![]() |
Pitanje za KV2 ex serija
Kolege,
Kazete da sa KV2 EX2.2 bas i 2 kutije EX10 moze da se ozvuci hala za 500 gostiju. Moje pitanje je dali sa 2 basa EX1.2 i 2 satelita EX 10 cu postici isti efekt ili falice jos basa? Ovo pitam jer vise volim da nosim 2 basa po 30kg, a ovaj jedan 2.2 je veoma tezak(49kg) i zauzima mnogo mesta u auto, pa bice problem njegov transport. Dakle, dali dva basa ex1.2 su ekvivalenti na jedan ex2.2? |
Na cemu si do sada svirao? ?
|
Do sada sam koristio najcesce DYNACORD sistemi koji rentaju kompanije kod nas, ali sada zelim nesto ozbiljinije za svoju dusu
|
Sta da ti kazem.Taj KV je odlican sistem.O tome nema ta da se prica.
Na pitanje koje si postavio od nas 10 dobices 10 razlicitih odgovora. Jedni ce reci da je malo, drugi ce reci uzmi PM1000 i 4 sx300 i nema dalje.Sve zavisi od tebe kako hoces da zvucis.Ipak mislim za ove nase svirke nema potrebe mozda za taj KV sistem..Ako te bas svrbi dzep ti slobodno.Neces pogrijesiti. Mada neces pogrijesiti ni ako uzmes Prx 712 i xlf15 basove.I to ti je bar jedno tri puta bolje od sistema na koje si do sada radio.Ako vec ne mozes da uzmes xlf18 zbog velicine.I zaista su glomazne i velike, bez obzira sto nisu uopste teske.Ja bi recimo uzeo ako vec uzimam, 4 712 i 2 xlf15.Znaci basovi u sateliti na glavnu scenu a jos dva za sidefill ili monitore..Tako da imas vise fleksibilnosti u daljem radu i za manje i za vece svirke. Ja imam Yamaha dsr112 za top..I jako dobro rade.Malo bolje bacaju od prx zbog 2" horne.Mada neces pogrijesti ni u jednom slucaju.Male su razlike, i sve je do ukusa ... Vec sam ti spomenu u drugom postu za qsc kw118 subove.Ako vec hoces 18" dosta su manji od PRX...Provjeri sve mogucnosti.. |
KV2 EX2.2 bas i 2 kutije EX10 ne moze da pokrije 500 ljudi ,to su price za malu decu.
|
Citat:
Jer, ovde na forumu neki koji imaju sistem rekli su da je to sasvim pouzdan sistem koji lako pokrije velike hale gde ima 500 gostiju |
ovde na forumu je sve manje i manje ljudi koi znaju sto pricaju i koi se razumeju o muzici...van pameti je sa dva satelita neko kvalitetno da ozvuci salu sa 500 gostiju
|
Pa o tome ja i govorim. Nekom je dovoljno i jedan pm1000 da radi 500 ljudi.
I njemu to odlicno zvuci. Sta ces. |
jtodorov buraz,ako imash para uzmi 4 art 725a i 4 suba db 18 i pokricesh 500 ljudi bez problema.taj kv2 je mrak ali za manje varijante do 300 ljudi i to da ti se pali limit svu noc.ja imam gore navedene zvucnike i sinoc sam radio koncert na otvorenom sa josh dvije d12-3a za monitoring i prezadovoljan sam kako sve to radi buduci da je na otvorenom svirka,nisam dao limit da se pali iz jednostavnih razloga buduci da za bend ipak treba dosta snage i za otvorene varijante ali ja sam i vishe nego zadovoljan kako mi radi sistem.mislim da ce neki unutrashnji prostor od hiljadu kvadrata da pojede ova kombinacija.
eto pozz |
Kolega Adnan, hvala na savetu ali ja ne bi uzimao 18'' basova jer problem mi je njihov transport, zato i trazim nesto manjih gabarita i lako.
