![]() |
Kutije sa 12-icama
Kao sto naslov kaze, interesuju me predlozi za kutije sa 12-icama... ili manjim zvucnicima a da valjaju! Kupio bih dve kutije koje bi radile kao sateliti uz jedan bas bin.
Za sada su mi favoriti EV Sx300 i Dynacord D-12 (eventualno D 12-3). Interesuju me vasi predlozi pa ako imate nesto pametno na umu a da nije preskupo pisite! |
Ja imam sx 300 i dva mala bas bina ev sb122. Sto se tice snage ja sam zadovoljan, ponekad sviram i za 100 ljudi i pokriju bez problema. Jedino sto ne mogu da dobijem zvuk na arazeru, fale petnajstice, ali za vokale i harmoniku ekstra. I jos bih napomenuo da bas nikakvih problema nisam imao sa njima, hvala Bogu, kupio sam ih nove i vec ih koristim preko tri godine. I posedujem jednu aktivnu dvanajsticu rcf 322a. E to je vec ozbiljniji ton. Ako bih isao na aktivnu varijantu njih bi ti preporucio.
|
Meni je prioritet, pored kvalitetnog tona, da kutije budu sto lakse za transport. Uzimao bih pasivne kutije do 300-350w pošto imam pojacalo koje bih koristio sa njima (Behringer INuke 3000dsp).
Koje ti pojacalo koristis za binove? |
Ja ne koristim posebno pojacalo, to su mali binovi kutija je ista kao i sx 300, samo sto je unutra drugi zvucnik i ima skretnicu ne propusta srednji i visoki opseg na binove. Meni to pristojno radi sa pm 1000 2 i sve mi stane u gepek od auta cak i klavijature i sve ostalo... tako da napred imam ceo auto slobodan. Za pevanje i "zive" instrumente mi radi odlicno do 100 ljudi. Ali napominjem da nisam zadovoljan sa tonom sto se tice aranzera, fale mi ti srednjaci koje imaju 15-ce.
|
Nekad kad budes imao priliku probaj da poguras binove putem nekog slejva koji je malo jaci od njih samih, verujem da ce tada biti svega dovoljno!
Tim binovima da bi radili onako kako treba, moras dati malo vise snage nego kutijama a to ne mozes samo miksetom! |
Verujem da bi bilo bolje ali mrzi me da isprobavam. :-). Treba mi i snagas i jos dodatni kablovi, a ovu kombinaciju nosim za manje svirkice. Za vece svirke iznajmim ozvucenje da ne teglim.
|
Ja imam po par sx300, dlite 12-3 i sb122 i u principu kutija je kod svih istog oblika i dimenzija tako da je za transport super...sve mi kombinacije ok rade a najcesce koristim dlite sa sb...
Inace sb122 su svega 400w i uspeli su na jednoj svirci da mi izgore jedan i to smo terali sa pm1000/2 u kombinaciji sa svih 6 gore navedenih kutija tako da mislim da je sb ok ali dosta osetljiva kutija... Po meni za neke omanje svirke dlite 12-3 je malte ne bez konkurencije ali uopste nije jeftina... |
Mene interesuju (kao sto sam u prvom postu napisao) da ih koristim kao satelite uz jedan aktivan bas bin, uglavnom menje svirke (do max. 90-100 ljudi). U tom slucaju mi ne treba trosistemska kutija gore pa i ako bih uzimao D-Lite to bi bila 12-2.
Da li je neko direktno poredio Sx300 i D12-2, koja bolje radi? |
Ove kutije su malih dimenzija relativno dobre snage,perfektan ton,precizne.
Nisu ni skupe,a vrede svaki euro. ima ih i polovnih na oglasima ali ne puno. http://www.rolandplanet.rs/index.php...4010&arti=5631 |
Od pasivnih 12" koje su me oduševile kad sam ih čuo su Martin audio blackline f12+....samo naravno nisu jeftine...ne znam kakav ti je budžet ali su po meni za klasu iznad ev i dynacord....
