![]() |
Probao i uporedio G70, PA800 i Tyros2
Razlog ovog pisanija je moj susret sa tri aranzera iz naslova u lokalnim muzickim trgovinama i par sati 'cackanja', koje je naravno bilo tek povrsno, ali je uprkos tome ostavilo kakav takav utisak i odgovor na moju znatizelju - po cemu se razlikuju ova tri aranzera.
Sve je pocelo u trgovini Sam Ash gdje sam pronasao PA800 i Tyros2 koje je ljubazni trgovac na moju molbu premjestio i prespojio sa malih monitora na EV ozvucenje. Isao sam redom po 'preset' stajlovima i zvukovima. PA800 je odlicno zvucao i ostavljao dobar utisak - slatkast, milozvucan bubanj i bas koje je razglas odlicno primao. Presao sam na Tyros i posle izvjesnog vremena utisak je bio nedvosmislen - ako Korg ima realistican 'sound', onda Yamaha ima hiperrealistican... Imao sam i ranije priliku da se priblizim tim aranzerima, ali ne i da ih direktno uporedim. Medjutim na prostorima ex-YU, pogotovo u Bosni, Srbiji i Makedoniji, najvecu zastupljenost imaju Korg aranzeri, a mogo puta sam cuo i negodovanje na sam pomen Yamahe i to od 'radnih' muzicara. PA800 i pored ogromnog zvucnog pomaka od I-3 jos uvijek ima pomalo prepoznatljivu 'boju'. Uvece sam se nasao kod prijatelja koji je ne bas davno kupio novog G70 i kako sam kaze - prezadovoljan je. Mislim da je vazno napomenuti da se radio o muzicaru koji nema bas mnogo iskustva sa aranzerima. E sad nevolja je u tome sto nisam imao priliku da tog G70 istovremeno cujem na istom mjestu sa vec pomenutim aranzerima i na istom ozvucenju pa bi moj povrsni utisak bio kompletniji. G 70 je bio prikljucen na SX300 i nikako nisam mogao da se otemem utisku da nema nekakvog znacajnog zvucnog pomaka jos od G800. Zvucna paleta je naravno mnogo bogatija, a poznati stari rolandovi semplovi kao da su samo presminkani. Mnogo zvuka, ne bas previse kvaliteta, a kod Tyrosa obratno. Od svih solo zvukova u sjecanju najlakse ostaju "organe", elektricne gitare, saksofon, klavir... Ostalom i uglavnom.., ni blizu Tyros-a, ali moze da parira PA800. Medjutim nedostaje one korgove 'slatkastosti' u bubnju i basu koja se osjeti na malim kutijama. Rolandov bas i bubanj su uvjerljiviji u nekakvom smislu 'live - ugodjaja', ali i grublji, masivniji i pomalo siroviji, a ipak jos dinamicini. Tyros je blizak studijskoj finoci i djeluje preusminkano, pa mi pomalo lici na 'dobru studijsku matricu'. PA800 je od prilike tu negdje - izmedju, mada bih ja licno, bez koristenja semplova na PA800 mozda ipak odabrao G70. G70 ostavlja daleko najbolji vizuelni utisak, jednostavo na pravi pogled djeluje najozbiljnije, najuvjerljivije i 'najprofesionalnije". Konacno su mu napravili kvalitetnu 'live' koncepciju i nekakav moj subjektivni utisak je da je sto se 'dugmica' tice G70 najpristupacniji u zivoj svirci. Sve 'komande' su poredane sa dobrom logikom i bez skrtarenja na tasterima, sto je bio slucaj i na G1000, a pogotovo na VA7 sto je po meni uz fantasticnu 'flesh' memoriju najveci pomak na novom modelu. Aranzer djeluje mocno i robusno, a tezina dodatno ostavlja utisak "ljute masine". Medjutim zvucno 'najljuca masina' je - Tyros, koji vizuelno djeluje poput Casio-a od $200 i to zaista smeta, barem meni. Dizajn je ocajan, a dimenzije neprilagodjene. Korg ima najnormalnije