Kada analiziram situaciju dolazim do sledeci zakljucak: - Sa kupovinom 2 suba JBL PRX 715xlf + 2 satelita PRX 712 mogu pokriti 250-300 ljudi. Ovo kosta 5000 eura. - Sa kupovinom dva satelita KV2 EX10 i dva suba KV2 EX1.2, zadovoljio bi 200 osobe, a kosta oko 6000 eura. Tako da ovo otpada iz kombinacije. - Treca opcija bi bila dva sistema BOSE L1 Model II/B2 sa dva bas modula. Jedan ovakav sistem kosta 3200 eura, a dva sistema bi kostale 6400, ali da li bi to bilo kvalitetni zvuk, s time sto na taj sistem bi radio kompletan bend sa bubanj, bas, gitara, sax i klavijature. Ovo pitam jer ne znam kako bi zvucao celi bend na dva takva sistema. Da li ce zvuk biti los, jer ce sve to biti pomesano. Ovo pitam, jer prema kompaniji BOSE, trebalo bi svaki clan benda imati svoj pojedini stub, ali to za nas budzet je neizvodljivo. Sta mislite o ovome? Moze se razmisljati i o kupovini 3 suba JBL PRX 715xlf + 3 satelita PRX 712 pa da pokrijem nekako 400-500 ljudi. Ovo kosta 7500 eura. Ali ako moze BOSE sistem da zavrsi posao ja bi se odlucio za njega jer je laksi njegov transport. |
Citat:
Inace da ste napisali kv2 2x es 1.0 , 4x es 1.8 onda bi mogli da pricamo o pokrivanju 500 ljudi ,pa ako je sala idealna mozda i malo vise ,ali sa tim sto ste naveli iskreno ja ne bih smeo da izadjem ispred vise od 200 ljudi. |
Evo ovako.
Sad se dvoumim izmedju ova dva resenja. 1. Dva basa KV2 ex1.2 i jedan satelit ex12. Ovo je sve ukupno 90 kg i kosta 5000 eura, s time sto moze da pokrije 250 ljudi. 2. Dva basa JBL PRX715xlf i dva satelita PRX712. Ovo je ukupno 90 kg i takodje kosta 5000 eura i isto moze realno da pokrije 250 ljudi. Sta bi ste vi odabrali izmedju ova dva sistema. P.S. namerno necu da uzmem jesan bas KV2 ex2.2 jer je 50 kg i jedan covek je nemoguce da ga prenosi, a problem i njegov gabarit |
Citat:
Kolega, na vašem mjestu bih uzeo JBL sistem, iako opet glasam za PRX718xlf, pošto ćeš taj sistem biti bolje balansiran ako je gore 12'' a dolje 18'', a vjeruj mi da ta razlika u kilaži i nije toliko bitna u odnosu na to koliko ćeš bolji zvuk imati sa 18''. Al ako već mora biti 15'', onda nek bude tako. |
Ja mislim da i sa jedan satelit bi uspeli da pokrijemo 250 ljudi, zato sto ex12 je vrlo mocni satelit
|
Mislim da gresis. Koliko god da je KV dobar, nije toliko da sa jednim satelitom 250 ljudi pokrijes...
A izmedju ostalog, svirao bi mono ? :) |
Jtodorov, niste nam rekli odakle ste i koji je budzet za taj vas sistem?
|
Ja sam iz Makedonije. Budzet mi nije toliko bitan. Bitno je da je sistem lak za transport i da moze sto vise ljudi da pokrije sa kvalitetni zvuk
|
Ako možeš izdvojit do 7500 eura uzmeš 3 sistema FBT Vertus koji se slaže jedan na drugi, a možeš ga i rasporedit po sali, fino zvuči, ima snage, a stane ti u gepek od auta. Ovaj sistem sam isprobao i stvarno fino zvuči, mi smo probali samo 1 sistem (2 suba i 2 satelita), cijeli bubanj (radi se o živim bubnjevima) je izlazio skroz korektno, čak i kick koji je bio odličan.
