![]() |
Korg pa600 ili pa800?
Pozdrav narode hocu da kupim aranzer i ne mogu da se odlucim izmedju ova dva. Koji je bolji sto se tice tipke, bojaa i ritmovaa itdd . Hvala svima unaprijed.
|
Imao sam Pa600 i Pa800 dugo vremena, ako si OMB, sam sviraš i pjevaš, bitni ti izlazi, bolja Dirka, bolja je opcija Pa800 (ako je očuvan).
Moderniji, nov, više RAM-a, dakle i povoljniji ispada Pa600. Meni lično Pa800 više odgovara. |
PA 800, ili PA 1XPRO, 2xPRO itd...
|
Da se ubacim kao neko ko je imao obe klavijature, pa800 je starija i osim što ima vokalist i dva izlaza više (kome trebaju) nema nijednu drugu prednost. Čak ni te dirke (tipke) nisu toliko bolje. Ja sam na pa600 rešio lepljenjem 5g vulkanizerskih tegova na donjoj strani klavijature i završavam posao s pa600 bolje nego sa pa800.
Samo nekoliko mana koje ima pa800 u odnosu na pa600..... - nema mp3 plejer (ima ali samo ako doplatiš za ugradnju) - i taj mp3 koji se ugradi nema opciju da se menja intonacija matricama dok kod pa6000 ima.... meni to nije bitno ali nekima i to jeste. - PRVO učitavanje nekog seta traji i više od pola sata, i do 40 minuta kod pa800, tek kad se jednom učita u klavijaturu on ga čita brže, pa ako hoćete da radite neko spajanje više setova treba vam ceo dan i na kraju zaboravite šta ste učitavali, dok pa600 i to prvo učitavanje seta odradi za max 2,5 minuta (96mb) a i manje u zavisnosti od seta..... - kod pa800 ne postoji taster SEARCH za prostu pretragu ritmova, pa sam morao da pamtim gde je koji, što je sve tee zbog hiperprodukcije pesama sa namenskim ritmovima, dok kod pa600 ukucate prva nekoliko slova ritma ili boje i imate sve opcije složene za sekund. - odziv displeja je mnogo brži kao i same klavijature ide na stranu pa600.... - pa600 poseduje ekvilajzer na drums kanalu za svaki element posebno u bubnju (ako nije lupovan) možete da upotrebite parametriku na kontračineli, dobošu, bas bubnju bez promena na nekom drugom elementu bubnja što zaista znači za celokupni zvuk ranžera, dok kod pa800 to NE POSTOJI. Jedini hardverski problem koji ima pa600 je pitch bender kod ljudi koji ga koriste ali se i to rešava lako i trajno za par evra, a problem je što su kinezi stavili prekratke kablove za pitch bender i suvuše tanke pa ako neko malo više koristi isti, može da se desi da se pokidaju žice, ali rešenje je prosto, te žice se zamene malo debljim i dužim i nemate više nikad problem s tim. Ne morate kupovati nov jer je i on isti takav sa kratkim žicama. Rešavate u bilo kom tv servisu za najviše pola sata i 10e max. Kod pa800 problem je opštepoznat sa pregorevanjem ploče i memorije ili obe u isto vreme što sam i sam iskusio na ličnom primeru..... tu nema ni serije za ovo ili ono tržište već su problem fuš komponente suviše blizu jedna drugoj pa dolazi do pregrevanja istih....... Ako se setim još nešto dopisaću..... |
dodao bih:
Setovi u zadnje vreme koji se prave su vecina pa3x formata,tako da ti to ne mozes u pa800 ni probati ni koristiti,dok pa600 cita sve sa novijih klavijatura sem kompresovanih semplova sa pa3x,pa600 jako dobro tonski izlazi,nije ovako kvalitet plastika itd ali tehnicki je vrlo dobro potkovan dosta bolje od pa800 |
Nikadvisekorg pitanje?