dimenzije i najmanju tezinu, ali za raliku od G70 takodje ostavlja utisak malog plasticnog aranzera za djake prvake ;) Najbolja cijena koju sam mogao da se iskamcim na telefonu za Tyros je bila $2900, a za PA800 $2300. Prijatelj je svojevremeno puk'o $3200 za G70, ali ja sam uspio da nadjem cijenu od $2800 uz 'free shipping'. Moj stari olinjali G1000 tezak je 18.5 kg. G70 je 20.5 kg, Tyros je 14.5 kg, a PA800 13.3 kg Sva tri aranzera mogu da se dobro urade i prilagode licnim potrebama i tu ne treba lomiti koplja. Tyros je najtezi kod editovanja stajla, a G70 najlaksi. Medjutim najrealisicniji zvuk posjeduje Tyros i to bez ikakvog dvoumljenja. Razlika je od prilike tolika koliko se stari Motif razlikuje od starog Fantoma ili Extrem-a. Motif XS za moje shvatanje 'ljepote' postao je svima - "tata" (BABO), pa se pitam da li to Yamaha vraca svoju staru slavu izgubljenu negdje davno u 80-im sa DX serijom i FM tehnologijom? Na 'mekanim' i osjetljivim 12'' kutijama PA800 djeluje fleksibilnije i milozvucnije od G70. Uz to posjeduje i sempler kao i Tyros. Dakle, G70 sa svojom kilazom i dizajnom samo djeluje 'mocno', ali krhki Tyros i PA800 ispod svog jeftinog kucista posjeduju mnogo vise fleksibilnosti. G70 ima odlicnu, najbolju aranzer-koncepciju i donekle prevazidjen zvuk, nedostatak semplera i nepodnosljivu tezinu. Tyros ima prefinjen zvuk, donekle los 'edit' i dizajn 'aranzera' sa buvlje pijace sa bezraloznom velikom sirinom koja 'spada' sa Apex stalka. Korg je kao sto je slucaj jos od i3 'najpametnija masina' sa zvukom negdje 'izmedju', najboljim odnosom cijena-mogucnosti i pretjerano jeftinom izradom - prejeftini i nepotrebni zvucnici i na zalost, bez kao nekad kvalitetnog i3-i30 kucista... Najveci izbor 'besplatnih' ritmova je za Rolanda, jer je 'aranzerski' najduze u opticaju, potom za Korga, a Yamaha najlosije stoji kada su u pitanju balkanski-folk motivi. Ono sto sam cuo za Yamahu (domace izrade), a prodaje se, nije lose, solo boje u aranzmanima su vrlo autenticne, a sam stajl - osrednji, mada skupa sa solo bojama ostavlja bolji utisak od samog stajla. Ako mislite sami da pravite stajlove, Roland je na prvom mjestu, slijedi Korg, a Yamaha je apsolutno na zacelju, mada i to moze softverski da se nadomjesti :) Sta bih ja licno odabrao, jos ne mogu sa sigurnoscu reci. Mozda PA800, jer kao prvo najlaksi je za transport, najmanjih dimenzija, ima sve sto se danas ocekuje od modernog aranzera, zvuk je solidan i cijena mu je vise nego konkurentna. Kazem mozda, jer i 'konkurencija' ima svoje adute, pogotovo Tyros. Ne znam zasto Roland od aranzera pravi orgulje i kome se obraca sa takvom koncepcijom, a sa svojom tezinom kao da pokusava da se ispise iz domena 'portable keyboard'. Bez navedenih po meni - nedostataka i uz sempler, cak i uz postojeci zvuk, Roland bi bio mozda prvi izbor, s obzirom da sam vec dugo na "Rolandima". |
99 posto si u pravu! Od A do Z. Jedna mala zamjerka, edit ritma na Yamahi i nije kompliciran (imao sam prije va7). Treba ga malo procackat. Mozda je samo malo drugaciji. A priznaj da su tipke prvorazredne:D. Inace, osjecam da smo na istoj frekvenciji sto se tice izbirljivosti. Ja imam T2, sve sam vise zadovoljniji. Potreban je jedan Pc-laptop i sve ide ok. Pozdrav!