Sa 3 takva kompleta možeš pokriti dobar broj ljudi, opet sve ovisno o sali u kojoj sviraš. Za ovaj sistem tople preporuke. Komplet od 2 suba i 2 satelita dođe otprilike 2600 eura, za keš dobiješ i popust. http://www.audiobrands.com.au/resources/CLA_range.jpg Eto i slika da vidiš kako izgleda i kako se može slagati. |
Gledao sam i ovaj sistem, ali ipak mislim da isto kao BOSE ne moze on da zadovolji celi bend. Mislim da nije moguce da celi bend preko miksera svira na 2-3 takvih sistema, jer se ne dobija kvalitetni zvuk, vec je potrebno da bubanj i bas idu na jedan sistem, pevanje na drugi i sve ostalo na treci.
Zato sam i odustao od razmisljanja za takvih sistema poput BOSE, FBT VERTUS i HK Elements. Trazim klasicni PA sistem |
Moj bend se sastoji od 6 članova, bubanj (akustični), bass gitara, klavijature, električna gitara, pjevač i pjevačica i velim ti da smo probali sistem i da je zvuk bio jako jako dobar. Ja znam još jedan profi bend iz Busovače koji koristi ovaj sistem do 300 ljudi (samo 2 suba i 2 satelita), a taj bend prati Marinka Rokvića, Nedu Ukraden, Seku Aleksić i mnoge druge. Predlažem ti da isprobate ovaj sistem, i vjeruj mi da ćete se ugodno iznenaditi kakav zvuk daje ovaj sistem, i daleko baca i naširoko se razumije.
|
Citat:
Sto se tice HK ELEMENTS sistema, takodje i to ne mogu da cujem kako zvuci i zato ne zelim da eksperimentiram. U odnosu na PRX 700 serija, na neikih strani foruma sam procitao da najvise im smeta glasnoca kulera (kazu da je vrlo bucan) i smeta im to sto basovi se gase automatski kada se svira neka tiha muzika koja nema mnogo niskih frekfencija. To se desavalo kada bendovi su na pauzi, pa pustaju neku tihu muziku. Znam da puno razmisljam, ali zaista zelim odabrati nesto najbolje, jer ne planiram u narednih 10 godina menjati to. Zato i ne zalim novac i dacu ako treba i 10.000 eura za KV2 sistem, koji se slazemo da daje najbolji zvuk, ali kod njega gabarit i kilaza je veliki problem za mene koji planiram sam nositi u mali auto citavi sistem. |
Momci, nemojte se zavaravati. Vertus 2x CLA 208Sa i CLA 604a može pokriti 300 ljudi samo ako se radi o animir svirci u restoranu gdje gosti jedu i uz to lagano pričaju. Sistem radi odlično, čist je ugodan za svirku ali ne treba pretjerivati. Uostalom, zar mislite da samo četiri osmice u basu mogu zadovoljiti 300-injak raspojasanih gostiju?
Za ozbiljnije svirke je FBT prirpemio Mitus seriju. Što se tiče Bosse L1 sistema, stvari su iste kao i kod Vertusa s nedostatkom što on u kombincaiji band postave ne može raditi u stereo modu. Jedan muzičar, jedan "stup" je dobra kombinacija kada se radi o akustičnim instrumentima. To nije ozvučenje za potrebe "šatora, vatrogasnih i inih domova". @jtodorov - vidim da si ozbiljno zagrizao za ozvučenje i da proučavaš svaku sitnicu. Na forumu (niti jednom) nećeš dobiti konačno rješenje i uvijek je upitno da li ćeš biti zadovoljan kupljenim. Zato ti savjetujem da moguće kombinacije probaš na svirci na način da ih iznajmiš i "na stageu" doneseš odluku. Pored toga, nisi nam rekao (ili sam previdio) koja je postava na bini i koji mixer ćete koristiti? |
Mikser je Presonus Studiolive 16.4.2.
Band se sastoji od bubanj, dve klavijature (jedna samo bas i gitara, druga je za solaza), sax, pevacica. Problem je sto u Makedoniji rental kompanije imaju samo Dynacord sistemi i ne mogu nigde da probam ove nove modele. Cak i u Artist Skoplje nemaju nove modele. |
Vrlo je nezgodno kada se ne može isprobati ono što se kupuje. Pogotovo jer ste do sada svirali na samo jednog proizvođača. Lako se može dogoditi da se bandu ne dopadne "novi zvuk". Nakon Dynacorda je teško "naviknuti uho" na neki JBL, a pogotovo na Bosse. Mogu s velikom vjerojatnošću predpostaviti da se novo ozvučenje (bez obzira na to što kupiš, JBL, RCF, FBT...) muzičarima neće dopasti na prvu.
