YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Zakon o muzicarima (tako da ga nazovem) (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=27751)

NikolayTheM 02.12.2014 18:12

Zakon o muzicarima (tako da ga nazovem)

Sve vise i vise se susrecem sa fajlasima, (znam da je jedna takva tema vec zakljucana, ali ovo je nesto sasvim drugo).
Naime, razmisljao sam o tome kako bi bilo kada bi svaki muzicar morao da ima licencu da bi mogao da nastupa, verovatno se mnogi nece sloziti, ali to bi po meni bilo najbolje resenje za odstranjivanje olosa.
Mogao bih da pisem o ovome ceo dan, ali da cujem vasa misljenja.

EmirTotic 02.12.2014 18:34

Ma to ti je uvek aktuelna i uzaludna tema. :) Uvek će ih biti ma kakvu licencu ti imao, dobiće je i takvi likovi. Inače, sa daljim razvojem tehnologije biće ih sve više. Ti se trudi da svoj posao obavljaš maksimalno dobro i ne sekiraj se.

Kad smo već kod toga, pitao bih kolege da li znaju nešto o ovome što sam čuo pre mesečak dana... Da li je istina da se muzičari smatraju neuračunljivim i da ne snose potpunu odgovornost sat vremena nakon svirke? Meni je iskreno malo smešno i neverovatno, ali ceo zakon nam je smešan tako da je možda i moguće. :)

casper 02.12.2014 18:37

Nikola, nemoj se zamarati suvišnim stvarima. Nema tu nikakvog ološa. Ima samo onih koji znaju i mogu bolje i onih drugih, nešto lošijih. Dok postoje oni treći koji angažiraju i plaćaju obje ove skupine, nikakav zakon ne može promijeniti trenutnu situaciju.

A da nije sve samo crno i bijelo, reci mi ti kuda bi svrstao ovog tipa?

<iframe width="480" height="360" src="//www.youtube.com/embed/SAtHSFJK2Ik" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

nelica2002 02.12.2014 18:54

Tako isto kažu oni koji imaju bend za aranžeriste,kupe klavijaturu i dva zvučnika i otimaju posao bendovima,što se tiče fajlaša mogu donekle da uspiju oni koji uz to dobro pjevaju,a i kriza je donijela svoje svi traže neku jeftiniju varijantu.

NikolayTheM 02.12.2014 19:33

Za mene je cak i aranzerista koji koristi neke namenske ritmove zbog ritma posten muzicar jer on ipak vezba sviranje.
Ako bih se pitao, napravio bih kategorije kao za voznju, npr. solisti, aranzeristi, gitaristi, harmonikasi itd. :p

dmmacak 03.12.2014 01:08

Ako cemo tako onda su opravdsni i fajlasi. Treba i tu vremena i truda da se sve pesme poslazu, pronadje tonalitet, tempo itd

iljusin 03.12.2014 06:38

Glupa tema,nemoze tu niko nikome da uzima poso,znas ili neznas,nemoze niko nikome narediti koga ce tamo neki gazda ili sta vec zvati ta svira ili peva.Toje izbor naroda mase.Stacemo onda za pevace i pevacice haaaaaaaaa ko sve bleji i peva...nema tu kraja uzaludno je to,kolko vredis tolko ces imati jebiga.Svako ima pravo da bleji i svira haaa.

skoricnik 11.12.2014 11:21

Ja licencu imam, i zivim za dan kada ce komunalna, ili se mozda stvori nova policija (koja i ovako ne radi nista, a ima ih previse) poceti da lupa kazne svima koji nemaju licencu. Novcana kazna i opomena. Druga opomena - oduzimanje instrumenata. Pa ti sviraj bez licence. Poredim to sa vozackom dozvolom, kao da vozis bez iste.

sale_band 11.12.2014 11:23

To je najveca glupost, po mom misljenju.