|
Cincilator,svaka cast lepo si to "ukratko" objasnio :)
Pozdrav! |
Sve je covijek objasnio u dvije rijeci, ukratko ali jasno....heeeee
zabolile me oci od citanja.......haaa Pozdrav |
Ma covek je sve realno rekao.
|
Svaka Cast za ovo, sigurno ce nekom pomoci, ko planira da kupi Aranzer a nezna koji
|
Odlicno objasnjeno,ali imam jednu malu zmerku
Serijski ako se gleda po proizvodnji PA800 je tu negde sa E80 tako da bi bilo realnije da je usporedjen E80 sa PA800 i T2,a G70 sa PA1X.;) |
Svaka čast kolega. U dlaku se slažem s napisanim, jedino što je KORG svojim škrtarenjem u kvalitetu materijala i idiotskom designu spustio ukupni dojam i ocjenu za Pa-800 za sigurno 10-15 %. Da su to upakirali u kučište od Pa1X Pro, daleko bi bio No 1. u svijetu u najbitnijem segmentu : ponuđeno plačeno. Đaba Rolandu hebački design i kvalitet izrade kad je "kanta" iznutra, mislim u stilu "Što će mi tolika memorija kad nemam sampler ?". Ali što se tiće ritma sve si reko, samo ono što mene najviše ljuti je činjenica da od G-800 je izašlo toliko novih aranžera s novim synthezama i da još niti jedan nije prevazišo tu punoću i masnoču s kraja devedesetih godina. :-O
Ili smo mi stvarno kako je jednom ovdje netko od kolega spomenuo stvarno toliko pokvarili uho pa da ne prihvačamo i ne čujemo kao standard ništa novije. Tyros je svojevremena "babaroga" po mugučnostima i sofwareu, no baš tim dječim designom i višekolornim osvjetljenjem tastera imaš osječaj ko da je loša kopija nekog svemirskog broda iz SF filmova 60 godina prošlog stoljeća, a takav pristup i design me također užasno živcira i kod workstation/samplera kao što je M3, s time da je isti KORG ga dodatno nagrdio kopiranjem BX i CX organa s umetanjem drvenih stranica na kučište. Ukusi su različiti no to vam je kao drveni gelender na mramorne stepenice (cijeli svijet zna da uz mramor najbolje paše inox ili mesing). :lol:. Mada, mislim da u nadolazečem periodu će svi proizvođači krenuti ka standardizaciji opreme i izrade aranžera kao Music PC računala s Linux software-om. Baš je kolega Vaxter konstatirao nedavno kad smo analizirali Ketron Audyu isto. Mislim da bi to i za sve nas bilo najpovoljnije riješenje. Neka dadu osnovni model od 500 € (ali neka dadu barem kvalitetnu tipku i color touch diplay te kučište bez zvučnika), a ostalo si svak neka nadokupi "karticu" ili hardware koju treba (SCSII, HDD, sampler, memoriju, flash, SDD itd). Tad bi vjerojatno napravili revoluciju u svijetu klavijatura. Još jednom BRAVO za kolegu Cinculatora ! |
A sto brate na Linux sistemu ? Nema nikakve potrebe komplicirati. Sve sto vrijedi od VST instrumenata i efekata je napisano za Windows sisteme i sto bi mi opet "pusili" sa nekakvom nekompatipilnoscu i cekali da se neko smiluje da napise pluginove za Linux. Nego fino jedan Windows XP Lite oslobodjen svih nepotrebnih servisa i interneta, stabilan ko stijena i redjaj do mile volje.
|
Pa eto ja ukratko, a nije mi ni bilo tesko osim u zglobu ;), s obzirom da sam jos bio pod 'intezivnim utiscima'.