Akustični bubanj? Zašto te onda brine volumen kutija za prevoz? Svatko vozi opremu u svom automobilu, a ti si zadužen za razglas? Kako god bilo, kombi (iznajmljen ili vlastiti) je uvijek najbolje riješenje za "veliki band". |
Radi se o akusticni bubanj.
Inace, ja zelim sto lakse i male kutije, zato sto ja cu svakoga dana da rastovaram kutije iz moje kuce. Casper, da li si nekada cuo HK ELEMENTS sistem. Jedan mon prijatelj iz Nemacke kaze da sa sistem BIG BASE koji ima dva basa i sa jos dodatni dva basa L1200 moze da se ozvuci hala od 1500 m2 sa 500 gostiju. Cena ovoga sistema je 7000 eura Dodato: I da kupim dva satelita prx712 i cetiri basa 715xlf, cu platiti 8000 eura. Tezina ovog sistema je 140 kg. Ako uzmem dva satelita Kv2 ex12 i cetiri basa ex1.2 to kosta 10000 eura. A tezina je 180 kg. Tako da nije velika razlika u novcu, ali treba uzeti u obzir i kvalitet zvuka naspram velicine i tezina kutije |
Nisam slušao HK, znam samo da se radi o odličnoj firmi s reputacijom.
Misliš na BigBase + još dva 210sub = 500 ljudi. Ne znam i mogu samo nagađati. To ispada oko 9000 eura i 156 kg ... Sve se to vrti oko iste cijene i težine. Ali mi i dalje nije jasno zašto samo ti nosiš kutije kad ima 4 muška. :D Ma šalim se, nije me briga. Znam samo da nemaš laki zadatak. Tko financira ozvučenje, cijeli band ili netko pojedinačno ulaže u to? Svirka je svaki dan na drugom mjestu? Pa vi imate posla da bi mogli i platiti nekoga da vam to razvozi, prenosi i slaže na binu. ;) |
Mi radimo svaki vikend svadbe u razni restorani. Tako da uvek mora da se prenosi ozvucenje.
Inace, BIG BASE sistem je sa dva basa 210 Sub i na to se dodaje jos dva basa iz Linear 5 sistema L1200. Sve to ukupno kosta 7200 eura. |
Citat:
Da nisam probao i čuo, ne bih ni ja pomišljao na nešto ozbiljno od takvog sistema. |
Citat:
|
Jbl prx 618xlf i dxr 12 ubitacno rade.
|
Ako hoces najbolje ,i ne zalis pare kao sto kazes ,onda je za tebe L acoustics!
To je kraj sveta ,sve ostalo pomenuto je bizuterija! |
Ovo su moje finalne opcije oko kupovini PA sistema.
1 opcija: 2 satelita JBL PRX 712 i 2 basa 715xlf. Ovo kosta ukupno 5000 eura i moze ozvuciti 250 ljudi. 2 opcija: 2 satelita KV2 ESD 12 i 2 basa ESD 1.15 plus pojacalo ESP2000. Ovo kosta 10000 eura, ali ne znam da li moze ozvuciti 500 ljudi? Oba dva sistema su laki za transport. Sada razmisljam da li sa KV2 sistema cu dobiti puno bolji zvuk zato sto dupla cena, ili ne bi bila drasticna razlika u kvalitetu zvuka. Takodje, ne znam da li KV2 sistem bi pokrio 500 ljudi? |
Ne radi se o tome.