NordX 11.12.2014 12:39

Skoricnik mozes li da objasnis kako si izvadio tu licencu i gde se to vadi,kako,sta? Da li se polaze nesto? :)

Hvala. :)

mirandess 11.12.2014 13:00

Mislim da u Bih to vec postoji a firma se zove Amus ili tako nesto...

nesaband 11.12.2014 13:24

Kada bi tu licencu stvarno dobijali pravi muzicari,oni koji se bave tim poslom profesionalno,koji nemaju jos neko zanimanje(taksista,lekari itd.)onda bih i ja obnovio moje clanstvo u nekom udruzenju i dao novac za tu licencu.
Ovako ti koji izdaju licence su isti kao i nasa drzava(korumpirana banda)tako da tu licencu moze da dobije svaka budala koja to pozeli.

Dokle god radimo i zivimo na divljem zapadu necu imati tu glupu licencu koja nije merodavna da li je neko profi muzicar ili nije.

To sto nam prete oduzimanjem instrumenata komunalnom policijom i ostalim nece me zaplasiti jer pravo na rad mi niko ne moze uskratiti.

To je ozbiljno krsenje ljudskih prava i krsenje ustava koji niko nepostuje.

Postoje drugi nacini da se nasa bransa dovede u red kao sto je nekada to bilo regulisano zakonom ali ne bih sada o tome jer se to nece skoro dogoditi u ovoj nasem neuredjenom drustvu.

Vex 11.12.2014 14:38

Nije problem samo licenca,problem je za sta i kome ja placam tu licencu???? Sta ja dobijam time osim sto sam laksi za cenu licence??? Koliko sam skontao dobijam NISTA. Jel mi ti koji izdaju licencu garantuju nesto? Svirke (posao)? Bezbednost? Osiguranje instrumenata? Mogucnost uplate penzijskog doprinosa???? NISTA OD TOGA. Dok se to ne razjasni i uvede u red NECU uzimati nikakve lopovske licence ,jer je ta licenca nista drugo nego kao clanska karta sahovskog kluba ili ribolovackog drustva i nista vise... A jos vise me nervira to sto ove zvezde sto se rasturaju od para ne placaju nikom nista,a trebali bi placati porez bar,a mi ,koji bukvalno od toga zivimo da placamo licence i punimo ili necije dzepove ili (daj boze) budzet.

Aj zdravo...

nikadvisekorg 12.12.2014 23:10

kad sam ja pricao pre par godina da je to lopovluk, svi me na ludog napraviste...... ne placajte nista.

Послато са NOKIA 3210
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od skoricnik (Post 275829)
Ja licencu imam, i zivim za dan kada ce komunalna, ili se mozda stvori nova policija (koja i ovako ne radi nista, a ima ih previse) poceti da lupa kazne svima koji nemaju licencu. Novcana kazna i opomena. Druga opomena - oduzimanje instrumenata. Pa ti sviraj bez licence. Poredim to sa vozackom dozvolom, kao da vozis bez iste.

lupetas jer jos si zelen pa ne znas dosta toga. mrzi me da ti kucam sad odgovoricu ti sutra.

Послато са NOKIA 3210

splendid 13.12.2014 02:54

Druže....bez uvrede...ali porediti vozačku dozvolu i licencu za sviranje je više nego smešno...

Da tu oblast treba urediti....treba....ali da je u toj oblasti neviđena muljačina i da ne kažem još štošta....

sale_band 13.12.2014 11:40

Ja razumem da se pokrene inicijativa za zastitu autora na neki nacin, ali dozvola za sviranje je totalna glupost.
Po kojoj osnovi bi se uopste to vodilo?

Kao, znas ili ne znas da sviras ili sta???

Sa druge (drzavne) strane je razumljivo da bi svaki gradjanin trebao da plati porez na zaradu, pa I muzicar koji negde ili za nekoga radi, ali, to ne znaci da onaj ko "nije dovoljno dobar" ne sme da svira I naplati nekome ako ga pozove , vec znaci da bi taj muzicar koji naplacuje trebao da plati porez na ono sto je naplatio (sto naravno nikad nece biti)

Itd...

skoricnik 13.12.2014 12:12

U ovoj drzavi ne moze se ni izneti svoje misljenje, a da se neko ne nadje da ti kaze da lupetas. Pa tako ni na forumu. Svi su pametni i sve znaju.

nesaband 13.12.2014 13:51

Druze,tvoja izjava je bila bas prejaka i naravno da je izazvala reakcije na forumu.
Mlad si momak i ja ti ne zameram nista na tvojoj izjavi i potpuno te razumem sta si hteo da kazes.U ovoj drzavi u kojoj zivimo treba mnogo toga da se uredi da bi sve funkcionisalo kako treba.Ovako dok je razni mesetari ce da se bogate na racun tebe mene i svih ostalih.