Dugo sam trazio odgovore na neka pitanja, kupovao casopise i - nista. Mnogo toga se promijenilo i cini se da je u SAD nemoguce naci recenzije poput onih nekada u recimo njemackom casopisu "Keyboards", "Soundcheck"... i sl. Sjecam se pocetka 90-ih i sjajne recenzije Korga i3 u Keyborad blat, ali i svih onovremenskih aranzera i njihovih direktnih uporedjivanja. Ista stvar je bila i sa drugim instrumentima. Danas se sve svodi na puko izvjestavanje i 'prepricavanje' autoreferenci samih proizvodjaca, iz kojih nista ne mozete saznati o stvarnim prednostima i nedostacima instrumenta ili muzicarske opreme. I jos da kazem da mi je posebno drago sto sam se slozio sa Kresom ;) Cak mislim da bi se svi muzicari lakse 'dogovarali' i razgovarali ako bi bili malo iskreniji i manje sujetni, jer nije uvijek najbolje bas ono sto ja imam, a to je nekakava mentalna osobina gotovo svih bivsih 'jugosa'. Pozdrav svima i nemojte se ustrucavati i biti skrtljivi na mastilu, jer cu i ja rado procitati vasa misljenja i iskustva :) P.S. Pitanje za Alena: ko ti pravi ritmove ili dali sam to cinis? Ako sam pravis da li to radis direktno na Tyros-u ili koristis neki softver? Za Sinisu: u pravu si, ali nisam mogao da nadjem E80. Uostalom radi se o istoj masinu u razlicitom pakovanju. Sto se tice PA2X i PA800 tu je slicna stvar, osim sto bi Korg u tom slucaju bio ocijenjen vise s obzirom na vecu 'fizicku' razliku, ali bih mu zamjerio isto sto i G70 - tezinu . Bravo Tranzit - "u sridu"! |
Pa to je jarani moji to !
Tako valja pisati na ovom forumu. Isto ko da se nađemo u birtiji pa uz pivo prepričavamo utiske o klavijaturama. A vjerujte ja se nisam tako jednom opio s jaranima razglabajući o mugučnostima, manama i što bi htjeli do zore :lol: Samo napred ima materijala za obradit još oho-ho. Inače ovako razglabat kao o klavijaturama volim samo još kad su žene u pitanju :p Tranzit, prijatelju i ja bih rađe da to sve stave pod neki Mini Windows XP, ali bojim se brate da to neće tako lako ići, jer i sami znamo da se taj hebeni windows pokrene treba hrpu memorije. A sad da pola skupo plaćene memorije dam samo za OS, e onda u vražju mater i aranžer. Rađe ću do smrti svirati na Pa80 i kapak. S druge strane, taj Windows netko treba napisat da bude za kljave (da radi bez tastature i mousa), a bogami mislim da neče dat OS ispod 150-200 € kad bude jednom prilagođen i napisan. To će opet dignut cijenu kljava u nebesa. Ali ideja je fantastična. Nažalost proizvođači klavijatura ne prate trendove kompjuterske industrije. Mislim to mi nikako nije jasno. Moderne igračke za djecu imaju ponekad više "pameti" u sebi od prosječne klavijature. A ovo škrtarenje na materijalu je već postao živi užas. Ja čak imam u planu prebacit čitav hardware od KORG-a LE (61) u kučište od starog KORG-a X3, samo bi morao nekako prokljuviti da tastatura ostane od X3 a ne LE-ova. Znam da nije niti ta tastatura nešto posebno, ali ipak bolja je za klasu od LE-ve. Ipak je to kučište malo masivnije i kvalitetnije od "kineza". |
...
