![]() |
Kakve su dirke na Pa600
Zdravo kolege, moze li neko da mi uporedi dirke na pa600 sa neki drug korgov aranzer (pa50, pa80, pa500, pa800...Le, TR)? Dali su isti ili slicne na neki od ovih klavijatura?
|
Dirke su po tipu pa50, pa500, PSR yamahina serija. To znači da nemaju oprugu nego ih vraća elastičnost plastike i još imaju lateralnu stabilizaciju iznutra jedno ulegnuće koje ne dozvoljava da se pomjeraju desno lijevo. Kvalitetnije je od pa50, u smislu da manje klepeću. Ništa spektakularno.
|
koliko sam čuo od kolega koji imaju Le ili Tr tipke su dosta bolje od aranžera pa50, 60, 80, 500, 600, 800 pa vjerovatno i 900 jer to i jesu solo klavijature
|
Kad za Bozic dodje u Lidl Bontempi keyboard za djecu onda probaj i to ti je korg pa600 tipka
|
Ni ja nisam zadovoljan dirkom na Pa600. Imao sam do skoro GW 8 i po meni je to izmisljena dirka u odnosu na Pa600. Ali stavis tegice i malo se naviknes i to je to :)
|
Probao sam i Pa500 i Pa600 a i Pa800. Dirke mi se ni na jednu ne dopadaju. :)
|
Bolje su nego na pa800 ali su generalno jako lose.Stavio sam tegice od 10gr i sad su super
|
Citat:
Citat:
Dovoljno je da se spuste dirke filcom, tri milimetra. Time se dobija tvrđa dirka, teg od 5gr je i previše za nju. Nema opruga koja bi vraćala nazad, a onda gumice svojom elastičnošću guraju dirke na gore ( pored sile koja već postoji). Tako da postaju tromije za nijansu i meni je to zasmetalo ( na 10gr ). Na kraju je bilo nešto ispod 4gr. PVC tegovi. Dakle ne treba preterivati. Fabrička dirka je kvalitetnija za sviranje od Pa500 dirke sigurno, kao i od Pa50. Babe i žabe ne možemo da upoređujemo ( Pa800,Pa900, Pa3xLe ... sa Pa600). |
Citat:
|
Molio bih dezurnog milicajca da me zaobidje.Puno ljudi pise sva i svasta,razna pitanja,razni odgovori ali dezurni samo mene upozorava?
|
dirke standarndno korgove srednja žalost......
|
Citat:
|
Zadnji post od mene na ovu temu,volio bih da mi kolega objasni po cemu je moj post gori ili sarkastican od ostalih postova gdje druge kolege pisu da je tipka ili dirka kako god hocete losa i da ne valja???
|
1 Privitaka
Citat:
|
tipke na PA600 su potpuno iste kao i na PA300 i PA900 (mekane). To znam jer sam tipke na sva 3 istovremeno probao u radnji u kojoj su bila izložena sva 3.
nadalje - tipke na PA300 / PA600 / PA900 su mislim potpuno iste (mekane) kao i na PA50 i PA80 samo što, ako me sjećanje ne vara, tipke na PA50 i PA80 nekako djeluju kvalitetnije ali možda se varam... A tipke na PA500 i PA800 (te TR61) su malo tvrđe ali ne onako tvrde kao na PA3X koji skoro da ima tipka kao akustični klavir... |
Ja mislim da je to sve individualno. Po mom ukusu ja jos nisam naisao od bolje dirke nego sto je imao G800. Ali to je samo moja navika. Kolega jedan koji nikada nije svirao na toj dirci kada je svojevremeno probao kod mene taj isti G800 bio je razocaran tom istom dirkom. Ali mislim da se covek navikne na svaku dirku. Cim se malo provezba naviknu se ruke i prsti i to je to...
|
Po meni su dirke na pa600 sasvim solidne, oni koji sviraju narodnjake bi mogli malo da spuste tegicima i sasvim je dobro, na sve se naviknes.. ova tema ce biti kao i sve ostale na kojima komentarima nema kraja, niko se nece sloziti a covek koji je pitao i dalje nece znati kome da veruje tako da je najbolje da odes u muzicku radnju i da probas klavijaturu da vidis kakve su dirke :)
|
Citat:
Dirka ima svoj mehanizam - opruge ... ( Pa800,Pa900, Pa2xPro, Pa1x...Pa3x, Pa4x) dok niskobudžetne Pa300, Pa600, Pa600, Pa50... to nemaju. Samim tim osećaj pod prstima je drugačiji: bolji ili lošiji. Pa3x nikako ne može imati dirke kao akustični klavir jer je klavirska dirka daleko teža - s tim u vezi i prave el piana sa potpuno otežanim dirkama. |
pa900 ima mnogo bolju dirku od pa600,pa50 i pa80 nisu imali istu dirku takodje :) ap80 je imao dosta bolju,a pa3x ima drugaciju dirku od svih,dosta je jaca i teza ali naravno ni priblizno pravom klaviru,a sto se tice pa600 sto je tema jako je dobra klavijatura za cenu koju nudi,ali dirke su stvarno krs,uglavnom je kolega sve ovo i rekao u prethodnom postu ja samo da podrzim...