Da li SEARCH pretrazuje celu klavijaturu ,mislim i USER- i PERFORMANCE u toku sviranja ili samo PERFORMANCE ...Ako moze neki poatak vise o tome.Hvala... |
Evo i ja da dodam koju, ja po drugi put sam na korgu pa600 i stvarno ga ne bih menjao, eventualno za pa3x (onu skracenu verziju od 5 Oktava). imao sam u pauzi izmedju dva pa 600 klavijaturu pa2x i brzo sam odustao od nje, prvo zbog dirki, posto su na pa600 mnogo lakse i mozes odraditi tezgu bez problema, a onda i zbog novijeg os-a, opcije search, i jos par stvarcica. a jos jedna veoma bitna stavka je tezina. sa pa600 i onom njegovom torbom mogao bih prepesaciti ja mislim 10km noseci je, a pa2 i onaj njegov tvrdi kofer nisam mogao 200m preci... malo sam otisao u off, ipak je pitanje bilo za pa800 vs pa600 ali, eto, govorim neka svoja iskustva. i jos nesto da dodam. prvi pa600 kupio sam novi i svirao ga oko 5 godina bez i najmanjeg kvara, i stvarno sam prezadovoljan. kada sam prodao pa2x uzeo sam pa600 qt verziju od decka za kojeg znam da ju je cuvao i evo kod mene je oko pola godine i radi takodje bez i jedne greske. kako u sobi tako i na tezgama.
|
u opciji search odaberes da li pretrazujes sonbook,style,performance,lyrics.al npr ako si vec u songbooku i kliknes dugme search automatski je namestwno vec na aongbook itd itd
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk |
Search
Hvala druze na odgovoru,razumeo sam. ;)
|
oba sam probao i nekako mi se čini da ima pa600 bolje tipke a o preformansama ne bi tačno mogo da kažem ali kako sam čuo je za niansu bolji. :)
|
dirke na pa800,Tr-u i pa80 su iste dirke,solidne sa oprugom dok na pa600 nema opruga tako da su dirke losije i nisu nesto za sviranje po meni
Balance
mimiki pitanje?
Da li ovaj 'balance' potenciometar kod Pa600 moze da se koristi za pojacavanje desne ruke za solo?Nesto sam citao da moze u globalu da se podesi ?Da li je to izvodljivo? |
pazi nemam pa600,ali koliko znam imas master volume,balance i jedan potenciometar na koji ti u globalu namestas sta ce ti biti
Postoje 2 potenciometra, jedan je master volume a drugi je balance, balance fabricki podesen funkcionise tako sto ako pojacas desnu ruku utisa ti se ritam i obrnuto a moze da se podesi koliko znam da sluzi samo za ritam tj samo da kontrolises volume ritma sa njim a da ti desna ruka uvek bude iste jacine iako bas ne vidim tu neku foru al ajde :D
|
Volume
Jedino aku su ritmovi i boje za solo idealno jednakih jacina onda ne treba,ali u vecini slucajeva treba.Mislim da je Pa600 retka klavijatura koja nema tri potenciometra odnosno tri sibera kao Pa50,60,80,Pa800-cetri itd....Za svirace je to bitno da u trenutku mogu da pojacaju solo....Na sta ce da lici to ako u sred svirke treba da pojacam solo a ono mi se smanji aranzer?Mislim da je to bezveze napravljeno tako...Bolje bi bilo da moze solo da se pojaca a ne aranzer,odnosno pratnja....Mozda nekome to nije bitno,meni jeste....Ali ako ne moze situacija je da se ja prilagodim ili neko drugi kome to treba....
E,sad ako neko zna mozda moze volume pedala da se ubode pa da se ona podesi da pojacava solo boje,ako postoji u Globalu podesavanje?Ako neko zna neka napise... |
mnogi koriste i na pa3x odnos jacina na taj nacin preko balance,ali meni je tako nezgodno isto,najbolje jedan master,jedan ritam i jedan desna ruka po meni
Volume
Upravo tako,bolje je sa tri potenciometra.Mozda je sve samo stvar navike.ma da sam vise za klasicnu varijantu sa 3.
|
Bolje jeste al navikneš se, taman vas natera da iznivelišete boje i sve bude ok i ovako.....
|
Zato uzmes solisticku klavijaturu gore (workstation) i regulises jacinu sa 2 potenciometra i imas bolje boje :)
|
pedalu kupis i resen problem,ja sam kupio berindzer za 4000din (35e) ,radi ko sat i nakacio na nju i Tr i pa3,a kad koristis samo jednu ne treba ni baterija ni nista(ne treba napajanje) ,napaja se preko stereo kabla koji dovodis iz klavijature u pedalu
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk Dodato: i stavis u controlers da ti radi kao expresion Sent from my GT-I9301I using Tapatalk |
Ja koristim bespeco pedalu na pa 600, 50 km u Artistu,prezadovoljan sam.
|
Volume
efe pitanje?