Pozdrav. |
Ne sumnjam da Martin Audio dobro radi ali meni treba kutija uglavnom za manje svirke da je sto laksa za nosenje a da lepo radi tonski. Ovaj Martin je tezak 21kg a i osetljivost mu je manja nego kod SX300 i D12-2. Naravno, cena mu je veca! :)
Ako bih uzimao neke skuplje kutije to bi bio Seeburg Acoustic Line A6. Ova kutija radi odlicno, ima osetljivost 99dB, moze da izdrzi 400w, teska je oko 16kg a brend je sam vrh! :) Verovatno cu na kraju uzeti ili SX300 ili D-Lite 12.2, moram da se organizujem pa da ih uporedim jednu pored druge. Ne zuri mi se jer imam vec kutije na koje radim (ELX-115p). Interesuje me da li postoji jos neka valjana opcija a da mogu da se kupe dve kutije (nove ili polovne) za budzet do 1000e. |
Da li si probao FBT Maxx 4? Laka je kutija i lepo radi.
|
Davno sam jednom radio na njih ali ne secam se jasno kako radi. Moracu da je pogledam malo, da vidim kako mi se sad svidja.
|
Dok sam iznajmljivao ozvučenja radio sam na raznim kombinacijama, Od vodećih ( koje nutkaju kod nas u rentiranje) jedino sam bio zadovoljan sa Dynacod kutijama, doduše radio sam na aktivnim trosistemcima i na dvosistemskim 12-2 ali NE ZNAM koja im je oznaka bila ( drvene su bile kutije)... ali zvuk savršen. Recimo da me ostale nisu oduševije kao što su FBT 12-2( previše visokih), RCF 15-2 ( pri 2/3 snage gubi se kvalitet u zvuku ) .... da ne navodim ostale, Dynacord nema što se mene tiče dileme. Ukoliko se odlučiš za aktivne, u nekoj zlatnoj sredini su FBT ( opet prednost dynacordu po zvuku ali.....). Jedine koje imaju dve komore ( odvojena elektronika u posebnoj komori). RCF aktivne su katastrofa, brzo dotraju, elektronika posle dve , tri godine problemi... Moj glas ide Dynacordu. Još nisam čuo kutiju da tako čisto izbaci bass, snažno, i u punoj snazi veoma kvalitetan zvuk. Bez muljanja....
|
Citat:
|
Citat:
Na šta god da si mislio da ti treba kutija koja će da svira ,,lepo" iznad 100Hz, nisam još naišao na kutiju u kojoj je visoki bio loš a bas odličan i obratno... Svaki proizvodjač ima neku svoju zvučnu sliku... Mislim da bi tebi apsolutno pasovao FBT. Od svih zvučnika na kojima sam radio, na FBT-ju je uvek bio izrazitiji visoki ton.. Možda bi ti one više odgovarale.... |
Ukusi su razliciti i mislim da covek mora ipak sam da uporedi i odluci sta ce da kupi. Znam dosta muzicara i ja sam jedan od njih istog misljenja da npr D-lite i nije neka kutija po kvalitetu zvuka. Sto bi neki rekli previse je plastican ton.
|
Da, za D-Lite vladaju oprecna misljenja, pogotovo za ovu sto mene zanima D12.2! One trosistemke uglavnom ljudi hvale i verujem da odlicno rade ali je pitanje nacina koriscenja... ko svira samo na njih (bez binova) njemu sigurno trosistemka vise pruza, pogotovo 15-ica koja je zvucno kompletnija!
Citat:
Takodje, gresis kada kazes "proizvodjaci zvucnih kutija kompletiraju zvuk u celini" i da se od kutije ocekuje da ima "pristojan bas" (sta god to znacilo). Svaka kutija koja se koristi za ozvucavanje bendova na svirkama je po proizvodjacu odredjena da radi u kombinaciji sa bas binom pa tako svaka serija kutija bilo da je u pitanju Dynacord, Acoustic Line, EV, JBL, FBT ili bilo koji drugi proizvodjac ima u svojoj seriji i odgovarajuci bas bin! Uostalom, nijedna kutija nema basa kao bas bin (pogledajte im frekventni opseg) a i nije logicno ocekivati da se na zvucniku od 10, 12 i 15 inca cuje bas isto! Oni su u okviru iste proizvodne serije dati da bi korisnik imao mogucnost izbora i kombinovanja zvucnika spram svojih potreba i namene za koju se koriste. Tako recimo, postoje binovi ciji je zvucnik 12, 15, 18 inca ili sve to duplo tj. po dva zvucnika u jednom binu i svi su razlicite namene! |
Citat:
Nisam napisao da su bas binovi nepotrebni pored satelita, već da nema potrebe za preradom ,, home made"! Jasno je da bas bin ima svoju ulogu podjednako u zvučnoj slici kao i satelit, niti je manje važniji od ostalih! Naravno da bih radije izabrao rad sa bas binovima Dodato: . ^ Opet bih ti još jednom napomenuo da probaš sa FBT zvučnicima, mislim da ćeš biti prezadovoljan kako rade u paru sa binovima. |
Kakvu "home made" preradu pominjes, na sta mislis?