DrPtr 13.12.2014 15:47

To,to...isto kao vozacka... pa kazne onda...."osoba nn upravljala elektronskim uredjajem u pripitom stanju.Licenca suspendovana na 6 meseci" .... [emoji2] .Nasmeja me lepo

splendid 13.12.2014 22:12

Ja sam za uređenje ove naše muzičke oblasti ali tek kad se urede neke druge i bitnije stvari...da ne kažem kad se oni po udruženjima dovedu u vinkl ili ti normalu...i dok se tamo neki polu pismeni guraju da budu iznad nekih akademski obrazovanih muzičara ništa se bitno promeniti neće...

Dell 14.12.2014 05:28

Ako cemo o ovoj temi raspravljat, generalno, podrzavam svaku vrstu zakonskog uredjenja necega.
Ali naravno u nekim normalnim okolnostima, ali u nasim balkanskim zemljama ne. Dolazice se u situaciju da ce neki muzicari koji recimo nemaju dozvole tutnut 10-20 eura policajcu da zazmuri na jedno oko, dok ce tamo nekome ko je platio za dozvolu i za istu polagao trazit dlaku u jajetu tako da sve gubi smisao.
Kod nas uvijek isto...

nelica2002 14.12.2014 19:14

Vjerovatno večini ovdje na forumu muzika nije profesija, znači imaš svirku jednom mjesečno i još da plačaš licencu, i ovaj ZAMP je previše.

makso68 14.12.2014 19:48

Ja se u potpunosti slažem sa skoricnikom.Samo ću vam to dočarati kontrapitanjem:
Da li advokat smije raditi bez licence advokatske komore,ili stomatolog bez licence udruženja stomatologa.Kod nas u R.Srpskoj postoji udruženje ERS(Estrada Republike Srpske),koje organizuje polaganje i izdaje licence.Naravno da muzičari sa diplomom Srednje muzičke škole i Muzičke akademije dobivaju licencu bez polaganja,a ostali polažu pred stručnom komisijom.Druga stvar,udruženje vam ne traži posao nego tržište.Ko je kvalitetan redovno radi.Pa ne traži ni advokatska komora posao svojim članovima..Pozz...

NikolayTheM 14.12.2014 19:50

A zamislite, kupis licencu za 10e i traje ti dok si ziv. ;)
To bi bilo idealno, ali kod nas je takva situacija da je sve korumpirano, a to znaci da bi tu licencu mogao da dobije i najgori fajlas.
Po meni bi bilo u redu da polozis za svoj instrument, dobijes licencu i radis bez problema, kao sto vec rekoh (a i jos neko je cini mi se), kao dozvola za voznju. :)
To bi bilo IDEALNO, ali, kakav smo narod, to ne bi zazivelo, a i kad bi bilo nesto, bilo bi suvise komplikovano, tako da od toga nema nista.

Ovo je bilo samo moje misljenje. :)

nesaband 14.12.2014 21:23

Citat:

Originalno postovano od makso68 (Post 275939)
Ja se u potpunosti slažem sa skoricnikom.Samo ću vam to dočarati kontrapitanjem:
Da li advokat smije raditi bez licence advokatske komore,ili stomatolog bez licence udruženja stomatologa.Kod nas u R.Srpskoj postoji udruženje ERS(Estrada Republike Srpske),koje organizuje polaganje i izdaje licence.Naravno da muzičari sa diplomom Srednje muzičke škole i Muzičke akademije dobivaju licencu bez polaganja,a ostali polažu pred stručnom komisijom.Druga stvar,udruženje vam ne traži posao nego tržište.Ko je kvalitetan redovno radi.Pa ne traži ni advokatska komora posao svojim članovima..Pozz...