|
Evo da ja dam moje (subjektivno) misljenje u vezi dirke na pa600... Imao sam ga par godina, svirao na dirku kakva je bila u fabrickom stanju i bio zadovoljan... Posle toga ove godine uzmem pa2x koji je kao sto svi znate profi klavijatura i posle nekih mesec dana shvatim da to nije klavijatura za mene...previse tvrda dirka koja pruza dobar otpor za moj ukus... Sad govorim samo o dirki... Ja sam navikao na jednu klavijaturu i ne volim da nosim solo klavijature pored aranzera tako da sam ju prodao i vratio se na pa600 koji je olima dirke otezane tegicima od po 5 grama...i prezadovoljan sam. Ja jednostavno ne bih mogao izneti tezgu celu noc na dirkama od pa2, a na pa 600 odradim to bez problema.
|
stvar navike,ja kad sam uzeo pa3x bio sam ubedjen da nema teorije da se naviknem na tako teske dirke,pre toga sam imao pa1x,pa80,Tr,E50...nebo i zemlja,bas mi je bilo tesko ali par dana samo i proslo od tada 3,5 god. :D nisam spustao dirke itd,sad mi je tesko na bilo kojoj drugoj da sviram,imam i Tr i sada kao pomocnu i mnogo mi je teze sada da sviram na Tr-u
|
Tako je... kažem i ja da je to subjektivno mišljenje i stvar navike i potrebe, ali upoređivati Pa800 i Pa50 je stvarno smešno ( samo navodim primer) Jedno su činjenice a drugo je subjektivan osećaj i potreba.
|
Mislim da je ipak za nas muzicare taj subjektivni osecaj bitniji... Ja znam da je dirka od pa2 mnooogo kvalitetnija I bolja od pa600 vidi se to I pod prstima pogotovo kad sviras jednu pa drugu...Ali dzaba.... Nisam se mogao navici I iskreno nisam ni zeleo da se mucim pa kad idem na na tezgu silujem svoje prste celu noc sa teskom dirkom od pa2 I tako sam se vratio staroj klavijaturi... Ima tu I svega po malo Ali mislim da je naj bitnije licno probati, sesti jedno sat, dva I prosvirati...pa onda sam odluciti sta ti vise odgovara
|
Naravno ... svako sebi trazi sta mu odgovara ali niko ne spori kvalitet koji postoji. I nikada nisi spomenuo da je dirka Pa600 kvalitetnija već da ti više odgovara. To je fakat ;) . Samo sam se nadovezao na post koji sam ranije citirao a koji mi je bio trn u postovima. Što bi rekao sin Dragan ... Sve je tako.
|
ne znam je li kome palo na pamet da proizvođači klavijatura (možda ?) u jednu zemlju pošalju npr. PA900 sa mekšim tipkama a u drugu sa malo tvrđim ?
Ili se desi "fabrička greška" pa jedna pošiljka slučajno ima malo drugačije tipke od onoga što je proizvođač zamislio kao standard ali im se ne ispravlja "greška" pa jednostavno "uvale" tu jednu "falš" pošiljku tamo u neku zemlju ? ja sam npr. probao Ketron Audyju 76 u jednoj zemlji (u radnji) i tipka mi se učinila malo tvrda a kada sam kod jednog našeg čovjeka na Balkanu (tj. u drugoj zemlji) probao istu, tipke su bile mekane (a on tvrdi da nije ništa radio sa njima) ?!? |
Kvalitet materijala koji se koristi može da varira... Moguće je da poručite recimo 2000 opruga ( 500+500+500+500). Niko ne garantuje da će u svakoj isporuci otpor rastezanja biti isti. Uvek postoji određena tolerancija. Ukoliko ima većih odstupanja, isporučilac se ogradjuje svojim analizama ili prebacuje lopticu na proizvođača i tako dalje. Dakle teško je napraviti identičnu stvar bilo koji deo da je u pitanju. Moguće je da ima odstupanja. Poslednje gde sam primetio odstupanja je bio Pa500. Mekše dirke, katastrofalno slabiji kvalitet zvučnika ( nema bass reflex-a), drugačiji je čak bio adapter, ... jednostavno užas od serije koja je proizvedena. Ukoliko je samo razlika u mekšoj dirci, to i nije neki problem. Veći je problem u matičnim pločama, farbi, kvalitetu plastike, mikroprekidača, memorije.... i td...
|
Trenutno vrijeme na Forumu 13:23 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org