Ja sam vec ranije pisao na forumu u vezi ovoga i kad sam isao da uzmem novu klavijaturu sve sam probao,znaci sva tri modela i odlucio sam se za cetvrti ;) PA1 X PRO a u starim postovima cete naci zbog cega i zasto da ne ponavljam istu pricu!Doduse tada nije bilo PA2 X PRO pa sam uzeo keca i nikada se nisam pokajao zbog takve odluke ;)
|
Marco, svak od nas ima svog favorita. Ok za keca, ali zar nema taj KEC u odnosu na Pa800 dosta manjkova. Kako je kolega Nedim napisao Pa800 je dosta bolji u večini segmenata. Pa1X Pro je bolji samo po cijeni :lol:
Što ti se je konkretno na njemu zamerilo da si odustao od njega ? Razumijem za Tyrosa (cijena) i Rolanda (sampler) |
...
Prvo sam zamerio Korgu Pa 800 isto kao na tyrosu2(ceo svetli u milion boja bez ukusa kao da sam na luna parku) onu plastiku najgore klase,jbg kad dajes 2000e za aranzer onda to treba da bude to a ne da kupujem plasticne klavijature sa kojih se farba izlize posle mesec dana!Druga stvar dirka mu je nula,uopste nemam osecaja kad sviram na njemu,ekran mu nesto treperi celo vreme i imam jos mnogo zamerki da ih ne nabrajam sad...Ja nisam rekao da je to losa klavijatura,imao sam i Pa 50 koji je slozen od iste plastike i bolje mi je radio nego pa 80 znaci sigurnije,pozdravljam.Pa 800 ima super mogucnosti ali sto se mene tice hvala,necu je koristiti!S obzirom da sam kroz svoju karijeru koja traje 15-tak godina gazio mnoge klavijature i obavljao kupovine zbog kojih sam se kasnije i kajao kada sam kupovao zadnji aranzer obratio sam paznju na sve i odlucio se za Pa 1 x pro,opet ponavljam da nije bilo Pa2 x pro u prodaji i sledeca klavijatura mi je sigrno Pa2 X pro!Nadam se da ne zamerate na komentaru i da uvazavate moje misljenje kao i ja vase ;)
|
Svaka čast Marco. Argumenti stvarno stoje. Svaki je na mjestu. To ipak nisu sitnice za odbacit. Za tastaturu stoji. U toj klasi Pa-800 ima daleko najlošiju tastaturu. Mislim da nije ništa bolja od one na Pa-50. Za ekran me čudi da imaš takvo mišljenje, ipak bi trebao biti malo bolji nego na kec, znaš što mislim noviji je. Plastika i mene nervira, to s guljenjem mi jako smeta na Pa80-tki. Tamo gdje naslanjam stalak od mikrofona je već sve crno bilo, no stao sam tomu na kraj. Uzeo sam ženi lak za nokte iste nijanse, prefarbo oguljeno i preko čitavog gornjeg kuta klavijature naljepio dvocenimetarski salotejp. I nema više guljenja. ;) Inaće ja bih na na novog korga nadogradio mini lampu sličnu kakvu ima npr Yamaha EMX-5000 (16 ch). Ono, da ima utičnicu, pa kad sviraš u diskaću u mraku da je po potrebi upališ da vidiš gdje je šta. Ovaj trik sa osvjetljenjem dugmića im nije baš najbolje uspio jer trebaš napamet u brzini pogoditi pravi taster. Bolje onda da su napravili flourescentna slova ispod dugmadi, ili lampice ispod teksta slova. Bolo bi 100 puta bolje jer bi se jasno vidlo. I naravno. Klavijatura ako već koristi tonu lampica mora biti crna, jer ovo srebrno za puno puta i iritirati, a kamo li plavosivo.
|
...