Bilo koja dva basa i dva satelita da uzmes nece pokriti 500 ljudi kako treba.Ne ide tako.Ja bih ipak uzeo 4 satelita, mozda i prx710 i bar dva basa za glavnu scenu.Ostala dva satelita za side fill ili monitore . Takodje pogledaj i novu EV ETX seriju koja je takodje u rangu sa prx serijom .Mozda je cak i bolja. |
ETX SERIJA mi ne odgovara zato sto basovi su veoma teski. O kvalitetu ne pricam nista
|
Ja bih se odlučio na PRX sistem zbog cijene, sigurno da je KV2 dobar, ali nije bolji za duplo od PRX serije. Za 10000 eura uzmeš 4 satelita PRX712 i 4 basa PRX715xlf i nosiš ih po potrebi, valjda ti i kolege mogu pomoći ako vam je svima u interesu da kvalitetno ozvučite 500 ljudi. A do 250 ljudi poneseš 2 satelita i 2 bassa ako ti je to bila nakana, pošto sa 2 satelita i 2 bassa, po meni, je nemoguće ozvučiti salu za 500 ljudi. Znači dupli PRX, i nema zime :)
|
Apsolutno se slazem sa ovim sto su gore kolege napisali.
Sa bilo koja dva satelita i dva basa neces moci kvalitetno da ozvucis 500 ljudi. Razlika izmedju kv2 sistema esid i jbl prx 700 nece biti tako drasticna ni u snazi ni u tonu koja je u ceni. A kolege su potpuno u pravu da ti je najpametnije da uzmes 4 satelita prx 712 i ne razmisljas puno.Bez 4 satelita neces moci da ozvucis 500 ljudi sigurno. Dakle da sam ja ne tvom mestu uzeo bih 4 prx 712 i 2 basa 718. Kad radis manje tezge nosis dva basa i dve kutije ,ako imas nekad potrebe mozes one dve dodatne neki put da ubacis kao monitoring ,a kad radis 500 ljudi poneses sve ,stavis dva stuba bas cevka satelit i dva satelita negde dodas na stalke i popunis ceo prostor. Pricam ti iz iskustva jer svaki vikend radim svadbe od 150 do 500 ljudi sa sistemom 4 x jbl srx 715 i dva basa srx 718. Realno i ja sam se pokajao sto nisam uzeo srx 712 umesto 715,jer satelite koristim preko aktivne skrentnice koji ih reze da ne rade ispod 90hz,tako da sam dzabe uzeo satelite sa 15icom. |
1 Privitaka
Evo nekih poslica :)
|
Hvala puno na savetima.
Sve sam blize do definitnu odluku da kupim Prx712 sa basova Prx715xlf. Nesto sto mi je zadnje palo na pamet je FBT VERTUS sistem, ali mislim da jedan prx715bas ce vise izdrzati da ne izgori nego 2 duple 8" drajveri kod Vertus CLA 208SA |
Kao što sam ti i predložio prije dvadesetak dana. ;)
Mislim (siguran sam) da ćeš biti zadovoljan soundom, cijena je "korektna", a što se tiće težine, tu je JBL "pobjednik". Kao što kaže Nešo, 18-ica bi sigurno bolje "legla" ali to je 2x10kg dodatne težine. |
dati 10000e za kutije a da su lagane i to pritom da dobro rade je nesto shto ne ide u paketu.ko ima tu lovu ima pare i za kombi i da to sve ljepo cuva i vozi po potrebi i naravno placa dvoicu radnika koji ce sve to da utovaraju i obrnuto.ako zelimo solidan zvuk treba nam dobar bas bin koji nije ispod 50kg.ja sam na svoje binove napravio tockice i bar sam se rasteretio nosanja gdje nema stepenica a ako govorimo o aktivnim varijantama tu su i najbolji sateliti najlakshi za razliku od pasive.uraditi ozvuku gdje stane 500 do 1000 hiljadu ljudi u zatvorenom prostoru i kad se to napuni nema tog laganog razglasa koji ce ozvuciti to a da je pritom tezak 150kg.po meni da se ne bojish i da mozesh josh i dodati snage u ovoj varijanti najlakshi sistem moze da ima 300kg a to su 4 bina i 4 satelita i to aktivni sistem.ne raunamo tu stalke za kutije mikser zashtite za kutije kablove.
pozz |
Trenutno vrijeme na Forumu 14:57 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org