Svakako cu gledati da probam i FBT, hvala za preporuku. |
D lite 12/3 je za vokale extra resenje,lepse i cistije radi od 15/3 i manja je.
Imam jedan par u visku dacu vrlo povoljno ako te interesuje jer sam presao na Dynacord Variline VL 122 i sada mi d123 stoje skupljaju prasinu. pozz |
Citat:
|
Aktivne skretnice prave gotovo svi proizvodjaci opreme za ozvucavanje a i neki koji se ne bave samim zvucnicima (kao sto je DBX - pogledaj njihove modele Driverack PA+ i PA2). To su procesori koji su upravo i napravljeni za ove namene od strane renomiranih proizvodjaca kako bi poboljsali zvuk i bolje ga kontrolisali. Pojedini modeli su i dosta skupi, recimo Dynacord DSP 600 je na Thomannu 1500e a DBX-ov Driverack 260 je oko 1000e.
Ne znam odakle ti pomisao i ideja da bih koristio "budzenu" skretnicu?! Izgleda da si nesto pomesao jer nijednog trenutka nisam pominjao skretnicu unutar kutije vec skretnicu koja se vezuje u lancu izmedju miksera i pojacala. Jos jedna zanimljivost za tebe, na vecini novih iole boljih aktivnih kutija moze da se nadje prekidac kojim se odredjuje da li kutija radi sa binom (tj. da li joj se "seku" basovi) ili radi u punom frekventnom opsegu (Full Range). Najcesce proizvodjaci daju rez na 100Hz ali ima i onih koji daju vise mogucnosti, kao na pr. Yamaha DSR i DXR kod koje mozes da biras da li ces basove seci na 100 ili 120Hz. Zar mislis da su se inzenjeri iz Yamahe i ostalih renomiranih firmi presli pa slucajno stavili na kutiju prekidac koji nicemu ne sluzi i nema potrebe za tim jer su oni vec "kompletirali zvuk"? |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Druze, ti si u najmanju ruku drzak!!! Nemoj tako jer o ovoj tematici ocigledno ne znas previse.
Osim preporuke u vezi FBT-a (koje cu svakako pogledati i hvala na predlogu) sve ostalo sto si pisao je cista nebuloza!!! Po nacinu na koji zakljucujes stvari bi se reklo da o ovoj materiji ne znas mnogo ali ti to ocigledno ne smeta da pises o tome ciste nebuloze vrlo samouvereno! Citat:
Kako ti nije palo na pamet da vec imam skretnicu, pa bar da pitas pre nego sto si "naslutio da se radi o strucnoj prepravci"? Rekao sam budzet za kutije je do 1000e, nisam pominjao skretnicu jer sam u trecem postu pomenuo da bih kutije koristio sa pojacalom INuke 3000dsp. Ovo pojacalo u sebi ima DSP procesor kojim je, izmedju ostalog, moguce odrediti frekventni opseg rada kutija. Takodje, nisam ni rekao da za 1000e moram da kupim sve sto mi je potrebno vec samo kutije!!! Bez obzira na ovu cinjenicu, ne znam samo kako ti je palo na pamet da bih otvarao kutiju i prepravljao skretnicu u njoj?!?!?! To samo govori o tvom ne poznavanju stvari i dostupne opreme!!! Kada se radi sa binovima potrebno je imati skretnicu kojom bi se frekventno ogranicio njihov i rad satelita! Kao sto sam vec pisao, na aktivnim kutijama novije generacije ta mogucnost je data pa nema potrebe za skretnicom jer imaju na sebi HighPass (sateliti) i LowPass (binovi) filter koji to regulise. Citat:
Citat:
Zao mi je sto ovakve postove sad moraju da citaju i drugi clanovi pa i ljudi koji nisu clanovi foruma ali je nemoguce ostati uvek po strani i citati pametovanje "strucnjaka" koji nisu ni svesni sta pisu ali to cine kao da su popili svo znanje ovog sveta. Molim sve da mi oproste za ovakvo pisanje i hvala svima na ucescu u temi. Sto se mene tice moze Lock na temu a moze i brisanje iste! |
Citat:
Citat:
Javno se izvinjavam svima i moderatorima za ovaj off, trudio sam se da se držim teme ali kao što možete pročitati, isprozivan sam uvredama, vikanjem na forumu i totalno direktnim obraćanjem. |
Trenutno vrijeme na Forumu 09:58 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org