Makso,diploma muzicke akademije i srednje muzicke skole nisu merodavni da neko moze da se bavi estradnim poslom pa ih samim tim ne kvalifikuje da ne bi morali da polazu nikakvu audiciju pred strucnom komisijom.Slazem se sa tobom da trzste odredjuje ko ce imati posao a ko ne,ali bas sa tim trzeistem zakonska regulativa nije uredjena na ovim prostorima bivse Jugoslavije,sem u zemljama koje su usle u EU,za njih ne znam.

Dacu ti bas na tvom primeru sta je to nelojalna konkurencija.Nekada dok su vladali neki zakoni estradne kuce su bar ovde u Beogradu vodile racuna o tome.Naime,postojale su u to vreme Udruzenja muzicara i estradna udruzenja koja nisu bili jedna celina.Udruzenja su u to vreme imala ulogu da rade ovaj posao koji se sada naziva izdavanjem licenci posle polozenog strucnog ispita pred komisijom,a etradna udruzenja su se bavila poslom koji danas rade tkz. menadzeri,s,tim sto su te estradne kuce od drzavnih organa dobijale dozvole da bi mogle da se bave tim poslom.
U to davno lepse i uredjenije vreme etradne kuce su se u jednom delu svog posla bavile i sklapanjem ugovora izmedju muzickih grupa i restorana,hotela.U drugom delu su se bavile organizovanjem velikih koncerata,turneja poznatih pevaca itd itd.U to vreme postojala je posebna poreska osnovica za muzicare kojima je to bila jedina delatnost od oko 45 procenata na neto sumu za sklopljen ugovor i postojala je druga,veca poreska osnovica za muzicare kojima to nije bilo osnovno zanimanje i koliko se secam za takve muzicare se placalo na neto sumu oko 75 procenata.Na taj nacin su se stitila prava muzirara kojima je to bilo jedino zanimanje.Da skratim Makso,recimo muzicari kao sto si ti i kojimaje to dodatno zanimanje i nije osnovni prihod za zivot su bili vise oporezovani bas iz razloga te trzisne konkurencije o kojoj ti pricas.Uvek se znalo da onima kojima muzika nije jedini izvor prihoda nego im je lep hobi i vrlo isplativa zarada pogadjaju tezge za manje para nego mi koji zivimo od toga.E,a ovo danas je pravi divlji zapad,ne zna se ni ko pije ni ko placa.Bitno je samo da namaknu sto vise para nekakva raznorazna udruzenja koje je ko zna ko osnovao i na taj nacin puni svoj dzep.

Ja poznajem mnogo muzicara koji taksiraju,lekari su,profesori po skolama,itd i koji naravno muziku shvataju i zaradu od nje na sasvim drugaciji nacin od mene,sto ne znaci da ih ja osudjujem zbog toga.....cak naprotiv....ko je meni kriv kad se bavim samo muzikom i to mi je jedini izvor prihoda.

Toliko od mene ...cisto da se zna zasto sam protiv izdavanja i placanja licenci...

VUNIMRAV 14.12.2014 22:05

Potpisujem Nešin post!!!

casper 14.12.2014 22:37

Kod nas u Hrvatskoj je to (ne)uređeno ovako. Nije potrebna nikakva licenca niti išta slično da bi se bavilo glazbom. Osobno smatram da je licenca suvišna i služi samo za bacanje prašine u oči taštim muzičarima kako bi se isti osjećali "važnije". Za nastup muzičara je jedino potreban pravovaljani ugovor preko kojeg se isplaćuje honorar za nastup. Obično se radi o Ugovoru o Autorskom djelu i u tom slučaju je neto iznos honorara opterećen sa 26% poreza koji se uplaćuje u državni proračun. Da bi se ostvario taj povlašteni porez od 26%, muzičar mora biti član Hrvatske glazbene unije (HGU). Članstvo se plaća na godišnjoj razini i iznosi 300kn (40€).
Posao/angažman se pronalazi po principu, kako se tko snađe i veoma rijetko se ostvaruju ugovori preko muzičkih agnecija.