Slozili smo se!Ja sam ocenu klavijature dao po svom misljenju!Znaci mi ne sviramo sa aranzerima u operama vec se zna gde radi ciljna grupa kupaca takvih sprava!Svi smo uglavnom u diskotekama gde je uvek zaamraceno,puno dima,stalno se premestamo sa insturmentima,cas ovamo-cas onamo i mislim da korg za 2000 evra je mogao da ponudi malo vise na aranzeru kao sto je Pa 800,otezane dirke.malo jacu plastiku,profesionalniji dizajin itd...A ne da posle svakog transporta gledamo oziljke i razmisljamo kako da zeni drmnemo lak za nokte i iskoristimo ga za vidanje rana nase klavijature :) Znas sta mi je uvek najteze padalo?Odem bre da gostujem u neku televiziju i sad moram da ssviram i pevam uzivo i onda namontiram klavijature i molim kamermana da kad zumira klavijaturu pokusa da sakrije ogrebotine i izlizanu farbu na levoj strani gde je pich bender :)
|
Samo cu kratko...
@tranzit Rosegarden za podrzava VST i DXi, tako de ne mora niko nishta da pishe... ;) Ovo je samo jedan od primera... Ni ne slutish koliko stvari za linux ima gotovih. Samo ih treba pronaci. Uz to su sve open, tako da mozesh da ih modifikujesh kako god zelish. Naravno, ako znash... ;) Kraj poruke! B-) |
Citat:
cemu pricam, nit ne pokusavaj nikakvu debatu. Citat:
sebe dokle T2 i PSR to nemaju, za njih zakon je imati PC i XG WORKS, takodje ne vjerujem da ces naci debatu na to. Ne zaboravi ne leti da pricas ko je bolje il sta gore, pricam iskljucivo o Editoru Yamahinom da je najgore nesto koje postoji do sada, nezanemarljiv fakt! |
Odgovor Cincilatoru: Da, ritmove pravim sam na klavijaturi. Kao sto rekoh, treba malo procackati. NIje komplicirano a s tim najrealnijim zvucima moze se postici odlican style. Nadalje, ubacis neke samplove, i sve zajedno snimas na hd (kao wav pjesmu)....Mogucnosti da ne povjerujes! Imaj na umu da su njegovi interni stylovi zakon. Od kojekakvih beatova, countrya koji zu zakon za Hr zabavnu muziku.... B-)
Nedime, ti si covjek s iskustvom i posve si u pravu sa svojeg gledista. Ja sam na neke stvari takodje ogorcen, cak i na spori display koji iznosi valjda 64ms!:( Ali pazi, ja gledam na to da style izradim za sebe, kako ja mislim da je ok. I tim stylom sviram na tipkovnici koja je vrhunska:D i tooo je meni bitno. Apsolutno zamjeram nekim stvarima na Yamahi, (tempo tipke +-su pokraj tipaka transpose+-...)i o tome sam i pisao i bio cak i ukoren jer su ljudi mislili da blatim T2 reklamirajuci Roland.... Cak sam negdje rekao da je problem taj sto Japanci ocito ne komuniciraju s muzicarima! Ali (famozni "ali"), klavijatura je zvijer! [quote=Nedim;24263 Cemu PC kad svaki NORMALAN i bolji aranzer ima sve u sebe dokle T2 i PSR to nemaju, za njih zakon je imati PC i XG WORKS, takodje ne vjerujem da ces naci debatu na to. [/quote] Ma ima on sve u sebi, samo je preko Pc-a puno jednostavnije. Ja koristim PSRuti (sa midi)i jednim clickom na Optimize XG uradim ono sto bi na T2 radio mozda 1 sat. A opet, u pravu si. To valjda jest najgori editor sto postoji. |
@Marco7
"mislim da korg za 2000 evra je mogao da ponudi malo vise na aranzeru kao sto je Pa 800"...vec su ti ponudili. Ne zaboravimo starog dobrog PA80 koji je imao istu cijenu a cetveroduplo slabiji u svakom pogledu. Ustvari, PA80 je imao vecu cijenu ako si ugradjivao opcije koje PA800 danas standardno ima ugradjene i koje su na PA800 opet cetveroduplo kvalitetnije. Ako hoces nesto kvalitetnije onda kupuj PA2X Pro. Naravno, mnogo skuplje ali opet normalna cijena za ono sto je ponudjeno. Kompanija sasvim fer obavlja svoj posao i totalno nude onoliko koliko platis. |
...