I jel pojacava 'solo' (desnu ruku) pedala bez problema jel tako?Verovatno softverski do 127 ? To se vidi na ekranu kada gazis i pustas pedalu a on podize ili spusta siber na Uperu? |
Ja sam godinama radio na behringer pedalu koja se spaja stereo kablom.....na solo klavijature i to je radilo besprijekorno fino precizno.
Problem je nastao kad sam postao aranzerista (nazalost).......na tu behringer vise nisam mogao raditi.......isto princip rada kao i na solo....da pojacava samo desnu ruku......ne valja nista....neprecizno grubo......naglo pojaca iako se trudis polako. Krenem dalje.....probao boss odlicna pedala poskupa........ali na korg aranzerima isti belaj.......probao ovu probao onu uvijek isti problem samo na korg aranzerima.......na kraju probao korg onu veliku pedalu od 150 eura i opet isti belaj......definitivno problem nije u pedalama nego u korg aranzerima. Taman konto odustat.......odnekud se pojavi yamaha pedala iz koje visi stereo kabl......ne vadi se kabal,zaboravih tacan naziv.......ona mi nekako radi......ne radi ni ona besprijekorno kako sam navikao na drugim klavijaturama........ali radi najbolje od svih koje sam ja probao. Mozda neko nece imat taj problem......ako nije svirao na tritonu npr......i nije probao kako pedala treba da radi.......ako prvi put radi na pedalu mozda mu to bude normalno.......ja se nikad nisam navikao.......poslije godina normalnog rada na drugim klavijaturama......sretno |
Yamaha FC7?
|
Stajlovi
Da li Pa600 cita stajlove sa introm direktno sa fleske?Koliki je maksimalan broj mesta za stajlove u klavijaturi ako se ne brisu fabricki (ako mogu u opste da se brisu)?:lol:
|
Cita stajlove sa introm direktno sa flesa, mislim da je maksimalan broj stajlova 600 tj ima 12favorite + 3 usera i u svakom ima 5 strana sa 8 mesta (8 po jednoj strani), za fabricke nisam siguran dal mogu da se brisu, znam da mogu da se prerade :)
|
Koliko ja znam, mislim da se mogu brisati i fabrički stajlovi. Potrebno je to samo omogućiti u postavkama klavijature.
Mada, pored 600-njak slobodnih lokacija teško da će to kome trebati... :lol: |
Citat:
|
Koliko ja znam, nije moguće "pokrenuti" (Start/Stop + prelazi - tj. isprobati) style prije učitavanja u klavijaturu na neki od Usera/Favoritesa.
|
Pa podrazumeva se da ce morati da ucita na neki od favorite ili user, pitao je koliko ima mesta.. ali hocu da kazem da moze sa USB-a da se ucita posebno style npr neki namenski ali ce takodje morati da ga dotera u klavijaturi, da namesti bubanj i sve ostalo..
|
Flash
vadexxfly.
Ja bih te pitao da li koristis Pa600 ili pricas na osnovu prepostavki ?Bilo bi dobro da onaj ko koristi Pa600 kaze tacno.Da li cita direktno sa fleske stajlove ili ne?Ovako samo stizu odgovori a ni jedan nije istinit,samo neke prepostavke....Znaci,moje je pitanje bilo: Da li Pa600 cita stajlove direktno sa fleske kao recimo Roland BK5,Bk7m,ne znam ima valjda jos takvih aranzera? Ne radi se o nikakvom Direct HD ili direct FD kao kod pa50,60,80....Samo ucitavanje direktno sa fleske? ;) Dodato: Kod pa50,60,80 postoji otkljucavanje fabrickih ritmova koji se posle mogu obrisati. Style protect sa stavi na OFF i to je to....Kod Pa600 neznam jer ga nemam...Nesto sam citao da ne mogu fabricki ritmovi da se brisu.Ako u podesavanjima postoji mogucnost otkljucavanja ritmova na OFF kao kod ovih modela onda je to dobro...Ako neko ima tacan info neka odgovori? :-O Dodato: To sto ucitavs ritmove u user ili favorite je druga prica...Znaci,ne moze direktno da cita sa fleske neki STY !!! .Ko ce u sred svirke da ucitava i da sredjuje ritam,to je apsurd....Poenta je da vec sredjen stajl samo ucitas direktno sa USB-a i sviras kao kod Roland BK5 recimo itd jos neke koje to mogu....izgleda da to ne funkcionise na pa600... Ako neko ima 100% tacnu informaciju naka je podeli sa nama?L-) |
Ja sam imao Roland BK-5 tako da znam točno o čemu pričaš.