Dell 15.12.2014 01:13

Što se tiče izdavanja muzičke licence na osnovu diplome iz muzičke škole ili akademije, tu se slažem sa Nešom apsolutno. Ja sam završio osnovnu (nižu) muzičku, pa je sa mnom tu istu školu završilo dosta osoba kojima zakonski treba zabraniti ikakvo povezivanje s muzikom.
Pa onda i sami znate koliko ljudi koji su vrsni muzičari jednostavno nisu za tezge. Tezga je posebna grana muzičke djelatnosti u kojoj najviše stradaju živci i to nije za svakoga.

sale_band 15.12.2014 06:00

Onda bi trebalo po istom arsinu uvesti dozvole i slikarima, piscima, vajarima i svima koji se bave nekom vrstom umetnosti.

Jedno je biti clan nekog udruzenja a drugo imati dozvolu za rad.

Boban010 15.12.2014 13:10

@Nesaband
Apsolutno se slazem sa tobom i cak sam za rigoroznije sankcije onima koji muzika nije jedino zanimanje.Naravno uz svo duzno postovanje kolegama koji imaju stalan posao.
Nije pravo da neko ima dve plate ili tri a ostali nijednu,ili si muzicar ili nisi....
Pre sprovodjenja bilo kakvih pravila i zakona u muzickom svetu trebalo bi sankcionisati ovakve pojave,prvo novcanom kaznom a onda i otkazom u firmi u kojoj je "muzicar" zaposljen.
To je prvi korak koji bi trebao da se ucini na putu ka uvodjenju neke vladavine prava u ovu vrstu delatnosti....

casper 15.12.2014 13:29

@Boban010 - ako gledamo stvari iz ugla humanosti i nekakve solidarnosti prema ljudima, potpuno se slažem s tobom. Međutim, vrijeme u kojem živimo na žalost nameće potpuno druga pravila. Primjera radi, kod nas u HR zakon dozvoljava da jedan doktor istovremeno radi u tkz. "društvenoj bolnici" i u privatnoj poliklinici. Naravno, u različito radno vrijeme.
Vladavina prava je samo fraza iza kojeg se vješto skriva smeće i blato novog poredka nazvanog - demokracija. ;)

Boban010 15.12.2014 13:47

Znamo mi to druze(mi koji jos nismo u Eurupi) jos samo kad bi nas pitali da li uopste zelimo da idemo tamo....
Eto primera koji je Nesa naveo iz stare Juge kako smo i onda imali bolji zakon nego sada.Ko je zaposljen vise poreza placa,pa i to je neka pravda.U svakom slucaju bolja nego danasnja nepravda..
Ja (verujem i ostali)sam komentarisao cisto da olaksam dusu.Znamo mi da nema nista od toga..

sale_band 15.12.2014 14:04

Na osnovu cega bi zabranio da nekome da radi dva ili vise poslova?

nikadvisekorg 15.12.2014 14:19

Nalupaste se gluposti za deset foruma, nemam živaca da kucam preko tapatalka odgovor.
Kad porastete možda i shvatite da se ne vrti sve oko vas. Dok tako sebično razmišljate neće imati para za nikog.

Послато са NOKIA 3210

megane 15.12.2014 14:28

I da ja još dodam nešto ovoj temi o fajlašima, mada imam sam muzičko školu i posle još i još obrazovanja na harmonici i klaviaturi, ima i kreize što manje je muzičara što je jeftinije to je bolje za gostionicu. Pre više godina sviralo nas je petoro, onda trojica, a sada mnogoputa i sam. Vrlo dobro sviram harmoniku, i aranžer, a zbog nedostatka vremena pusti i koji fail. A da fajlaši ne treba da ništa ne znaju, to baš ne pije vodu. Za fail treba dobro da se poznaje studijsko poznavanje muzike, da je fail onda lepo sređen ( što treba isto tako mnogo vremena, ali to je neki drugi rad kao da se vježba aranžer ) i treba poznati i midi tehnologiju, a uz sve treba znati i tačno da se pjeva. Znači imam obrazovanje muzike, i aranžera da se sredi i još fajl da se sredi, midi tehnologiju znači. To znači da ja moram da imam više znanja od onoga ko samo tera aranžer, jer ja sviram harmoniku, pjevam, aranžer koristim, i fajl. A treba da moram i dobro koristiti i miksetu da je dobar zvuk u sali, nema kraja ovoj muziki. Ne možemo više da sviramo kao u 1980 ili 1990 godine. A živi bubanj i živi band je nešto sasvim drugo, pa zato je 5 puta skuplije. Pozdrav svima koji radite dobar zvuk i dobro muziku!

sale_band 15.12.2014 14:44

@nikadvisekorg Potpisujem!

