na greškama koje smo mi stariji iskusili.
Nabavi USB (to danas barem nije skupo), odradi backup, resetiraj klavijaturu na tvorinčka podešavanja (manual na 16-toj strani) i odmah testiraj "intonaciju". Bez upisivanja ikakvog seta prije toga. Tako ćeš jedino biti siguran da li je problem u klavijaturi ili "materijalu" koji ti dodatno ubacuješ. Gotovo sam siguran da će problem s resetiranjem "sam od sebe nestati". |
Hvala na savjetu, od sada cu stalno backup pravit da mi se ne desi ovo ko i sada... Evo upravo sam kupio 2 malo kvalitetnija usba, oba su kingstonova, jedan je od 16 gb drugi od 8, nisu imali manjih... I imam sada novi problem... Kad hocu da uradim backup pojavi mi se write error. Ali pomislio sam da je to radi toga sto usb nije formatiran kako treba pa sam ih oba prvo formatirao u kompjuteru na format fat32( valjda taj format treba), i ubacio u klavijaturu, i jos jednom ih formatirao unutar klavijature sa opcijom USB MEMORY FORMAT, i ponovo pokusam da uradim backup i opet nece... Pise write error... Izvadio sam uputstva od klavijature i procitao u njima kako se to radi, i sve uradio po uputama i opet mi se pojavi WRITE ERROR. Nikako na zelenu granu :(
|
USB stick mora biti formatiran u klavijaturi.
Ne znam što je problem kod backup-a kada nisi opisao postupak koji. Trebaš uraditi MENU (ENTER) > EXPORT (ENTER) > odabireš podatkte koje želiš "bekapirati" (style, song, sound/system, all) i ponovo ENTER. Zašto piše WRITE ERROR? Možda ti želiš sa USB-a nešto prenijeti u GW8? :D Prouči manuall, pogledaj sve detalje, poštuj postupak i onda pitaj. Odoh ja na prvomajski roštilj. <:-P |
Trenutno vrijeme na Forumu 00:12 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org