Opet svako tera vodu na svoju livadu.posto me vuces za jezik onda moram da ti kazem ovako kad je izasao roland E86 on je bio 5000 maraka druze a to je bilo kao sad 7000e,uzmi u obzir konkurenstske firme i uzmi u obzir da je Pa 80 narpavio revoluciju u proizvodnji aranzera onda je on zasluzivao tu cenu pa je zato pa 800 od losijeg materjala da bi bio jefiniji nego sto je bio Pa80 a :D e moj druze pa i ljudi iz Korga su svesni tog propusta koji su napravili sa tom masinom i videces kad ce se opet pojaviti visoko kvalitetan aranzer sa tim kvalitetom izrade!Hoces da ti kazem ja NIKAD!!!Logika kaze da ce posle njega biti Pa 8000 i videces ovo o cemu ti ja pricam!Ajde sad odoh na svirku ne vredi se raspravljati svakih mesec dana o istoj stvari!Svi koji imaju Pa 800 zakacili su se da je on bolji od Pa 1 x pro,svi koji imaju Pa 1 x pro tvrde suprotno!Mene to ne interesuje,svako svira ono sto mu se svidja ali je cinjenica da sve zamerke koje smo dali na ovoj temi sto se tice ova tri aranzera stoje i ti gospodine korgminatoru ajde dokazi da nije tako i da mi nismo u pravu ;)
|
Tako je! Sve je to politika komercijalizacije nekog proizvoda, pa tako i Syntheva. Na srecu, ja vjerujem da sempler masine nemaju takvih problema kao arrangeri. Na kraju se sve svodi na sposobnost sviraca koji mora biti vjest u izradi stylova....pa do poznavanja rada odredjenih softwarea na racunalu (sto se tice Yamahe).Ja osobno vjerujem da ce i za 10 godina postojati isti problemi, isti forumi, iste debate. I najbolji automobil ima manu, ako ne drugo, onda cijena. Ja se divim ljudima koji se jos uvijek sluze "G" serijom rolanda. I sviraju oni kao i mi. Puno toga se desava samo u nasim glavurdama. Pravimo se pametni, muzicki nadareni a od toga vrlo malo koristi. Vidi Nedima;To je covjek koji zna posao! Uzme klavijaturu i isprogramira bilo koju klavijaturu da radi odlicno. A mnogi (kazem mnogi!) imaju odlicne klavijature koje im lose zvuce. Pa i oni sviraju....
Cincilator, kupi sto zelis. Garantiram ti da neces pogrijesiti ni s jednom od ovih tri klavijature. To su klavijature s razlikama u nijansama, a sve se svodi na tvoje daljnje zalaganje u programiranju potonjeg. Lijep pozdrav i sretno u kupovini! |
Marco7, za jezik te NISAM vukao niti provocirao, malo bolje procitaj moj post koji je bio sasvim miroljubljive prirode i realan.