@megane Ne mora da se poznaje midi niti bilo sta kad se midi matrice kupuju za 0.5 evra I to vec uradjene za koju zelis klavijaturu

@Boban010 Koliko si ti do sada poreza platio na ono sto si zaradio od svirke?

megane 15.12.2014 15:08

i da kupiš midi za tip kljave nije to to, ali bar za mene nije. Vjeruj moraš je preraditi da dobiješ ono što ti želiš. neko želi jače bas gitare ili drugo boju bas gitare, drugi neki doboš, ili jedan od elemenata u dobošu. ili drugčije obojeno harmoniko ili klavir, ima još toga. neki vole manje efekata, drugi malo više. jaču kontra gitaru.ima još toga.
a na svakoj kutiji se drugčije čuje pa i zbog toga moraš podesiti na razglas kakav ima ko, a moraš i prilagodit svojoj mixeti i kako podesiš. Na kraju možeš da sam pripremiš midi fajl, i da radiš i više pjesama zajedno. Ne može jedna osoba sama sve da svira, treba pripremiti nešto i kod kuće, to je opće poznata stvar. Ali kako ko zna i radi, nek radi. Ja imam svoj sistem, ali drugi kako ko nema problema. Samo sam ovde napisao što ja mislim, i drugi su nešto napisali... Bubnjari i onako ne vole aranžeriste. ali sve to su male svirke za mali broj ljudi i za neke male kafiče po moje do 300 ljudi. Sve ostalo treba band i bubanj i zbilja dobri muzičari a onda teraj!
pozz.

nesaband 15.12.2014 15:19

@nikadvisekorg,aj kad ne budes na tapatalku a ti nam naisi sta smo se to mi nalupali i sta ce da nam se samo kaze kad porastemo pa da prodiskutujemo malo.

@saleband
ne trebaju boban, ja ili bilo koji muzicar,pevac da platimo porez.to treba da plati vlasnik restorana koji bi trebao da sklopi bruto ugovor sa muzicarma koji rade u njegovom restoranu.Nepotrebno ti je to "prozivanje po forumu ko je i koliko platio poreza svojoj drzavi,cam mislim da je to malo i nekulturno sa tvoje strane.
Da samo dodam u to sretnije vreme ja i moje kolege nismo dobijali novac na ruke vec je sve islo preko platnom prometa,pa na ziro racun neke od banaka u kojoj su muzicari podizali svoj honorar.

megane 15.12.2014 15:27

Oko poreza samo ovoliko: kad neko svira ko ima svoju firmu (zanat) onda on plati porez držav. A drugo je ako neko svira ko nema firmu, znači kao fizička osoba, onda mora gostioničar za tu fizičku osobu platiti porez umesto te osobe, a osnov je ugovor, ili tako nešto autorski ugovor ili kako hočete. A % poreza su u različitim zemljama različni, i nisu jednaki, možda samo slučajno. Radim poreze, finance i računovodstvo, pitajte ako vas oko toga nešto interesuje. pozz.

sale_band 15.12.2014 15:36

Jeli? Kad covek radi negde u firmi i sl. onda je logicno da plati porez pa ako uz to i svira onda da mu rebnu jos malo vise, pa jos ako nema dozvolu za sviranje onda da se i kazni?
A kad je rec o muzicaru kao "zasticenoj vrsti" onda porez da plati gazda. A od cega ce da odbije taj porez? Od cene naravno, pa kad ti kaze sutra da ti odbija 20-30% onda opet kuku-lele.

Kao sto rece @nikadvisrkorg, mrzi me da kucam dalje na telefonu
Dodato:
Ovo je bio odgovor nesabandu, nisam video da je megane pisao u medjuvremenu.
Dodato:
Sad videh nesin raniji post gde jaze da je "protiv licenci" sto nisam primetio ranije, izvinjavam se.

Mislio sam da je drugacije jer sam celo vreme imao u vidu Bobanov post gde kaze "ili si muzicar ili nisi".

Trenutno vrijeme na Forumu 21:08

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org