Znači, vrlo kratko... Na Pa600 postoji mogućnost otključavanja fabričkih ritmova pa ih se može obrisati. Pa600 ne može reproducirati style direktno s USB stika. Style možeš reproducirati (poslušati, raditi prelaze, itd. tek kada ga učitaš u neki od preseta - bilo fabričkih, bilo User/Favorites). Nadam se da sam pomogao. :-P |
Pa pazi ja nikad nisam radio to niti sam imao potrebu da u sred svirke ucitavam stajlove sa fleske.. ali ako ti prethodno sredis te stajlove kako ti odgovaraju i nabacis ih na USB, ti ces moci da ih ucitas u sred svirke ali opet moras da ga ucitas na neki favorite ili neki user, ne mozes da pustis taj STY sa fleske da radi, mora da se ucita u klavijaturu na neko slobodno mesto.. Nadam se da sad imas odgovor :)
|
Tako je. Na Pa600 ne možeš pozivati ritmove ( tako sam shvatio tvoj post) direktno sa USB-a. Na svakoj klavijaturi možeš učitati nov set i to nije nikakav problem zavisi koliko ti vremena treba za to. Mada nevidim suštinu toga jer mesta ima i previše da se jedan set sredi kako treba. Dakle da ne bude nedoumice u vezi tvog posta, koji sam i ja pogrešno protumačio, Pa600 ne može da pozove ( pokrene) ritam sa USB-a, da ga učita može ( kao i svaka klavijatura), pod uslovom da je set već nekada bio na postavci sounda koji je u klavijaturi. U suprotnom pozvaće elemente koji mogu iznenaditi...( bass, Acc...) SAda imam odgovor,.... I sam imam Pa600 pa mi je tvoj post delovao kao neka novina na Pa600. Pomislio sam da nisam nešto propustio u medjuvremenu...
|
Thak you...
Hvala kolege ,sada smo se potpuno razumeli. :lol:
|
Cim je klavijatura koja ima sempler ili citac semplova za pretpostaviti je da ne moze citati ritmove direkt sa usb-a. U danasnje vreme skoro svaki ritam ima u sebi neki semplovani element.secam se kad sam imao yamahu psr s700 koja je u sebi imala samo rom bazu, i ucitavala ritmove direkt sa usb...mnogo dobra stvar.
|
Kod Yamahe je uobičajena stvar da čita ritmove direktno s USB-a. Bez obzira da li se u ritmu nalaze soundovi iz ROM ili RAM memorije. Tako je kod Tyros4 (isprobano), a vjerujem i kod PSR S670/770/970.
|
Tačno tako.I kod Rolanda je ista stvar,izuzev GW serije.Kod Rolanda G 1000 i VA serije moglo je direktno sa flesa(zip drajv),kod G 70 i E 50,60 i 80 takođe ide direkt sa flesa(CF kartica),kod BK serije i EA 7 se kompletna user memorija nalazi na Flesu(USB stik).Toliko.Pozdrav!
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Ne čita direktno bez učitavanja ali ti to ni ne treba pored ogromnog prostora za ritmove u favorites, meni je pola prostora popunjeno i to mi je previše, ne koristim ni 30%, a sviramo sve vrste muzike, od kemala malovčića do led zeppelina.
Pa600 je u svemu napredniji od pa800, jedino mu fali vokoder, to mi se nikako ne svidja, ali bi verovatno bio skuplji za nekih 200e da ga ima. Ja sam prezadovoljan sa zvukom i brzinom, nikad nije ništa kasnilo, nikada nije zapucala klava. Sent from my iPhone using Tapatalk |
Baš tako @Vux nema šta da se doda..... samo ko nije koristio pa600 može da priča u korist pa800..... kad se sve sabere i oduzme odnos cena - dobijeno, ja ne znam ko kupuje pa800 i to ne znaš šta kupuješ s obzirom na probleme koje ima serijski.... a za istu cenu ima nov pa600 sa 3 god garancije.....
|
Trenutno vrijeme na Forumu 10:47 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org