Al ne brini, zato ce sada Mr. Korgminator da te povuce za jezik pa da imas razloga da se ljutis. U prijasnjem postu dao sam ti primjer da za istu cijenu nekada (PA80) i sada (PA800), sada dobijas 1000% vise. Korg ti nudi PA800, aranzer koji je milion puta bolji od PA80 u svakom pogledu, a ponavljam, ISTA mu je CIJENA. "pa je zato pa 800 od losijeg materjala da bi bio jefiniji nego sto je bio Pa80"...Vjerovatno ova dva aranzera jos nisi imao sansu da vidis inace ovo ne bi izjavio. Da budem iskren, pola tvoje predhodne poruke nisam uopste razumio sta si napisao jer nema nikakva smisla sa onim sto sam ja predhodno napisao. Takodjer, prestanite SVI da poredite taj jebeni PA1X sa jebenim PA800, to su razlicite klase aranzera i kad cete to vise utubiti u glavu. PA800 se samo moze porediti sa PA80, i nicim vise. PA1X samo sa PA2X, i nicim vise. Inace, prestanite da poredite bilo sta. Koliko jadnih pochetnika, kao sto sam ja nekada bio, citaju vasa glupa pametovanja po forumu pa su na kraju vise zbunjeni nego sto su bili. Kome valja aranzer i ko ima novca neka ga kupi, kome ne valja neka proseta. Sve ove glupe teme su iste, hocete da za 1 Euro dobijete kucu. Kad bi mogli kako proizvodjacima aranzera kozu s' ledja da oderete. Ne bi bilo lose da vam jos Michael Vonkena i Pamelu Anderson ukljuce u cijenu aranzera pa da ne morate ni svirati a dok Michael svira imate na aranzeru sta i *ebati. Niko, ama bas niko, od vas ne racuna da proizvodjaci pored troskova hardware, parts assembly, software, reklamnih troskova imaju ogromne troskove i za radnike koje placaju. Ti radnici su profesionalni ljudi, ono sto mi nemamo, i ne placaju ih kospicama. Koji god novi aranzer izadje vama ne valja! Nema ovo, nema ono, pa cak smo presli i na poredjenje kucista...bolesno. Kad ste toliko pametni napravite vas licni aranzer pa da vam nista ne fali. Ucinite nesto, a ne samo supljika! Zlatku ne odgovaraju novi aranzeri i napravio je Audio PC koji mu odgovara. Do jucer aranzeri nisu postojali pa eto ljudi su bili zivi i svirali na tandrkavim instrumentima, a sad imamo PA800, T2 itd i to nista ne valja...bolesno. Sreca pa stranci ne razumiju nas jezik i zbog toga ne mogu da citaju nase forume. To bi bila sega i bruka kada bi vidjeli da nasa nacija, koja je 1.5% doprinljela razvoju aranzera, najvise blati proizvodjace (1.5% su nam osvojili momci koji su pomogli da se Balkanski Roland dezajnira, inace ne bi imali ni to). To je sve sto ja imam da kazem, a sada pisite sta hocete jer ja nemam namjeru uopste dalje sa vama da diskutujem o ovim glupim temama. |
Bem ti pa covjek (cicilator) se potrudio da oproba sve te aranzere i da ih uporedi u onim najvaznijim karakteristikama a oni opet presli na natezanje sta je bolje i to bez ikakvih argumenata. Haman posisali sve znanje svijeta pa eto stekli pravo da kritikuju sta god i gdje god stignu a pri tom uglavnom nemaju pojma o cemu pricaju. Dajte ljudi okanite se corava posla.
|
Ljudi pa to je kao audi,bmw i mercedes...svi su dobri a bitno je kakav si vozac :)
|
...
@ Korgminator
Samo cu ti ovo reci!Da Bog da pa da vidis bar pola klavijatura koje sam ja probao,ne moras da ih probas samo da ih vidis ;) Drugo za tvoju informaciju prvi Pa80 koji je dosao u Srbiju pao je meni u ruke,prvi Pa 1 x Pro koji je dosao u Srbiju je uzeo najbolji moj drug kod Grega iz Kg,prvi I5s je kupio moj kum!Toliko o Korgu i meni,toliko o poznavanju Korga i moje vernosti toj firmi!Opet ti ponavljam sve iz prethodnog posta!I to ne moze niko da me ubedi da nije tako e sad sta cu ja da sviram to je moj problem jer u svakom slucaju cu se osloniti na moju procenu jer znam za sta dajem pare!Ljutio se ti ili ne tako ti je buraz! |
Nije vama dobro...
Tranzit je rekao sve shto treba... LOCK! |
Trenutno vrijeme na Forumu 05:08 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org